Keresés

Részletes keresés

comad Creative Commons License 2006.01.06 0 0 1002
Ja, jól érted, ha a Búza térbe beleszúrsz egy 20 km-es körzőt és húzol egy kört, azon belül vagyok, de nem Miskolc. A napenergiáról: véletlenül nem a Welshaupt cégről van szó? Épp most, ebben a pillanatban van a Spektrumon! Egyébként, mint írtam, nem otthon fogok főzni, másoknak meg nehogy már napelemes fűtést építsek! Amúgy sem fogok én olyan sokat főzni, inkább sokfélét, természetesen csakis saját (ill. szűkebb körű) fogyasztásra.

A megfelelően tárolt cefrének több évig el kell állnia. 3 évesből már főztünk.

Köszi, csiko*, neked is! Neked megvan már ez a könyv? Holnap járok nagyobb könyvestboltban, hátha meglesz, megnézem.
Előzmény: kezdő városi (999)
csiko* Creative Commons License 2006.01.06 0 0 1001
Nos,uraim....
Párlatokban gazdag 2006-ot mindenkinek először is.
Imhol egy link egy könyvről amely szerintem jelen pillanatban A! biblia,a legjobb könyv sztem számunkra,akik nem eladási vagy ipari céllal ámde különleges minőségü pályinkával szeretnénk magunkat és mükedvelő környezetünket megörvendeztetni.
http://www.agroinform.com/html/konyvek/parlatok.htm
kezdő városi Creative Commons License 2006.01.05 0 0 1000

Szia Comad!

Amit az előbb írtam Kismókus 2-nek azt tudom majd bővebben átküldeni ha érdekel ,vagy másnak is. A Német partner még nem dolgozik (amit tegnap írtam) ezért ár lehet hogy jövő héten lessz. Nem is írtam hogy nyár végén én készítettem 60 liter birsalma cefrét, kivágtam a rossz részeket, felkockáztam.Szerintetek jó még ez? Megpróbáljam valahol kifőzetni? Délután olvastam a hozzászólásod,utána mentem munkaterületre, de még útközben is nevettem ahogy leírtad a haverod főzését. Akik láttak azt hitték hogy hülye vagyok ,hogy vigyorgok ott magamban.

Köszi.

Üdv. Kezdő Városi!

 

Más.: TUUTUU nem jött jól át címed. Kül már el mégegyszer. 

Előzmény: comad (995)
kezdő városi Creative Commons License 2006.01.05 0 0 999

Sziasztok!

Ez a típus az előállított áramot a nyilvános elektromos hálózatba vezeti amit az Áramszolgáltató átvesz. Három mérőórát szerelnek fel: 1. Méri a napelemből bejövő áramot 2: Méri a lakásban felhasznált áramot 3.:Méri az Áramszolgáltatónak leadott áramot. Tehát ha egy 3 szobás lakás kb. 160 kwh fogyaszt 1 hónapban akkor a kb. 450-500kw megtermelt energiából -amit ez a technológia tud- le tudsz adni 290-340kw-ot csúcsidőben 25 ft/kwh csúcson kívül 15 ft/kwh. Mi átlagban olyan 7500-8000 ft-ot fizetünk most az áramért/hó. Tehát ha a kettőt összeadod már nem olyan rossz a kép. Különösen az elmúlt események tudatában , mert ha megint elzárják a csapot akkor itt áremelés lesz nem is kicsi. Az erőművek nagy %-a gázból állít elő áramot. De én nem is erre gondoltam, hanem ha Comad árammal fűtené az üstöt akkor ezzel a beruházással ingyen tudná üzemeltetni a főzőjét. (Nem is beszélve a kényelemről és a tisztaságról).

 

Comad!

Jól értem, te Miskolc környékére való vagy? Lehet, hogy van okosságom 1,5 colos rézcsőre. A szilva- cefrének nincs semmi baja tavalytól?

 

Előzmény: kismokus2 (997)
comad Creative Commons License 2006.01.05 0 0 998
Biztos nem rossz, csak közelben (Miskolc szűkebb környéke) sincs. Azért kösz!
Előzmény: kismokus2 (996)
kismokus2 Creative Commons License 2006.01.05 0 0 997
"Az régebben volt, hogy drága és későn térült meg. Mert kezdetleges volt."

