Keresés

Részletes keresés

kezdő városi Creative Commons License 2006.01.16 0 0 1034

Szia CSülök2!

Holnap megyek megnézem a boltot, délig meg is írom mi a helyzet. Ha tudod figyeld már a fórumot és ha jó valamelyik meg is veszem, majd kitalálom hogy juttatom el.

Azt hiszem tudom Postán maradóra küldeni, így marad az inkognitó! De ennek utána kell néznem. Lenne sok kérdésem ha nem gond! 12 év tapasztalat az nagyon komoly. Ha lessz szerencsém és én is tudok majd szert tenni tapasztalatra.

Répadarálót hol lehet beszerezni? Nem idegen tőlem a kétkezi munka rengeteget nyaraltam vidéken (Matyóföld) és a nagynénéméknél mindíg ki kellett érdemelni, hogy este ki mehessünk focizni. Lucérnát kaszáltunk, forgattunk, kukoricát egyeltünk, morzsolóval morzsoltuk, állatokat etettünk, de répát nem daráltam.

Az irányított erjedés kb. mennyi idő?

Üdv. Kezdő Városi!   

Előzmény: csülök2 (1028)
kezdő városi Creative Commons License 2006.01.16 0 0 1033

Sziasztok!

 

Most értem haza, örömmel látom ezt a sok hozzászólást. Megírnám, hogy mire haladtam a hivatalos dolgokban ha érdekel benneteket:

- beszéltem egy tervezővel, aki már Önkormányzatoknak is tervezett és engedélyeztetett pálinkafőzőket

- beszéltem egy Vám-és Pénzügyőrrel , aki már tájékoztat az Ő hivataluk által előírt kÖtelezettségeimről

- tudom, hogy mennem kell Tisztiorvosi szolgálathoz.

- A LEGFONTOSABB AMIT EL IS FELEJTETTEM ÍRNI : nem kevés nyomozómunka után be tudtam iratkozni egy - GYÜMÖLCSPÁLINKA FŐZŐ TANFOLYAMRA.

- Van egy nagyon klassz telek (műút, víz-gáz) csak közel vannak a családi házak.

- van egy másik telek, de arra nem tudom, hogy megkapjuk-e az építési engedélyt.

- van egy pár gyümölcsfa csemetém, amit majd tavasszal kiakarok ültetni.

 

Üdv: kezdő városi

sasabá Creative Commons License 2006.01.16 0 0 1032

Kedves comad és mindenki akit még érdekel!

 

A várva-várt unicum receptem:

20g édeskömény

20g fehérüröm

20g kálmosgyökér

20g ezerjófű

20g angelikagyökér

20g izsópfű

20g koriandermag

20g cickafark

20g diólevél

20g édesgyökér

A fenti anyagokat kávédarálón meg kell őrölni, majd tegyétek 7dl alkohol és 3 dl víz keverékébe. Ezt a mixet hagyjátok 7-10 napig érni hűvös , de nem hideg helyen.

Az érési idő után ki kell préselni, majd nagyon finom filteren átszűrni.(türelem kell hozzá)

Ezt az eszenciát sokáig el lehet tartani!

Az ital készítése a következő:

30 dkg cukorból sötét, de nem égett karamelt készítünk, majd 3 dl vízzel sziruppá olvasztjuk.

A kihűlt szirupba 3,5 dl alkoholt és legalább 5cl eszenciát keverünk, ha nem találjátok elég töménynek, az eszenciával el lehet menni 8cl-ig.

A kész italt érdemes összeérlelni. A nagykönyv 1-2 hónapot javasol, megjegyzem nekem még soha nem sikerült ezt kivárnom és így is tökéletes volt az élmény.

Hát ennyi dióhéjban.

Ja és még valami - valaki aki tud ajánljon már valami jó szakirodalmat ami bevezetne a pálinkafőzés alapjaiba és a főzőberendezések vázlataitis tartalmazza!

 

Várom a válaszokat , üdv:

                                                sasabá

Előzmény: comad (1030)
Beodra Creative Commons License 2006.01.16 0 0 1031

comad:

Itt bizony szabad a gazda. Faluhelyen nyaranta többszáz liter cefre forr egy-egy gazda udvarán. Itt a falunkban (Beodra) úgy oldották meg a főzést, hogy vannak mobil, kerekenguruló pálinkafőző kazánok, amiket odavontatnak a cefretulaj háza elé, és kint az utcán megy a főzés... Jó kis közösségi program, mert olyankor összegyűlnek kóstolni a szomszédok. Mindez teljesen legális! Az állam még a mobil főzősöket sem adóztatja meg.

