Keresés

Részletes keresés

germanungar Creative Commons License 2004.12.10 0 0 622

Ide figyelj, fekal-beszédü kisbarátom!

Igencsak nagyra nyitod pofácskádat, ahelyett, hogy másokat javitgatsz, foglalkozz saját, ködös tartalmu  gyerekes leveleiddel!

 

Fekal = fekália = szar/ürülék ........ = Danthe :)))))))))

 

"........az "alkohol"-ról a ( t ) betűt....." Micsooooodaaaaaaaa, ez most magyarul van?

 

...... az "alkohol" szóban pedig nincs is "t" betü, te dinnye! :)))))

 

Mostmár ideje lenne, hogy csak a pálinkával foglalkozz ..... de az elsö frakciót ne idd meg, mert látod, hogy attól csak hülyeséget beszélsz!

Előzmény: Danthe (605)
bjoe Creative Commons License 2004.12.09 0 0 619
Sziasztok Pálinkások. Mostanáig csak olvastalak benneteket. Lassan megérett bennem a gondolat hogy kiprobáljam az otthoni páleszfőzés/lepárlás rejtelmeit. Mivel még nem készitettem ilyet soha ,csak rátok tudok hagyatkozni. hozzástólásaitok alapján elkezdtem készíteni a cefrét(60 l-t) és elkezdem a lepárlot is. ha valami nem jön össze akkor kérni fogom a segítségeteket. egy kezdő főző.
tomszoojer Creative Commons License 2004.12.08 0 0 618

A pincébe kicsit hideg van, 10oc, de magyar apa is azt írta, hogy körtéjével nincs semmi gond 5-6oC-on! Neylonnal le van kötve a teteje.  Elegendő?  Élesztő van rajta, de lehet, hogy kevés! Pektinbontót is tettem rá! Ha tudok még szerezni (mert sajnos felénk hiánycikk), akkor rakhatok még rá fajélesztőt, nem rontok el vele semmit? Vagy ha nem tudom biztosítani neki a 20oC - ot akkor hagyjam a francba?

 

tomszoojer

Előzmény: Danthe (614)
Beodra Creative Commons License 2004.12.07 0 0 617

Nálunk annak régi hagyománya van, hogy a második lepárlásnál a lébe friss gyümölcsöt rakunk. Általában olyat, amiből a cefre készült. Nem fontos pépesíteni, elég ha csak daraboljuk. Az egésznek az a lényege, hogy a friss gyümölcs aromája sokkal dominánsabb, mint az ami megerjedt a cefrében. Magyarul mondva ízfokozó hatása van.

És ha ebbe a képletbe behelyettesítjük a tökpálinkát. Akkor el tudjátok képzelni, hogy az elsőre lepárolt "töklét" hogy meglehet vadítani egy pár birsalmával.

Előzmény: Danthe (615)
Danthe Creative Commons License 2004.12.07 0 0 616
Huhh! ...már jár is az agyam: Mennyit "Jámborodik" tőle a szeszfok? ;)
Előzmény: Beodra (611)
Danthe Creative Commons License 2004.12.07 0 0 615
Beodra!

...ez nekem is "új"! Beavatnál ebbe a - második lepárlásnál friss gyümölcsös - dologba!? :) Csodásan hangzik a dolog, tényleg lehet ilyet?

- Gondolom pépesítve kell hozzáadni, hogy bizton lefőjön. ;-)

-danthe-
Előzmény: Beodra (611)
Danthe Creative Commons License 2004.12.07 0 0 614
Bocsi, hogy így gyorsan visszakérdezek - sajnos rohannom kell - :

- kb. Hány fok lehet a pincében az almánál?
- be van e oltva valamilyen élesztővel?
- légmentesen van lezárva?

(ha minden zsír ezek közül, tekintsd tárgytalannak....)

-danthe-
Előzmény: tomszoojer (613)
tomszoojer Creative Commons License 2004.12.07 0 0 613

 

Sziasztok Pálinkások!

Ezidáig nem szóltam hozzá, csak szemmel követtem az eseményeket, de az utóbbi időkben több kudarc is ért, ezért szorulok segítségetekre! Először is a féltve őrzött pátyolgatott tiszta körtecefrémből nem jött le egy csepp se a szeszfőzdében, nem tudom hol ronthattam el? Most meg a pincében lévő almacefrének kezd ecetes szaga lenni! Mit kezdjek vele?

