Keresés

Részletes keresés

Flanell Creative Commons License 2011.09.10 0 0 3395

Szerintem az lett volna a cél, hogy a már kihajtott hajtások mielőbb leálljanak és érni kezdjenek. A visszavágással és a locsolással elérted, hogy extra növekedésnek indulnak, ami nagyon soká fog leállni és csak október végén kezdenek beérni. Inkább örülni kellett volna a szárazságnak, az alanyt meghagyni, vigye csak a meglévő nedveket, a nemest meg néhány szem fölött visszavágni, amint az a néhány szem elég erős, így lett volna jól beérett hajtásod.

De ha a Big Top nem egy különösen elfagyós fajta, és nem lesz nagyon kemény tél, akkor szerintem nem lesz gond. Esetleg amit lehet, földdel kupacold fel, annál semmi sem jobb.

Előzmény: Vebber (3385)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.10 0 0 3394

Akkor jövő augusztusra szerelkezz fel alanyokkal :))

Előzmény: Vebber (3389)
gergerg Creative Commons License 2011.09.10 0 0 3393

De tovább megyek, az én szemezésem olyannyira nem ilyen kihajtós fajta hogy nem hogy az idén de szerintem jövőre sem fog egysem kihajtani. Valahogy úgy altatom én ezeket a szemeket mint állatorvos a kutyát.

Előzmény: gergerg (3392)
gergerg Creative Commons License 2011.09.10 0 0 3392

Igen és nem. :-)

Egyrészt sokan jártak már úgy hogy kihajtott az alvószemezése (szerencsére) (tavasszal)

Másrészt nem, mert ebben az évben még senkinek sem hajtott ki az alvó szemezés, csak a hajtó, neked sem! Ez a kettő közti különbség . Még ha te alvónak is szántad,akkor is hajtó lett. :-)))

Előzmény: Vebber (3390)
jozso830 Creative Commons License 2011.09.10 0 0 3391

Tisztelt fórumozók

Arra lennék kíváncsi, hogy szőlő vadalanyaként használhatom-e a következő vadszőlő fajtát?

Parthenocissus_quinquefolia

Valakinek esetleg volna-e tapasztalata ezzel kapcsolatban? A cél az lenne, hogy minél szárazságtűrőbb szőlőt tudjak nevelni.

Vebber Creative Commons License 2011.09.10 0 0 3390

Senki nem járt mégy így (alvószemzés kihajt)?

Vebber Creative Commons License 2011.09.08 0 0 3389

Szeretném ha lenne ilyen fajtám, meg főleg a szemzéseim sikerét is :)

Megfertőztél az új faták iránti érdklődéssel :)

Előzmény: Törölt nick (3387)
Vebber Creative Commons License 2011.09.08 0 0 3388

Ha a számításom nem téved, akkor szilveszter tájékán fog érni, így mindenképpen enyhe telet intézek addig :) Egyébként Lepotica

A zsák vajon mennyit segít majd a fiatal hajtásoknak?

Egyébként csak a levélrügyek hajtottak ki, a virágrügyek (amelyiken volt) nem.

Előzmény: tp329 (3386)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.08 0 0 3387

Nagyon szeretnéd,hogy legyen ilyen fajtád :)))

tp329 Creative Commons License 2011.09.08 0 0 3386

1. szólj a szilvafádnak, hogy elnézte a naptárt

2. télire több (sok) rétegű újságpapírral (Ali-bá szerint cementes zsákkal) tekerd majd körbe őket a fagyok idejére

3. intézd el, hogy enyhe tél legyen

Vebber Creative Commons License 2011.09.08 0 0 3385

Ma vettem észre, hogy az aug. 23. készített -eredetileg alvó- szemzéseim közül, a myrabolán alanyokon lévők közül az összes kihajtott.

Az Atifocitól kapott Big Top szemek vannak az alanyokban. Szeretném ha a tél nem vinné el őket.

Valaki járt már így? Mit javasoltok?

Ma visszametszettem az alanyokat, és nagyon belocsoltam őket, hogy a szemeket nyomják, hajtsanak, erősödjenek. 

Az alanyok egyébként meglévő szilva fa mellett, a gyökerekből kihajtott erős vesszők. A szilva fa virág rügyeinek egy része fehér, hétvégén, vagy jövő hét elején kivirágzik.

Ali-bá Creative Commons License 2011.09.07 0 0 3384

Általában jobban adja a héját. (De 10 centi valóban nem nagy különbség, bár egyik évben éppen a 10 cm-es hó mentette meg a szemzéseimet a téli nagy fagytól - gondolom én - mert a koronába oltottak mind kimentek, azok meg megmaradtak.)

Előzmény: Flanell (3383)
Flanell Creative Commons License 2011.09.07 0 0 3383

Mivel jobb a gyökérnyak, mint 10 cm magasságban?

Előzmény: Ali-bá (3382)
Ali-bá Creative Commons License 2011.09.06 0 0 3382

Nem akarom hinni, hogy az őszibarack alany nem adja a héját. Remélem gyökérnyakban szemezted! (Kikaparod a földet körülötte min 5 cm mélyen és a jól megtörölgetett fehéres-világossárga részben ejted meg a T metszést.) Kicsit kényelmetlen, de kiszséken melléülve biztosabb az eredés! /Jobb egyet csinálni nagy körültekintéssel, alapossággal, ideális feltételek mellett, mint négyet, ha valami gond adódik./

Előzmény: gergerg (3381)
gergerg Creative Commons License 2011.09.06 0 0 3381

Volt egy pár szabad percem, rá is adtam a fejem a szerezésre de gyakorlatilag a naspolyán kívül semmi sem adta a héját. De azzal sem mentem sokra, mert bár a szem szépen kijött, a birs alany szintén nem nagyon adta a héját így adtam a szarnak egy pofont. Azért csináltam 3-at meg 4 őszit de szerintem még csak beforrni sem fogja.

