Keresés

Részletes keresés

harken Creative Commons License 2005.11.11 0 0 849

csiko, germanungar,
én azt nem mondtam, hogy a 70 fok feletti párlatot kiöntöm! Csupán különválasztom, és jövőre a majdani alszeszhez keverem. Én azt tapasztaltam, hogy jobb a pályinkám, ha a magas szeszfokú párlatot nem a saját "levével'" hanem desztillált vízzel higítom.

Hőmérőm nekem is van, szerintem okos dolog, én e topik olvastán szereltem be. Nálam 80 foknál indul be a csepegés, 86 foktól választom külön a párlatot. A leírt módszerrel lett 18 liter párlatom 2 mázsa muscat ottonelből.
Almához - nekem úgy magyarázta az ember a borszaküzletben, hogy 100 liter cefréből vegyek ki kb. 7 deci almalevet, tegyek hozzá ugyanennyi vizet, melegítsem 36-37 fokra ( 40 fölé semmi esetre sem ) keverjem bele az élesztőt és a pektin bontót, aztán keverjem a cefréhez. Így tettem, 1 nap alatt beindult 20 celsiuson.

germanungar Creative Commons License 2005.11.10 0 0 848
:))) Jó, akkor mégiscsak megkinálhatsz a pálinkáddal! :))
Előzmény: csiko* (847)
csiko* Creative Commons License 2005.11.10 0 0 847
nos,bármely borélesztőt megveszed a boltban kb tizenöt százalékot ki tud erjeszteni...amit idáig láttam gyümölcscefrét egy beszterceiből készült szilvacefre volt,az hektónként tudta a 14-16 litert 52 százalékos jó minőségü párlatot adva...egy tiszta alkoholban számítva nyilván 7-8 liter/100 liter,magyarán 7-8%...ez kiugró eredmény volt,azóta sem sikerült...ugyhogy az a méregdrága élesztő biztos jó a maga nemében,de én sosem tudnám kihasználni a képességeit hacsaknem cukrozom agyon a cefrémet...
ha szépen megcsinálod a cefrét és lassan melegítesz finomításnál akkor a metil és etilalkohol közötti forráspont különbség bőven ad rá időt hogy elválaszd az előpárlatot, tapasztalattal!! és mindenféle hókuszpókusz nélkül...a lényeg hogy lassan,nagyon lassan cseppenként induljon meg a párlat:ennek csak egyik jelentősége a metil alkohol leválasztása,a másik fontos pontja az,hogy az elején jönnek le a gyümölcsben természetesen levő illóanyagok,amelyektől ízes a párlat.
én ezt a családban egy olyan embertől tanultam...az alapokat,aki vagy négy évtizede csinál ilyesmit,és soha nem fordult elő semmiféle megvakulás vagy halál...
vannak cefrék amelyek hajlamosabbak a metiles erjedésre ilyen pl az alma,viszont tapasztalatok szerint inkább alkoholmérgezést kapsz mintsem annyi metilalkohol jusson a szervezetbe hogy abba halj bele...hangsúlyozom megfelelő cefrézés,és tapasztalaton alapuló előpárlat levétel mellett!!
akinek nincs olyan lehetősége mint nekem hogy tanuljon tapasztaltabbtól,az nézze át a szakirodalmat használjon müszereket ezzel egyetértek...
Előzmény: germanungar (843)
csiko* Creative Commons License 2005.11.10 0 0 846
a kökénynek állítólag jó a pályinkája,de kevés a kihozatala...
az lepárlásra érett almát kell feldolgozni,minél túlérettebb annál jobb...ha a nagybanin akarsz venni,akkor az édes fajták közül jó a jonagold,starking elég ízesek.a legkevésbé jó tapasztalataim szerint a gloster/amit gyakran startkingnak adnak el/ és idared fajták.
érdemes megmosni az almát,a rothadó foltokat kivágni...ledarálni,majd 10 liter szinte forró vízben hektónként 2-3 kiló cukrot feloldani ezt beönteni a hordóba amikor kb félig van...közben előkészítek egy zacsi borélesztőt,egy hétdecis üvegbe rakok két deci meleg vizet,teszek bele egy fél marék almareszeléket,meg egy kávéskanál cukrot aztán lezárom a kupakkal...miután az előbb említett cukros vizet beleöntöm a félig hordóba,az üvegben 20-30 perc alatt már felhabzott élesztőkulturát ráöntöm....majd darálom tovább a gyümölcsöt,és addig rakom a hordót amig már csak 10 centi van a tetejéig...az almát közben folyamatosan ledöngölöm,hogy minél kevesebb levegő maradjon közötte...a hordóban maradó maradék 10 centi egy részére vizet öntök,ami ha eléggé összetömörödött a reszelék akkor nem szivárog be/ez lesz a záróréteg,hogy aerob erjedés ne jöhessen létre/ aztán ráteszem a tetejét...az igy előkészített cefre melegben kb 1,hidegebb környezetben kb 3 nap alatt láthatóan forrásnak indul,az illata szinte virágillat.
amikor kiforrt a cefre akkor az almánál kötelező kifőzni haladéktalanul mert savanyodásra nagyon hajlamos,valamint az a kevés aroma ami az almára jellemző az is elillan...
Előzmény: comad (841)
Amphenol Creative Commons License 2005.11.10 0 0 845