 

csiko00 Creative Commons License 2004.12.07 0 0 612

nagyon hálás vagyok hogy közzétetted a dolgot:)))

egy kérdés...a gyümölcsöt a második lepárlásnál belerakja az üstbe,és vele együtt csinálja meg?vagy a finomított kész anyagba rakja bele lepárlás után...

Előzmény: Beodra (611)
Beodra Creative Commons License 2004.12.07 0 0 611

A hétvégén végre sikerült a nagyapámmal találkoznom, és kifaggattam a tökpálinka készítéséről.

Elmondása szerint semmi különös nincs a dologban. Úgy készül mint a gyümölcspálinka. A tököt gyümöldarálón héjastól ledarálta. A magot előzőleg eltávolította. A ledarált tökre forró vizet öntött (kb. 20 liter/100 literes hordó anyag) és kezdődhetett a forrás. Semmi más adalékanyag (cukor, élesztő) nem kell hozzá.

A főzéskor/lepárláskor a második párlásnál szokott egy kosárnyi friss gyümölcsöt tenni a lébe, ezzel ízesíti a pálinkát.

Előzmény: csiko00 (595)
csiko00 Creative Commons License 2004.12.05 0 0 609

1.a vad élesztő törzsekből szelektáltak különboző élesztőket amelyek fajtánként bizonyos tulajdonságaikban jobbak mint a vad élesztők...hidegtürő,alkoholtürő stb...ez az egyik előny ha ilyent használunk...

2.amikor beoltom az adott élesztőkultúrával a cefrét,akkor egyből eldöntöm a különboző mikroorganizmusok közötti harcot az élettérért,azzal hogy behozhatatlan előnyt biztosítok az általam preferált törzsnek.

a beoltás esetleges előnye a hatékonyabb cukorkierjedés alkohollá...a gyors,egy-másfél hetes kierjedés(mer ugye ha kevés a hordó,akkor jól jön ha nem hetekig várom mire végre valamelyik erjesztő végre elszaporodjon és elvégezze a munkáját...)

pici cukor sztem azért nem árt(3-5kg/120l-es hordó)-főleg pl. almánál-hogy határozottan meginduljon forrni....

Előzmény: cefreszag (608)
cefreszag Creative Commons License 2004.12.04 0 0 608

plajos1:

A gyümölcshöz nem kell adni semmilyen adalékot, anélkül is leforr a cefre, feltéve ha megfelelő hőmérsékleten van tárolva (20 C fok felett). Tudomásom szerint régen se adtak hozzá se cukrot, se élesztőt.

 

Előzmény: plajos1 (586)
Danthe Creative Commons License 2004.12.02 0 0 607
Grappa Mandarino ...igazad volt: tényleg ágyas! A borpárlatba (Dél - Horvátoknál és főleg olaszoknál hívják "Grappa"-nak) teszik a narancsot. Ez a speciális verzió, a "Grappa al Mandarino" Sajnos nem sok mindent találtam további egyedi megoldásokról, de biztosan tudnának "házi" érdekességeket mutatni ott is! ;)

...mindenesetre a legszottyadtabbak héját már lefejtettem, ami megmaradt (úgy a fele) az meg mehet a cefrébe, egykis fruktózzal azis belefér... Megláttyuk mi lösz bélőle.

A "raki" nem török?

Előzmény: courvoisier (602)
Danthe Creative Commons License 2004.12.02 0 0 606
A "fekal" szót definiálnád?
Előzmény: germanungar (604)
Danthe Creative Commons License 2004.12.02 0 0 605
Most már be kellene látnod: a saját hosszúra-nyúlt nyelvedben is könnyedén elesel, mikor ITT, mások -általad vélt- hibáit kritizálod. Hogy könnyebben fel fogd, idézek tőled először:

"Ami a mókuska állitását komolytalanná tette az, hogy csak ugy hókusz-pókusz el akar adni néhány tizezer darabot. Ez legalább olyan kalandos válalkozás mint csapvizböl alkohol ......merthát nyersanyagtól majdnem függetlenül! :)

Bár nyelvészeknek is fejtörést okozna a mondatszerkesztésed, (...mint csapvizböl alkohol...) az írástudatlanságod eltörpül az olvasási nehézségeid mellett:

és most az általad kifogásolt kismókus idézet:

- kismokus2 - 2004.09.23 18:17:59 (561) -
"Az eljarast szeretnem szabadalmaztatni, es a hazi keszuleket par tizezerert piacra dobni. Ha valakit erdekel, szeretne kiprobalni, megnezni, tobbet tudni rola, esetleg kellene neki is otthon egy ilyen (az arat igen hamar visszahozza, es nem tud elromlani...)"

