Keresés

Részletes keresés

rkyra Creative Commons License 2010.10.25 0 0 7423
Így már érthető. Akkor inkább telefon. De ha kikérek egy rakás települést, akkor csak lesz, ami bent van. :))
Előzmény: Törölt nick (7417)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.25 0 0 7422
Talán lesz olyan, akinek ez új információ:
a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár internet segítségével kutatható (fizetős, de príma) anyagai.
kicsifura Creative Commons License 2010.10.25 0 0 7421
Bocsi, az előzőben nem voltam teljesen egyértelmű. Szerintem is a vér szerinti apa kötelező, elvégre erről szólna a dolog, a másik meg a szabadon választható.

Nagyon hétköznapi családnév ükapáméké, szóval elírás ott nem valószínű. Egyébként az én vezetéknevem is ilyesminek az eredménye. :)

Egyébként az általad felsoroltakkal is sikerült már találkoznom pl.: Fátli-Feitl. Betűk felcserélése: Kondor-> Gondor, Goldfinger -> Koldfinger
Ugyanúgy megvoltak a vezeték és keresztnév cserék az egyáltalán nem hasonlító nevekkel..

Pont a törvénytelen gyermeknél ( a problémás családomnál, náluk aztán minden előfordult..) nem is vettem elsőre észre a bejegyzést, mert egy teljesen más, még csak nem is hasonlító vezetéknév volt az anyához beírva és az volt utólagosan átjavítva a jóra. És ilyen esetekből sem egy volt..
És szintén ez a család amiben már államinál egy napon! házasodott két gyerek, az elsőnél még Szeli a vezetéknév (korábban így szerepelnek) a másodiknál már Zeli és ezentúl végig Zeli is marad.

Nagy rejtély volt még szépanyám neve. Aki született, mint Mariana Rosina, de első házasság kötésekor, az elsőszülöttnél, és egy családi iratban is egy elég érdekes néven (Simphorosa / Szinforóza ) szerepelt, amiről később kiderült, hogy annak a szentnek a neve, amelyiknek a napján született. Talán megtetszett nekik és azért használták.

Milyennincs:

A családnév a Mátay és Gutorfölde a település ahol nagy számban éltek (először 1696-ban tünnek fel, ottani földbirtokos család) Mivel a családfámon rajta kívül még két gutorföldei Mátay szerepel ezért volt egyértelmű számomra, hogy elsőként ott keressem. Persze azért más településen is találkoztam ilyen vezetéknévvel!

Igen, igen, tudom legyek egyértelmű, igyekszem majd ezentúl erre odafigyelni. Nem ez az eső alkalom, hogy figyelmeztetnek rá.
milyennincs Creative Commons License 2010.10.25 0 0 7420

Szervusz!

írod: "Egy másik ágon a feleség családneve alapján egyértelműen beazonosítható volt a település ahol születhetett, meg is találtam a házasságot, ahol szerepel az életkora és származási helynek megnevezve az adott település, ennek ellenére sem a megadott életkorból visszaszámolt évben, sem előtte-utána 5 évben nem találtam meg a születését."

 

Az ún. lakosnevek nem az adott toponíma helyszínén képződnek a toponímából. Azaz nem (Jász)árokszálláson lesz valaki Árokszállási, s nem a Mátrában Mátrai. Az ún. névváltás itt, eme általad kutatott helyen vagy ezt megelőzően, de az onnan történt elköltözés után történt.

 

A példát kérlek pontosítsd, mert nem egyértelmű számomra. "...meg is találtam a házasságot, ahol szerepel az életkora és származási helynek megnevezve az adott település..."

A házassági anyakönyvben a bejegyzés időpontjában az illetősége, azaz az akkori állandó lakhelye van feltűntetve. Mivel általában a lányos háznál tartják az esküvőket, esetünkben pedig - úgy néz ki mégsem - valamilyen (vagyoni)megállapodásnak kell a háttérben lennie. Kérlek írjál konkrétan adott településekről, névvel, nem szemérmes műfaj ez.

