Keresés

Részletes keresés

edelweis Creative Commons License 2001.10.02 0 0 199
Szia barnetto,
ma feladtam a frissan kiásott kis kék virágokat. Csak a felét sikerült elküldenem, mert nem volt nagyobb dobozom. Ha hinni lehet a kelletlen postáskisasszonynak, akkor holnap ki is kézbesítik
üdv.
edelweis
edelweis Creative Commons License 2001.10.02 0 0 198
Szia Tozatu,
megérkeztem
Mit küldhetnék neked a leándermagokért cserébe?
üdv.
edelweis
Előzmény: Tozatu (188)
pireisz Creative Commons License 2001.10.02 0 0 197
Helló Demjengi! Ha írod az e-mail-t a címeddel, természetesen küldök a napraforgómagból és a tőből is. Ha más is kell...
Előzmény: demjengi (195)
pireisz Creative Commons License 2001.10.02 0 0 196
Helló Barnettó! Nekem sajnos nincs mindenem. De szeretném. Mindenből csak egy-egy darab elég, ha szaporodik, akkor elcsereberélgetem. Most is rengeteg magot szedtem. Vannak növények, amik igen szaporák és belepik a kertet. Szeretném megtartani a sokféleséget. Miből van sok? Például körömvirágból: palánta és mag. Mentafélék: sajnos már úgy összenőttek, hogy nem tudom melyik-melyik, de borsmenta a legtöbb. Citromfű. Van egy nagy pemetefű is. Selyemkóró. Büdöske. Fagyálló muskátli /ez inkább pimpóféle, de én így kaptam/. Pillangóvirág mag. Díszcsalán /sötétbordó a levele/ mag és palánta is. Fehér apróvirágú díszhagyma, most virágzik. Szarkaláb: világoskék és rózsaszín cirmos: a vadhoz közeli, mert a levele olyan vékonyszálú. Hajnalka: kék és rózsaszín vegyesen. Kakukkmák mag. Ligetszépe mag és palánta. A kékszakáll nálam is most virágzik, elég későn, mert korábban szokott, elég nagyra nőtt, de nem sikerült szaporítanom. Nagyon érzékeny a gyökereire is, mert elég felszínközelben vannak, az egyik el is pusztult, mert megpiszkáltam. A kínai leander akkora, amekkorára hagyod, mint a másik is.
Előzmény: barnetto (193)
demjengi Creative Commons License 2001.10.02 0 0 195
Szia Pierisz! Jaj de örülnék! Idén ültettem sima napraforgót a madaraknak. Ez is szép volt egy ideig, de amit láttam sokkal szebb. Mivel tudom viszonozni? Írjak email-t Neked a címemmel? Lehet, hogy személyesen is tudnánk találkozni.

Nem gondoljátok, hogy kellene a képeknek egy külön 'topic'-ot nyitni? Itt a sok szöveg között elvesznek.

Előzmény: pireisz (192)
barnetto Creative Commons License 2001.10.01 0 0 194
Tozatu, bocs, visszakerestem a régi leveleket, az ültetést megtaláltam.
Akkor ajánlottál lepkecserjét, meg viola magot. Pofátlanság kérni?
Neked nehéz ajánlani, mert mindened van. Tudok küldeni olyan agávet, ami nem fonalas.
Előzmény: barnetto (193)
barnetto Creative Commons License 2001.10.01 0 0 193
Sziasztok!
Tozatu, megkaptam ma a csodaleander magokat, Te egy Tunde(r) vagy, köszönöm! Még annyit légyszíves:
Most kell elültetni?
Napot szeret?
Talaj?
Mekkora ez a növény?

Pireisz, hogy van az, hogy Neked mindened van? Hogy fér el ennyi növény a viszonylag kis területen? Mutathatnál 1 képet.

Vettem kékszakállt, de még nem tudtam kiültetni, 1 hete az erkélyen virágzik. Nagyon tetszik, tudja valaki, hogy lehet ezt szaporítani?

üdv. barn.

pireisz Creative Commons License 2001.10.01 0 0 192
Helló! Van egy teljesen új fajta kerti napraforgó, aminek teljesen sárga szirmai vannak, a közepén is, ez egynyári, aztán van egy másik, amelyiknek a neve érdes napraforgó és gumóról szaporodik. Szívesen adok mindkettőből.
Előzmény: demjengi (189)
atlantic Creative Commons License 2001.10.01 0 0 191
Kedves András,
Sorry a késedelmes válaszért, de nem férek mindig a NET-hez.Érdekel a murraya paniculata /orange jessamine /.Mit kérsz érte ? Mint írtam rengeteg paprika, paradicsom, stb magom van / egy sem magyar /.Ezenkívűl palánták guava-ból,carica papaya-ból, mimosa pudica-ból,.stb.Érik indiai uborkám, Atlantic Giant pumpkinom, talán tudok menteni kiwano-t is, ha beérik..
Géza
Előzmény: endru (180)
demjengi Creative Commons License 2001.10.01 0 0 190
Scai! Másfélévig, csak a kerttel foglalkoztunk, mert nem volt pénzünk az építkezésre. Most egy kicsit fucsa, hogy a kert már elég szép, de a ház még mindig vakolatlan.
Milyen az a kakastarély virág?
Előzmény: Scai (187)
demjengi Creative Commons License 2001.10.01 0 0 189
Kedves Tozatu, nagyon büszke vagyok, hogy virágot neveztél el rólam.
Tudtok valamit nemesített napraforgóról? Badacsonyban a strandon láttam és nagyon megtetszett. Nagyon szeretnék valahonnan szerezni.
A jégvirág milyen? Lehet, hogy van nekem? (egyfolytában nyomozom a virágaim nevét.)
Előzmény: Tozatu (181)
Tozatu Creative Commons License 2001.09.30 0 0 188
Scai,OutdwnS holnap feladom a magokat.Pireisz,Áfony még egy kicsiny legyetek türelemmel.Tozatu
Előzmény: Scai (187)
Scai Creative Commons License 2001.09.28 0 0 187
Sziasztok!

Megjöttem szabiról!

Kedves Tozatu! Jöhetnek a magok! Előre is köszönöm.

demjengi
Irigykedem :-) Mikor lesz nekem ilyen kertem?
Most sehol fű, néhány db fa,néhány szál virág...

Hát kakastarély mag senkinek sem kell!???

endru Creative Commons License 2001.09.28 0 0 186
Kedves Outdowns

Szörnyű, hogy mennyire elírtam a "dísznövény" szót. Mentségemre hozom fel, hogy aznap a szemembe ment valami, az orvos kiszedte és adott rá cseppeket. TV-t nézni, olvasni nem tudtam, gondoltam netezek egy kicsit, de ez sem jött be.
Szia András

Előzmény: outdownS (185)
outdownS Creative Commons License 2001.09.28 0 0 185
Kedves Endru!

"Duszbövén" ammi? (-:)

Előzmény: endru (180)
hoffarta Creative Commons License 2001.09.28 0 0 184
A kamillát hova sorolod?
Én tavasszal vettem egy zacskó magot, csak elszórtam a fóliába, és gyönyörűen kikelt. Aztán kipalántáztam. Jártamban-keltemben már nagyon régen láttam kamillát, holott gyerekkoromban úton-útfélen nőtt. Ha kell kamillamag, és látok a gazdaboltba vehetek neked.
Előzmény: atlantic (179)
pireisz Creative Commons License 2001.09.28 0 0 183
Helló! Nekem van néhány "vadvirágom". Ezt úgy értsd, hogy a magot boltban vettem "mező" címszó alatt. Búzavirág, pipacs - ebből háromféle is van: nagy egyszirmú paprikapiros, nagy egyszirmű tűzpiros, nagy sokszirmú -, háromszínű szulák, kaliforniai kakukkmák.
Előzmény: atlantic (177)
outdownS Creative Commons License 2001.09.28 0 0 182
Szia Tozatu!

Ha pukkanva kilo, akkor mar megerett! (Es akkor ugye leshetem a postast?)
Ezt nem tudtam ugyan, de nem lep meg, mert unokatestvere, a lotucsokuzo nagy sarfu is ezt csinalja.

(Namost igencsak elkeltek volna az ekezetek!)

(-:)

Előzmény: Tozatu (181)
Tozatu Creative Commons License 2001.09.27 0 0 181
Demjengi,Nagyon szépen köszönöm a magokat,meglepetés mályvának neveztem el/Malyvus Demjengus/.
Barnetto:újra feladtam ma.
Többiek magokat leszedtem,szárítgatom,aztán mennek.
OutdowS,tudtad,hogy a jégvirágé pukkanva kilő?Tozatu
endru Creative Commons License 2001.09.27 0 0 180
Kedves Atlantic.
Én is lelkes hive vagyok az exotikus növényeknek, tudok adni neked kisérletezésre egy murraya paniculata magoncot. Ici picike). A Brickell: Duszbövén Enciklopédia ir róla.
üdv. András
atlantic Creative Commons License 2001.09.27 0 0 179
Hi outdownS,

Köszi.A vadvirágmagból valószínű rét is lesz, de nekem pl.:bixa orellana, mert elcserélem.
atlantic

Előzmény: outdownS (178)
outdownS Creative Commons License 2001.09.27 0 0 178
Szia atlantic!

Megtiszteltetés, hogy itt kezdesz! Majd nézünk neked valókat. Mi lesz a vadvirágokból? Rét?

atlantic Creative Commons License 2001.09.27 0 0 177
Sziasztok,
Alig 20 perccel ezelőtt regisztráltattam magam.
Elektronikai technikus vagyok és hobbykertész.
Hazai vadvirágok magjait keresem pontos latin megnevezéssel együtt.Ha valaki tudna segíteni az jó lenne.Rengeteg paprika, paradicsom magom van cserébe.Van egy kis fóliasátram ott próbálkozom egzotikus növényekkel is:guava, papaya,mimosa,stb.
atlantic GKorbely@lear.com
hoffarta Creative Commons License 2001.09.27 0 0 176
Kedves Pipiék!
Érdekelne a szarkaláb magod, ha van, kérlek küldjél.
Köszi Hoffarta
Előzmény: Pipiék (154)
Tozatu Creative Commons License 2001.09.26 0 0 175
Ne csüggedj,egyszer célba ér.Mag van bőven.Tozatu
Előzmény: barnetto (171)
demjengi Creative Commons License 2001.09.26 0 0 174
Köszönöm Hoffarta, hogy azonosítottad a kinai boglárka cserjét.Biztos vagyok benne, hogy az.
Tozatu, ma adom fel a magot. A barátcserjét még sosem takartam be télire. Egy biztos, hogy az átlagnál sokkabb képsőbb kezd életre kelni tavasszal.
outdownS Creative Commons License 2001.09.26 0 0 173
Sikerült! Hiába, ki korán kel, vonalat lel...
outdownS Creative Commons License 2001.09.26 0 0 172
Sziasztok!

Üdv az újaknak, és dícsértessék demjenegi képgyűjteménye! Nekem lesz-e valaha olyanom? Addig is szóban... ha a technika is úgy akarja... este nem akarta, az átkozott.

Délután nyűgös-nyafogós hangulatban értem haza. Fáradt voltam, meg náthás. Erős kísértést éreztem, hogy ágyba bújjak egy könyvvel. Most hoztam haza Henry James-től "The Portrait of a Lady"-t. De mivel ez egy szép nyári délutánnal kezdődik, amikor is kint teáznak a gyepen, csak kioldalogtam megnézni a saját gyepemet... Zöldebb, mint a szomszéd rétje, csak sajnos, a szomszéd macskája több helyen megtrágyázta...

Ezután még kóvályogtam egy kicsit (mit is csináljak?), aztán nekiláttam. Csak a sötétség zavart be.*

Mit is csináltam? Egy kicsit igazitottam a paradicsomokat (ja, bocsánat, az a biokertbe való!), azutan ugy döntöttem, kihúzkodom a nagyjábol elnyílt pillangoviragokat (csak egy párat hagytam meg, ami még szép friss), meg az estikék öregebbjét is. A helyüket kigyomláltam - ez nem volt nagy ügy, mert amennyire lehetett, mulcsoztam a terepet, de azok az undok oxalisfélék mindenhol előbukkannak. Na meg a menta, ami évekkel ezelőtt kb. 5 méterrel arrébb élt, és már többször kiszedtem (kiszedni véltem). Tea készült belőle citromos verbénával.. De a lényeg, hogy üres helyekhez jutottam, ezért kiszedtem e veteményesből néhány magról kelt haranglábvirágot és odaültettem.

Nem tudom, dícsértem már a haranglábviráot? Nekem a nemesített fajták, amiket régen, a mindent-kiprobálok korszakomban vetettem, nem bizonyultak hosszú eletűnek. Azután egykori kedves szomszédnénim kertjéből a kerítés mentén áttelepült a félig-meddig vad alapfaj. Alacsony, a viraga sötét kékeslila, es szívós. Elvan napon, félárnyékban, és a levele is mutatós.

*Nyűg-nyaf feledve. Ezt nevezhetjük munkaterápiának. (-:)

barnetto Creative Commons License 2001.09.25 0 0 171
Tozatu, köszi, nem jött meg. A postát sem szeretem.
Előzmény: Tozatu (169)
barnetto Creative Commons License 2001.09.25 0 0 170
Szia Gránit!
Azt hiszem nagy korában már nem fogom így pátyolgatni, akkor már lesz miből visszafagyni.
Előzmény: granit (168)
Tozatu Creative Commons License 2001.09.25 0 0 169
Demjengi,nagyon szép volt Nálatok,klassz az idegenvezetés is.A barátcserjét kell takarni télire?Várom a magokat,köszi.
Barnetto,küldtél címet,el is küldtem,még Demjengié előtt.Küldök újat.
Áfony,írom a címem,a daturák vannak,többit előre is köszönöm. Tozatu
Előzmény: demjengi (163)
granit Creative Commons License 2001.09.25 0 0 168
Kedves Barnetto!
Köszönöm a választ, valahogy igy éreztem én is. Bár a disznövénykertészetben azt mondták, hogy elegendő, ha legalább 40 cm magasságig takarom, hogy a gyökere ne fagyjon meg, a lefagyott ágakat meg vágjam le, de én is úgy gondoltam, nem ez az igazi védelem. Na de a következő kérdés: mi lesz, ha megnő?Most kb.120 cm magasak.
Üdv Gránit
hoffarta Creative Commons License 2001.09.25 0 0 167
Szia Demjegi!
Ha jól látom a kép3.jpg-n egy kínai boglárkacserje van. Ha kis apró sárga virága van, és a levelei recézettek, akkor szerintem az.
barnetto Creative Commons License 2001.09.24 0 0 166
Sziasztok!
Pár nap vírus után (readme) ismét tudok írni.

Pipiné, nagyon köszönöm a szarkalábot, megkaptam. Majd utánanézek, hogy mikor kell ültetni.

Tozatu, a Te magjaidat nem kaptam meg, lehet, holnap jön? Írtam egyáltalán címet? (nincs archivum a vírus után)

Demjengi, nagyon szép a kerted! Gratulálok.

Kedves Gránit! A gránátalmát tavaly bekerítettem olyan magasan hálóval, amekkora a bokor és teleraktam avarral, hogy ki sem látszott. Még a tetejére is raktam hálót, hogy a szél ne fújja le róla és lekötöttem. Szabályos befőtt lett. Kicsit féltem, hogy befülled, de jól bírta. Ez volt az első év, hogy nem fagyott vissza, a selyemakác ugyanígy telelt. Igaz, enyhe tél is volt.

Áfony Creative Commons License 2001.09.24 0 0 165
Szia Demjengi!
Borzasztóan irigykedem:(( Nekem mikor lesz ilyen szép a kertem.....
Áfony
Áfony Creative Commons License 2001.09.24 0 0 164
Kedves Tozatu!
Felfedeztem, milyen virágmagod nincs :))
Felajánlok az angyaltrombita magért bordó pillangóvirágot (most fog megérni) és piros diszmákot. Ha megirod a cimedet, postázom.Ja és még van nagy csodatölcsérem fehér és sárga szinben. Küldjek? Áfony
Előzmény: Tozatu (161)
demjengi Creative Commons License 2001.09.24 0 0 163
Tozatu! Küldök magot.

Összehoztam pár képet a kertünkről. Remélem érdekes lesz megnézni.

A kertünk.