Mint láthatod avagy láthattad volna, szó sem esik darabszámról. Legfrissebb információim szerint: olyan húsz- és harmicezer forint közötti áron szeretné majd árulni a NEM "ipari" szerkezetet, mivel - erre ugyanebben a mondatban kitért - behozza az árát a főzéssel járó kötelező kiadások jelentős csökkentésével...

Ahelyett, hogy a kákán is csomót keresel, inkább vegyél egy Ablak-Zsiráfot és gyakorolj figyelmesen olvasni! Persze jusson eszedbe: Mint ahogy TE lefelejtetted az "alkohol"-ról a ( t ) betűt, kismókus is elírhatta a nyers(alap)anyagot....

E kedves fórum olvasóit sosem zavarták a "barátian hiányos" félszavak, mi így is értjük egymást... Kérlek, olvass (te is) a sorok között!

;)

-Danthe-


Előzmény: germanungar (604)
germanungar Creative Commons License 2004.12.01 0 0 604
Inkább páratlan humorérzék, mint primitiv fekal-beszéd!
Előzmény: Danthe (592)
germanungar Creative Commons License 2004.12.01 0 0 603

OK, ezt megtettem és arra a következményre jutottam, hogy ez egy komoly ipari berendezés, aminek müködését viszont már nem vonom kétségbe - ipari szinten!

 

DE lenne még a megjegyzés: 

"..... es 2 orankent egy liter 50%os szeszt termel, nyersanyagtol majdnem fuggetlenul (ennek fizikai oka van, azt esetleg kesobb). ....."

 

Ez azért mégis csodának hat, hogy nyersanyagtról majdnem függetlenül valaki csak ugy alkoholt idevarázsol.

Ha esetleg ezt is megmagyaráznád!

 

A másik, ami a mókuska állitását komolytalanná tette az, hogy csak ugy hókusz-pókusz el akar adni néhány tizezer darabot. Ez legalább olyan kalandos válalkozás mint csapvizböl alkohol ......merthát nyersanyagtól majdnem függetlenül! :)

Ha ez tényleg igy van, akkor azonnal rendelek egy ilyen szerkentyüt és nem fogok a cefrével macerálni.

Előzmény: csiko00 (590)
courvoisier Creative Commons License 2004.12.01 0 0 602

Aha, azokra a horvát izékre gondolsz - azt mintha rakijanak hívnák, de nem biztos.

 

A héjat szerintem bele lehet rakni - ismerek egy házi "narancslé" receptet, sőt kóstoltam is, amiben sok főzött narancshéj volt.

Előzmény: Danthe (601)
Danthe Creative Commons License 2004.12.01 0 0 601
Nembiztos, hogy "Grappa", én úgy emlékszem,.... elnézést a pontatlanságért..... mindenesetre valami Horvát párlat, narancsból.... A kérdés pedig: mehet-e a héj? Az enyémből úgyis pálesz lesz! ;)
Előzmény: courvoisier (600)
courvoisier Creative Commons License 2004.12.01 0 0 600

Sziasztok, újonnan megszólalók!

 

Danthe,

grappa-féléknél nem, vagy csak egy részét rakják bele az alapba

Ezt nem egészen értem. A grappa éppenséggel törkölypálinka - vagyis a cefréje tele van (szőlő) héjjal. Vagy valami ágyaspálinkáról van szó?

Előzmény: Danthe (597)
Törölt nick Creative Commons License 2004.12.01 0 0 599
Majd elfelejtettem.Ha csak meg van löttyedve,az jó,csak szerintem a rohadt,penészest nem szabana beletenni.Ezt az aranyérmet nyert pálinkafőzdés mondta a bátyámnak.Nem személyesen hallottam,de azt hiszem hihetek neki,márcsak azért is,mert magától nam tudna ilyent kitalálni.Hótt hebe azegészhez,most tanulja ezeket a dolgokat is,meg a szőlészkedést.Sajnos meghalt az apósa,elhagyni nem akarja,meghát amennyit kapna érte.De az igyekezetet is díjazni kell.
Törölt nick Creative Commons License 2004.12.01 0 0 598
Mi félbevágva erjesztettük.Az ízanyagok és illatanyagok a héjban máshogy vannak,mint a lében,vagy a gyümölcshúsban.Kár lenne szerintem elpazolni.
Danthe Creative Commons License 2004.12.01 0 0 597
Helló Marslakó!

