Minden amit az újra előtérbe kerülő megújuló energiaforrások eltüzelésére alkalmas készülékekről tudni érdemes, hogyan kell kiválasztani, hol lehet kapni, hogy lehet csinálni
Idén vettünk egy nyaralót,amiben van egy Maximus SF-04es kazán. Ősszel fel akartuk tölteni a rendszert, azonban észrevettük hogy a kazán belsejéből alul szivárog a víz.. Gondolom megrepedhetett az öntvény? Ránézésre szénnel lehetett használva, mert tiszta dzsuva a belseje.. Pláne ahhoz képest hogy elmondás alapján nem futott sok szezont..
Sztetek? Ezek a Falcon-ok mennyire gagyik? Sokszázezret nem akarok erre költeni, mert sztem nem sokat lenne használva, meg felszereltünk 2 klímát is. De mivel adott a kp-i fűtés rendszere, és olcsóbb lenne azzal fűtögetni ha ott vagyunk meg a hőérzete is jobb, így nyilván megtartanánk a rendszert.
Ha a kar meghúzására mozog a rostély vízszintes része, akkor ezen is változtattak, sorry, elsőre nem láttam a kart se.
Begyújtani alulról kell, a hamuzó ajtó felől?
Nem, az a ferde vízcsöves rostély alatt van, onnan nem tudsz berakodni. Fentről a töltőakna ajtón át tudod berakni a tüzelőt a rostélyra, fentről elgyújtod, az elején az alsó ajtót lezárt levegőnyílással bezárod, különben a töltőaknába fog füstölni. Ha már kitalált a füst a kéménybe, akkor a töltőajtót bezárod és alulról nyitod a levegőt. Fent mindig maradjon minimum egy "kukucskálós" levegőnyílás.
A rostély mozgatónak a hamuzóajtó mellett kellene látszania.
Igen, a felső pillangószelepnek ott a helye, de hiányzik a szelep lapja. A kar az enyémen függőlegesen volt kivezetve a kazán tetejére. Az oldalsó lemez áttörések, ha jól emlékszem, egy tercier légbevezető. A két aknát elválasztó fal alsó élén fit egy apró furatokkal ellátott cső, ami a lángaknába juttat levegőt.
Ez a töltőakna belső elég gatyául néz ki. Ezt a kazánt valószínűleg duLván lefojtva használták alacsony visszatérő hőmérséklettel. Tekintve a 30+ éves korát én nem számolnék vele hosszútávon...
Köszönöm. A rostély mozgató kar ezen a fotón kis részben látszik, lent a fotó alján. Fent viszont az a kis csappantyú, az lehet annak a pillangószelepnek a karja, amit említett.
Viszont a töltőakna felől, ennek a csappantyúnak a vonalában van egy kivágás. Ebben kellene lennie a pillangószelepnek? Innen akkor hiányzik a szelep elzáró lapja?
Ennek most meg van ragadva a tengelye is sajnos .
Továbbá van még a kazán két oldalán két kis nyílás. Azok mi célt szolgálnak?
Ez alapvetően egy kétaknás, ún. folyton égő kazán. Tehát az egyaknással szemben, ahol a szenet egyszer bepakoltad, elgyújtottad, leégett, salakoltál, itt a túz folyamatosan égett az akna aljában, a friss tüzelőt a felső ajtón bármikor pótolhattad, az nem fojtotta le a parazsat. Menet közben salakolni a rostély hátsó felének elhúzásával lehet, az ehhez szükséges kart nem látom a képeden, az alsó ajtó mellett kellene legyen egy furat, amin kinyúlik a rudazata. Ha fával tüzeled, akkor a salakolás nyilván nem akkora gond, de lesz egy másik. A töltőakna (felső ajtó alatti tér) szeret megtelni az égés során fagázzal, füsttel. Az ajtó levegőszabályozóját ki kell tapasztalni, hogy ezt a fagázt folyamatosan visszakeverje az akna alja felé. Másrészt az enyémen a felső ajtó mögött volt egy pillangószelep , amivel a töltőaknában felgyűlt gázokat az ajtó nyitása előtt célszerű volt kiszellőztetni a lángakna irányába. Ezt sem látom a tiéden. A fatüzeléssel az a baj, hogy míg a szén szépen lecsúszik a rostélyra, addig a fa folyton el fog akadni. Egyszerre sokat nem pakolhatsz rá, mert akkor visszaéghet a töltőaknába és a kazán kiszalad a világból. Szóval fával ez egy foglalkozós dolog lesz. Én kevert tüzelést használtam, fával és aprítékkal vegyesen. Utóbbit különösen ki kell tapasztalni, mert a gázosodás miatt akár a felső tisztítósapkákat is ledobó durrogásokat is tud produkálni... Begyújtani kevés fával az akna aljában kell, majd a már égő fát hátratolva lehet rápakolni. Tisztítani a két felső spkán keresztül kéményseprő kefével lehet a láng és a füstjáratot.
