Keresés

Részletes keresés

belic Creative Commons License 2004.08.27 0 0 2452
Hello Hamburger!

Elgondolkodtam azon, hogy ha nekem kellene felkeszitenem a Koszovoba meno zaszloaljat, vajon mit tennek.
Termeszetesen tudom, hogy valoszinuleg az otleteim tobbsege hulyeseg (vagy nem kivitelezheto; vagy magatol ertetodo, es mar reg igy csinaljatok), de ha csak egy jo otlet is van kozotte, mar megerte.

Felszereles:
A MH alapfelszerelese elsosorban egy hagyomanyos konfliktus kezelesere van optimalizalva, ennek megfeleloen alkalmatlan arra, hogy lazongo civilekkel szemben bevessek. Marpedig a kozelmult tapasztalatai alapjan erre szukseg lesz. Ezert kiharcolnam, hogy nem halalos hatasu fegyverekkel is rendelkezesre alljanak. Valoszinuleg a konygazgranatok (es a megfelelo szamu tartalek gazalarc betet) beszerzesenek engedelyeztetese egyszerubben menne, de raadasul szerintem minden rajba kellene egy soretes puskas, aki nem halalos/mersekelten halalos gumilovedekkel hatasosan kepes lenne a fegyvertelen tamadasokat is felszamolni. Ha minden rajnak nem is lehet sajat soretespuskat szerezni, legalabb az epp szolgalatban levoknel legyen ilyen fegyver is.

Elmeleti felkeszules:
Feltetelezem, hogy Koszovoban a vedendo objektumok egy resze lakott teruleten van, es valoszinuleg az itteni harcaszatban eleg kicsi a magyar tapasztalat. Ezert lefordittatnam az ide vonatkozo szabalyzatokat (Military Operations on Urbanized Terrain, es ha hozzaferheto, akkor ennek az angol, izraeli, orosz megfelelojet is), elolvastatnam raj-, szakasz-, szazadparancsnokokkal, es a hasznalhato reszeket termeszetesen a rajok tagjaival is.
Mivel a civilekkel nehezitett terepen a szokasos katonai hozzaallas (tudjuk mi hol vagyunk, ha ezen kivul valami mozog, arra lovunk, mert csak ellenseg lehet :-)) nem mukodik, ezert szerintem a mesterloveszekre eleg nagy szukseg lesz. Ennek megfeloen itt is a nagyobb tapasztalatu orszagok szabalyzatait (pl. Sniper Trainging - FM 23-10,Navy Seals Sniper Training Manual) lefordittatnam, es elolvastatnam a dragunov kezelokkel.

Harcaszati felkeszules:
Sokat es intenzivan gyakorlatoztatnam a kisebb egysegeket. Elsosorban az egysegek nem egymassal, hanem "kulsos" tamadokkal (pl. melysegi felderitok) szembeni vedekest gyakorolnak. Hogy maximalisan realis legyen, ezeket a gyakorlatokat nem valami elhagyatott helyen vegeztetnem, hanem kis erteku, de nagy forgalmu katonai objektumok orzeset biznam a gyakorlatozokra (termeszetesen eles loszer nelkul!), igy a normal mozgas es a tamadas kozotti kulonbsegtetelt is gyakorolnak.
Nem torekednek arra, hogy egyenertekuek legyenek a rajok, inkabb minden szazadban osszeallitanek egy "elit" rajt, akik a legjobbak lennenek. Ok (amellett, hogy a mindennapi orzesi feladatokat is kapnanak) lennenek az elsok, akik mas raj problemaja eseten erositeskent megerkeznek.

