Szia kicsinap!
"akkor neki nem csak a hitel összegére kell biztosíték, hanem a törlesztésre is. " Persze ezt is értem, csakhogy: ketten felmutattunk 300 ezer nettó fizetést, a munkáltatói igazoláson látzik, hogy mindketten több mint 10 éve ugyanott dolgozunk stabilan, van 3 folyószámlánk (2 forint és egy valutaszámla) 3 havi kivontatot kértek, láthatták, hony pár száz ezer forint mindig van a számláinkon.Mivel megkérdezték, tudják, hogy havi kb.30 ezret fizetünk mindenféle biztositásokra, van kocsink,és ezenfelül még a másodállásként üzött vállakozásunkból is van jövedelmünk.Tehát klasszikus értelemben nem élünk rosszul-sőt szerintem a nagy átlaghoz képest jól élünk- csak mégsem tudunk a házépitő cégnek letenni egyben 8,2 milliót.Ezért kell a hitel. Tulajdonképpen tényleg bebizonyitottuk nekik, hogy nincs is szükségünk hitelre, igy talán megkapjuk :-)
babydevil
Ez is kb. igazol engem.
Ha azért átgondolod, akkor ez nem igazságtalan. Legalábbis a bank szempontjából. Ugyanis amikor felveszed a hitelt, akkor neki nem csak a hitel összegére kell biztosíték, hanem a törlesztésre is. (kamatok, kezelése ktsg stb.) Ja és ha nem fizetsz, akkor elárverezik a lakást, ahol általában baromi olcsón kell el, tehát biztosítani kell, hogy visszakapják az értékét.
Amúgy nekem az OTP-vel semmi bajom nem volt. Nagyon gyorsak voltak, tul 4 héten belül megvolt a pozitív válasz. Az utána való tökölés csak az új építésű társasház bonyolult szabályozása miatt volt (albetétesítés stb), de azt meg gond nélkül kivárták, és ezért semmilyen plussz ktsg-et nem számoltak fel. Ja és itt ktsg nélkül lehet bármikor előtörleszteni. Nekünk ez egy fontos szempont volt, már 3 éven belül szeretnénk visszafizetni a hitelt, hogy nagyobb lakást vehessünk.
nos van egy mondás miszerint egy bank akkor ad kölcsön miután bebizonyítod neki h tulképpen nincs szükséged kölcsönre..:)
amúgy OTP-nél új lakás építés -vásárlás esetén 70%-ig, használt esetén 60%-ig nyújt hitelt
hiába új építésű a lakás az értékbecslő akkor sem mond rá 100%-os piaci árat hanem kicsit "alábecsüli" aztán ennek a 70%-áig finanszírozható a lakás. ez van:(
Szia kicsinap!
Nekünk az FHB-nál a 10,6 millió igényelt hitelhez
22 milliónyi értéket kellett felmutatni.Ebben benne van a jelenlegi házunk+ az épitendő házunk (a telekkel nem nagyon foglalkoztak-pedig jelenleg 6 millió körül mozog az ára)és az eddig felhasznált 3,5 milliónk.Nem tudom, hogy igy 1 hónap után hogy áll a hitel ügyünk, de remélem megkapjuk az igényelt összeget.Első körben majdnem elájultam, mikor meghallottam, hogy gyakorlatilag a hitelre több mint dupla fedezetet kérnek.Disznóság, hogy 10 millió hitelre nem elég 10 millió fedezet.Csakhogy akinek szüksége van a lakáshitelre (mint nekünk) az kénytelen belemenni ezekbe a feltételekbe is.
babydevil
Szerintem nem érdemes ebbe belemenni. A hételszerződésbe úgyis a hitelbiztosítéki érték kerül. Szerintem érdemes kb. úgy kalkulálni, hogy valamivel kevesebb, mint a ház/lakás értékének felét kaphatod meg hitelbe.
Igazolja ezt a kollégám és saját tapasztalatom:
7,1 millió érték: felajánlott hitel 3,6 millió (igénybe vett 3,1)
9 millió érték: felajánlott 4 millió
10 millió érték: felajánlott 4,6 millió.
Köszi!
De most kezdek egy kicsit belezavarodni sajnos, lehet, hogy csak fáradt vagyok...
Tehát: van egyszer a vételár, ezt tudom mennyi :-))
A becsült érték és a hitelbiztositék érték ehhez hogyan viszonyul, van hogyan számolják...
Amit meg ad a bank, az a HB érték 70%-a, jól tudom? (mármint kb persze)...
Köszi
Mi új lakást vettünk, nagyon jól becsülték. 7,1 millióért vettük, és a hitelbiztosítéki érték (ami alatta van jóval a becsült értéknek) 6 millió volt. A becslés a tervek alapján történt.
Lehet, hogy már volt szó róla, akkor bocs, de sajnos nem volt türelmem végigolvasni az egész topicot, pedig biztos sok hasznos van benne (majd megpróbálom bepótolni ezt a hiányosságot).
A kérdésem: kinek milyen tapasztalatai vannak az OTP-s értékbecsléssel, konkrétabban azzal, hogy mennyire becsülik fel (vételár hány %-ára)? Ja, új lakásról van szó.
Másik ide kapcsolódó kérdés: egy épülő háznál hogyan tudja felbecsülni az ingatlan a szaki?
Az lenne a kérdésem, hogy mi az esély arra, hogy a nagy magasságos lóTP azt a hitelösszeget adja, ami a HB értékek alapján maximálisan kijön?
