Keresés

Részletes keresés

Danthe Creative Commons License 2004.11.30 0 0 592
Micsoda páratlan humorérzék! :))
Előzmény: germanungar (588)
csiko00 Creative Commons License 2004.11.29 0 0 591
nekem ha el tud indulni az erjedés,és elég nagy cefre tömege akkor lehet akár 0-5 fok a környezet hőmérséklete akkor is végbemegy a dolog élesztő nélkül,persze elég lassan...ha precízek akarunk lenni akkor meg fajélesztő...lehetőleg hidegtürőt választva gyorsan, két héten belül kész...
Előzmény: csiko00 (590)
csiko00 Creative Commons License 2004.11.29 0 0 590
javaslom,nézz utána a vákuumdesztilláció címszónak a szakirodalomban/:)és rá fogsz jönni hogy mi az a rejtélyes folyamat amikor is 73 celsius alatt illan az a huncut alkohol/...amit kismókus leírt az már üzemi szinten müködő rendszer...az hogy neki ez házi körülmények között hogyan sikerül azt nehéz megítélni... a vákuumos pálinka jóval gyümölcsösebb mint a hagyományos/mivel a vákuumban csökken az anyagok forráspontja tehát kíméletesebb a lepárlás az aromaanyagok szempontjából/,viszont hamarabb szétesnek az aromaanyagai mint a hagyományosan előállított pálinkáké...
Előzmény: germanungar (576)
plajos1 Creative Commons License 2004.11.29 0 0 589
Köszönöm a gyors választ MARSCHLAKO! Remélem még megmenthető a cefre. Az élesztővel kapcsolatban is köszönöm a pontosítást ugyanis valamelyik szeszfőzde oldalán konyhai élesztőt javasolnak.
germanungar Creative Commons License 2004.11.29 0 0 588

Aha, én haggyam abba? Hiszen te ugrottál primitiven nekem, mert kiröhögtem néhány kotyvasztót.

A humoron kivül nem volt nekem semmi rossz szándékom.

Előzmény: Danthe (584)
Törölt nick Creative Commons License 2004.11.29 0 0 587
Szia PLAJOS1!Elrontottad,de még helyre lehet hozni.A leglényegesebb a meleg.Vidd meleg helyre minél előbb,25-30 fok,bár nem tudom hol van ilyen nálatok.Ismerősödnél műhely,fűtött raktár?Aztán ami még fontos.Azélesztő az nemkonyhai élesztő,ha ezt tudtad ,bocs,nem sértegetni akarlak.Mezőgazdasági vagy borászati boltokban lehet venni faélesztőt,borélesztőt.Minden ráírva a csomagolásra.Nem drága,de hatásos.Siess beszerezni,de addig is melegbe a cefrét.Remélem sikerül.Ha kész a pálesz,igyál egyet az egészségemre.Üdv.
plajos1 Creative Commons License 2004.11.29 0 0 586

Sziasztok!

Pálinkát szeretnék főzetni almából. Sajnos egyszerűbb dolognak gondoltam a folyamatot. Körülbelül 4 hete ledaráltam az almát hordókba raktam és cukrot is tettem hozzá.  Az a problémám vele, hogy nem tudom eldönteni elforrt e már vagy még el sem kezdte az erjedést? Azt hallottam hogy élesztőt kellett volna tenni hozzá és 20 fok körüli hőmérsékleten tárolni. Az eltelt 3, 4 hét alatt ennél alacsonyabb volt a hőmérséklet és én a szabadban tárolom.  Abban szeretném a segítségeteket kérni hogy mit lehet vele kezdeni?

Törölt nick Creative Commons License 2004.11.29 0 0 585
Sziasztok!Szlovéniában mezőgazdasági boltban láttam gyári főzőket,több méretben,elérhető áron,ránézésre jó minőségben.EU szabvány ugye.Sűrün járok ki,ha valakit érdekel,szívesen megnézem neki,ingyen.Ja!Csatlakozom ahhoz,hogy ne itt veszekedjetek ,a konyhatopick sokkal jobb hely rá.
Danthe Creative Commons License 2004.11.29 0 0 584
Nem értem, mi olyan különös abban korábban feltett kérdésemben? Mivel ritkán "zugfőzök" mert sokkal inkább főzetek, csak a különlegesnek számító, kismennyiségű cefrékkel próbálkozok házilag. Én egy komplett (adott méretezésű) üveglepárló szettet használtam előtte, és mivel hozzájutottam egy új réz-spirálhoz, gondoltam utánakérdezek, hogy mit javasolnak a nálam rutinosabb pálinka művészek...

