Amikor kitör rajtam a rendmánia, akkor a mélyhűtőből igyekszem a nagyobb csomagokat elfogasztani, mint pl. oldalas, pulykanyak, vagy nagyobb csirkecombok, vagy marhafarok. A karajt mi csonttal szeretjük, az is elég nagy helyet tud elfoglalni, húsos marhacsontot pedig be sem rakom, azt azonnal megfőzöm. Most még csak egyetlen fiókot vizsgáltam át, és lám-lám máris találtam szinte ismeretlen dolgokat. Kíváncsi vagyok, hogy mi van a többiben:))
Ami nálunk rendszeresen fagyasztóba kerül, az a vadhús és -gomba, alkalomszerűen zöldborsó-zöldbab, erdei gyümölcs, alaplevek. Ha túlvásárlom magam (ilyen is van) akkor átmenetileg némi hal és tengeri herkentyű.
Én megpróbálom néha a lehetetlen, és nagyjából felmérem, hogy a mélyhűtőben mik is vannak. Kicsit lejjebb általában találok meglepetéseket. 6 fiók, külön választva zöldség-gyümölcs, marha, hal, disznó és baromfi. Persze amikor az egyikben nincs hely, akkor másik fiókba rakom, és hiába igyekszem, sokszor akitör a káosz. Imígyen találtam 2 db kacsacombot( nyilván egyszer megmaradt), na meg egy nagy csomag pulykanyakat( amiről tényleg fogalmam sem volt). Ezért holnapra csináltam a nyakból, friss zöldséggel levest, és almával megsütöttem a kacsacombokat. Nem feltétlenül egy alkalomra szánom:))
Nekem a leves magában is elég, SzPéternek meg van egy zacskó sztrapacska, sőt a hűtőben hozzávaló brinza is. Ettől nagyon boldog lesz:))
Jelenleg nálam is spárga szezon van. Csütörtökön jön a következő adag. A termelő szerint nem igazán jó az idő most nekik, így előre szólt, hogy csak egyszer lesznek kint. Aztán megyünk a németekhez, ott ilyenkor mindenütt mindent spárgával adnak.
Azt hogy csütörtökig mit fogunk enni, még meg kellene álmodnom. Ma megettünk minden maradékot.:-(
Gyönyörű szép borjú felsálat sikerült vennem. Főztem ma belőle egy kis adag pörköltet a holnapi palócgulyáshoz (tuuudom, birka, de nagy duzzogva megesszük ezt is), tettem a fagyasztóba bécsi szeletnek valót, és egy szép adagot felcsíkozva savanyú vetrecének.
Ezért van nálunk mindig csak egy tál étel, hogy ne kelljen strapálni magam.
Vákumozót még én se hiányoltam soha. Nekem is volt sok fölösleges cuccom, de már nemigen veszek semmit s konyhába. Van a pincében még néhány eszköz, fritőz meg társai. Ha kell nem nagy ügy felhozni. A spárgafőző edényt is most hoztam fel, ha elmúlik a szezon megy vissza.
Ma lazac lesz, fasirt felújított formában, no meg újkrumpli, ami nélkül mostanság nem igen van ebéd nálam.
Bármihez amit a fagyasztóba raksz, jó a vákumozó. Persze levest ezzel a módszerrel nem tudsz vákumozni de arra is van megoldás, a többi cucchoz viszont nagyon jó. Sokkal jobban megőrzi a minőségét a fagyasztott holmi. A sütőkolbász például vákum nélkül pillanatok alatt avas ízű, színtelen lesz, vákumozva a februári töltés még nyáron is jó volt.
Rengeteg felesleges cucc van egy háztartásban, amit az ember meggondolatlanul beruház, aztán csak a helyet foglalja el. Kidobtam már a gyümölcscentrifugát, mert nem is szedte ki a gyümölcs levét, kidobtam már kontakt grillt, mert iszonyatos büdös volt tőle a lakásban( a kertbe meg minek)
Ezt se használnám max. 1x egy évben, arra pedig felesleges.
Mai ebéd: húsvéti bableves a mélyhűtőből, de csináltam valamikorra töltött tököt sajtmártással. Hétfőre biztosan jó lesz.
Készen vagyok az anyák napi epertortával, na meg a holnapi spárgalevessel is. Halálosan lestrapáltnak és fáradtnak érzem magamat.