Előzmény: kicsifura (7414)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.24 0 0 7419
Benne van a pakliban, hogy esetleg nem került feljegyzésre a keresztelés. Egy-két településen a 18., de még a 20. század elején is előfordult, hogy a pap tintázott, aztán nagyívben leszarta az anyakönyv vezetését. Vagy máshol született, de abból az időszakból nincs már feljegyzés, vagy elírták az apa nevét, stb. Bemondásra történő lejegyzés utján keletkezhetett elég sok változata a családneveknek, néha egészen hajmeresztő dolgok is születnek, sokszor átköltik a vezeték- és keresztneveket is: Eulália -> Ilona, János -> Gábor, Pollák -> Bolland, Uitz -> Ujcz - ezekkel mind találkoztam!
Előzmény: kicsifura (7414)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.24 0 0 7418
Értelemszerűen a vér szerintit.
Előzmény: rkyra (7413)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.24 0 0 7417
Az email-re nem válaszolnak, hanem a kért filmeket kiírják a kérőlapra és gondolom a levelek érkezési (időrendi) sorrendjében viszik le őket a raktárba és készítik elő ezek alapján a filmeket. Ha valaki gyorsabb volt, és korábban kérte azt amit szerettél volna, akkor pech. Ha helyben van kiadva a film, azt a számítógépes rendszerben látja az ügyintéző, azonban ha vidékre van kiadva (aktás), akkor nem látja, vagyis azt hiheti hogy szabad, közben nem. Célszerű esetleg előtte odatelefonálni, hogy valójában mennyi filmet készítettek elő a nevedre.
Akkor jeleznek csak vissza emailben, ha a kérést nem tudják már teljesíteni állományrevízió (aug. 1-23) vagy hosszabb szünetek (pl. karácsony-újév közti) idején. Ilyenkor rendszerint a szóbenforgó időszak előtti 3-4 munkanapban már nem lehet újabb filmeket kérni, ha jól emlékszem.
Volt olyan mikrofilm, amire 4 hónapig vártam hogy megérkezzen vidékről (hosszabbították a kölcsönzést, gondolom), majd amikor megnéztem, kiderült, hogy nem is ott van feljegyezve a keresztelés.
Előzmény: rkyra (7412)
kicsifura Creative Commons License 2010.10.24 0 0 7416
Hát, igazából ő speciel nemesi származású, és így könnyű volt, mivel hozzáférhetőek a nemesi összeírások. Szóval megnéztem a férj településéhez legközelebb eső települést ahol olyan nevű nemest összeírtak. És ha ott nincs akkor a következőt stb.

Másik esetben tudom hogy az anyát Bókaynak hívták (sajnos plébános csúnyán írt lehet hogy begörbülő hasú D betű és akkor Dókay :S) akit keresek az Újlakon született, amiből nagyon sok van, de szerencsére az egyik pont Bókaháza mellett.. szóval ebben az esetben majd szerintem itt fogom kezdeni a keresést. persze nem biztos, hogy igazam lesz, de mivel semmi más támpontom nincs innen fogok indulni.

Én találkoztam olyan kutatóval aki a vér szerinti és a nevelő apa ágát is végig vezette. Szerintem nézőpont (és szabadidő) kérdése, hogy hogyan csinálod.
Előzmény: rkyra (7415)
rkyra Creative Commons License 2010.10.24 0 0 7415
Én még a vezetéknév alapján nem is kerestem rá településre. Azt nem jóval korábban kezdték el alkalmazni? Mármint, hogy a településről kapta valaki a nevét. Pedig van jó pár ilyen nevű felmenőm.

Milyen galád papra találtál. :))) Ilyet tenni szegény apukával, miközben ő el akarta titkolni... :))


BORSOD MEGYEI Levéltárban nem keresgél valaki? Kellene nekem 1 adat. Sajnos én csak budapesti és országost tudok felajánlani cserébe.
Előzmény: kicsifura (7414)
kicsifura Creative Commons License 2010.10.24 0 0 7414
Helló!

Én is csak pár hónapja álltam neki az ősök kutatásának. Képes voltam (persze csak nagyjából) végignézni az összes eddigi hozzászólást, hát pár estém ráment :), sajnos nem találtam senkit aki arrafelé kutatna ahol én ,de hasznos információkat találtam amik segítettek.

Bocsi ha hosszú leszek, de megpróbálom összefoglalni a nemrég felmerült dolgokról a saját tapasztalataimat.

