A 4-6 hét inkább 2-8 :))
Szóval én úgy tapasztaltam, hogy szinte minden esetben elég 2-3 hét az erjeszésre, egyedül a törköly hajlamos (néha jóval)lassabban kiforrni.
A szaglás mellett érdemes óvatosan megkóstolni a cefrét - a cukor eltűnését ez jól jelzi.
Aztán amikor az ember megkeveri az anyagot. Ilyenkor látszik, hogy mozgó-forró vagy nyugalomban lévő, kierjedt cefrét kavarsz.
A legjobb persze a kotyogó.
Csatlakozom az előttem szólóhoz! Ez egy jó kérdés, engem is érdekelne. Valamelyik hozzászólás 4-6 hétben határozta meg az időt, de ez így nagyon tág kategória.
Én pedig azon gondolkodom, hogyan lehetne meghatározni az ideális lefőzési időt. Úgy értem, hogy meddig erjesszem a cefrét - mert ugyebár eddig leginkább szaglással állapítottam meg, hogy mikor jó - de ez nem biztos hogy a legjobb módeszer mert ha túl hamar főzöm le, akkor még a megmaradt cukor nem alakult át teljesen ( tehát pazarlás ), ha pedig túl későn akkor meg már ecetté alakul tovább és meglehetősen rossz ízt ad a pálinkának. A szeszfokolók szerintem nem alkalmasak az alkoholmennyiség mérésére közvetlenül a cefrében, mert ugyebár sűrűséget mérnek amihoz ami csak folyékony közegben célravezető - a cefre pedig gyakra sűrű - ezért nem bízom ebben a módszerben.
Nna, az egyik adag szilvóriumom higítás után megint zavaros-opálos lett. Éjszakára betettem a fagyasztóba, reggel pedig szűrőpapíron átszűrtem. Kitisztult! Szép az illata!
Amúgy csatlakozom, tényleg jó évünk van. Kajszi, szilva (fosó és besztercei), cseresznye, körte és rengeteg őszibarack. Télen nem fogunk fázni!
Minél hamarabb minél jobban - folyjon a gyümölcs leve. Ez kiszorítja a darabok közül a levegőt és az erjedést is gyorsítja. Nagy pektintartalmú gyümölcsök (pl. körte) esetében megfontolandó pektinbontó enzim adagolása. Ez segít a sejtek feltárásában.
A kukacok, hangyák egy bizonyos határig nem okoznak gondok...
Üdv, alain_delon!
Te aztán alapos és nagyratörő terveket dédelgetsz! :)
Ami az üstöt illeti valakinek van ismerőse, aki esetleg készít ilyen. Már nem tudom, ki írta, olvass vissz.
Az áthabzás ellen elég jől megvéd, ha legfeljebb csak 2/3-ig töltöd fel az üstöt. A lefúvató szelep hasznos extra, nekem ilyen nincs. Hőmérőből pedig a gőzoldali a fontosabb, a másikra nagy szükszég szerintem nincs.
Nem hátrány, ha az üstből kilépő gőzcső viszonylag vastag, így kisebb az esélye, hogy a csőbe köpködő, forrásban lévő cefre eldugítsa azt és a nyomás a készülékben emiatt túlságosan megemelkedjen...
Meg kell akadályozni, hogy a levegő bemenjen. Erre elég, ha viszonylag jól letakarod a hordót, mondjuk a saját fedelével vagy alaposan lákötött fóliával, de lezárni nem szabad. Nem is kell, mert a folyamatosan képződő széndioxid úgyis kiszorítja a levegőt - amíg az erjedés tart és még utána is egy darabig védi a cefrédet. De azért akkor már helyesebb minél hamarabb főzni.
Amit kotyogónak leírtál az tökéletes alkalmas a célra, ha ezt beszereled, akkor viszont le kell zárni a hordót, hogy a készség kotyogjon, vagyis a fejlődő gáz kizárólag ott tudjon eltávozni.
Köszi a tanácsot! Telefonon hazaszóltam, hogy rögtön eresszék ki a reteszt a hordón. Kérdés: így nem juthat be levegő? Azt mondtad (írtad), hogy jól el kell zárni az oxigéntől, de ha megy kifelé a gáz, akkor megy befelé is.Vagy nem?
Kotyogóra most jutott eszembe egy ötlet: valahogy (még nem tudom pontosan hogy) egy csövet kell szerelni a hordó felső végére, vagy a fedelére és azt a csövet bármilyen vízzel teli edénybe kell tenni úgy, hogy a gáz ki tudjon jönni, ha nagyobb a belső nyomás, mint a külső légnyomás.Ehhez mit szólsz?
