biztos hogy túlhígítottad...megszüntetésének két fő módja:1. valahonnan szerzel hasonló nem hígított 65-70%-os páleszt és visszaerősíted,2. lepárolod újra...3. varázsolsz aktív szénnel,szürőpapírral....ezek sztem nem túl hatékony dolgok...ha akarod próbáld ki...
sztem le köllene mégegyszer párolni az egészet...majd próbahígítással megnézni,meddig nem zavarosodik..és efölött megállni a fogyasztási szeszfok beállításával a teljes mennyiségnél
SOS segitseget szeretnek Toletek kerni (bocs, ha mar szerepelt a problemam, de nem volt idom minden hozzaszolast vegigolvasni).
Szoval kifoztuk a szilvat, minden szuper lett, de higitottuk, elso korben 5 l deszt. vizzel, majd sikerult =abc-ben) venni meg 4l ioncserelt vizel. Na ez betett neki, ettol opalos, zavaros es budos lett. (ja kb 28 l igy) Tobbek javaslatara aktiv szennel probaltuk deriteni, az aktiv szenet (2 dl) beleontottuk (boraszati szakuzletben vettuk - egyebkent en nem is tudtam, hogy ez folyekony allapotban van), es a tanacs szerint vartunk vele 3 hetet. A szagat frankon elvette, de sajnos abszolute nem ullepedett le, az egesz 28 l egy csuma fekete "lotty". Eztan megprobaltuk leszurni kv filterrel, de annyira hamar eltomitodnek a porusai, hogy lehetetlen ezt a mennyiseget, raadasul nem is lesz teljesen tiszta.
Kerem a tapasztaltabb kollegakat segitsenek, mikeppen (ha lehet reszletes leirassal) lehet ebbol meg valamit kihozni?
Mindeki segitseget elore is koszonom, tanacsok mailben is johetnek.
Mindenképpen tégy egy próbát. Szerintem a kimagozás reménytelen, hacsak nincs nagyon sok időd. Jobb ötlet lehet az összeszedett anyagot kipréselni, ha van esetleg egy bevethető szőlőprés.
Ha nincs, akkor benne hagyhatod a magokat, az ilyen fosóka gyorsan lére enged, leerjed, azalatt nem fogják a cefrét megkeseríteni a magok.
Szerintem ez a legegyszerübb megoldás. Kár, hogy a képeket nem sikerült elküldenem, azzal sokkal egyszerübb lett volna megérteni, hogy hogyan képzeltem el. Ha lesz idöm átolvasom az index üzemeltetési módját és akkor nem bénázom el.
OFF: Nem voltam bigjoe, és nem is leveleztünk. On: Alakul a cefrém ,csak a lepárlóval vannak technikai gondjaim. Saválló tartályt hogy lehet összehozni a rézcsővel? Ötleteket várok.
ha az igaz amit itt leírnak,nevezetesen hogy 3-4g/100g a cukortartalom...akkor sztem nem valami gazdaságos hozzáadott cukor nélkül a paradicsom mint pálinka alapanyag.
te sem vagy jobb kedves barátom...most éppen te javítgatsz...már csakazértis enyém legyen az utolsó döfés alapon..../a csakazértis szót direkt írtam egybe,mintegy árnyalva a jelentést-elkerülve a további magyar nyelvtan órákat:)/
Sziasztok Pálinkások. Mostanáig csak olvastalak benneteket. Lassan megérett bennem a gondolat hogy kiprobáljam az otthoni páleszfőzés/lepárlás rejtelmeit. Mivel még nem készitettem ilyet soha ,csak rátok tudok hagyatkozni. hozzástólásaitok alapján elkezdtem készíteni a cefrét(60 l-t) és elkezdem a lepárlot is. ha valami nem jön össze akkor kérni fogom a segítségeteket. egy kezdő főző.
A pincébe kicsit hideg van, 10oc, de magyar apa is azt írta, hogy körtéjével nincs semmi gond 5-6oC-on! Neylonnal le van kötve a teteje. Elegendő? Élesztő van rajta, de lehet, hogy kevés! Pektinbontót is tettem rá! Ha tudok még szerezni (mert sajnos felénk hiánycikk), akkor rakhatok még rá fajélesztőt, nem rontok el vele semmit? Vagy ha nem tudom biztosítani neki a 20oC - ot akkor hagyjam a francba?
Nálunk annak régi hagyománya van, hogy a második lepárlásnál a lébe friss gyümölcsöt rakunk. Általában olyat, amiből a cefre készült. Nem fontos pépesíteni, elég ha csak daraboljuk. Az egésznek az a lényege, hogy a friss gyümölcs aromája sokkal dominánsabb, mint az ami megerjedt a cefrében. Magyarul mondva ízfokozó hatása van.
És ha ebbe a képletbe behelyettesítjük a tökpálinkát. Akkor el tudjátok képzelni, hogy az elsőre lepárolt "töklét" hogy meglehet vadítani egy pár birsalmával.