Mindent addig, amíg meg nem aszalódik! Még az egy tálcán lévő szilvák is eltérnek egymástól. Cserélgetni kell a tálcákat, amikor már néhány kezd elkészülni, rendszeresen nézni őket, én ki szoktam szedni azt, ami elkészült, rögtön zárt üvegbe. A kellő szárazságot nagyon komolyan kell venni, nekem sok megpenészedett az első években.
Nem szoktam folyamatosan járatni a gépet, időnként közbeiktatok szüneteket. Bár tavaly annyi szilvát aszaltam, hogy ezt nem tudtam tartani, éjjel-nappal ment egy darabig. Így járatva a gépet a szilvára 30 órát számolhatsz, de egyenként kell ellenőrizni az állagát üvegberakás közben, és ami nem kész, mehet vissza.
Jól záródó fémdobozban vagy befőttesüvegben... de csak ha jól meg van aszalva, különben penészedik.. Zacskóban vagy tovább szárad, ha nem veolt elég száraz, vagy felveszi a légkör nedvességét. És molyosodik, porosodik.
Hát rendeltem egy Gorenje gyümölcsaszalót, meg is érkezett apró darabokra törve :(
13.390 lett volna ... Most újból rendelni akartam de már nincs egy darab sem.
Hiába keresgélek, Sencor,Scarlett,Zelmer,Concept, MPM,Ezidri,Avair... ezek vannak 15000 körül. Egyiket sem ismerem :( Valakinek van ezekkel kapcsolatban tapasztalata?
Én is úgy tudom, igen jól bírják az aszalók a strapát. Végül is folyamatos üzemeltetésre alkották meg őket. :) Szerencsére választék is van bőven, így mindenki igénye és pénztárcája szerint választhat.
Hát én a juicerrel voltam így, sokallottam az árát, nézegettem külföldi honlapokon, de nem jöttem volna ki jobban, mégha olcsóbb is. Úgyhogy még várok a vásárlással. Azt értem el csak a keregéléssel, hogy az amazon azóta is bombáz emailekkel, hogy vegyek ilyen vagy olyan konyhai gépet, mert milyen kedvezményes... elfelejtkeztem keresés előtt kijelentkezni.
Amúgy az én 8000 forintos aszalóm másfél hónapig szinte folyamatosan ment idén a szilva és fügeszezonban. De a régi is ment vagy 8 évig itthon, és még most is használom gombaszárításra a nyaralóban.
Egyébként keresgéltem az interneten hol lehetne olcsóbban hozzájutni.
Az amcsiknál 50 $ körül van, de növelné a költséget a szállítás, és nem kapnék garanciát ha onnan hozatom. Ezért vállaltam a itthoni vásárlással a többletköltséget. Titkon számítottam arra, hogy lehet hogy tönkremegy nálam hamar és jól jöhet a garancia, mert tudtam hogy hónapokig éjjel-nappal használni fogom. De bírja a kiképzést, semmi gond vele.
Nincs összehasonlítási alapom, így tapasztalatból nem tudom az enyém mennyivel jobb mint a többi, viszont teljes mértékben elégedett vagyok vele. Minden úgy sikerül vele, ahogy szeretném.
Talán a Gitta - akinek ez a nyers étel blogja van, nagyobb ismerettel rendelkezik, ő már régi mestere az aszalásnak. Én is az ő receptjeivel tanultam először, utána jöttek csak az önálló próbálkozások:
Ó nem. Az aszalás nem úgy megy, hogy bekapcsolom és ha készen van kiszedem. Bekapcsolom mondjuk 3 órára, akkor egy kis pihenés kell neki, ha időm van átnézem, tálcát cserélek, a végefelé az elkészülteket kiszedegetem, új adagot teszek a kiürült tálcákra, majd mehet újabb 3-4 órára, amikor újra ellenőrzöm. El lehet lenni időkapcsoló nélkül, az én első gépemen sem volt. Én inkább azon csodálkozom, hogy egy ilyen alapvetően primitív szerkezeten mi kerülhet majd egy százasba. Persze ha lenne annyi pénzem, amennyi nincs, én is mindenből a legjobbat venném meg.
Valószínű azért, mert időkapcsolónak nem sok értelme.
Ha pl. aszalok egy bizonyos gyümölcsöt és megfigyelem mennyi idő alatt aszalódott kedvemre, akkor sem biztos hogy a következő adag is ugyanannyi idő alatt lesz ugyanolyan. Így nem érdemes időt beállítani. Sok befolyásoló tényező van, így érdemes szemmel kísérni a folyamatot.
Jó is az az Exclibur, de éppen 10* annyiba kerül, mint az én mezitlábas szárítóm, ami tökéletesen megfelel a célnak. És még időkapcsoló is van rajta, ami az excaliburon 90ezerért már nem fért bele.
Nagyon elégedett vagyok vele. Gyümölcsöt, zöldségeket, gyógynövényeket aszaltam eddig benne, készítettem gyümölcs lapot, és különleges édességet is magvakból -- aszalt gyümölcsökből. nagyon ki lehet használni.
Meg kell nézni a tuéajdonságokat és az árát. Számomra fontos szempont az állítható hőfok, állítható működési idő, a min. 5 db magas tálca (szilva és felezett füge bele kell férjen). Ha mindez elfogadható áron van, akkor jó.
Nem egy komplikált szerkezet, nekem még a régi is megy, csak a tálcák töredeznek, elöregedett a műanyag.
Sziasztok! Szeretnék venni egy aszalógépet de tanácstalan vagyok. A neten találtam 3 félét : Zelmer, Sencor és Gorenje. Melyiket érdemes megvenni szerintetek? Vagy inkább A Média M.- ban nézzek szét? Köszönöm !
:) Akkor lesz penészes, ha nem teljesen kiszárítva teszi el. Szóval az időt rá kell szánni, akármilyen is a hőfok, a szilva állaga dönti el, hogy készen van-e.
Melyik volt finomabb, az alacsony hőfokos vagy a magas?
Ez így van. Aszaltam szilvát két gépben is. A gyári, Sencor 70 C°ra is felmegy.
A házi készítésű gép 40° fölé nem megy, de kb tripla idő, mire kész az aszalvány.
Egészen más az íze. :-)
De penészes nem lesz!
Nekem most a szilva kb 36 órája folyamatosan megy. Már szedtem ki belőle egy üvegnyi készet, összébbraktam és két tálcát kiürítettem, ahová friss szilva került. Az csak a két felső lehet, mert azt tapasztaltam, hogy ha alul van az új, átgőzöli a már majdnem kész régebbieket.
Köszönöm az ötleteket! Nos, a goji 3 órája aszalódik a gépben, de még semmi sem történt :-) Kíváncsi leszek, hogy 6, 9, netán 24 óra lesz belőle ;-) De annyira rossz az idő, a szabadban nem tudom aszalni.