--- Euróban Magyarországon a 17. legmagasabb a benzin adótartalma. Az első helyre Hollandia került, ahogy az adózatlan benzin árversenyét is ők nyerték meg. Hollandiát szorosan követi az Egyesült Királyság, Németország és Belgium.
De: Belgiumban, ahol a második legmagasabbak az árak Európában, 925 liter benzint ér a minimálbér, Magyarországon körülbelül 235 litert.
Az Amerikai Egyesült Államokban, a benzinfaló autók hazájában mindössze 32 százaléknyi adótartalommal fejelik meg az üzemanyagok árát a benzin, . Ez azt jelenti, hogy "elszálltak az árak": a benzin literje átszámítva a 140 forintot ostromolja.
Norvégia szintén kőolaj-nagyhatalom, azonban az északi-tengeri kitermelés gyakorlatilag 100 százalékát exportálják. ennek köszönhetően nem sikerült leszorítani az üzemanyagárakat. Sőt: Norvégiában 1,52 eurót, azaz több mint 386 forintot elkérnek egy liter 95-ös benzinért! ---
Lehet.De úgy tudom vásárolnak az araboktól is.Amúgy meg ott mások a léptékek.Ott is kell szállítani az olajat mittudomén keletről nyugatra. Vagy a norvégok is teli vannak olajjal-náluk drága
Csak azt nem értem, hogyhogy csak itt Európában ilyen kibaszott drága az üzemanyag.Nem hiszem, hogy kisebb a szállítási költség az USAba v Ausztráliába.
Saját gazdaságát teszi tönkre az EU.
Majd talán lesz egy taxisblokád, akkor tán a fejükhöz kapnak-irreális az adótartalma.
Kutasok azt mondják 350lesz a gázolaj pár hónapon belül.
Ha ezt megcsinálják, akkor minden terméknek jócskán fel fog menni az ára, mert ugye a fuvarozók csak dízelt használnak. Ez pedig inflációt gerjeszt. Kíváncsi vagyok, a "nagyokosok" ezt mivel akarják majd kompenzálni. Mire megtehettem 36 évesen, hogy vegyek egy jó kis dízel autót magamnak, erre elcseszik az egész világgazdaságot (szeptemberben mikor megrendeltem a szídemet még "csak" 260 volt a gázolaj, és bevallom ez is közrejátszott a döntésemben, most meg már 317Ft, a benzinnél már 20 Ft-tal drágább), ha most kellene döntenem - nézve az aktuális kilátásokat - sajnos akármennyire is tetszik a dízel, lehet hogy a benzinest választanám, abból is csak az 1.4-est. Ennél a pontnál nálam már győznének az anyagiak az érzelmekkel és a nyomatékkal szemben. Pont azon gondolkodtam el, hogy 500 Ft-ért szoktam ebédelni, ennyiért még 2 liter gázolajat sem kapok.
Hétvégén ment a discoveryn a dízelekről egy műsor. A gazdasági válság idején azért foglalkoztak a dízel motorok teherautóba szerelésével, mert a gázolaj ára alig ötöde volt a benzinnek. Hol van ez már? Ráadásul Rudolf Diesel, ha jól tévedek, annak idején mogyoróolajhoz tervezte a dízelmotorját, mert az olajból készített gázolajnál sokkal olcsóbb volt, mindez ugyebár az 1900-as évek környékén.
Azért azt nézzük meg, hogy a személyautók (gondolom szgk-ra gondoltál, mert a kamion stb eddíg is D volt) elenyésző kissebbségben fogyasztanak a kamionok, buszok, mozdonyok, stb-hoz képest. De, mindenbe beivódik a felár, ez is igaz.
Üdv! A dízel lehet h drága, no de mi olcsó manapság? :-(
A kocsit viszont elég sokan megnézik, s van aki odajön és kérdez is, h milyen és mit tud meg ilyenek. A legtöbben azon döbbennek meg hogy 7 év gari, magyar tervezte no és hogy nem 6 milla és mennyire felszerelt.
Szívesen haygtam volna fenn a reklám matricát egy még kedvezőbb THM-ért, kedves Kia Motors, jó lenne mindkettőnknek, nem? :-)
A csomagtérnél kicsipkedtem amit a gép (?) lusta volt...hát volt mit, minden 2-ik, 3-ik benne maradt a lyukban. A záródás kicsit kulturáltabb de még zajos és így valószínű meg kell majd nézetni. Lassan meg lesz az 1000km, két hét alatt, pedig jóformán csak környéken mozgunk de azt nagyon szívesen :-)
A rángatást (?) amiről már többen írtatok én is tapasztaltam, de csak akkor ha az ember határozatlan a gázpedállal olyan 1900-as ford. számnál. Majd meglássuk...
Tegnap hallgattam a Kossuth Rádiót, ott nyilatkozott egy minisztériumi iletékes, hogy a dízel adótartalmát 5 éven belül megemelik a benzin adójával egy szintre, mert most jóval alacsonyabb az egész EU-ban.
Ez "logikus" egyébként, hiszen egyre többen élltak át dízelre, főleg nyugaton, és ez bevételkiesés a költségvetéseknek mindenhol...
Viharnak nem nevezném, hiszen csak mindenki érvelt a saját tapasztalata és tudása szerint-:) Ami a cikket illeti, hát nekem az a véleményem, hogy eléggé egyértelmű a perspektívákra vonatkozóan. És nincs is olyan távól, talán pár évben mérhető, amikor át kell majd értékelni a benzines-dízel költségvonzatait.
Tudom! Napi szinten többször is benézek ide, tudom h kiveséztétek már a dolgot, nem kis vihart kavart itt ez az ügy, ahogy láttam. A vezess.hu-s cikk inkább csak arra világított rá szerintem, hogy mindenki döntse el mit szeretne, mi a jobb neki! :)
Szerintem a vezess.hu-n is olvasnak bennünket! :-)))) Biztosan olvasták az utóbbi napok témáját! Pont ma jelent meg egy cikk a benzines vs. dízel témában! Érdekes.
Pontosítok: 5,6-6,2L /100 Km. Megnézem pár blokkot. Ráírom tankoláskor. A BOX miatt csal a fedkomp. Tán frissítés után jó lesz. Volt már extrém 4.8l is, de csak egyszer, :) nem lehet idegekel bírni :)
az 1.4-es benzines 109Le, és én is a belvárosban használom.
Normális használattal (nem kímélő!) 7,5 liter úgy, hogy minden reggel Budaörsi út, Erzsébet híd, rakpart... déután haza Lehel út, Bajcsi, Rákóczi, Budaörsi út...
Szerintem az 1,4 benzinessel is lehet nagyon szép fogyasztási adatokat produkálni. Nagyon függ attól is hogy hogyan vezeti az ember, a forgalomtól, a külső hőmérséklettől...
Bemásolok pár képet az 1,4-es benzines nagyon jó és nagyon rossz fogyasztásáról. (átlagfogyasztás, átlagsebesség, eltelt idő)
A nagyon jó átlagfogyasztás: városi és országúti, a rossz: csak városi (vidék) közlekedéskor. Mindkét mérés előtt nullázva a fedkomp.