Ali-bá Creative Commons License 2011.09.05 0 0 3380

Berkenyét nem, de tuját és borókát már csináltam ílyesmit, mint ami ott hátrébb látszik. Csak nyírás kérdése!

Előzmény: gyula.uw (3379)
gyula.uw Creative Commons License 2011.09.05 0 0 3379

3373 hoászolásom hoz vagyis kérdésemhez senki nem tud hozá füzni semmit :??????

Vebber Creative Commons License 2011.09.05 0 0 3378

Egyébként meglepődtem rajta, hogy a vesszőn amit küldtél volt néhány igazán hatalmas és kövér rügy. Holott a fád még kicsi.

Előzmény: Törölt nick (3377)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.05 0 0 3377

Akkor félig már örülhetünk :))

Előzmény: Vebber (3374)
vlacko Creative Commons License 2011.09.05 0 0 3376

Annyit tudok hozáfűzni, hogy több esetben is láttam ugyanazon fánál cakkozott és sima leveleket is. A cakkozottak inkább lejjebbi, frissebb és nem mellesleg terméketlen ágakon voltak. A sima levelek meg fentebbi termőágakon. A Mexikói úti metrómegállónál van egy levégott törzsű "tüdőszínű" eper, ott is ez van.

Ergó a dolog tényleg nem csak simán genetika.

Előzmény: Törölt nick (3375)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.04 0 0 3375

Nekem is sok eper szemzésemet befullasztotta az alany bőséges tejnedve.

Van egy feltételezésem. Erősítsétek már meg ,ha valaki hasonlót tapasztalt ! A feltételezés az, hogy az erősen cakkozott levelű fehér eper alany valószinüleg termel egy olyan anyagot ami az oltvány hajtás leveleit is erősen cakkozottá teszi , még a sima levélszélű fekete eperét is. Vajon igaz-e ez ?????

Előzmény: Vebber (3374)
Vebber Creative Commons License 2011.09.04 0 0 3374

Megosztom tapasztalataim, ha valaki esetleg még nem fejeztenbe a szemzéseket.

A mai napon befejeztem az őszi szemzéseket. Őszi alanyok elég jól adták a héjukat. Különösen azok, amik kicsit meg voltak öntözve. Az öntözéssel csínján bánok, mert tavaly nagyon belocsoltam néhány alanyt amik a szemzés sebeinél könnyezni kezdtek, majd beszáradtak, és azokban levő szemek tönkrementek.

A szilva alanyok héja még nem ragadt le teljesen, de az alanyok a héjukat már nem adták, foszlottak. Az első szilva alany után ezeket hagytam is.

Atifoci - A Big Top szemek élnek, a szem pajzsok szép zöldek kopp... kopp... kopp 

gyula.uw Creative Commons License 2011.09.04 0 0 3373

Valaki meg tudná mondani nekem hogy ez a fajta berkenyét és a mögötte lévő fenyőfélét hogyan csinálják szemzik vagy oltják és persze MIRE ez itt számomra a nagy kérdésezek nagyon tetszenek nekem!

Flanell Creative Commons License 2011.09.04 0 0 3372

Én farigcsáltam már vagy kétszer, de csak sokadik próbára sikerült szépre, és ezek nem is fogták meg, a simán vágottal ellentétben.

Előzmény: gergerg (3371)
gergerg Creative Commons License 2011.09.03 0 0 3371

Tavasszal csináltam ilyet szerintem nem nehéz megvágni. Könnyebb mint egy angolnyelves.

Előzmény: Flanell (3366)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.03 0 0 3370

Itt megtalálod a folyamatot képekkel:

http://gardening.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=458&Itemid=32

Én szemzéssel csináltam. Ha fejön a héja szeptember közepéig még szemezhetsz.

Ha nem hagyod és tavasszal egy szimpatikus oltásmóddal nemes vesszőt oltasz rá.

Előzmény: vadasz70 (3369)
vadasz70 Creative Commons License 2011.09.03 0 0 3369

sziasztok! mikor érdemes meggyet cseresznyére most vagy inkább tél végén, és szemzéssel vagy oltással nem vagyok egy hozzá értő de megpróbálkoznék vele és ha valami képeket kaphatnék a folyamatról róla megköszönném

lacy63 Creative Commons License 2011.09.03 0 0 3368

Köszönöm a fáradozásodat! Értem a dolog lényegét. Tavasszal megpróbálom átoltani. Hogy mire, azt majd még kigondolom. Valszeg több fajtával is próbálkozom.

Előzmény: Flanell (3367)
Flanell Creative Commons License 2011.09.02 0 0 3367

Keresgélés közben megtaláltam a tavalyi héj alá oltásom idén tavaszi képét. A biztosítócsapot véve alapul, egyformára méreteztem a kettőt.

Van némi vastagodás.  :)

Előzmény: Flanell (3364)
Flanell Creative Commons License 2011.09.02 0 0 3366

Beszkenneltem a Jeszenszky-féle könyvből.

Itt ugyan nyereggel mutatja a rajzon az oltócsap megvágását, de a fotón már nem ez van, és elég nehéz is jól kivitelezni, szerintem nem éri meg a kínlódást.

Az oltócsap megvágott része háromszög-keresztmetszetű, hogy befeküdjön a hasítékba.

Ha kész van, jó erős madzaggal erősen össze kell húzni, és fagéllel lekenni a szabadon maradó részeket.

A jég sajnos elég nagy kárt tett, tán 100 E-t is. Főleg 12 körtefa termése károsodott, de alma, szőlő, vágóvirág, paprika, egyéb zöldségféle is.

Előzmény: lacy63 (3365)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!