Keresés

Részletes keresés

sankó36 Creative Commons License 2024.12.10 0 1 103375

A Maximus kazánra én sem költenék, nem ér annyit.

A Falcon kandallót nem ismerem de az árából meg a súlyából ítélve vékonyka szerkezet

lehet. Nem egy örök életre szóló darab. Meg a hatékonysága sem lehet magas.

A jelenlegi árakon számolva a klímával fűteni olcsóbb mint fával.

Előzmény: Kisfiatal (103374)
Kisfiatal Creative Commons License 2024.12.09 0 0 103374

Sziasztok

Idén vettünk egy nyaralót,amiben van egy Maximus SF-04es kazán. Ősszel fel akartuk tölteni a rendszert, azonban észrevettük hogy a kazán belsejéből alul szivárog a víz.. Gondolom megrepedhetett az öntvény? Ránézésre szénnel lehetett használva, mert tiszta dzsuva a belseje.. Pláne ahhoz képest hogy elmondás alapján nem futott sok szezont.. 

Nem tudom, meg lehet-e, meg érdemes-e megcsináltatni? Mivel alapból sem tetszik a megjelenése, inkább cserélném vmi új vízteres kandallóra, pl erre: Falcon RIMINI Comodo Central W18 vízteres fatüzelésű kályha (fehér)

Sztetek? Ezek a Falcon-ok mennyire gagyik?  Sokszázezret nem akarok erre költeni, mert sztem nem sokat lenne használva, meg felszereltünk 2 klímát is. De mivel adott a kp-i fűtés rendszere, és olcsóbb lenne azzal fűtögetni ha ott vagyunk meg a hőérzete is jobb, így nyilván megtartanánk a rendszert.

istvan73 Creative Commons License 2024.12.08 0 0 103373

Köszönöm szépen a segítséget, így már jobban képet kaptam a kazánról.

Tavasszal lepróbálom. 2022-ről 2023-ra télen használatban volt még.

Talán kihúz nálam még pár évet.

Előzmény: smith (103372)
smith Creative Commons License 2024.12.08 -1 0 103372

A lenti nagy kar akkor mi célt szolgálhat?

Ha a kar meghúzására mozog a rostély vízszintes része, akkor ezen is változtattak, sorry, elsőre nem láttam a kart se.

Begyújtani alulról kell, a hamuzó ajtó felől?

Nem, az a ferde vízcsöves rostély alatt van, onnan nem tudsz berakodni.
Fentről a töltőakna ajtón át tudod berakni a tüzelőt a rostélyra, fentről elgyújtod, az elején az alsó ajtót lezárt levegőnyílással bezárod, különben a töltőaknába fog füstölni. Ha már kitalált a füst a kéménybe, akkor a töltőajtót bezárod és alulról nyitod a levegőt. Fent mindig maradjon minimum egy "kukucskálós" levegőnyílás.

Előzmény: istvan73 (103371)
istvan73 Creative Commons License 2024.12.08 0 0 103371

A lenti nagy kar akkor mi célt szolgálhat?

Lent a hamuzó ajtón benézve ennek a karnak a tengelyén van egy rúd, ami mintha a rostélyhoz menne, de lehet hogy tévedek.

Ha több időm lesz laposabban alá mászom majd.

Tavasszal teszek vele  próbát, addig nem erőltetem. Addig a gázkazán fut.

Begyújtani alulról kell, a hamuzó ajtó felől?

Előzmény: smith (103370)
smith Creative Commons License 2024.12.08 -1 0 103370

A rostély mozgatónak a hamuzóajtó mellett kellene látszania.

Igen, a felső pillangószelepnek ott a helye, de hiányzik a szelep lapja. A kar az enyémen függőlegesen volt kivezetve a kazán tetejére.
Az oldalsó lemez áttörések, ha jól emlékszem, egy tercier légbevezető. A két aknát elválasztó fal alsó élén fit egy apró furatokkal ellátott cső, ami a lángaknába juttat levegőt.

Ez a töltőakna belső elég gatyául néz ki. Ezt a kazánt valószínűleg duLván lefojtva használták alacsony visszatérő hőmérséklettel. Tekintve a 30+ éves korát én nem számolnék vele hosszútávon...

Előzmény: istvan73 (103369)
istvan73 Creative Commons License 2024.12.08 0 0 103369

Köszönöm.  A rostély mozgató kar ezen a fotón kis részben látszik, lent a fotó alján. Fent viszont az a kis csappantyú, az lehet annak a pillangószelepnek a karja, amit említett.

