Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
na látod,erről van szó...én meg ahol egyszer pofára esek ott már nem próbálkozok,ill. ott próbálkozok,ahol lehetőségem van /csak egy informális kérdés...te sem nagytermelő vagy ugye ?...kb mennyi fánál tartasz,ha nem indiszkrét a kérdés ?/
Hát amelyiket lehet...mondjuk sokra már nincs szükségem /azt azért én is belátom,hogy a világ összes jó fajtája és összes jó alanya nem lehet az enyém /...sajnos nagyon véges a helyem ,de ha beesik 1-1 újdonság akkor megragadom a lehetőséget :) Utólag bevallom,amikor Pécsre mentünk a gyerkőccel megfordult a fejemben,hogy megkereslek és kuncsorgok egy Torinelt...de legyőztem magam :))
Mondjuk az Ishtara bennszakadt gyökérről is hajtott újat ,az Adesoto hoz sarjat /bár ez nem feltétlenül előnyös /...meg ugye ott van az alanykombinációs lehetőség,pl őb magoncra vmelyik új alanyt,szóval van mivel játszanom ...
Persze,elhajt,de gondolom Sándor Tiszteletes sem ezres tételekben szerezte be amit tudott...
csak neki több szerencséje volt,mint nekem...ja és nem is nagykereskedőkről volt szó,hanem a MO-i kutatóintézetekről...
Nagyon jó lenne 1000-es tételekben rendelni ,de sajnos én nem vagyok termelő...és sajnos nem is leszek.
"termelő" nem vagyok,meg termelő sem,sőt Termelő sem...igazad van,gyűjtő vagyok,de asszem ezt már sokszor hangsúlyoztam,de nem is erről volt szó,hanem a beszerezhetőségről...ami mondjuk kis tételben könnyebben ment külföldről,mint belföldről...
Az utolsó bekezdés teljesen igaz...de az előzőek nem is az alany+fajta kombinációk beszerzéséről szóltak,hanem külön-külön egyikről és a másikról.
Amilyen kombinációkat én kipróbálok olyanokat valszeg nemigen lehetne túl sok helyen megkapni /na jó van közte olyan is / .
Bizonyos helyekre szerencse is kellett, hogy pont a megfelelő embert csípjem el. Van, ahova a mai napig nem tudom megvetni a lábam, de próbálkozom kitartóan :)
Jó... ne bántsuk Bálint gazdát 80 felett van ...szerintem jóval .... örülnénk ha majd ennyi évesen nekünk is annyira fogna még az eszünk . ( ok ... nem biztos , hogy neki kellene írni ezekről a dolgokról )
Na jó azért azt te is lásd be ---és nem vitatkozni akarok ... hogy ha odamész egy nagykereskedőhöz aki 100 000 -es tételben dolgozik és kérsz ebből a 6 fajtából 1-1 darabot és elhajt akkor neked nem kell ezen csodálkoznod . ha 1000 db ot vásárolsz egész biztos , hogy készségesen fog segíteni .
Persze ezt már sokszor megbeszéltük . Ilyen " termelő " mint Te vagy nincs több az országban . Aki ismeri a modern dolgokat és mindenből 1 db -on termel .
Abban a gyűjtésben amit csinálsz pont az a szépség és siker , hogy be tudod szerezni ... szerintem . Ha bemész a lerakatba és mindenből azt és abban a párosításban kapod meg amiben elképzeled ...nincs semmi kihívás . ..... jól látom vagy nem ??? Az olyan lenne mint ha egy gyűjtő bemegy az üzletbe és megveszi a tárgyait a gyűjteményébe .... az nem gyűjtés az vásárlás .
Olvastam azt a nagytudású írást anno :) Te nem figyelsz, mert nekem van korai meg kései Carmingo-m is, tavaly tettem fel képet is. Ettől függetlenül, amit tudok, azt hazaiakkal állíttatom elő, ill. idehaza vásárolok. Ha nem megy, akkor marad az import.
Csak addig a magyarok mit telepítsenek,amíg ezek a nemesítések /esetleg / létrejönnek ?
Mert ugye a világ azért nem áll meg,hogy megvárja a magyar nemesítéseket...és aki itthon Bergeron utáni,vagy lehetőség szerint polcon tartható korai kajszit akar /bocsánat...szeretne telepíteni/ az mit ültessen.?..hát meg kell kérdezni a boldogkőváraljai meg a Balaton fruit termelőit,tagjait ők mit telepítenek/tek...
remélem nem ért félre senki,én nem a magyarok ellen vagyok,de a gyümölcstermesztés változásai kicsit gyorsabbak,mint amit itthon megszoktak...