Ha ez számodra nem derült volna ki a kérdésből:

Ez nem azt jelenti, hogy ne tudnék kapcsolatot létesíteni az üst és spirál között, hanem, hogy a kérdésben elhangzó tényezők, miként befolyásolják a folyamatot.

Hangsúlyozom Én egy Tállya - környéki, megbecsült öreg mesterrel főzetek, tehát nem kérdéses: tudnak nekem kulissza-titkokkal szolgálni...

Nem hagynád abba ezt az arrogáns kioktató hangnemet?

Legyél ennyire ember.

Előzmény: germanungar (583)
germanungar Creative Commons License 2004.11.28 0 0 583
Danthe válasz | megnéz | könyvjelző 2004.09.18 00:39:33 (552)

"Szasztok Pálinkaloverz!

 

.....túlvag

 

A másik, hogy bár szinte mindenről szó eset már itt a "barkács-lepárlók" kapcsán, de nekem igazából a főzőüst és a párlóspirál közötti elvezetés hagyott néhány homályos foltot....

 

Hogyan és miként befolyásolja a folyamatot az összekötő - elvezetőcső....

-anyaga?

-hossza?

-elhelyezése?

 

......hiszen a gőzök nemtudhatják, hogy: ez még nem a spirál :)

 

Egyszóval mire ügyeljek leginkább ennek a kivitelezésénél?

 

Segítő választ várok ;)

üdvözlettel: Dani"

-------------------------------------------------------------

 

 

Aha, itt még halvány fingod nincs de 2 hónappal késöbb már profi vagy!

Tudod mit? Én ugy érzem, hogy csak csunya beszédü vagy, de pálinkafözéshez még legfeljebb csak konyitasz, kedves zugfözö!

Előzmény: Danthe (552)
germanungar Creative Commons License 2004.11.28 0 0 582

Danthe, Danthe!...... micsoda nagyszerü név!!!!

Elöször is, azonositóm germanungar - ha tetszik, ha nem!

Másodszor pedig, elég nagy szád van és az én elhamarkodott okoskodásomtól sokkal primitivebben irtál - ugyhogy a saját házad elött söpörj, mert ugy látom van mit!

Azonkivül maradok az állitásomnál, hogy sok életveszélyes hülyeséget olvastam itt. Ha neked okoska annyi eszed van, akkor miért nem segitesz azokon, akik itt kalandos dolgokat irnak?

 

Jaaaa, és ne idd tovább az elsö frakciót, mert meglátod hova fog vezetni! :)))))

Előzmény: Danthe (578)
Danthe Creative Commons License 2004.11.28 0 0 581
Osztom.

...és egyúttal: hagy kérjek elnézést az indulatokért. ...dehát ugye az ember nehezen állja, ha kedvenc kis topikjába hivatlan vendég kibicel, ...főleg ha ezt köszönés nélkül, útszéli stílusban teszi...

Kismókusnak:
...pedig még meg sem köszöntem a "bemutatót"! Hát most meg teszem! Nagyon várom a prototípust, ha elkészült, szívesen tesztelem! ;) Remélhetőleg visszakínálhatlak az újonnan beérett, 3 éve eperfa - hordóban várakozó aszú törkölyünkkel és egy mélyen gyümölcsízű barackkal, ami úgyszintén "kiállta" az idő próbáját!

Pálinkás Viszonthallásra Mindenkinek!
-Danthe-

Előzmény: Törölt nick (580)
Danthe Creative Commons License 2004.11.27 0 0 579
Ja? ...most jövök csak rá, hogy téged éppen "kiver a hideg veriték". ...akkor gyorsan fordulj orvoshoz, mert ezek a kozmás, fos-szagú, szénából főzött, ciános pálinkád tünetei!