Lokikepzes
Az termeszetesn fontos, hogy egy katona kepes legyen egy tolle 300 meterre bamban aldogalo szemelyt szep kenyelmesen agyonloni, de szerintem sokkal fontosabb, hogy kis tavolsagbol GYORSAN kepesek legyenek a celok lekuzdesere, a loszer elpocskolasa nelkul.
Ezert a lokikepzest szituacios loveszverseny szervezesevel kezdenem (termeszetesen felteletezve, hogy minimalis szinten mar mindenki ki van kepezve a karabelyhasznalatra). Ennek fobb jellemzoi: kb. mellalak meretu celokat kell eltalalni (csak egyes lovesekkel), 5 pontot er a tokeletes talalat (ez durvan a cel kozepso harmada), a gyengebbek 3 illetve 1 pontot ernek; viszont ha valaki nem talalja el a celt ketszer (az mindegy, hogy kozben hanyat lo ra), akkor 10 pontot levonnak tolle, ha olyan "celt" talal el, amit nem kellett volna, akkor is 10 pont levonas. Es a legfontosabb pontozasi szabaly: miutan az elozoek szerint kaptunk egy pontszamot, elosztjuk a feladat vegrehajtasaval toltott masodpercek szamaval, az igy kapott eredmeny (hit rate) akinek a legnagyobb, az nyert. Igy mar ertheto, hogy miert szabad 2-nel tobb lovest leadni egy celra: az ismetelt lovessel idot veszit a versenyzo, ezert rosszabb lesz a vegeredmenye. Maguk a celuk nem tul messze vannak (persze nehany lehet akar 100 meterre is, de a tobbseg 5-50 meter kozott), viszont kulonbozo helyzetekbe vannak kenyszerive a lovok (pl. ablakon at, vagy fedezek jobb vagy bal oldalanal kell lonie). A versenyszabalyok eleg szigoruak, sok mindenert kizaras jar (pl. 90 foknal nagyobb mertekben elforditani a csonet a fo loiranytol), de a legdurvabb szabalytalansagokert meg extra buntetest is adnek (nem tudom, hogy meg divat-e 1-2 nap fogdat kiszabni, de valami ilyen sullyosagu buntetest adnek pl. annak, aki megfordul toltott fegyverrel). Termeszetesen a gyoztesek jutalmat kapnanak, hogy legyen tetje a versenynek.

Ezt persze kovetnie kellene a kikepzes kovetkezo szakaszanak, ahol hasonlo (de hosszabb) palyak lennenek, azonban nem egyenek, hanem rajok szerepelnenek rajta. Itt persze nagyon oda kell figyelni, hogy ne lojjek hatba egymast az emberek, de Koszovoban is.

A fenti kepzesek a gepkarabelyos katonakra vonatkoznanak, a mesterloveszeket elkuldenem Nagytetenybe egy 3 napos kikepzesre. Ez azert is lenne fontos, mivel ha fegyverhasznalatra kerul sor, az jo esellyel "rendor" stilusu lesz (vagyis a fegyverest a kozeleben levo civilek veszelyeztetese nelkul kell kiloni), ezert celszeru rendoroktol (is) kapni a mesterlovesz kikepzest. Termeszetesen mindenkinek nevre szolo fegyvere van, az teljesen ertelmetlen, ha ossze-vissza allitgatott iranyzeku fegyvertol pontos lovest varnak el. A fentieknel felteteleztem, hogy "regi" stilusu mesterloveszeink vannak, vagyis a raj (esetleg szakasz)-ba beosztott, nem tul alaposan kikepzett mesterloveszeink vannak, viszont ezekbol sok. Esetleg el lehet gondolkodni rajta (noha nem vagyok benne biztos, hogy vegul az adott feladatra megerik-e a kikepzessel jaro sok munkat), hogy USA stilusu mesterloveszeket is alkalmazni a zaszloaljban. Vagyis 2 fos parok erosen alcazzak magukat a vedendo objektum kozeleben, ott hoszabb ideig (jopar napig) tartozkodnak, kozben folyamatosan jelentest tesznek az esetleges gyanus tevekenysegrol, es szukseg eseten mesterloveszkent beavatkoznak. Termeszetesen alcazasbol, tulelesbol nagyon jol kikepzett embereket szabad csak kiengedni ellenseges teruletre, viszonylag vedtelenul, ezert nekik nagyon alapos kikepzest kellene kapniuk, lehetoleg olyantol, aki kapott ebbol profi kikepzest.

Bel
Némedi László __ Creative Commons License 2004.08.25 0 0 2451

Jobb, mintha mást lengetne :)

(javítás: délutánokRA)

Előzmény: Tiger205 (2450)
Tiger205 Creative Commons License 2004.08.25 0 0 2450

Piszkosul meglengeti azt a zászlót mi???

:o))))))

Előzmény: Némedi László __ (2448)
Tiger205 Creative Commons License 2004.08.25 0 0 2449

Basszus, ez eszembe sem jutott!!!

Nos Hamburger????