Sziasztok

Sienai Primitiv Creative Commons License 2001.09.23 0 0 162
szisztok! latom, hogy itt nem szokas a kepek beszurasa, ugyhogy ha valakinek volna esetleg kepe
cseresznyefarol (fakrol)
cseresznyeskertrol
stb.
akkor nagyon halas volnek, ha el tudna kuldeni az alabbi email cimre:
mazzagm@freemail.hu
eleg surgos, es fontos;
koszonom!!
Tozatu Creative Commons License 2001.09.21 0 0 161
Szia,Demjengi!Örülök,hogy épségben megérkezett a szállítmány.A kerti viola kb.30-50 cm lesz,azt hiszem sötét narancssárga.Első évben nem virágzik,csak éldegél kisebb kiadásban.Igen,szeretnék olyan mályvát,szép lehet.Köszi,hogy gondoltál rám.Tozatu
Előzmény: demjengi (160)
demjengi Creative Commons License 2001.09.20 0 0 160
Tozatu, nagyon szépen köszönöm a magokat. Szereztél nekem egy jó napot. Azonnal elültettem pár kinai leandert cserépbe. Meglátom mi lesz belőle. A viola milyen magas lesz?
Eszembe jutott, hogy van egy nyári mályva virág magom, hátha kérnél. Sosem vagyok biztos, hogy jó nevet használok, ezért leírom. Kb 50 cm-re nő, sok tölcsér alaku virágot hoz. Nekem rózsaszínű van. Nagyon szép amikor csoportban van.
Még egyszer köszi.

Pipiék Creative Commons License 2001.09.18 0 0 159
Barnetto!
A magokat postázom, de nézz utána, mikor kell elültetni, lehet, hogy már csak tavasszal érdemes vele próbálkozni. Cserébe, köszönöm szépen, nem kérek semmit, így is kicsit túl vagyok növényezve. Még szívesen ajándékoznék muskotályzsálya palántákat, mert balga módon jó sok magot elszórtam a növényről, és legalább 150 kikelt. Csak azt nem tudom, kibírják-e az utazást. Ezek a csomagküldő cégek hogyan csomagolják? Szóval szívesen küldök ezt is, ha valakit érdekel, mert nagyon látványos növény, és az illata tényleg muskotályos. Pipiné
Előzmény: barnetto (155)
granit Creative Commons License 2001.09.18 0 0 158
Kedves Barnetto!
Gránit vagyok, már régebben irtam a sziklalertek között, itt még nem, csak bele-olvasgatok.
Nekem is van gránátalmám, gyönyörűek a virágai, pedig csak a tavasszal ültettem. Félek a fagyoktól, nem tudom, mivel és mennyire kell "betakarni", hogy megóvjam. Légyszives, ird meg, hogy mit tegyek.
Köszi szépen Gránit
Előzmény: barnetto (117)
Tozatu Creative Commons License 2001.09.17 0 0 157
Kedves Áfony,küldél címet és ha beérik,küldök szívesen.
Barnetto,lassan meg kell érkezni a magnak,ha nem szóljál,küldök még.demjenginek is elment,többieké érik ebben a jó esős,nap nélküli időben.
Előzmény: Áfony (156)
Áfony Creative Commons License 2001.09.17 0 0 156
Kedves Tozatu.
Igaz, hogy én még csak nemrég járok közétek, de ha lehetne ,én is jelentkeznék a lilaangyaltrombita magra. Cserébe nem tudok semmit felajánlani mert ahogy látom, neked mindened megvan.:)))))
Köszönöm.
Előzmény: Tozatu (153)
barnetto Creative Commons License 2001.09.17 0 0 155
Pipiné, kedves nekem mindegy a fehér is , kék is is szép, 1-2 tő szép lenne az alacsonyak között biztos. Te mit kérsz cserébe? Küldök címet előszőr.
Előzmény: Pipiék (154)
Pipiék Creative Commons License 2001.09.16 0 0 154
Barnetto! Van évelő szarkaláb magom, valószínűleg fehér, de lehet hogy kék. Sajnos nem írtam fel, melyikről szedtem, és azt sem tudom, mikor kell elültetni, de talán valaki tudja. Ha érdekel téged, vagy bárkit, írjatok.
Sziasztok
Pipiné
Tozatu Creative Commons License 2001.09.16 0 0 153
Sziasztok!Scai,szerintem jó árak,bár attól függ mekkorák,milyen állapotúak.
Barnetto,a lepkecserje,nyáriorgona nagy bokor lesz,fehér,rózsaszín,kékstb.orgonához hasonló virágokkal,de többet és sokáig virágzik,nyár közepétől.Szeretik a lepkék.A boglárkacserjém megsárgult,mire hallottam,hogy ez is a savanyút szereti.Bébilepkecserjém van,ha érdekel.Bébitiszafám,nyugati tujám 1-2 db,mályvám.
Pireisz még nem küldöm a csomagot,mert a lilaangyaltrombitán érnek a magok.Tozatu
Előzmény: barnetto (151)
Scai Creative Commons License 2001.09.15 0 0 152
Sziasztok!

A Bricostore-ban 250,- Ft lehet rózsaloncot és 300,- gyöngyvirág cserjét venni akciósan (nem szabadgyökerűek)! Ezek jó árak, nem!?

barnetto Creative Commons License 2001.09.15 0 0 151
Sziasztok!
Egy egész hétig kertészkedhettem.
Kigazoltam a szudáni füvet az egész kertből kétkezileg, négykézláb. Most nagyon fáj a derekem, de azért sikerélmény is, hogy megcsináltam.
Megtörtént a ház körüli betonozás is, így most megnőtt a virágoskertnek szánt terep. Amit kiástak földet, az a sziklakert területét növeli.
Mit javasoltok a ház elé virágoskertbe? Arra gondoltam, hogy alacsony, talajtakarókkal ültetném körbe, közé 1-1 nagyobb növésűt tennék.
Akinek kidobni való virágmag/sarj feleslege van, kérnék szépen belőle. Egyelőre a díszfűvekből van szaporítóanyagom, van nagyon szép pünkösdi rózsám (fehér), ibolya, liliom.
Scai, az árnyékliliom nálam nem jó helyen van, most fogom átültetni.
Tozatu, nem ismerem a lepkecserjét. Ideje elővenni a könyveimet. Boglárkacserjét a nyáron kaptam, alig él szegény, de lehet, hogy az agyagos föld miatt.
Terveztünk őszi csere-berét is...
Tozatu Creative Commons License 2001.09.14 0 0 150
Scai,akkora lyuk legyen,hogy ne fülledjen be.Nem tudom mennyi idő kell,mert kb.1hónapja dugványoztam nyári orgonát,most kezd újra hajtogatni.Télire cserepestől leásom a földbe védett helyen,betakargatom egy kis kaszálékkal,ne fázzon meg.Futórózsát is dugványoztam 2hónapja,most gondolta meg a dolgot,hajt.Sok sikert,jó eredést.A gyökhormiról remélem elmondod a tapasztalataidat.Tozatu
Előzmény: Scai (148)
gm2i Creative Commons License 2001.09.14 0 0 149
Kedves demjengi és Mások!

Aki képet szeretne feltenni saját növényeiről/virágairól, küldje el hozzám a marta.garami@terasz.hu cimre. A disznövény enciklopédiában galériát készitek beküldött képekből. Néhány kisérő szóval ellátva ha akarod neved/kerted emlitésével beszerkesztem, hogy mindnyájan gyönyörködhessünk benne!
jpg formátumban, ha lehetséges.
Üdv mindenkinek.
disznoveny.terasz.hu

Scai Creative Commons License 2001.09.14 0 0 148
Kedves Tozatu!
Hát tegnap megtettem. Hat cserép nyári orgonát és ugyanennyi babérmeggyet ültettem, zacskó a fejükre, víz a lábukhoz. Még gyökereztető hormont is használtam, hátha segít! :-) Télen lerakjam őket hidegre? Mekkore levegőnyílást kell hagyni a zacskó tetején? Mennyi időt kell várni arra, hogy megeredjenek?
Előzmény: Tozatu (135)
outdownS Creative Commons License 2001.09.14 0 0 147
(-:)!
Erre bizony nem gondoltam!
Előzmény: edelweis (146)
edelweis Creative Commons License 2001.09.13 0 0 146
Szia outdownS,
annyi jóval elláttad a szarkalábokat a mi sanyarú agyagos talajunk után, amit elképzelni sem tudtak volna . Remélem meg is hálálják.
off
a bomba nő szöveged után már figyelni fognak bennünket :))) (tudod van az a világfigyelő / mindentlehallgató műhold, ami bekattan adott szavakra.Ilyen a bomba is. Ezek után két alak találkozik, jelszóváltás:
-edelweis
-outdownS
majd csomagot cserélnek és sietve el. Akció lebonyolítva:)
on
üdv.
edelweis
Előzmény: outdownS (145)
outdownS Creative Commons License 2001.09.13 0 0 145
Sziasztok!

Az este szarkalábmezőt ültettem edelweis jóvoltából. (Csak otthon láttam, milyen bőkezű voltál, addig csak nehéz volt... Mégegyszer köszönöm!) Kényeztettem komposzttal, zacskós virágfölddel, betakartam frissen gyalult faforgáccsal (hogy a csigák ne tudják megközelíteni). A szomszédsága: kasvirág, cinerária, tarkalevelű zsálya. És most már várom a nyarat. (-:)

Tozatu Creative Commons License 2001.09.11 0 0 144
Sziasztok!Bármit tudsz nagyjából így szaporítani,általában működik,csak ne száradjon ki.A kerti seprűt először helyre vetettem,következő évben rengeteg helyen megjelent,gondolom lehet palántázni is.Pireisz,Demjengi és aki még jelentkezik,küldöm a magokat,csak az eső hátráltat a magszerzésben:Tozatu
Előzmény: Scai (136)
edelweis Creative Commons License 2001.09.10 0 0 143
carro@matavnet.hu
Előzmény: pireisz (140)
demjengi Creative Commons License 2001.09.10 0 0 142
Bocsánat, remélem most jó lesz.

Még mindig próbakép.
demjengi Creative Commons License 2001.09.10 0 0 141
Elnézést, de csak szeretném kipróbálni, hogy hogyan lehet képeket megmutatni. Talán mást is érdekel.

Ez egy próba kép.
pireisz Creative Commons License 2001.09.10 0 0 140
Helló Edelweis! Nem tudom az e-mail címed. A levél visszajött.
Előzmény: edelweis (124)
pireisz Creative Commons License 2001.09.10 0 0 139
Helló Scai! a kerti seprű az a nyári ciprus! Télen kifagy, de magját elszórja. Lehet nyírni is. Jó térhatároló.
Előzmény: Scai (133)
pireisz Creative Commons License 2001.09.10 0 0 138
Helló Tozatu! A bordó díszfutóbab és a lila angyaltrombita érdekelne. Mit küldjek cserébe?
Előzmény: Tozatu (130)
demjengi Creative Commons License 2001.09.10 0 0 137
Köszönöm, hogy a leírásodból azonosítani tudtam hogy van szamárkenyerem. Kérhetek én is diszfutóbabot és violát?
Scai Creative Commons License 2001.09.09 0 0 136
Köszönöm a részletes leírást.
Ezzel a módszerrel tudok babérmeggyet és tarkaleveleű babérsomot is szaporítani? Ugyanis ezekből is 'csak' vesszőt kaptam.

Ezeket az egynyárikat helybe lehet vetni vagy csak kipalántálni lehet?

Tozatu Creative Commons License 2001.09.09 0 0 135
A nyári orgona nem túl fás dugványát cserépbe dugod,tetejére húzzál valamit,de legyen levegőnyílás,nehogy befülledjen és a cserép alatt szinte mindig álljon a víz,ne száradjon ki.Így szinte bármit tudsz szaporítani,tavasszal félfás,nyáron fás dugvánnyal.Jó a tejfölöspohár is,félbevágott üdítősflakon.Írd meg a címed,szivesen küldök bármit.A kerti seprü jó egynyári takarósövénynek,olyan örökzöld benyomását kelti,ősszre mindenféle színű lesz,aztán elhullajtja a magját és tavasszal rengeteg lesz.Söprögethetsz is vele.A szamárkenyér bogáncshoz hasonló,szárazvirágnak alkalmas,szép kék gubói lesznek mikor virágzik.Lepkék is szeretik.Küldjek?Tozatu
Előzmény: Scai (133)
Komárom- Creative Commons License 2001.09.09 0 0 134
Fás dugványról is könnyen megy. Előny , ha fólia alatt van.
Előzmény: Scai (132)
Scai Creative Commons License 2001.09.08 0 0 133
Tozatu
Kérhetek én is viola magot? Milyen az a kertiseprű meg szamárkenyér? Meg tudom őket nézni valahol?

Én tudok küldeni kakastarély magokat, ha kell valakinek.

Előzmény: Tozatu (130)
Scai Creative Commons License 2001.09.08 0 0 132
Megtudnátok mondani nekem, hogy a nyári orgonát hogyan lehet szaporítani. Esetleg van valakinek ötlete, ha még nem próbálta?
gm2i Creative Commons License 2001.09.08 0 0 131
kiváncsiságból inditottam egy levelezőlistát. disznoveny@primlista.hu
Minden ami disznövény, szobanövény, kaktusz, bonszaj, kert, virág, kertészet, park. Saját szerkesztésű portálomhoz is várok véleményt, javaslatot. És egyáltalán mindenki nézzen körül. Sokat dolgoztam rajta, de mg van, amit át akarok alakitani benne...disznoveny.terasz.hu
Tozatu Creative Commons License 2001.09.08 0 0 130
Szöszös magot óhajtók tábora,küldjétek a címeteket/kiv.Barnetto/,ha nem esik az eső postázom.Azt olvastam,hogy ez selyembokor,mert a narancskrepinnel ellentétben a narancsvirágokon még további sárgaszirmok vannak,így fagyérzékeny és min.5fokon kell teleltetni.Azért szórok el a földbe magot,hátha kicselez.Ja,tavasszal kell majd elvetni.Jelentem lesz kerti violamagom,díszkáposzta,körömvirág,mindenebordó díszfutóbab,kertiseprű,lilaangyaltrombita,tollborzfű,szamárkenyér,piros ricinusmagom.
Edelweis,szeretnék egyszer buganvillet is,de innen az istenháta mögül mostanában nem jutunk arra.Tozatu
demjengi Creative Commons License 2001.09.08 0 0 129
Szia OutdownS!
Hogy néz ki az estike és a madármályva?
Boccs, hogy ilyen tudatlan vagyok.
Előzmény: outdownS (126)
Tozatu Creative Commons License 2001.09.08 0 0 128
Sziasztok!Pireisz,akkor,ha narancskrepin áttelel,ili nyet?Barnetto,Demjengi,Edelweis gyűjtöm és küldöm Nektek a magokat,majd utána nézek hogyan kell elvetni,mert ezt tavaly vettem cserépben,bent telelt a leánderekkel,tavasszal ültettem ki.Ha nem kell,kinnt hagyom,így is szorulok télre,mert tele lesz minden növénnyel.Barnetto,nyári orgonád,azaz lepkecserjéd van?Muszáj volt a két rózsaszín mellé venni egy fehéret,klassszak.A férjem neha meggyepálja a fűnyíróval,de tűrik.Barátcserje,kékszakáll,pimpók esetleg boglárkacserje,rózsaszín gyöngyvessző,bár ez utóbbik a kissé savanyút szeretik.Olyan gránátalmám van ami nem terem,csak virágzik,de azt nagyon szépet.Tozatu
Scai Creative Commons License 2001.09.07 0 0 127
Kedves Komárom!

-'Kert és lakás összetartozik ?'
Szerintem mindenképpen! Épp ezért izgat ennyire a dolog. Nem szeretnék 'csak' pázsitot és tujasort a ház körül.
-Én még valahol a tejfölös pohár környékén tartok. És jól esnek bíztató szavaid, rámfér! Mikorra lesz faiskolám? :-))))

Előzmény: Komárom- (120)
outdownS Creative Commons License 2001.09.07 0 0 126
Továbbá:

Kopáncsi Mesternek igértem piszkosfehér levendula magját, mail szintén ment, valahol vegyen észre!

Tozatunak igértem fehér pillangóvirágot, írd meg hova kéred.

Ki kért törpe tátika magot? Kicsi Emma?

Lesz még: piros estike, fehér madármályva.

outdownS Creative Commons License 2001.09.07 0 0 125
Sziasztok!

Kedves edelweis! Engem biztattál szarkalábbal, írtam is mail-t, de tömve a postaládád (mondta a Postmaster). Most írjál Te! Honnan vigyem?