Ükapámat én sem találtam meg születési anyakönyvben, pedig a család 1757 óta biztosan azon a településen él. A bátyját (elsőszülött) ezen a településen és az anya születési helyén is bejegyezték, sajnos ükapámat és a húgát nem. Születési dátumukra is csak tippelni tudok, mivel szerencsére megérték az állami anyakönyvezetés bevezetését és ott szerepel az életkoruk illetve szülők neve.

Egy másik ágon a feleség családneve alapján egyértelműen beazonosítható volt a település ahol születhetett, meg is találtam a házasságot, ahol szerepel az életkora és származási helynek megnevezve az adott település, ennek ellenére sem a megadott életkorból visszaszámolt évben, sem előtte-utána 5 évben nem találtam meg a születését.

Megint másik ágon csak az 1887-ben született fiút találtam meg, pedig az anya hagyatéki papírjában felsorolt gyerekek alapján előtte is kellett születnie kettőnek. Illetve tudom hogy dédanyám 1893-ban született és őt sem találtam meg. Szerencsére a gyerekek itt is már az állami anyakönyvezetés alatt házasodtak és itt szerepelt hogy dédanyám mikor született és a település is, tehát helyileg is jó helyen voltam, egyszerűen csak nem jegyezték be. Korábbi gyerekekről utólag kiderül, hogy még a házasságkötés előtt születtek, talán ezért nem szerepelnek. Ők egyébként egy elég problémás ág! Szülők születési helye is onnan derült ki, hogy bizonyosan véletlenül :) anyakönyveztek pár gyereket az 1900-as években. A megadott településen megtaláltam, hogy az anya „törvénytelen” gyerek. Az apa születési helyén nem találtam több testvért sem azonos vezetéknevű másik családot tehát sejtettem, hogy gyakran költöző család lehet. Ami be is igazolódott mivel teljesen véletlenül jó pár kilométerrel odébb élő másik ág halálozási adatainak keresése közben előkerült. Ott meg volt adva származási helynek egy harmadik település ahol viszont nem találtam meg.

Jah „törvénytelen” gyerekek: volt szerencsém egy olyan településhez ahol néhány kivételtől eltekintve ahol apa helye üresen volt hagyva, a pap beírta valószínűleg anyuka állítása alapján az apát, majd pár vonallal áthúzta, de attól még teljesen olvasható maradt a név. És ez túl gyakran ismétlődött ahhoz, hogy véletlen legyen. :)
rkyra Creative Commons License 2010.10.24 0 0 7413
Visszatérve a korábbi kérdésemre, ha egy gyereket örökbe fogadtak (haláleset miatt?), de kideríthetők az igazi szülők, akkor melyik ágat kutatnátok?
rkyra Creative Commons License 2010.10.24 0 0 7412
Na kezdek kétségbe esni, hogy nem is lesz ez olyan egyszerű. Én még mindig a férjem adatait kutatom, ami még így az 1700-as évek végén is csak egy település. Viszont az enyém.... olvasva téged, nem lesz egyszerű.

Én most valamelyik nap átutaztam fél Budapesten, hatalmas dugóban, és ca. 1 perc alatt megtaláltam, ami kellett nekem. Kicsit bosszantó volt, emiatt ennyit utazni.

Ha előre kikérek e-mail-en filmet, akkor azt jelzik, hogy nincs bent, nem? Akkor nem kell feleslegesen utaznom.

Ráadásul olyan rossz állandóan várni valamire. Hogy össze tudja az ember szervezni az időt egy-egy órára ehhez.
Előzmény: Törölt nick (7410)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.24 0 0 7411
Ha először mész a MOL-ba, akkor azonnal hozzák a filmeket, ha már nem először vagy ott, akkor másnapra. Legalábbis 2008-ban még így volt.
Előzmény: rodokmen (7403)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.24 0 0 7410
Szerencsém volt, mivel egy harmadunokatestvéremtől megkaptam az infót, hogy hol született, de ettől függetlenül ahol élt ott is megnéztem a halotti bejegyzéseket - egyik testvére és apjának testvére is vele együtt költözött - így egyiküknek, aki 1895-1906 között hunyt el, megvolt a születési helye, ezalapján is lehetett már következtetni hogy merrefelé kell keresgélni a többi rokont. Szóval az unokatestvérnek köszönhetően nem volt olyan nagy munka.
De volt már olyan eset, hogy egy házasság kb. a 30-40. helyről került elő Pest megyén belül, most pedig egy születést keresek, amit eddig szintén legalább ennyi helyen megnéztem. Ezesetben is jobbra-balra költözgettek szinte évente, úgyhogy gyakorlatilag követhetetlen a dolog...

