A nagy aszály után, az össze-vissza repedezett földben lévő keserűmandulák nagyon szépen adták a héjukat, egyikbe Nektár-H-t szemeztem, a másikba meg egy olyan mandulát, amit egy őszibarackosban találtam három napja (alanyként hajtott ki), és porzópartner nélkül is szép termést hozott.
Ilyenkor már nem érdemes. Ha ki is hajt, már nem érik be a vessző. (Ha vederben van az alany és van melegházad, akkor próbálkozhatsz bent teleltetéssel.)
Javaslom nézz át a Szőlő oltás fórumra, és olvass vissza.
Őszibarack szemzéssel semmit nem késtél. Aug. közepétől szept. közepéig ideális az alvószemzése. Lehet még jobban is jársz, ha nem ebben a rekkenő hőségben szemzel, hanem egy-két hét mulva. Az alanyokat locsold be előtte egy héttel bőségesen, hogy adja a héját. (Gondolom ott se esik az eső.)
A szilva hajlamos rá, hogy nem válik, a földből kibontott fehér gyökérnyakrész használható legjobban.
Kérdésem, hogy el vagyok e már maradva az alvószemzésekkel, mert eddid nem hajtottam fel semmi újat, de van két mirobalán alanyom ill. egy őszi magoncom?
Mellékelek a tavaly őszi szemzésekből, amit Ali-bától kaptam! Michelini Elől Collins, mögötte Jerseyland, mindet koronanyakba szemeztem / 3-5 helyre a már meglevő ágakba/. Az oltások jól eredtek, de nem minden esetben, úgy és olyan irányba hajtottak, hogy nekem is tetszen! Tavasszal sokat kell igazítanom!
A szemzéseket én is befejeztem. Csodaszépen fejlődött a GXN 15. (Igaz öntözve volt egész idényben.) Ugy szemeztem be, hogy 2-2 oldalág és egy vezér legyen, ha minden szem kihajt. (Orsó alak.)
Ma befejeztem a szemzéseket-ténylegesen is.Már eleget aszalódtam a napon,a végére kicsit untam is...Ha a tavalyi eredési arányt nézem már azzal is elleszek ,nem is kell több..Ezután a szaporítás helyett több energiát fordítok inkább a meglévőkre...meg aztán a fajtaválaszték is több mint elégséges :)
Kb 70-75 alanyba raktam /beleértve persze a nyiszletteket is/ ill. egy csomó meglévő fába szemeztem részleges ill. teljes átszemzés céljából....tőlem jöhet a tavasz :))))
Jövőre várom az első termést. Annyit tudok róla, hogy az Orangered kajszi és egy mirabella szilva keresztezése. A fának nincs kajszi jellege, első ránézésre szilva. Viszont nem hoz a mirabellákhoz hasonló hajtásokat. A képek alapján a termés alakja is inkább a mirabelláéra hasonlít. Az ízéről majd beszámolok.
Átautózott a határon Somoskőre,ott adta fel.Másnap itt volt és semmi bajuk nem volt,mondjuk be volt csomagolva becsületesen.Asszem kicsit sokba vagyok már neki...:)
Caldesi 2010-em van ,ezekből van 2000-es és 2020-as is.Különböző érési idejüek.Gloria Redem sincs,eddig nem volt olyan ismerős akinek volt...ill. talán Mozó,neki volt több is amire fájt a fogam,de sajnos tőle nem tudtem szerezni...
igen ez a eljárás ill takarás jó i igaz csak tavaszi hajtószemzésnél ilyenkor sztem nem célszerü 1. mert az alany a vágot sebre koncentrál azt akarja be gyogyitani nem a szemzésre irányul a figyelem 2.a szemzés hajlamosab ki hajtani !!
Én meg ma fejezem be.Megjött Csarlitól az anyag : Caldesi2000,Gloria Red,Babygold6,July Lady...én nem locsoltam az alanyokat és nem is takarom a szemzéseket.Erre nincs kapacitásom,sem időm.A nagy számok törvénye alapján azért remélem lesz köztük sikeres szemzés is...:)
Igen tudom hogy állatába szeptember közepéig van a vegetáció, de ez az időjárás már elégé ki számíthatatlan így reménykedek hogy a hónap közepe fele lemegy a fóróság és lehet szemezgetni .