En kiszamoltam valamelyik online nap-kft adataival, hogy ha a gazarat veszed,
es melegviz keszitesere veszel napkollektort (ami meleg vizet csinal),
akkor az O adataikkal (ami talan meg elfogult is) 20 ev korul van a megterulese,
ugy hoy meg a gazkazant is megveszed.
A villanyos napelemek meg 25 ev garival vannak es a megterulese (megint csak idealis esetben) 23-24 ev.
Ez azt jelenti, hogy elore befizeted a gaz / villanyszamlat 20 evre.

Amit nem ertek: mit jelent a kezdetlegesseg, a gyartas
alig fejlodott valamit: a gyartott tipusok (nagy meret, stb) 10% koruli csucshatasfokkal mennek...na meg globalisan (gyartassal egyutt), nem erik
el a novenyzet szintjet...

km
Előzmény: kezdő városi (992)
kismokus2 Creative Commons License 2006.01.05 0 0 996
www.metalloglobus.hu :)
Előzmény: comad (995)
comad Creative Commons License 2006.01.05 0 0 995
Ja, tényleg eléggé eltűnt a nép. Remélem, e hónapban már főzök. Az egyik haveroméknak kimaradt a főzéséből 80 l szilvacefréjük, azzal kezdek. Igaz, nem olyan precízen készült, ahogyan itt a topikban leírták alant (kotyogó, 10 C felett stb), de gyakorolni jó lesz. Csak azért nem főzték ki, mert a faterja úgy be volt lőve, hogy nem bírták felhozni a pincéből a főzés reggelén. Mármint a cefrét. Amúgy meg abból fogok főzni, mikor minek van éppen szezonja. Nagyon piszkálja a fantáziámat egy régebbi leírás, amikor valakinek (nincs kedvem visszakeresni) a nagyfaterja sütőtökből főzött igen jó birsalmapáleszt.
A főzőnél a rézmunkával vagyok gondban. Szakértelem van, felszerelés nincs. Azonkívül képtelen vagyok egyelőre keríteni vastagabb, kb. 1,5''-os rézcsövet, de már kaptam egy jó tippet, szombaton megnézem.
Előzmény: kezdő városi (994)
kezdő városi Creative Commons License 2006.01.04 0 0 994

Szia Comad!

Már értem, de jó macerás lessz. Mivel szoktál kezdeni?(mármint gyümölcs) Mikor főzöl először?Meg van a napelem de majd holnap tudom küldeni, mert sok.Nagyon örülök hogy legalább te írsz. Nem tudod, hogy a többiek hol vannak? Azt tudom,hogy N.O.-ba vízkeresztig nem nagyon mozdulnak.

Üdv.: Kezdő Városi!

Előzmény: comad (993)
comad Creative Commons License 2006.01.04 0 0 993
A 3 helyről: mivel itthon nem főzhetek, ezért barátaim hétvégi, ill. borházába szorulok, akik szívesen látnak, és persze ők is használni szeretnék a cuccot. Ezért mobilra, szétszedhetőre kell készítenem. Így bárhová vihetem gond nélkül, egy alkatrészt kivéve: a rézspirálos hűtőt. Ezért ebből 3 db-ot készítek, és a főzés leendő helyein (egy borház, egy hétvégi ház és egy egyéb hely) 1-1 db-ot tartok. Így csak odaviszem a főzőt, összedugom a hűtővel és már mehet is! Ennyi.
Előzmény: kezdő városi (992)
kezdő városi Creative Commons License 2006.01.02 0 0 992

Szia Comad!

 

Az régebben volt, hogy drága és későn térült meg. Mert kezdetleges volt. Ma már nagyon sok fajtája van, lehet csak vízmelegítésre, csak áramtermelésre és mindkettőre is használni. De ennek még tényleg utána kell járnom. Ma nem volt időm, sok munkám volt. Holnapra megpróbálom megszerezni a leírást. Nem értem a 3 helyet, majd nekem légyszives úgy magyarázd már el, mint egy 8 éves gyereknek. Az okos tanul a más kárán, ha én ezt alkalmazni tudnám, már nagyon sok pénzem lenne.