Előzmény: edelweis (124)
edelweis Creative Commons License 2001.09.07 0 0 124
Szia pireisz,
az a helyzet, hogy én Tozatu (109) szőrös magvaiból kunyerálnék, amit a frissen kapott kínai leánderje ont, mert nem ismerem ezt a növényt. Az évelő szarkalábat én ajánlottam valakinek, de kihagy a memóriám és nem tudom kinek. Ezúton ismét kérem, ha még igénye van rá gyökerestül adom.Vigye még lehetőleg ezen a héten.
Az íriszt, buganvilliát, ciprus magoncokat és jut eszembe van még alpesi harangláb is (leginkább rózsaszín) hogyan juttathatom el hozzád? Mert úgy cserepestül, földestül van vagy 10 kg.
Cserébe momentán nem kérnék semmit két okból: 1. a család kirak az utcára a növényeimmel együtt, mert szerintük már ők nem férnek el. Így is lopva el-el ajándékoznak egyet-egyet. A másik, hogy a jövő héten még itthon vagyok, de teli elintézni valóval, aztán elutazom és csak a hónap végén jövök vissza. Cserébe valamit majd tavasszal, jó?
üdv
edelweis
Előzmény: pireisz (123)
pireisz Creative Commons License 2001.09.07 0 0 123
Helló Edelweis! Én jelentkeznék a magokra és mindegyik növényre is. Mit küldjek cserébe? Nekem is van szarkalábam, világoskék, rózsaszín, illetve cirmos. Nem túl nagy a virága, szedtem róla magot. Rengeteg körömvirág magom és ligetszépe magom van. Szívesen adok annak, akit érdekel. A ligetszépéből van néhány palánta is. Valaki írta, hogy kellene neki, én meg is ígértem, csak most nem tudom, hogy melyik topicban. Küldeném. Szaporítottam a muskátliból is. Van egy futó lila, dúsvirágú és egy piros szimplavirágú.
Előzmény: edelweis (114)
pireisz Creative Commons License 2001.09.07 0 0 122
Helló Demjengi! Már tudom, mi ez a virág nálunk legényrózsának hívják. Csak egynyári, de mutatós virág és a vázában, csokorban is jó.
Előzmény: demjengi (113)
edelweis Creative Commons License 2001.09.07 0 0 121
mert megváltozott azóta:
carro@matavnet.hu az aktuális
Előzmény: barnetto (118)
Komárom- Creative Commons License 2001.09.07 0 0 120
Scai
Csak elhatározás kérdése, hidd el.
-- Ezt csak azért írom, mert említetted, hogy régóta olvasgatod ezt a rovatot.
Itt klasz tanácsokat kapsz, de Te, ill. Ti döntitek el, hogy mit is akartok.
Én annak idején kb. 20-22 éve Arborétumokat is látogattam, könyveket vásároltam, a silvanusnal kezdtem tejfölöspoharas növényvásárlással....
Most már faiskolám van.
-- Nem egy hjajj valami a kertészet hidd el.
Mit szólnál ahhoz, ha valaki aszondaná, hogy a Corában kell megvenned azt az elemes bútort, mert az az igazi, vagy hogy Bosch mosogatógép nélkül tiszta 8 általános.
Kert és lakás összetartozik ?

Előzmény: Scai (119)
Scai Creative Commons License 2001.09.06 0 0 119

Régóta olvasgatlak benneteket, de igazából eddig nem volt mivel dicsekednem. Pár napja fejeztük be a tereprendezést a 'kertben'. Alig várom már, hogy lehessen ültetgetni a növényeket, amiket növényszerető ismerőseim ajánlottak fel. Bár, szerintem mire a 400 négyszögölt beültetem, eltelik egy-két évszak. Jelenleg egy cukorsüvegfenyő és egy rendes fenyő, lila akác, egy rózsabokor, füge, 2 buxus, árnyliliom, almafák, körtefák, dió, cseresznyefa, egy öreg fűz és egynyári virágok lötyögnek ezen a nagy telken. Itt eléggé agyagos, kötött talaj van, de majd meglátom, mit lehet kezdeni vele. A hétvégén jönnek kutat fúrni(ha nem esik az eső), tehát vízzel bírni fogom! Ha van ötletetek, hogy mi az a növény, ami kifejezetten kedvelné ezt a talajt, szívesen fogadom!

Barnetto
Nálam a legigénytelenebb az árnyliliom és most bontja fehér, illatos virágait.

Előzmény: barnetto (107)
barnetto Creative Commons License 2001.09.06 0 0 118
Visszajött a levelem, nem lehet Neked írni.:-(
Előzmény: edelweis (116)
barnetto Creative Commons License 2001.09.06 0 0 117
Sziasztok mindenki!

Tozatu, kérnék szépen ilyen kínai leánder magot, ha még lehet. Rögtön ki kell ültetni, vagy előbb cserépbe? A címet írom magánban. Igen, ezekre a növényekre gondolok, a cserje is jó, lényeg, hogy 2 hét után is megtaláljam, ne száradjon ki.

A gránátalmán azt tapasztaltam, hogy azokon a hajtásain hozott virágot, ahol nem nyestem meg. A téli takarás (ki se látszott), idén nekem is bejött, nem fagyott vissza.

Edelweis, mekkorára nő ez a névtelen? Mindegy is. jó lenne, de hogy gondoltad? Én most elküldöm a címem, hogy bebiztosítsam magam :-), mert holnap el, és akkor jövök vissza, mikor Te el.

Kinek kellenek díszfű magok? Tavasszal sarjakat is tudok adni.

edelweis Creative Commons License 2001.09.06 0 0 116
Hello barnetto,
Én ritkítani szoktam a gránátalmát, nem metszeni. Idén nálunk is szinte megbolondult. Annyi termés van rajta, hogy a földig húzza le az ágait.
Tudok adni egy kb 30 cm magas nem túl igényes virágot, gőzöm nincs mi a neve. Nálunk egy kis sövénysor van belőle az út mellett és most kezd nyílni. Ilyenkor szinte beborítja a sövény tetejét a sok apró virág. Kb1.5 cm es kékes-lila, ami a kamilla virágjához hasonlít.
edelweis Creative Commons License 2001.09.06 0 0 115
Hát nagyon örülnék néhány magnak, mert nem is hallottam még erről a növényről.
Előzmény: Tozatu (109)
edelweis Creative Commons License 2001.09.06 0 0 114
Sziasztok!
Rég jártam erre, és nagyon restellem, de elfelejtettem, hogy kinek ígértem évelő szarkalábat. Kérem, ha még érdekli szóljon, mert 17-én megint elmegyek és csak a hónap végén jövök vissza, ahogy az idő változik, akkor talán már a hó is fog esni.
Van még kis virágú sötét lila íriszem rengeteg, nem fogadna be valaki néhányat? Vagy buganvilliát?
Netán 20-30 cm-es mediterrán ciprus magoncokat, akinek déli fekvésű kertje van?
üdv
edelweis
demjengi Creative Commons License 2001.09.06 0 0 113
Helló Pierisz!
Hát a volt apósom így nevezte, de elképzelhető hogy nem ez a hivatalos neve. Egy magból egy szál nő ki és azon egy virág van a végén. Virága hasonló a margarétához, de szines. Talán azért hívják így (lehet, hogy csak a nagypapa), mert úgy állnak mint a katonák sorban. Kb 30 cm magas. Nem hiszem, hogy különleges virág.
pireisz Creative Commons License 2001.09.06 0 0 112
Helló Demjengi! Milyen az a katonavirág? Még soha nem hallottam róla.
Előzmény: demjengi (110)
pireisz Creative Commons License 2001.09.06 0 0 111
Helló Tozatu! A kínai leander a narancskrepin helyesen.
Előzmény: Tozatu (109)
demjengi Creative Commons License 2001.09.06 0 0 110
Sziasztok!
Vadász kerítésnek hívom azt ahol a lécek keresztben vannak összefogva. Az Obiban vettük, (sokszor akciós) a milyenk nem magas, tulajdonképpen csak jelzés értékű, hogy itt kezdődik a veteményes.
Nem ismerem a kinai leándert, de boldog lennék, ha kaphatnék belőle. De mit tudok cserébe küldeni kezdő kertész létemre? Csak mályva, ricinus, fehér liliom (ezt még nem próbáltam, majd jővőre) ,katona virág és bödöském van.
Tozatu Creative Commons License 2001.09.05 0 0 109
Ui:Virágocskáim,remélem tudtok segíteni,kaptam állítólag kínai leándert,de ilyet nem találok könyvben sehol,hanem hasonló a narancskrepinhez,ami elvileg kinnt telelhet.Ha valaki megszán,szívesen küldök magot,mert rengeteg szöszös mag bomlik a hegyes termésből.Tozatu
Tozatu Creative Commons License 2001.09.05 0 0 108
Sziasztok!Szeretettel üdvözlöm Demjengit is,a tavacskáért irigyellek,de csak akkor ,ha elárulod,mi az a vadászkerítés?Kedves OutdownS,végül hoztál zsákocskádban valamit?Barnetto,a gránátalmát késő tavasszal szoktam kibontani,és a fagyok biztos elmúlta után metszegetem irányba.Mikor a mienk is először virágzott,hamar megszabadult tőle.Idén rengeteg volt-van rajta,egészen tavasztól idáig virágzik,sőt még bimbó is van rajta.Kifejezetten kerti,évelő virágra gondolsz,estleg cserjére?Tozatu
barnetto Creative Commons License 2001.09.05 0 0 107
Szervusz, kedves OutdownS!
Éppen a 100. hozzászólásban hiányoltalak. Jó, hogy megkerültél! Jó kertészkedést!

Ősszel ültethető és késő nyáron/ősszel virágzó, nem túl kényes növényeket keresek. Tudtok ilye(neke)t ajánlani?
A gránátalma nálunk az idén virágzott előszőr, de ledobta mind a 3 virágját. Kell ezt metszeni?

Demjengi, jó, hogy ide találtál.

Előzmény: outdownS (106)
outdownS Creative Commons License 2001.09.05 0 0 106
Sziasztok!

Szeretettel üdvözlök minden ismerőst, és az újakat is!

Élek, - a kertem pedig még virul is, de többrendbéli belső tatarozás áldozata voltam (kultúra bezsákolva, technika elcsomagolva, textiliákat ki tudja mi rágja a garázsban).

Lassacskán rázódunk helyre.

És nem is olyan lassan nekiláthatok az őszi munkálatoknak. Néhány dologgal már késésben is vagyok: pl. az apró hagymások telepítésével. (Ezt a nagykönyv szerint már augusztus végén kellett volna.) Csak abban bízom, hogy a hagymák nem olvassák a szakirodalmat, ezzel szemben élni akarnak.

Írjatok, én meg pótolom az elmaradt olvasnivalókat!

demjengi Creative Commons License 2001.09.05 0 0 105
Sziasztok!
Most találtam Rátok és nagyon örülök Nektek. Szeretnék csatlakozni a csapathoz. Elképedve olvastam, hogy mennyi gyönyörű virágaitok vannak.
Mi tavaly előtt ősszel költöztünk kertes házba lakótelepről. A telek 300 négyszögöl, mi nem akartunk ilyen nagyot, de így alakult. A kertben két méteres gaz volt, úgy hogy nem láttunk a végéig. Családom összegyűlt és neki kezdtünk a gazolásnak. Ahogy haladtunk úgy nőt a kertünk.
A kertben volt egy fenyő, tuja, körtefák, meggyfák, szederfa (ezt kiszedtük), szilvafa (ki fogjuk szedni), lilaakác. A terület nagyobbik felét befüveztük és ültettünk az utca felől egy bokor sort a Stark-tól (egyáltalán nem fejlődnek szépen) a hátsó szomszéd felé pedig 4 somot, 3 hibiszkuszt, és két spireát ezenkívül ültettünk még három nyírfát, fűzfát (olyan kacskaringós ágút), 4 fenyőt, három tuját, aranyeső fát, aranyvessző bokrot, labdarózsát, zanót, fügefát, barátcserjét.
Az árok mentét beültettem japán liliommal, a kert elejébe virágos ágyást készítettem, ahova rokonoktól most tavasszal sok évelőt kaptam, a baj csak az volt, hogy fogalmam sem volt, hogy milyenek lesznek. Eltudjátok képzelni, hogy a véletlen szerűen elhelyezett növények nem éppen megfelelő helyet kapták sem méretileg sem színileg. Alig várom, hogy eljöjjön az ideje, hogy átvariáljam őket. Soknak most sem tudom a nevét, ami biztosan van köztük az törökszegfű, pipacs, margaréta, margaréta szerű de sárga, őszirózsa, szerelemvirág, krizantin, tulipán, nárcisz ,nyuszi fül, sajnos a többit nem tudom megnevezni, de megpróbálom valahonnan azonosítani. Egy nyári virágaim a mályva, ricinus bokor, petonia, árvácska, büdöske, katonavirág.
Csináltunk egy kerti tavat amibe vízinövényeket helyeztünk el. A tó körüli kövek közé sziklakerti virágokat csempésztem. Sok félét ültettem, de elég sok kipusztulóban van. Itt helyeztem el a leándert és a több mint tíz éves citromfát. Szerintem ez a legszebb része a kertnek. Mikor leülsz a tó melletti kispadra, gyönyörű látvány amikor a madarak inni jönnek, a sok növény körülötte, háttérben a szaletli a sok muskátlival és közben hallgatod a víz megnyugtató csobogását.
A kert hátsó részében vadászkerítéssel elkerítettünk egy veteményest, ahova idén innen onnan kapott palántákat ültettünk. Ezeket sem tudtam mekkorák lesznek, úgy hogy nagyon sűrűn ültettem el őket. De ebből tanulok, és jövőre már nem követem el ezt a hibát.
Mivel előtte életemben sosem volt kertem, minden nap varázslatnak tűnik számomra amikor végig járom a növényeimet és újabb és újabb változást fedezek fel. Sosem tudtam magamról, hogy ennyire imádom a kertészkedést, de mivel erre rájöttem most ez a legújabb hobbim. Ahol lehet erről olvasok, levelezek. Tőletek is sokat tanulok. A férjem azt mondta, hogy lassan velem csak a növényekről lehet beszélni és mindenről csak ez jut eszembe. Így nagyon örültem amikor ide bekukkantottam és rájöttem, hogy nem csak én vagyok ilyen őrült, sőt Ti még értetek is hozzá.
Nem éppen röviden, de ennyit szerettem volna elmondani magamról.
Sziasztok
Tozatu Creative Commons License 2001.08.29 0 0 104
Itt virágzanak a mályvák,/a mocsáriak csodaszépek/nyári orgonák,büdöske,díszdohány,angyaltrombiták,leanderek,pimpók,barátcserje,rózsaszín gyöngyvessző,még mindig a gránátalma,rózsák,verbénák,lobélia,porcsinrózsák /hihetetlen helyen kelve magától/kaktuszok.Nem virágzik,de szépen mutat a zöldfüvön a piros levelű,magvú ricinus.Nálunk is elég jó bunkert vájtak a kutyák a bokrok alá,a cicák most átszoktak a szomszéd borókák alá hűsölni.Tozatu
Előzmény: barnetto (103)
barnetto Creative Commons License 2001.08.28 0 0 103
Ha már felszólítottál... Már írtam, hogy kevés virágom van, mert nem tudok rendszeresen locsolni. 1 hete csak a sziklakertben virágzott 1 cipruska, az árnyékliliom alig él, a macskák kitúrták a sziklakertből a virágzókat. Ja, még 1 tő vaníliavirág lilul. A díszfűveim most kalászosodnak, a trombitafolyondár szegényesen, de nyílik. Ennyi. Tavasszal azért több nyílt. Tényleg, nagyon kevés késő-nyári virágom van. Tudtok strapabíró szépeket ajánlani?
Mesélj, Nálad mik virulnak?
Előzmény: Tozatu (101)
kicsi emma Creative Commons License 2001.08.28 0 0 102
Panaszkodtam a csillaggladióluszra, pedig azóta szépen kinyílt mind, sok-sok fehér virágot hozott - és az illata!!! Az valami egészen finom, különleges. Kicsit későn ugyan, de nyílnak a százszorszépek, nagyon kedves látvány! És egész komoly krizantémerdőm van, igaz, túlteng benne a lila, de majd jövőre feljavítom az állományt!
Tozatu Creative Commons License 2001.08.28 0 0 101
Szia,Barnetto!Amíg OutdownS hazacipeli a telizsákját,írd meg légyszi,mi virágzik Nálad? Tozatu
Előzmény: barnetto (100)
barnetto Creative Commons License 2001.08.26 0 0 100
Kedves topicnyitó OutdownS!
Mi van Veled? Ha még mindig nyaralsz, az már nem igazság, meg aztán kiszárad a kerted. Hogy lehet ennyi ideig? Valami trágyáért indultál...
quincy Creative Commons License 2001.08.04 0 0 99
Rózsakedvelő vagyok ugyan , de a fajták neveit nem nagyon tudom. Amit a rózsa metszésről tudok azt is a szomszéd öregtől tudom. Megaztán én lugast szeretnék belőle , tehát kis bokros szóba se jöhet . Megköszönném ha fajta neveket írnál nekem, te bisztos pengébb vagy mint én. Addig is szia!
Előzmény: Tozatu (97)
Tozatu Creative Commons License 2001.08.03 0 0 98
Hahó,megint itt vagyok.Virágzanak a mocsármályváim.Az egyik püspöklila,hatalmas,szeldelt virágokkal.A másik igazi meglepetés:lapostányér nagyságú halványrózsaszín virág,közepében sötétebb rózsaszín kör.Kackiásan áll ki a sárgaportokos bibeszál.És még egy mocsármályvám tele bimbóval,állítólag piros lesz.Tozatu
Tozatu Creative Commons License 2001.07.31 0 0 97
Szia,Quincy!
Nekem 3 egymás után nyíló futórózsám van,fogalmam sincs milyen fajták,mert a kerttel együtt örököltük,ha elvirágoztak lecsipkedem ágnyíróollóval amit elérek és most is nyílik pár virág,persze sokkal kevesebb,mint tavasszal.Legalább a sok karcolást megbocsájtom.Ha ilyen nagy rózsakedvelő vagy,nem ismered azt a fajtát,ami igen kis virágokat hoz,de nagyon sokféle színben,elég kicsi a bokra is,levele is.Tozatu
Előzmény: quincy (95)
Tozatu Creative Commons License 2001.07.31 0 0 96
Sziasztok!A Mária-virág szerintem egész tudományosan: olyan hosszú virágszáron kb.4 oszlopban, egymás fölött ül szorosan egy csomó lilás,rózsaszín virág.Szóval érted?!Tozatu
Előzmény: pireisz (92)
quincy Creative Commons License 2001.07.30 0 0 95
Sziasztok!
Örömmel olvasom soraitokat a kertetekről, hát én is belépnék köreitekbe.
Nekem és a feleségemnek nem otthon van kertünk, hanem a nyaralonkban, ezértaztán az van, hogy lemegyünk "pihenni" és az egész hétvégét a kertben térdelve, csúszva mászva töltjük a szomszédaink már tiszta hülyének néznek, de ez van.
Férfi létemre imádok kertészkedni, főleg rózsa megszállott vagyok 12 tő van belőle, de van örökzöld is meg szikla kert is, de az föleg a nejem lieblingje. Azt mondja meg valaki az miért van, hogy a futórózsáim csak 1x akarnak virágozni évente, akármilyet vettem, a többivel meg minden OK?
Sziasztok!
edelweis Creative Commons License 2001.07.26 0 0 94
Sziasztok virágoskert kedvelők,
Néhány órája érkeztem meg és 2 hét távollét után a kert helyében egy dzsungelt találtam. Gyönyörű virágos és sziklakerteket láttam és még nagyobb kedvem lett a kertszépítéshez (begyűjtöttem 3 zacskó különféle magot, tobozokat és egy-két gyökerest is)
Így, messziről örültem a sok esőnek, mert nem száradt ki semmi, és az átültetett növények is megmaradtak. A magnólia újra virágzik.
Gondolom a gyomok is nekiindultak. Azért én annyira nem örülök a szuláknak, mert túl gyorsan nő és ott kétszer annyiszor gyomtalanítok, mint másutt.
kicsi emma Creative Commons License 2001.07.24 0 0 93
Hali, de jó sok virágotok van! Nálam szorgalmasan virágzanak a rózsatövek, megérte levagdosni a hervadtakat, mert újabb és újabb bimbókat hajtanak. Lassan a krizik is megindulnak, már bimbósodnak a nagyobb tövek, jó sok lesz! Az orbáncfüvem szépen megmaradt, pedig olyan álapotban ültettem, hogy nem sok jót jósoltam neki, és az egyik tő virágzik is! Viszont nincs bimbó, csak levél a csillag-gladióluszokon - persze hallottam olyat, hogy azok csak második évtől szeretnek virágozni, lehet hogy azért.

