Melyik kódba néztél bele? A dvl forráskódja egyébként ez: http://peterkovacs.hu/gyongyos/script.dvl Írásos anyagot itt találni hozzá: http://www.devalvr.com/forum/index.php Sajnos van benne spanyol is jóócskán, de a nagy része azért angol. Itt minden megtalálható a témában.
Ja... Tényleg Opole volt az ötletgazda:) Remélem ez nem számít plágiumnak :)
A devalvr ben azt találom jónak, hogy miután megcsináltad a mov - okat egy dvl kiterjesztésű file vezényli le tulajdonképpen az "átjárást" a panorámák között, amit én manuálisan írok meg. Lehet van rá valamiféle automatizálás, ezt sajna nem ismerem. A FlashPanoramaPlayert, meg a Krpanot sem igazán ismerem, de ha tudnak valami hasonlót swf fileokhoz, akkor érdemesnek tartanám foglalkozni vele. A böngésző fagyással még nem találkoztam. Ezért mondottam, hogy vannak érvek pro és kontra (mint ahogy máshol is az életben, lásd: Intel vs AMD, vagy kinek a pap és kinek a papné) Ha viszont van FlashPanoramaPlayert, Krpano ról valami jó összefoglaló leírás, akkor örömmel venném.
Ezt úgy kell érteni, hogy minden egyes képen manuálisan állítod be a paramétereket és a hivatkozásokat? Vagy esetleg van erre valami progi? Ugyanis a kódba belenézve elég borzalmasan néz ki. Esetleg nem tudnál egy linket a hivatkozott fórumra, mert én próbáltam megkeresni, de eddig nem jött össze.
(Egyébként nagyon tetszik, amit csináltál, egészen gyors is.)
Érdekes ez a kezdő kép megoldás... Opole? egy az egyben?
"a flash több szinten problémás. "
"hogy régebbi gépen döcögős," ez jogos,
"viszont azonos méretnél szerintem lényegesen csúnyább, mint a deval"
flash10-es megjelenítő motor esetén szerintem már nem akkora a különbség, bár a deval tényleg szebb még mindig egy hangyányival.
"A devalt lehet forráskódból programozni apránként, a flash-t nem. " lehet hogy félre értelek, de FPP? Krpano? (bár ha a Vendel munkáira gondolok ezeket olyan szinten biztos nem lehet programozni)
"Mellesleg jegyzem meg flash playert is kell telepíten a böngészőkhöz......"
viszont gyakorlatilag mindenhol ott van, deval meg nincs + deval csak win-re van. Amit én nagyon nem szeretek benne hogy fagy tőle az összes böngésző mint a fene.
Krpanonál lehet programozni a flash-es panorámát is, nem kell az autómata swf-es exportal elkészíteni. Én csak egyszerűbbnek tartom a flash-es verziót, mivel a felhasználók többségénél van flash player, különben sok flash-es oldalt nem tudna megnézni.
A minőségi problémát nem tudom mire érted. Arra hogy milyen a kép minősége, vagy pedig a torzulásokra? Vagy ez a deval ugyanazt a panoráma képet máshogy jeleníti meg mint a flash? Én nem ismerem ezt a programot, mivel tud többet v kevesebbet mint egy krpano, vagy más flash-es pano progi...
Mint mondtam ez egy "béta" teszt verzó. Volt belőle flash alapú is részletekben és valószínűleg lesz is majd olyan végtermék, de a flash több szinten problémás. Az egy dolog, hogy régebbi gépen döcögős, ezzel nem foglalkozok, viszont azonos méretnél szerintem lényegesen csúnyább, mint a deval - os verzió. A devalt lehet forráskódból programozni apránként, a flash-t nem. Játszottam sokat vele, nekem a deval egyszerűbb volt, másnak lehet a flash az :) Szóval van sok pro és kontra..... A lényeg, hogy tervezem a flash alapút is végigcsinálni.
Mellesleg jegyzem meg flash playert is kell telepíten a böngészőkhöz......
A vácidat néztem már korábban is, szépen optimalizált! (Egy több mint hatéves Intel M 1,1 GHz, 64 MB vgas notebook, 512 kilobites neten folyékonyan közvetíti.)
Szívesen megnézném de nekem sem megy. Próbáltam 2 gépen, 4 böngészőben, de 1 kivételével az összes alkalommal teljesen lefagyott a böngésző. Az egyik gép szokta vinni a deval-os panokat (a másikra most telepítettem a drivert), de ez most nem jön össze.
Szerintem túra összehasonlítást nehéz találnod, mert ha valaki megcsinálja flash-ben az már nem fog .mov(DevalVR) alapút csinálni ugyanabból.(és fordítva). A legtöbbet olyat találhatsz, hogy megvan .mov(DevalVr)-ban az egyedi panoráma, majd később készült belőle flash alapú virtuális túra. Nekem van egy példa erre, a váci képek. A mov méretei 3.8-4.4 Mbyte közöttiek, a flash mögött 2.6-3.4 Mbyte-os jpeg-k vannak. Szerintem a DevalVR-es megjelenítés egyértelműen szebb, a flash lassúbb vagy régebbi gépeken a döcögve mozgatja a panorámát. Szerintem smarni-nak és krissz-nek is van hasonló párosítása, azaz, megvan a mov és később flash-ben is megcsinálták.