A mézről csak annyit tudok, hogy egy kollégám nagyon szereti a mézes pálinkát. Van egy könyvem is: Tamás Jenő: Pálinka. Abban ír a 91. oldalon a Porosz Medvefogó nevű pálinkáról, abban van fél liter méz és egy fél liter gyümölcspálinka.

Van egyébként sok könyvem:

 - Békési-Pándi: Pálinkafőzés

 - Tamás Jenő: Pálinka

 - Keller-Érczhegyi- Török: Pálinka, csemegebor, pezsgő (1969) Ára : 25,- Ft.

 - Gabriele Bickel: Likőrök, pálinkák, gyógyitalok

Előzmény: comad (991)
comad Creative Commons License 2006.01.02 0 0 991
Napeleeem?! Szerintem nagyon-nagyon sok idő alatt térül meg, azért használják olyan kevesen. Egyébként sem otthon akarok főzni, mert ravasz vagyok ám, mint a róka :-))
3 hely lesz, hűtőt is 3-at csinálok, az helyben lesz (az a necces, az a desztilláló), csak a többit viszem. Csak nem rúgják rám pont akkor az ajtót!
Ami meg a tapasztalatot illeti: eddig nekem is csak bérfőzetés (és főleg a fogyasztás, ha-ha) területén van tapasztalatom, de készül a cuccos! Épp ezért jó ez a topik (tényleg, nem törvénytelen ez az egész?), mert a más kárán lehet tanulni, elkerülni a "gyermekbetegségeket".

Ha már itt vagyok: mi ez a mézmánia? Minden pálinkába mézet tesznek, azután jó drágán adják? Egyáltalán hová teszik? A cefrébe? Az majdnem olyan, mintha cukroznák, nem? A pálinkába? Akkor az már nem pálinka, mert nem lehet! Tudja valaki?
Előzmény: kezdő városi (989)
kezdő városi Creative Commons License 2006.01.01 0 0 990

Tyyyúúúúúúú!

Nem tudom hogy csináltam ezt a sok szünetet! Mondtam hogy kezdő vagyok!

Kezdő Városi!

kezdő városi Creative Commons License 2006.01.01 0 0 989

Szia Comad!

Elfelejtettem írni hogy villanyra van okosságom. Napelem háztetőre, jövő héten kapok leírást kinti partnertől. Ha az a címed amin nekem küldted a rajzot elküldöm neked. vagy akinek kell.

Üdv! Kedő Városi!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kezdő városi Creative Commons License 2006.01.01 0 0 988

Szia Comad meg a többiek!

Én attól félek hogy arra nem lenne időd amit szeretsz.: a pálinkafőzésre. Ahogy te írtad nekem, ajánlom a Békési-Pándi Pálinkafőzés c. könyv nem csak az "adózásról" szóló részét 161-189 oldalig. De van ennek több oldala. Nagyon sok helyen dolgozunk az országban és bárhová megyek jó érzés visszanézni a megépített munkákat. Gondolom így lennél te is a saját pálinkafőződdel. Akik jelenleg is csinálják nem hiszem hogy nagyobb tapasztalatokkal rendelkeznének szakmai téren sokatoknál (amit én nagyon írigyelek)  inkább csak a hivatalos részében járatosak amiről már Szilva írt egy pár dolgot.

Sok sikert!Kezdő Városi!

                                                                                                                       

Előzmény: comad (987)
comad Creative Commons License 2006.01.01 0 0 987
Fűtés. Kis tételű főzésnél szerintem nem érdemes foglalkozni a gazdaságossággal, azt kell használni, ami van, vagy ami a legegyszerűbb, legkényelmesebb. Az enyém áramos lesz. Az ízére szerintem nem lehet hatással semmi, hiszen a rendszer zárt, nem olyan, mint pl. egy bográcsozás.

