heló elis vite a csibéket vagy csak lefojtota előszőris rákéne jőni hogy mi is puszticsais a csibéket mert ha esetleg patkány és kőzel laksz énis tudnék segiteni elenűk a vadászgőrények a legjobb fegyver az enyémek kegyetlen brutális vadászok a csabdával az a lényeg slagal mosd át legalább 2-szer és ne tojást hanem vagy egy elpúsztult csibét vagy nyers húst vagy egy kiseb ketrecbe egy élő csibét ha gőrényt fogsz vele vigyáz ne őrűlj nagyon előre álisd visza a csabdát mert már a kisgőrények is kijárnak és ők még kegyetlenebek és telhetetlenek mint az őregebek nekűnk egyszer sikerűlt egy hét alatt 8 db fogni de ha patkányt fogoll nézd meg alaposan mert általában 1 db sérűlt vagy kivénhet patkány szokta levadászni a csibékett ezt onan fogod felismerni hogy a fűlén és a farkán himlőszerű dudorok vanak ha ő megvan megoldódik a problémád remélem tudtam segiteni
Janikám az első és legfontosabb a pipiket biztonságos helyre vidd!!!!!Igen jó a zselés cucc is ,de szoktak húsba fagyállót oltani az is tuti állitólag--én csak hallottam ezt....sok sikert!!!--lehet patkány is....
nekem a kisnyulaimat ette meg valami... szépen sorban... van egy ilyen zselés rágcsálóirtó ami a keserű íze miatt csak a rágcsálók esznek meg, ilyen macskára meg kutyára nem veszélyes.( az én macskám megtalálhatta volna de nem evett belőle) nekem kinyírta a patkányokat is meg egy valami görény féleséeget is nem tudom pontosan mi volt mert bár nem tudtam megállapítanimi volt.
Szia--Hogy 1 nappal később keltek az már nem okés--alacsony hő is lehet az ok--nem piros lámpa alá tetted???-ott nagyon gyengén látnak---ne hasonlitsd a saját csibédhez a hozottat mind1ik más...máshogy kelnek meg különböző a vitalitásuk is...ja hány fok volt a kirakott csibéknél???--az is lehet hogy sorba megfáztak--meg 1000 ok lehet még..............
Szia. Ilyen nálam is volt már az előző keléseknél. Külön tettem a többitől és amikor felszivódott a hólyagocska utána már ő is vigan szaladgált a többiekkel és a mai napig is megvan. Közben mig külön volt többször itattam kamilla teával és próbáltam etetni is de a kaja nem kellett neki. Ez kb. 2 napig tartott.
heló nekem is volt már ijen hogy nem szivódot fel rendesen a fehérje és túl hamar rugta szét a tojást nálam a keltetés végefele fordultt ijesmi elő mikor már kevés tojás volt benne igy mikor mocorog a tojásban egy kicsit "megurulhatott" a tojás és igy ha pont akor bujtt ki el szakithatta a kőldőkzsinórt de okozhatta a tull nagyméretű a rásc abais megakathat a tojás általában ezek az egyedek hamar elpusztulnak vagy ha életben maradnak skal fogékonyabb a betegségekre
Sziasztok.Elkezdtek kikelni acsibék.Az egyik már ki is bujt de a sege tájékán van valami holyag szerüség .én vérereket is láttok rajta.Mi lehet ez?ez eltünik róla vagy nem?Esetleg leszakad?
rendben hát leírom amit tudok... 2 helyről hoztak nekem tojást, az egyik valami holland tyúk volt a másik csoport meg barhma volt, + volt 5 tojás melyek az itthoni tyúkjaimtól származtak. ez az 5 mind kikelt, a többinek is a 90%-a. viszont én nem spriccelgettem a tojásokat ( nem itthon volt a keltető), azt hittem elég neki az a pára amit a gép párologtat.. de szellőztettem és naponta 2szer forgatták.keléskor igaz 1 nappal később keltek de nem volt semmi gond. kikeltek szépen ( nem egyszerre de egyiknek sem kellett segíteni), felszáradásig a gépben hagytam utánna meg meleg helyre tettem őket. nem infráztam azonnal... csirketápot kaptak meg kamillás vizet. volt amelyik tökre legyengült, aztán visszaraktam a gépbe de akkor is elpusztult. kb 40%-a maradt meg, azok már egész nagyok. viszont az itthoni ttojásokból kikelt csibkkel semmi gond nem volt. azok rögtön ettek ahogy élelemhez jutottak.
de igazából ennek ennyire már nincs jelentösége, ezért abba sem mentem bele, hogy az embrió légzése során a tojás "hígfehérjéjében" feldúsul a széndioxid, ezzel savassá téve azt, és ez a savas közeg oldja a tojáshéjat. Így az oldott kálcium már képes a tojás belsö szöveteibe jutni, és ott beépülni a megfelelö helyekre...
de ez már csak szörszálhasogatás.
Persze, nem árt a keltetéselmélettel is tisztában lenni, de vannak, akiknek csak a paraméterek ilyen-olyan betartásával elért eredmények is megfelelnek, és a sok infó csak bonyolulttá teszi számukra a keltetést.
