Keresés

Részletes keresés

courvoisier Creative Commons License 2003.08.26 0 0 311
A 4-6 hét inkább 2-8 :))
Szóval én úgy tapasztaltam, hogy szinte minden esetben elég 2-3 hét az erjeszésre, egyedül a törköly hajlamos (néha jóval)lassabban kiforrni.
A szaglás mellett érdemes óvatosan megkóstolni a cefrét - a cukor eltűnését ez jól jelzi.
Aztán amikor az ember megkeveri az anyagot. Ilyenkor látszik, hogy mozgó-forró vagy nyugalomban lévő, kierjedt cefrét kavarsz.
A legjobb persze a kotyogó.
Előzmény: Gers (310)
Gers Creative Commons License 2003.08.26 0 0 310
Csatlakozom az előttem szólóhoz! Ez egy jó kérdés, engem is érdekelne. Valamelyik hozzászólás 4-6 hétben határozta meg az időt, de ez így nagyon tág kategória.
Előzmény: alain_delon (309)
alain_delon Creative Commons License 2003.08.26 0 0 309
Sziasztok !

Én pedig azon gondolkodom, hogyan lehetne meghatározni az ideális lefőzési időt. Úgy értem, hogy meddig erjesszem a cefrét - mert ugyebár eddig leginkább szaglással állapítottam meg, hogy mikor jó - de ez nem biztos hogy a legjobb módeszer mert ha túl hamar főzöm le, akkor még a megmaradt cukor nem alakult át teljesen ( tehát pazarlás ), ha pedig túl későn akkor meg már ecetté alakul tovább és meglehetősen rossz ízt ad a pálinkának. A szeszfokolók szerintem nem alkalmasak az alkoholmennyiség mérésére közvetlenül a cefrében, mert ugyebár sűrűséget mérnek amihoz ami csak folyékony közegben célravezető - a cefre pedig gyakra sűrű - ezért nem bízom ebben a módszerben.

Előzmény: courvoisier (307)
courvoisier Creative Commons License 2003.08.25 0 0 308
Nna, az egyik adag szilvóriumom higítás után megint zavaros-opálos lett. Éjszakára betettem a fagyasztóba, reggel pedig szűrőpapíron átszűrtem. Kitisztult! Szép az illata!

Amúgy csatlakozom, tényleg jó évünk van. Kajszi, szilva (fosó és besztercei), cseresznye, körte és rengeteg őszibarack. Télen nem fogunk fázni!

Előzmény: Törölt nick (149)
courvoisier Creative Commons License 2003.08.25 0 0 307
Minél hamarabb minél jobban - folyjon a gyümölcs leve. Ez kiszorítja a darabok közül a levegőt és az erjedést is gyorsítja. Nagy pektintartalmú gyümölcsök (pl. körte) esetében megfontolandó pektinbontó enzim adagolása. Ez segít a sejtek feltárásában.
A kukacok, hangyák egy bizonyos határig nem okoznak gondok...
Előzmény: Gers (306)
Gers Creative Commons License 2003.08.25 0 0 306
Üdv. Kérdésem lenne: az összegyüjtött gyümölcsöket mennyire kell keverni, összezúzni, darabolni? Mi lesz a gyümölcsben lévő kukacokkal, hangyákkal?
courvoisier Creative Commons License 2003.08.21 0 0 305
Üdv, alain_delon!
Te aztán alapos és nagyratörő terveket dédelgetsz! :)

Ami az üstöt illeti valakinek van ismerőse, aki esetleg készít ilyen. Már nem tudom, ki írta, olvass vissz.

Az áthabzás ellen elég jől megvéd, ha legfeljebb csak 2/3-ig töltöd fel az üstöt. A lefúvató szelep hasznos extra, nekem ilyen nincs. Hőmérőből pedig a gőzoldali a fontosabb, a másikra nagy szükszég szerintem nincs.

Nem hátrány, ha az üstből kilépő gőzcső viszonylag vastag, így kisebb az esélye, hogy a csőbe köpködő, forrásban lévő cefre eldugítsa azt és a nyomás a készülékben emiatt túlságosan megemelkedjen...