Én úgy szoktam "rulettezni", hogy két kérőlapra kérem ki az 5-5 filmet és úgy nézegetem, így csak kétszer kell fordulni. Érdemes úgy elosztani hogy ha mondjuk X településről több tekercs van, az lehetőleg egy lapon legyen, így egyben tudod őket használni visszaadási-ujrakikérési macera nélkül. Ha egy település ráfér egy filmre, akkor 10 ilyen kis települést is meg tudsz nézni egy alkalommal. Ha a gyorsan haladsz, mert kicsi a falu és kevés a bejegyzés, akkor bosszantó tud lenni hogy csak 10 filmet lehet egyszerre kiírni, hiszen többet is meg tudna az ember nézni egy alkalommal így célirányosan dátumra, időszakra keresve. Ilyen esetben ez az átka a dolognak, hogy többször kell csak egy-egy órára kiutazni a MOL-ba (arról nem is beszélve ha peched van és minden általad kért film már másnak ki van adva)

Az pedig mindegy hogy egy lapon milyen filmek szerepelnek, lehet akár A 1, A 456, B 123 és X 56789 együtt, nincs megkötve hogy települések szerint kelljen egyben kikérni, hanem simán felírod az érintett településnek és azon belül a megfelelő időszakot tartalmazó film[ek]nek a jelzetszámait, oszt' los geht's!
Előzmény: rkyra (7408)
tanuló08 Creative Commons License 2010.10.24 0 0 7409

Sziasztok!

Elkezdtem a családfa kutatást,az ükapám törvénytelen gyermek 1867-ben született .Az anyja után kapta a vezetéknevét.Kilencen voltak testvérek ők szintén törvénytelenek.A szépanyámhoz az volt írva,hogy magánzó.Helyrajzi számot tudtam még kideríteni,ami az ükapám házassági papírjára volt írva az anyja neve mellett.

Ha a földhivatalba megyek talán tudnak valamit mondani,hogy kié volt az ingatlan.Jól sejtem?A magánzó csak nem "azt" jelenti?

rkyra Creative Commons License 2010.10.24 0 0 7408
Köszönöm, igen már írtad ezt, és aztán mikor keresgéltem rá is jöttem.
Viszont ez új infó volt, hogy egyszerre mennyi lehet nálam, és azokat egybe is kell visszaadnom.
De végül is, ha 4 lapon kérhetek ki, akkor ha kicsi a település, akkor 4-et is meg tudok nézni, valamint egyben visszaadni.

És azt a 150 km-re lévő felmenőt hogy találtad meg? Teljesen véletlenül? És eközben az összes települést végignézted??? Nálunk már eleve a szüleim között is 300 km volt a távolság. Ráadásul régen a munka után vándoroltak az emberek.
Előzmény: Törölt nick (7406)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.24 0 0 7407
Nevezték többféleképpen is, "Kereszteltek lajstroma", "Szülöttek anyakönyve", stb, de nem is ez a lényeg, mivel ugyanazt hivatott dokumentálni.
Mint írtam, 1853 előtt Mo-n többnyire csak a keresztelés dátumát írták fel, 1852/3-tól már külön a születését is. Tehát a 18 századból már csak arról lesz adatod, hogy őseid mikor keresztelték meg, a születés történhetett aznap is, vagy több nappal, egy-két héttel előtte, de ezt 1853 előtt ritkán jegyezték fel, magyarán 99%-ban nem fog kiderülni. Temetéseknél dettó ugyanez volt.
Előzmény: rkyra (7405)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.23 0 0 7406
Ha nincs benne a születési/keresztelési bejegyzés, akkor a környező településeken kezdesz keresni és folytatod egyre nagyobb körben. (Én esetemben volt aki 150 km-rel arrébb került elő, szóval kitartás!)