üdv:

TGR

Előzmény: Némedi László __ (2448)
Némedi László __ Creative Commons License 2004.08.25 0 0 2448

Tényleg jobb az új cikkben :)

Reméljük a délutánok még el fog jönni!

A Zrínyin levő délutánokat ki fogja szervezni?

Előzmény: Tiger205 (2447)
Tiger205 Creative Commons License 2004.08.25 0 0 2447

Hamburger Úr!

Az új cikkben már felismerhetőbb vagy számomra is, bocs de a sisakos kép nem lett túl előnyöss...

Amúgy kikérem magamnak!!! Nem a "szám járt" mivel te mondtad nekem, hogy a hír már publikus...akkor ha publikálom, miért baj?

Amúgy mostanában kevesebbet írsz!

Pedig most lehet csak igazán gyakorlati tapasztalatod a témában nem????

üdv:

TGR

Előzmény: Hamburger2 (2433)
sziszuka Creative Commons License 2004.08.25 0 0 2446

Üdv Mindenkinek!

Ha már Hamburger, akkor ajánlom figyelmetekbe:

http://www.honvedelem.hu/cikk.php?cikk=17305&next=

Tisztelettel,

SZisz

Előzmény: Münci (2445)
Münci Creative Commons License 2004.08.25 0 0 2445

Möszjők!

SzVSz mégis van okunk a reménykedésre, hogy az MH -vagy legalábbis egyik része- nagyjából megfelelően fog müködni. Én ezt remélem annak alapján, hogy amióta Hamburger topiktárs zászlóalj pk gyakran hallom, hogy kinn vannak a gyakszin.

Most is itt kereng egy Mi8, meg gépkarabély (és talán gpu) hangokat hallok. :-)

Tehát ne adjuk fel a reményt!

Tisztelettel,   Münci

blue-dragonfly Creative Commons License 2004.08.24 0 0 2444

Sziasztok,

szerintetek a közelmúlt eseményei és a sajtóban megjelenő előrejelzések milyen irányba viszik a sereg életét?

Vélemény?

bd

Hamburger2 Creative Commons License 2004.08.20 0 0 2443

Sziasztok!

Mcpie, Gyöki!

Sem egyik, sem másik esetre vonatkozóan nem ez az első példa!

Üdv: Hamburger

Gyöki II Creative Commons License 2004.08.19 0 0 2442
vagy ennyire felületesen írnak a szóvivő nyilatkozatáról...
Előzmény: mcpie (2441)
mcpie Creative Commons License 2004.08.19 0 0 2441

Na ja, én csak az első "találatot" másoltam be a Google-ből (ez volt a két kézigránát) amit a Honvédség+hexogén szópárra találtam. Ennyire néznek utána egy hírnek az újságírók...

Jaz3 Creative Commons License 2004.08.18 0 0 2440

Üdv

Kicsit pontosítanék.

Az MH-ban rendszeresített anyag (már több mint 40 éve) a robbanó gyujtózsinór. Robbanóanyaga: Nitropenta (Hmmmmm!)

Az összes nagy kaliberű tüzérséfgi lőszer gyujtójában a detonátor anyaga hexogén (AIX-1) (Hmmmmm!).

A PG-7 , PG-9 , "Maljutka","Konkursz" páncéltörő rakéta fejének robbanóanyaga hexogén (AIX-1). (Hmmmmm!)

A HM szóvivőnek azt kellett volna nyilatkoznia, hogy nitropenta és hexonén alapanyagot az MH nem tárol és nem használ. Csak ez igaz.

Az MBH nyilatkozata szintén furcsa, hiszen az ipari robbantástechnikában Magyarországon engedélyezett, és használják is a nitropenta és hexogén bázisú, különböző töltetsúlyú robbanó zsinórokat. (Hmmmmmm!)

A kőolajbányászathoz hazánban is gyártanak, alapanyagában felhasználnak hexonén bázisú perforátorokat (füzérperforátorokat). (Hmmmmmmm!)

Vagy a sajtó ír le hülyeségeket, vagy a nyilatkozók nincsenek tisztában azzal, amit mondanak.

Egyszerűen : No comment!

Előzmény: mcpie (2438)
BBtermi Creative Commons License 2004.08.18 0 0 2439

Ave mindenkinek!

Mindakettőt használjuk.Hogy a szóvivő nem tudja nem meglepő egy olyan seregben amelyiknek ilyen, témában széles látókörű, önmagával szemben igényes minisztere van.