Szia Germanugar !

 

 Gombaügyben igazad van , tényleg elpusztulnak bizonyos szeszfok felett ,

 

 

  DE :  normális "cukrozatlan" gyümölccsel 20 fokos töménységű cefréd

           nem lehet .

 

         A 20 % szeszfokos cefre az 100 liter anyagban 20 liter töményszesz azaz

         40 liter 50 % -os  pálinka !!

 

         Az igazi pálinka nem cukorszirupból készül .

 

         Sajnos az elmúlt 50 év ilyen módon tette tönkre a magyar PÁLINKA

         hírnevét . 

 

         Az itteni szeszfőzde 100 liter cefréből 10 liter 50-51 fokos anyagot

         ad vissza , én tudom , hogy pár litert lenyúlnak , de nem 30-at .

 

         Sajnos házi főzési tapasztalatom nincs , de szvsz  100l szilvából max.

        14-16 litert lehet kihozni azaz 7-8 liter töményszesz van 100 liter

        "moslékban"  ezzel meg azért még a vadélesztők is megküzdenek ...

 

         Természetes gyümölcsök közül esetleg szőlővel lehet nagyobb

        cukorfokú cefrét előállítani , de azt meg - ugye te is egyetértesz - nem

        pálinka főzésre kell használni .  Ám a szeszfok ott sem éri el a 20 %-ot .

        / Ritka kivételtől eltekintve: "speciálisan érlelt borok"  /

 

        AMp

 

 

        

         

Előzmény: germanungar (842)
germanungar Creative Commons License 2005.11.09 0 0 844

Na ja, a képet nem sikerült betenni de, ha az aláhuzott szövegre kattintasz, akkor megláthatod a képet.

Sok szerencsét!

Nahát, mégiscsak sikerült! :)))))
Előzmény: germanungar (843)
germanungar Creative Commons License 2005.11.09 0 0 843

http://userpage.chemie.fu-berlin.de/~tlehmann/gp/laborpraxis/thermometer2.gif Halló comad!

A hömérö az egyik legfontosabb kellék a lepárlásnál, hiszen enélkül csak bajosan tudod leválasztani az ivásra nem ajánlatos párlatot, lásd metilalkohol, amitöl aztán megvakulhatsz, rosszabb esetben pedig ....na de ezt haggyuk! :)))

Ezért legjobb, ha laborhöméröt használsz!!

 

Remélem sikerült a képet bettenem!

 

A barátodra pedig semmi esetre se hallgass, mert bár igaza van, hogy "a gőz - mint hőátadó közeg - magasabb hőmérsékletű" dehát téged pont ez érdekel, hiszen a göz az ami az alkoholt és föleg az izeket-aromákat tartalmaza.

Ehhez, a képen látható módon, a höméröt a lehetö legmagassabb helyre helyezd a csöben, ill. a kazán burájában!

Előzmény: comad (838)
germanungar Creative Commons License 2005.11.09 0 0 842

halló csiko*!

 

Nem arról van szó, hogy melyik gyümölcsnek mennyi a cukorfoka, hanem egyszerüen arról, hogy normális-, vagy borélesztövel nem tudsz minden cukrot átalakitatni, hiszen a normális élesztögombák már 13 de legkésöbb 15 fokos alkoholtartalomnál elpusztulnak. Mivel azonban MINDEN jól érett gyümölcsböl - ha az egész cukortartalmát felakarod használni, sokkal többet is kihozhatsz ezzel az újtenyésztésü élesztövel. Persze nyugodtan kiöntheted a lepárolt cefrédet, amiben még egy jó adag cukor van, ugyanugy mint az a topiktárs, aki már 70 foknál abbahagyja a lepárlást - dehát ez pazarlás, nem?

