Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Magyarország honvédelme és biztonsága EU, NATO, és világviszonylatban.
Minden, ami a MH helyzetét befolyásolta a közelmúltban, befolyásolja a jelenben, és befolyásolhatja a jövőben.
Aktív és inaktív katonák, rendvédelmiek, és a honvédelem iránt elkötelezett civilek klubja.
Tegnap láttam az állomáson egy szerelvényt megrakva nehéz műszaki cucokkal (pl. hídvető T55 alvázon, - szétszerelve :-( ) Kaptatok új technikát, vagy megint ésszerüsítettek? :-(
Pedig ilyet már hallottam! A feltételek biztosítása viszont valóban gyakran hiányzik! Aztán, aki azt mondta, hogy döntött, nem sokkal később azt mondja, hogy még sem azt kell végrehajtani, amit mondott! Ez aztán végiggyűrűzik az egész rendszeren és iszonyatos károkat tud okozni mind anyagilag, mind erkölcsileg.
Amit én hiányolok: "Hölgyeim és uraim, hibáztam, mert..... A felelősséget vállalom." Legegyszerűbb a felelősséget lejjebb hárítani. Igaz, mi megpróbáljuk most ezt fordítva! A kérdés, hogy valójában kinek is van igaza?
Én is kiakadtam rajta rendesen. A sztori elején még reménykedtem, hogy van annyi felelősségérzet a Bocsiban, hgoy nem éget így le egy minisztert, de sajna tévedtem.
Egyébként "közvetlenül" neki is írhatsz (vagy akár fel is hívhatod :) ):
Miniszter: Juhász Ferenc
Cím: 1055 Budapest, Balaton u. 7-11.
Levélcím:
E-mail: modpress@hm.gov.hu
Honlap: www.honvedelem.hu
Telefon: 1-236-5111
Fax: 1-474-1110
Levelezési cím: Budapest Honvédelmi Minisztérium
Telefonszám: 1/474-1104, 42/520-142
Faxszám: 42/ 520-143
Email cím: ferenc.juhasz@mszp.hu
Én azért néha szeretném, ha még egy pár szó benne lenne, pl. : "... Kérem megadni, hogy mi szükséges a feladatok végrehajtásához, ezeket biztosítom! ..."
Látom, van még, akiben ég a honfii vér és hajlandó akár saját pénzén is védeni a Hazát!! :))
Más: A MH állományának szakadása a különböző jellegű szervezetek törésvonalai mentén nem új keletű dolog. Eddig is folyt az egymásra mutogatás csapatok - vezető szervek és háttérintézmények között. Az okot én abban látom, hogy a katonapolitikai
vezetés szakmailag gyakran megalapozatlan dömtései ellen - a belénk nevelt vak végrehajtói fegyelemre hivatkozva - senki sem meri igazán felemelni a szavát ott, ahol ez lenne a dolguk.
Sorra születnek a megszorító döntések - és itt most én sem feltétlenül a reform kapcsán végrehajtott csökkentésekre gondolok! - amelyek következményei legélesebben továbbra is a végrehajtóknál csapódnak le. Amikor az ember már hónapok óta azért nem tud normálisan kiképzést folytatni, mert minden felterjesztésre azt a választ kapja hogy nincs alkatrész, nincs felszerelés, nincs pénz, ....., - miközben a média a katonapolitikai vezetés azon kijelentéseit harsogja, hogy kisebbek, de korszerűbbek leszünk - akkor egyértelműen hajlamos azt gondolni, hogy valakik a HM-ben nem végzik jól a dolgukat és csak feleslegesen vannak ott.
Nekem már volt szerencsém valamilyen szinten a fenti "szervezeti - kategóriák" mindegyikében megfordulni és azt mondom, hogy mindenhol vannak értelmes és felkészült kollégák. Azt viszont még nem tanultuk meg, hogy miként is lehet katonához méltó módon érvelni a MH és persze ez ország (!) érdekében. Mert valahol mindenki jót akar (?), csak az a kérdés, hogy ki, mire helyezi a pillanatnyi (!!!!!!) súlypontot!