Elvonó után mesélj a dokinak, miért éppen a műanyag szennyeskosarat kellett lepárló üstnek használni? :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Előzmény: germanungar (577)
Danthe Creative Commons License 2004.11.27 0 0 578
Kedves "Germán - Ugar" !

Neved sekélyességéből, arrogáns, másokat kioktató stílusodból fakadóan: nem én leszek az első, aki rávilágítok "értelmed meggyőző hiányára" !!!

...Én 2002 körül kezdtem el serényen érdeklődni a pálinkafőzés mikéntjei után az interNET-en. Mivel nemsok használható szakirodalmat találtam online, bekukkantottam ide is. Akkoriba még csak 130 körül járt a hozzászólások száma, de már azok figyelmes végígolvasásával is, (amit te igazi "fórumsuttyó" módjára elmulasztottál!) több ismeretet szereztem, mint egy lepárlásról szóló Enciklopédiából......

A rengeteg hasznos gyakorlati tanács révén, az azóta már "többszörösen elismert" pálinkámat külföldi piacra is elkezdtem értékesíteni ;) .....ez persze teljesen mellékes a te rád vonatkozó dolgokat illetően:

Kismókus első hozzászólására talán nem én voltam az első, aki levelet írt neki. Megbeszéltünk egy találkozót, mert nagyon érdekesnek találtam azt a lepárlási elvet, amit felvázolt, ...és szerettem volna többet tudni róla. Ez meg is történt. Hozott kóstolót is, de ami a legfontosabb, -jogi szándéknyilatkozat aláírása után- egy példányt, a működési elvet részletező szabadalmi leírásból. Mivel a srác az ELTE fizika szakán lassan diplomát szerez, nem kell tovább ecsetelnem: konyít valamicskét a dologhoz!

Neked legyen elég annyi: Istenfinom pálinkát lehet a módszerével "lepárolni" -hogy ne zavarjon, a nem megfelelő szóhasználat- ! Egyébként, egy ugyanezen az elven működő, házilag is elkészíthető lepárlót építettem a tanácsai alapján, amivel már készítettem is egy 60 fok körüli, fűszeres különlegességet...

Fizikából valószínűsítem, hogy gyakran álltál bukásra, ha olyan ostobaságokat hordasz össze, mint: "A tiszta, iható alkohol nem illan 73 C° alatt" Az isiben biztosan elkerülte a figyelmed a nyomás és a forráspont összefüggése. Te szegény idióta... Ajánlom figyelmedbe: A Fizika alapjai Általános Iskolásoknak című nagysikerű könyvecskét, amiből megszerezheted sosemvolt tudásod...

Egyébként éltes "pálinkafőző mesterek" is irogatnak erre az "eddig békés" fórumra, akiktől, vélhetően további korrepetálást fogsz kapni!!!

A soha viszont nem látás reményében: Üdvözletem! -danthe-
Előzmény: germanungar (577)
germanungar Creative Commons License 2004.11.26 0 0 577

Csak most olvastam bele bövebben az elöttem irók levelébe és kiver a hideg veriték. Borzasztó tudatlansággal indulnak neki egyesek a pálinkafözésnek és kalandosnál kalandosabb dolgokat olvastam.

Sajnálattal kell megállapitani, hogy az itt irók 80 %-nak halvány fingja sincs, hogy mi is történik a cefrével fözés közben. Habár már maga a szó "fözés" is tévedésre vezet, mert pálinkát nem lehet fözni csak lepárolni.

 Azonkivül néhányan megpróbálnak szarból aranyat csinálni.

 

Ha esetleg valakit komolyan érdekel, akkor leirom itt bövebben egy lepárló házi készitését és a lepárlás folyamatát.