Szulák nálunk is sok van, de az azt jelzi, hogy jó mély rétegű, tápanyagdús a atalaj, úgyhogy annak örülni kell.

A törökszegfűm egyszerűen ki sem bújt, viszont izgatottan nézegetem a május-júniusban ládába vetett évelő-féleségeket, mi lesz belőlük. A primulák szétültetés után szépen megerősödtek, egy darab sem halt meg, tavasszal egész primulaerdőm lesz, úgy tűnik.

pireisz Creative Commons License 2001.07.24 0 0 92
Sziasztok! Olvasok egy könyvet, abban szerepel a régi parasztkertek virágjaként a Mária virág. Mi lehet ez? Tudja valaki?
Tozatu Creative Commons License 2001.07.24 0 0 91
Szia,némelyik törökszegfű virágzás után fogta magát és elszáradt,a többi meg újrahajt.A rozmaring nekem sem virágzik,igaz a múltkor lelegeltem egy részét,sülthús számára.A rózsák itt megemberelték magukat és még a futók is virágzanak.Kinyílt a díszdohányom,nem gondoltam volna,mert elég nyeszlett volt.Tozatu
Előzmény: pireisz (90)
pireisz Creative Commons License 2001.07.23 0 0 90
Helló! Nemcsak az virágzik, hanem pl. a törökszegfű is, sőt a rendes sárga szegfű és néhány új - igaz apróbb virág - van a levendulán is, és a berstein margaréta, a piros cickafark, a piros krizantém. Viszont nem akar egyáltalán virágozni a rozmaringom, a dáliám, a kardvirágom, és még sorolhatnám. A rózsák is igen visszafogták magukat. Sok mindent levert az eső és teljesen el vannak barnulva.
Előzmény: Tozatu (89)
Tozatu Creative Commons License 2001.07.23 0 0 89
Nem érek rá válaszolni,mert éppen irigykedek,hogy Neked másodszor is virágzik:Tozatu
Előzmény: pireisz (88)
pireisz Creative Commons License 2001.07.12 0 0 88
Helló! Az elvirágzott harangvirágon újabb virágok nyílnak. A másik virágzás után - ez elég magas és terülős lett - teljesen leszáradt, most ezt talán vissza kellene vágnom?
Tozatu Creative Commons License 2001.07.12 0 0 87
Sziasztok!Edelweis,nyugodtan szidd az arankát,mert azt még nehezebb kiírtani,mert egy picur db is elszaporodhat nagyon.Együtt érzek Veled,mert itt is mászik mindenre.Tozatu
Előzmény: edelweis (86)
edelweis Creative Commons License 2001.07.11 0 0 86
onobody, Tozatu
köszi a felvilágosítást aprószulák ügyben, én meg magamban csak azt a szegény Arankát szídtam.
Ez a szulák erőszakosabb, mint a kutyatej, mert azt szinte sikerült kigyomlálni, de az aprószulák ügyben eléggé reményvesztett vagyok
Tozatu Creative Commons License 2001.07.09 0 0 85
Köszi,Pireisz,hogy emlegetted a léggömbvirágot,rájöttem,az egyik harangvirág helyett az van,csuda aranyos,most virágzik itt is.Tozatu
Előzmény: pireisz (84)
pireisz Creative Commons License 2001.07.09 0 0 84
Sziasztok! Nálam most kezdett nyílni a trombitafolyondár. Nagyon szépen mutat. Nem tudom, hogy kell-e ezt metszeni, nekem nemrégen van és az enyém még fiatal. Ahol én láttam, ott olyan nagy volt, hogy teljesen áthajlott a kapu felett és a földig be volt borítva virággal. Az aprószulák ott nő tömegesen, ahol folyton kapálnak. Nálunk is nagyon sok van, teljesen ki kell huzkodni, nem elég elvágni a gyökerét, az is olyan, mint a tarack mindenhol kinől. Most virágzik nálunk a kékszakál is nemsokára tele lesz dongóval, mert azok nagyon szeretik. Van egy bordó díszhagymám, úgy vettem észre, hogy az is folyton tele van dongóval és méhecskével.
Tozatu Creative Commons License 2001.07.07 0 0 83
Szia,Barnetto!Tavasszal az enyémet visszavágtam,elég későn,mert fagyérzékeny meg ősszel átültettem ide.Virágzik szépen,sőt a régi helyén is kihajtott,így gondolkozhatok hova tegyem megint a szaporulatot.Lehet a tied ezután fog ráhajtani.Tozatu
Előzmény: barnetto (80)
Tozatu Creative Commons License 2001.07.07 0 0 82
Szia,Edelweis!Itt is sok az aprószulák,fojt mindent,azzal vigasztalódom huzigálás közben,hogy mélyrétegű,tásdús talajt szereti.A cicák ellen nálam bevált a botok keresztbe fektetése az ágyásokon,csúnya egy kicsit,de aztán elszoknak onnan.U.i:szintén virágzik a lilaakác,tele megint diri-dongóval.Sőt virágzik az orbáncfű/állítólag reggel 1/2 9-kor nyit/,nyári orgona,loncok,pimpók,mályvák,trombitafolyondár,lobélia,harangvirág,megint a som,leánderek,varjúhájv.ly,hóbogyó,klemátisz,verbénák,tátikák,rózsák és akiírthatattlan hajnalka:Tozatu
Előzmény: edelweis (78)
onobody Creative Commons License 2001.07.06 0 0 81
Szia Edelweis!
Nem aranka az , hanem aproszulák .
Nálunk is van bőven , undoritó növény az biztos.

Üdv Onobody

Előzmény: edelweis (78)
barnetto Creative Commons License 2001.07.06 0 0 80
Kell a trombitafolyondárt metszeni és mikor? Tavaly tele volt virággal, az idén csak 2 hajtásán vannak bimbók.
edelweis Creative Commons License 2001.07.06 0 0 79
Nekem csak őszirózsám van, de az is elkezdett nyílni. Mályva színű.
A pillangóvirágot nem ismerem. Milyen magas? és több színűek?
Előzmény: outdownS (75)
edelweis Creative Commons License 2001.07.06 0 0 78
Hali,
figyellek ám titeket...!! és élvezem a kerti beszámolókat.
Nálunk újra nyílik a futó lilaakác.
Viszont lemerít a gyommal való küzdelem. Azt hiszem arankának hívják azt a futó gazt, ami mindenre felmászik, fehér, tölcséres virágú. Képtelen vagyok kiírtani, pedig már egy disznóölő késsel próbálom olyan mélyen elvágni a gyökerét, amilyen mélyen csak lehet, de valahol mindíg előbújik. Felfut a tujákra, fenyőkre, íriszekre. A frissen gyomlált veteményest, meg egyenesen imádja, mint a macskák. Ezen utóbbiak hagyatékától minden kipusztul, kivéve a gyomom :(
outdownS Creative Commons License 2001.07.06 0 0 77
Kedves pireisz!

Tudom, ez nem vigasztal meg, de néha - drága pénzért - olyan magokat kapsz, amik nem hajlandók kikelni (bármilyen szépen nézel is rájuk). Néhány éve a Marx-téri nagy üzletben árultak csoda-angol-virágmagokat, jó sok pénzt otthagytam miattuk, és alig lett belőlük valami. Lehet, hogy egy élelmes üzletkötő valami leértékelt készletet szerzett be. Már csak emiatt is érdemes az embernek a bevált kedvencekből magot fogni.

Előzmény: pireisz (76)
pireisz Creative Commons License 2001.07.05 0 0 76
Helló Outdowns! Nem szép tőled, hogy ezt mondod. Igaz, nem tudom, mivel bánthattam meg a virágaimat, hogy nem akartak kihajtani. Egyébként nekem is virágzik a pillangóvirág, rengeteg a rózsa, sajnos ez a tegnapi eső sokat letört. És a krizantémok is lassan bimbósodnak. Kinyílt a tavaly vásárolt rózsaszín léggömbvirágom is, sajnos a kék viszont az ásások miatt tönkrement.
Előzmény: outdownS (75)
outdownS Creative Commons License 2001.07.05 0 0 75
Biztos nem sugároztál felé elég szeretetet. (-:) De én sugároztam! És ez a hála...

Na, mindegy. Képzeljétek, már van olyan krizanténom, ami elkezdett nyílni. Rendesen augusztusban szokott - és tavasszal még vissza is nyírtam átültetés után, hogy dúsabb legyen. Már néhány pillangóvirág is van, remélem, a verebek hagynak a magjából, mert nagyon rájárnak.

Előzmény: pireisz (74)
pireisz Creative Commons License 2001.07.05 0 0 74
Helló Outdowns! Vígasztaljon az, hogy nekem kettő kelt csak ki, abból egy maradt meg és az is olyan pici, hogy abból az idén nem lesz virág az biztos, van vagy öt centi és nem akar nőni.
Előzmény: outdownS (72)
Tozatu Creative Commons License 2001.07.04 0 0 73
Elég rossz a kelési arány.Tozatu
Előzmény: outdownS (72)
outdownS Creative Commons License 2001.07.03 0 0 72
Amitől nem vagyok olyan boldog: idén először vetettem magról muskátlit. Kicsit később az előírtnál, csak most kezdenek virágozni.

A 10 szem fehérből lett 4 tő, tényleg fehér, ez OK. A tíz szem rózsaszínből kikelt 3, és az valami brrrrzalom! Én nem ilyen lovat muskátlit akartam! Olyan neon-színük van. A legrémesebb pedig az, hogy - kevesellvén a hármat - elkunyeráltam anyutól egy igazi rózsaszínt, és most ezek össze vannak ültetve, egy urnában. Legkésőbb hétvégén feldúlom az egészet. Addig magam vagyok a feldúlt, ha csak rájuk nézek.

outdownS Creative Commons License 2001.07.03 0 0 71
Most az Agapantuszokat szeretném dícsérni. Agapantus magyarul szerelemvirágot jelent, és én bele is szerettem első olvasatra (a mellékelt fekete-fehér fénykép nem mutatott sokat), elég volt tudni, hogy a már régóta kedvelt Klívia unokatestvére. És kék virágú! Ami pedig kék, az nekem kék!

Az elmúlt években többször is vásároltam, kéket is, meg fehér virágút is. Az életben másképp bizonyultak kétfélének: az egyiknek zölden teleltek át a levelei, a másik visszahúzódott. Mindezt a pincében tették. Tavaly gondoltam egy merészet, és a visszahúzódó fajtát cserepestül a földbe süllyesztve, betakargatva kint hagytam. Vagy megmarad, vagy nem alapon - untam ugyanis, hogy ezek még (3 cserépre valók) nem hoztak virágot. Nos, nem tudom, mi történt volna, ha a tél igazi lett volna, de most ez a 3 cserép növény 23 szál virágot hoz! (A két nagy, amit becipeltünk 3 - 3 szálat.)

Még nem nyíltak ki egészen, de azt már sejteni lehet, hogy mindből kék lesz. Nem bánom, nagyon boldog vagyok tőlük.

outdownS Creative Commons License 2001.06.26 0 0 70
Sajnos, nalunk nem jon ossze eleg fu. Finomszalu, a ferjem szereti rovidre nyirni, a funyirot meg ide-oda huzogatja, mintha porszivozna, ezzel a nyesedeket ugy osszedaralja, hogy alig nehany maroknyit tudok osszegereblyezni. Raszolni meg nem lehet, mert felhuzza az orrat, es akkor meg azt is csinalhatnam en. (-:)

Szoval gyakorlatilag annyi fuvem van, amennyit a szomszedbol kunyeralok, az meg kell a paradicsom- es paprikafoldekre. Egy evben olyan jo dolgom volt, hogy ketfelol is kaptam, akkor jutott a krumplifoldre* is. Sajnos az egyik szomszedot elhoditotta valami kisallattenyeszto...

Lenyeg a lenyeg, a disznovenyek ala nyaridon csak a sajat szecska jut, (meg osszel lombok, tavasszal nemi komposzt). Igy eleg vekony, hamar megeszik a gilisztak. De vekonyan is jobb a semminel, ahol takaratlanul maradt a fold - hiaba javitottam szep sotetre - nehany erosebb zapor eleg, hogy atmossa, es a felszinen meglatszik a vilagosabb homok. Mulcs alatt viszont szep.

*"Foldek" alatt osszesen 4 db vetemenyesagyas ertendo, 4,5 x 1,2 meretben!