Aug. 5-én adtuk be az igénylést, most lett kész az értékbecslés, ez alapján max 10,1 millert kaphatunk az igényelt 11 helyett. Változtathat még ezen a most következő hitelbírálat? Ha ennél kevesebbet kapunk, nem tudjuk megvenni a kérót, így is fel kell vennem fél millát a munkahelyemről is :((((
Mit gondoltok, a szeptemberi munkahelyváltás mennyire érinti károsan az őszi hiteligénylésemet az OTP-nél? A folyamatosság és a minimálbér megmarad, épp csak két helyről jön össze a kívánt három hónap.
Nekünk kb 50 naptári nap telt el a hiteligény beadásától az első részlet folyósításáig (építkezünk így készültségi fok szerint jön a pénz). Szerintem ez nem túl rossz.
oszinten megmondom, ezekben nincs otletem, en tetoterben epitkeztem sk, nem vasaroltam. Ha az epito hivja le a penzt, akkor tenyleg nincs tul nagy mozgastered, a hatralevo penzt tarthatod vissza szerintem is - ahogy gondoltad.
Futes? Ha nincs eppen beuzemelve, kerjel papirokat mondjuk a nyomasprobarol, vagy ha nincs, akkor kerjel egy nyomasprobat. Hogy a keszulekek mukodnek-e... ha ez se megy, akkor az atadas-atvetelnel kellene valamifele jegyzokonyvet felvenni. Ket tanu, es csak annyi rogzitodjon benne, hogy a futesrendszer nem lett kiprobalva, es pl. megegy atvetel a futes inditasakor. Ha valami elromlik, szvsz az ugyis a garanciaban benne kell legyen, de jobb ha van valami irasos nyom, hogy kiprobalva nem lett...
Albetetesites, tarsashaz: sajnos passz, arra mar tenyleg semmi otlet...
És persze bárkitől, aki ilyen konstrukcióban vásárolt(t) lakást, várom a minden részletre kiterjedő - nem baj, ha szájbarágós- tanácsokat!
Új lakás vásárlása vállalkozótól.
Hitelszerz. aláírva máj.6.
Első részlet a vállalkozónak utalva aug. 12. Ő volt a hunyó – persze én fizetem majd meg…-, mert az OTP-vel kötött szerződése alapján bizonyos – a mi szerződésünkben kicsikartnál nagyobb mértékű – készenléti állapotot kellett igazolnia.
Lassan közeledik az idő, hogy a teljes összeget lehívja. És itt jönnek a kérdéseim:
Ő lehívja a pénzt – és ezzel megkapja a teljes, a szerződésben rögzített vételárat.
Szerződés szerint a teljes vételár kifizetése után adja át nekem a lakást.
Időközben a szerződés szerinti árat túlléptük, mivel bizonyos alapfelszereltségen felüli tételek még készpénzben fizetendők.
Ha valami nem tetszik a lakás átadásánál, én majd csak azzal tudok operálni, hogy addig nem fizetem ki, és nem veszem át a lakást, míg minden nincs rendezve. (Gondolom én…)
Mire kell figyelni az átadás-átvételnél? Átadás nem fűtésszezonban várható. Hogyan ellenőrzöm a fűtést, kiköthetek-e 2. átvételi, vagy újabb bejárási időpontot erre?
Továbbá ez a fránya albetétesítés, társasházzá alakulás.
Mire kell figyelni?
Meg egy kerdes!
Szerintetek lehet e valahol elerni azt, hogy a fedezetnek irt ingatlan mindenkori piaci erteket vegyuk figyelembe az esetleges vegrehajtas stb eseten es ne a most felmerert es a bank altal jocskan lehuzott erteket? Vagy hogy megy ez?
Mondjuk, most felertekeltek X Ft-re es Y Ft hitelbiztositeki erteket szamoltak ebbol, de Z Ft-ot er az ingatlan amikor pld nemfizetes miatt felszolitanak???
Kosz,
TOM
Foldhivatalnak melyik papirt kell bemutatni, hogy elkezdjek a szeljegyre ravezetest? Eleg a bank es az enaltalam alairt szerzodes vagy kell a kozjegyzo altal produkalt kozokirat is?
Kosz,
TOM
Bezony, Neked csak kotelesseged, banknak csak joga van. Ami par kotelesseg van a bankra nezve, azt ugyse tartjak be (pl. esetemben az utalasi hataridoket), de ha Te elfelejtesz valami kis adatvaltozast bejelenteni, az mar sulyos szerzodesszeges, es mar fel is mondhatjak...
Tegnap alá írtuk a közjegyzőnél a hitelszerződést. Elég durva kitételek vannak bene. Mindenben a bank érdekeit védi. Aznap be is adtam a papírokat a Földhivatalba. Ma reggel pedig mentem is a széljegyes tul lapért. De csak hétőfn tudom beadni. Ha minden jól megy, akkor aug végére már meglesz az első részlet (építkezünk). Ahhoz képest, hogy július 5-6 körül adtuk be, szerintem elég jó.
Nekem peldaul a tulajdoni lapon a szomszed lakas ajtoszama szerepel, ugyhogy, ha megszorulok, akkor - amig a szomszed nyaral mondjuk - jol eladom a lakasat az en tulajdoni lapommal. :-))
(tizenket lakas egy gangon, egy sorban, enyim az utolso elotti. Ez a tullap szerint a 10-es...)
Nem is tudom mit kene csinalni? Szojjak a foldhivatalban? Semmi kedvem/idom amugy ezzel jatszani, lehet, szolok a szomszednak, elvegre az o erdeke... persze az oven nem tudom mi van. Lehet hogy az enyem.
Vagy lehet, hogy 0-val kezdik a szamozast? Mert akkor jo nekem a 10-es... de nem hinnem. :-)
Miért kell ehhez ismerős? Ha jól tudom, akkor hétfő-szerda van iratbeadás és a jelzálogot 24 órán be kell jegyeznie a földhivatlanak. Ja, és ezt a OTPnek kellene intézni, legalábbis nálam így volt.