Megkezdte az erjedést 40 l besztercei szilva. Ti ezt kimagoztátok volna? Én megtettem, de ez, tekintettel a gyümölcs apró méretére és a szárazság miatti aszlódott jellegére, nagyon unalmas és hosszadalmas kínlódás volt.
Én azzal a korábban emlegetett gyümölcsös stresszoldóval úgy jártam, hogy a málnásat klasszul át lehetett passzirozni ( feláldoztam egy harisnyát ) a barackosat viszont, annak ellenére, hogy a gyümölcshús teljesen leoldódott a rostokról meg a héjról , nem lehetett átpasszirozni az istennek se. Egész egyszerüen túl rostos. A harisnyán átment, de a maradék is rostos. Ugyhogy maradt igy és nagyon kellemes mert pl gyümölcssalátára, fagylaltra vagy csak úgy egy nehéz nap végén a szánkba lehet tenni és a málnásnak különösen nagyon szép a szine.
Azt nem tudom mennyi az alkoholtartalma, mivel fele gyümölcs fele alkoholnak indult + cukor hát nem éppen egy szoft drink én rendesen fejreálltam amikor szürögetés után lenyalogattam a kanalat, edényt stb Jóvőre is valószinüleg csinálni fogok, esetleg vegyes gyümölcsből és több gyümölccsel, hogy ne legyen ennyire falrengető, de összefoglalva a projekt eredményét azt kell mondjam, jól bevált női cucc és nem olyan gagyi szinezékes meg müaromás szar, mint amit a boltokban árulnak, mondhatni bioital :-)
Van valahol otthon üveg spirálhűtőm, amire gumicsövet lehet csatlakoztatni. Régen ilyet használtak a laborokban, de ma már kizárólag csiszolatost.
Ha megtalálom, szivesen odaadom.
Szilikoncső-ügyben ajánlom a Bondex Kft-t: legalábbis amikor tákerestem a google-ban a szilikoncsőre, ezt adta ki elsőnek. :)
Nem vagyok egy jogász alkat, az újságban olvastam egy cikket. Valami vámos nyilatkozta, hogy egy hagyatéki eljárás során előkerült egy pálinkafőző is és ők hivatalból eljárást indítottak, merthogy idéntől a birtoklása is bűncselekmény. Mondjuk elég tipli dolog, és felvetődik egy csomó kérdés az otthoni laborokkal kapcsolatban, de hát így egyszerűbb büntetni mintha a tettenérésre hajtanának a perzekútorok.
Boar
Ok +próbálok szerezni:
Hol? És milyen néven?
Pl. Vasedény:
TSCHÓKOLOM kérek egy fehér színtelen szilikongumi csövet...:))))) (így már próbáltam: hőálló gumicsövet kérek szépen, ha nincs hol lehet szerezni? - válasz: Szívesen segítenék, de nem tudok. )
Magyarul:
Hogy kérted, hogy szerezted ......
Ha más nem, köszönöm a legvégső felajánlást:))))
üdv etilalkohol alias névrokon Péter:))))
Ez a legrosszabb, a cél előtt leragadni:((((((
Ui: a második 'elméleti' víz-lepárlásnál a sárga szín eltűnt, de a gumiszag nem.
Tételezzük fel 'elméletben'... már csak a jogi dolgok miatt:
Megépítettem a lepárlót és kipróbáltam vízzel.
Az eredmény:
- a víz 'pisisárga' avagy híg citromos teának a színére emlékeztet.
- Gumiszagú (műanyagszagú).
A szín a réz miatt van?
Azaz valódi lepárlás előtt mindig legyen egy üresjárat pl. vízzel, vagy ez kijön a rézelejével ami úgyis szemét?
A qkta és a lepárló összekötésére átlátszó (benzinkúti) műanyagcsövet, illetve a vízszerelésben használatos flexibilis csövet (kívül fémsodrony erősítésű) használtam.
- Ezek közül melyik lehet a szagért a felelős?
- Hol és milyen néven lehet hőálló gumicsövet keresni?
Egy magyar apa
Ötlet (talán ez volt az ok) a penész ellen:
A cefre tetejét időnként le kell nyomni az aljára (magyarul: kevergetni néha)!
Melegben hamarabb kiforr a cefre, bár 30 Celsius fok fölé nem illik engedni (elvileg rontja a minőséget).