És mi van, ha a céget veszem meg? :-DDD

Ja, és BÚÉK!
Én Magam Creative Commons License 2005.12.31 0 0 986

Boldog Új Évet Kívánok mindnyájatoknak!

Erőt, egészséget és gyümölcsökben gazdag, békés párolgatást az Újesztendőben!

É.M.

szilvafan Creative Commons License 2005.12.31 0 0 985

Sziasztok, és Boldog Új Évet kívánok minden kedves fórumtársnak !

 

Szerintem is igaz az, h mindenkit + lehet vesztegetni, csak a +felelő összeget kell felajánlani. De azért ez erre az esetre nem műxik, mert sztem a cége működését kockáztatja, ha svarcban eladja neked a cuccost, annyit pedig nem tudsz fizetni neki. A jövedéki ismeret elmélet és gyakorlatot 1 VPOP-s alezredes tartotta a suliban, és elég 1értelművé tette, h a nemcsak lepárló és annak alkatrészeinek üzemeltetése, hanem előállítása, sőt, szállítása is büntetendő. Tehát ha csak a csomagtartódban is talál a rendőr szétszerelt cájgot, kezdheted a magyarázkodást...mert ugye 1 üstöt, 1 bográcsot, 1 darab rézcsövet még csak kimagyaráz az ember fia...de ha ott figyel mellette még a spirálcső is, akkor azé elég nehéz ügy...:):)

 

fűtés : nagyom +oszlottak a vélemények a kollégák között , van a ki a fára esküszik, és állítja, h még az íze is más ugyanannak az anyagnak, aminek fával tüzeltél alá. Kicsit melós ugyan , de mesélte 1 főzdés, h még ma is teljesen normális nála, h a főzető hozza a fát, és a főzető tüzel !!

a másiknak + egy 424-es kazánja van a főzdében, direkt gőzzel fűti az üstöt, nagyon pörgős, másfél-2 óra 1 főzet. Viszont ketten váltóban, éjjel -nappal nyomják, hogy a kazánt ne kelljen újra felfűteni...

a diósdi főzdében , ahol a szakmai gyakorlat volt, gázégők vannak, bár drágább, mint a fa, de +fizeti a főzető, és sztem a legtisztább, elég gyors, és probléma mentes.

Harken :):):))))))))))

 

más : most volt a szülinapon, kisebb baráti összeröffenéssel, és ugyan becsúszott 1 vadászmester is, de az összes többi ajándék pia mind jóféle magyar pálinka volt :):) most végzem a teszteléseket :):)

nah, jó bulizást mindenkinek, sziasztok, szilva

Előzmény: kezdő városi (981)
kezdő városi Creative Commons License 2005.12.30 0 0 984

Sziasztok!

JÓ TANÁCSOK 2006-RA!

-Ne tégy hamis esküt csak ha muszáj!

-Kerüld a részeg embert,hogy téged se molesztáljanak hasonló állapotban!

-Vasárnap ne lopj, ne verj meg senkit mert 6 nap mindenre elegendő!

-Ne légy hiú és beképzelt, hogy különb és okosabb légy, mint embertársaid!

-Boldog Új Évet! Köszönöm az eddigi jó tanácsokat!

 Kezdő Városi 

kezdő városi Creative Commons License 2005.12.30 0 0 983

Sziasztok!

Ma olvastam. Idézem:

"Nem lessz mámoros a következő év, 2006 komoly jövedéki adóemeléssel köszönt be..........A tömény szeszesitalok jövedéki adója 1 liter tiszta szesz esetében 1920-ról 2206 forintra nő." A cikk azt is írja hogy a szőlőből készült bor kivételével minden alkoholtermék jövedéki adója emelkedik. Most meg a hiradó is mutatta amiről Comad írt valamelyik nap hogy a fináncok 2 éve nyomoztak azután a banda után akik fagyállóból csináltak páleszt több miliárdos tételben. Erre varjunk gombot.

Üdv! Kezdő Városi!                                                  

harken Creative Commons License 2005.12.30 0 0 982

szilva,

 

faterom anno narancsból gyártott pályinkát, nem volt benne hiba, finom narancsosakat lehetett böfizni tőle:))) sztem mandarinból sem lesz másképp.

