Persze, igazad van! Habár akkor a 12 órát a peronon könnyebben kibirtuk mint ma 12 órát a kényelmes repülön - legalábbis én ma igy látom! :))
Ilyen kalandos utat én is csináltam a seregbe. Én is Bp.-röl vittem le kopaszokat Pétervásárra és az is ilyen macerás volt. A készpénzt, amit a vonatra kaptunk megakartuk spórolni és autóstoppal indultunk el, ami aztán Feldebröig (vagy Aldebröig??) jól is sikerült, de onnan aztán hosszu várakozás után egy nagy gyalogtura lett. :))) ....mindez télen, és én kimenöszerkóban! :(((
Egy egyszeru megoldas meg a leeges ellen, ha az edeny belsejebe homerot teszel, a futott felulethez. Egy diodabol konnyu ilyet fabrikalni (neten talalsz ezer diodas homero kapcsolast), es arra figyelsz, hogy ne menjen a homerseklet 100C fole. Ha fole ment, leveszel a tuzbol / futesbol.
Feri Bacsinak!
Olvastam, hogy beepitett gozfutessel szeretnel dolgozni. Regen en is probalkoztam ezzel, a kovetkezo problema adodott: a cefre raragadt a csovekre, es baromi nehez volt rola lepucolni. Ezert javaslom, hogy a gozfutest inkabb egy dupla falu edenyben probald ki, ahol van felulet a teljesitmeny atadasara.
Tenyleg, probalkozott mar valaki mikrohullamu futessel? :) Azon tul hogy pazarlo, tutira nem eg oda :D
Hadd jaruljak hozza par epito tanaccsal az epulo muszerhez! :)
Az ustot, amibol a szerkezet keszul valaszd jo anyagunak, es olyan terfogatunak, hogy az egyszerre lefozendo anyag 110%-a kenyelmesen beleferjen. Ugyelj erre, mert ha nem tartod be, konnyen athabozhat, eldugitva a paracsoved. Jo anyagok az ontott vas talpu rozsdamentes acel elsosorban (rossz hovezeto, rendkivul ellenallo, kemeny), es ha nagyon akarsz szenvedni az ovatos futogetessel a rez is.
Ha lehetseges, probalj az ustbe valamilyen kezi (gepi) keverolapatot epiteni, a legkevesebb is elegendo tud lenni: a cefre ugyanis magatol nem keveredik (mint pl a viz), tulsagosan viszkozus (surun folyo) ehhez, es tobbnyire nagyon inhomogen eloszlasu. Emiatt benne a ho csak diffuzioval terjed, igy ovatosan lehet csak melegiteni. Ha viszont te magad keverni kezded, oriasira noveled az egyszerre melegitett feluletet virtualisan, igy szinte biztosan elkerulod hogy leegjen. Termeszetesen jol meg kell tudni valasztani a mereteket, mint mindenhol. A kivitelezesnel a forgast kell bevezetni az ustbe. Ha a fedon (sisakon) erre kialakitasz egy tengelyt szimmeringgel, az tokeletes lesz, a szimmering 1-2bar nyomast meg el kell viseljen, nomeg meleg es korroziv kornyezetet is. A legtobb mai gumi ezt birja (bar lehet h nem sokaig). Ezzel kapsz egy biztonsagi szelep felet is: a legtobb baleset azert van, mert a paracso eldugul (athabzik stb), es az ember nem tudja, miert nem jon a le, pedig fut alatta. A valosagban ilyenkor a nyomas gyorsan noni kezd, es ha nincs leggyengebb pont (biztonsagi szelep, res) akkor egyszerre dobja szet a 100C koruli masszat, ami nagyon sulyos egeseket okoz.
Jah, es akkor a sisak: erdemes egy feje tetejere allitott tuzoltovodorhoz hasonlo kupot szerelni az egesz tetejere, es abbol elvinni a gozt: felfogja a frocsogo masszat, es emeli a szeszfokot (a reflux miatt). Nomeg egy atlatszo csobol ablakot fabrikalni a paracsore, hogy lasd, meddig melegitheted.
Egy regebbi temahoz szeretnek szolni, nevezetesen az aktiv szenes tisztitashoz.
