Köszi az intézést, kb. február 4-5.e körül kiderül, hogy mikor tudom begyűjteni a csöveket, a kúton, majd megírom a részleteket az ímélcímedre.....még mindig nem írtad meg mennyi pénzedbe került az egész akció....csak, hogy annyit fénymásoljak, nem akarok tartozni neked, asszem az nem lenne túl korrekt.....
Didergős jó estét szesztestvérek! A fórm már írt gyártóról! Halmaj Rucskai cég. Szép munkát csinálnak, van referencia is. www.halmaj.hu Akár mekkora üstöt lehet csináltatni, de 300l alatt nem érdemes, legyen dupla falu az a biztonságos. Van német rendszerü egy ütös, de az nem kisüsti minőséget ad, az a snapsz. A kisüsti finomabb. A hútésről. Nagyban és hivatalosban két körös redszer a nyerő mint a központi fútés. A rendszer zárt a meleg vizet a patakba rakott csövekben kell lehűteni a benne lévő vizet kerigető szivattyú mozgetja kb 70W. A hűtés szinte ingyen van és nics vízkökirakódás a mi a hatásfokot nagyon tudja csökkenteni. A hűtővíz szükségletról:50 literes üst/10 l első pálesz/100 l hűtő viz höfokát emeli 40 C fokkal. A főzést érdemes a nagymosáshoz vagy a jakuzzi feltőltéshez igazítani. Remélem nem fárasztottam nagyon a műkedvelóket sem. Üdv!
Megint agyamnál vagyok, jellemző, a menet hosszából ne felejtsük ki a két tömítés vastagságát sem, mert asszem anélkül elég sok problémánk adódhat....pl szivárogni fog a renccer, kijönnek a gőzök, s ez nemkívánatos......
Előre is kösz minden segítséget, most tájékoztattak otthonról, hogy változott a program, ami számodra azt jelenti, hogy előbb megkapod a könyv fénymásolatát, ha lesz időm fordítani akkor a fordításokat is.....majd igyexem...
Utólagos engedelmeddel megnéztem én is a honlapjukat. Nagyon szép én nem is a megépítés bonyolultságában látom a problémát, hanem ezeknek a berendezéseknek a gyártási engedélyeztetését. beszéltem a ruszkai.halmaji-val, forszírozzák nagyon a hivatalos formátumokat. Mondták, hogy találkozzunk személyesen ami még miattam nem jött össze.
Amit a könyvről írtál az tökéletesen megfelel. Holnap írok hogy csináltuk meg.
A savállót is hajtom rövid időn belül az is meg lesz.Tanulok sokat, nem akarok linkelni, meg ez érdekel is. Jó sok melód van neked is, kitartás. A csőre visszatérve a menet milyen hosszú legyen rajta? Elég úgy, hogy a két csavaranya, a két tömítés és tartályfal hossza? (Ebből a tartályfalat nem tudom.)
Üdv, sasabá, asszem én is tudok egy kicsit segíteni. Azt a műsort én is láttam, az Agárdi pálinkafőzőről szólt, ott van ilyen cucc. A www.agardi.hu oldalukon jó képek vannak róla. Ők "erősítőfeltétes lepárlási rendszer"-nek nevezik. Nézd meg, csodáld meg, felejtsd el. Van egy olyan sanda gyanúm, hogy nem is magyar gyártmány. Nincs itt olyan piac, hogy megérné valakinek gyártani.
"Sima" kisüsti cuccról pedig megnézheted a www.ruszkai.halmaj.hu oldalt.
Kb. tényleg egyszerre küldtük el.....holnap sajna nem tudok írni, mert éjfélig melózok, aztán alvás, mert holnapután meg reggel 7kor kezdek, de majd holnapután estefelé írok.
A 205mm külső átmérő tökéletesen megfelelne nekem és a vödörbe is kitűnően bele fog passzolni, mivel a vödör belső átmérője 260mm.
A hűtőrendszer elfagyásától nem kell tartani, ha megfelelően választja meg az ember az átfolyó víz mennyiségét, a hűtőedényben lévő picit melegebb víz nem engedi megfagyni a befolyó hideg vizet, sa hűtés hatékonyságát némi kis próbálgatással tökéletes szintre lehet hozni.
Előre is köszönöm a munkádat, igazán kedves Tőled, hogy ennyit szenvedsz a terveim megvalósítása érdekében, ha sikerült felcsavarni a csövet holnap, kérlek tájékoztass a végeredményről. Nem mintha nem bíznék a szaktudásodban, csak szeretem tudni hogy állnak a dolgok.....A könyvet pedig kb február 20.-a körül tudom majd postázni, ha ezm megfelel Neked. Majd megírom az ímélcímedre, hogy melyik nap járok februárban Misklcon, Te meg küldhetsz 1 címet az ímélcímemre, ahova elpostáz6om a fénymásolatot meg a fordításokat....
Hogy haladsz a tanulással? Még mindig olyan sok melótok van? Vannak újabb kérdéseid??? Sikerült feltekercselni a rézcsövet? Ha minden jól alakul, s sikerül összeszerelnem a ketyerét, mindenképpen küldök majd Neked néhány képet róla, végülis legnagyobbrészt Neked lesz köszönhető a létrejötte.