Egy kérőlapon 5 tekercs kérhető, de összesen max. 4 kérőlapon 10 (5-5, 3-3-2-2, 4-2-1-3, stb.) egy alkalomra, szerintem írtam már vhol korábban is variációkat.

Bármelyik filmet ki lehet kérni külön, nincs megkötés.
Ha mondjuk egy bizonyos időintervallumban keresel egy születést, tegyük fel 1810 és 1820 között, akkor nem kell a település összes filmjét kikérni, csak amelyiken a keresett időszak van. Mivel az on-line adatbázis nem írja, hogy melyik tekercsen mi van, így ezt vagy 1) helyben nézed meg előzőleg az "okoskönyvekben", vagy 2) megsaccolod hogy melyiken lehet ez az időszak. Utóbbi esetben ha pl. 4-5 tekercs jut egy-egy településre, melyen kutatnál és mondjuk 1750 körül kezdődnek az anyakönyvek, akkor X település A 1234-tól A 1238-ig tartó filmjei közül kikéred A 1234, A 1235 és A 1236-at, mivel ezeken a legvalószínűbb hogy az adott időszak -- 1810...1820 -- szerepel, az A 1238-ason valószínűleg már az 1895-ig bezáró időszak halálozásai lesznek. (a jelzetszámok csak példának szolgálnak) Tehát lesz 3 filmed X településről, emellé kérhetsz még 7 másik filmet, el tudod osztani a fent írt variációk alapján (egy kérőlapon szereplő filmeket csak együtt lehet visszaadni és egyszerre csak 5 film lehet nálad, ez alapján oszd el)
Előzmény: rkyra (7404)
rkyra Creative Commons License 2010.10.23 0 0 7405
Találtam az anyakönyv kutatása között valami furcsát, amit nem igazán tudok hova tenni. A keresztelési anyakönyvben a megjegyzésbe oda van írva, hogy "az igazi neve X Erzsébet (az X teljesen más, mint amilyen vezetéknevet kapott)
Lehetséges, hogy meghalt az anya szülés közben, és "örökbe fogadták"? És talán még az igazi apuka is meghalt a születés előtt?
Sajnos akkor nem volt időm utána járni, de érdemes megnézni az akkori haláleseteket, hátha?

Ha esetleg örökbe fogadták, akkor melyik ágat kutassam tovább? Az igazi szülőkét, már ha megtalálom... (elméletileg az anya halál okához odaírták, hogy szülés közben, vagy valami hasonlót)

És lehet, hogy egy hülye kérdés, de máshol is csak keresztelési anyakönyv van születési helyett? Vagy csak ahol én kutatok?
rkyra Creative Commons License 2010.10.23 0 0 7404
A többiekhez képest még én is kezdő vagyok, így én csak a saját tapasztalatomat tudom elmondani. Rettentő sok segítséget tud adni az esetleges nagyszülő elmondása, esetleg még a szülőké is. Nem is az évszámok miatt, hanem inkább a helységnevekben. Én két embertől 7 települést is kaptam, ahol kutatnom kell, és ez nagyban megkönnyíti a helyzetet.


Kérdeznék viszont én is. Hogy mentek tovább olyan esetben, amikor már nincs benne a házassági anyakönyvben, hogy hol született az illető, de az adott település születési anyakönyvében nem szerepel? Ergo máshonnan származik.