Mai Szulák showban Bochkor Gábor kifejti nevetve, hogy venn egy MiG-29-t (mondjuk mi más kellen neki, E Klasse mercije már van - bár a "tv ügyvédje" is azzal jár....)
Nos, erre két hét múlva egy baumaxban fridi összefut Ferivel, aki gyerekét tolva keres kiskapát, ső megigéri neki: Aaz ügy sínene van!
Ez megy élőben (TV2, mondjuk mit vártam?) !!
Szóval!
Tisztelkt HM tisztviselő!
Ön, aki ezt a topicot gondolom a címe miatt is rendszeresen figyeli (ha már egy bunyevác sem veszi onnan a fáradtságot, hogy megossza velünk bölcs gondolatait, miáltal a tudatlanságtól képletesen fázó kezeinket lángoló zsenialitású gondolatai - képletes - tüzénél melengessük) kérem , ha már beírnia nem szabad, legalább továbbítsa a következő üzenetemet a miniszter úrnak:
Kedves/Dear/Daragij,/Liebe Miniszter Úr!
Ha már olyan adakozó kedvében van, hogy B.G. média személyiségnek - gondolom afölötti megindultságában, hogy ő - Anettka nevű alacsonyabb rendfokozatú, de hasonló beosztású (ha ismeri e két jelző jelentését) egyénnel ellentétben nem hányta tele a MiG cockpitjét (az Ön kedvéért: pilótafülkéjét) az adófizetők pénzén tett VIP repülése során - felajánlott egy MiG-29 vaddászgépet értékesítési céllal, kérem engem se feledjen el!
Indoklás:
Egyrészt B.G.-nél jobban érdekel a téma és talán kicsit többert is értek hozzá, hátha értékelni is tudnám, amit kapok.
Másrészt a MH MiG állományának hadrafoghatóságának csökkenése mellet aggódok, marad-e nekem repülőképes gép, ha nem jelenmtkezem időben?
Harmadrészt gratulálni szeretnék! Hisz, javítson ki , ha nem igaz, de felismertem az ön zsenialitását: az amerikai gondolatot (weekend warriors) a tartalékos repülőkről tovább is fejlesztette, s magyar virtusként B.G. (és én?) tartalékos repülők otthon tartnánk harci gépeinket, s ha kell védenénk hazánkat vele!
Hisz ez oly mértékű költségtakarékosságot fed fel, hogy könnybe lábadna D.T. pü.min. úr szeme is a a honvédség 2005 évi költségvetési előirányzata láttán.
Ennek analógiájára lennének jelentkezőim T-72, Mi-24 stb harcjárművek átvétélre is.
Negyedszer: döntésével siessen kérem, mert 2006 tavasza közelg', s ki tudja, hogy az akkor (minden bizonnyal Öntől jobbról) érkező új miniszter mennyire lesz nyitott ilyen merész "reform" gondolatok irányában?
Remélve, hogy jól érzi magát szerény hajlékában,
tisztelettel:
TGR
ui:
ha nem tart B.G.-vel egyenrangúnak, nekem egy Szu-22 is megteszi, úgyis csak állnak szegénykéim elárvulva...
Az írásoddal több helyen maximálisan egyetértek és elfogadom, néhány ponton azonban tudnék érvelni, és ellenpéldákat hozni, hogy jónéhány csapattiszt szerint mit nem csinál megfelelően a HM és a háttérintézménye, miért alakult ki a végeken dolgozóknál az általad említett lesúlytó vélemény a HM és háttérintézményiben dolgozó emberekről.
( Bár egyszer még én is védtem Őket korábbi irásomban , mint írtam ott is nagyon sok jó szakember dolgozik)
De néhány dolog mellett egyszerüen nem tudok elmenni, ami sajnos tény mert az ember ezzel találkozik amikor feladatot szabnak fentről, vagy igénylést küldünk vmilyen eszközre stb stb.
