Szerintem az lett volna a cél, hogy a már kihajtott hajtások mielőbb leálljanak és érni kezdjenek. A visszavágással és a locsolással elérted, hogy extra növekedésnek indulnak, ami nagyon soká fog leállni és csak október végén kezdenek beérni. Inkább örülni kellett volna a szárazságnak, az alanyt meghagyni, vigye csak a meglévő nedveket, a nemest meg néhány szem fölött visszavágni, amint az a néhány szem elég erős, így lett volna jól beérett hajtásod.
De ha a Big Top nem egy különösen elfagyós fajta, és nem lesz nagyon kemény tél, akkor szerintem nem lesz gond. Esetleg amit lehet, földdel kupacold fel, annál semmi sem jobb.
De tovább megyek, az én szemezésem olyannyira nem ilyen kihajtós fajta hogy nem hogy az idén de szerintem jövőre sem fog egysem kihajtani. Valahogy úgy altatom én ezeket a szemeket mint állatorvos a kutyát.
Egyrészt sokan jártak már úgy hogy kihajtott az alvószemezése (szerencsére) (tavasszal)
Másrészt nem, mert ebben az évben még senkinek sem hajtott ki az alvó szemezés, csak a hajtó, neked sem! Ez a kettő közti különbség . Még ha te alvónak is szántad,akkor is hajtó lett. :-)))
Ma vettem észre, hogy az aug. 23. készített -eredetileg alvó- szemzéseim közül, a myrabolán alanyokon lévők közül az összes kihajtott.
Az Atifocitól kapott Big Top szemek vannak az alanyokban. Szeretném ha a tél nem vinné el őket.
Valaki járt már így? Mit javasoltok?
Ma visszametszettem az alanyokat, és nagyon belocsoltam őket, hogy a szemeket nyomják, hajtsanak, erősödjenek.
Az alanyok egyébként meglévő szilva fa mellett, a gyökerekből kihajtott erős vesszők. A szilva fa virág rügyeinek egy része fehér, hétvégén, vagy jövő hét elején kivirágzik.
Általában jobban adja a héját. (De 10 centi valóban nem nagy különbség, bár egyik évben éppen a 10 cm-es hó mentette meg a szemzéseimet a téli nagy fagytól - gondolom én - mert a koronába oltottak mind kimentek, azok meg megmaradtak.)
Nem akarom hinni, hogy az őszibarack alany nem adja a héját. Remélem gyökérnyakban szemezted! (Kikaparod a földet körülötte min 5 cm mélyen és a jól megtörölgetett fehéres-világossárga részben ejted meg a T metszést.) Kicsit kényelmetlen, de kiszséken melléülve biztosabb az eredés! /Jobb egyet csinálni nagy körültekintéssel, alapossággal, ideális feltételek mellett, mint négyet, ha valami gond adódik./
Volt egy pár szabad percem, rá is adtam a fejem a szerezésre de gyakorlatilag a naspolyán kívül semmi sem adta a héját. De azzal sem mentem sokra, mert bár a szem szépen kijött, a birs alany szintén nem nagyon adta a héját így adtam a szarnak egy pofont. Azért csináltam 3-at meg 4 őszit de szerintem még csak beforrni sem fogja.
Annyit tudok hozáfűzni, hogy több esetben is láttam ugyanazon fánál cakkozott és sima leveleket is. A cakkozottak inkább lejjebbi, frissebb és nem mellesleg terméketlen ágakon voltak. A sima levelek meg fentebbi termőágakon. A Mexikói úti metrómegállónál van egy levégott törzsű "tüdőszínű" eper, ott is ez van.
Nekem is sok eper szemzésemet befullasztotta az alany bőséges tejnedve.
Van egy feltételezésem. Erősítsétek már meg ,ha valaki hasonlót tapasztalt ! A feltételezés az, hogy az erősen cakkozott levelű fehér eper alany valószinüleg termel egy olyan anyagot ami az oltvány hajtás leveleit is erősen cakkozottá teszi , még a sima levélszélű fekete eperét is. Vajon igaz-e ez ?????
Megosztom tapasztalataim, ha valaki esetleg még nem fejeztenbe a szemzéseket.
A mai napon befejeztem az őszi szemzéseket. Őszi alanyok elég jól adták a héjukat. Különösen azok, amik kicsit meg voltak öntözve. Az öntözéssel csínján bánok, mert tavaly nagyon belocsoltam néhány alanyt amik a szemzés sebeinél könnyezni kezdtek, majd beszáradtak, és azokban levő szemek tönkrementek.
A szilva alanyok héja még nem ragadt le teljesen, de az alanyok a héjukat már nem adták, foszlottak. Az első szilva alany után ezeket hagytam is.
Atifoci - A Big Top szemek élnek, a szem pajzsok szép zöldek kopp... kopp... kopp
Valaki meg tudná mondani nekem hogy ez a fajta berkenyét és a mögötte lévő fenyőfélét hogyan csinálják szemzik vagy oltják és persze MIRE ez itt számomra a nagy kérdésezek nagyon tetszenek nekem!
sziasztok! mikor érdemes meggyet cseresznyére most vagy inkább tél végén, és szemzéssel vagy oltással nem vagyok egy hozzá értő de megpróbálkoznék vele és ha valami képeket kaphatnék a folyamatról róla megköszönném
Köszönöm a fáradozásodat! Értem a dolog lényegét. Tavasszal megpróbálom átoltani. Hogy mire, azt majd még kigondolom. Valszeg több fajtával is próbálkozom.
Itt ugyan nyereggel mutatja a rajzon az oltócsap megvágását, de a fotón már nem ez van, és elég nehéz is jól kivitelezni, szerintem nem éri meg a kínlódást.
Az oltócsap megvágott része háromszög-keresztmetszetű, hogy befeküdjön a hasítékba.
Ha kész van, jó erős madzaggal erősen össze kell húzni, és fagéllel lekenni a szabadon maradó részeket.
A jég sajnos elég nagy kárt tett, tán 100 E-t is. Főleg 12 körtefa termése károsodott, de alma, szőlő, vágóvirág, paprika, egyéb zöldségféle is.