Keresés

Részletes keresés

URobi76 Creative Commons License 2015.03.08 0 0 278

Sziasztok.

 

Beszereztem egy 5 tálcás aszalót(Magitech MT-7670)

 

Kérdésem:

Tapasztalatotok szerint mit mennyi ideig kell aszalni kb?

Szívesen vennék néhány használati fogást,hogy mire érdemes odafigyelni,szakmai fogások(((-: stb.

 

Előre is köszönöm.

eeddie Creative Commons License 2015.03.02 0 0 277

Jól záródó fémdobozban vagy befőttesüvegben... de csak ha jól meg van aszalva, különben penészedik..  Zacskóban vagy tovább szárad, ha nem veolt elég száraz, vagy felveszi a légkör nedvességét.  És molyosodik, porosodik. 

Előzmény: bell50 (276)
bell50 Creative Commons License 2015.03.02 0 0 276

Nekem a nagyim mindig azt mondta, jól szellőző vászonzacskóban kell az aszalmányt tárolni.

 

55judit Creative Commons License 2015.01.25 0 0 275

Ebben a blogban kaphatsz egy fajta tájékoztatást az aszalókkal kapcsolatban:

http://gittarawfood.blogspot.hu/2009/05/aszalogepek.html

Előzmény: Csincsilla75 (274)
Csincsilla75 Creative Commons License 2015.01.11 0 0 274

Hát rendeltem egy Gorenje gyümölcsaszalót, meg is érkezett apró darabokra törve :( 

13.390 lett volna ... Most újból rendelni akartam de már nincs egy darab sem. 

Hiába keresgélek, Sencor,Scarlett,Zelmer,Concept, MPM,Ezidri,Avair... ezek vannak 15000 körül. Egyiket sem ismerem  :( Valakinek van ezekkel kapcsolatban tapasztalata?

55judit Creative Commons License 2014.12.30 0 0 273

Én is úgy tudom, igen jól bírják az aszalók a strapát. Végül is folyamatos üzemeltetésre alkották meg őket. :) Szerencsére választék is van bőven, így mindenki igénye és pénztárcája szerint választhat.

Előzmény: Törölt nick (272)
Törölt nick Creative Commons License 2014.12.29 0 0 272

Hát én a juicerrel voltam így, sokallottam az árát, nézegettem külföldi honlapokon, de nem jöttem volna ki jobban, mégha olcsóbb is. Úgyhogy még várok a vásárlással. Azt értem el csak a keregéléssel, hogy az amazon azóta is bombáz emailekkel, hogy vegyek ilyen vagy olyan konyhai gépet, mert milyen kedvezményes... elfelejtkeztem keresés előtt kijelentkezni.

Amúgy az én 8000 forintos aszalóm másfél hónapig szinte folyamatosan ment idén a szilva és fügeszezonban. De a régi is ment vagy 8 évig itthon, és még most is használom gombaszárításra a nyaralóban.

Előzmény: 55judit (271)
55judit Creative Commons License 2014.12.29 0 0 271

Egyébként keresgéltem az interneten hol lehetne olcsóbban hozzájutni.

Az amcsiknál 50 $ körül van, de növelné a költséget a szállítás, és nem kapnék garanciát ha onnan hozatom. Ezért vállaltam a itthoni vásárlással a többletköltséget. Titkon számítottam arra, hogy lehet hogy tönkremegy nálam hamar és jól jöhet a garancia, mert tudtam hogy hónapokig éjjel-nappal használni fogom. De bírja a kiképzést, semmi gond vele.

Előzmény: 55judit (270)
55judit Creative Commons License 2014.12.29 0 0 270

Nincs összehasonlítási alapom, így tapasztalatból nem tudom az enyém mennyivel jobb mint a többi, viszont teljes mértékben elégedett vagyok vele. Minden úgy sikerül vele, ahogy szeretném.