Előzmény: alain_delon (302)
courvoisier Creative Commons License 2003.08.21 0 0 304
Meg kell akadályozni, hogy a levegő bemenjen. Erre elég, ha viszonylag jól letakarod a hordót, mondjuk a saját fedelével vagy alaposan lákötött fóliával, de lezárni nem szabad. Nem is kell, mert a folyamatosan képződő széndioxid úgyis kiszorítja a levegőt - amíg az erjedés tart és még utána is egy darabig védi a cefrédet. De azért akkor már helyesebb minél hamarabb főzni.

Amit kotyogónak leírtál az tökéletes alkalmas a célra, ha ezt beszereled, akkor viszont le kell zárni a hordót, hogy a készség kotyogjon, vagyis a fejlődő gáz kizárólag ott tudjon eltávozni.

Előzmény: Gers (303)
Gers Creative Commons License 2003.08.21 0 0 303
Köszi a tanácsot! Telefonon hazaszóltam, hogy rögtön eresszék ki a reteszt a hordón. Kérdés: így nem juthat be levegő? Azt mondtad (írtad), hogy jól el kell zárni az oxigéntől, de ha megy kifelé a gáz, akkor megy befelé is.Vagy nem?

Kotyogóra most jutott eszembe egy ötlet: valahogy (még nem tudom pontosan hogy) egy csövet kell szerelni a hordó felső végére, vagy a fedelére és azt a csövet bármilyen vízzel teli edénybe kell tenni úgy, hogy a gáz ki tudjon jönni, ha nagyobb a belső nyomás, mint a külső légnyomás.Ehhez mit szólsz?

Előzmény: courvoisier (301)
alain_delon Creative Commons License 2003.08.21 0 0 302
Sziasztok Pálinkafőzők !

Végre én is idetaláltam. Az lenne a kérdésem, hogy idén szeretném az illegális zugfőzdémet korszerüsíteni - jelenleg kukta+üveglepárló -, tud- valaki ajánlani valami jobb tartályt a főzéshez: következők a szempontjaim: 15-20l minimum, legyen nagy szája, hogy könnyű legyen az anyagot ki és bepakolni ( esetleg ürítő és betöltőnyílás ), ne égjen le benne a cefre ( valami alsó rács ilyesmi ( úgy tudom, hogy profik ezt forróvíz fűtőcsöves keringetésével oldják meg ), ne tudjon a forrásban lévő cefre a kivezető csőbe bugyogni ( átlőni a hűtőbe, deflektor mittomén ), ne robbanhasson fel ( lefuvató szelep ilyesmi ), legyenek benne hőmérők az alján és a kivezetett gőznél is.
Ha valaki ilyenről tud, vagy tervezési segédlete van, vagy kihagytam volna valami fontosat, akkor kérem ossza meg velem. ( Bűnrészessé válás ! )

Üdv Alain

courvoisier Creative Commons License 2003.08.21 0 0 301
Nehogy lezárd a hordót! Erjedés közben egy csomó szén-dioxid keletkezik, azt hagyni kell eltávozni! Elég ha ráteszed a fedőt, de ne zárd!!! Kotyogó nem feltétlenül kell.
Előzmény: Gers (300)
Gers Creative Commons License 2003.08.21 0 0 300
Kérdésem lenne: szereztem egy kb. 30 literes zárható műanyg hordót, amibe 2/3 rész szilva, a többi meg - a fenn maradó 1/3 - fele-fele körte és őszibarack. Nagy a nyomás a hordóban, mit csináljak? Nem fog szétrobbani? Hogy tudok rá "kotyogót" csinálni?
Gers Creative Commons License 2003.08.19 0 0 298
A pálinkafőzési jogi buktatóiról: érdemes megnézni a Btk. 311. §-t, valamint a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 1997. évi CIII. tv-t.
Gers Creative Commons License 2003.08.19 0 0 297
Amint hazaérek a melóból ez lesz az első dolgom!
courvoisier Creative Commons License 2003.08.19 0 0 296
A legfontosabb, hogy az erjedő gyümölcsöket elzárd a levegő elől! Tehát a hordót sürgősen fedd le. Egy alaposan a hordó szájára/tetjére erősített nejlonzacskó,/fólia is megteszi de ez a legfontosabb. Maga a hőingadozás nem olyan vészes, de mint ahogy valaki nemrég megjegyezte nem jó, ha a cefre 30 oC fölé melegszik. 20 fok körül az ideális.
Fontos, hogy csak romlatlan és elég erett gyümölcsöt tett bele, a penészes, moníliás, saras, földes gyümölcs használhatatlan. Ha eddig ilyet is dobáltál bele, ráadásul levegőzött a hordód, legjobb, ha kiöntöd az egészet és újrakezded.