Előzmény: barnetto (69)
barnetto Creative Commons License 2001.06.26 0 0 69
OutdownS, milyen vastagon rakod a mulcsot, hogy átjön a gyom? A bokrok tövét mulcsozom, évek óta, csak fűkaszálékkal. A régit nem szedem föl, mindig csak rakok rá újat. (eleve 10 cm-t raktam) Mikor már nem is látszik, tavasszal, akkor kap újat. Nem gyomos. Kisebb növényeknél biztos nem működne ilyen vastagon.
Előzmény: outdownS (66)
outdownS Creative Commons License 2001.06.26 0 0 68
Még annyit (cserebere ügyben), hogy én tulajdonképpen a saját munkahelyemre gondoltam...
Belvárosi, nyilvános hely (de nem ~ház!), majd a részleteket levélben megbeszéljük, ha itt az ideje.
outdownS Creative Commons License 2001.06.26 0 0 67
Tegnap este olyan szép csendes idő volt, nekiültem levendulákat nyírni. Igazság szerint ezt délelőtti-déli napon illene, dehát akkor nagyon meleg van, és túl sok a méhecske... (Még most, estefelé és volt néhány.) Tudjátok milyen csodálatos illatfelhőben üldögéltem a levendulák, meg egy közeli királyliliom társaságában?

Tulajdonképpen, sajnálom lenyírni őket, hiszen olyan szépek a kertben. De ha nem nyírom meg idejében, nem lesznek olyan szépek a szárított virágok, és a bokrokat is nehezebb rendben tartani. Öt bokrot formáztam meg sünire, (hátra volna még nyolc) a lenyírt virágokkal tele lett egy kisebb ruháskosár. Csak egy részét fogom szabályszerűen, fejjel lefelé lógatva szárítani. Ugyanis rájöttem, hogy ha még frissen, de víz nélkül teszem vázába őket, a virágfejek enyhén meghajlanak száradás közben, és olyan lesz az egész csokor, mint egy szép szökőkút. Elrendezni sem tudnám jobban. Egy részüket meg természetesen elajándékozom.

outdownS Creative Commons License 2001.06.26 0 0 66
A hétvégén a kert nyugati szélén húzódó szegélyágy rendbetétele volt a fő munkám. Persze, minden "fő" munka mellett adódik egy sereg "mellék" munka is.

Jelen esetben az egyik a mulcskészítés volt. Összegyűjtöttem vagy három ruháskosárra való anyagot: az elvirágzott Weigela bokor lemetszett ágait, a majdnem elvirágzott muskotályzsályák egy részét, a futórózsa rakoncátlan hajtásait, a többi rózsa megfakult virágát, meg a többszörösen megbánt (és kigyomlált) csicsóka szárát. Mindezt felaprítva néhány vödörnyi jó vegyes "szecskához" jutottam.

Ilyenkor jó igazán gyomlálni. A megtisztított területet azonnal be lehet takarni, és akkor pár hétig nyugodtak lehetünk. Amíg ezt a "felszíni komposzt" el nem tűnik.
Kár, hogy soha nincs elég belőle. Ezért mindig a nehezebben hozzáférhető helyekre terítem (pl. a kerítés melletti helyekre.)

Másik mellékmunka az átszervezés. Most egy csoport muskotályzsályát egészen kiszedtem (a többiből lesz elég mag, meg néhány évelő), lett egy jó négyzetméternyi
üres helyem. Sajnos, vakondtúrta terület, ezért sem vetni, sem ültetni nem akartam oda. Elhelyeztem viszont néhány téglát (a vakond majd jól beveri a fejét), és odaszállítottam a leandereket. Eredeti helyük kora reggel és a délután közepétől árnyékos. Az imígyen felszabadult helyre vásároltam néhány fehér nicotaniát (mert ilyenem még nem volt), és odahelyeztem a cserepes fuksziákat. Szépek lesznek együtt.

További mellékmunka: az új fehér rózsámból készítettem néhány dugványt. (Hogy majd hova teszem őket, fogalmam sincs.) Az oszlopos tiszafa magról kelt, és cserépben dédelgetett csemetéit viszont eluntam dédelgetni, és kiültettem őket a kerítés mellé, minden egyébnek a háta mögé. Olyan lassan nőnek, hogy igencsak hosszú életűnek kell lennem, ha én ezekből sövényt akarok látni. De ki tudja? Dédnagypapám kilencvenvalahány évesen, kellemes kertészkedés után, egy délutáni szundikálás alatt szundított el örökre. Szívesen követnék ilyen jó példát...

outdownS Creative Commons License 2001.06.25 0 0 65
Sziasztok!

3 napos hétvége (és intenzív kertművelés) után most csak bekukkantani van időm. Majd írok szépeket.

Eredeti quszinak üdv! Van kerted is, vagy csak jó kedved? (-:)

kicsi emma Creative Commons License 2001.06.25 0 0 64
Hali, elmerülten olvastam az elmúlt napok terméseit itt, gyönyörűek lehetnek azok a kertek! Szerintem egy ilyen csereberét inkább valami szép kertben kéne tartani, nem gondoljátok???

Lenne egy nagy kérdésem: kaptam német magokat, zacsiban, csupa évelőfajta, és persze semmi szöveg, csakkis táblázat, hogy ápr-máj-júni kell vetni, van amelyiket még júli is, aztán szét kell tűzdelni, melyiket hány centisen, és nyáron virágzanak. Gondolom jövő nyáron.
Én eddig véelőket így magról nemigen vetettem, vannak erre jó módszerek? Az egyik csomag primula vlt, azt már nyukám ládákban elvetettte, telis tele lettek aládák kis primulapalántákkal, most szétültetgettem őket, és meg is maradtak - szerintetek ez fog vrágzoni tavasszal télleg? metrt akkor valóságos primulaerdő lesz nálunk, egy napig ültetgettem szét őket a kertben!
És vannak színes nyári margaréták, aztán olyan szarkaláb féle, kék, lila meg fehér, aztán az a kis lila, apróvirágú kúszóizé, amit a falusi nénik háza előtt szoktam látni.

Ültessem el nyugodtan ládákba, aztán ahogy a primulával is volt, ha megerősödik mehet a kertbe? nagyon izgulok ezen.

Tozatu Creative Commons License 2001.06.23 0 0 63
Jól vagy?Nem álltál sokat huzatban?DDDDDTozatu
Előzmény: originalqszi (62)
originalqszi Creative Commons License 2001.06.22 0 0 62
Virágoskert az én szívem!
Sokra nem is viszem:DDDDDDDDDDDDDDDDDD(((((
Tozatu Creative Commons License 2001.06.21 0 0 61
Oké,megvárom a növénybemutató végét,nehogy kimaradjak valamelyikből.Küldöm,ha sikerül a címem mailban.De mit küldjek berében?Tozatu
Előzmény: outdownS (56)
barnetto Creative Commons License 2001.06.21 0 0 60
Kedves edelweis, csak vicceltem a PECSA-val, kész őrület lenne abban a tömegben. Csak elképzeltem, a sok csencselő között magunkat a növényekkel tömött szatyrokkal, magokkal. Isten őrizz, oda menni, még eladnák a felkínált szépségeket:-).

Tozatu, Te télleg messze vagy, de egy ilyen buli...

Előzmény: edelweis (57)
Megyesi Éva Creative Commons License 2001.06.21 0 0 59
Teljesen ízlés kérdése, hogy a rózsák közé vagy mellé mi kerüljön. Jól mutat, ha az ágyás szélét egynyári virágokkal vagy akár levendulával körbe ülteted. A levendula a levéltetvel ellen is véd - no nem 100%-osan, de jóval kevesebb lesz belőlük, mint egyébként. Lényeg, hogy azért könnyen hozzáférj a rózsákhoz, ha szedni vagy kapálni akarod.
Előzmény: edelweis (58)
edelweis Creative Commons License 2001.06.21 0 0 58
Néhány perce jöttem fel a kertből és örömmel láttam, hogy a kicsi és a nagy gránátalmám idén annyi virággal ajándékozott meg, mint még soha. A kicsi kb 80 cm idén virágzott először. Sajna a kivit hiába nézegetem ebben az évben egy szem virágja sem volt.
A pázsit elég szomorúan néz ki. Beszereztünk egy pázsitlazítót, amivel egy óra alatt kb 2 ruháskosátnyi gyomot és elhalt füvet sikerült kitakarítani. A zöme még hátra van :(
A rózsák között is rendesen írtottam a gazt. Kérdésem az lenne, hogy a rózsákat általában illik önmagukban hagyni, vagy esetleg az ágyás szélére lehetne ültetni apróbb növényeket, mint pl lobélia, vagy törpe szegfü, vagy ...?
edelweis Creative Commons License 2001.06.21 0 0 57
Kedves barnetto,
A PECSA bitztosan egy jó hely, csak gondolj arra, hogy nem mindeki tudja kocsival szállítani a növényeket, mint pl én sem. Namost néhány szatyor virág, meg egy kis föld is mellette...nem könnyű cucc. Ha lehetne javasolnom egy olyan helyet, ami viszonylag könnyen elérhető, mondjuk metróval. Javasolhatom esetleg a Battyány téri, dunaparti részt? egész jónak látszik, ott hely is van és senkit nem zavarunk. (Az egyéb metrómegállókat csak azért nem ajánlanám, mert ott nincs olyan szabad hely, ahol mehetne a nagy csencselés:))esős idő esetén, még az aluljáróba is lemehetünk
Előzmény: barnetto (51)
outdownS Creative Commons License 2001.06.21 0 0 56
Kedves Tozatu!

Neked elküldjük, amit kérsz. Én legalábbis nem tudnám elviselni a gondolatát, hogy olyan kopár legyen a kerted. (-:)

Csak állítsd össze a kívánságlistát, azután súgd meg a címed...

Előzmény: Tozatu (53)
Tozatu Creative Commons License 2001.06.20 0 0 55
Kisújszálláson.Kukucs:Tozatu
Előzmény: barnetto (54)
barnetto Creative Commons License 2001.06.20 0 0 54
Tényleg, Te merre vagy?
Előzmény: Tozatu (53)
Tozatu Creative Commons License 2001.06.20 0 0 53
De akkor én,hogy a PECSÁ-ba csereberélek,itt az alvégen?Tozatu
Előzmény: barnetto (51)
Tozatu Creative Commons License 2001.06.20 0 0 52
Jaj,de jó!Nyuxom,bár a levendulakosárba belebonyolódtam.Kövirózsa szeret kikorhadt tuskóban is,garázskaputámasztónak.Tozatu
Előzmény: outdownS (48)
barnetto Creative Commons License 2001.06.20 0 0 51
De jó, hogy benéztem ide!
Edelweis, nagyon jól jönnének az ígért virágaid, szerintem ősszel kellene cserélgetnünk.

OutdownS, a csere-bere tényleg jó ötlet lenne személyesen. Igen, kérnék szépen pillangóv.magot.
Még abban a stádiumban vagyok, h kisebb növények férnek, gyűjtögetek, veszegetek. Fával már gondban lennék.

Megnyithatjuk a PECSA-ban a bolha mellett a növénybazárt:-)

Csesznye - régen hallottam, megtetszett, használom. Találó lehet, mert rájöttél, h nem bazi az estikém. Legközelebb napra vetem.

edelweis Creative Commons License 2001.06.20 0 0 50
Kedves outdownS,
kíváló ötlet összejönni egy általános csere-berére, mert én is tartok a növények postai küldésétől. Már csak egy jó központi helyet kéne kitalálni és összegyüjteni ki-mit szeretne, ki-mit tud ajánlani
Előzmény: outdownS (46)
outdownS Creative Commons License 2001.06.20 0 0 49
Heti műsorajánlatunk:

Discovery - Potted history. Apró kavicskert építése japán stílusban. Csütörtök 18.00 és szombat 18.30.

outdownS Creative Commons License 2001.06.20 0 0 48
Tozatu megnyuxik, kap magot! (-:)
Előzmény: Tozatu (45)
outdownS Creative Commons License 2001.06.20 0 0 47
Kedves Barnetto!

Az estike szebb, virágosabb és zömökebb lesz napos helyen.

Örömmel tanultam tőled egy új szót, hogy "csesznye", az életben nem hallottam, de jó, ízes. Gondolom, olyasféle, mint a csenevész, meg a nyiszlett.

Igen, a pillangóvirágot magról. Már ősszel is el lehet vetni. Kérsz?

Előzmény: barnetto (43)
outdownS Creative Commons License 2001.06.20 0 0 46
Kedves Edelweis!

Évelő szarkaláb ajánlatodnak nem tudok ellenállni (mert amíg élünk, remélünk). Átültetés ügyben hajmeresztő dolgaim vannak (bármit, bármikor, és ezt növényestül megússzuk), de a hivatalosan kedvező idő az kb. szeptember. Addig kitalálom, hova tegyem, és főleg, hogy mivel háláljam meg.

Érdemes lenne addig elgondolkodni mindnyájunknak, ne szervezzünk-e azidőtájt egy általános csereberét, hogy megússzuk a postai megpróbáltatásokat.

A kaliforniai mák termése nem is gubószerű, hanem egy hosszúkás valami, nem dísznek való. Sajnos a díszmákom gubója sem olyan szép nagy, mint amit szárítva árulnak. Nem tudom, az miből van.

A kövirózsáknak tényleg kövön a legjobb helye (láttam már szárazon falazott kőkerítés tetején üldögélni), dehát nekünk nincs kövünk.

Tozatu Creative Commons License 2001.06.19 0 0 45
Jó ötlet ez a bemutató,most nyugtalanít,hogy nincs pillangóvirágom.Asziszem orvosi eset vagyok már,mert most vettem bordó gumós begóniát,mivel sárga,piros,narancs már van. stb...
Barnettó,az enyém kicsi estike is csesznye,a szomszédasszonyé a napos kerítés mellett illatozik,öröm arra menni.
Komárom,jó gondalat a fotó,csak ahhoz szagembernek kéne lenni,mert örülök,ha néha egy családi fotót tudok küldeni emilben.Tozatu
Előzmény: outdownS (38)
edelweis Creative Commons License 2001.06.19 0 0 44
OK, akkor összel figyelmeztess ígéretemre. De ha szagemberk szerint most is átültethetők, szívesen kiásom őket. A küldéstől félek, személyes átadással gyorsabban átültetheted.
Előzmény: barnetto (43)
barnetto Creative Commons License 2001.06.19 0 0 43
OutdownS, az estikét hová ültetted? Nekem félárnyékban van és nagyon csesznye. A pillangóvirágot magról kell vetni? nem ismerem.

Edelweis, nem adom még fel a sziklakertet, sőt az ősszel szeretném olyanokkal bővíteni, amik nem tavasszal nyílnak. Ajánlatodat elfogadnám boldogan. Mellette van 2 ligustrum, amiket nem szeretek, a bővítéssel kimehetnek. Már tettem elé egy farönköt, azon üldögélek és egyelőre csak gyönyörködöm. Bár nem minden maradt meg.

Tozatu, Téged lehet irigyelni! A mi kertünk is hasonló méretű, de Te ebben élhetsz minden nap, jó lehet.

edelweis Creative Commons License 2001.06.19 0 0 42
Úgy látszik hasonlóan gondolkodunk. Épp a múlt héten készítettem egy szép tálat kövirózsákból. A gyomokon még úgy próbálok kifogni, hogy az olyan sziklákba, ahol kisebb mélyedések vannak, oda is kövirózsát ültetek. Ezek szépen megkapaszkodnak ott, sőt, terjeszkednek míg a gyom versenyképtelen a csupasz kövön
Előzmény: outdownS (27)
edelweis Creative Commons License 2001.06.19 0 0 41
Milyenek a kaliforniai és a diszmák termései. Régebben szeretnék olyan mákfélét ültetni, amiből száraz virágcsokorba való gobót nyerhetnék. A tieid alkalmasak erre?
edelweis Creative Commons License 2001.06.19 0 0 40
Szia outdownS,
amennyire én értek hozzá, az én szarkalábaim évelőek. Régebben ültettem és minden évben kihajtanak. Egyre többen. Ha gondolod szívesen felajánlok néhány életerős példányt, hátha így megmarad nálad. Szerinted mikor a legalkalmasabb átültetni?
Előzmény: outdownS (36)
edelweis Creative Commons License 2001.06.19 0 0 39
Szia barnetto,
ne add fel!!! én nem akartalak lebeszélni a sziklakertről. Az enyémben pl van levendula, több féle zsálya, kakukkfű, különféle minifenyők és terülő borókák, amiket szinte elkerülnek a gyomok. A problémásak a kövirózsák, varjúhájak. De fel tudok ajánlani olyan erőteljesen bokrosodó és virágos sziklakertieket, amiket szintén alig kell gyomolni, sajnos a nevüket nem tudom, de szépek
Előzmény: barnetto (31)
outdownS Creative Commons License 2001.06.19 0 0 38
A nyár második felétől, egészen a fagyokig nyílik az estike. Kapható színkeverékben, az én saját válogatásom egy piros árnyalat (olyan "hidegebb" piros). Tavaly kaptam fehéret is. Azt hiszem, elfelejtettem vetni belőle... Nem baj, eláll. És elveti magát (nagyonis bőségesen) csak gyomlálni kell. Csodálatos az illata!

