Az „Excel” fórum célja, hogy keretet adjon az Excel felhasználók széles táborának tapasztalataik megosztására, és lehetőséget a segítséget kérőknek. Az alábbi összefoglaló azért készült, hogy segítse a helyes kérdésfeltevést.
– Írd le szabatosan a problémát. Úgy fogalmazz, hogy ne csak te magad, de a szakértő is megértse, mire szeretnél választ kapni.
– Írd le, hogy milyen verziójú Excellel dolgozol. (Vagy ha nem – ill. nem csak – Excel, akkor micsoda?)
– Írd le, hogy milyen úton indultál el, és hol akadtál el rajta.
– A kérdés megértése szempontjából sokat segíthet, ha feltölteszt egy képet, amin látszik, hogy mit szeretnél, vagy illusztrálja azt.
– Még jobb, ha feltöltesz egy minta munkafüzetet valahová (pl. data.hu). Feltöltés előtt távolítsd el belőle a nem publikus adatokat.
– Ha a feladat jellege olyan, célszerű az "előtte" és "utána" állapotokat bemutatni. (Miből kellene csinálni mit?)
– Ha VBA kódon kell javítani, másold be a releváns kódrészt. Rövid kód mehet hozzászólásba, hosszú kód inkább ide: http://pastebin.com/
– Ha valami nem úgy működik, ahogy kellene, add meg a rendellenes viselkedés jellemzőit, a hibaüzenetet, és a hibát okozó programsort.
Ugyanúgy, mint a fejléc rögzítést. Csak ekkor a b4-re állsz, és így rögzíted az ablaktáblát. (És persze ugyanígy lehet 2, 3 stb. oszlopot is rögzíteni)
"...nekem úgy kéne hogy a felső 30 sor, megmarad fix, az alsóban meg oszlopot szúrok be vagy törlök, akkor a felső nem változik": Ez így közvetlenül idegen az Excel szemléletétől, mert ez oszlop beszúrás, az oszlop beszúrás, nem pedig fél oszlop beszúrás. De 2 lépésben meg tudod oldani, amit akarsz:
1. Beszúrod az új oszlopot. (Mondjuk a C oszlop helyére egy új C oszlopot.)
2. A felső részen kijelölöd az új oszlopban azokat a sorokat, amik nem kellenek. (3 soros fejléc esetén a C1:C3 tartományt), majd kéred a cellák törlését (egér jobb gomb), és a kérdésre, hogy hogyan, válaszd az eltolást balra.
Elvileg lehetne fordítva, hogy az alsó részen jelölöd ki a fejléc alatt a C oszlop elemeit (a C4-től lefelé az összeset), majd a beszúrást választod, és a kérdésre azt választod, hogy cellák eltolása jobbra.
usor = Cells(Rows.Count, "A").End(xlUp).Row eredménye 13 a csatolt kép szerint, mikor az A oszlopban még csak a "Második tartomány" adatai szerepelnek. Az oszlopazonosítók nem szerepelnek a képen, csak feltételezem, hogy az A oszlopban vannak az adataid.
Mivel a következő tartományt a 17. sorban akarod kezdeni, a makróba
usor = Cells(Rows.Count, "A").End(xlUp).Row+4 -et írj. Az usor változó értéke lesz a másolás helyének a sora.
Sziasztok! Az alábbi probléma előtt állok, remélem, tudtok segíteni. A lapon van több, elkülönült tartomány, melyeket gombnyomással szeretnék másolni, mindig a saját típusú tartománya alá.
Ezt makróval próbáltam megoldani, ami sikerült is látszólag, ám amint egy felső tartományt saját maga alá másoltam, az alatta lévők rossz helyre másolódtak, kaotikus lett a kinézete, mivel a makróban a sorok adatai, számai nem illeszkedtek a változásokhoz, ahogy az a normál képletekben megszokott $ jel nélkül. Szeretném, ha valahogy meg lehetne vizsgáltatni, hol van annak a blokknak, tartománynak a vége, utolsó sora és mindig az alá beilleszteni az új tartományt, melyben a cellákat (a kitöltendőket) ezután törölni is kellene. Jelenleg ilyen az egyik tartomány másoló makrója, de nem jó így. Sub Makró2() ' ' Makró2 Makró '
' Rows("75:84").Select Selection.Copy ActiveWindow.SmallScroll Down:=3 Rows("85:85").Select Selection.Insert Shift:=xlDown ActiveWindow.SmallScroll Down:=9 Application.CutCopyMode = False Range("C86:M86").Select End Sub
Remélem, érthetően sikerült leírnom, mit is szeretnék, köszönöm segítségeteket.
Ez a 1-gyel való irányított beillesztéses szorzás nem akar nálam működni. Mert marad az eredeti eredmény, azaz nem akar számmá alakulni. A státusz sorban sem mutatja az összeget (és mást sem) ha ezeket a számokat kijelölöm.
ujszaszy - vagy bárki aki letölti a xls fájlt - megkérhetlek, hogy megnézd nálad működik-e nálad ez a fajta 1-gyel való szorzás?