Hamburger vagy tévedésből, vagy tényleg buktatási szándékkal került oda ahova.: ).

Hamburger! Ne add fek!Nem is hagyjuk! Nem akarsz véletlenül egy önkéntes,"hétvégi harcos" szakaszt is? Szerintem a topicokról összejönnénk...

Ezt tekintheted jelentkezésnek is.: )

Még egyszer erőt, egészséget, jó humort!

mcpie Creative Commons License 2004.08.17 0 0 2438

A hír:

http://www.origo.hu/itthon/20040817hadianyag.html

"A Magyar Bányászati Hivatal szerint az országban egyetlen polgári intézményben sem tárolnak hexogént és nitro-pentát, hiszen azokat szinte kizárólag csak katonai célokra használják. Matyuc Péter, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője a hír kapcsán az [origo]-nak azt mondta: hexogént és nitro-pentát egyáltalán nem használ a hadsereg, a TNT-készletek pedig hiánytalanok."

Hát pl. a 93M.NF V, és 96M.NF.T. kézigránátokban is ez van:

"A szerelt test tojásdad alakú, mely magába foglalja a hexogén robbanóanyagot "

http://www.hmhti.hu/fejlesztesek/img16.htm

Ehh...

P.

Gyöki II Creative Commons License 2004.08.16 0 0 2437

A média már gyorsreagálású:))

];-))) Thx

Hamburger képét külön kellett kérnem mert nem adták le...

Előzmény: sziszuka (2431)
Hamburger2 Creative Commons License 2004.08.15 0 0 2436

Szervusztok!

Még egyszer köszönet mindenkinek a biztatásért és a szurkolásért, de talán kicsit sokat vártok tőlem! Egy ilyen "epizód" közel sem azt jelenti, amit szeretnénk, hogy jelentsen! És talán elkerülte a figyelmeteket, hogy jelen viszonyok között nagyobb esélyt látok a bukásra, mint a "dicsőségre"! Ez a realizmus (?), a kollégákba és a magamba vetett hitem kéne, hogy erőt adjon a jövőre nézve. A sok nehézség ellenére sem látom reménytelennek a helyzetet. Legalábbis még nem!!! :)

Yosser2 Creative Commons License 2004.08.15 0 0 2435
Gratulálok! és ne felejds el a topictársaidat, akkor sem ha magasabbra jutsz, hátha akad itt néhány jó ötlet! (remélem hamarosan Tábornok Úr! :))) )
Előzmény: Hamburger2 (2433)
BBtermi Creative Commons License 2004.08.15 0 0 2434

Ave mindenkinek!

Hamburger! Isten éltessen ezen szent alkalomból,adjon hozzá sok erőt, szerncsét, hitet!

Hamburger2 Creative Commons License 2004.08.15 0 0 2433

Szervusztok!

Látom, hogy Tiger már megint nem bír a szájával! Mindenesetre köszönöm a jókívánságokat, amire nagy szükségem is lesz.

Egy eddig még közel sem teljesen feltöltött könnyű lövészzászlóalj vezetése a mai viszonyok között sokak szerint inkább a "bukásra" ad esélyt, sem mint a sikerre. A kollégák segítségével azon leszek, hogy ezt megcáfoljam. Ha ez sikerül, akkor sem csak az én érdemem, mert egy katonai vezető önmaga kevés a sikerhez. A feladat teljesítéséhez szüksége van a beosztottjai támogatására és kemény munkájára. Az első és egyik legfontosabb feladatunk, hogy bebizonyítsuk, hogy a MH "harcoló" kötelékei is képesek arra, hogy "szervezetszerű" állományukkal mozdulnak egy-egy külföldi misszióra és nem úgy kell "összekalapálni" a MH teljes személyi állományából a résztvevőket. Noha a törvényi hátteret éppen minap teremtették meg hozzá, csak a rendszert felejtették el ennek megfelelően átszervezni, noha annak kellett volna az első lépésnek lennie.

Sajnos a cím még nem vesztette aktualitását és senki ne gondolja, hogy ezt a helyzetet majd én fogom megváltoztatni. Én viszont szeretném, hogy előbb utóbb aktuaitását vessze a cím!

