Csipeke(cefrének) csipkebort (nagyon finom[érdekes]) használtam, mely receptje szerint természetesen cukrozott és víz is kell hozzá:(( Gondolom cukor- és vízmentesen nem is erjedne!? A kihozatal nagyon jó (cukornak köszönhető), finomítás után kb. 70%-os lett; bár ez a teszt verzió volt, ezért nagyvonalú voltam az eleje/vége tekintetében. Az ízét ma is teszteltem: míg pl. a szilvapálinkának éles (szűk) karakteres és egyben behatárolható (édesen gy-mölcsös szilva) íze van; a csipke inkább tág (be nem határolható), sejtelmes, de másodlagosan (lenyelés után) felerősödő és letisztuló csipkebogyó(tea emlék) ízt ad! (no ezt jómegaszontam:))
Uniqm' esetére hol lehet legálisan 96%-os alkoholt venni?
likőrökhöz sztem a legeccerübb,legolcsóbb megoldás az almapálinka...bár ha van a raktáron vmi rossz bor megoldásnak az is jó....az őszibarack nagyon soványan ad,ha felcukrozod azzal meg ott vagy majdnem mintha tisztaszeszt vennél....
Február elseje körül végleges időpontot tudok, amikor Miskolc környékén leszek, majd megírom az ímélcímedre....s viszontválaszodban majd küldhetsz 1 postacímet, ahova küldhetem a könyvet.......
Üdv etilalkohol! Likőrökhöz semleges izü párlat illik mint bor, őszibarack. Kérlek ird meg millyen a kihozatal bicskéből cukor nélkül vagy mennyi cukorral? Köszönöm SM.
Csipkebogyópálesz...hmmm...miért nem gondoltam én eddig erre? Pedig van a környéken dögivel... Már alig várom a szezont! Megkérdeztem édesanyámat, mi lesz először a kertben, azt mondja: sóska :-DDD
Most pároltam/kóstoltam a csipkepálinka tesztverzióját........ hmmmmm..... az illatában érezni a csipkebogyót, az íze még túl nyers no meg kicsit erősre sikeredett a finomítás, de már így is meggyőzött a továbbpróbálkozásról, érlelve biztosan finomabb lesz. Ha esetleg van valakinek 'érettebb' tapasztalata - megoszthatná?!
Az 'uniqm' recepthez milyen házipárlatot illene használni?
Hello kezdö városi! Nincs más kategória mint bérfőzde- bér és kerskedelmi főzde a tőbbi már szeszgyár. Az első nem árupálinát termel a többi palackozhat és árulhat. Egy bérfözde évente 20-30m3 pálinkát főz ehhez azért kell cefre is.
Comad írta le a lényeget.De nem mindegy az se hogy pálinkafőződ vagy szeszfőzdéd van, legalább is én ahogy járom az országot így látom megkülönböztetve!Egy tiszta cukormentes cefréből már eleve nehezebb egy nagyobb felöntésre valót összeszedni!Szerintem.
Nem tört meg az anyag aránylag könnyen feltekerhető volt. Egy gond van egy kicsit tágult levétel után 230mm lett a külső átmérője.Feltekertem az összes csövet így lett a magassága 400mm 30mm-es menetemelkedéssel.Meghagyom így egy sima fűrészlappal méretre tudod vágni magadnak.Nem baj hogy több ráment így esztétikus. Nekem a könyvből a lényeg(70-100oldal) elég. Nem kell az idődet a fordításra töltened én majd azt intézem. A saválló ezen a héten meglessz.
Üdv Comad! Sajnos nincs jó megoldás ebben a témában. Marad a modszeretek és megtanuljátok a szakmát, a Zwack meg elmehet nyugdijba. Nagy tételben ezeket a különlegességeket ugy sem lehet gazdaságosan előállítani. Még az előzőekhez. Ez egy tőkeerős szakma hála sz. parlamentünknek. A bérfőzési engedély jővedéki biztosítéka 1 millió a kereskedelni főzésé 10 milla ez a minimum. Két évig jó fiu voltál felét visszaadják. Ha kp. nem is kamatozik. SM.
Üdv, snapszmester! OK, hogy 300 l a gazdaságos, de abban mennyi az a minimum, amit gazdaságos főzni? Egy 300 l-esben 20-40 l cefrét biztosan nem! Épp ez volt itt a probléma, hogy ha valakinek csak ennyi lenne, nem tud vele mit kezdeni! Legalábbis én nem tudok olyan főzőt, ami vállalná. Magam is tervezek mindenféle vackot (a vadszedertől a kökényig) összeszedni, de 300 l-t mindegyikből... ha akarnék sem tudnék.
Üdv Kezdő Városi! Ez tipikusan a minél drágább annál olcsobb kategória. Ha az árat elosztod a kapacitással észreveszed hogy a kissebb üst literje többe kerül. Szerintem a 300 l az amit még gazdaságos megvenni! Persze vannak egyéni szempontok is. Ha nem akarsz bérfőzést csinálni egyszerübb megvenni a szolgáltatást. Főzesd ki bérbe.