Picit konkrétabban egy példát kiragadva: Egyszerüen és - keserüen- sok tisztnek a végeken az a véleménye , hogy a HM-ben dolgozók nem beszélnek egymással, képtelenek átmenni a szomszéd irodába és megkérdezni néhány paramétert arról a beruházásról, eszköz telepítéséről, rendszerbeállításáról, amit ugye Ők koordinálnak irányítanak , és végeznek. Inkább a vezérkarokon keresztül feladatot szabnak, adatokat kérnek, és elrendelnek olyan dolgokat a rendszerbeállítással kapcsolatban ami ugye nem hiszem hogy egy ezred, vagy dandár feladata lenne. Találjuk ki mi !! hogy milyen eszközök lennének még jók ( gyártmány , tipus??) tervezzük meg a csatlakozási pontokat hozzá ( árulják el hogy mihez!!) hozzá - kb ilyen elrendelők érkeznek nap mint nap a csapatokhoz, és ekkor - szerintem okkal, az emberek hátán feláll a szőr és kérdezik meg , hogy mi a jóistent csinál az a rengeteg ember ott fent.
ez csak egy példa volt. Ami ehhez hozzátesz az természetesen az általad is emlitett felelőtlen katona-politikai vezetés ( ami a csapatoknál szolgálok szemében = HM, még ha teljesen mértékben nincs is igy...)
A tényeket már irtam: Minisztériumi és háttérintézményinek létszámcsökkentése okán miért kellett a csapatok számát a felére csökkenteni? ( félreértés ne essék nem a csapatok bezárásával van bajom , hanem az egész folyamat kommunikálásával.)
Nem lett volna ekkora ellenszenv a HM felé ha kereken megmondják: nem fér bele az elképzelésünkbe Taszár Szombathely stb stb. Szvsz nem igy kellett volna a médiákban a felelős vezetőknek az ország elé állni és közölni ( mint ahogy tették) hogy most a minisztérium jön stb stb....
Valóban, én nem látok bele a HM-ben folyó munkába. de a kérdésem az lenne, hogy kb ugyanekkora CSAPAT lészámmal rendelkező országok pl hollandia, Belgium, Portugália ( halkan megjegyzem most már mind a 3 nagyobb csapatlétszámmal rendelkezik nálunk) kisebb a felsővezető- irányító létszáma mint nekünk? Ők vajon miképp oldják meg az általad említett feladatokat?
Tudnék sorolni további példákat ( miért vesznek vissza annyi nyugállományú tisztet-tábornokot tanácsadónak??? a HM-be....)
és még sok dolgot ami fáj egy csapattisztnek amikor úgymond kilövik mellőle a társát mondva nincs már rá szükség, de most nem teszem.
Amivel semmiképp nem értek egyet az irásodban, idézem:
"Népszerű álláspont manapság a létszámproblémák okait saját alakulatunk, intézményünk határain kívül, lehetőleg minél magasabb szinten megtalálni."
- Ezt ugye nem gondoltad komolyan?
- Kik "csinálják" , koordinálják az állománytáblákat?
Ettől eltekintve tisztelem az álláspontodat , hiszen Neked is igazad van , és maximálisan egyetértek az utolsó soraiddal.
Bizom benne , hogy vezetőink nem felelőtlnül döntenek sorsunkról és nem dobnak ki feleslegesen ( megint) forintmilliárdokat emberekkel együtt az ablakon.
Kedves Galahed,
nem tudok billentyűgyötrés nélkül maradni, a létszámarányok okán többször is kifejett lesujtó véleményed okán...
Népszerű álláspont manapság a létszámproblémák okait saját alakulatunk, intézményünk határain kívül, lehetőleg minél magasabb szinten megtalálni.
Mint már céloztam rá, ez a lészám és rendfokozati arányok matematikai elemzése okán akár helytállónak is tűnhet.