 

Talán a Gitta - akinek ez a nyers étel blogja van, nagyobb ismerettel rendelkezik, ő már régi mestere az aszalásnak. Én is az ő receptjeivel tanultam először, utána jöttek csak az önálló próbálkozások:

http://gittarawfood.blogspot.hu/2009/05/aszalogepek.html

Előzmény: Törölt nick (269)
Törölt nick Creative Commons License 2014.12.29 0 0 269

Ó nem. Az aszalás nem úgy megy, hogy bekapcsolom és ha készen van kiszedem. Bekapcsolom mondjuk 3 órára, akkor egy kis pihenés kell neki, ha időm van átnézem, tálcát cserélek, a végefelé az elkészülteket kiszedegetem, új adagot teszek a kiürült tálcákra, majd mehet újabb 3-4 órára, amikor újra ellenőrzöm. El lehet lenni időkapcsoló nélkül, az én első gépemen sem volt. Én inkább azon csodálkozom, hogy egy ilyen alapvetően primitív szerkezeten mi kerülhet majd egy százasba. Persze ha lenne annyi pénzem, amennyi nincs, én is mindenből a legjobbat venném meg. 

Előzmény: 55judit (268)
55judit Creative Commons License 2014.12.28 0 0 268

Valószínű azért, mert időkapcsolónak nem sok értelme.

Ha pl. aszalok egy bizonyos gyümölcsöt és megfigyelem mennyi idő alatt aszalódott kedvemre, akkor sem biztos hogy a következő adag is ugyanannyi idő alatt lesz ugyanolyan. Így nem érdemes időt beállítani. Sok befolyásoló tényező van, így érdemes szemmel kísérni a folyamatot.

Előzmény: Törölt nick (267)
Törölt nick Creative Commons License 2014.12.28 0 0 267

Jó is az az Exclibur, de éppen 10* annyiba kerül, mint az én mezitlábas szárítóm, ami tökéletesen megfelel a célnak. És még időkapcsoló is van rajta, ami az excaliburon 90ezerért már nem fért bele.

Előzmény: 55judit (266)
55judit Creative Commons License 2014.12.28 0 0 266

Szia!

 

Én itt vettem az 5 tálcás fehéret tavasszal:

http://juicers.hu/category/termekek/aszalo-keszulekek/amerikai-excalibur-5-es-9-talcas-aszalok/

 

Nagyon elégedett vagyok vele. Gyümölcsöt, zöldségeket, gyógynövényeket aszaltam eddig benne, készítettem gyümölcs lapot, és különleges édességet is magvakból -- aszalt gyümölcsökből. nagyon ki lehet használni.

Előzmény: Csincsilla75 (264)
Törölt nick Creative Commons License 2014.12.27 0 0 265

Meg kell nézni a tuéajdonságokat és az árát. Számomra fontos szempont az állítható hőfok, állítható működési idő, a min. 5 db magas tálca (szilva és felezett füge bele kell férjen). Ha mindez elfogadható áron van, akkor jó.

Nem egy komplikált szerkezet, nekem még a régi is megy, csak a tálcák töredeznek, elöregedett a műanyag.

Előzmény: Csincsilla75 (264)
Csincsilla75 Creative Commons License 2014.12.27 0 0 264

Sziasztok! Szeretnék venni egy aszalógépet de tanácstalan vagyok. A neten találtam 3 félét : Zelmer, Sencor és Gorenje. Melyiket érdemes megvenni szerintetek? Vagy inkább A Média M.- ban nézzek szét? Köszönöm !

leveste Creative Commons License 2014.10.07 0 0 263
Sajna már máshol eladtam.
Az elérhetőségem a nevemre kattintva előjön.
Előzmény: bublagyula (262)
bublagyula Creative Commons License 2014.09.10 0 0 262

Üdv, engem érdekelne.

 

Kérnék egy elérhetőséget.

 

Köszönettel

Előzmény: leveste (253)
leveste Creative Commons License 2014.09.07 0 0 261
A magasabb hőmérsékletű inkább karamellre hajaz,
az alacsonyabb savanykásabb, szilvásabb.
Előzmény: Törölt nick (260)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.06 0 0 260

:) Akkor lesz penészes, ha nem teljesen kiszárítva teszi el. Szóval az időt rá kell szánni, akármilyen is a hőfok, a szilva állaga dönti el, hogy készen van-e.

Melyik volt finomabb, az alacsony hőfokos vagy a magas?