A napokban láttam az egyik áruházban egész főző kollekciót 30 literestől 300 literesig.

Én nyaranta kajszibaracból szoktam pálinkát főzni (már amikor terem). A cefrekészítésnek itt semmi különös tudománya nincs. Ahogy elkezd hullani a gyümölcs a fáról, elővesszük a műanyag hordót, és folyamatosan gyűjtjük bele az anyagot. Mivel édesmagú barackfáim vannak, én nem szoktam kimagozni a gyümölcsöt. A gyümölcsön kívül SEMMIT sem teszünk bele. Amint lefogyott a gyümölcs a fáról, és az utolsó adag is belekerült a cefrébe 4-5 nap múlva (kb. ekkor áll le a forrása) szólunk a főzőnek, aki megméri a cukortartalma/alkoholfokot és már hozza is a fölszerelését. Azt mondják, hogy a barackból készült cefre nagyon kényes arra, hogy a forrás leállása után azonnal ki kell főzni. A többi gyümölcs cefréjét lezárva tárolni is lehet, nem lesz semmi baja.

Ez a tudomány apáról fiúra száll, és itt a faluban nincs olyan embre akik ne tudna pálinkát főzni, sőt olyan sincs, akinek 100 liternél kevesebb pálinkája lenne bespájzolva...

 

Beodra

Előzmény: comad (1030)
comad Creative Commons License 2006.01.16 0 0 1030
Jaaa! Hát az nekem nagyon messze van. Még útlevelem sincs. Egyébként ott szabad a gazda? Mármint a páleszfőzés szempontjából. Onnét írsz?

Sasabának: a cefréhez még egy-két szó. Jó a borélesztő is, de ha nagyon precíz akarsz lenni, kerítesz fajélesztőt, de ha egyik sincs, az se nagy baj. Cukrot ne tegyél bele,
10 C alá ne menjen a hőmérséklete. Levegővel ne érintkezzen (kotyogó). Asszem ennyi. Ja! Ha kemény, rostdús gyümölcsből akarsz csinálni, egy kis pektinbontó nem árt. Unicum?
Előzmény: Beodra (1029)
Beodra Creative Commons License 2006.01.16 0 0 1029

Hol van az a Zenta?

 

 

Ott, ahol 1697. szeptember 11-én Savoyai Jenő herceg a maga 40 ezer fős csapatával büdösül elverte II. Musztafa szultán 130 ezer fős seregét...

 

(Savoyai herceg szobrát megtekintheted a Budai várban)

 

Beodra

Előzmény: comad (1017)
csülök2 Creative Commons License 2006.01.15 0 0 1028

      Kedves Kezdő Városi!

 

 

Köszönöm a segítségedet, ha sikerül vennem némi csövet, asszem még több tapasztalatom lesz, de asszem ez már nem oszt vagy szoroz, 12 év tapasztalatát tudom megosztani veled, ill egyik cimbim hozott angol nyelvű szakirodalmat egyenest Alaszkából....igazán érdekes receptek vanak benne a cefrézéssel kapcsolatban,ha érdekel. Nekem minden évben van legalább 400-800 liter cefrém, sajna csak vegyes, de azért jó szokott lenni...

 

Legjobb ha nem bonyolítod túl a dolgokat, répadaráló plusz mosott és rothadt részektől mentes gyümölcs=egészséges cefrealap ( a fölszennyeződés veszélyes tud lenni, ecetesedés vagy rothadás indulhat meg tőle...), ehhez szoktam egyszerű borélesztőt adagolni, az irányított erjedés mindig jobb és finomabb végeredményt hoz.

 

Ezután már csak ki kell főzetni az anyagot, itt nagy szerepe van a réz katalizáló szerepének, ami a gyümölcs észtereit  katalizálja, s emiatt érzed a barackpálinkát barackízűnek. Az üst és a csövek legjobb, ha rézből készülnek, elfogadható még üstalapanyagnak a rozsdamentes acél, csak az nehezebben melegszik át és sokkal nehezebb, mint a réz..... A főzés 2 esetleg három körben zajlik a ivatalos főzdékben 2 körben főzik ki a cefrédet, az első után következik a finomítás, sajna elég sok szennyeződés benne marad, összehasnlítva haver fináncmentesével...a hivatalos sokkal kaparósabb,"technokolosabb".....