A folyekony allapotban, vagy porban a parlathoz adalekolt aktiv szen elviszi a szennyezodesek, kozmaolajok jo reszet, de sajnos az aromaanyagokat is megkoti. Tobbek kozott igy koszul a vodka, ahol tobb soron, nem por alaku, hanem szilard, nagyszemcses (> 1mm atmero) szenet adalekolnak. Ezt aztan ulepitessel es szuressel lehet eltavolitani.
A por alakban (esetleg Decolor markajelzessel szerelt) adagolt szen legnagyobb baja, hogy kolloid oldatot kepez, es nem ulepszik ki gyak, soha. Igy aztan segiteni kell, vagy valami nagyon jo szuressel kivonni (de az necces).
Mas szennyezodesek (athabzott keves gyumolcshus, nagyobb olajfoltok) eltavolitasara is alkalmas lehet a tejfeherjes derites. 10l kesz parlathoz kb 0.1dl (evokanal) mennyiseget kell onteni, es par nap mulva le lehet szurni / kesobb fejteni. A tejfeherjebol kicsapodo hosszu feherjelancok az un. kondenzacios magok (tehat a szennyezodesek) korul fognak kivalni, es hozzacsapodnak, majd lehuzzak azt. Igy lehet akar 10-20% koruli tomenysegu, tiszta, joizu parlatot nyerni, ha a fozesbe kis hiba csuszott. [tapasztalat + Solyom Lajos: Palinkafozes, MK, 1987 talan]
Mifelénk az BAZ. Egy elmaradott megyének is a legelmaradottabb része. Lehet, hogy az 52 fokos pálesz miatt? :-))) Ezen még nem is gondolkodtam.
A héten megcsinálom első önálló cefrémet (alma), a nagykönyvben (értsd: a topik) leírt tanácsok maximális figyelembevételével. Az ágyam mellett lesz a kéménynél, tehát 20 fokon. Lesz benne pektinbontó, élesztő. Fajélesztőt nem kaptam, borélesztő lesz benne. Szurkoljatok légyszi! Csak remélem, hogy mire kiforr, készen lesz a főzőm is. A hólevet kipróbálom deszt. víz helyett. Majd megírom, mi lett... Légszennyezés...beszívod-megiszod, szerintem mindegy.
Szeretnék veled cserélni ...mármint a lakhelyed miatt, mert a városi zürös-zajos életet már utálom! :))) Gondolom nálad most az idöjárás is kellemesebb, mint itt Európában! Nálunk pl. seggig érö hó van, ami óriási káoszt von maga után! :)))
...ugyhogy itt most egy jó pálinkára nagy szükség van! O))))
...és ne buslakodj, majd biztos találsz egy megoldást egy olcsó pálinkafözöre! :))
Nemtom feri, hogy kitöl akarod a tabellát elkérni - gondolom tölem, mert én emlitettem ilyesmit! :))
Nekem nincs tabellám, hanem egy program, ami kiszámitja a keverési arányt, ha beirom a kiinduló alkoholtartalmat és mennyiséget, és a kivánt végleges alkoholtartalmat. Sajnos ez németül van de mégis ideteszem a linket, mert könnyü kezelni még német nyelvtudás nélkül is.
Ha mégsem boldogulsz vele, akkor csak szóljál és segitek.
Nem tudom, konkurrencianak szamitasz-e, de ez asszem nem is fontos. A baj az, hogy ha elmondom, hogy mukodik, mindenki rajon mennyire egyszeru, es en meg ehen halok. Az egyetemistaknak meg a (leendo) kutatoknak nem tul sok errefele a fizetese, igy aztan abban remenykedem, hogy valaki penzt talal latni az otletben... Ha nem jon be, elso dolgom lesz publikalni a teljes dokumentaciot, addig kell csak varni. Vagy addig, hogy bejojjon, es a MSZH kozze tegye a dolgot, ami legkesobb 3 even belul bekovetkezik.