Végre én is idetaláltam. Az lenne a kérdésem, hogy idén szeretném az illegális zugfőzdémet korszerüsíteni - jelenleg kukta+üveglepárló -, tud- valaki ajánlani valami jobb tartályt a főzéshez: következők a szempontjaim: 15-20l minimum, legyen nagy szája, hogy könnyű legyen az anyagot ki és bepakolni ( esetleg ürítő és betöltőnyílás ), ne égjen le benne a cefre ( valami alsó rács ilyesmi ( úgy tudom, hogy profik ezt forróvíz fűtőcsöves keringetésével oldják meg ), ne tudjon a forrásban lévő cefre a kivezető csőbe bugyogni ( átlőni a hűtőbe, deflektor mittomén ), ne robbanhasson fel ( lefuvató szelep ilyesmi ), legyenek benne hőmérők az alján és a kivezetett gőznél is.
Ha valaki ilyenről tud, vagy tervezési segédlete van, vagy kihagytam volna valami fontosat, akkor kérem ossza meg velem. ( Bűnrészessé válás ! )
Nehogy lezárd a hordót! Erjedés közben egy csomó szén-dioxid keletkezik, azt hagyni kell eltávozni! Elég ha ráteszed a fedőt, de ne zárd!!! Kotyogó nem feltétlenül kell.
Kérdésem lenne: szereztem egy kb. 30 literes zárható műanyg hordót, amibe 2/3 rész szilva, a többi meg - a fenn maradó 1/3 - fele-fele körte és őszibarack. Nagy a nyomás a hordóban, mit csináljak? Nem fog szétrobbani? Hogy tudok rá "kotyogót" csinálni?
A pálinkafőzési jogi buktatóiról: érdemes megnézni a Btk. 311. §-t, valamint a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló 1997. évi CIII. tv-t.
A legfontosabb, hogy az erjedő gyümölcsöket elzárd a levegő elől! Tehát a hordót sürgősen fedd le. Egy alaposan a hordó szájára/tetjére erősített nejlonzacskó,/fólia is megteszi de ez a legfontosabb. Maga a hőingadozás nem olyan vészes, de mint ahogy valaki nemrég megjegyezte nem jó, ha a cefre 30 oC fölé melegszik. 20 fok körül az ideális.
Fontos, hogy csak romlatlan és elég erett gyümölcsöt tett bele, a penészes, moníliás, saras, földes gyümölcs használhatatlan. Ha eddig ilyet is dobáltál bele, ráadásul levegőzött a hordód, legjobb, ha kiöntöd az egészet és újrakezded.
Kérdés: egy kb. 70-80 literes egyik végén nyitott műanyag hordóban gyüjtöm a gyümölcsöket, ami fedett, de nem zárt térben van, így a hőingadozásnak ki van téve + nincs zárható fedele. Jó ez így?
Üdv, Gers!
Elég sok mindent leírtunk ebben az alig 300 hozzászólásban. Szóval: leírni sok volt, elolvasni nem olyan vészes :))) Jómagam állok konkrét kérdéseid elébe.
Sok/rengeteg kérdésem lenne. Átböngésztem az oldalt és örömmel láttam, hogy van hozzáértő szakember gárda a témában.
Nem rég költöztem olyan kertes házba ahol van egy jópár gyümölcsfa. Főleg szilva, de van őszibarack meg körte is. Elkezdtek ezek a gyümik potyogni én meg nem tudtam mit csináljak velük. Ekkor jött az ötlet kéne egy kis pálinka.Hál Istennek apósnak van megfelelő szerkezete a főzésre, legalábbis azt állítja.
A lényeg elkezdtem gyűjteni a gyümölcsöket, de nem tudom igazán hogyan tovább. Nem akarok hülyeséget csinálni, pláne nem akarok rossz pálinkát.
Kérek mindenkit, hogy egy kezdő, de lelkes amatőrnek adjatok tanácsot lépésről-lépésre!
Megkezdte az erjedést 40 l besztercei szilva. Ti ezt kimagoztátok volna? Én megtettem, de ez, tekintettel a gyümölcs apró méretére és a szárazság miatti aszlódott jellegére, nagyon unalmas és hosszadalmas kínlódás volt.