 

Addig is, ne igyátok meg az elsö frakciót! :))))

germanungar Creative Commons License 2004.11.26 0 0 576

Sziasztok! Off: Regi paleszfozo es szeszerjeszto vagyok, raadasul a csaladomban (es a kornyeken is) igen nagy hagyomanya van, -- ha nem is a legalis -- de a palinka es kulonbozo szeszek hazi keszitesenek. A kulturahoz tartozik,............................kibocsajtas, nincs gozoles, teljesen zart az egesz, a kukta tetejen elhelyezheto tartallyal mukodik, Tuzeloanyag kb fele kell hozza, igazabol egyszer kell az egeszet felforralni, kesobb max melegen tartani (egy adag kb 5 liter cefre, kuktameret-fuggo). Az odakozmalas lehetosege kizart (mivel fozes kozben nincs is lenyegi tuzeles), az aramoanyagok az alacsony (kb 50 Celsius) homerseklet miatt nem bomlanak el. ..........................Az eljarast szeretnem szabadalmaztatni, es a hazi keszuleket par tizezerert piacra dobni. Ha valakit erdekel, szeretne kiprobalni, megnezni, tobbet tudni rola, esetleg kellene neki is otthon egy ilyen (az arat igen hamar visszahozza, es nem tud elromlani...), kerem irjon a mailemre (kismokus2@freemail.hu). On: Az alkoh................

 

 

Halló kismókus!

Jó nagy szamárságokat irtál itt a pálinkafözésröl! :)))

".........es 2 orankent egy liter 50%os szeszt termel,  nyersanyagtol majdnem fuggetlenul (ennek fizikai oka van, azt esetleg kesobb). "

 

Ugy látszik te tudsz Jézushoz hasonlóan csodákat müvelni, ha te a nyersanyagtól függetlenül tudsz alkoholt elöállitani...... és mindezt 50 C°-on - holott ezen a hömérsékletencsak a metilalkohol és egyébb káros anyagok illanak el. A tiszta, iható alkohol nem illan 73 C° alatt!

 

Na, mindenesetre remélem, hogy nem kell olyan pálinkát innom, amit te készitesz. De ha saját magad is ezt iszod, akkor soraimat már ugysem tudod olvasni, mert rég megvakultál.

Na akkor proszit!

Előzmény: kismokus2 (561)
cefreszag Creative Commons License 2004.11.21 0 0 575
Ha a cefre már "nem mozog", a forrás befejeződött, nem árt légmentesen lezárni az edényt, mert megecetesedhet, és a jó kis alkohol is párologhat kissé!
Előzmény: Szedna (574)
Szedna Creative Commons License 2004.11.21 0 0 574
Köszönöm a válaszod, közben a cefre is lassan elkészült. Előreláthatólag februárban mehet a főzdébe.
Előzmény: cefreszag (573)
cefreszag Creative Commons License 2004.11.18 0 0 573
Kb. 20-22˙C optimális az erjedés szempontjából, hidegebben az erjedés értelem szerűen leáll, illetve el sem indul. (lásd: hűtőszekrény)
Előzmény: Szedna (572)
Szedna Creative Commons License 2004.11.12 0 0 572

Sziasztok!

Körtepálinkát készítek, a cefre már megvan, de sajnos csak kint tudom erjeszteni. Kérdésem az lenne, hogy hány celsius foknál áll le az erjedés? Nem szeretném, ha a főzőben újból erjedni kezdene a cefrém.

harken Creative Commons License 2004.11.12 0 0 571

Üdv pálinkások!

 

írtatok a gyümölcsdarálóról, én birsalmát készülök cefrésíteni, ahoz kellene. azt szeretném megkérdezni, hol tudom beszerezni s hogy néz ez ki valójában (motoros? kézi?) esetleg kép ha van...

 

előre is köszönöm

courvoisier Creative Commons License 2004.10.27 0 0 570

Az jó :)

Legyen mindig inkább kevés finom, mint sok ihatatlan, nyögvenyelős.

Előzmény: Begyus1973 (569)
Begyus1973 Creative Commons License 2004.10.27 0 0 569

fájó szívvel, ám legyen!

az nyugtat, hogy ezzel a hordóval vacakoltunk a legkevesebbet...

na és persze az, hogy van másik, ami finom!