Azért a város érdekelne,ha konkrét céget nem is mondhatod meg...
Egyébként oké, tehát én is megvettem volna az Ishtarákat,meg a Weivákat itthon,ha lett volna beszerzési lehetőség,de nem volt...próbálkoztam már ezzel-azzal itthonról,de vagy válaszra sem méltattak vagy "sajnálattal" közölték,hogy egyszerű kiskertésznek nem hozzáférhetőek amik után érdeklődtem...vagyis falak,falak...Ezért volt egyszerűbb külföldről beszerezni alanyokat is és újabb fajta oltványokat is.
...és nem csak Csarli segítségével...az ősszel egy kedves ,pl fórumos ismerősömtől kaptam ajándékba egy Jo..la szilvát Do..ra 6 alanyon /Németo.-ból hozták/...na ez a párosítás kíváncsi leszek mikor lesz elérhető nálunk /vagy külön-külön.../
Vagy cseh ill. szlovák faiskolák oltványait belső ill. külső segítséggel...de farold 87 et Fra.-országból-német,magyar segítséggel -...hazai intézményektől meg...szinte semmi...Nos nekem nincs időm éveket várni,hátha itthonról is leesik valami.
Egyébként én is szereztem anno olyan kajszikat ami nem kerültek köztermesztésbe /a helyi lerakatos kapott több fajtából 2-3 oltványt,én egyből választhattam oltványt,3-ból meg adott szemzővesszőt...na amit oltványként vettem /Fla..rcot/ tuti,hogy nem az..mert az érési idő nagyon elüt...ennyit a hitelességről...
Illetve, a hazai génállomány megáll a rózskajszi érési idejében. Nincs augusztusi, szeptemberi, valamint nagyon korai, itt a Kárpát medencében kialakult fajtakör.
Azért erőlködnek ázsiai génforrásokkal, mert azokban esetleg olyan rezisztenciaforrás van, ami a már több száz éve Európában nemesített fajtákból hiányzik. Így például az Orange Red kajszi sharka vírussal szembeni ellenállóságát az USA-ban egy kínai eredetű keresztezési alapanyagból sikerült kihozni. Magyarországon a Corvinus Egyetem Kertészeti Karán van egy olyan értékes ázsiai eredetű fajtagyűjtemény, amely alapanyagul szolgál újabb ellenálló fajták kinemesítéséhez.
Nemrég Dánszentmiklóson jártam a csemetékért és a tulaj ( Palesits Zsolt ) megmutogatta miket csináltak . dió oltványok konténer számra ...akkor oltották és vitték a hőkamrába ... almaalanyok raklapszámra azt mondta hollandiából jönnek . ott láttam a mikroszaporítást is a szomszéd épületben csinálták .
Természetesen nem a helyi faiskolába mennek ezek a dolgok hanem be az anyacéghez . Amúgy valahogy úgy van ahogy Sándor Tiszteletes is mondja , hogy meg kell találni a megfelelő helyeket és embereket és akkor van minden . Hozzád közeli városban is csinálnak csemetét a legmodernebb alanyokra ... persze nem publikus , nem kértek meg rá , hogy reklámozzam .
Amúgy az tökéletesen igaz , hogy a kis árudákba nem kellenek ezek a dolgok oda jó a sampinyon meg a mariskabarack is . Aki meg termel az ha akarja megtalálja a csatornákat . Azért 20 évvel ezelőtt még sokkal komolyabb feladat lett volna beszerezni a minőségi oltványokat alapanyagokat .
Különben is EU van nincsenek határok vámok ott veszel meg meg adsz el ahol akarod vagy ahol megveszik nincs már értelme annak , hogy hazai vagy külföldi . Lehet , hogy az olasz csemetének az alanyát itt szaporították .....
...pl ebben...túl sok helyen nem jelent meg róluk írás,de annyi már tudható /a szülők is "érdekesek " / hogy kb semmire sem ellenállóak...és elég kevés jó tulajdonságuk van.
Mondjuk én nem vagyok prof ,meg szakember sem,de nem értem hogy miért ázsiai kajszikkal erőlködnek nemesítéskor....