 

Ha valami részletesebben érdekel szívesen várom kérdéseidet, s amint tudok válaszolok rájuk, az elmélet via gyakorlat kérdésben pedig asszem igazad van, nem minden arany ami fénylik, lehet az réz is, s az nekünk sokkal jobb is....:)

 

Várom keddi válaszodat

                                   

Előzmény: kezdő városi (1024)
sasabá Creative Commons License 2006.01.15 0 0 1027

 

 

Kedves Kezdő városi!

 

Az adapter kérdés jogos, de úgy gondolom , hogy egy pálesz főzés idejére akár az autóból is "kölcsön vehetjük " az akkumlátort, ha pedig sűrün kell használnunk akkor igazán megéri a befektetést egy 12 v-os táp.

Ezt egyébként azért gondolom így , mert a topik tanulmányozása során azt tapasztalom , hogy a pálinka főző társakat nem elsősorban az anyagi megfontolások, hanem a magas minőségi elvárások vezérlik.( szeretjük a jó és tiszta pálinkákat)

A tengelykapcsolóra térve , megmondom őszintén , hogy ennyire nem gondoltam végig, de azt ami már eddig kész és működött azt szívesen leírom , ha tényleg érdekel, bár az a kütyü nem nyomás alatt működik ez tény.

A cefrére visszatérve igaz e az , hogy élesztővel indítják be a cefre forrását?

Előzmény: kezdő városi (1023)
lódi Creative Commons License 2006.01.15 0 0 1026
Az Unicum receptet nagyon várom én is. Régóta körözöm.
Előzmény: sasabá (1020)
comad Creative Commons License 2006.01.15 0 0 1025
Üdv a topikon, sasabá! A cefréről: ne sajnáld az időt, olvasd végig a topikot! Amit én tudok, innét tudom. Ami itt nincs, azt nem is kell tudni!

A cefre keveréséről: én is gondolkodtam már rajta. Végül arra jutottam, hogy nincs kedvem se a kavaróval bajlódni, se duplafalú üsttel vesződni, se semmi ilyesmi. Egyszerűen a cefrének csak a levét fogom főzni. Ahogy szilvafan is írta: a lé nem ég le. Nem ám tésztaszűrővel kell leszűrni, hanem úgy, ahogy gyümölcsbor (pl. meggybor) készítésénél járunk el. A szitu ugyanaz: A cefréből csak a leve kell. A leüpedett cefrének leszínelem a levét. Utána veszek egy szélesebb, erős lábost, ráterítek egy tiszta konyharuhát, szedek rá a cefréből. Fellógatom, elkötöm. Miután egy kicsit lecsöpögött, egy egyszerű préssel (két gyalult keményfadeszka, az egyik keskenyebb végükön elfordíthatóan összekapcsolva) kipréselem a levet. Nem sok minden marad vissza. Csinálni egyszerűbb, mint leírni. Az a kis veszteség szerintem megéri, hogy cserébe nem kell keveréssel bajlódni. Ez persze több száz l-es mennyiségeknél nem működik, de hát annyival úgysem akarok foglalkozni.

Unicum jöhet!

Most olvastam az Agárdi pálesz honlapján, hogy csinálnak sörpárlatot. Ivott már ilyet valaki elvetemült? Kíváncsi lennék rá, milyen.
Előzmény: sasabá (1020)
kezdő városi Creative Commons License 2006.01.15 0 0 1024

Szia Csülök2!

 

Már írtam volna neked 23. 58-kor is de nem voltam fent. Megnézem neked de hétfőn nem tudom mert úton leszek dunántúlra egy munkával kapcsolatban. Kedden meg tudom nézni és írok. Köszönöm neked is hogy felajánlod a segítségedet. Ezért is szeretem ezt a fórumot. A szakmai tapasztalatod miatt meg kifejezetten (jó értelemben) irigyellek. Én is olvasok most szakirodalmat, amit írtam is Comadnak csak én már tapasztaltam hogy amit a könyvbe leírnak az nem midíg felel meg a gyakorlati életben.Nem tudom neked mi a véleményed erről, meg a többieknek.

Üdv!

Kezdő Városi! 

Előzmény: csülök2 (1021)
kezdő városi Creative Commons License 2006.01.15 0 0 1023

Szia Sasabá!

Én fogok neked írni. Cefréről annyit, hogy nekem is van 60 liter birsalmám felkockazva de még nem tudtam kifőzetni. Ha sikerül meg fogom írni hogy milyen lett!

Dolgoztam vagy 12 évvel ezelőtt Kecskeméten. Ott ittam egy ismerősnél nagyon finom barackpálinkát.(nagyon jó gyümölcs íz semmi mag íz). Én azóta kóstolgatom a páleszt hogy ezt az élményt még tudjam érezni.