Előzmény: Gers (295)
Gers Creative Commons License 2003.08.19 0 0 295
Köszönöm a segítőkész hozzá állást!!!

Kérdés: egy kb. 70-80 literes egyik végén nyitott műanyag hordóban gyüjtöm a gyümölcsöket, ami fedett, de nem zárt térben van, így a hőingadozásnak ki van téve + nincs zárható fedele. Jó ez így?

courvoisier Creative Commons License 2003.08.19 0 0 294
Üdv, Gers!
Elég sok mindent leírtunk ebben az alig 300 hozzászólásban. Szóval: leírni sok volt, elolvasni nem olyan vészes :))) Jómagam állok konkrét kérdéseid elébe.
Előzmény: Gers (293)
Gers Creative Commons License 2003.08.19 0 0 293
Üdvözlet mindenkinek!

Sok/rengeteg kérdésem lenne. Átböngésztem az oldalt és örömmel láttam, hogy van hozzáértő szakember gárda a témában.

Nem rég költöztem olyan kertes házba ahol van egy jópár gyümölcsfa. Főleg szilva, de van őszibarack meg körte is. Elkezdtek ezek a gyümik potyogni én meg nem tudtam mit csináljak velük. Ekkor jött az ötlet kéne egy kis pálinka.Hál Istennek apósnak van megfelelő szerkezete a főzésre, legalábbis azt állítja.

A lényeg elkezdtem gyűjteni a gyümölcsöket, de nem tudom igazán hogyan tovább. Nem akarok hülyeséget csinálni, pláne nem akarok rossz pálinkát.

Kérek mindenkit, hogy egy kezdő, de lelkes amatőrnek adjatok tanácsot lépésről-lépésre!

Előre is köszi!

courvoisier Creative Commons License 2003.08.19 0 0 292
Megkezdte az erjedést 40 l besztercei szilva. Ti ezt kimagoztátok volna? Én megtettem, de ez, tekintettel a gyümölcs apró méretére és a szárazság miatti aszlódott jellegére, nagyon unalmas és hosszadalmas kínlódás volt.
courvoisier Creative Commons License 2003.08.18 0 0 291
Kösz a beszámolót, gratula!
Előzmény: zsuzsa (290)
zsuzsa Creative Commons License 2003.08.16 0 0 290
Én azzal a korábban emlegetett gyümölcsös stresszoldóval úgy jártam, hogy a málnásat klasszul át lehetett passzirozni ( feláldoztam egy harisnyát ) a barackosat viszont, annak ellenére, hogy a gyümölcshús teljesen leoldódott a rostokról meg a héjról , nem lehetett átpasszirozni az istennek se. Egész egyszerüen túl rostos. A harisnyán átment, de a maradék is rostos. Ugyhogy maradt igy és nagyon kellemes mert pl gyümölcssalátára, fagylaltra vagy csak úgy egy nehéz nap végén a szánkba lehet tenni és a málnásnak különösen nagyon szép a szine.

Azt nem tudom mennyi az alkoholtartalma, mivel fele gyümölcs fele alkoholnak indult + cukor hát nem éppen egy szoft drink én rendesen fejreálltam amikor szürögetés után lenyalogattam a kanalat, edényt stb Jóvőre is valószinüleg csinálni fogok, esetleg vegyes gyümölcsből és több gyümölccsel, hogy ne legyen ennyire falrengető, de összefoglalva a projekt eredményét azt kell mondjam, jól bevált női cucc és nem olyan gagyi szinezékes meg müaromás szar, mint amit a boltokban árulnak, mondhatni bioital :-)

etilalkohol Creative Commons License 2003.08.14 0 0 289
Köszi, már meg is rendeltem.
Előzmény: petike23 (287)
etilalkohol Creative Commons License 2003.08.14 0 0 288
Köszi, ha sikerül megtalálnom írok!
Azért a hagyatéknál az is ciki, hogy pl. 100-éve lehet, hogy nem volt jogellenes tartani:(((((

Előzmény: Boarhunter (286)
petike23 Creative Commons License 2003.08.14 0 0 287
Van valahol otthon üveg spirálhűtőm, amire gumicsövet lehet csatlakoztatni. Régen ilyet használtak a laborokban, de ma már kizárólag csiszolatost.
Ha megtalálom, szivesen odaadom.

