Sziasztok! Tavaszi körte oltásomról most vettem le a szigszalagokat, mert volt már ami kezdezz belevágni. Tekerjek rá újra kicsit lazábban, vagy már nem szükséges? Oltóviasszal bekenjem az oltásokat, vagy jobb ha így hagyom? Laikusként megítélve egész jól sikerültek, mostanra már csak az oltványágak maradtak. a saját ágakat apránként kimetszegettem. 10 centis törzsű vadkörtébe oltottam vilmost, 8 - ból 6 sikerült, szép fejlett ágak fejlődtek, egyet tört ki a szél. Rakok inkább képeket.(Vissza kell e most vágni az oltványágakat, vagy csak tavasszal? Kell e kötéssel rögzíteni , vagy ilyenkorra már elég erős, stabil az összeforrás?)
Így van...és ezek is vírusosak lehetnek,ha akár egy vírusos alanyú fát is elültetsz.Ezért nem szemzek szedett-vedett szilvamagoncokra,mert azok a legnagyobb vírusgyüjtők.
Ha egy fa vírusos akkor a levéltetvek,de akár madarak tovább vihetik a vírust a többi fára,aztán annyi.
GF677-re talán az érdi kutató is szemzett vmikor fákat,ott esetleg meg kellene kérdezni...vagy ha szerzel "fehér könyvet" -nekem csak régebbi van- abból kiderül ki szaporítja nálunk.
Lehet,hogy igazad van,ehhez nem értek.Az viszont tuti ,hogy magról nem lehet...és innentől kezdve már nem is foglalkozok a közvetlen szaporításával:én dugványozással meg hasonlókkal nem foglalkozok,nincs is sok értelme.Közben oltással esetleg megpróbálkoznék,de max eladásra,mert nekem már több oltvány nem kell /az idei szemzésekből még szelektálok,aztán full/
Ez alanytól függtlenül érvényes minden fára. A levéltetű mennyisége pedig nem az alnytól függ. Ezek nem támasztják alá, mitől kellene a régi alanyokat veszni hagyni.
Egy 50 éves körtefára, amely az erélyes metszés következtében, gadagon hozott vízhajtásokat, melyeket még nyáron visszavágtam arasznyira. Ezek vastagodtak, erősödtek valamelyest, és a minap ezekre szemeztem a Vilmost és az Ilonkát. Van valakinek tapasztalata az öreg fákkal kapcsolatban?
Az nem mindegy hogy hogy állították elő? Ha már egyszer megvan, és a hajtáait meggyökerezteted az ugyan az lesz nem? Hülye példa de ha egy lombikbébit akinek az apja japán volt az anyja meg indián klónoznak az ugyan olyan lesz arra való tekintet nélkül hogy kik voltak a szülei vagy hogy hogyan fogant. Vagy rossz az elmélet?
Ezek mikroszaporítással előállított alanyok,úgyhogy aligha.Amit esetleg ki lehet próbálni: nálunk elérhető magonc /őb,kajszi,myrabolán stb/ -ra rászemezni ezekből...vmit talán ez is jelentene....de igazából sztem érdemesebb megvenni,az a tuti.Igaz egyszerre talán soknak tűnik az ára,de sztem bejön.
...én meg soha nem burkolom.A szemzést szigszalaggal csinálom /esetleg vékony madzaggal megerősítve,ha esős idő várható,hogy ha hízik az alany,ne forduljon ki a szem/.Így is elég sok szemzésem sikerült már.De hát izlések és pofonok...:)
Üdv köztünk :) Én őszibarackba /is / raktam kajszit./tavaly is és idén is/.Mondjuk ez már nem újdonság,a franciák sokszor használnak szelektált őszibarackmagoncokat kajszi alanynak /pl Rubira, Montclar/ és már nálunk is elérhetőek /kis szerencsével/ ilyen oltványok.Idén már próbáltam őszibe szilvát is,majd meglátjuk összejön-e.
Monjuk én idén szereztem be jó fajta külföldi alanyokat is,amelyek kifejezetten a csonthéjasokhoz valók /Ishtara,Weiva, Garnem/,de ettől még az őszimagoncokat is használom.A kajszimagonccal az a bajom,hogy nagy fák lesznek belőlük,én meg törpítek...a szedett/vedett/ szilvákkal meg az,hogy rengeteg a vírusos...és azzal taccsra lehet tenni az egész gyümölcsöst.