 

 

kezdő városi Creative Commons License 2005.12.29 0 0 981

Sziasztok!

 

Comad!

Megnéztem a Ruszkai-féle honlapot, a 16 literest árammal fűtik. Itt kérdezném meg, hogy szerintetek melyik fűtési módszer a legjobb?

Ha több időtök van írni melyiknek mi az előnye és a hátránya?

Szerintem mindenkinek (99,99%) lehet visszautasíthatatlan ajánlatot tenni, ahogy Fábry mondta Mónikának a showban: "Van annyi pénz, amitől korpásodik az ember feje."

 

Szilva!

Annyi visszajelzést kaptam, hogy a főzőberendezés nagyon kezdetleges volt. Saját maguk fabrikálták szájhagyomány útján terjedő műszaki leírásból. Viszont ahhoz képest jó volt. Sok sikert hozzá!

comad Creative Commons License 2005.12.29 0 0 980
Ja, most néztem vissza, hogy már ismerted ezt a céget, szóval jól feltaláltam a spanyolviaszt. Pedig milyen büszke voltam magamra...
No, a "100 más, nehéz kérdés" miatt barkácsolom egyelőre itthon a főzőcskémet.
Mit gondoltok, ez a (Ruszkai) cég mennyire nézi meg, hogy kinek mit ad el? Mennyire van megkötve a kezük? Lehet nekik "visszautasíthatatlan" (copyright Don Corleone) ajánlatot tenni?
A mandarinról: régebben valaki írt róla, olvass vissza! Csak arra emlékszem, hogy nem kellett volna meghámozni, elég lett volna félbevágva megzúzni, no de ez már veszett fejsze nyele...
Előzmény: szilvafan (978)
kezdő városi Creative Commons License 2005.12.28 0 0 979

Sziasztok!

Szilva!

Nekem van ismerősöm aki Algírba dolgozott ők titokban készítettek narancsból páleszt utána tudok kérdezni.Holnapra gyűjtök infót. Megírom.

Comad!

Megkaptam. Köszi.Nagyon tetszik, nagyon hivatalos!Itt van tőllünk nem messze utána megyek megírom mit intéztem. 

szilvafan Creative Commons License 2005.12.28 0 0 978

Comad, egy malomban őrlünk, ill. stílszerűen 1 főzdében főzünk...:):)

az az a bizonyos halmaji cég aki az első kicsi lepárlót is készítette. Kicsi ez az ország..

szal a főző beállításról: ennél azért kicsit bonyolultabb a dolog hivatalos része : a lepárló berendezésről részletes műszaki rajzot és műszaki leírást kell készíteni, elfogadtatni a hatóságokkal, és vagy rákötni a meglévőre, vagy külön szeszmérőt beállítani.

tehát olyan nehézségeket látok a dolog előtt mint :

ki adja a nevét a főzéshez ? ( mint jövedéki engedélyes )

kinek a tulajdona a kis főző ? ( mint felelős vezető )

 ki főz rajta ? ki tartja karban ? ki fizeti a maradék cefre ( moslék ) "környezetbarát módon történő" +semmisítését ??? és még 100 más, nehéz kérdés...

 

más : tegnap kapott a cimborám pár karton mandarint...jó kis meló volt meghámozni és egy 60literes hordónyi cefre lett belőle. Van már esetleg valakinek ilyen irányú tapasztalata ? Egyáltalán érdemes küzdeni vele ?

Előzmény: comad (975)
kezdő városi Creative Commons License 2005.12.28 0 0 977

Comad!