Viszont a töltőakna felől, ennek a csappantyúnak a vonalában van egy kivágás. Ebben kellene lennie a pillangószelepnek? Innen akkor hiányzik a szelep elzáró lapja?

Ennek most meg van ragadva a tengelye is sajnos .

Továbbá van még a kazán két oldalán két kis nyílás. Azok mi célt szolgálnak?

A kazán gépkönyve nem maradt véletlenül meg?

Válaszait és türelmét köszönöm.

Előzmény: smith (103368)
smith Creative Commons License 2024.12.08 -1 3 103368

Ez alapvetően egy kétaknás, ún. folyton égő kazán. Tehát az egyaknással szemben, ahol a szenet egyszer bepakoltad, elgyújtottad, leégett, salakoltál, itt a túz folyamatosan égett az akna aljában, a friss tüzelőt a felső ajtón bármikor pótolhattad, az nem fojtotta le a parazsat. Menet közben salakolni a rostély hátsó felének elhúzásával lehet, az ehhez szükséges kart nem látom a képeden, az alsó ajtó mellett kellene legyen egy furat, amin kinyúlik a rudazata.
Ha fával tüzeled, akkor a salakolás nyilván nem akkora gond, de lesz egy másik. A töltőakna (felső ajtó alatti tér) szeret megtelni az égés során fagázzal, füsttel. Az ajtó levegőszabályozóját ki kell tapasztalni, hogy ezt a fagázt folyamatosan visszakeverje az akna alja felé. Másrészt az enyémen a felső ajtó mögött volt egy pillangószelep , amivel a töltőaknában felgyűlt gázokat az ajtó nyitása előtt célszerű volt kiszellőztetni a lángakna irányába. Ezt sem látom a tiéden.
A fatüzeléssel az a baj, hogy míg a szén szépen lecsúszik a rostélyra, addig a fa folyton el fog akadni. Egyszerre sokat nem pakolhatsz rá, mert akkor visszaéghet a töltőaknába és a kazán kiszalad a világból. Szóval fával ez egy foglalkozós dolog lesz.
Én kevert tüzelést használtam, fával és aprítékkal vegyesen. Utóbbit különösen ki kell tapasztalni, mert a gázosodás miatt akár a felső tisztítósapkákat is ledobó durrogásokat is tud produkálni...
Begyújtani kevés fával az akna aljában kell, majd a már égő fát hátratolva lehet rápakolni.
Tisztítani a két felső spkán keresztül kéményseprő kefével lehet a láng és a füstjáratot.

Előzmény: istvan73 (103367)
istvan73 Creative Commons License 2024.12.07 0 0 103367

Kedves Smith!

Nyílt rendszerként van felépítve, és az idős tulajdonos nagyon kedvelte és használta. Az örökösök sajnos nem túl sok használható infót tudtak adni.

Tudna nekem segíteni az alapvető dolgokban, begyújtás menete, tisztítás, fontos tudnivalók ?

Kérem ha nem terhelem vele legyen a segítségemre ebben.

Előzmény: smith (103366)
smith Creative Commons License 2024.12.07 -1 0 103366

Lemezkazán, kizárólag nyílt rendszerben használható. Alapvetően szénre alkalmas, azon belül is darabos vagy brikett.
Fával korlátozottan üzemeltethető, mert a szerkezet okán a hosszúlángú tüzelővel is képes megbírkózni.
Én pár éve megváltam a 25kw-os verziótól...

Előzmény: istvan73 (103365)
istvan73 Creative Commons License 2024.12.07 0 0 103365

Kedves  Fórumtagok!

Ház vásárlás kapcsán jutottam egy GF-35H kazánhoz. Semmit sem tudok róla, akinek van vele tapasztalata, kérem ossza meg velem.

Előre is köszönöm.

kiggyo Creative Commons License 2024.12.04 0 0 103364

ok, én meg elfelejtettem lemérni de jelentkezek majd a méretekkel!

Előzmény: östermelő (103360)
kiggyo Creative Commons License 2024.12.04 0 0 103363

Jól látod, IFA-ról jött :-)

Előzmény: trakisbandi (103362)
trakisbandi Creative Commons License 2024.12.03 0 0 103362

Így könnyű, de ez van vagy 4 köbös úgy néz ki mint egy IFA permetező tartály.

80-as években jártam a határt szántóföldi növényvédősként hasonló cuccal.

Azért egy háztartási puffer tartályon nem jellemző az embernyi búvó.