A HELYETTE fv. külön oszlopot igényel, emiatt nem annyira szimpatikus.
még annyit tennék hozzá Delila megjegyzéséhez, hogy a nem nyomtatható karatkterekkel kezdődő tartlalnaknál nem mindig működik.
Jelen esetben is van minden cella előtt egy 160-as kódú valamilyen karakter.
így inkább képlettel csinálnám
=HELYETTE(L6;KARAKTER(160);"")-0
Így működik
:-)
pl. az eredeti C7 cellában "€ 0.060" volt. A cserék alkalmával az € jelet cseréltem (Ctrl+F) semmire. Tehát az € után volt egy szóköz, ami megmaradt.
Először a "€ " (tehát szóközt írva utána) akartam cserélni, de így nem engedte, az az üzenet jön, hogy a "Microsoft nem talált egyezést". Emiatt kényszerültem csak a "€" karaktert cserélni.
És úgy is ez az üzenet jött, ha az "€ 0"-t akartam cserélni, mert jellemzően 1-nél kisebb számok vannak az oszlopban. "€ 0.060"-ból lett volna így 0.06.
Nem tudom, hogy mi lehet a baj, mert "€ 0.060" ebben benne van ez: "€ 0"
Másolásoknál előfordulhat, hogy bár általános formátumúak a cellák, mégis szövegként szerepelnek a benne lévő számok. Ezt legegyszerűbben úgy tudod ellenőrizni, hogy kijelölsz néhány cellát, és ha a státuszsorban szerepel az összegük, akkor számok, másképp nem.
Ilyenkor egyszerűen számokká alakíthatod. Egy üres cellába beírsz egy 1-est, Ctrl+c-vel másolod. Kijelölöd a kérdéses oszlopot. Jobb klikk, irányított beillesztés, szorzás. Már át is alakultak, az 1-est törölheted.
Ez tévedés, valamit rosszul csinálsz. Mivel van Excel 2007-esem is (csak nem használom), megnéztem. A nézet menüben válaszd az ablaktábla rögzítést úgy, hogy a kívánt soron állsz! Tökéletesen működik. Ha a 31. soron állsz, akkor az első 30-at, ha a 180. soron, akkor az első 179-et rögzíti. Az más kérdés, hogy az utóbbinak kevés gyakorlati értelme lehet.
Nem tudom, hogy Te mit csinálsz másképp. Próbáld meg még egyszer!
Sőt ott meg csak a felső első sort rögzíti, a régi meg a felső 3 sor fejlécét is tudta rögzíteni. Ezt se találom hogy lehet megmahinálni :( mire jó ezt változtatgatni folyton :(
Ha jól értelmezem a kérdésedet, akkor ez a megoldás: Ráállsz az utolsó rögzítendő sor utáni első sor (a Te esetedben a 31.) első oszlopára, majd a fenti menüben az 'ablak' gomb kiválasztása után a legördülő menüben: 'ablaktábla rögzítése'. Ekkor az első 30 sor fix, és a 31-től scrolloznak a sorok. Ha nem az első oszlopon állva rögzíted az ablaktáblát, akkor a kiválasztott cellától balra lévő oszlopok is rögzítődnek, a többi pedig bal-jobb irányba scrolloz.
csinálok menetrendeket excellben (kb olyan mint a vasúti)
Egyik táblázatba megírom az oda irányt, aztán egy új munkalapon megírom a vissza irányt.
Namost kellene hétvégi oda és hétvégi vissza irány is, de nem akarok +2 munkalapot készíteni.
El lehet-e valahogy különíteni a felső (kb 30 sort) az alsó soroktól, tehát ha mondjuk be kéne szúrnom vagy törölnom kéne az alsó táblázatból sorokat akkor a felsőben ne változzon semmi?
Na ez lesz a vége, pont most jutottam idáig, mert a B adatbázis csak webes phpmyadminon érhető el, az meg simán hátast dob a 123 ezer számtól, hiába egyszerű a lekérdezés. Lesz egy CSV export, aztán vagy írok rá egy programot, mert van egy txt és egy csv, vagy megy mind a kettő Accessbe.
Esetleg még egyszerűbb, ha az egymás alatt levő számokat átteszed Wordbe, vagy bármely olyan szövegszerkesztőbe, ami tud speciális karaktereket is cserélni, és ott lereplaceled a paragrafusokat vesszőre. A Wordben. Ctrl + H >> a Keresett Szöveg mezőbe a ^p , a Csere erre mezőbe pedig a , (vessző, vagy amit szeretnél) írod. A beírható karakterek száma egyébként tök mindegy, mert pl a csere és keresésnél továbbra is csak 255 karakter.