Ja, és az alkoholtartalmat nem csak direkt a gyümölcs cukortartalma adja meg, hanem az élesztögombák, MERT bármilyen cukrosvizbe, vagy cefrébe teszed te a gombáidat, azok max. 15 alkoholfoknál elpusztulnak, azok soha nem fognak neked 20 %-os alkoholt elöállitani! Érted? :)))

 

Másik

 

"-a metil alkohollal nem szokott gond lenni,az előpárlattal elveszed oszt kész:)"

 

Hü a mindenét, te aztán nagyon lezseren veszed a metilalkoholt!!! :)))

Azt kivánom neked, hogy soha ne legyen ebböl bajod, de én ezzel sokkal óvatosabb vagyok.

 

Na ja, a szovjet katonák fogkrémböl és ruszki kölniböl csináltak pálinkát és mégsem haltak bele .....állitólag!! O)))))))

Előzmény: csiko* (834)
comad Creative Commons License 2005.11.09 0 0 841

Asszem, a kökényt elfelejtem. Apám szerint, ha már megcsípte a dér, akkor jó. Kimentem a határba, megkóstoltam... Nem mértem le, de kb. 5m-re köptem ki... Nem véletlen, hogy nem kell senkinek. Pedig már több dér is volt. Megpróbálkozom almával. Ha mondjuk januárban veszek a nagybani piacon 1 láda almát, akkor abból ugyanúgy ugyanolyan cefrét lehet csinálni, mintha most szedtem volna le a fáról?

Más: lejártam a lábam megfelelő főzőedényért (Miskolc), de nem találtam. Azaz: volt, de csak zománcos. Az nagyon gáz?

Boarhunter Creative Commons License 2005.11.07 0 0 840

Én kökénnyel ágyaspálinkát csináltam. Az nem volt rossz...

De belegondolok, hogy mi meló lenne abból egy főzésre valót leszedni...tipikus női munka...

Előzmény: comad (838)
csiko* Creative Commons License 2005.11.07 0 0 839
nekem a gőz hőmérsékletének a mérésére van egy felszerelve...nem sokat ér mer elég pontatlan,ezenkívül egy bizonyos tapasztalat megszerzése után felesleges is:megfogja az ember a sisakot...megtapogatja a csövet,és érzi hogy kb mennyi idő mulva indul meg...ha meg megindult,akkor meg már nem igazán kellemes markolászni:)
Előzmény: comad (838)
comad Creative Commons License 2005.11.07 0 0 838

    Üdv mindenkinek, még csak 1 hete van netem, de már ide is találtam, leendő bűntársaimhoz :-) Nagyjából böngésztem, és találkoztam már itt mindennel, kökénnyel viszont nem. Próbálkozott már valaki vele? Mifelénk van dögivel, és a kutyának sem kell. Biztos, hogy lehet belőle csinálni, mert a gyulai pálinkafesztiválon ittam, és ízlett.

    Más: leendő főzőmhöz kazánhőmérőt gondoltam használni. Jó az? Vagy pontatlan? Mérnök haver szerint a cefrébe dugjam, mert a gőz - mint hőátadó közeg - magasabb hőmérsékletű, így átverhet, ha azt mérem. Ez igaz? Köszi!

csiko* Creative Commons License 2005.11.07 0 0 837
minél jobb minőségü a cefre annál tovább lemehetsz a finomításnál...
én ugy tapasztaltam,hogy 55-ig simán lemehetsz,utána ugyis igen gyorsan esik a szeszfok...meg megerősödik a savanykás,kesernyés meg egyéb rossz ízek
a 70 százalékot kicsit tulzásnak érzem egyrészt utána még rengeteg jó minőségü anyagot kiöntesz...szoktam kóstolgatni folyamatosan,én nagyjából/ha nagyon jó a cefre/ 50 nél érzem a határt,de az 55 biztosan nem tévedés...másrészt meg a végéből is kell bele egy pici,teljesebbé teszi a párlat ízét.
egy-két év tényleg jót tesz az esetek többségében,kivéve a szamóca...mer az ugy éreztem,sokat veszített az ízéből egy év után.
nagyon jó szakbolt lehet,bár mindenhol ilyen lenne:)
eccer jártam kiskörösön,no ott vettem élesztőt...ott voltak ilyen hozzáértőek:)
Előzmény: harken (836)
harken Creative Commons License 2005.11.07 0 0 836

a csepegni kezdő anyagot szét kell osztani négy-vagy öt részre/az egész legyen mondjuk egy 50 literes üstnél négy kétdecis üveg/...aztán a többi hadd folydogáljon,közben ráérősen az egyes üvegekből levéve egy kis mintát duplájára hígítva vizzel/csak nyalintva a dolgot!/ eldönthetjük hogy honnantól kezdve nincs már szúrós rossz íze..