Előzmény: kiggyo (103359)
hotib Creative Commons License 2024.12.03 -1 0 103361

A Celsius kazán alsó kazettájáról nem megy el a kátrány , a rendszerből szivárog a víz , Szita már ott a kazán?  

östermelő Creative Commons License 2024.12.03 -1 0 103360

Nem feledkeztem meg a pufferról.

Kell a bátyáméknak,majd beszélünk róla.

Előzmény: kiggyo (103359)
kiggyo Creative Commons License 2024.12.03 0 0 103359

Nekem simán ment anno :-)

Előzmény: trakisbandi (103357)
Szudan88 Creative Commons License 2024.12.03 0 0 103358

Búvónyíláson keresztül gondoltam kompresszorral. 

Előzmény: trakisbandi (103357)
trakisbandi Creative Commons License 2024.12.03 0 0 103357

"belülről, rozsdaátalakító vagy alapozó."

Ezt csak viccnek szántad ? Nem tudom elképzelni sem a műveletet.

Búvó nyílás amekkorán befér a dolgozó szerintem nincs rajta.

Szárítás, felület tisztítása, alapozó felhordása.

Előzmény: Szudan88 (103356)
Szudan88 Creative Commons License 2024.12.03 -1 0 103356

Falvastagság? acèl? van e rajta zománc, ha vègig feltöltve volt, akkor sztem meg lehet venni, ha sima acèl akkor le lehet kezelni valamivel belülről, rozsdaátalakító vagy alapozó.

Előzmény: pitibi (103355)
pitibi Creative Commons License 2024.12.02 -1 0 103355

Üdvözletem! Egy használt puffertartály mennyi ideig nem "problémás" ? Gondolok itt arra, hány éves korig nem kell iszaptalanítani, illetve ha használtan venném, meddig érdemes megvenni. 10+ éves tartályok mennyire korrodáltak , illetve érdemesebb-e újat venni mint használtat? Kb fele árban jutnék hozzá. Jelenleg beépített a tartály amit megvennék, nyomás/ víz alatt van. Valamint beépítésig szétszerelés , szállítás után érdemes-e vízzel újra felengedni hogy ne rohadjon belülről. Most venném, és tavasszal lenne beépítve. Köszönöm a válaszokat előre is.

Szudan88 Creative Commons License 2024.11.21 0 0 103354

Èn inkább füsthőmèrsèkletre kapcsolnám a keringetőt.

Előzmény: hegizoli 307 SW (103353)
hegizoli 307 SW Creative Commons License 2024.11.15 0 0 103353

Üdvözletem a fórumon ! Segítséget kérnék tőletek a következőben. Csőtermosztátot milyet

ajánlotok 2 colos csőre? Keringetőt kellene beépíteni a visszatérőbe,mert allandóan levegős a rendszer

ezáltal 1-2 radiátor alig melegszik fel. A  C 24-es viszont átforgatja az egész rendszert.

A felső szinten minden radiátor tökéletesen működik az alsón viszont nem kielégítőek.

Azért ajánlották a fentebb említett beruházást.

A fűtésrendszer 1984-es évtől tökéletesen működött,kazánt már cseréltem hármat is (totya 40 KW)

A rendszert már átmostam de semmi javulás. Nem értem,hogy mi változott meg.

Ha a radiátorok elé tennék légtelenítő szelepeket segítene a problémán?

Köszönöm,hogy elolvastad,illetve a leendő válaszokat,tanácsokat,megoldásokat is.

mislenyi Creative Commons License 2024.11.14 0 0 103352

Köszi, elsőre én is erre gondoltam.

Előzmény: kormi07 (103351)
kormi07 Creative Commons License 2024.11.14 0 0 103351

Google alapján hőfokérzékelő "olvasási" hiba, vagy a sestos rossz.

próbáljatok rá egy másik hőérzékelőt.

Előzmény: mislenyi (103350)
mislenyi Creative Commons License 2024.11.14 0 0 103350

Sziasztok! Mivel a REX-Sestos nagyon régóta áll, itt kérnék segítséget.

Fiamék 2 napja gyújtottak be , ma nem indult el a kazánszivattyú.

Próbálok képet feltölteni, remélem, hogy sikerül.A füsthőmérő Sestosa  AL or és 1312 között villog.

Úgy van a vezérlés, hogy 60C°vízre és nem emlékszek, mennyi füstre indul és bizonyos füsthő alatt áll meg a kazánszivattyú.

Tudtok segíteni, hogy ez mit jelent?

Megköszönném

oreg52 Creative Commons License 2024.11.13 0 0 103349

Sziasztok !