Éppen ezért arra gondoltam, hogy a végeredményből is fox kapni, csakhát a csomagküldés külföldről elég drága, így majd a legközelebbi hazautazásom során tudok majd postázni az általunk készített tfpvel készült cuccot...(tfp=titkos pálinkafőző berendezés....:)
Ezen kívűl mivel a könyvem lényegi információja (70-100 oldal) leginkább receptekből áll, amit tudok lefordítok Neked, remélem lesz rá időm, legalább egy részére......
Engedd meg, hogy megköszönjem a kezdők nevében azt, hogy felajánlottad a segítségedet és a tapasztalataidat, hiszen egy jó "ÖREG" tapasztalata többet jelent a tapasztalat nélküli iskolai oktatásnál!
Meg is ragadnám az alkalmat és megkérdezném, hogy nem tudod-e, hogy melyik cég készít lepárló berendezést és mekkora lepárló üstök vannak a főzdékben?
Ja és kedves mindenki!
Kb 2 hete a tv-ben láttam egy páleszes műsort amiben egy ultramoden PC-vezérelt lepárlót mutattak motoros szelepekkel meg minden csoda.Valameiktek nem tud-e róla infoval szolgálni? Pl: gyártó , ár STB...
A rozsdamentes cső ámérője kellene, hogy olyan legyen, amire 10es menetvágóval menetet tudnék vágni, s már csak két tizes anya és alátét kérdése a leendő páracsövem főzőedényem tetejéhez rögzítése....NAGYON várom már a rézcső hajlításáról az infót, meg ha minden meglesz, megírhatnád azt is, hogy mennyi pénzedbe került ez neked.......
Aztán februárban lefénymásolom Neked a könyv javát, s elküldöm a címedre, a rézcsövet, meg az acélcsövet (mármint ha tucc intézni, ha nem az sem katasztrófa...) pedig felvenném az adott benzinkútnál...
Továbbra is várom szakmai kérdéseidet, most épp hétvégére kaptam két szabadnapot, így van időm válaszolni....
Meg tudom csinálni a csövet is saválló anyagot kell intéznem.Ne haragudj ,de nem derült ki számomra milyen átmérőjű a cső.A 10-es szám az átmérőt vagy a menet hosszát jelöli. A cső hossz nem gond. Azért csak most tudok írni mert finisbe vagyunk egy munkával.5-kor megyek és most érek haza.
Üdv comad! Engedd meg, hogy én is hozzászoljak a kérdésedhez. A fokolók sürüséget mérnek, a víz 0 fok a cefre elősször több (édes) a forrás után kevesebb (alkohol) 0 foknál. A cefrében sok sürüséget befolyásoló anyag van a cukor és alkoholon kívűl ezért konkrét érték mérésére a fokolók alkalmatlanok. A tendencia ellenőrzésére szolgálnak, az erjedés állapotát mutatja. Ha két egymást követö mérés azonos az erjedés leált vagy mert kierjedt a cefre vagy leált az erjedés a nagy hideg miatt. Akkor marad a kóstolás, hogy a cefre édes vagy nem. Ha nem édes lehet főzni. A főzés folyamatát kis mértékben befolyásolja a szeszfok mert cukor nélkül a gyümölcscefrék alkoholfoka 3-7% között mozog a bor 12% max. A pálinkák szeszfoka pontosabban ellenőrizhető csak a hőfok korrekcióra kell nagyon figyelni, legjobb 20 C fokon mérni. Sikeres főzést kivánok. Snapszmester
szia comad, az a különbség, hogy más a mérési tartomány. a jó cefre ugye, 2 és 6 V/V % közötti alkoholtartalommal rendelkezik,( a nagyon erős, bor, borseprő stb, 10 V/V% ) az alszesz (elsőpárlat ) 10-25 V/V%, és a végleges, v. középpárlat tehát a PÁLINKA 50-75 % V/V%. ezért a cefrefokolóm csak 0-30 % ig van skálázva, ellentétben a te szeszfokolóddal, amely, gondolom, kb 80-ig.
a cefre erősségéből lehet következtetni a vár6ó mennyiségre, illetve figyelni a lepárlás ütemére, mert 1 erős cefrét fokozott óvatossággal, lassan kell melegíteni, nehogy megszaladjon, habosodjon.
Üdv, szilvafan! Lehet, hogy nagy hülyeséget kérdezek, de a cefrefokoló és a szeszfokoló (azt vettem) nem ugyanaz? Mi a különbség? És mi a jelentősége annak, hogy hány fokos a cefre? Valamit másképp kell csinálni főzéskor, ha ennyi v. annyi? Köszi!
Nem csak Te vagy fáradt, a legfontosabbat majd elfelejtettem, ideális lenne, ha a spirál magassága 35 centiméter lenne, mert egy 20 literes vödörbe akarom beapplikálni, amelynek oldalmagassága 40 centiméter s a hűtés hatékonyságát a patakból nyert folyóvíz fogja biztosítani, ezt nevezik átfolyó rendszerű hűtésnek, ha nem tévedek....szóval az egyes körök között elég kevés hely lesz, a spirál elég sűrű lesz, de az nem baj, a vödör kis helyet foglal, hamar elrejthető és igazán könnyű, a jéghideg patakvíz pedig nem melegszik át túl gyorsan.....