 

na pontosan így csinálom én is, aztán 70 fokos kijövő párlatnál megállok, deszt víz, 2 év várakozás és már kész is az a fajta pálinka, amit elképzeletem mikor a gyümölcsöt megszereztem hozzá...

 

élesztőhöz annyit, hogy én egy olyan borászati szakboltban vásárolom, ahol megkérdezik, milyen gyümölcshöz kérem, s aszerinti élesztőt kapok.

 

jó lepárlást mindenkinek.

Előzmény: csiko* (834)
hunserv Creative Commons License 2005.11.07 0 0 835
Nem surgos... Meg most epp ceges uton vagyok, az elkovetkezendo 2 hetben hebe-hoba ferek csak nethez. De majd meglesem mindenkepp. Jah, es kosziszepen a cimet!!!!
Előzmény: germanungar (833)
csiko* Creative Commons License 2005.11.07 0 0 834
uraim,az élesztő dologgal kapcsolatban....
-mi ugye saját szórakoztatásunkra,és örömünkre szeretnén létrehozni ragyogó minőségü párlatokat...legyen szíves vki olyan gyümülcsöt mondani amely cukor hozzáadása nélkül lecefrézve-kerjesztve 20...de akár csak 15 százalékos alkoholtartalmat ad,igy tökmindegy milyen élesztőt használnak erre a célra szinte bármely borélesztő megfelel,esetleg abban érdemes válogatni hogy hány fokon dolgozik/pl hasznos lehet télen fütetlen helyiségben ha alacsony hőfokon is aktív élesztőt használ a lelkes mükedvelő
-az hogy mennyi idő alatt van kész az anyag,az tapasztalataim szerint elsősorban a hőmérséklettől függ,ha legalább átlag 13-15 fok van akkor egy hét körül is kész lehet(amugy ezzel nem árt az óvatosság,pár napot ráhagyni... mer esetleg áthabzik a hütőbe a cuccos)...ezekívül függ attól hogy mennyire alaposan van aprítva a gyümölcs,mennyire tisztán történik a cefrézés(ugye minél tisztább,annál gyorsabb az élesztőkultura felszaporodása),és persze hogy mennyi a cefre cukortartalma
-a másik az,hogy be teccenek sétálni vmely mezőgazdasági boltba...és kis aranyos zacsikba csomagolva 100 liter cefrébe használható élesztőt bármikor lehet kapni...a kis ződ zacsis amit használok,az bolttól függően kemény 110-130 forint körül van...a kihozatallal nem szokott gond lenni...
-a metil alkohollal nem szokott gond lenni,az előpárlattal elveszed oszt kész:)
a finomításnál szépen lassu melegítés/akkor a metil alkohol a legelején lejön/,a csepegni kezdő anyagot szét kell osztani négy-vagy öt részre/az egész legyen mondjuk egy 50 literes üstnél négy kétdecis üveg/...aztán a többi hadd folydogáljon,közben ráérősen az egyes üvegekből levéve egy kis mintát duplájára hígítva vizzel/csak nyalintva a dolgot!/ eldönthetjük hogy honnantól kezdve nincs már szúrós rossz íze...és az utána jövő üvegeket akkor már beleönthetjük a párlatba,mondjuk én az első két üveget alapból meg se kóstolom hanem kidobom...
Előzmény: germanungar (829)
germanungar Creative Commons License 2005.11.04 0 0 833
Ugy látom nem valami sürgös.... :)
Előzmény: hunserv (826)
germanungar Creative Commons License 2005.11.02 0 0 832

Igen, Ebay-en is árulják de a beszerzésen nem változik semmi, hiszen onnan is küldeni kell és az ára is ugyanannyi.....vagy még több!

 

Persze rajtuk kivül még legalább százan árulják..... ezért nemis tudom, hogy mit akartál most mondani!

