Keresés

Részletes keresés

vanda62 Creative Commons License 2021.02.04 0 0 178

Köszönöm a híradást. Mozartról jut ezsembe, hogy kedden én is csodálatos operát hallottam a Bartókon. Egy 2005-ös grazi előadás felvétele volt, Haydn: Orlando lovag. Én még sose hallottam, de olyan csodálatosan szép volt, mint a legszebb Mozart operák. Játszhatnák többször is. 

 

https://mediaklikk.hu/radio-lejatszo-bartok/?date=2021-02-02_19-35-00&enddate=2021-02-02_22-15-00&ch=mr3

 

 

Előzmény: vélemény (177)
vélemény Creative Commons License 2021.02.04 0 0 177

A Müpa Live Webcast szombaton közvetíti Bogányi Gergely koncertjét. Liszt műveket játszik. A koncertet ma vették fel.  A honlapjuk szerint délelőtt 10 és 11 között adják le. Nem igazán értem, hogy miért. Ha tényleg élőben adnák, akkor még megérteném.

 

Tegnap este a Zeneakadémiáról volt elő koncert. A MÁV Szimfonikusok játszottak Az első fele volt nekem érdekes, részletek Mozart operákból.

A földszinti nézőtérről kiszedték a széksorokat, ott volt  a zenekar. Az énekesek pedig esetenként fent a páholyban. Fekete Attila énekelt  a tenor áriákat. Őt elég sokat hallottam az operában és az Erkelben, mindig jó volt. A basszust, Kovács Istvánt, viszont most hallottam először, Leporellloként volt nagyon jó.

vanda62 Creative Commons License 2021.02.01 0 0 176

Kommentár nélkül, a Szent Efrém maibemutatott klippje

 

https://www.facebook.com/szentefrem/videos/802445330627323

 

 

vanda62 Creative Commons License 2021.02.01 0 0 175

Igen, sajnos ez így van.:-(

Előzmény: vélemény (174)
vélemény Creative Commons License 2021.02.01 0 0 174

Az a szomorú, hogy mindkét nép tulajdonképpen a kelet és nyugat közötti puffer, pofozva mindkét oldalról.  És nem az összetartás, hanem a belső gyűlölködés a jellemző.

Előzmény: vanda62 (173)
vanda62 Creative Commons License 2021.02.01 0 0 173

Sőt mi több, a MET 2011-es don Givanni felvételen szintén "Kocsány István" volt a kormányzó. Nem biztos, hogy magyar származású, sose olvastam róla. Annyi azonban bizonyos, hogy a nevét magyar helyesírással is le lehet írni. És úgy jobban is hangzik:-) 

 

Egyszer hallottam egy igen személetes viccet.

 

A fiatal ördögöt körbevezetik a pokolban, hogy tudja, hogy mit kell dolgozni. Odaérnek egy nagy üsthöz, tele szenvedő lélekkel, mellette marcona őrök, csőre töltött gépfegyverrel. Mire az öregebb ördög azt mondja: 

 

Látod fiam, itt vannak az oroszok, szeretik a szabadságot, ha megpróbálnak kimászni, vissza kell őket  lökni. 

A következő helyen szinten fortyog az üst, de őrök nincsenek, csak egy német nyelvű tiltó tábla. 

Látod fiam, itt vannak a németek. 

Miért nincs őr? 

Ide nem kell, rá van írva a táblára, hogy tilos kimászni, mindig, mindenki be is tartotta. 

A következő üstnél se őr, se tábla. 

Látod fiam, itt vannak a magyarok. Nekik nem kell se őr, se tábla. Ha egy is megpróbál kimászni, a többi rögtön visszarántja. 

 

Azt hiszem, a lengyeleknek is pont ilyen üstjük van. 

 

 

Előzmény: vélemény (172)
vélemény Creative Commons License 2021.02.01 0 0 172

Lengyeoszágban biztos minden annyira tökéletes, hogy nincs is más problémájuk, minthogy őt vegzálják...

 

Tegnap megnéztem a Rigolettot, illetve inkább hallgattam. Nekem ez a Las Vegasos rendezés kicsit nevetséges. De persze a zene az a Rigoletto, csodálatos énekesekkel. Végre megjegyeztem Stefan Kocan nevét, ő volt Sparafucile. A Trubadurban figyeltem fel rá, nem is tudom a szerep nevét. Luna gróf táborában az a tiszt, aki rögtön az elején elmeséli az egész történetet. Egyrészt az szuper zene, másrészt nagyon jó a pasi. Utána láttam Greminként is, abban is zseniális.