Ha mész a haverhoz melléképületet bontani mennék én is, nem 6-7 éves pálinka érdekelne hanem a munka.                      

comad Creative Commons License 2005.12.28 0 0 976
Szilvafan és mindenki! www.ruszkai.halmaj.hu
comad Creative Commons License 2005.12.28 0 0 975
Üdv! A pálinkafőzdésnek természetesen a zsebére kell hatni (pl. részesedés)! És mivel a kevesebbet hozzá vinnék, így természetesen a többet is! Dehogy veszít így piacot, épphogy nyer! Gondolom én.
Kösz az emil-címet, de mint alant látod, már sikerült feltenni (így-úgy) a képet. Azért elküldöm, mert a méretét jelentősen csökkenteni kellett, így a minőségéből is vesztett.
A Gyulai Kisüsti Pálinkafesztivál -ahol a foto is készült- az idén április 16-18-án volt.
Ajánlom mindenkinek a www.palinkafesztival.hu oldalt! Én mindenképp megyek jövőre is. Az én kezemben pálinkáspohár lesz, a szemem üveges :-)))

Szilvafan! Én úgy emlékszem, hogy a cuccot egy halmaji (BAZ) cég gyártja. Az egyik haver lefényképezte az info-s tábláját, megígérte, hogy megkeresi.
Előzmény: kezdő városi (974)
kezdő városi Creative Commons License 2005.12.28 0 0 974

Sziasztok!

 

Utólag is kellemes ünnepeket kívánok mindenkinek.

A családdal ennyi időm van együtt lenni , már pénteken eltűntünk. Azt hiszem ezzel el is mondtam, hogy miért gondolom hivatalos formában. Már nem tudnék futkározni a fináncok elől olyan könnyen!

Comad!

Olvasom a könyvet, értettem a megjegyzést is az "adózási alapismeretek"-ről is. Örülök, hogy látsz fantáziát a kissebb üstben. Emberi oldalról (mert a főzést még nem ismerem) annyi a kétségem, hogy nem e fogja félteni a piacát a pálinkafőző akivel beszélni akarsz?! Én megengedném ha már ott tartanék!

Elküldöm a freemail címem:  kezdo2@freemail.hu

Nagyon meglepett a gyulai pálinkafesztiválról írt pár sor. Ha megtudnád írni mikor lesz legközelebb megköszöném! (Vagy más ilyen jellegű rendezvény.)

Találkozhatunk is Észak-Magyarország című újság lesz a kezemben és riadt szemem lesz!

Jelenleg is olyan vállalkozást vezetek, amelynek nagyon sok adótartama van. (Alkalmazottak, számlázott munkák, helyi adók stb.) Az sem egyszerű higyjétek el!

Még nem tudom hogy ez miben lesz más. Ha gondolod leírom majd lépcsőről lépcsőre hol tartok, melyik hivatallal hogy kínlódok.

 

Csikó!

Sokkalom a "bőven tízmilliót". Amit az ausztriai példáról írsz, azt én is nagyon jónak találnám!

 

Szilva!

Köszi a címet! Utánaérdeklődöm és ha megtudok valamit felteszem! Gratulálok én is . Az jutott eszembe a papírról, hogy hozzám is -és gondolom nagyon sok fórumozó társamhoz is - volt valakinek türelme amitől a szakmájában jó szakember, vagy a pálinkafőzésben jó pálinkafőző lett. Szerintem fontos a papír és fontos a tapasztalat!

 

Én Magam!

Nagyon sok információt kapok szakmai téren tőletek. Rengeteget segít! Úgy hogy ne nagyon jegyezzétek meg a nevemet. Nemsokára "haladó városi"-ra keresztelkedem. Comad 6-7 éves pálinkája lesz a szenteltvíz!

 

Üdv: kezdő városi

szilvafan Creative Commons License 2005.12.27 0 0 973

nem, ez így már jó :):):) szép kis berendezés:)

ha télleg a közelben gyártják, esetleg utána tudnál érdeklődni 1 nagyságrendi árnak ?

kicsit off a képcsatoláshoz : ha +van a kép, jobb egérgomb, mentés más néven. Fórum, válasz, lent kép csatolása, feltöltés saját gépről,tallózás, megkeresed, rákatt, megnyit, és feltölt ( jobb oldal ) . (kis idő, és látnod kell a képet lent, kicsiben, mint image 1 ) ha akarsz, fent dumát írsz hozzá,  aztán lent bal oldalon a kép mellett megnyomod a BESZÚRÁS -t. aztán mehet. és akkor fent lesz :) off

Előzmény: comad (972)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!