Átolvastam az egész topicot az elejétöl, ugyanis szeretnék egy jól müködö pálinka fözöt eszkábálni. A helyzetem kissé speciális. Ausztráliában élek, egy kis tanyán, (farmon) és ez eléggé behatárolja a lehetöségeimet. ( a nyugdíj itt sem valami hatalmas összeg.) Megnéztem a WEB oldalad is, de sajnos, bárhogy is érdekel, ebböl nem-igen tudom a berendezést megépíteni. Ha nem számítok túl nagy konkurenciának, leírnád nekem kicsit konkrétabban is? Akár magánban, értem ez alatt e-mail-ben?
Ha nem, akkor is sok sikert a forradalmasított pálinkafözésedhez!
Hát nem tudom, hogy a "mifelénk" hol van de 52 fokos pálinkához mán ember kell! :))))
Szilvájáról, ill. szilvapálinkájáról Szatmár vidéke híres! Arról pedig már majdnem leszoktak az emberek (az autó miatt) hogy reggelente 2 féldecit igyanak.....na ja, most látom, hogy ezt tegnap irtad, igy már jobban érthetö, hiszen vasárnap volt! :))))
Úgy egy évvel ezelőtt irtam ide utoljára, aztán Danthe komával leveleztünk picit. Élénk vita is volt emiatt, mert csak az eredményeket mondtam -- az állításokat -- bizonyítás nélkül.
Sok minden történt azóta: az eljárást és a berendezést szabadalmaztattam (P020500315), csinaltam probaverziokat, mertem, szimulaltam...
Sokan írtatok, akiknek nem válaszoltam, tőlük ezúton kérek elnézést. Jelenleg szintén nem sok időm jut a dologra, de azért igyekszem szakítani minnél többet, és válaszolni a kérdésekre. A mostani rövidtávú cél egy vállalkozó egyént találni némi tőkével, aki referenciaként megépítené a berendezésemet normális méretben. Csináltam már literes prototipust, modelleztem a folyamatot számítógéppel, megterveztem: csak meg kell építeni.
Vannak tehát tervek, kísérleti adatok, ami csak kell. Röviden akkor az elért eredmények: egy főzéssel, átlag 40%-os anyag a 10%-os cefréből, leégésmentesen, csúcsban 0,2liter / perc sebességgel. Második főzetre főpárlat 72% átlagban. A berendezés elfér a hátamon, üst nélkül pedig egy 10l-es vödörben kb. 10kg. A cefre átlaghőmérséklete nem haladja meg a 60C-t a teljes főzés során. Leeges, kozmalas tehat NINCS, az aromaanyagok nem tunnek el, stb. El lehet kepzelni, mire lenne kepes ugyanez nagyobban...
Szoval csinaltam egy vacak honlapot a dolognak, a magyarazatok egy reszevel, hatha valakit erdekel:
vakuumd.fw.hu.
Remelem nem voltam offtopic.
Udvozlettel: kismokus (mailto: vakuumd at freemail.hu)
fojtatom a kozbehagyott irasomat arrol hogy mivel emelem fel a kozepso parlat alkohol tartalmat kulonleges erosito feltetel nelkul 60-70ig. az elso dolog lett az ust cefren feluli fala teruletenek megnagyitasa azaz csak 2/3ig toltese. a masodik: az ust fodojet egy nagyon vastag palacsintasutobol keszitettem (a rozsdamentes acel
nagyo rossz hovezeto, es pontossan az kell). a harmadik : a leparolohoz vezeto csovet nem a fodo kozepebe hanem a szelebe szerkeztettem, ezt az egeszet azer hogy nagyobb hovesztest (refluxiot) kapjak az ust falan. a negyedik es talan a komplikaltabb dolog a melgites technikaja (nem a technologiaja ) en dinamikusan
melegitem ON_OFF-ON_OFF ,igy az ust kulso homerseklete soha se kozeliti a szesz
forraspontjat ,ami megtortenhet a linearis melegitessel. . a dinamikus melegites nem
olcso dolog , egy ugynevezett " programable digital temperatura controller " ami kell hozza eleg draga (nagyo sok palinkat lehet az arabol venni) es nem illik a gazzal melegitett ustre. de nagyon praktikus a villamos melegito elementel beszekkesztett uston. hat ez mar a technologia, ami vezet engem az emlitett 5 meteres rezcsohoz
kapcsolatos ovatos hozzaszolasodhoz , ugy ereztem hogy azt gondoltad hogy ez a pali egy kicsit megbolondult, vagy legalabb is jo bepalinkazott az irasa elott s azert beszel ijjen hujeseget. hat en nem bolondultam, es az en ustombe tenyleg 5 meteres gozzel melegitett hocserelo van beleepitve, nem huto min ahogy gondoltad,
azis igaz hogy hazilag ez kicsit bonyolult szerkeszteni ijen ustot de nekem mestersegem megadta ezt a lehetoseget . hat persze nem epitettem gozfejleszto kazant csak palinkafozesre, de en ojan hejen lakok ahol a hazak es a viz melegitese kozpontilag van megoldva, a gozkazan a hazam kozelebe van , raszereltem egy villamos gozcsapot , es ott fozok. sokkal kenyelmesebb volna ha a goz a ideerne a konyhaba de 25-30 meter ez nem a vilag vege. jovore mar teljesen automatikus lessz a fozes es a fotelbol a notbookommal fogom controlalni.ha meg nem ertsz valamit irjal, es ha tudok megvalaszolok .nekem meg van nehany kerdesem de nem maradt eleg hej ,hat majd a legkozelebb.