Előzmény: vanda62 (171)
vanda62 Creative Commons License 2021.01.30 0 0 171

Studió felvétele egy darab van, a Szláv hősök, 2012-ből. Többet nem csinált, azt mondja, hogy neki kell a közönség, nem tud studióban énekelni. Koncertet azelőtt is nagyon keveset vállalt, évente egyet-kettőt. A legutóbbi nyilatkozata szerint, amit tavaly ősszel adott a lengyel rádióban, már nem fog szereplést vállalni. Aztán majd kiderül. Most egyelőre elfoglaja a wroclavi színház, meg a doktori disszertáció megvédése. Ráadásul ki is kezdte a lengyel politika. A wyborcza wroclaw sajtóhadjáratot indított ellene, merthogy arcpíritóan sokat keres. Tény hogy szép summáért szerződött, de a neve óriási vonzerő a színház számára, vonzza a nézőket, a fellépő művészeket, a szponzorokat, és mégis csak a kor egyik legnagyobb baritonjáról van szó. Úgyhogy most is nyilakozatháború folyik az operaház és az újság között. 

Előzmény: vélemény (170)
vélemény Creative Commons License 2021.01.30 0 0 170

Ó szegény!

 

Még nem volt 40 éves. Akkor még senki sem gondol rá, hogy ilyen gondjai lehetnek, még azt hiszi hogy sérthetetlen.

Stúdió felvételeket, koncerteket még vállal vagy azt sem?

Előzmény: vanda62 (169)
vanda62 Creative Commons License 2021.01.30 0 0 169

mozdulattól

Előzmény: vanda62 (168)
vanda62 Creative Commons License 2021.01.30 0 0 168

A gerincsérve újult ki. Még 2011-ben, amikor a don Givoanni főpróbája volt, egy rossz mudulattól mozgásképtelen lett, azonnali kórház, műtét. 2014-ben, vagy 15-ben újra megműtötték, inplantátumot kapott a gerincébe. 2018-ban ismét kiújult a betegsége, mire jobban lett, térdre esett Münchenben egy főpróbán, és a térdét és műteni kellett. Azt mondta, hogy a sok műtét és kezelés után már nem tudna olyan színvonalon énekelni, mint régen, rosszabbul meg nem akar. Így lett belőle előbb tanár, majd később a wroclawi operaház művészeti vezetője. Egyébként hallani a régi felvételein is, hogy a 2011-es műtéte előtt erőteljesebb volt a hangja, mit utána. Azt szokták rá mondani, hogy a kis lengyel, a nagy hanggal. Középtermetű, vékony ember, nagyon erőteljes fizikai munka kell neki ahhoz, hogy egy két-háromzer  személyes nagy házat beénekeljen. Gondolom, hogy most, hogy mindenütt  titán inplantátum tartja össze, erre már nem képes. 

Előzmény: vélemény (167)
vélemény Creative Commons License 2021.01.30 0 0 167

Tulajdonképpen mi történt vele? Milyen betegsége lett?

Előzmény: vanda62 (166)
vanda62 Creative Commons License 2021.01.30 0 0 166

Kwiecien valóban zseniáiis volt, és ez akét szerep volt a védjegye. Sok don Giovanni előadást láttam, de a legjobb Kasper Holten rendezése volt Londonban. A 2015 idény felvétele meg is van DVD-én, érdemes megrendelni mert örök érték. Még ennél is jobb volt azonban a 2018-as előadás. Nyáron volt, akkor sújtotta Londont egy szinte elviselhetetlen hőhullám. Az elődásban a másik nagy kedvencem, Pavol Breslik volt szegény böszme don Ottavio, és Rachel Wilson énekelte donna Annát, csodálatosan. Királyi megjelenésű és hangú énekesnő. Kwiecien mintha megérezte volna, hogy ez lesz a hattyúdala, valami olyan hihetetlenül hatalmas teljesítményt nyújt énekben, színészi játékban is, hogy majdnem leomlottak tőle a színház falai. Döbbenetes volt. Azt lehetett tudni, hogy ez lesz az utolsó don Giovanni, mert bejelentette, hogy mindent elmondott már a szerepről, több gondolata nincs róla, többé nem énekeli a szerepet. Azt hiszem, hogy tizenhat év minden érzését, minden gondolatát, minden fájdalmát beletette abba a szerepbe. Pár hónap múlva beteg lett, még háromszor énekelt Barcelonában a Puritánok előadásban,  még három első felvonást a Met-ben, aztán 2018 novembere után többé nem állt színpadra. Mindig arra gondolok, a don állt rajta bosszút a túlvilágról, mert szakított vele:-) 