üdv etilalkohol
Ui: Ha a cefrét úgy készíted, mintha gyümölcsbor lenne belőle, akkor nagy baj nem lehet.
Próbáltam keresni a CD-jogtárban a BTK alatt a 'szesz' illetve a 'pálinka' szóra keresve de semmi:((((
Hol található?
Ha csak a lepárló van nálam qkta nélkül, az is bűncselekmény vajon?
Avagy pl. desztillált víz előállítására alkalmas eszköz tartása is tilos?
Ezekért lenne jó megtalálnom a törvényt (rendeletet)!
üdv etilalkohol
Sziasztok, végre megtaláltam ezt a topicot, két hétig vártam, hogy az alkoholista topicban jelentkezzen valaki, mire beugrott, hogy talán a 'desztilláló', 'alkohol' helyett a 'pálinka' szóra kellene rákeresni....:))))
Egy magyar apa
(bár nagyon kezdő vagyok, de van almacefrém, és már készítettem almabort)
Ha penészedik, az valami szennyezés jele.
Fajélesztőt használt a beindításhoz?
Cukrot hozzáadni lehet, literenként kb 80-120 grammot.
Kérdéseim:
- Ha készítek (barkácsolok) magamnak lepárlót (pálinkafőzőt) az már büntetendő, vagy csak az, ha főzök vele pálinkát?
- A desztilláló spirális alakja csak a
helyspórolás miatt van?
Nem tudom meghajlítani a rézcsövet, így egyenes marad :(((
- A tervek szerint az üst (qkta) kb. 10-20 literes, a hűtővíz káma szivattyúval (ötnegyedes)
nyomott kútvíz (8-10 Celsius fok).
Ehhez elég, a másfél méteres rézcső (18mm-es átmérő)?
Most egyelőre ennyi kérdés, pedig még lenne rengeteg, de a jó pálinkához is idő (türelem) kell.
üdvözlettel és köszönettel etilalkohol
ui: korábban volt szó a bodzapálinkáról, a bodza virága nem, de a termése és annak leve mérgező (éksavglükozid, cserzőanyag, szerves savak, éterikus olajok, keserű anyagok). A könyv szerint (Horst Altman: Mérgező növények - Mérgező állatok) főzés után már nem (lehet a cefre még igen?).
Ígértem egy esküvőre 5 liter barack és 3 liter körte pálinkát de a forrásom cserben hagyásos lemondást követett el rajtam. Pesten kellene nekem a fenti mennyiség csakis tiszta, finom HÁZIPÁLINKA formájában. Priviben írjatok ha segíteni tudtok.
Tényleg nem irt még ide nö? Hát ezt nem hittem volna.
Nos : a barackos meg a málnás trutymát is kivettem a hütöböl, felmelegedve sokkal folyékonyabb lett. Rázogatom napjában többször. A recept szerint holnap kell beletennem cukrot, attól biztos még folyékonyabb lesz. Veszek egy uj szüröt,azt nem tudom, hogy müanyag vagy fémszürön szokás az ilyesmit szürni ?
Nem tudom, mire szánom, ha sikerül. talán magában, talán gyümölcssalátára vagy esetleg egy kis ginnel-vodkával-fehér rummal meg tonikkal. Meglátjuk.
Öszintén szólva az elmult két hét barackpucolása során felmerült bennem a pálinkafözés gondolata is, mert elég sok nyomott gyümölcsöt dobtam ki. Gyermekkoromban atyám kisérletezett pálinkafözéssel, sajnálván a telken a sok jó földre pottyant szilvát meg ringlót. A telken nem volt áram, ezért jobb ötlete nem lévén panellakásunkban állt neki a kisérletezésnek. Nagy üvegedényekben ért a cefre az erkélyen majd kuktára szerelt rézcsövön át fözte ki. Az eredmény brutális volt, a WC meszelt fala meg cefrepettyes. Ráadásul atyám azokban a nyolcvanas években párttag is volt és elveivel kicsit ütközött a zugpálnikafözés, igy anyám fenyegetéseinek hatására felhagyott vele.
Alkalomadtán végigolvasom a topicotokat, mert okos italnak tartom.
Aha! Ezt nem tisztán kívánod fogyasztani, hanem kis mennyiségben keverni szeretnéd valamihez. Akkor nem gond a túlzott töménység, mert a végső koktélban erősen alkoholos mixturád úgyis felhígul.