De van a létszámoknak funkcionális oldala is, ez az örzés-védelem, és az alakulatok önállósága kapcsán kifejtésre került. (Csak egy gondolat erejéig: milyen "megvásárolt" leszerződött támogatásra számíthatunk egy éles heletben, mikor már békében sem működik normálisan....) A csapatoknál szolgálók vágyaiban szereplő (néhány) száz fős minisztérium képtelen lenne a kapcsolattartásra a hazai közigazgatással és a nemzetközi szervezetekkel, elvesztené a képességét a költségvetés tervezésére, ellenőrzött felhasználására, a logisztikai támogatásra. Nem lenne képes az eszközöket anyagokat beszerezni, átvételkor ellenőrizni, raktározni, kiszállítani. Nem venne részt nemzetközi és hazai szabványosításban, , ipari, kereskerdelmi, tudomáényos és K+F együttműködésben, nem lenne képes a vezető állomány (tzi.tts.) képzésére, továbbképzésére. Nem lenne képes tervezni, irányítani, ellenőrizni a csapatok tevékenységét, nem alkotna (fordítana) szabályzatokat, nem tudná figyelemmel kísérni a szakma és a tágabb környezet változásait, fejlődését, átalakulását.
A felsorolt, de korántsem teljes funkciólista valós és létező, még akkor is ha egy hk.-ból szemlélve merőben feleslegesnek tűnik. A HM már ma sem képes (költségvetési, létszám és képzettségi, tapasztalati okokból) elfogadható mértékben csatlakozni a NATO és az EU védelmi (védelemipari) szervezeteiben folyó munkához. A tervezés, vezetés és irányítás hibáit ti is számos példával tapasztaltátok. Ez annak köszönhető, hogy nincs sem személyi, sem szervetózeti megfeleltetés, csatlakozás - mert nics rá sem költségvetés, sem alkalmas szervezet, sem megfelelő ember. És - hiszitek, vagy sem - ennek ugyanúgy vannak minimális feltételei mint a hk. személyzetnek, vagy a lokátor munkahelynek. Ha nincs meg a megfelelő szervezet és ember, akkor sorban jönnek a hátrányok (már ma is): nem kapunk részt a NATO hadiipati K+F forrásokból, a hazai ipar nem tud bekapcsolódni a gyártásba, fenntartásba, a politika szakmai kontroll hiányában bármit végigver a szevezeteken, mert nincs info nincs tervezés. Ez a "felesleges" létszám nem változik arányosan a "csapatok" létszámával, mert már évekkel ezelőtt elérte azt a szintet - lopott hasonlattal - egy képernyő mellett már csak fél ember ül, egy hk. a Hm-ben már csak 1 fő kezelőre van bízva. Ez kétségtelenül nem népszerű álláspont részemről, de fontoljátok meg akár saját "csapatotok" analógiájára!
És nem utolsó sorban nincs a hivatásos állományban semmi féle szolidarítás, teljesen hiányzik a "tiszti, tábornoki kar" emberi, erkölcsi tartása, szeintem ez (is) vezetett idáig.
Alantasnak tartom az a fajta gondolkodást, amely mindenkit aki nem közvetlenül mellette lohol előre, feleslegesnek és eltakarítandónak lát (saját túlélése érdekében). Folyik még értelmes, az ország, az MH számára fontos munka a csapatokon kívül is! Természetesen nem vitava az evidenciát: a fejsze élét a csapatok alkotják, de mögéjük kell a "támogató, segítő" tömeg (azt akár létszámnak is gondolhatjuk). Nem kevesebb csapat és több HM kell, hanem a haza védelmére alkalmas HOVÉDSÉG és az ezt támogató, vezető HM együtt. Messze nem ilyen létszámmal és költségvetéssel. A csapatok igazi ellensége nem a HM--ben dologtalanul meglapuló "naplopó, hülye" alezredes, hanem a felelőtlen katonai-politikai vezetés, a rendszeresen alultervezett költségvetés és beteges költségvetési felhasználási gyakorlat.
Közösen kellen küzdeni a bármilyen ötletet kiszolgáló tábornokok, a buta, alkalmatlan ti. és tts. kollégák, a szolidarítást romboló tévképzetek ellen.
A magam részérő több - a HM-et és háttérintézményeit - védő szót nem szólok, és szurkolok mindenkinek a soronkövetkező leépítés előtt.
Addig is jó munkát , és sok katonaszerencsét.....