 

2018, commandatore jelenet: 

 

https://www.youtube.com/watch?v=OH4tS3sT5nk

 

A Bolygó hollandi számomra igen megrázó élmény. Az volt az utolsó élő közvetítés, amit a Met-ből hallottam, tavaly március 16-án. Két-három bnap múlva bezárták, azóta is zárva vannak szegények. Maga rádióközvetítés remek volt. 

Előzmény: vélemény (165)
vélemény Creative Commons License 2021.01.30 0 0 165

Én pont Don Giovanni miatt szerettem meg Kwiecient. Egészen zseniális. És után néhánnyal nappal láttam vele az Anyegint. Egészen más zene, egészen más karakter és mindkettőben tökéletes volt.

Tegnap a Müpából láttam a Rossini koncertet. Ez egy élő koncert volt. Rossini amúgy is bnagy kedvencem lett, az Ory grófját is újra megnéztem a héten.  Kálmán Péter énekelt több részletet. Többször láttam őt a Ringben, Alberichként. Nagyon jól énekel és nagyon jó színész.

is.

A szekta az szekta, ezért a héten is újra végignéztem a Ringet. Már a cica is elmenekült a lakás túlsó sarkába.. Ma is Wagner lesz, Bolygó hollandi. Ezt csak a Müpa közvetítésben láttam júniusban. A Müpa élő eladásain soha. Háát, Kovalik Balázs rendezése, szkásos formájában, a kórus norvég fociszurkolókként szerepelnek. remélem ez egy normális előadás lesz...

vanda62 Creative Commons License 2021.01.29 0 0 164

Még kedden megnéztük a lányommal a don Giovannit Simon Keenlyside-dal a főszerepben. Nagyszerű volt, mint mindig. Nagyon szeretem a don Giovannit, engem mindig letaglóz, pedig sokszor láttam. Keenlyside-ra azt szokták mondani, hoy az operaszínpad James Bondja. Ez tényleg így van. Sokszor láttam ezt az operát, sok címszereplővel, szerintem a mai nemzedékből ketten érnek fel az etalonnal Cesare Siepivel. Kwiecien és Keenlyside. Kwiecien mindig jellegeztetes szláv fatalizmussal játszotta és énekelte ezt a szerepet, annak az embernek a fatalizmusával, aki a sorssal, vagy istennel is szembe szállni, akkor is, ha tudja, hogy belehal. Keenlyside pedig keserű, száraz humorral, annak az embernek a keménységével, aki mer és tud embert ölni. 

 

https://www.youtube.com/watch?v=cSbgtwyrJZ0

 

Kennlyside a nyitójelenetben. 

 

 

Minden idők letökéletesebbb don Giovannija, Siepi és Wilhelm Furtwängler tökéletes alkotása filmen. 

 

https://www.youtube.com/watch?v=i7Teu60nNYc

vanda62 Creative Commons License 2021.01.24 0 0 163

Megnéztem. Nem csalódtam benne. Pedig a valenciai klasszikus verseny és a Mannon között kellett választani. Ahogy arra számítani, lehetett, Rucinski volt az erősebb. Nagyon jó előadás volt, csodálatos zene, nagyon jó énekesek. Oropesa varázslatos volt, engem teljesen lenyűgözött, csodálatos hangja van. Mint szinpadi jelenség engem Natalie Dessay-ra emlékeztet. Fabiano 36 éves, most van abban korban, hogy minden évben, amikor újra hallom, jobb, mint az előzőben volt. Egy 2015-ös Bohémeletben láttam, akkor is jó volt, de egyre szebb a hangja, és egyre jobban bánik vele. Rucinski pedig Rucinski. Nagyon szimpatikus lengyel férfiember, de ha kiteszik a színpadra, egy igazi, minden hájjal megkent intrikus baritonná válik. :-) 

Előzmény: vanda62 (156)
vanda62 Creative Commons License 2021.01.24 0 0 162

A Met. Bálint napra a Valkürt választotta, mint "fekete történetet". Viszont olyan szereposztásban, aminék csodálatosabbat nehéz elképzelni: 

 

Wagner’s Die Walküre
Starring Hildegard Behrens, Jessye Norman, Christa Ludwig, Gary Lakes, James Morris, and Kurt Moll, conducted by James Levine. Production by Otto Schenk. From April 8, 1989.