Én most egy lassú netről néztem, kb. 40s alatt lekapta a plugint, újraindítás nélkül telepítette a böngészőbe.
Abban igazat adok, h ez sok júzert megakaszthat és továbblapoz.
Izgalmasabb kérdés, hogy ugyanez megvalósítva flash alapon mennyivel nagyobb/másabb file-méret és "átlag-net-sebességnél" melyik ad finomabb/folyamatosabb élményt.
Tudtok olyan összehasonlító oldalt, ahol megvalósítottak egy hasonló pl. 10-10 gömb/körpanós virtuális sétát (ugyanabból az alapanyagból) más-más kimenettel?
Ezt ismerem: http://www.panoramaphotographer.com/comparisons/index.html de ez is csak egy-egy panót mutat meg, és én inkább kíváncsi lennék "túrák" összehasonlítására (feltuningolva néhány plusz infóval, statikus képpel, esetleg zenével), ahol az alkalmazott szoftver kódja is elég rendesen megdobhatja a méretet. Köszönöm!
Olyan verziód nincs amit mindenki meg tud nézni (flash)??? Sajnos nálam nincs ilyen dev-es dolog, és szerintem nem csak én vagyok egyedül :)))
Meg szerintem az átlag felhasználóknál sincs ilyen. Csak azért mondom mert ha publikálod akkor erre is gondolni kell szerintem, mert nem fogják letölteni, hanem ha nem megy akkor mennek tovább...
Vagy lehet csak én vagyok ennyire maradi... :))) De ha megoldható akkor megköszönöm és megnézem :)
Egyenlőre még béta teszt verziós a dolog, folyamatosan bővítgetem, csak sok más elfoglaltság is van, meg egyéb projektek, amiken dolgozok. Sima nyílt devalvr ben készült manuálisan az összerakás. Akit érdekel a devalvr oldalán a forumban rengetek infó van róla. Nem túl nehéz megtanulni, bár egy sok panorámás kereszthivatkozásokkal tűzdelt virtuális sétánál lehet élég bonyolult is. Köszi canon s3! Van egy másik amolyan minimapos verzió is a sástói bobpályáról: http://peterkovacs.hu/panoramak/adrenalin/virtualtour/ A technikai adatokkal, történelmi információkkal való megtűzdelés is tervbe van véve. A gyűjtögető munka már majdnem végetért. lásd: http://peterkovacs.hu/gyongyos/tortenet/ remélem idén sikerült összehozni valamennyire a virtuális sétával :))))))
Kövezzetek meg, d én az ilyettt tán' jobban szeretem mint a szimpla gömbpanós képsorozatokat...
Tudom sok plussz meló, de piczivel több infó egy-egy épületről (Szt. Bertalan templom, Grassalkovich, Mátra múzeum) ill. valahol egy fix fogodzó, hogy épp merre járok (mini térkép). De amúgy pöpecz!
Összeraktam 2 panot. Az egyik 4 képből áll, a másik 6+1-ből. Mindegyik a 8mm-es peleng-el készült. PTGui-ban 'Maximum size (no loss of detail)'-t választottam, így az eredmény a következő lett: 4 kép: 8196 x 4098 6+1 kép: 8156x4078
Azt nem értem, hogy miért nem egyforma, de szinte megegyezik a 2 kép felbontása.
Ha nem arról szólt az eredeti téma, hogy azonos látószöggel, több kép, jobb felbontást eredményez, akkor Én értettem félre valamit. :)
Cirkuláris halszemnél, ha megnézed az első sort, ott nem rajzolja ki a teljes képet, lényegében a 30-40%-a felbontásnak elveszik:). (Sokszor a fekete keret még a fénymérést is bezavarhatja.)
A 6+2-es fotóknál ("full frame" fisheye:), amikor a teljes érzékelőre rajzolja ki az optika a "halszem" képet) mégha bele is számolod az átfedéseket, akkor is sokkal több pixel születik ugyanarról a gömbről (lásd Takoca_ kiegészítése).
Igen, a feldolgozás is stabilabb - illesztési pontok, fényerő különbségeknél finomabb átmenetek.
---
Nem túl drága halszem?:) A már említett Nikon FC-E8 néha felbukkan használtként 20e Ft körül...
Biztos kijavítanak, ha rosszul gondolom, de szerintem attól nem lesz nagyobb a felbontás, hogy több képből készül a pano. Nagyobbak lesznek az átfedések, de a végeredmény ugyan akkora lesz felbontásban, mintha 3 vagy 4 képből készült volna.
A leírtakból jól értettem, h a több halasképből készült panónak az az előnye h jobb lesz a felbontás/képminőség, és/vagy van más előnye is (pl feldolgozás során) ?
Tudtok ajánlani valami nem túl drága halszem optikát a Olympus e420 as gépemhez?