Előzmény: Törölt nick (831)
Törölt nick Creative Commons License 2005.11.02 0 0 831
vanilyen az ibéjen is..érdemey "yest"-re rákeresni
Előzmény: germanungar (830)
germanungar Creative Commons License 2005.11.02 0 0 830

http://www.brennbedarf.de/turbohefe.php

 

Nemtom tudsz e németül, ha igen, akkor itt megnézheted és rendelhetsz.

Ha nem, akkor én szivesen megrendelem neked, de akkor szükségem lenne a cimedre és nevedre.

(azt azért jobb lenne nem itt nyilvánosban....)

Ök elküldik ezt Magyarországra is és onnan fizethetsz is.

 

1 csomag, 135 gr. (elég 25 literhez) 3,30 € + posta, ami valszeg 5,50 €-ba fog kerülni.

Előzmény: hunserv (826)
germanungar Creative Commons License 2005.11.02 0 0 829

Igen, 20 %-ig!

.....ha nem hiszed próbáld ki!

Miért trükköznének, hiszen te is megméred az alkoholtartalmat mielött nekiállsz lepárolni....vagy nem?

Mindenesetre, aki komolyan veszi a pálinkafözést és nem akar megvakulni, az ilyen méréseket is elvégez.

 

Na mindegy, én hunservnek megszerzem a cimet, ö pedig majd elmondja a véleményét, ok? :))

Előzmény: petike23 (827)
hunserv Creative Commons License 2005.11.02 0 0 828
Sima eleszto tizenpar szazaleknal megdoglend... Olvastam specko tenyesztett fajtarol, ami nagyobb turesu.. nem lehet, hogy ez ilyen? De egy proba sokmindent megmutatna :)
Előzmény: petike23 (827)
petike23 Creative Commons License 2005.11.02 0 0 827

Kibírja a 20%-os alkoholt.. hiszem ha látom. :)

 

Nem csak trükköznek a számokkal, és a cukor 20%-át alakítja át alkohollá..?

 

Üdv: Péter

Előzmény: germanungar (825)
hunserv Creative Commons License 2005.11.01 0 0 826

Ez igaz a tobbi elesztore is nemde? Marmint hogy meglevo cukrot tud csak atalakitani.

Szoval ilyen turbotrutymot merre lehet beszerezni? Egy probat megerne.

Előzmény: germanungar (825)
germanungar Creative Commons License 2005.11.01 0 0 825

A sebesség és a magas alkoholtartalom szerintem összefügg.

A lényeg az, hogy ez az élesztö ilyen magas alkoholtartalmat tud erjeszteni - hogy milyen gyorsan csinálja az nekünk mindegy - nem!?

Viszont azt is tudnod kell, hogy csak a meglévö cukrot tudja átalakitani - ha nincs elég cukortartalom, akkor ez az élesztö sem tud magas alkoholtartalmat turbózni. :))

 

Látod, odairtam, hogy ideális esetben 20%-ot tud!

Előzmény: hunserv (824)
hunserv Creative Commons License 2005.11.01 0 0 824

De legfokepp nem a sebessegre optimalizalt erdekelne, hanem a minel magasabb alkoholszint-turesu. Ez mily koncentracioig birja?

Előzmény: germanungar (821)
hunserv Creative Commons License 2005.11.01 0 0 823
Johogyerdekel :)
Előzmény: germanungar (821)
Axel" Creative Commons License 2005.10.30 0 0 822
Hát nem vagytok semmik:-)
Előzmény: germanungar (816)
germanungar Creative Commons License 2005.10.29 0 0 821

Halló hunserv!

Fajélesztö ügyben azt hiszem tudok neked segiteni. Az interneten rendelhetsz un. Turbó-élesztöt

Ez pl. 6 kg cukorból 48 óra alatt 14 % alkoholt erjeszt, 8 kg cukorból pedig 5-7 nap alatt 20 %-ot.

 

Nemis drága, egy csomag, ami ca. 25 literhez elég csak 3 Euro + posta.

Ha érdekel, akkor adok még több infót.
Előzmény: hunserv (797)
Én Magam Creative Commons License 2005.10.28 0 0 820

Üdv Mindenkinek!

Szeretnék tanácsot kérni, hogyan készítsem elő maradék Othello vörösboromat a kifőzéshez, hogy a legjobb pálesz legyen belőle?

Eddig csak gyümölcscefrét készítettem.

Bízom a segítségetekben!

Én Magam

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!