Szilikoncső-ügyben ajánlom a Bondex Kft-t: legalábbis amikor tákerestem a google-ban a szilikoncsőre, ezt adta ki elsőnek. :)

Üdv: Petike

Előzmény: etilalkohol (285)
Boarhunter Creative Commons License 2003.08.14 0 0 286
Nem vagyok egy jogász alkat, az újságban olvastam egy cikket. Valami vámos nyilatkozta, hogy egy hagyatéki eljárás során előkerült egy pálinkafőző is és ők hivatalból eljárást indítottak, merthogy idéntől a birtoklása is bűncselekmény. Mondjuk elég tipli dolog, és felvetődik egy csomó kérdés az otthoni laborokkal kapcsolatban, de hát így egyszerűbb büntetni mintha a tettenérésre hajtanának a perzekútorok.
Boar
Előzmény: etilalkohol (281)
etilalkohol Creative Commons License 2003.08.13 0 0 285
Ok +próbálok szerezni:
Hol? És milyen néven?
Pl. Vasedény:
TSCHÓKOLOM kérek egy fehér színtelen szilikongumi csövet...:))))) (így már próbáltam: hőálló gumicsövet kérek szépen, ha nincs hol lehet szerezni? - válasz: Szívesen segítenék, de nem tudok. )
Magyarul:
Hogy kérted, hogy szerezted ......
Ha más nem, köszönöm a legvégső felajánlást:))))
üdv etilalkohol alias névrokon Péter:))))

Ez a legrosszabb, a cél előtt leragadni:((((((

Ui: a második 'elméleti' víz-lepárlásnál a sárga szín eltűnt, de a gumiszag nem.

Előzmény: petike23 (284)
petike23 Creative Commons License 2003.08.13 0 0 284
Piros szinű gumicsövet használtál ?
Próbálj meg szintelen/fehér szilikongumi csövet szerezni.
Legvégső esetben én is tudok adni. :)

Üdv: Petike

Előzmény: etilalkohol (283)
etilalkohol Creative Commons License 2003.08.13 0 0 283
Sziasztok!

Tételezzük fel 'elméletben'... már csak a jogi dolgok miatt:
Megépítettem a lepárlót és kipróbáltam vízzel.
Az eredmény:
- a víz 'pisisárga' avagy híg citromos teának a színére emlékeztet.
- Gumiszagú (műanyagszagú).

A szín a réz miatt van?
Azaz valódi lepárlás előtt mindig legyen egy üresjárat pl. vízzel, vagy ez kijön a rézelejével ami úgyis szemét?
A qkta és a lepárló összekötésére átlátszó (benzinkúti) műanyagcsövet, illetve a vízszerelésben használatos flexibilis csövet (kívül fémsodrony erősítésű) használtam.
- Ezek közül melyik lehet a szagért a felelős?
- Hol és milyen néven lehet hőálló gumicsövet keresni?

Köszönettel etilalkohol

etilalkohol Creative Commons License 2003.08.12 0 0 282
Egy magyar apa
Ötlet (talán ez volt az ok) a penész ellen:
A cefre tetejét időnként le kell nyomni az aljára (magyarul: kevergetni néha)!
Melegben hamarabb kiforr a cefre, bár 30 Celsius fok fölé nem illik engedni (elvileg rontja a minőséget).

üdv etilalkohol

Ui: Ha a cefrét úgy készíted, mintha gyümölcsbor lenne belőle, akkor nagy baj nem lehet.

Előzmény: Törölt nick (279)
etilalkohol Creative Commons License 2003.08.12 0 0 281
Próbáltam keresni a CD-jogtárban a BTK alatt a 'szesz' illetve a 'pálinka' szóra keresve de semmi:((((
Hol található?
Ha csak a lepárló van nálam qkta nélkül, az is bűncselekmény vajon?
Avagy pl. desztillált víz előállítására alkalmas eszköz tartása is tilos?
Ezekért lenne jó megtalálnom a törvényt (rendeletet)!
üdv etilalkohol
Előzmény: Boarhunter (280)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!