....igencsak elviselhető!....de megerősíti azt a- heretikus- véleményemet, hogy egy 2x5 octavos drawbár -klaviatúránál is előnyösebb (jóval kényelmesebb) lenne az alsó manualt egy oktávval lejabb csúsztatni, (s az inverzeket jobboldalra tenni). NB. nem én találtam ki...
Azóta sok videó felkerült, ahol vagy lemásolva, vagy valami hasonló előadásmódban játsszák ezt a számot. Most épp Lachy Doley tesója Clayton által. A Cromar Mojon VB3/2 fut tudtommal.
Ma is sokan játszanak az eredeti elektromechanikussal, ami a mérték. 1935-1975 között készültek. Volt nekem 1936-os és 1974-es. Általában a legtöbb példány az 1960-as évekre tehető.
Magát a szerkezetet Chicagóban gyártották, legfeljebb máshol is szereltek össze.
Páran megpróbálkoztak hasonló elektromechanikus orgonával, mint a Petrof, Pari, Helmholtz, de pici szériát értek meg. A PARI a kétezres ébekben ismét nekilódult, de pár év múlva villámgyorsan eltűnt. Vettem tőlük új fogaskerekeket. Élettartam garanciával. Aztán 10 év múlva elporladtak!!!
SZóval most már csak digitális Hammond másolatok készülnek egyre jobb minőségben.
..erre a kérdésre az egyértelmű és köztudott "NEM" válasz az általad is ismert Wikipédiákból is rögtön kiderül!....(hamár Wiki, H.ügyben tanácsos az angol nyelvű weboldalakat IS tanulmányozni, ha belefér..)
"1974. december: A mechanikus hangkeltésű orgonák alkatrészgyártásának leállítása."
"The T series, produced from 1968 to 1975, was the last of the tonewheel spinet organs"
A 60-as évek vége, 70-es évek szerintem a rock és benne a Hammond fénykora volt: Focus, Osibisa, Procol Harum, ELP. Többen nem véletlenül klasszikus zenei gyökerekkel rendelkeznek.
Kicsit off kérdés vagy ki tudja… Orgonán is előjöhet?
Korg szinti-modulnál tapasztaljuk, főleg ha pár perc után bemelegszik üzemi hőm.re, a mély-mélyközép nagyon elkezd torzítani, mint mikor egy hangszórót túlhajtunk és már elkezd úgymond kerregni, hogy már szinte szétszakadna.
Ez van füles meg line out kimeneteken is, de CSAK AKKOR, ha nincs maximumon a volume poti! Ha maxon van, akkor eltünik a torzítás. (???)
A közép, magas kb mindig jó, ill. van hogy pl. ha egy cin hangra rámodulál a torz mély, akkor az is bekásázódik, beremeg olyan klasszikus torzítás módján, de max hangerőn meg minden kitisztul.
Mi lehet ez? Kondi hiba vagy mi?
Amúgy a szellőzőrácsánál van vagy 30-35 fok, nem tudom…
...úgy általában: a Wikipedia sajnos sokszor megkerülhetetlen, főleg ha valami infó gyorsan kell, de kellő, óvatoos gyanakvással kezelendő, főleg ha múltbéli, TÖRTÉNELMI jellegű dolgokról van szó!!....itt sokszor jó esetben csak hiányos, felületes, máskor
akár tudatosan félrevezető is lehet!....ami nem csoda, ha megnézi az ember, hogyan és kik szerkeztik... V.