A fotón én is csak úgy ismertem fel magamat, hogy a fazont már láttam párszor tükörben és hasonló öltözetben. A sisak és a málhaheveder némiképp változtat a megszokott fizimiskámon! Amúgy sem vagyok egy fotogén alkat!

Előzmény: Némedi László __ (2432)
Némedi László __ Creative Commons License 2004.08.12 0 0 2432
Magamtól én sem... :)
Előzmény: Tiger205 (2430)
sziszuka Creative Commons License 2004.08.12 0 0 2431

ÜDV!

Tegnap készültek a képek délelött, délután már fenn volt a cikk a neten. A média már gyorsreagálású:)) Én nem voltam ott, de ahogy néztem a képeket, nem tudom miért, de a "We were Soldiers" jutott eszembe.

Csók!

SZisz

Előzmény: Tiger205 (2430)
Tiger205 Creative Commons License 2004.08.11 0 0 2430

Hát, Laci, én nem ismertem volna rá elsőre, az biztos !

:o)

Nos, a cikk érdekes, mert az aug 10-12 "hadgyakorlatról " múlt időben beszél...

Ők már tudnak valamit?

tényleg ennyivel előttünk járnának ????

Sziszuka, kösz a linket!

Te is ott feszítettél???

üdv:

TGR

Előzmény: Némedi László __ (2429)
Némedi László __ Creative Commons License 2004.08.11 0 0 2429
Nagyon keménynek néz ki a képen :)
Előzmény: sziszuka (2427)
madtelek Creative Commons License 2004.08.11 0 0 2428
Gratula :)
sziszuka Creative Commons License 2004.08.11 0 0 2427

Hölgyeim és Uraim!

http://www.honvedelem.hu/cikk.php?cikk=17199&next=

Az egyik képen az imént említett topictársunk látható. Remélem nem bánja, hogy megemlítem:)))

Előzmény: Tiger205 (2426)
Tiger205 Creative Commons License 2004.08.11 0 0 2426

Akkor ezúton szerenék a forumozó topic-társak nevében is gratulálni Hamburgernek ÚJ beosztásához, és rendfokozatához.

konkrétan: zalj.pk. és alezredes.

Így reméljük a topic címe is értelmét veszti lassan ugye????

üdv:

TGR

ps:

OFF:

A drog kérdés felveti azt, hogy miből tellik a sok kis taplónak a drogra? és itt már szélesebb témát érintünk nem?

Miért drogozik (családon belüli viszonyok)

Miből drogozik (családon belüli lopás, illetve növekvő erőszak)

na jó, abbahagyom ON

Allesmor Obranna Creative Commons License 2004.08.11 0 0 2425
Az alkohol is legális, mégsem lett kevesebb alkesz.
Előzmény: Törölt nick (2421)
kavkaz Creative Commons License 2004.07.31 0 0 2423
Ha a tiltás tényleg oly nagy csábítóerô, akkor hamarosan tömegek kapnak rá a honvédelemre:)))
kavkaz Creative Commons License 2004.07.31 0 0 2420
Azt hiszem nektek sokkal alacsonyabb a problémamegoldó képességetek, mint a hatalmon lévô szociálliberális kormánynak:)

Néhány példa, mely megvilágítja a helyes, liberális szemléletet:

1.
- Figyu, már az általános iskolákban is drogoznak! Az sajtó kérdezi mit fogunk tenni?
- ÖÖÖÖ...
- Szabaduljunk meg a problémától, legalizáljuk a drogokat és akkor nincs drogkérdés!
- Jó!

2.
- Figyu, a sajtó valami hadseregreform után érdeklôdik! Mit mondjunk nekik?
- Izé...
- Tudod mit, számoljuk fel a problémától! Építsük le a hadsereget és akkor nem kell reformokon agyalnunk!
- Ez az!

3.
- Figyu, hatalmon vagyunk, de az ellenzék kormányprogramot követel! Mit mondjunk nekik?
- Khm...
- Van egy ötletem! Az állammal csak baj van, kormányozni kell például. Kell nekünk állam, kormányozni úgyse tudjuk? Mondjuk azt, hogy az állam sz*rság, kormányozzák magukat!
- Jójójó, de akkor mi miért vagyunk?
- Azért, mert csak mi liberálisok haladunk valamerre.
- Húdejó! És én is liberális vagyok?
- Hát persze, ma már mindenki az lehet, aki csak akar!

Na, legyetek konstruktívabbak:)))

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!