Lehetőségeinkhez mérten segítünk meghatározni talált gombáidat, de ne feledd, az itteni rábólintás nem pótolja a szakellenőri vizsgálatot. A vadon termett-szedett gombát mindig mutasd be szakembernek!
Le akarom fagyasztani amugy mert a mai napom sztem rámegy a kórházra. Azt hogy lehetne kivitelezni? Fagyasztás előtt beáztathatom tejbe vagy azt inkább ne, hanem csak simán fagyasszam ugy ahogy van aztán majd beteszem tejbe ha kiengedem?
Az éppen kinyílt leveleket szerintem meg lehet, de a legjobb, ha még nincs kinyílva egyáltalán (a beazonosításra fokozottan ügyelni...). Amit semmiképpen sem ajánlanék, az a nagyra kinyílt, belül száraz tapintású, nagyon rostos szerkezetűek elfogyasztása. A rostosság a fiatal állapotban is jelen van, de egészen más. Ha elvágod, és facsarni lehet belőle a levét, akkor valószínűleg jó lesz elkészítve is.
eléggé last minute jellegű túra volt. nehezen indult, de végül szerencsésen zárult. a héten még hegyvidéken, azon belül is a nedvesebb részeken játszhat az íkg, aztán szerintem ennyi volt.
szegről végről rokonok, vegulis mindkettő fa. :D A gyertyan bükkfélék, a szil rózsafélék rendjébe tartozik. Az aszimmetrikus levélváll egyértelműen segít a felismerésében, a szil jobb és baloldali lemeze más magasságban kapcsolódik a levèlnyélhez
a kép csalóka, az íkg-k elég nagyok, a kosár elég kicsi, a műanyag tál a konyhai pulton pedig nem kicsi (valamibe ki kellett öntenem a papírzsacskóból)
köszi mindenkinek! bár van még keresnivaló (pár napig..), de kucsmakergető örömgombászatból ez volt nekem idén az utolsó feltehetően.
forditva. Talaltam ket szep izletest. (Ebben a reszben biztos vagyok.) Felmerul, hogy akkor a fa mellette magas koris volt. (A torzset a fene tudja - az agvegek epp megfelelhettek, de az mar kiderult, hogy ez mas faval is elofordulhat.)
:D nem, magas kőrissel álmodtam. Lehet, hogy Tharkus is benne volt, mert valakivel tárgyaltam, hogy ez magas kőris lehet, és kizárásos alapon csak Tharkus jön szóba, de a kőris volt a főszereplő (sorry, Tharkus).
Akár a szilfát is mondhatta a helyi erő. Nem emlékszem, de kb. annyira ismerem fel, mint a magas kőrist. (Sajnos ezt élőben kéne tanulni, a net reménytelen ilyen szempontból.) Nyárfákat lőttem be, azokat legalább felismerem, meg messziről látom.
A szilfát nagyon nyomják a tengerentúlon. Kérdés: most akkor a gyertyán és a szil rokonok? Előbbiből rengeteg van, ugye. De az is lehet, hogy egy jó része szil. :) Legalábbis egy szil és egy gyertyán levelet nem tudnék most megkülönböztetni egymástól. (A szil törzsét nem tudom felidézni.)
(a hatóanyag-tartalmat néztem, tök vicces, hogy ugyanaz a gyártó háromféle márkanév alatt is kiad ilyen-olyan rovarriasztót, az ár pedig természetesen nem korrelál a hatóanyag-tartalommal. a 20%-os pikaridin szajré lett egyébként)
az első 2-3 órában nem is volt kullancs a nadrágomon, ami alapvetően a scifi kategória nálam. utána se sok.
cazador88 tanár úr nem fogadta el az orvosi igazolásomat, így kénytelen voltam nekiindulni. szárba szökkent a vértes gondolata, de elvetettem, inkább jóval keletebbre, belső-somogy felé vettem az irányt. kissé száraznak, de alkalmasnak tűnt a terep, mégsem jöttek találatok. aztán fogcsikorgatva, nagy nehezen egy-egy darab. el is könyveltem, hogy ez most ennyi, de azért mentem még. egy picit más tájolásban, picit védettebb, aljnövényzetes és nedvességtartóbb részen aztán elszabadult a pokol :)
a teljes napi termés három folt eredménye, ebből az első szolid 25-30 termőtestes, picit le is késtem. a másodiknál boldogan konstatáltam, hogy találtam egy 4-packet, de miközben pucoltam és rendeztem őket, egyenként előugrott még a növényzet alól további 9 tesó. a kiterített szekció volt a harmadik folt.
Egyszer láttam valami távol-keleti árust, aki valami nagyon kontrollált körülmények közepette termesztette az epret. Nem biztos, de mintha éjszakára nagyon lehűtötték volna a létesítményt, aminek következtében sokkal édesebbre, zamatosabbra érett be a gyümölcs. Vagy valami ilyesmi. (Nyilván nem fagyasztották.) Úgy rémlik, hogy 120k HUF-ra jött ki egy szem eper. :)
A piacos sokszor rizikós, akár a paradicsom, kajszi stb. esetében. Ha nincs hely, de van idő (és egészség), ajánlott a szedd magad, szezonjában. Amikor a saját leérik, jön az utóbbi. Illetve... érdemes megvárni a szezon, mint a dinnyénél. Eleve sokkal finomabb, töredék áron. (A kásás szezonvégit kell csak elkerülni később.) Bár a vareszért egy huncut buznyákot sem adnék, az is olyan, hogy nagy eső után egymást tapossák az első darabokért 5-8 ezres áron az emberek, 2 nappal később meg 500-1000-ért árulják a sokszor jobb minőségű, hegyekben álló példányokat ugyanazok a kofák. A türelem sokszor kifizetődő. (Mondjuk zamatos paprikát, paradicsomot az sem nagyon hoz, ha nagybani forrásról van szó.)