 

Jessey Norman, Christa Ludwig és Kurt Moll egy színpadon, elég nehéz elépzelni is, de nagyon kiváncsi vagyok rá. 

vanda62 Creative Commons License 2021.01.23 0 0 161

Örülök, hogy tetszett. Domingo tényleg ütésálló, ha a botrány ellenére nyolcvan évesen még színpadon énekel. Nem tudom, hogy csinálja.

Előzmény: vélemény (160)
vélemény Creative Commons License 2021.01.23 0 0 160

Bécsben tegnap Nabucco volt. Élő adás, benne a szünettel. Nézők nélkül. A kéoet nézve először azt hittem, hogy bécsi szokás szerint elgurult a rendező gyógyszere. De nem, ez egy nagyon szép előadás. Domingoval, aki úgy látszik jobban intézi az ügyeit, mint Levine. A végén a zenekar megtapsolta az énekeseket, az énekesek a zenekart. Biztos, hogy fogják többször adni, mert nem egyetlen alkalomért rendezték meg.

vélemény Creative Commons License 2021.01.22 0 0 159

Off Malvinka az átokrossz korszakában van. Imádja a vizet, a kádat, a mosdókagylót, a mosogatót. Állandóan vizes. És lop. Zoknit, harisnyát, mosogatószivacsot, portörlő rongyot. De csak a piszkosat.

vanda62 Creative Commons License 2021.01.22 0 0 158

Ma estére színházjegyunk van a lányommal.A mi kis színházunk  is sugározza a régi, kedvelt előadásait, de ez egy szegény kis társulat, és a miénk, úgyhogy vettünk on line jegyeket. Múlt héten a Vízkereszt, vagy amit akartok volt, nagyszerű volt. Láttuk annak idején a színházban is, de jó volt újra nézni.Most az Imposztor lesz, azt is nagyon szerettük, szívesen nézzük újra. 

A Figarot megpróbálom megnézni az olaszoknál, szeretem a darabot. Mindig az jut eszembe, mikor Melis brummogott, mint egy mérges medve, hogy o ki láthat át a női praktikan🙂

Leila cica már négy és fél éves, számtalan operát és koncertet végighallgatott úgy, hogy a hatamra ült, miközben a számítógép előtt gornyedtem, és igazán jó testi és lelki egészségnek örvend onagysaga🙂

Előzmény: vélemény (157)
vélemény Creative Commons License 2021.01.22 0 0 157

Lammermoorit sajnos most kihagytam. De már láttam ezt az előadást. Netrebkot imádom, de Natalie Dessay nekem jobban tetszett. Emlékszem, hogy ő az interjúban is mondta, hogy Lucia már kezdettől lelkileg törékeny. Netrebko erős nő, ő nem törékeny.

Viszont valahogy felkeveredtem a római opera oldalára. Kiderült, hogy ők is adnak előadásokat, de valami más rendszerben. Nem is értem, hogy mi a rendszer. De ajánlottak egy Sevillai borbély előadást, amit január 31.-ig lehet megnézni. Átirányítottak a raiplay.it oldalra, ahol regisztrálni kellett,  a regisztrációt mailben visszaigazolták, és utána már meg is tudtam nézni. Ez egy új előadás, nézők nélkül, bejátszák a nézőteret, a páholyokat, a bejáratot, néha felveszik a maszkot. Tüneményes, a rendezőnek csak annyira szállt el az agya,amennyire ehhez az egész abszurd helyzethez illik. Tele van poénnal. Próbáld megnézni. Este 7-kor kezdtem és végignéztem, d pedig délelőtt már lement a Norma Metből Rodvanovszyval és  Di  Donatoval. Egyre jobban rajongok a belcanto operákért. Vasárnaptól Bécsből újra Ring.