Én azzal a korábban emlegetett gyümölcsös stresszoldóval úgy jártam, hogy a málnásat klasszul át lehetett passzirozni ( feláldoztam egy harisnyát ) a barackosat viszont, annak ellenére, hogy a gyümölcshús teljesen leoldódott a rostokról meg a héjról , nem lehetett átpasszirozni az istennek se. Egész egyszerüen túl rostos. A harisnyán átment, de a maradék is rostos. Ugyhogy maradt igy és nagyon kellemes mert pl gyümölcssalátára, fagylaltra vagy csak úgy egy nehéz nap végén a szánkba lehet tenni és a málnásnak különösen nagyon szép a szine.
Azt nem tudom mennyi az alkoholtartalma, mivel fele gyümölcs fele alkoholnak indult + cukor hát nem éppen egy szoft drink én rendesen fejreálltam amikor szürögetés után lenyalogattam a kanalat, edényt stb Jóvőre is valószinüleg csinálni fogok, esetleg vegyes gyümölcsből és több gyümölccsel, hogy ne legyen ennyire falrengető, de összefoglalva a projekt eredményét azt kell mondjam, jól bevált női cucc és nem olyan gagyi szinezékes meg müaromás szar, mint amit a boltokban árulnak, mondhatni bioital :-)
Van valahol otthon üveg spirálhűtőm, amire gumicsövet lehet csatlakoztatni. Régen ilyet használtak a laborokban, de ma már kizárólag csiszolatost.
Ha megtalálom, szivesen odaadom.
Szilikoncső-ügyben ajánlom a Bondex Kft-t: legalábbis amikor tákerestem a google-ban a szilikoncsőre, ezt adta ki elsőnek. :)
Nem vagyok egy jogász alkat, az újságban olvastam egy cikket. Valami vámos nyilatkozta, hogy egy hagyatéki eljárás során előkerült egy pálinkafőző is és ők hivatalból eljárást indítottak, merthogy idéntől a birtoklása is bűncselekmény. Mondjuk elég tipli dolog, és felvetődik egy csomó kérdés az otthoni laborokkal kapcsolatban, de hát így egyszerűbb büntetni mintha a tettenérésre hajtanának a perzekútorok.
Boar
Ok +próbálok szerezni:
Hol? És milyen néven?
Pl. Vasedény:
TSCHÓKOLOM kérek egy fehér színtelen szilikongumi csövet...:))))) (így már próbáltam: hőálló gumicsövet kérek szépen, ha nincs hol lehet szerezni? - válasz: Szívesen segítenék, de nem tudok. )
Magyarul:
Hogy kérted, hogy szerezted ......
Ha más nem, köszönöm a legvégső felajánlást:))))
üdv etilalkohol alias névrokon Péter:))))
Ez a legrosszabb, a cél előtt leragadni:((((((
Ui: a második 'elméleti' víz-lepárlásnál a sárga szín eltűnt, de a gumiszag nem.
Tételezzük fel 'elméletben'... már csak a jogi dolgok miatt:
Megépítettem a lepárlót és kipróbáltam vízzel.
Az eredmény:
- a víz 'pisisárga' avagy híg citromos teának a színére emlékeztet.
- Gumiszagú (műanyagszagú).
A szín a réz miatt van?
Azaz valódi lepárlás előtt mindig legyen egy üresjárat pl. vízzel, vagy ez kijön a rézelejével ami úgyis szemét?
A qkta és a lepárló összekötésére átlátszó (benzinkúti) műanyagcsövet, illetve a vízszerelésben használatos flexibilis csövet (kívül fémsodrony erősítésű) használtam.
- Ezek közül melyik lehet a szagért a felelős?
- Hol és milyen néven lehet hőálló gumicsövet keresni?
Egy magyar apa
Ötlet (talán ez volt az ok) a penész ellen:
A cefre tetejét időnként le kell nyomni az aljára (magyarul: kevergetni néha)!
Melegben hamarabb kiforr a cefre, bár 30 Celsius fok fölé nem illik engedni (elvileg rontja a minőséget).
üdv etilalkohol
Ui: Ha a cefrét úgy készíted, mintha gyümölcsbor lenne belőle, akkor nagy baj nem lehet.
Próbáltam keresni a CD-jogtárban a BTK alatt a 'szesz' illetve a 'pálinka' szóra keresve de semmi:((((
Hol található?
Ha csak a lepárló van nálam qkta nélkül, az is bűncselekmény vajon?
Avagy pl. desztillált víz előállítására alkalmas eszköz tartása is tilos?
Ezekért lenne jó megtalálnom a törvényt (rendeletet)!
üdv etilalkohol