Csináltam egy rajzot is hátha jobban érthető mire gondolok....talán érthető a kető közti külömbség.

Szerintem a 2. rajz a helyes bekötés, de ez a hivatalos rajz alapján született meg bennem, mint gondolat.

A rajz : 1. ahogy be van kötve.  2. ahogy én jónak gondolom..........

Kép:

oreg52 Creative Commons License 2024.11.12 -1 0 103348

Sziasztok !!! 2.

Még valami : Arra gondoltam, hogy ami a visszacsapó felett van, ami a kiegy. tartály aljába megy,  a tartály csonkról kötnék le a visszatérőbe  ( + 0.35 bar )

"nyereség "

Így végül is "rányom " a kiegy tart, a visszacsapóra nem ???   2m magas = 0.2 bar

A visszacsapó feletti leágazást pedig a kiegy. tart tetejébe kötni EGYIRÁNYÚ SZELEPPEL ( a légtelenedését megoldom )

Ezt szaki csinálta . Ez így helyes, vagy nem ?????????? számomra furcsa, bár működik immár 21 éve.

DE SZERINTEM NEM ÍGY KELLETT VOLNA 

-----VÁLASZOKAT ELŐRE IS KÖSZÖNÖM !!!!

Üdv : Öreg

oreg52 Creative Commons License 2024.11.12 0 0 103347

Sziasztok !

Érdeklődöm van pár ember aki a nyitott rendszerű közp. fűtés bekötését korrktül ismeri ?

1.-Kazánt kellett cserélnem, emiatt elég sok dologba belemásztam, a kazán bekötés okán .

2.-Namost az a helyzet, hogy a 21 éve működő renszeremről -----azt gondolom,----- hogy hiányos 

a bekötés .

3.- Amire gondolok: a képen középtájt  2" visszacsapó az előremenőbe, szivattyúkör, és a visszacsapó felett

az a leágazás kiegyenlítő aljába van bekötve ( mindemellett meleg a tartály, de csak kicsit ) Alábbi rajzon felülre kötötték,

egyéb bekötés a kiegyenlítőbe nincsen csak egy túlfolyó ( a tetején ) emelkedő hurokkal,( kb.10 cm ) és annak a tetején felfelé  egy rövid levegőző.

4.- Gravitációval működik a rendszer, padlóba vezetett csőrendszer (gégecső, és a piros roppantócső )

5.-Nézegettem rajzokat (állítólag már elavult a  gravitációs rendszer, nekem a legjobb :) )

6.-Nem kellene a visszatérőbe bekötni a kiegyenlítő alját ?  A nyomás is nagyobb lenne a kazánban !!

Mutatom mire gondolok:-------- Nyomott fűtési rendszer-------- 

Kép:

Az enyém nem így van ........Hogy a szivattyú a meleg ágban van az egy dolog...bár azt látom, hogy a vissz.térőbe kötik ált.-ban.

Az ipszilon elágnak nincs jelentősége 1.kör   3 radiátor 2. kör   3 radiátor 

Kép :

A vaslemez, ne zavarjon.....hővédő, de majd más megoldás lesz .

Vélemény ??? 

Válaszokat előre is köszi !!!!!!!!!!!!

Üdvözlettel : Öreg 

lala1961 Creative Commons License 2024.11.12 0 1 103346

Üdv ! Boccs hogy bele vauuu,de nehéz szó/írás nélkül hagyni ! Amivel méred a visszatérő hőfokát az dobd a kukába ,mert az pontatlan (nem kevéssel) ! Az megvan ,hogy delta T ? :-) Le kell adjon hőt a hőközlő ,ha az előremenőd 70 -80 c fok ,akkor sem nagyon lehet (főleg az elején) 30 -40 c fok a visszatérőnél magasabb  ,de amíg csak 50 fok az előremenő ,akkor 20 fok lesz a visszatérő ! 

ui: Nincs semmi a rendszerben ami okozhatja mint csak meleg a fűtés oldalon ,és hideg víz amiből később melegvíz lesz és találkozik egy felületen ami kátrányosodik v izzad !:-)

-A fa nedvesség tartalma szuper(szárító kamrában tudnak ilyet) ,ha tényleg annyi lenne,de az csak 10 éves parketta nedvességtartalma kb ! A hasogatott kint szárított fa kb 13 -15 % nedvességtartalommal bír ! Ha a Lidlis mérővel méred ,akkor is próbálj friss hasításba mérni nem a szélén ,talán közelebb lesz a valósághoz a mért érték ! 

Előzmény: zsotee75 (103345)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!