Lemezkazán, kizárólag nyílt rendszerben használható. Alapvetően szénre alkalmas, azon belül is darabos vagy brikett. Fával korlátozottan üzemeltethető, mert a szerkezet okán a hosszúlángú tüzelővel is képes megbírkózni. Én pár éve megváltam a 25kw-os verziótól...
Falvastagság? acèl? van e rajta zománc, ha vègig feltöltve volt, akkor sztem meg lehet venni, ha sima acèl akkor le lehet kezelni valamivel belülről, rozsdaátalakító vagy alapozó.
Üdvözletem! Egy használt puffertartály mennyi ideig nem "problémás" ? Gondolok itt arra, hány éves korig nem kell iszaptalanítani, illetve ha használtan venném, meddig érdemes megvenni. 10+ éves tartályok mennyire korrodáltak , illetve érdemesebb-e újat venni mint használtat? Kb fele árban jutnék hozzá. Jelenleg beépített a tartály amit megvennék, nyomás/ víz alatt van. Valamint beépítésig szétszerelés , szállítás után érdemes-e vízzel újra felengedni hogy ne rohadjon belülről. Most venném, és tavasszal lenne beépítve. Köszönöm a válaszokat előre is.
Még valami : Arra gondoltam, hogy ami a visszacsapó felett van, ami a kiegy. tartály aljába megy, a tartály csonkról kötnék le a visszatérőbe ( + 0.35 bar )
"nyereség "
Így végül is "rányom " a kiegy tart, a visszacsapóra nem ??? 2m magas = 0.2 bar
A visszacsapó feletti leágazást pedig a kiegy. tart tetejébe kötni EGYIRÁNYÚ SZELEPPEL ( a légtelenedését megoldom )
Ezt szaki csinálta . Ez így helyes, vagy nem ?????????? számomra furcsa, bár működik immár 21 éve.
Üdv ! Boccs hogy bele vauuu,de nehéz szó/írás nélkül hagyni ! Amivel méred a visszatérő hőfokát az dobd a kukába ,mert az pontatlan (nem kevéssel) ! Az megvan ,hogy delta T ? :-) Le kell adjon hőt a hőközlő ,ha az előremenőd 70 -80 c fok ,akkor sem nagyon lehet (főleg az elején) 30 -40 c fok a visszatérőnél magasabb ,de amíg csak 50 fok az előremenő ,akkor 20 fok lesz a visszatérő !
ui: Nincs semmi a rendszerben ami okozhatja mint csak meleg a fűtés oldalon ,és hideg víz amiből később melegvízlesz és találkozik egy felületen ami kátrányosodik v izzad !:-)
-A fa nedvesség tartalma szuper(szárító kamrában tudnak ilyet) ,ha tényleg annyi lenne,de az csak 10 éves parketta nedvességtartalma kb ! A hasogatott kint szárított fa kb 13 -15 % nedvességtartalommal bír ! Ha a Lidlis mérővel méred ,akkor is próbálj friss hasításba mérni nem a szélén ,talán közelebb lesz a valósághoz a mért érték !