( Van egy kismacskánk, október elején találták a Margitszigeten , azóta van nálunk. Most kb 5 hónapos. Már végighallgatott kb 80 operát, köztük 15 Wagnert, legalább 20 ilyen-olyan koncertet, és kb 80 órányi műkorcsolya zenét. Ez azért abúzusnak számít)

vanda62 Creative Commons License 2021.01.20 0 0 156

Ma este szobakerékpározás közben kezdtem el hallgatni a Lammermoori Luciat. Erről jutott eszembe, hogy két éve láttam egy nagyon jó Lammermoori Lucia előadást Madridból, amelyben Lucia Lisette Oropesa, Enrico Ashton pedig Artur Ruciński volt. Oropesa fiatal, nagyon tehetséges, ragyogó szépségű és hangú szoprán, Artur Rucinski pedig egy egészen különleges bariton. Külsőre is, hangra is hasonlít Kwiecienre, egykorúak is. Rucinski azonban keményebb, karcosabb, férfiasabb egyéniség. A hangja nem annyira szép, de nagyon kifejező, és hihetetlenül jó színész. Egészen zseniálisak voltak ketten, ráadásul nagyon jó rendezés volt. MIndez arról jutott eszembe, hogy szombaton kezdik adni Massanet mannonjét, Oropesa, Rucinski és Michael Fabiano főszereplésével. Ő az a fiatal amerikai tenor, akinek olyan hangja van, mint az "olvadt acél."  Fabiano kissé túl szokta játszani a szerepét, de a hangja tényleg egészen különleges. Kiváncsi vagyok rájuk. 

 

Rucinski, egy rendkívül jó Anyeginben 

 

https://www.youtube.com/watch?v=dHfhP7Sljxc

 

https://www.youtube.com/watch?v=aw9MZ2C9mUQ 

Alpári Gnác Creative Commons License 2021.01.18 0 0 155

Köszi!

Előzmény: vanda62 (154)
vanda62 Creative Commons License 2021.01.18 0 0 154

Van fizetős előadás is, de az éjszakai vetítések ingyenesek Ezek régi felvételek, illetve a 2007-es évtől a mozikban sugárzott előadások felvételei. Nagyon jók vannak, magyar idő szerint éjjel kezdik el, és másnap késő estig hozzáférhető egy-egy előadás.

 

Előzmény: Alpári Gnác (153)
Alpári Gnác Creative Commons License 2021.01.18 0 0 153

A MET előadások fizetősek?

Előzmény: vanda62 (151)
Activa plusz Creative Commons License 2021.01.18 0 0 152

Kizárólag a Bartók Rádiót hallgatom, a hírekre se kapcsolok át máshova. Még ha el is mulasztottam, akkor se.

Épp ezért rendkívül bosszantó, ha olyan hírolvasó kerül a mikrofonhoz, mint Szakonyi Judit vagy Beslin Bettina.

 

Szakonyi Judit égbekiáltóan rossz működéséről már sokat írtak, itt az indexen is. Egész kis tanulmányok születtek a hiányosságairól, buta, primitív hírolvasásáról - mégse küldik el a mikrofon közeléből. Nem is vesztegetek több szót rá.

 

Nem remélem, hogy Beslin Bettinát elküldenék valami beszédtanárhoz legalább, pedig az ő hírolvasása is kétségbeejtő. A sírós, nyivákolós hangja először mosolyogtató, de sokadszorra már idegesítő ez az óvodás hangvétel. Mit nyávog ez ennyit, mint akinek elvették a homoklapátját?

vanda62 Creative Commons License 2021.01.17 0 0 151

Jövő kedden, 19.-től 20. szerda késő estil Lammermoori Lucia, Kwieciennel és Nyetrebkoval, 25.-től 26.-ig pedig don Giovanni Simon  Simon Keenlyside-dal. Hihetetlen volt don Giovanniként, a lányomnak a mai napig ez a kedvenc előadása. 

vanda62 Creative Commons License 2021.01.12 0 0 150

muzikális nép:-) 

Előzmény: vélemény (148)
vanda62 Creative Commons License 2021.01.12 0 0 149

Nálunk van a reumatológián egy orvosnő, aki mindig azt mondja, hogy nincs olyan mozgásszervi betegség, amit a napi egy másfél órás gyógyorna meg ne gyógyítana. Nekem napi 40 perc gyógyorna - térd és nyak-váll vegyesen - és 30 perc szobakerékpár a penzumom. Ha jó idő lesz, és később megy le a nap szeretnék minden nap újra sétálni. Én nagyon lelkiismeretesen csináltam a térdprotézis műtét után a gyógytornát. És három és fél hónap után már tudtam járni dolgozni. A mozgás nagyon jó dolog. 

Előzmény: vélemény (147)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!