Az autók ablaktörlő motorjához nem kell 12 V-os adapter? Meg a meghajtásnal kardán is szükséges ha jól tudom. Lehet kapni ilyen kis méretűt?

Kezdő Városi!

Előzmény: sasabá (1020)
kezdő városi Creative Commons License 2006.01.15 0 0 1022

Szia Comad!

Én mindíg figyelek rád! Egy -két dolgot elnézek mert még kezdő vagyok de tanulni akarok. Jó ötlet a pálinka fesztivál ezt tényleg meg kellene valahogy beszélni (alakíthanánk egy zugfőző FAN clubot SzilvaFAN lenne az elnök.)

Előzmény: comad (1019)
csülök2 Creative Commons License 2006.01.14 0 0 1021

   Kedves Kezdő Városi!

 

  Bocs, hogy beleszólok a Comaddal való levelezésetekbe, csak azt szeretném kérdezni, hgy az általad említett épületgépészeti boltban a lágy rézcsövet folyóméterre is lehet venni vagy csak tekercsekben (a neten hirdető cégek mindegyike 25 méteres tekercsekben árusítja a csöveket......) Nekem kb 5 méter 8mm átmérőjű lágy csőre lenne szükségem, ha arrafelé jársz megkérdeznéd, hogy ez lehetséges e és, hogy ez mennyibe kerülne nekem????? (ha nincs 8 mmes jó a kicsit vastagabb is, mondjuk a 10-12es) Ha szakmai segítségre van szükséged, kérdezz nyugodtan, elég sok szakirodalmat olvastam s van főzdei tapasztalatom is. elég sokat sikerült megtudni az öreg főzdéstől, aki kezdetben otthon főzött titokban, aztán áttért a hivatalos útra.

 

Várom mielőbbi válaszod és előre is köszönöm.

Előzmény: kezdő városi (1018)
sasabá Creative Commons License 2006.01.14 0 0 1020

Hellosztok!

 

Teljesen új "hús" vagyok itt és abszolut tapasztalatlan pálinkafőzés témában , viszont nagy kedvelője vagyok az igazi jó és nemes magyar nedűknek.

Ha tudok szívesen segítek barkács témában, mert amolyan Mekk mester típus vagyok szeretek barkácsolgatni.

Ahogy a hozzászólásokat tanulmányoztam , úgy látom , a cefre főzés közbeni kavarása egy kardinális kérdés.

Ötlet:

Autobontó, skoda vagy zsiga ablaktörlő motor,a keverő mechanikát szerintem már bármeikőtök el tudja képzelni hozzá.

Apropó cefre-mondja már meg valameiktek, hogyan lehet jó cefrét készíteni és mitől kezd el az forrni. A gyümölcsig tudom.

Egyébként ha érdekel valakit egy eszeveszettül jó unicum receptem van, írjatok!

Csá!

             sasabá 

comad Creative Commons License 2006.01.14 0 0 1019
Üdv! 1: Nem olvastál elég figyelmesen! A rézzel (mint írtam) megvagyok. Az a flexibilis rézcső megdobta a fantáziámat, még nem láttam olyat, de egyelőre jó, ami van. A nagyobbhoz még lehet, hogy jó lesz. HA csinálok nagyobbat, akkor azok a saválló cuccok biztos, hogy kellenének. A nagyobb cuccost már gázosra kellene csinálni, tehát az üsthöz üstház is kell. Mondjuk az jó vasból is, de ha már van jobb, miért ne? Úgyhogy ki ne dob!

2. Szakmailag nem tudok neked segíteni, hiszen magam még (itthon) nem főztem, ezt is írtam. Február elején viszont már remélem, túl leszek az elsőn.

3. Ej, ráérünk arra még! Júniusig úgyse lesz valamirevaló cefre! Mi lenne, ha a Pálinkafesztiválon dumálnánk meg?
Előzmény: kezdő városi (1018)
kezdő városi Creative Commons License 2006.01.12 0 0 1018

Sziasztok!

 

Comad!

 

Megnéztem a rézcsövet Miskolcon van 1,5 colos a Metroval szemben, a benzinkút háta mögötti épületgépészeti boltban. Ott van lágy rézcső is legvastagabb 22-es, úgy hajtogatod ahogy akarod. Volna egy felajánlásom: tudnék neked segíteni a 30-40 literes üst megépítésében (munkából megmaradt jó anyagok, saválló csövek 300-500 átmérőben, saválló lemezek) ha te segítesz szakmailag belefolynom a pálinkafőzésbe. Ha küldesz a freemail címemre egy elérhetőséget megkeresnélek. Ha nem jó ötlet akkor is segítek. Ahova be kellett szúrnom a körzőt- vagyis a Búza téren- az ÖMV kútnál tudok hagyni Comad névre csődarabokat, lemezdarabokat vagy ha küldesz rajzot legyártjuk.