Most nekem is van egy nagyadag cefrézni szánt "citrusfélém". Mandarin, narancs, grapefruit vegyesen, nagyon meglottyadtak, de kidobni nincs szívem... Mivel te már tapasztalatból nyilatkozhatsz ezügyben: Mehet bele héjastól, vagy amit tudok hajazzak? Ugyanis valahol olvastam, hogy grappa-féléknél nem, vagy csak egy részét rakják bele az alapba... (biztosan keserűbb lesz tőle)
Előzmény: Törölt nick (596)
Törölt nick Creative Commons License 2004.12.01 0 0 596
Valamikor régen,narancsot hozott be a cég,aminél dolgoztam.Rá is rohadt rendesen egy pár raklappal.Mi meg a szeméttelep helyett megmentettünk pár raklappal,aztán pályinkát főztünk belőle,úgy zúgban.Hát érdekes íze volt.De ahogy kezdett összeérni a kész,lefőzött anyag,egyre javult az állapota.A végén már majdnem ízlett is.Valami kotyulással,melegítéssel,meg mézzel olyan finom likőrt sikerült belőle összehozni,hogy a mai napig nem felejti a társulat.Az arab Boukhához képest ég és föld a különbség.Minden gyümölcsből lehet pálinkaszerűt csinálni,az elv ugyanaz,csak tudni kéne,hogymi lessz a vége.Nálunk most kezd bejönni a mézes pálinka,amim másnál már lehethogy nem újdonság,nekem még új.De hogy nagyon finom,az biztos.Receptet tudom,megosztom,ha valakit érdekel.
csiko00 Creative Commons License 2004.11.30 0 0 595
nagyon érdekelne a dolog:)...nem is gondoltam hogy ilyen választ látok viszont:))
Beodra Creative Commons License 2004.11.30 0 0 594
Nagyapám évekkel ezelőtt kiváló "birspálinkát" főzött sütőtökből. Senki sem tudott rájönni, hogy miből van. A részletekről csak annyit tudok, hogy a megforrt cefrébe főzés előtt beledarált két kosár birset. Ha aprólékos részletek is érdekelnek, előszedem a nagyapámat!
Előzmény: csiko00 (593)
csiko00 Creative Commons License 2004.11.30 0 0 593
egy valami érdekelne...sütőtökből milyen pálinkát lehetne készíteni...vagy valaki hallott e már ilyenről...elvileg közvetlenül cukrot tartalmaz,közel 10%-ot...tehát nem kell csirizesíteni mint pl a kukoricát...
Danthe Creative Commons License 2004.11.30 0 0 592
Micsoda páratlan humorérzék! :))
Előzmény: germanungar (588)
csiko00 Creative Commons License 2004.11.29 0 0 591
nekem ha el tud indulni az erjedés,és elég nagy cefre tömege akkor lehet akár 0-5 fok a környezet hőmérséklete akkor is végbemegy a dolog élesztő nélkül,persze elég lassan...ha precízek akarunk lenni akkor meg fajélesztő...lehetőleg hidegtürőt választva gyorsan, két héten belül kész...
Előzmény: csiko00 (590)
csiko00 Creative Commons License 2004.11.29 0 0 590
javaslom,nézz utána a vákuumdesztilláció címszónak a szakirodalomban/:)és rá fogsz jönni hogy mi az a rejtélyes folyamat amikor is 73 celsius alatt illan az a huncut alkohol/...amit kismókus leírt az már üzemi szinten müködő rendszer...az hogy neki ez házi körülmények között hogyan sikerül azt nehéz megítélni... a vákuumos pálinka jóval gyümölcsösebb mint a hagyományos/mivel a vákuumban csökken az anyagok forráspontja tehát kíméletesebb a lepárlás az aromaanyagok szempontjából/,viszont hamarabb szétesnek az aromaanyagai mint a hagyományosan előállított pálinkáké...
Előzmény: germanungar (576)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!