"Ennek megfelelően az állománytáblákból (TOE) eltűntek olyan elemek, amelyek egy klasszikus fegyveres összetűzés során fontosak voltak."
ez teljesen igy van és még hozzátenném:
Sajnos nem csak elemek tüntek el. Emlékszem, hogy egyszer egy csapat parancsnokának fél évébe került mig sikerült meggyőznie az állománytábla szerkesztőjét, hogy igen, ebbe az eszközbe kell 3 kezelő mert a gyárban ezt 3 emberre találták ki, 2 már nem éri el a hátső kapcsolót és egy ember nem látja a két szemével a két monitort vagy sugárcsövet... magyarul nem lehet üzemeltetni. Nagy nehezen megértette ( persze lemehetett volna megnézni ha már kötözködött , de ez nem az ő dolga - mondta) Néhány hónap műlva lejött a tábla 2 kezelővel.... És kezdődőtt minden előről.
( ez néhány éve történt amikor fentről megszabták hogy a vezérkar + csapataik létszáma xxxxx fő nek KELL lennie. - már ebből a kijelentésből is látszik a diletáns hozzáállás.) Hát persze, hogy a vezérkar emberkéje jött le a csapathoz és próbált felesleges embereket találni a csapatnál..... Hát persze, hogy ezt nem a saját háza táján tette.... :-)
Az őrszolgálattal kapcsolatban katalizált gondolataim:
Teljesen igazat adok annak a véleménynek, hogy kitelepülés esetén mindenkinek tudnia kell ellátnia a saját őrzés-védelmét. Ha egy helyen több alegység foglal körlet, akkor általában közösen oldják meg ezt a feladatot. Itt most senki se konyhában, műhelyben, vagy hasonlókban gondolkozzon, hanem kötelékekben, mert azok jelentik azokat a szervezeti egységeket, amelyeknek a feladatot el kell látniuk. Így például egy z.-nak is vannak harcoló, harctámogató és harci kiszolgáló - támogató elemei, amely megnevezések (új terminológia!) nagyjából tükrözik azt a feladatrendszert, amelyek az új viszonyok között a kötelékeknek képesnek kell lenniük végrehajtani. Kiemelném az "új körülményeket", amelyek elemzésénél központilag úgy döntöttek, hogy a legfontosabb szempont a gazdaságosság. (A MH létszámát jogszabályokban korlátozták. Az őrzés védelmet az ára ellenére is külsősökkel lehet megoldani. Én is kíváncsi lennék a pénzügyi kimutatásokra!!) Ennek megfelelően az állománytáblákból (TOE) eltűntek olyan elemek, amelyek egy klasszikus fegyveres összetűzés során fontosak voltak. Sok feladatrendszert megpróbáltak összpontosítani, mondván, hogy ha kell, akkor majd megerősítésként adják oda azoknak, akiknek tényleg kell. A NATO - tagsággal együtt kialakult az a szemlélet is, hogy bizonyos "hagyományos" képességekkel nem is kell, hogy rendelkezzünk, mert azokat majd a központi irányításon keresztül a szövetségeseinktől fogunk igényelni. Innentől kezdve senki se csodálkozzon, ha olyan magyar állománytáblákkal találkozna, amely alapján az adott kötelék a "klasszikus háború" viszonyai között képtelen lenne az önálló feladatmegoldásra. A SJTF-koncepció alapján itt minden JOINT COMBINED módon történne!(??)
Amit írsz abban teljesen igazad van. De: Mit tegyünk ha az általam felhozott példáknál ( légierő és csapatai)a helyörségben lévő alakulatok őrzésére egyszerüen nincs létszám?
Az állománytáblából már egyszerüen kihagyták.... Olyan alakulat amiről irsz ( gondolom itt pl őrszázadra gondolsz), az néhány helyen egyszerüen NINCS.
Persze lehetne létrehozni: de akkor a minisztériumokban ülöknek ( természetesen tisztelet a kivételnek , mert sok jó szakember is dolgozik ott) át kellene gondolni a létszámviszonyokat, néhány osztályt, főnökséget meg kellene szüntetni, a pénzmaradványok ésszerü átcsoprtosításával valamint a létszámkeretek pontos betartásával ( nem ragozom , már írtátok, pl, hogy mennyi az ezredes- hadnagy arány... de valahogy igy van a többi rf nél is) lehetne létrehozni a csapatoknál őrszakaszt v századot. De ahhoz a csapatokat kellene bőviteni , nem a minisztériumot és háttérintézményeit.