 

Freemail címem: kezdo2@freemail.hu

 

Üdv: Kezdő Városi

Előzmény: comad (1017)
comad Creative Commons License 2006.01.12 0 0 1017
Üdv, csiko*! Bekattant valami, ahogy a leírásodat olvastam. Nézd csak meg a 816. hozzászólást! Ismerős?
Ez a cuccocska, amit most fabrikálok, csak ujjgyakorlat. Ha már szerzek egy kis (pozitív) tapasztalatot, építek egy rendes, úgy 30-40 l-es üstöt, ez pedig megmarad finomítónak. A főzés helyén csak egy kerekes-vödrös kút van, ehhez kell alkalmazkodnom, tehát a legprimitívebb, legkevésbé vízigényes megoldást kerestem, így találtám rá arra, amit alant említettem.

Hol van az a Zenta?
Előzmény: csiko* (1014)
Beodra Creative Commons License 2006.01.12 0 0 1016

Szervezet a pálinkafőzőknek

 

Január 17-én, szerdán 17 órakor Zentán megalakul a gyümölcstermesztők és hagyományos kisüsti pálinkafőzők szervezete. A közgyűlést a Központ-Tópart helyi közösség üléstermében tartják. Szívesen fogadnak érdeklődőket más településekről is.

Az összejövetelen Horkai Zsolt kertészmérnök előadást tart a bácsfeketehegyi meggytermesztésről és a meggy felhasználásáról.

(Magyar Szó, 2006. január 12.)

 

comad Creative Commons License 2006.01.11 0 0 1015
Tisztelettel jelentem: elkészült a rézmunka! Felhívták a figyelmemet egy karosszéria-lakatos ismerősömre, aki éppen (mint errefelé oly sokan) munkanélküli, de megvan a cucca a forrasztáshoz. Meg is oldottuk, csak 1500 Ft-ot kért. Az a berendezés fogalmam sincs, milyen hűtéses, de én építek rá egy flakont a hideg víznek. Jaj, gyerekek, ha látnátok! Az a kellemes igénytelenség szellője lengi körül, amit én annyira szeretek... Pl. vörösréz sárgarézzel összetoldva...király!

Szilvafan! Köszi a pozitív szavaidat, de én csak amiatt keseregtem, hogy egyszerűen képtelen vagyok egy képet feltenni!
Előzmény: szilvafan (1013)
csiko* Creative Commons License 2006.01.11 0 0 1014
ha jól értem akkor egy lépcsőt mintázó hütőt akarsz csinálni...sztem kevés a hőleadó felület...a dolog müködik csak nagyon sok víz kell hozzá
mivel csövet spirálba hajlítani nem eccerü,ez nekem is gondom volt annak idején...
én csináltam inkább egy csőregisztert,egyre szükülő csőmérettel....
a szeszpáracsőhöz csatlakozó hütőcső két könyökkel visszafordul 180 fokkal és az előző cső alatt 10 centivel jön visszafelé majd fogok megint két derékszögü idomot,egymásba rakom és visszafelé megy a csőkígyó...igy kapok egy téglalap alapu csőkígyót,és hegesztéssel kikerülted a csőhajlítás nyügjét...
lényeges hogy a visszafelé kanyarodó cső mindig lefelé lejtsen,hogy ne tudjon a könyöknél megállni a kondenzálódott folyadék...
a legegyszerübb dolog akkora edénybe belemeríteni a csőregisztert hogy kibírjon egy-két főzést.tartasz mellette egy hideg vízzel teli edényt ami kb felét tartalmazza literben a hütőben levő víznek,meg egy üreset...amikor a hütő felső egyharmada már kívülről tapintva szinte forró,akkor fogod és lemeregeted vagy óvatosan csővel leszívod a felső harmadát az üres edénybe aztán meg a hideggel pótolod.elég fapados módszer de ha lepárolsz,ugyis ott kell lenned elég gyakran...
ha meg mégis egyszerüsíteni akarsz akkor szépen lassan csorgatod a hütőbe a friss hidegvizet csapról vagy magasabbra helyezett ejtőtartályból és a hütő oldalát a tulcsordulás alatt párcentivel kifúrod és raksz bele egy átfolyót erre egy slagot,amit belevezetsz vmi edénybe.igy a felül levő nagyon forró víz folyamatosan távozik...
Előzmény: comad (1010)
szilvafan Creative Commons License 2006.01.11 0 0 1013

roppant érdekes, őszintén, soha nem láttam még ilyet. És a kisgyerek is aranyos :):)

léghűtéses a berendezés ??? :):) gondolom, műxik, csak az a kérdés, milyen hatásfokkal ?