Tehát én ezt csinálnám: várnék egy hétig. Utána sima (!) szűrőn átszűrném (átpasszíroznám) a cuccot, kb. mint a spenótot. Jó alaposan, hogy visszamaradt szárazanyaggal minél kevesebb lé menjen kárba. Utána jönne a harisnyás, textilpelenkás szűrés.
Hát igen.. ráadásul igényesebb szakácskönyvből való( Hemző-Lajos talán.. de majd megnézem pontosan ) és eddig minden befőzési ötletük tökéletesen müködött. Elképzteltem valami tömény, gyümölcsillatú italt aminek friss gyümölcs ize és illata van és mondjuk vodka-tonikhoz keverhetem.. egyelőre sötéten látom a jövőt ( meg a trutymót )Egy hét múlva referálok.
Többször átolvasva a "receptedet", egyre inkább az az érzésem, hogy ez így nem fog működni. A felfedezés nem nagy szám részemről, hiszen éppen ezt taglalod... :)
Szóval az a 2 kg gyümölcs meg az 1 kg cukor soknak tűnik az 1 l léhez. Javaslom, hogy egyelőre várj. A hűtőből szerintem nyugodtan kiveheted, az alkohol-koncentráció elég nagy ahhoz, hogy "konzerválja" a mixet. Aztán reménykedhetsz abban, hogy a sárgabarack meg a málna is egy idő (1-2 hét) után elég rendesen elengedi a levét és ezzel sokat lazul a trutyma (főleg, ha nem hűtöd túlságosan). Talán szűrhető is lesz. A sima szűrő szerintem nem elég finom, azon sok maszat átmegy. Harisnya, textilpelenka már jobban hangzik.
A végső töménység attől függ, hogy mennyi lé lesz még a gyümölcsből. De mivel az ilyen likőrféleségeket ~25-30 %-os töménységűre csinálj
ák, egy jó adag (0,5-1 l) vizet azért hozzáöntenék szűrés előtt. Higíthatod sima vízzel is, ebbe a trutyiba felesleges a desztvíz.
De egyvalami nagyon fontos és erről semmiképpen ne feledkezz el: a tapasztalataidról mindenképpen számolj be itt :)
Nem palinkát fözök, de tanácsra van szüksegem.
Talatam egy receptet 1 liter tiszta szesz, 2 kg összetört gyümölcs, 1 hetig allni hagyni, naponta összerazni, majd 1 het mulva cukor bele, aztan atszürni, 2 honapig összeerni hagyni.
No en ezt megcsinaltam sargabarackbol meg malnabol is, most vagyunk a 3. napon es ami a problemam, hogy iszonyat sürü trutyma es olyan tomeny alkoholszaga van, hogy elajul aki beleszagol. Vajon csak amiatt sürü, mert benn van a hütöben ? Vagy a cukor majd folyekonyabba teszi? Vag higitsam fel , kollegak szerint desztillatvizzel kellene. Ugyanis ilyen sürü allapotaban lehetelennek tünik az atszüres. Es min szürjem at ? Sima szürön vagy esetleg harisnyan ?
Mi újság kollégák?
Ígéretes szezonnak nézünk elébe, nemde? Én megint próbálkozom cseresznyével (forr), hurrá! van sárgabarack, kicsit apró és nem annyira lédús, de rengeteg. Talán őszibarack meg szilva is lesz, ha rá nem szárad a fákra.
Nekem meg az orrom rossz és a szerves szigorlat is igen régen volt már, ami duplánt zsenánt :))
Szóval én nem acetaldehidet és nem ecetsavat érzek (ráadásul ezeknek magas a forráspontja), hanem acetont. Ami valószínüleg marhaság és mégiscsak acetaldehid lehet? Feladom... egyelőre...
(Úgy emlékszem, hogy kollega, vagyis vegyész vagy.)Biztos, hogy az illat megítélésében tévedtem. Bár nem tudom, hogy az ecetsavnak mennyi a forrpontja és azt sem tudom, hogy nem alkot-e alacsony forráspontú azeotróp elegyet valamivel (pl. az etanollal), a szúrós szag és a -szerintem - bázikus rézkarbonát oldó képesség ecetsav jelenlétére utal. Ugyanis az ecetsav is szúrós szagú, továbbá kétlem, hogy pl. az acetaldehid képes e bármilyen rézvagyülettel reakcióba lépni, ugyanis svavas pH-t bizotsító disszociáló hidrogén ionnal nem rendelkezik.
Frimi