Ugyancsak nyárvégi a pillangóvirág. Háttérbe való, mert jó magas, a hátsó kerítésnél váltja a már elvirágzott (és kigyomlált) szarkalábakat. Finom, csipkés levelével, fehér virágaival jó társa az ottani vezérnövény rózsáknak. A fehér virágokat én szelektáltam.
A kapható színkeverék ugyanis áll fehérből, egy szép sötét "magenta"-szerű színből, meg egy olyan förtelmes fáradt-rózsaszínből, amit nekem rosszul esik látnom. Így aztán a szép sötét is áldozatul esett... A selejtezésre ítélt, meg az elvirágzott pillangóvirágok fontos mulcs-alapanyagok. Géppel aprítom össze, a mulcsot pedig olyan helyekre terítem, ahol majd jövőre szívesen látok pillangóvirágokat.

További "egyszer volt, mindig lesz" növények a mák- és pipacsfélék. Nem tudom, hány éve vetettem díszmákot, de jó régen volt, az biztos. Azóta is minden évben felbukkannak itt-ott, a többségüket kigyomlálom, mert szépek ugyan, de olyan rövid életűek, hogy nem érdemes nekik külön területet hagyni. Az a néhány, ami kegyelmet kap, gondoskodik az utánpótlásról. A kaliforniai máknak ellenben érdemes helyet hagyni (pl. elnyílott hagymások "tetején"), mert folyamatosan nyílik, és laza, kékes-zöld lombja is szép.

Félárnyékos helyekre, talajtakarók, pl. borostyán közé érdemes elszórni a holdviola (júdáspénz) magját. Kétnyári, ezért elszórás után nyugodtan elfeledkezhetünk róla. Azután egyszer csak meglep szép lila virágaival, majd különleges termésével. Jó száraz dísz.

Félárnyékba valókat (főleg évelőket) majd ajánlok még. És ezt vehetitek fenyegetésnek is!

outdownS Creative Commons License 2001.06.19 0 0 37
Az előbb leírt, "helyben kirázós" módszerrel szaporítható a kék nefelejcs is (erről még magot se kell gyűjteni). Legjobb helye a rózsaszínű, liliomvirágú "China pink" tulipán között van, egyszerre nyílnak a tulipánszezon végén. Mivel egyszerre is húzódnak vissza, itt egy ideig nincs mit nézni, ezért eléjük kell ültetni valamit, ami takar.
Idén a hófehér virágú madármályva (Lavatera) kapta ezt a feladatot. Sajnos kissé későn vetettem ezért még csak növekszik. Tulajdonképpen hidegágyba kellett volna vetni, és kipalántázni, de ott minden hely foglalt volt. Tehát ez nem olyan "önálló" növény, mint az előzőek. De gyönyörű, ezért, még ha nem is virágzik túl hosszú ideig, érdemes a kedvencek közé iktatni. Egy szép tövet elég meghagyni magnak. (A termése jópofa, kis csészében üldögél egy régimódi paplangomb, annak az alsó peremén a magok.)
outdownS Creative Commons License 2001.06.19 0 0 36
Az évelők a fő kedvenceim, de az évelők sokszor várva-várt virágzása szezonhoz kötött, ezért kiegészítő növényekre is szükség van. De nem a legkényesebbekre, meg a legdrágábbakra! Azok az igaziak, amik képesek "gyomnövényként" viselkedni.

Egynyáriak, amelyekkel kevés gond van:

Valamiért a gyönyörű évelő szarkaláb nem szeret nálam. Nem szeret kikelni, ha készen veszek, nem szaporodik, inkább fogy (vagy a talaj miatt, vagy azért, mert csigacsemege). Ezért az egynyári változattal vígasztalom magam. A sok évvel ezelőtt vásárolt színkeverékből kiválogattam magamnak a legszebb sötétkékeket. A magszelekció nem ördöngösség: az ember nem hagyja magot hozni a nem kívánt színeket (pl. csokrot szed belőlük), a kedvencek magjából viszont eltesz. Természetesen, titokban a kedvenc is továbbörökíthet más színeket, ezért a következő évben megint szelektálunk. (Idén 1 fehér és 1 rózsaszín kelt ki a sok kék között.) A szarkaláb magját közvetlenül érés után ki is rázhatjuk azon a helyen, ahol jövőre látni akarjuk. Ami kikel belőle áttelel, és a következő évben előbb nyílik, mint a tavaszi vetés. Ha még tavasszal is vetünk, elnyújthatjuk a virágzási időt. Ha túl sok van, kigyomláljuk, vagy átültethetünk belőle más helyre (nem sértődős). Általában olyan "tulipánmezők" fölött alkalmazom, ahonnan nem szedem fel a hagymákat. Így nem kell hervadó leveleket nézegetnem, mert a felcseperedő szarkaláb zöldje takarja őket. (Kopasz földdarabokat meg végképp nem szeretek nézegetni!)

folyt.köv.

outdownS Creative Commons License 2001.06.19 0 0 35
Sziasztok!

(-:)Barnetto, a világért sem törnénk le ifjonti lelkesedésedet!

(-:)Tozatu, a tiedet sem, a kert szép méret, de ennyi növény akkor is össze fog csapni a fejed felett. (Ááááá, szó sincs itten irigységről, csak úgy mondom.)

(-:)Kedves Komárom, nekem nincs képem hozzá (-:), aki tud betenni, tegyen, örömmel nézegetjük. De kép ide vagy oda, jössz még nekünk egy lírai leírással...

(-:)Csupka, azt a levendulafonatot láttam egy füveskönyvben is. Aranyos, de megsugom, van egy jóval egyszerűbb (bár nagyon prózai) megoldás is: a levendula virágait lehúzod a szárukról, betuszkolod egy özvegyen maradt zokniba, elkötöd a végét, aztán betuszkolod a fehérneműs-fiók vagy polc mélyére. (A megmaradt szár jó mulcs rózsák alá.)

A továbbiakban rátok zúdítanék néhány virágot (ezekből magom is van, de ha nincs, még lehet.)

Csupka Creative Commons License 2001.06.19 0 0 34
Megpróbálom leírni, nem olyan ördöngős dolog. (Egyébként a Virágvarázslat c. hetente megjelelő füzetkékben találtam egy régebbi számban.)
Naszóval:

Levágod a levendulát és még amikor friss a szára, (ez a lényeg) nekilátsz a kosárka megfonásának. Kiválasztasz 22 db szép szálat, leszeded róla a leveleket meg a nagy virágfej alatt növő kicsiket és a virágok alatt közvetlenül megkötöd egy kb 60-70 cm-es selyem, vagy díszcsomagoló szalaggal jó szorosan, úgy, hogy a szalag egyik végét használod fel a megkötéshez, hogy utána minél több maradjon a fonáshoz. Ha ezzel megvagy, fejjel lefelé fordítot a csokrot és a virágokra kettesével ráhajlítgatod a szárakat (így kapod meg a vázát a kosárkának)és közben váltakozva (egyszer alatta, egyszer felette) átbújtatod a kettesével szedett szárak között a szalagot. Próbáld meg minél szorosabbra fonni (húzni) a szalagot, úgy haladj egyer lejjebb és szépen szorosan fond be az egész virágcsokor-fejet. Ha jól csináltad, a végeredmény egy kicsi, kockásmintás palackforma lesz. Ha lejutottál a végére (ahol már csak a szárak vannak), szorosan elkötöd a szalagot, megtűzöd egy gombostűvel, és vagy a szalagból, vagy egy vele harmonizáló másik szalagból masnit kötsz a kosárka aljára. Kész.
Ízés szerint rakhatod bárhová, fehérneműk, ágyneműk közé, vayg csak úgy fellógathatod. Azt olvastam, hogy régen ilyen kis kosarakat használtak arra, hogy a lepedőket pl. hatosával, vagy tucatjával elválasszák a szekrényben.
Jó fonogatást!
Cs.

Előzmény: Tozatu (32)
Komárom- Creative Commons License 2001.06.19 0 0 33
jó lenne ezeket a kerteket, kertrészleteket bemutatni valahol. Ha vannak képeitek tegyétek be, sokakat érdekelne szerintem. A www.tar.hu/fenyokert oldalain lenne is lehetoség erre, de én is felvállalnám a www.tuja.hu oldalain.
Előzmény: Tozatu (32)
Tozatu Creative Commons License 2001.06.18 0 0 32
Sziasztok!Kb.1600m2-n van,de általában kicsik még,mert intenzíven 1-2éve ültetgetjük.Sokat örököltünk az előző tulajtól is,saját nevelés is,vásárolt is.A nyugati oldalon a hortenziát,labdarózsát,ligetszépét,kúszófűzet. kihagytam.Szívesen küldök olyanból,ami túl rakoncátlan.A gyomlálást úgy oldom meg,hogy fűnyíróval körbe lehessen kerülni a növényt,ahol nem ott marad a szegélynyíró vagy a hajlott hát.Ahol nincs növény ott meghagyom addig a füvet,mert ha nincs talajtakaró nagyon kiszárad a talaj.Sziklakert is volt,picike a kaktuszoknak,de gondoltam télen se legyen csupasz teleültettem és most már a gyomot elnyomják,néha kell kigyomlálni.Barnetto,ne menjen el a kedved,szép lesz az,ha benövik.Kiváncsi vagyok én is a levendulakoszorúra.Tozatu
barnetto Creative Commons License 2001.06.18 0 0 31
Sziasztok!
Jaj, jól elvettétek a kedvemet a sziklakerttől. Az enyém még nagyon fiatal, április végén csináltam, mindent a nagykönyv szerint, alja, sóder, föld. A növényeket kaviccsal körbe mulcsoztam. Kevés gyom jött eddig ki, de a földkeverékhez a komposztot is használtam.

Ti beleteszitek a komposztba az uborkát, paradicsomot, dinnyét, paprikát? Eddig beletettem, és azt látom, hogy ezek bizony hajtanak, ha a felszínre kerülnek. A sziklakertben is.

OutdownS, a Badacsonyt megértem. Ott láttam előszőr termetes szelídgesztenyefát. Rögtön megkívántam, de a szomszédomnál elpusztult.
Dongók, ja olyanok, a liliomra is jönnek. Még utálatos a nagy, fekete hangya, ami repül, és a szúnyoghálón is átbújik, éjjel meg jól megcsíp.

Tozatu, tényleg, mekkora helyen van ez a gyűjtemény? Szép lehet.

pireisz Creative Commons License 2001.06.18 0 0 30
Sziasztok! Nagyon izgalmasak a hozzászólások.
HOGYAN KELL AZT A LEVENDULAKOSARAT FONNI?
Mit gondoltok arról a gyomirtásról, hogy papírral, vagy nylonnal közbeveszem az átkozott gazt és befújon, vagy bekenem a leveleit azzal a Rondoup nevű szerrel? Meg lehet ezt oldani?
Egyébként a csak földhalom sziklakertet azért nem szabad lekiabálni, nekem is olyan volt. Nekem nagyon kedves. Jelenleg csak vízszintesben élvezem őket.
outdownS Creative Commons License 2001.06.18 0 0 29
Kedves Csupka!

Mindent tökéletesen csináltál! Csak mentornak ne nevezz, ippeg most lettem porig alázva Tozatu botanikus kertjétől. (-:)

A borostyánnak tényleg árnyékban a helye, de lehetőleg ne az alapfajt szaporítsd. Egyrészt pár év múlva már terhedre lesz, olyan erős a növekedése, másrészt az árnyék még sötétebb és komorabb lesz tőle. Az én kedvencem egy kislevelű, zöld-fehér-tarka fajta, amit jó sok éve cserepes szobanövényként vettem, és kísérletképpen kiültettem. Ez a kísérlet remekül bevált, most már jó néhány négyzetméteren kiváló, de nem agresszív talajtakaró. És "felvidítja" az árnyékot. (Az előző kísérlet az ugyancsak zöld-fehér, de nagylevelű kanári borostyán volt, az fagyérzékeny, megmaradt, de nemigen szaporodott.) Próbáld ki ezt! Vagy a sárga-tarka goldhearth (goldhertz?) fajtát.

Tátika az van, kétféle is, meg más is van. Majd készítek leltárt. Írd meg most kéred-e, vagy majd ősz felé, hogy tavasszal vethess.

Előzmény: Csupka (25)
outdownS Creative Commons License 2001.06.18 0 0 28
Kedves Tozatu!

Ezt első látásra fel sem lehet fogni! Kinyomtatom, és majd tételesen fájdítom a szívemet. Mi mindent tudnék ebből a választékból kunyerálni! (Ne félj, egy talpalattnyi helyem sincs.) (-:)

Mégis, mondd, hány katasztrófális holdon fér el ennyi minden?

Előzmény: Tozatu (24)
outdownS Creative Commons License 2001.06.18 0 0 27
Kedves Edelweis!

Egyetértek, ahogy az előbb is írtam. A kövirózsákat, apró varjúhájféléket meg végképp borzalmas gyomlálni. Végül azt találtam ki, hogy beszereztem néhány nagyobb, lapos cseréptálat, és azokba ültettem őket, mindegyiket külön. (A földjük zacskós virágföld aprószemű sóderrel keverve, beültetés után a felszínt is ez utóbbival szórtam meg.) Jól megvannak, mutatósak, alig kell velük törődni. És ide-oda lehet rakni őket, ha esetleg akad valahoz egy kopasz folt.

Előzmény: edelweis (23)
outdownS Creative Commons License 2001.06.18 0 0 26
Szia Barnetto!

Letolásról szó sincs! Nem kell engem olyan tragikusan felfogni!

A táj azért hiányzik, mert az ország egyik legszebb kilátását láttuk (Badacsonyból néztünk le Szigligetre). Szépek voltak a reggelek, amikor mi még árnyékban voltuk, és láttuk, hogyan kúszik felfelé a napsugár a hegyoldalon, csodálatosak voltak a naplementék, a viharok, a késő őszi ködpaplan a tó felett.... Na, nem fájdítom a szívemet.

A nagy fekete dongók a lilaakácon olyan kékesfekete, mély hangúak? Én azelőtt sose láttam ilyeneket, csak mióta a muskotályzsályát nevelek. Még gondolkoztam is, mit esznek, ha az nincs. Ezek szerint lilaakácot. Feltételezem, barnettót nem - csak ne piszkáld őket. A közönséges darázsból nekünk is több van, mint kellene. Szó szerint tele a padlás! Át van nekik engedve... Ha a lakásban eszi a fene, agyonütjük (környezetkímélő bio-módszer!), kertben nem piszkáljuk...

A sziklakertet ugyanazért tartom munkásnak, mint edelweis. A sziklakert úgy szép, ha sokféle növényt úgy helyezel el egymás mellett, mintha egy mozaikot raknál össze. Ha minden növény egy külön színfolt, nem kócolódik össze a másikkal, meg nem nő rajta keresztül valami gyom. Márpedig a gyom, az nő, az olyan. Namármost hogy szedsz ki egy szép, tömött, párnás évelőből egy pitypangot? Vagy valami szívósgyökerű füvet? A legvalószínűbb, hogy kicibálod a zöldjét, de bentmarad a gyökere, és számíthatsz rá, hogy újra kihajt. Mikor ezt végkép meguntad, kiemeled az egész növényedet, kézben kigyomlálod, visszaülteted... Közben persze szaporítod is, ki tudja azt megállni? Tehát nagyobb sziklakerted lesz, több gyomlálnivalód, és így tovább... Én pár éve azt mondtam, netovább, mert nem győzöm, és pár talicskányit elajándékoztam egy lelkes ismerősnek, akinek volt pár sziklája, és akart hozzá növényt. (Na ilyen sziklakertet nem szabad csinálni a nagykönyv szerint, hogy egy földkupac, és benne áll pár terméskő, mint kalácsban a mazsola - akkor már szebb az alpesi gyűjtemény egy lapos ágyásban, szikla nélkül.)