cefrelé : szerintem nem , hát mi égne le benne ? a nagy főzdékben is, az alszesz lepárló (a második, kisebb) üstben már nincs semmi védelem, mert a lé nem ég oda, csak a szilárd részek. De már megint @oskodnék 1 kicsit : hogy oldod ezt + ??? átpréseled a cefrét valami szűrőn ? mert ugye minden cseppért kár...

 

Az összes eddigi hozzászólásodból csak a mostani uccsó mondatoddal nem értek 1et : hát már hogyne sikerülne, soha ne add fel a reményt !!! sztem minél többet agyalsz rajta, olvasod hozzá az anyagot, annál jobb berendezést fox építeni !! fel a fejjel, hiszen itt olvastad már korábban : a pálinkafőzés a nyugodt ( és optimista ) emberek sportja ...szerintem ( is ) :):):)

Előzmény: comad (1012)
comad Creative Commons License 2006.01.11 0 0 1012
Az átkötő FELETT van benne a vízben a jobb oldali szár, alul a kifolyó! Ha kész lesz, megpróbálok feltenni egy képet róla. Örülök, hogy itt vagy, talán tudsz segíteni. Állítólag a cefrének a levében van a szesz/íztartalom. Ha csak a levét főzöm, akkor is tartanom kell a leégéstől?
A hűtő ötlete innét jött: [image1http://imgfrm.index.hu/imgfrm/6/2/5/0/THM_0001146250.gif

Ez már nekem az életben nem fog sikerülni...
Előzmény: szilvafan (1011)
szilvafan Creative Commons License 2006.01.11 0 0 1011

sziasztok,

hát, comam :) ez a hűtő számomra nem volt elég érthető, de ez valszeg az én hibám.

Tehát a H betű jobb oldali szára az átkötő alatt benne van 1 fejreállított vizesüvegben, amibe kézzel töltögeted a frissvizet ? Ha így, akkor attól tartok, nem lesz elég hatékony a rendszer. Márpedig azt itt már soxor olvas6tuk, h a hűtés az alfája és omegája a pálinkafőzésnek, és a legjobb az ellenáramú rendszer. Ha a forrasztást +tudod oldani, sztem a spirálcső mellett maradj, még akkor is, ha pl csak 1 autóból szerzett 12V-os szélvédőmosó szivattyú forgatja a vizet, 1 nagyobb mennyiség és a spirál edénye között. Én legalábbis így csinálnám magamnak, de aztán lehet, h jó nagy hüleséget írtam.

Előzmény: comad (1010)
comad Creative Commons License 2006.01.10 0 0 1010
Kaptam rézcsövet, nem 1,5''-os, csak 28 mm-es, de az is tökéletes. T-idom is volt, szűkítő és záróelem viszont nem, de holnap megyek egy helyre, ott talán lesz. Kitaláltam ugyanis, hogy milyen hűtőt csináljak. Átfolyó vizes nem jó, mert vízvezeték nincs ott, ahol főzni fogok. Bár már régebben megvettem a 10-es rézcsövet a spirálhűtőhöz, de az macerás. Egy H betűt képzeltem el, ahol a bal oldali függőleges szár lefelé, a jobb oldali felfelé van eltolva. Előbbi csatlakozik alul az edényhez, tetején a hőmérő. Utóbbi a hűtő, valahogy ráfaragok valami pillepalackot a víznek. Az alján egy szűkítő lesz, amelyre egy hosszabb műanyagcső csatlakozik, ezen folyik ki a pálesz. Remélem, érthető voltam. A forrasztási munkával lehet, hogy gondban leszek, de csak megoldom valahogy.
Előzmény: kezdő városi (1008)
kismokus2 Creative Commons License 2006.01.09 0 0 1009
Szia!

Azert remelem a fakat nem kell kidonteni majd. Keszul a fuzios eromu (ITER) franciaorszagban, az atomeromuvek is baromi jok meg vagy 100 evig (mondjuk a brutto szamitasaikat nem ismerem...tehat foggalmam sincs, hogy mennyibe kerul a banyaszat+finomitas+szallitas+tarolas+beruhazas+bontas+hulladekkezeles), de gyanithato, hogy ekkora energiasuruseg mellett (2g uran egy magyar csalad teljes evi energiaszuksegletet fedezi) nem lehet haszontalan a dolog. Szoval egyelore az atom a legjobb energiaforras, nomeg a futesre a napkollektorok, es azok mar megujulok raadasul.