Köszi az intézést, kb. február 4-5.e körül kiderül, hogy mikor tudom begyűjteni a csöveket, a kúton, majd megírom a részleteket az ímélcímedre.....még mindig nem írtad meg mennyi pénzedbe került az egész akció....csak, hogy annyit fénymásoljak, nem akarok tartozni neked, asszem az nem lenne túl korrekt.....
Didergős jó estét szesztestvérek! A fórm már írt gyártóról! Halmaj Rucskai cég. Szép munkát csinálnak, van referencia is. www.halmaj.hu Akár mekkora üstöt lehet csináltatni, de 300l alatt nem érdemes, legyen dupla falu az a biztonságos. Van német rendszerü egy ütös, de az nem kisüsti minőséget ad, az a snapsz. A kisüsti finomabb. A hútésről. Nagyban és hivatalosban két körös redszer a nyerő mint a központi fútés. A rendszer zárt a meleg vizet a patakba rakott csövekben kell lehűteni a benne lévő vizet kerigető szivattyú mozgetja kb 70W. A hűtés szinte ingyen van és nics vízkökirakódás a mi a hatásfokot nagyon tudja csökkenteni. A hűtővíz szükségletról:50 literes üst/10 l első pálesz/100 l hűtő viz höfokát emeli 40 C fokkal. A főzést érdemes a nagymosáshoz vagy a jakuzzi feltőltéshez igazítani. Remélem nem fárasztottam nagyon a műkedvelóket sem. Üdv!
Megint agyamnál vagyok, jellemző, a menet hosszából ne felejtsük ki a két tömítés vastagságát sem, mert asszem anélkül elég sok problémánk adódhat....pl szivárogni fog a renccer, kijönnek a gőzök, s ez nemkívánatos......
Előre is kösz minden segítséget, most tájékoztattak otthonról, hogy változott a program, ami számodra azt jelenti, hogy előbb megkapod a könyv fénymásolatát, ha lesz időm fordítani akkor a fordításokat is.....majd igyexem...
Utólagos engedelmeddel megnéztem én is a honlapjukat. Nagyon szép én nem is a megépítés bonyolultságában látom a problémát, hanem ezeknek a berendezéseknek a gyártási engedélyeztetését. beszéltem a ruszkai.halmaji-val, forszírozzák nagyon a hivatalos formátumokat. Mondták, hogy találkozzunk személyesen ami még miattam nem jött össze.
Amit a könyvről írtál az tökéletesen megfelel. Holnap írok hogy csináltuk meg.
A savállót is hajtom rövid időn belül az is meg lesz.Tanulok sokat, nem akarok linkelni, meg ez érdekel is. Jó sok melód van neked is, kitartás. A csőre visszatérve a menet milyen hosszú legyen rajta? Elég úgy, hogy a két csavaranya, a két tömítés és tartályfal hossza? (Ebből a tartályfalat nem tudom.)
Üdv, sasabá, asszem én is tudok egy kicsit segíteni. Azt a műsort én is láttam, az Agárdi pálinkafőzőről szólt, ott van ilyen cucc. A www.agardi.hu oldalukon jó képek vannak róla. Ők "erősítőfeltétes lepárlási rendszer"-nek nevezik. Nézd meg, csodáld meg, felejtsd el. Van egy olyan sanda gyanúm, hogy nem is magyar gyártmány. Nincs itt olyan piac, hogy megérné valakinek gyártani.
"Sima" kisüsti cuccról pedig megnézheted a www.ruszkai.halmaj.hu oldalt.
Kb. tényleg egyszerre küldtük el.....holnap sajna nem tudok írni, mert éjfélig melózok, aztán alvás, mert holnapután meg reggel 7kor kezdek, de majd holnapután estefelé írok.
A 205mm külső átmérő tökéletesen megfelelne nekem és a vödörbe is kitűnően bele fog passzolni, mivel a vödör belső átmérője 260mm.
A hűtőrendszer elfagyásától nem kell tartani, ha megfelelően választja meg az ember az átfolyó víz mennyiségét, a hűtőedényben lévő picit melegebb víz nem engedi megfagyni a befolyó hideg vizet, sa hűtés hatékonyságát némi kis próbálgatással tökéletes szintre lehet hozni.
Előre is köszönöm a munkádat, igazán kedves Tőled, hogy ennyit szenvedsz a terveim megvalósítása érdekében, ha sikerült felcsavarni a csövet holnap, kérlek tájékoztass a végeredményről. Nem mintha nem bíznék a szaktudásodban, csak szeretem tudni hogy állnak a dolgok.....A könyvet pedig kb február 20.-a körül tudom majd postázni, ha ezm megfelel Neked. Majd megírom az ímélcímedre, hogy melyik nap járok februárban Misklcon, Te meg küldhetsz 1 címet az ímélcímemre, ahova elpostáz6om a fénymásolatot meg a fordításokat....