A lapostól tehát nem kell idegenkedni. Alföldön az a tájjellegű. Fűszernövényeknek viszont nap kell! Félárnyékba majd ajánlok mást, de most már így is hosszú voltam.

Előzmény: barnetto (22)
Csupka Creative Commons License 2001.06.18 0 0 25
Kedves Mentorom!

Hétvégén rendet raktam és ültettem: illatos ternyét, kék lobéliát, rózsaszín törpeszegfűt és sárga meg vajszínű záporvirágot (avagy kerti gerberát). Azonkívül megnyírtam a levendulát és levendula-kosarakat fontam (nagyon helyesek). Ja, és megpróbáltam áttelepíteni a borostyánt egy hűvösebb helyre, amjd meglátjuk az eredményt.
Pusszantás
Cs.

PS: ha van mág mag a tátikákból, esetleg lehetne kapni?

Előzmény: outdownS (19)
Tozatu Creative Commons License 2001.06.18 0 0 24
Megpróbálom pótolni a belépőmet,de dőljetek hátra....Szóval a bűnös aki miatt csodaételek égtek le és levesek futottak ki:a kerítésen szintén dongók által kedvelt liliakác,átfut vadszőlőbe és eltakarja a szomszédot.A házra az emeletig 3 különböző időben nyíló futórózsa levéltetvekkel megspékelve.Mellettük 2sövényrózsa közé szorítva egy gránátalma/saját gyártmány/Egy kis levendulaboglya,kankalin,viola,pázsitszegfű,kövirózsa,díszcsorba,nárcisz,kaktuszszegfű.Mögöttük egy halódó ezüst fenyő,mahónia,alul lila,felül fehér orgona.Tövüknél sk.selyemakác,erika,liliom,árnyliliom,bőrlevél,meténg.Kerítésen belül aranyvessző,galagonya,fagyal,hóbogyó,kecskerágósövény.A futórózsák és a kerítés közt még piros bazsarózsa+koreai törpefenyő,távolabb alkörmös+ezüstfenyő/tulipánok,nárciszok,krókuszok a tövüknél/,aztán a járda mellett cukorsüveg+fehér pimpó,szeneszter,törpe boróka.A járda másik oldalán gines boróka,tűztövis,aranyeső.A továbbiakban példás rendezettlenségben a mindenszínű rózsákkal,másik oldalon csecsemőpuszpángsövénynyel szegélyezett /a rózsákat és sok egyebet örököltük az előzőektől,de amit lehetett megőriztünk,mégha nem is ott képzeltük el./kertecske,amiben a lyukas helyeket a fű lepte el,és szegélynyíróval klasszul uralom a helyzetet.Indítok egy kasnyi inkaliliommal,törpemandulával,haranglábbal,nefelejcscsel,díszhagymával,ezüstös terülő kecskerágóval.Aztán snidling,körömvirág,terülőlonc,terülőrózsa,mályva,zsálya,cipruska,mocsárimályva,törökszegfű,Máriának a valamije is ide tévedt,fehér csészés.Bírjátok még,?Össze-vissza tarkalevelű meténg,orbáncfű,tűzpiros valami,terülő aranytuja,gömbtuja,kagylóshamisciprus.Len,zsályacserje,többfajta liliom,krizantém,juliánborbolya,páfrány,erika,sásliliom,trombitafolyondár és japánbirssarjadék,földönfutó borostyán.Mindezek 3 különböző időben érő almafa között-alatt-mellett.Folytatódik egy szilvafában, nyugatitujasorban.És már zöldülő gyertyán sövényke közt pici őszibari,5szem redhavenbarival.Körtefa némi körtével,birsbokor a virágja miatt,pöszméte törzses egyre fogyó bogyókkal.3 fajta szőlő,köztük hézagosan télijázmin,trombitafolyondár,lopótök.A hátsó kertben határoló sövénynek banya felé tűztövisek,békés szomszéd felé gyö ngyvirágcserje,mályva,aranyvessző,barátcserje,japánbirs,spirea,rózsalonc,madárbirs,magyal,tiszafa.Északról smaragdtuja,hamisciprusok és társaik határolják.Ilyenkor az egészet leánderekkel,angyaltrombitákkal,kálával,amarilissel tetézem.Van egy kis filagória akörül futók és fűszernövények,tátikák,porcsinrózsák,verbénák,rozmaring,hebék vannak.Mielőtt buzdítanátok a férjemet,hogy mégiscsak váljon csak megemlítem,hogy a magnólia,klemátisz,szomorú nyír és fűz,a vidám nyírok,berkenye,jezsámen,astilbe,bangiták,zanótok,kék szakáll,dísznádak,japánjuhar kimaradtak.Persze sok még aprócska 1-2 éves.A sövények előtt hársfa,körtefa,barack,alma,cseresznyefa.Általában botokkal jelölöm meg,nehogy kifűnyírozzuk,kitapossuk.Mára ennyi elég,álmodjatok szépeket:Tozatu
edelweis Creative Commons License 2001.06.16 0 0 23
Szia barnetto, a sziklakert tényleg nagyon sok munkával jár. Nem véletlenül írtam, hogy az nálunk a "büntetőszakasz" Pl kis kapával szinte hozzá se férsz, én egy hoszzú, hegyes késsel birizgálom ki a virágok közül a gazokat. A kövirózsák a legkellemetlenebbek. A sziklakert akkor szép (szvsz) ha szépen egymásba érnek a növények és kis szigeteket alkotnak. Órákat kapirgálhatsz, látszata alig lesz.
Előző kertemben a ház köré úgy ültettem virágokat, hogy a ház falától kb 50 cm-re terméskő sort raktam és feltöltöttem földdel. Ezt nem sokat kellett gyomlálni és szikláim is voltak.
Előzmény: barnetto (22)
barnetto Creative Commons License 2001.06.16 0 0 22
Szia Lukrécia! Legalább itt nem toltál le, annyira.
Hogy érted, hogy hiányzik a táj?

Igen, pont így gondoltam a ház körül, ahogy írtad. Körben ágyásszerű virágoskert. Ez csak jövőre lesz meg. Közben tartok is a közeli virágoktól, mert mikor a ház mellett virágzik a lilaakác, hatalmas, fekete dongók látogatják. Sokan. Máskor nem járnak arra. Sok a darázs is felénk. Erre van bio módszered?

Miért tartod ilyen munkásnak a sziklakertet?

Kék kriz., lehet, hogy aszter. Kaptam.

A fűszereket is azért raktam dombra, hogy ne tűnjenek el a laposban. Félárnyékban vannak.

Előzmény: outdownS (21)
outdownS Creative Commons License 2001.06.16 0 0 21
Szia Barnetto!

Kertesz leszek, fat nevelek
kelo Nappal en is kelek...

De meg milyen jo lenne! Szepek lehetnek a bokraid, "kulterjes" gazdalkodas mellett azokkal van a legkevesebb gond. Ismerem, milyen a hetvegi leszaladgalas: amit lehet, bevasarolni, elkesziteni, megfozni elore, bepakolni, utazni, kipakolni, ott nekiallni a kerti munkanak, aztan akkor gyonyorkodni a tajban, amikor a fajos derekunkat kiegyenesitjuk... Ami mindebbol hianyzik nekem, az a taj. Szep lehet, csak ugy lesetalni a vizpartra, nagyon szeretem a vizet.

En a helyedben azt a sziklakertet megegyszer-ketszer meggondolnam, mert az a leheto legmunkaigenyesebb kerti letesitmeny.

Ha a haz korul akarsz majd viragokat, akkor megis kulon agyasba kell tenned oket, a funyiro-veszely miatt. Egy hosszukas agyas, amit legalabb az egyik oldalan a gyep hatarol, a masikon pl. a haz melletti jarda (ha lesz ilyen - ha nem, onnan is gyep). Lenyeg, hogy semmikeppen ne legyen 1,20-nal szelesebb, ekkor tudod kenyelmesen megmuvelni mindket oldalrol, anelkul, hogy be kellene lepned a novenyek koze. (Semmifele agyasba nem ajanlott belelepni biokerteszetileg, a talajnak art a tomorites.) Olyan "parasztkerti" stilusban kellene osszeszedni, vagyis "mindent bele". Az evelo fuszereidet, (nagyon kiszaradhatnak azon a dombocskan), margaretat, krizantent (ami eppen kek szinben nem letezik, amid van, az aszter lehet inkabb), a punkosdi is odaillene, de inkabb ne bolygasd, ha jol erzi magat, liliomokat, szarkalabat, haranglab-viragot, malyvat, madarmalyvat, estiket, szerelemviragot, diszpipacsot, kaliforniai makot, koromviragot, levendulat, veronikat... Nem lesz eleg helyed! Majd megirod, ha aktualis, mekkora teruletet szansz ra, meg hogy milyen szinhatasura akarod.

A fozesrol: elhataroztam, hogy ma zoldsegleves lesz a palacsinta elott, feltettem a nagyjat dinsztelni a csodafazekba (tudjatok, amibe se zsir, se viz nem kell), azutan kiszaladtam, hogy par szem ujkumplit kipiszkaljak, azutan eppen hogy csak megusztam, hogy odaegjen, pedig egy kis vaj volt is alatta (kisse megpirult).

Előzmény: barnetto (20)
barnetto Creative Commons License 2001.06.15 0 0 20
Sziasztok!
Olvastam, hogy a belépő a kertbemutató, pedig már firkáltam ide és tetszik is ez nekem.
Sajnos nekem csak hétvégi telkem van, így a gondozás elég vagylagos. Eleinte ültettem mindenféle virágot, de, főleg tavasszal, mikor nagyon nyomul a fű, sokat lenyírtunk, mert nem látszottak ki, még kisebb bokrokat is. Rá kellett jönnöm, hogy nálunk az elsődleges szempont, hogy a fűnél magasabbra nőjön, ami meg akar maradni. De hát kell a virág, ezért eröltetem most a sziklakertet, ami nem nagyon illik oda, de kiemelkedik a környezetből, talán jobban tudom gondozni, ágyást nem akartam. A ház körül még nincs teljes rend, körbe kell alapozni, körülötte lesz virág.
Vannak szép liliomaim, (több féle) egynek nem tudom a pontos nevét, talán buzogány?, na ez jól érzi magát. Tulipánok, nárciszok a fák tövében, most kezd szaporodni a gyöngyvirág, az ibolya mindenhol kikel és terjed. A ház előtt van 1 fehér pünkösdi bokor, akkora virágokkal, hogy nem tudja megtartani, mellette 1 Margitvirág. Van kék kisvirágú krizanténom, amit azért szeretek, mert mikor nyílik, más virág nincs. Csináltam egy fűszeres dombocskát is, itt sem minden viseli el a kétheti gondozást, de a kakukkfű szépen virágzott.
Szeretnék olyan virágokat ültetni, amik nyáron és ősszel nyílnak. A sziklakertet is ősszel bővítem hasonló igényekkel. Örülnék a javaslataitoknak.
Virágos bokraim viszont vannak. A ház mellett lugasban fut repkénnyel a lilaakác. A ház előtt egy uszadékfára felfuttattam a trombitafolyondárt. Sövényben vannak körben: aranyvessző, tűztövis, vadrózsa, díszcseresznye, nyári orgona, orgona, galagonya, boglárkacserje, illatos és rózsalonc, jezsámen, gyöngyvirágcserje, bodza.
Hát itt tartok, ilyen a kertem.
Pireisz, a főzéssel én is így vagyok. A kertben rohan az idő, úgy érzem csak 5 percre hagytam ott a konyhát, és nem.
Mindig van mit csinálni, és ez a jó. A ház előtt van egy nagyobb fűves rész, ahol a vízhez lehet lemenni. Ez gyakori út. Figyelem magamat, mikor tudok úgy végigmenni, hogy ne hajoljak le kitépni egy gyomot, fölszedni egy nyárfaágat. Még nem sikerült, azt hiszem. Talán ha még egyszer születhetnék, kertész lennék. Sok növényt ismernék és értenék a nyelvükön. Jó lenne.
üdv. barnetto
outdownS Creative Commons License 2001.06.15 0 0 19
Kedves Csupka!

A menta kóbor hajlamáról sokat mesélhetnék! Óvatosságból egy feneketlen vödörbe ültettem, amit besüllyesztettem a földbe, hogy ne lássuk a peremét. Ennek ellenére világgámenta... Kiszedtem, a környéket felástam, menta-mentesítettem. Azóta nagy cserépben él. Azóta ugyanazon a környéken évről évre kihajt. (Zöldje teába, gyökere kukába, érdeklődéssel figyelem, ki lesz a szívósabb.) (-:)

Színes egynyárinak nagyon aranyos a tátika. Ha gondosan lenyírod az elnyílt virágokat, a fagyokig kitart. Kis szerencsével át is telel. Nekem "átjött" egy pár tavalyról, nagyon szépen nyíltak, ezután adták fel. Vettem utánpótlást, ezúttal fehéreket. A tavalyiak barackrózsaszínűek voltak, szedtem róluk magot, de nem volt hova elvetni, csak miután a honapos retket megettük. Most keltek ki, lehet, hogy idén ebből már nem lesz virág, - de ha néhány áttelel? Mag van még!

Előzmény: Csupka (18)
Csupka Creative Commons License 2001.06.15 0 0 18
Kedves OutdownS!

Köszi az ötleteket! Nagyon hálás vagyok a biztatásért! A mentát próbálom kordában tartani (folyamatosan nyomozom és szedem kifelé a gyerekeit, mert iszonyatos sebességgel terjed mindenfelé). Azt hiszem, hogy be is vásárolok még pár tő egynyárit, hogy színesedjünk, hétvégén tervezem ugyanis az első levendulaszüretet.
Hahó
Cs.

Előzmény: outdownS (14)
pireisz Creative Commons License 2001.06.15 0 0 17
Én annyira kertbuzi vagyok, mivel napi több, mint 12 órát vagyok távol otthonról, kevés időmben úgy intézem a főzést, hogy felteszem és kimegyek a kiskertembe bóklászni. Aztán kint felejtem magam. A konyhában meg minden odaég, mert bár négyen vagyunk, mindenkinek más a hobbija és az ételt nekem kéne gondoznom, de négyen esszük, és aztán jön a veszekedés. Már megint otthagytad a gyomjaid kedvéért. A fiam, ha látja, hogy haragszom rá valamiért, odaszól: Anyu, növényes könyv!
outdownS Creative Commons License 2001.06.15 0 0 16
Szia, Tozatu! Üdvözlégy a megszállottak körében!

Van egy régi kertész-könyvem "Virágoskert - pihenőkert" címmel. Ha-ha! Hát lehet egy virágoskertben pihenni? Ha elszánom magam, hogy most akkor csak kiülök, és nézem, biztos öt percen belül megakad a szemem valamin, amit ki kell húzni, meg kell igazítani, le kell vágni. Úgyhogy többnyire bemegyek a házba pihenni... (-:)

De légyszíves, írd le részletesebben a kertedet, mert ide az az igazi belépő!

Előzmény: Tozatu (15)
Tozatu Creative Commons License 2001.06.15 0 0 15
Jaj,de jó élnek még növényszeretettel fertőzött emberek.Egyszer azt mondta a férjem,hogy elválik,ha még egy gyomot hazahozok,erre másnap hozott egy láda mindenféle - ezt még súvasszuk be valahova növényt.-Aztán elköltöztünk,amit lehetett áthoztunk,de nagyon fájt a szívünk a kertért.Az elején örültünk,hogy keveset kell fűnyírózni,kicsi a kert,de 2éve megvettük a kert végén lévő telket.És azóta feltöltöttük,másodjára kinőtt a fű is,és még nem akar válni a férjem,van hely,de már lassan telik.Kimegyek valamiért és kinnt felejtem magam,mert ni-ni ez mindjárt virágzik,ezt megöntözöm,kigyomlálomstb...Tozatu
outdownS Creative Commons License 2001.06.14 0 0 14
Szia Csupka! Azert ez mar egy ferfizsebkendonyi!

Ajanlom figyelmedbe egyik kedvencemet, az illatos ternyet. Kis helyen elfer (pl. ott, ahol a tulipanok voltak), szepen viragzik egeszen a fagyokig, ha elfagyott, tavaszig ott lehet hagyni talajtakaronak, es csak azutan kidobni. Azutan a lobeliat - nem ennyire tartos, kicsit tobb locsolast kivan, de olyan csodalatos kek szine van. Tavaly sikerult magot szereznem es idoben elvetnem - keklett a kertem. Iden csak vettem parat a piacon, mikor mar leszallitottak az arakat, most feherbol van tobb. Azutan szerezhetnel meg torpe szegfuket is. Meg esetleg santolinat? Meg szalmagyopart? (Szolj ram, hogy hagyjam abba!) Lenyeg a lenyeg: ezek, meg a fuszerek harmonikus, az ev nagyobb reszeben mutatos egyuttest adnak. De a mentaval vigyaznod kell, azt tudod?