A fuzio beinditasaval azonban "kimerithetetlen" energiaforrasunk lesz, szoval nem kell aggodni: meg 30 ev es jo lesz. Persze 30 evvel ezelott is ezt mondtak, nem tudom miert keslekednek vele (sosincs penz valahogy...).

Es nem kell ketsegbe esni: en mar tudok fozni napkollektorral is :)

Olyan napelem, ami tenyleg hasznot hoz, meg majdcsak lesz!
Addig is van meg viz, szel, arapaly, geotermikus, hogy csak a nagyobbkat mondjam.

udv. km
Előzmény: kezdő városi (1008)
kezdő városi Creative Commons License 2006.01.09 0 0 1008

Szia Kismókus2 !

 

Ez nagyon kidolgozott válasz.Nekem egy kicsit bonyult is néhol.Nem erről akartam én veletek levelezni ez csak egy ötlet volt Comad reméljük minnél hamarabbi főzőjéhez.De azért kösz!Nem tudom te hogy vagy vele de bármit is találnak ki(olaj,gáz,villany,napelem) egy idő után mindíg visszatérünk a fához. Az azért jó mert a fa mellett töbször megmelegszik az ember(amikor vágja, behordja, eltüzeli).

Végül is az ára fog pontot tenni a végére ennek a témanak amiről sajnos még nincs infóm. Azt tudom hogy így nem vagy kiszolgáltatva és nem mindíg olcsó az olcsó.

 

 

Comad!

Jó lett a pálesz? Sikerült megvenni a 1,5" rézcsövet. Holnap megnézek neked én is egy helyet.

Üdv. Kezdő Városi.

Előzmény: kismokus2 (1007)
kismokus2 Creative Commons License 2006.01.07 0 0 1007
Szia Kezdo Varosi!

Akkor lassuk az energiaforrasokat szepen sorban. Nagyjabol az ar szerint rendezem.

1) gáz: http://www.degaz.hu/public/szamlazas_gazar.html
fajlagos ár: 1.838 Ft/Mj

2) áram: http://www.elmu.hu/dijak_tarifak.php
"A" lakossági általános , A fogyasztás 1320 KWh/évet meg nem haladó része:
fajlagos ar: 26,80Ft/kWh = 7.444 Ft/Mj (mert 1kWh = 3.6 MJ)

3) napkollektor: http://www.naplopo.hu/Termekek/kollektor.html
Heliostar 300 N2L Bruttó listaár: 100.800.- Ft
1,76 m2, Éves energiahozam: 800 -1100 kWh/év
ez egységnégyzetméterre: 57 272 Ft/m^2, 455-625 kWh/ev/m^2
fajlagos ar: 100800 / (950kWh/év * 3.6 MJ/KWh ) = 29.474 Ft/MJ/ev
tiz ev eseten (ennyire van garancia): 2.947 Ft/MJ
husz ev eseten (ami meg valoszinu): 1.474 Ft/MJ
Ez azonban csak a panel ara, a gepeszet meg nincs benne (az is kell)!

4) napelem: http://www.napelem.hu/
T-110, 148 200 Ft,
1305x655 = 0.854m^2, 110 Wpeak
az egysegnegyzetmeterre: 173 379 Ft/m^2, 129 Wpeak
A hatasfok (1500W/m^2 megvilagitas): 8.6 %
Nincs megadva a varhato eves energiahozam, ezert ugy becslunk, hogy
a 3) hatasfokat 50%-nak vesszuk. Ekkor:
eves energiahozam: 92.88 kWh/ev/m^2, egy panelon pedig: 79.32 kWh/ev
fajlagos ar: 148 200 Ft / (79.32 kWh/ev * 3.6 MJ/kWh) = 519 Ft/MJ/ev
tiz ev eseten: 51.9 Ft/MJ
husz ev eseten: 25.95 Ft/MJ
25 ev eseten: 20.76 Ft/MJ
Ekkor meg nem vettunk akkut, invertert, villanyorat, es nem is szereltuk fel sehova.

Ha valakinek van kedve, a fentiek alapjan kiszamithatja a palackos gaz, a benzin, a tuzifa, a szalma, gyak. barmi arat is fajlagosan. Ugyanis AZ SZAMIT elsorban, nem pedig az, hogy egy egy elem mennyibe kerul.