Bocsánat, hogy így kommandírozlak, csak szeretem a tökéletes eredményeket, s ha már szenvedsz a feltekerésével, nem akarom újratekerni, tönkretéve a munkádat.....
Nagy izgalommal vároma hétfői végeredményt, s a benzinkúton való átvétel tűnik eddig a legtökéletesebb megoldásnak, köszi a javaslatot, azt hiszem ennél maradnék, ha nem gond....
Még egy óriási kérés-kérdés: Lehetséges, ha körülnézel a műhelyetekben, hogy találsz olyan kb 40-50 centiméteres csődarabot (ha lehet rozsdamentes acélból) amire én otthon 10es menetet tudnék vágni????? Ez lenne ugyanis a főzőedényből kijövő páracsövem, s akkor nem kellene senkinek könyörögnöm, hogy forrasszon már egy csövet az egyébként tökéletes edényemre.......
Köszönöm az ügyintézést és várom a fejleményeket, hogyan sikerült megcsavargatni, feltekerni, ill. hogy milyen átmérőjű lett a csőspirál, a külső átmérője érdekelne....
A tárolásról: A whiskyvel kapcsolatban sokat olvasgattm a neten, ott azt írták,hogy kb 65-70 fokosra hagyták a párlatot, ahogy épp sikerül a párolás (cégenként különböző a különböző párlatrészek elkülönítése, van amit háromszor, sőt négyszer, ötször párolnak át, hisz a whiskeynél a legnagyobb tisztaságra törekednek, akárcsak a vodkánál, ami azonban általában krumpliból készül.....s amit nem egyszer homokon szűrnek át az aktív szenes kezelést követően....). Kérdésedre válaszolva a whiskeyt higítás nélkül tötik a hordókba, de én pl a barackpálinkámat 52 fokosan töltöttem a 10 literes eperfahordómba, amitől kissé égett-füstös-barikkos íze lett, s már 8 hónap után is nagyon sokat veszített az éléből, kerekedett, selymesedett, lágyult, a színe pedig veri akármelyik hírneves whiskeyét.
Pálinka tárolására kifejezetten nincs hordóméret, attól függ, mit akarsz, de minél kisebb a hordó, annál nagyobb lélegző felület jut 1-1 liter pálinkára, s ezáltal gyorsabban mennek végbe a számunkra oly fontos oxidatív folyamatok, melyek-ideális esetben- egy bársonyos végeredményhez vezetnek, s minden ismerős meg akar nyúzni a receptért ill egy kis kostolóért...
A szakértők azt mondják, hogy a kereskedelmi mennyiségű szesz (pálinka) tárolására a maximum 100 liter űrtartalmú hordók a megfelelők, én csak 10 litert akartam eltenni, s nem bántam meg, mert a Bariqque borok a szívem csücskei- ebből írtam a szakdolgozatomat is- s a pálinka barikkos jellege egyszerűen leírhatatlan, s hogy minden szép legyen, beleraktam 300 gramm aszalt kajszibarackot is, s mindenkinek megtiltottam a hordóhoz való közelítést.....Az aszalt baracktól olyan illata lett, hogy az valami fantasztikus, kerek, lágy, hívogató, kacérkodó.....Bocs, h elkalandoztam....
Egyszóval a higítás nélküli út ugyanúgy járható mint a higított változat hordóba töltése.....
Várom további kérdéseid, s szívesen válaszolok még ma
Meg tudom csinálni. Hétfőn kezdjük. Most a 8-ast igérem mert azt beszéltem meg az ismerőssel. van 200-as csövünk de annak 213 mm a külső átmérője, nézek majd olyan csővet (szerintem189-est) aminek kissebb a külső átmérője vagy pont 200.
Megcsináljuk precízen. A többit lebeszéljük hazautazásod előtt. Ma tanultunk a tárolásról. Van a pálinkának rendszeresítet hordómérete? Még az se tiszta, hogy a kifőzött páleszt teszed-e egyből a hordóba vagy előtte beállítód a szeszfokot és úgy teszed bele.
Sziasztok, kezdő városi, comad, és mindenki, az új fiúkat pedig Isten hozta a fórumon :) rendesen pörgetitek, de hát ez így jó :)
könyv : kb fél év várakozás után jött meg az antikváriumba a Gyümölcsszeszipari kézikönyv( műszaki 1965) nagyon jónak találom. Bár pofátlanul drágán, az eredetileg 35 Ft-ba kerülő könyvet 5800 Ft-ért adták. És +veszem még azt a Pischl -félét is, amit itt írtatok, mert ha jól vettem le, az inkább gyakorlatiasabb tudnivalókat ír. Ma vettem + életem első cefrefokolóját :):):) úgy örültem neki, mint 1 kisfiú az 1. játékautónak :):)