Előzmény: Csupka (10)
outdownS Creative Commons License 2001.06.14 0 0 13
Kedves Eva! Elore is koszonjuk! Legyszives nezz be a Biokertbe is, salamoncs szuzfoldjere kellenenek bokrok.
Előzmény: Megyesi Éva (12)
Megyesi Éva Creative Commons License 2001.06.14 0 0 12
Nagyon örül a szívem, ahogy olvasom soraitokat. Nagyon jó, hogy ennyi növényimádónak írhatok, segíthetik, ha szükségük van rá.
Előzmény: kicsi emma (11)
kicsi emma Creative Commons License 2001.06.14 0 0 11
Szia outdown, de kedves vagy! Hát, igen, nekem egylőre főleg csak anagybirtokom van meg a lelkesedésem. És csak reménykedem, hogy ebből többre is futja. Igyekszem olyan dolgokat ültetni, amivel aztáűnnincs nagyon sok macera - legalábbis a kert egy részére, de a virágoskert, abban szerintem az a jó, hogy állandóan törődni kell vele, gondozgatni, ápolgatni, mint egy szép emberi kapcsolatot....

Én most vetettem törökszegfűt, már kibújtak a pici növénykék, de azt hiszem az csak jövőre fog virágozni, mert kétnyári. Aztán van egy csomó krizantém-tövem, egy nénikétől kaptam, azok is kezdenek bokrosodni. De még gazi kertem nincs. Majd ha szép rend lesz... Ősszel, akkor jön a a nagy kertművelés, már alig várom!

Előzmény: outdownS (8)
Csupka Creative Commons License 2001.06.14 0 0 10
Sziasztok kedves virágkedvelők!

Az én kertem icipici (Zsebkendőnyi, de tényleg) szintén egy társasházi lakáshoz tartozik, de itt mindenki gondozza a neki jutott földdarabot. Miután rájöttem, hogy zöldésgtermesztéssel egyszerűen nem érdemes próbálkozni, áttértem a fűszerekre és a virágokra, és itt vannak sikerélményeim. Tavasszal krókuszok, tulipánok, ázsiai boglárkák, kakukkfű. Később a zsályabokor hófehér virágai, levendula, egy élénkrózsaszín virágú törperózsa-bokor, ami egészen a fagyokig virágzik és most a frissen szerzett vaníliavirág. Még később az előző lakótól örökölt kék harangvirág, és fehér árnyékliliom, néha őszirózsa, ha kikel, és tavaly volt violám is, ami a nagy szárazság miatt októberben kezdett el virítani. Ja és a szomszéd orgonái is (lila és fehér), amik szorosan a kerítés mellett nőnek. Van még snidling, citromfű és menta, saját magát újra elvető borsikafű, néhány tő eper és talán-talán lesz bár tő majoranna is, most épp magról próbálkozom.
Hát ennyi.

pireisz Creative Commons License 2001.06.14 0 0 9
Helló OutdownS! A tervezést én is így kezdtem, sőt próbáltam a bioültetés szerint, mert hogy én állítólag biokertész vagyok. De mindig valahogy másként történt. A nyári ciprusról: Nekem is ugyanez a helyzet. Összeolvastam én már sok mindent. A régi telkemen egyáltalán nem bújt ki. Elfekvő természetű a lelkem. Viszont ha nem nedves a talaj, akkor kiszárad. Mélyre nem szabad ültetni, mert megfullad. Szóval kora tavasszal, nedves időben nem túl mélyen kell ültetni és esetleg jövőre is fog néhány példány kikelni. Az idén talán 3 db kelt ki. A nyári azáleát ismered? Azt nyugodtam ültetheted, nem annyira érzékeny a talajra és a vízre sem. Az idén azok viszont nem keltek ki. Milyen hagymásaid vannak? Nekem tulipánok, nárciszok, kardvirág, györgyike, néhány krókusz, pár jácint. Nagyon aranyosak tavasszal, imádom őket. Is.
Előzmény: outdownS (6)
outdownS Creative Commons License 2001.06.14 0 0 8
Szia kicsi emma!

Olvastam a "kezdeteidről", és láttam, hogy milyen lelkes vagy. Vigyázz, mert Te hozzánk képest "nagybirtokos" vagy, ezért még a végén halálra dolgozod magad! Mindenesetre, ha szereted a hagymásokat is, tudok egy s mást ajánlani. Hálából majd Te is szépen írsz a kertedről!

Előzmény: kicsi emma (7)
kicsi emma Creative Commons License 2001.06.14 0 0 7
outdown, hogy te milyen szépen tudsz írni a kertedről! Egy élvezet volt végigolvasni az írásaitokat! El is képzeltem a kertejiteket, az érzékletes leírás után.
Én is nagy virágbolond vagyok - de éppencsak most lett kertem, illetve nem is kert, csak egy hatalmas nagy terület az épülő házunk körül, és úúúúúgy fáj a szívem, mikor a még feldúlt, sáros-gazos területeit látom. Apránként igyekszem meghódítani - máshogy nem is lehet, és kitapasztalni a növények titkait. Tavaly ősszel kezdtem a kertművelést, és idén tavasszal megvoltak az első élményeim, hiszen kinyíltak az első általam ültetett nárciszok, szívvirágok, krókuszok, kihajtottak, leveledznek a gyümölcscsemeték és most már a rózsáim is virágzanak... Koratavasszal ültettem hagymákat,amire a néni, akitől kaptam, csillag-gladióluszt mondott, már épp kezdtem lemondani róluk - de most látom, kibújtak azok is.
Meg persze egy csomó minden nem maradt meg, nem bújt ki - de pireisz a jukkáid megvannak, először az is meg akart halni, de most látom, nagyon is él, új hajtásokat hozott - szóval nagyon kedves a szívemnek!
outdownS Creative Commons License 2001.06.14 0 0 6
A tervezés persze jó dolog (másoknak mindig tanácsolom), különösen tél vége felé, mikor a Karácsonyi izgalmak elmúltak, és lehet a tavaszt várni.

Jónéhány kockás (na jó, hivatalosan négyzetrácsos!) füzetet "teleterveztem" már, a korai időkben gondosan feljegyeztem pl. a rendelkezésemre álló magokat, meg azt is, mire mentem velük (jó néhánnyal semmire), mert egy elég elhanyagolt családi örökség volt a kertünk, néhány "túlélő" növénnyel, sovány földdel, meszes vízzel, és én ebből akartam virágoskertet. És egynyáriakkal kezdtem, mert színekre vágytam, és gyorsan... Kedves Pireisz, többször 5 év volt a tanulóidőm!

Meg kellett tanulnom, hogy a növények nem az én kívánságaim, hanem a saját igényeik, meg lehetőségeik szerint fejlődnek. Bele kellett törődnöm, hogy vannak, amik nem akarnak nálam élni. Tudjátok, hogy soha, de soha nem kelt ki nálam a seprűfű (előkelőbb nevén nyári ciprus), ami valljuk be, egy elég közönséges gaz, meg a fátyolvirág, meg a borzaskata? Miért? Azzal természetesen mindig tisztában voltam, hogy azáleákról csak álmodozhatok... Meg kellet tanulnom a talajt javítani, ki kellett tapasztalni, mit tegyek az árnyékos helyekre (amiből elég sok van).

És, ahogy mondtam, még meg kellene tanulnom visszafogni magam, valahogy kevésbé munkaigényessé tenni az egészet. (Már vannak jól beállt, "önfenntartó" zugok, ahol a talajtakarók megkímélnek a munkától.) Meg kelle tanulnom nem nem szaporítani a növényeket! Esetleg kidobni a fölösleget? Hát kinek van ahhoz szíve...

Szóval, látom, nálatok teljesen hasonlóak a "tünetek". Szikla nélküli sziklakert, üres helyek keresése, magok gyűjtögetése, magról nevelt örökzöldek....

Szóval, csak írjatok!

outdownS Creative Commons License 2001.06.14 0 0 5
Sziasztok, pireisz, edelweis!

Szeretettel üdvözöllek benneteket a virágoskertben! Megvallom, már rég gyanúsak voltatok nekem, hogy ugyanolyan növénybolondok vagytok mint én, és most a gyanúm beigazolódott. (-:)

A kert nagy, ha gyomlálni kell, de kicsi, ha mindent el akarunk helyezni benne, amit szeretnénk. Ha szerzek valami újat (mert nem tudtam megállni), és hazavittem, utána hosszasan kóválygok, hogy hát hova is tegyem.... Esetleg át kell ültetni miatta egy-két dolgot. Meg még egy-két dolgot... Ismerős? Ezért aztán a kert sohasem végleges, mindig egy kicsit kócos, mindig átszervezés alatt...

Az angol szakirodalom (amit én nagyon kedvelek) "plantsman" néven illeti az ilyen egyéneket (so, we are "plantswomen" - gondolom) - szemben azokkal, akik képesek előre megtervezni mindent, és a tervekhez tartani magukat.

pireisz Creative Commons License 2001.06.14 0 0 4
Szia Edelweis! Látszik az írásodon, hogy te is nagyon szereted a kerted. Én kb. 5 éve kertészkedek intenzívebben, de még most is teljesen dilettáns módon. Én újabban a plusznövényeket elcsereberélem, mert mindig többfélét szeretnék és annak már egyáltalán nincs akkor helye. Biztosan nagy az a kert, hogy annyi örökzöld elfér benne, nekem csak a tujáim vannak és egy saját gyökereztetésű borókám. Volt egy szikla nélküli sziklakertem, de tavaly a csőtörés miatt mindent ki kellett szedni és most szanaszét vannak, de olyan sűrű a virágültetés, hogy gyomlálni nem is merek kora tavasszal, mert félek, hogy olyat is kiszedek, amit nem kellene. Az ősz és a következő év azzal fog eltelni, hogy most már mindennek meg kell keresnem a végleges helyét, hogy mutasson is és hozzá is férjek. Nagyon nehéz dolgom lesz, mert ebben teljesen járatlan vagyok, félek, hogy sok növényem meg fogja bánni, meg én is.
Előzmény: edelweis (3)
edelweis Creative Commons License 2001.06.13 0 0 3
Élvezet olvasni, ahogy kis birtokaitokról írtok. Sajna az én kertem nem igazán az enyém, mert 4-es társasházi telek, viszont csak másodmagammal törődünk vele. Hát nem panaszkodhatom, van mit gyomolni. A sziklakert a büntetőszakasz, az általában rám marad, meg általában a virágok közötti gyomlálás is, mert az nagyon pepecs munka és egyáltalán nem olyan látványos, mint a fűnyírás. Bár folyamatosan olvasgatom a szagirodalmat, túl sok növény nevét nem tudtam megjegyezni. De talán nem véletlen, mert a sziklakertben néhányszor összeszámoltam, de van, min 56-60 féle virágzó ill örökzöld: cukorsüvegfenyő, kúszó boróka, törpe fenyők, és egy olyan esernyős alakban tűlevelű, amit vételekor a Silvánusban sem tudtak megmondani, hogy micsoda. A legrosszabb tulajdonságom, hogy képtelen vagyok kidobni a túlburjánzó növényeket. Ilyenkor mindíg keresek egy még üres helyet és ott "ideiglenesen" elhelyezem. Ezt már csak azzal tetézem, hogy ahol járok, onnan minimum magot, de sokszor növényeket is hozok.
Az örökzöldeket már nem akarom szaporítani épp most vár még vagy 10 cserép magról nevelt kiültetésre:)) inkább a virágokat: tulipán, írisz, ...., de van alpesi harangláb (rózsaszín) szarkaláb (kék) őszirózsa(mályva)2 szép és egy agonizáló rododendron,tűzliliom, árnyákliliom, kiráyliliom és még sokan mások
Veteményesem kicsi, főleg saláta félék és fűszernövények. Most is van 2 féle cikóriám felajánlható a magok egy része. Ősszel sziklakerti
növényeket szívesen felajánlok.
pireisz Creative Commons License 2001.06.13 0 0 2
Az én kertem nagyon kicsi, olyan 10x10 méteres, de én mindenfélét ültetek bele. Nagyjából egy négyzet, amelyik egyik oldalon tujákkal van beültetve és középen egy kapu, ami a bejárathoz visz. Így kétfelé osztva az egyik oldal többnyire füves, de itt vannak a gyümölcsfák és a szélén bazsarózsák és díszbokrok, illetve a hagymások: Japán orgona, fehér orgona, lila orgona fehér csíkkal, labdarózsa, kékszakál, sárga törpe rózsa. Legtöbbnyire tulipán, györgyike. A másik oldal zöldséges, de ennek a szélén aztán minden van: a rózsák között sziklakerti növények, liliom, levendula, díszpipacs, harangvirág, margaréta és a fűszernövényeim. Még nagyon sokat kell alakítanom rajta, hogy számomra is elfogadható legyen. Sajnos ebben a melegben nagyon gyorsan nyílnak el a rózsák. Viszont az idén a levendula nagyon lassan nyílik.
outdownS Creative Commons License 2001.06.11 0 0 1
Az egyik legszebb időszak a tavasz, a tulipánok ideje. A másik legszebb most van: a kerítésen halványrózsaszín futórózsák zuhataga (sajnos csak egyszer nyílik, de egészséges, ellenálló fajta - örökség abból a régi kertből, én hajtattam mindet) előttük jól érvényesül az oszlopos tiszafa, lábánál a zöld-fehér kúszó kecskerágót szinte eltűnik a dalmát harangvirág kék csillagai alatt. Itt az új szerzemény is: egy fehér polyantha rózsa, ősszel vettem, látom, jóban leszünk, sokasodni és szaporodni fog!

Hátrébb a krizanténok várnak sorukra. Addig is, odaraktam néhány cserép muskátlit, meg a két nagy agapantuszt.

A kert végében parasztrózsaszín rózsák hozzák csokros virágaikat - magában nem szeretem ezt a színt, de ez is jó fajta (szomszédnéni kertjéből), folyamatosan nyíló és nem kényeskedik. És nem nyílik magában, köztük már virágozni kezdtek a levendulák, lábuk előtt pedig a hófehér törpe illatos ternye. (Kora tavasszal itt egészen más volt a színvilág: a rózsák bronzos hajtásai mögött remekül néztek ki a narancssárga tulipánok, előtérben pázsitviola, árlevelű lángvirág, tatárka, levendulaszínű törpe aszter és egy csodálatos, enciánkék, alacsony veronika.)

Ahogy a tulipánok és a sziklakertiek elnyíltak, úgy lett a kert színeiben visszafogottabb. Ahol a csí kanyaroghat, hófehér illatos ternye, (a tulipánok hűlt helyén), szürkéskék levelű törpe szegfű, ezüstös törpe üröm, szalmagyopár, senecio (mi az magyarul? - olyan cakkos és hamvas), fehér virágú pázsitviola, fehér- és lilavirágú levendula, meg lila és lila-fehérrel tarkázott zsálya éldegél. A tavalyi kék árvácskák megleptek néhány utóddal, ők is jól illenek ide. A fő attrakció most a muskotályzsálya (halvány lilás-rózsaszín), meg a macskafarku veronika (sötétkék).

Kasvirágok, szarkalábak (sajnos, csak az egynyári szeret, tehát őt neveljük), liliomok, margaréták, további harangvirágok jönnek még...

És természetesen szívesen bekukkantanék a ti kertjeitekbe is...

outdownS Creative Commons License 2001.06.11 0 0 0
A kert csak akkor nagy, amikor gyomlálni kell, nem területre.

A gyepet körben vegyesen ültetett sáv szegélyezi, örökzöld és lombhullató, virágos bokrokkal, talajtakarókkal, rózsákkal, és mindazzal, amit még közéjük tudok gyömöszölni.

Négy "hivatalos" virágágyás, ami a kert végébe vezető utat szegélyezi. Ha a helyemen ülök a konyhaasztalnál, végiglátok rajtuk. Feng-sui szempontból határozottan rossz elrendezés, dehát a feng-suinak nem biztos, hogy igazsága vagyon, és különben is - ez van. Mindenesetre ezek az ágyások úgy tele vannak növénnyel, amelyek kinőnek és kihajolnak az útra, hogy ha az a titokzatos csí tényleg létezik, kedvére kanyaroghat közöttük.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!