A felhasznalas tevabbi feltetele, ahogy azt a napelemnel es kollektornal lattuk, hogy meglegyen az a berendezes is, amivel egyutt lehet hasznalni a napelemet / kollektort, es ezek nem is olcsok, tovabbi jelentos koltseget jelentenek.

A napelemnel ha a halozatnak szeretnenk leadni a felesleges aramot tovabbi bajunk akad az aramszolgaltatoval: (ha jol tudom) csak 10kW felett kotelesek megvenni az aramot, es akkor is csak akkor, ha "van ra kapacitas". Ez utobbit mindenki ugy ertelmezi, ahogy akarja, de lathato, milyen tag mozgasteret hagy nekik.
A kisfogyasztokat mindenesetre itthon (ha jol tudom) kizarjak ebbol az also teljesitmenykuszob miatt. Erdemes azt is meggondolni, eladjuk-e a 25 evre elore megvett villanyunkat, amit 20Ft/Mj -ert vettunk, mindossze 7.4Ft/Mj-ert? (a kihasznalatlansagnal persze ez is jobb, mert igy is, ugy is tonkremegy, de megis...)


Ha palinkat akarunk fozni, akkor hore van szuksegunk, nem is alacsony homersekleten (90-100C kozott). Erre alkalmas a gaz, a villany, a tuzifa, a napelem,
de nem alkalmas a napkollektor, ugyanis magas homersekleten (70C felett) nagyon leromlik a hatasfoka, ezert nagyon lecsokken a fajlagos teljesitmenye, es igy megnovekszik az ara: nem is erre keszul, hanem melegviznek / futesnek ami 50C korul van. Uz eleg rosszul erint minket, ez lenne a legolcsobb hoforras: husz ev alatt 1.5Ft/MJ. Persze van megoldas, kitalaltak a vakuumfozest (alacsony hom.). De alig olcsobb am a gaznal igy is!

A napelem, gaz, villany mar alkalmas a dologra, ott nem kell azzal foglalkozni milyen magas az elerendo homerseklet (persze egy vaskohonal megint mast kell figyelembe venni). A villamos futes (akar vett aramrol, akar napelemrol) olcso eszkozoket igenyel, kenyelmesen kezelheto, a gaz nemkulonben.

A gazert tehat 1.8Ft/MJ-t fizetsz, es jon a csobol. A villanyert mar 7.5Ft/MJ-t, ami tobb, de kenyelmesebb joval es tobbet is tud. A napkollektor nem jo fozesre, de a gazzal hasonlo aru lenne. A napelem meg 25 ev alatt kerul 20Ft-ba, ami ugy tunik egy SOHA MEG NEM TERULo beruhazast jelent. Meg igy is, hogy csak a panel araval szamoltam. Ezen erdemes elgondolkodni.

Nem akarok lebeszelni senkit a napelemrol! De sajnos nem letezik meg olyan, ami valoban tobb energiat termelne meg elete soran, mint amennyibe kerult elkesziteni azt. Plane nem kaphato kereskedelmi forgalomban.

A gaz / fosszilisbol csinalt villany hasznalata vissza nem fordithato valtozasokat okoz a legkorben, de ezen csak ronthatunk, ha olyan "megujulo" napelemekkel szemeteljuk tele a kornyeket, ami meg nekunk sem eri meg. Ha a fenti szamok ismereteben ennek az ellentetjet mondanam mindenki latna, hogy hazudok, nem? Tehat nem biztatok senkit arra, hogy vegyen napelemet.
Vegyen viszont napkollektort (vagy csinaljon)! futse vele a lakast, csinaljon melegvizet! Az tenyleg mukodik.

Bocs hogy nagyon OFF voltam, ujabban ezzel is foglalkozom, lenne meg mit meselni :)
Remelem igy erthetobb az allaspontom.

udv. km.



Előzmény: kezdő városi (999)
tuutuu Creative Commons License 2006.01.06 0 0 1006

tuu2kukaceuromail.hu

Előzmény: kezdő városi (1000)
kezdő városi Creative Commons License 2006.01.06 0 0 1005

Sziasztok!

Comad!

Akkor nem messze vagyunk egymástól! Kicsi a világ. Még nem tudom a cégnek a nevét, de ahogy írod hogy hogy fogod csinálni, úgy tényleg fölösleges lenne a berendezés. Ha nem találod a könyvet a boltban, akkor regisztrálás után megrendelheted azon a honlapon amit Csikó* írt!

 

Csikó* köszi! Viszont! A könyvet is. Már meg is rendeltem.

Üdv! Kezdő Városi!

Előzmény: comad (1002)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!