Előzmény: leveste (259)
leveste Creative Commons License 2014.09.06 0 0 259
Ez így van. Aszaltam szilvát két gépben is. A gyári, Sencor 70 C°ra is felmegy.
A házi készítésű gép 40° fölé nem megy, de kb tripla idő, mire kész az aszalvány.
Egészen más az íze. :-)
De penészes nem lesz!
Előzmény: Törölt nick (258)
Törölt nick Creative Commons License 2014.09.05 0 0 258

Alacsony hőfokon nem tudod rövid ideig aszalni, mert nem készül el. Megromlik, megpenészedik. Az idő a hőfokkal fordítottan arányos.

A c-vitaminnak szerintem aszalásnál annyi... más egyéb hasznos anyagok maradnak, de ha c vitaminra vágysz, egyél friss gyümölcsöt.

Előzmény: fürj999 (257)
fürj999 Creative Commons License 2014.09.05 0 0 257

Szia

Azért kell alacsony hőfokon és rövid ideig aszalni, mert a vitamin ( C) károsodik 40 fok felett. 

Előzmény: Leria (251)
leveste Creative Commons License 2014.09.02 0 0 256

A nagy méretű, ipari gépekben hogyan működik a "fáradt" levegő kezelése?

Hőcserélőn keresztül kiengedik a rendszerből,

vagy a gépben vonják ki a párát és ugyanazt a levegőt cirkuláltatják?

 

Törölt nick Creative Commons License 2014.09.01 0 0 255

Nekem most a szilva kb 36 órája folyamatosan megy. Már szedtem ki belőle egy üvegnyi készet, összébbraktam és két tálcát kiürítettem, ahová friss szilva került. Az csak a két felső lehet, mert azt tapasztaltam, hogy ha alul van az új, átgőzöli a már majdnem kész régebbieket.

Előzmény: Leria (254)
Leria Creative Commons License 2014.08.30 0 0 254

Köszönöm az ötleteket! Nos, a goji 3 órája aszalódik a gépben, de még semmi sem történt :-) Kíváncsi leszek, hogy 6, 9, netán 24 óra lesz belőle ;-) De annyira rossz az idő, a szabadban nem tudom aszalni.

Előzmény: Törölt nick (252)
leveste Creative Commons License 2014.08.30 0 0 253

Sziasztok Aszalásbarátok!

Hátha valakit érdekel:

Eladnám házi készítésű aszalómat.

8 gyalult fenyő keret, 50*50*6 cm.

Tűzött, fehér műanyag háló.

Stabil 40-42 C˙-ra beállított fűtés.

Bimetál érzékelő, szilárdtest relé, a vezérlés 12 V-ról megy.

Halk, 12 V-os ventilátor.

2 alkalommal használtam.

 

Ára 28 eFt

 

 

Törölt nick Creative Commons License 2014.08.29 0 0 252

Semmi tapasztalat goji bogyóval. De az adott idők sose irányadók, a lényeg az aszalt termék állaga. NE legyen törékeny csontszáraz, de ne lgyen puha sem.  HA fölös nedvesség marad benne, megpenészedik. Szóval tapogatni kell az anyagot, és kitapasztalni, mikor jó.

Én már évek óta csinálom, most mégis szem előtt tarom az aszaltszilvás üvegeket, hogy nponta tudjam ellenőrizni, nem penészes-e. 

Aki biztosra akar menni és van helye, az aszalt gyümölcsöt fagyasztóban tárolja.

Előzmény: Leria (251)
Leria Creative Commons License 2014.08.29 0 0 251

Goji bogyót szeretnék aszalni. Magyar nyelvű honlapon nem igazán találtam információt. Német honlapok szerint 3 óráig kell aszalni kb. 40 fokon - ennél több ott sem derült ki. Vajon a hőfokszabályozó nélküli aszalóban jó lesz? (Merthogy ez 40 foknál magasabban aszal, ha jól tudom.) Előtte le kell forrázni? Mire kellene odafigyelnem? Van valakinek tapasztalata? Köszönöm!

Törölt nick Creative Commons License 2014.07.27 0 0 250

Nem gondolnám. A fagyasztás roncsolja a szerkezetét, minden gyümölcs többé.kevésbé plöttyedt lesz kiolvadás után. Lekvárnak jó, én is szoktam ezzel játszani, bár kicsi a helyem a fagyasztóban.

Előzmény: Jbori (249)
Jbori Creative Commons License 2014.07.27 0 0 249

Talán megér egy próbát fagyottból aszalni?

Előzmény: Jbori (248)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!