Másik: nehezen tudom még értelmezni a Levéltár szakzsargonjait. Ha jól veszem ki, akkor egyszerre 5 tekercs mikrofilmet tudok kikérni. Ha egy település anyakönyvei 4 tekercsen vannak, akkor esélyem sincs egyszerre több helységet is átnézni? Vagy ki lehet kérni csak mondjuk a házasságit, ami mondjuk az x. tekercs?
Előzmény: Atomantiii (7402)
rodokmen Creative Commons License 2010.10.23 0 0 7403
Először is vezesd fel mindazt, amit tudsz.
Szülők, nagyszülök, neve, születési helye, ideje, házasságkötés helye, ideje, esetleg elhalálozás helye, ideje, eltemetés helye. (Persze lehet, hogy nem áll rendelkezésedre valamennyi adat.) Mindenképpen tudni kell azt is, hogy az ősök milyen vallásúak voltak. 1895 október 1-e előtt ugyanis az egyházi anyakönyv volt a közhitelű okirat.
Mindenképp egy olyan adattal kell elindulnod, amely még egészen biztos. Például: nagyapa, született X. helységben, Y év, hó, napján, - ha ez a dátum 1895. október 1. utánra esik, és Hajdú Bihar megye területén van, akkor fel kell keresned a Hajdú Bihar Megyei Levéltárat.Ennek az anyakönyveket őrző részlege Hajdúböszörményben a Dorogi u.5. sz.alatt van. Célszerű e-mailben bejelentkezni, megjelölve, hogy milyen helység anyakönyveit akarod kutatni. E-mail címük: fiokleveltar@fibermail.hu. Ha tehát 1895. utáni, állami anyakönyvvel kell kezdened a kutatást, jó ha sietsz, mert 2011. január 1. után ezek már nem lesznek kutathatók (legalábbis most van egy ilyen törvény) Egyébként az egyházi anyakönyvek is Hajdúböszörményben vannak, 1895 előttiek, ehhez kell tudnod, hogy milyen felekezet mely helységbeli anykönyveit keresed. Ezek másodpéldányai kb. 1828-30-tól 1895-ig vannak ott. Ez előtti anyakönyvek kutatásához Budapestre kell jönnöd, a MOL Lángliliom utcai kutatótermébe, ahol az egész országra vonatkozó egyházi anyag megvan mikrofilmen. Ide okvetlen e-mailben kell bejelentkezned, mert csak másnapra adnak különben anyagot.
Ha megírod, hogy milyen adataid vannak, szívesen segítek, hogy hogyan kezdd el a kutatást. Akár priv. emailben is írhatsz. Üdv.
Előzmény: Atomantiii (7402)
Atomantiii Creative Commons License 2010.10.22 0 0 7402
Sziasztok

Már régóta szerettem volna utánanézni az őseimnek, de nem tudom, hogyan lenne érdemes nekikezdeni. Mivel hajdú-bihari vagyok így a debreceni levéltárban kellene próbálkoznom? Adnátok néhány tippet, hogyan fogjak neki.

Köszi
genealogist Creative Commons License 2010.10.20 0 0 7401

Kedves István!

 

Megvan nekem Lósy-Schmidt Ede könyve, egyszer nézegettem benne a professzorral kapcsolatos adatokat, és Rimaszombatra emlékeztem, amit aztán kutattam más felmenők miatt. Köszönöm a helyreigazítást.

 

genealogist

rodokmen Creative Commons License 2010.10.20 0 0 7400
MOL Bécsikapu téri részlegének Nagykutatójában kell a "P szekció" (kisebb családi és személyi fondok) fondjegyzékében és raktárjegyzékében utánanézni. A Khuen-Héderváry család levéltára 1514-1946 évek között 6,25 iratfolyómétert ( 63 doboz ) tesz ki de hát évszám szerint szűkíthető az átnézendő anyag. A P 427 fondban is van a családnak anyaga.
Ha van MOL látogatójegyed (ami a Lángliliom utcában használatos) az jó a Bécsikapu téren is. Naponta 8,30-17.45 ig vannak nyitva, Pénteken 15.45-ig . Náluk nincs délutáni "hosszúnap" mint Óbudán. Különben meg ha megvan a doboz vagy dobozok, amit kutatni akarsz azt minimum 2-3 munkanap elteltével adják ki, azaz két megjelenés szükséges hozzá, egyszer amikor kiírod egyszer amikor megkapod.
Előzmény: rkyra (7399)
rkyra Creative Commons License 2010.10.20 0 0 7399
Tudsz esetleg segíteni, hogy hol található meg ez a magánlevéltári anyag? Köszi
Előzmény: rodokmen (7394)
rkyra Creative Commons License 2010.10.20 0 0 7398
Az 1825-1830-as házasságoknál már volt ahol szinte semmit nem találtam. Vagyis a házasulandók nevén és életkorán kívül. Nekik még a születési (keresztelési) anyakönyvüket nem tudtam megnézni. 1724-ig fogok tudni visszamenni, addig vannak anyakönyvek. Kíváncsi vagyok, azokban mennyi adat lesz.
Előzmény: hhx (7397)
hhx Creative Commons License 2010.10.20 0 0 7397
Én még csak 1854-ben járok, akkor ezek szerint most jön a neheze :)
Előzmény: rkyra (7391)
-Tremmel- Creative Commons License 2010.10.19 0 0 7396
Csináltam egy kis statisztikát a saját falumból:

1896-1900 közötti születések:
Összesen: 175, ebből törvényes: 169, törvénytelen: 6
169 törvényesből 1 év alatt meghalt: 42, azaz 24,85 %
6 törvénytelenből 1 év alatt meghalt: 4, azaz 66,6 %

1901-1905 között született:
Össz: 182, ebből törvényes: 177, törvénytelen: 5
A törvényesek közül 1 év alatt meghalt: 54, azaz 30,5 %
Törvénytelenek közül: 1, azaz 20%

1906-1910 között:
Összesen: 170, ebből törvényes: 165, törvénytelen: 5
1 év alatt meghalt törvényes: 38, azaz 23,03%
Törvénytelen: 2, azaz 40%

És így tovább.
Előzmény: rodokmen (7395)
rodokmen Creative Commons License 2010.10.19 0 0 7395
Vidékenként és családonként is. Nyilván ha a családfő nem akarta, hogy akár elsőszülött akár bármelyik fia az ő keresztnevét kapja, akkor nem keresztelték az ő nevére. De ez elég ritka eset. Szülök nevei, nagyszülők nevei, "kedvenc" nagybácsik, nagynénik nevei stb., Keresztszülő meg minimum kettő volt, de találkoztam már paraszti családban is harminc (!) keresztszülővel is. Közte a keresztelést végző lelkész is keresztszülő volt.( Reformátusok lévén feleségével együtt.) Így ilyen alapon volt név választék.
Vannak családok ahol ragaszkodtak a korán elhalt gyermek nevének újra való adásához (magamban ilyenkor azt gondoltam nem voltak babonásak, nem tekintették a nevet rossz omennek) szélsőséges esetben 5-6 gyermeket is kereszteltettek ugyanarra a névre. Másoknál nem adták újra az elhalt gyermek nevét.
Egy egy népszerű szent ünnepe táján megszaporodnak az arra a névre keresztelt gyermekek. István, János, Péter, Pál, Mihály, Mária, Erzsébet, Katalin, Julianna, Borbála stb., de már egy-egy héttel előbb és még később is keresztelnek rá.
Nyilvánvalóan bizonyítani nem lehet, de lehet igazság abban amit állítasz, miszerint a törvénytelen gyermekeket egyes esetekben a bába segítségével segítették a túlvilágra, esetleg elég volt kevésbé alaposan gondoskodni róla, s a nem kellően fejlett csecsemő szinte természetes halállal halt meg. Tény, hogy a törvénytelen gyermekek esetében lényegesen nagyobb volt a halandóság.
Előzmény: -Tremmel- (7393)
rodokmen Creative Commons License 2010.10.19 0 0 7394
Vadházasság mindig is volt. A falvak, városok legszegényebb negyedeiben az embereknek kisebb dolguk is nagyobb volt annál, törődni azzal, hogy az együtt élők házasok-e vagy sem. És a nélkül, hogy etnikai megkülönböztetést tennék, de a vándoréletmódot folytató személyek gyakran éltek együtt bagóhiten. Ezek lehettek vándorkereskedők, mutatványosok, iparosok vagy akár zenészek is.
- A kiszolgáltatottság tényleg szörnyű állapot. A földesurak, bárók, grófok cselédjei azonban ki voltak téve annak, hogy vagy a "nagytermészetű" gazda vagy annak felserdülő fia(i) velük szerezzék (első) szexuális tapasztalataikat. Ha ezt - viszonylag tisztességes elintézésként - egy jó kiházasítás követte, akkor következett be az, hogy ha nem is szerelmi házasságban, de jó esetben szeretetben élhetett a volt megesett cseléd és utólag törvényesíttetett korábban fogant gyermeke is. Még mindig jobb volt a "folyónak menésnél" vagy a "lúgivásnál".
- A Khuen-Héderváry családnak van magánlevéltári anyaga, ennek gazdasági részében lehetséges hogy fennmaradt fizetési lista vagy hasonló.
Előzmény: rkyra (7392)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!