(attól a folyamatok még lezajlanak, csak a gazda nem tudja hogy mi, miért, mitöl van, ezért ha a kelés nem papírforma szerint történik, akkor jönnek a kérdések)
hát most próbálkoztam először keltetéssel. alaposan utánnaolvastam a dolognak, és gondolom keltetés közben minden rendben volt ha kikelt. a tojásokat úgy vettem de szerintem nem a tojásokkal volt gond ha kikltek... biztos jó helyről vettem a tojásokat mert direkt keltetni adját a tojást. kikeléskor nem segítettem a kicsiknek, szépen kikeltek és erősek is voltak. amelyik este kelt ki azt a gépben hagytam hagy száradjon reggelig, de reggelre elpusztult, volt amelyik csak 2-3 napra az infalámpa alatt, enni ettek. ezért nem értettem mi volt a gond.
Sziasztok! nem tudom tudnátok-e segíteni, életemben először keltettem csibéket keltetőgépben ( eddig kotlóst használtam:D) elég jó arányban keltek, de mitől van az hogy kikelés után pár órával elpusztultak? én rontottam el valamit a keltetés alatt... köszi a választ.
Köszi mindenkinek a válaszokat. Itt vannak a vadkacsák amit most keltek, eddig négyen vannak, kettő meg még várat magára, de már azok is kaparásszák a tojásokat.
Szia A tojáshéj attól puhul, hogy beépül a csibe csontozatába a kalcium. A permetezést, pedi fapeter leírta miért kell. Csak annyit fűznék még hozzá, hogy a túlzott sok pára miatt nem tud nőni a légrés ami kelésnél szükséges, amikor csibe átszakitja a burkot onnan kap levegőt mig ki nem töri a tojást.
Ja bocs, akkor rosszul tudtam, nézd el nekem, lehet félre olvastam valamit. De azért jó tudni, hogy valaki figyel is arra, hogy mások mit irnak, mondanak, legalább kijavitják a hibákat. Köszönöm. Nézd el nekem, de még csak 3 hónapja kezdtem az egészet. És igaz hogy már 10 éve költöztem a városból falura, de még csak most ismerkedem az állattartással és keltetéssel. És Te legalább normális emberi hangon tudod megmagyarázni az embernek, hogy mi a gond és nem lebarmolod az embert, mint egyesek teszik. Ezután is szivesen fogadok bárkitől bármilyen jótanácsot, ha normális emberi hangon történik.
Eddig mindenhol azt olvastam, és hallottam itt a fórumon is, hogy a csibetojásokat a 6. naptól naponta 1x, a 12. naptól 2x, 16. naptól 3x kell spriccelni a tojásokat, az utolsó napokban pedig annyiszor, ahányszor megnézem a tojásokat. Ez a harmadik keltetésem a csibéknél és még mindig igy keltettem és minden berakott tojások 83 % körül kelt ki.
Ezzel nincs is baj, de ez a páratartalom, és a hűtés miatt kell. ettől nem puhul a tojáshéj! :-)
Szia. Eddig mindenhol azt olvastam, és hallottam itt a fórumon is, hogy a csibetojásokat a 6. naptól naponta 1x, a 12. naptól 2x, 16. naptól 3x kell spriccelni a tojásokat, az utolsó napokban pedig annyiszor, ahányszor megnézem a tojásokat. Ez a harmadik keltetésem a csibéknél és még mindig igy keltettem és minden berakott tojások 83 % körül kelt ki. A keltetőm pedig 4 soros, de az alsó részt el tudom különiteni a többitől igy a meleg nem annyira megy alulra, ahol az emu tojások vannak. Viszont a másik 3 tálcát a kelések ideje alatt folyamatosan cserélgetem és a tálcában a tojásokat is. Végül is a hőelosztás olyan, hogy mindegy mit keltetek benne, oda rakom, ahol a hőfok jó neki. Hibrid, nem hibrid nekem tökéletesen megfelel, és ugy gondolom, hogy ugyan jobb is lehetne a kelési arány, de nekem ez igy tökéletes. de ha azt nézem, hogy ami eddig tojások nem keltek ki, azok mind terméketlenek voltak, a termékenyek mind kikeltek, akkor teljesen tökéletes a gép. A 6 vadkacsa tojásból már 4 kint van, kettőt pár nappal később raktam be, igy azok egy kicsit később kellnek.
Te azért spricceled a tojásokat, hogy puhuljon a héja???
Nagyon el vagy tévedve :-(
A tojáshéj tiszta mész, nem puhul a nedvességtől, viszont a feleslegesen permetezett tojások légpórusai eltömödnek, amíg "vizes" a tojás felülete, oxigénhiányt okozva ezzel az embriónak.
Örülök az emus sikerednek! bár már sokszor írtam, hogy én, nem vagyok híve a több faj egyidejű keltetésének, a fajspecifikus paraméterek miatt.
Ha jól működne a keltetőd, akkor erre nem lenne képes, de így minden sarkában minden fajnak megfelelő klímát tudsz biztosítani. Feltaláltad a HIBRID keltetőt! :-D
Szia. 6 db tojást tojt a vadkacsa mama, abból ami kikel megtartom. De ha érdekel van fehér nagy kacsám párban eladó. Ők azok És jövő hónap elején kelnek a fehér kiskacsák.
fapeter - mozognak az emu tojások. 4-ből kettő. 47. napon járunk. Igértem szólok, ha kikelnek. Jövő hét közepére várható a kelésük, egyszerre a csibékkel és mostmár folyamatosan kelnek a vadkacsák is.
az rendben van, hogy az ablakon figyeled, de spriccelni sem spricceled soha? Az utolsó napokban egyre többször kell, hogy puhuljon a tojás héja és könnyebben ki tudjanak bujni a csibék. Én egy nap legalább 6-7x spricceltem és még külön pároló edényt is tettem a tálca alá forró vizzel megtöltve, amit állandóan cseréltem, ha kezdett kihülni.