Előzmény: courvoisier (568)
courvoisier Creative Commons License 2004.10.27 0 0 568
Nincs értelme vele szarakodni. Öntsd ki.
Előzmény: Begyus1973 (567)
Begyus1973 Creative Commons License 2004.10.27 0 0 567

Sziasztok!

Nincs valaki vonalban?

Kifőzhető a cefre, ha acetilénes-büdös szaga van? Vagy ki kell önteni...:-(((

Danthe Creative Commons License 2004.10.19 0 0 566

Szervusz!

 

...az ipari pálinkakészítés eljárása (már ha valódi "pálinkára" gondoltál) nemsokban különbözik, a hagyományos -szeszfőzdékből jólismert- módszertől... Legfeljebb nagyságrendben. ;)

 

  Mivel a pálinkát immár "jogerősen" is csak 100% gyümölcsből, "egyéb anyagok" segítsége nélkül lehet készíteni, a finomszesz + aromás megoldásokat már nem hívhatják Pálinkának....

 

 Ha pedig erről szeretnél bővebb információt: a legjobb helyen vagy.

 

Mindössze annyi dolgod van, hogy végigolvasd EZT a topik-ot a "nyitó"-hozzászólástól, egészen a sajátodig...  Ha csak a szakdolgozatod vonatkozásában hasznos információkat gyűjtöd, még akkor is jelentős segítség a fórum eddig összegyűlt anyaga...

 

  Én például szakirodalomból sem konyítok a témához annyit, mint amennyit innen. :)  Sőt! ...már a topik címének megfelelően főzhettem home-made páleszt is, ami ittjártam előtt lehetetlennek tűnt....  

Előzmény: Paci2 (565)
Paci2 Creative Commons License 2004.10.17 0 0 565

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni a házi dolgozatomhoz, gyümölcspálinka készítés technológiáját kellene leírnom nagyüzemi körülmények között, előkészítéssel,anyagnorma számítással, gépsorral stb.

Előre is köszi a segítségeteket.

cefreszag Creative Commons License 2004.10.09 0 0 564
Szerintem vajjal nem rontják el a kását! :) (ahogy az orosz mondná)
Előzmény: Danthe (563)
Danthe Creative Commons License 2004.10.07 0 0 563

Pálinkás Üdvözlet Mindenkinek!

 

 ...az lenne a rendkívül sürgős kérdésem: vajon mézzel cukrozhatom, az ezt igénylő, cefrézni szánt gyümölcsöt?

 

  "A cukor-összetevők közül a szőlőcukor és a gyümölcscukor (glükóz és fruktóz) aránya határozza meg a méz egyes tulajdonságait. E két cukorféleség a méz szárazanyag-tartalmának 85-95 %-át teszi ki. Az egyéb cukrok (répacukor/nádcukor vagy szacharóz, maltóz, melezitóz) néhány mézféleségben nem elhanyagolható mennyiségű lehet és a jelenlétük természetes eredetű (pl. az akác-, levendula- vagy egyes édesharmatmézek), de ezel mennyisége e mézekben a kristályosodás szempontjából nem jelentős tényező......"

 

http://www.magyarmez.hu/tulajdonsag.html#7

 

 Itt szinte mindent meg lehet tudni a mézről, nyilván csak azt nem: hogyan viselkedik mindez, egy erjedésben lévő anyagban?

 

  Remélem nem keletkezik semmi "rossz" vagy káros, ......vagy túl sok jót gondolok a méhek remekművéről? :)

Beodra Creative Commons License 2004.09.23 0 0 562

Birs:

 

Egy kedves ismerősöm évről-évre remek birspálinkát készít. A receptje a következő: szedd magad akcióban begyűjt cc. 1000 kg birset. Három részre osztja a gyűmölcsöt. Az első részt hagyományos gyümölcsdarálón ledarálja. A második részt üstökben víz hozzáadásával péppé főzi. A harmadik részt félbevágva kemencében megsüti. Végül az így elkészített anyagot összevegyíti és cukor hozzáadása nélkül (!) forrni hagyja. A forrás abbamaradása után főzi.

Mindez Vajdaságban történik, ahol engedély nélkül, mindenki tarthat magának pálinkafőzőt.

Előzmény: cefreszag (553)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!