Annak ellenére, hogy a matekpéldám csak elméleti, mifelénk valóban 52 fokosra szokták (szoktuk) főzetni a pálinkát. Épp ma reggel ittam meg két féldecit a kollégám hétfőn főzött szilvájából. Nos lehet, hogy az íze alacsonyabb fokon jobban kijött volna, de hogy a "folyékony télikabát" funkció nagyon ott volt, az tuti!
eloszor is nehany szo tehozad germanungar. koszonom higitas elleni hangsujozast
hat biztos nem fogom csinalni. mar keresek egy kissebb finomitoustre valo kuktat
mert lattam a fotokat amit kuldtel, a kisebbik ugy nez ki mit kukta , ez jo elv mer kevesebb munka kell szerkesztesehez. a talani talalkozashoz es palinkazashoz kapcsolatban,nagyon ovatos lehetsz, azert mert beszeltel csak a te palinkadrol dehat megertem, hat biztos ami biztos. hat a talalkozasi lehetoseg az nem teoria
, en majdnem mindek 2 evbe No-ba DIZELDORFba latagatok egy technologiai kialitason ugyhogy ez talan lehetoseg.(hozok egy uveget az en palinkambol es akkor
nem bujhatsz el a megkostolasatol :-) )
Most hozzad kedves CSIKO. a magas szesztartalom es az ust szerkesztese koruli
kivancsisagodra megprobalok megerthetoen valaszolni. amikor bemutatkozta nem akartam durvan dicsekedonek latszani es mondtam hogy femipari technikus vagyok,
hat ez nem pontos...de ez jo mesterseg egy hazilag epitett ust szerkesztesi problemainak megoldasara.amikor most kerestem a mestersegem magyar nevet
egy kicsit jobbra pillantottam >>>es pontosan ezen az oldalon talaltam meg a
terminologiat .en is gepeszi es szamolotechniologiai mernok vagyok es ugyan azokkal a dolgokkal foglalkozok amit ott keresnek. en egyedul tervezek es epitek automatikus gepeket ugyhogy van egy jol felszerelt muhejem, de megse szamitom magamat egy technologiai gurunak.az en ustom nagyon egyszeru, nincs kulonos erosito feltetel rajta csak egy kis thermodinamikai elv van mogotte. a hagyomanyos rezustokre mindig van epitve egy sisak aminek nagy erositesi hatasa van mert az mindig hidegebb egy kicsit mint a belso goz es visszacsapja nagyreszet az ustbe csak a cefre tetejere ugyhogy sokra noveli az alkohol tartalmat a paroloba fojas elott,ezt angolul refluxionak nevezik. ez a teoria, most csak meg kell oldani hazilag
keszult sisaknelkuli uston is ezt az eljarast . ez nekem sikerult--------bocsanat de unokaim a nyakamba ugrottak es mos be kell fejeznem !!!!! legkozelebb fojtatom
mert eddig csak dumaltam a lenyegekhez nem ertem udv feri