Szvsz ilyen pici honvédségnek már elég lenne néhány száz fős minisztérium.
Másik oldala: az ugyanott ülök közül, vagy az onnan kilépetteknek nem egynek van biztonsági cége, ami honvédségi objektumokat őriz... itt is lehet összefüggést találni hogy miért vezették be a civil biztonsági szolgálatot. :-)
Mar bocsanat, hogy belekotyogok...de....tegyunk kulonbseget alakulat es alakulat, bazis, stb. kozott.
mert pl. egy kivonulos (szukseg eseten akarhova vezenylendo)alakulat, pl. lovesz Zalj, stb el kell tudni latni a sajat orszolgalatat, mert barmikor barmilyen korulmenyek koze kerulhet.
Statikus alakulatnal ; repter, lokator allomas, HAP, raktar bazis, stb. pedig mar regen feltalaltak az objektum orzesre szakositott es kikepzett katonai alakulatokat. ld Or(az angol billentyu miatt taviratilag oer..:-)) ) szazad, stb.
tehat magyarul: nem a repteri lokatorkezelo katonanak kellene orszolgalatot adni, hanem az erre a celra alkalmazott es kikepzett -szerzodeses- MH katonai Oralakulatnak. Azt viszont nem hinnem, hogy egy szerzodeses Or katona fizetese tobbe kerulne, mint egy kulso cegnek fizetett summa / orzo-vedo hokuszpok.
Helló,
nem akarom túlragozni, de a működő katonai egységnek képesnek (kellene) lenni az önellátásra. Tehát amennyiben a légvédelmi egységnek közelbiztosításra (őrzésre) van szüksége, akkor oda jár ez a szervezet (és létszám) is. A z. sem harcképes konyha, budi és elsősegély hely nélkül.
A létszámarányokról pedig csak annyit (bár ez nem népszerű álláspont), hogy pl. az "M" kieghez, raktárakhoz, nemzetközi kapcsolattartáshoz, beszerzéshez, K+F-hez kb. ugynannyi ember kell ha résztveszünk a nemzetközi társasjátékokban és nem komolytalanodunk el teljesen, 24 ezer fős operettcsapatnál és 44 ezresnél is.
A minimum értékeken zörögnek már most is ezek a sokszor elátkozott "nem csapatok". A mai hadviselésben (fegyvernemtől függően) 18-28 fő kell egy "csapattag" vagy harcos mögé, hogy legyen aki ellássa, eltemesse, stb....
Amit leírtál, az csak féligazság és egyelőre csak találgatás! (Legalábbis remélem!) Noha Tatán közel sem ideális a helyzet, de azért nagy merészség lenne máris bezárásról beszélni!! Ha egy kicsit jobban körülnézel, azon kívül a kl.z-n kívül is találsz még "néhány" alegységet a laktanyában!
Nem szeretnék vészmadár lenni, de Tatán leálltak az összes laktanyarekonstrukciós programmal, katonákat sem toboroznak már Tatára. Haldoklik minden, szegény, egyetlen lövészzászlóalj erőlködik még, de ki tudja meddig. Igy legalább a minisztériumban ülők megnyugodhatnak, pár évig biztonságban lesz az íróasztaluk.
Kérdés, hogy meddig mehet ez így?? A vajdaságban meg verik a Magyarokat, de ha megtudják, hogy mi van a íhonvédségnél, lehet hogy nemsokára a Dunántúlon is ezt teszik!
PS.: A cselló és a takarítás nem magyar sajátosság, jó pár seregben ma is maga a katona és az egyébként a szervezeten belül erre hivatott alegységek végzik ezt a - mama által körbenyalt seggű ifjoncok számára kétségtelenül megterhelő és alantas - munkát. És apáink, nagyapáink is magukra főztek és takarítottak (szemmel láthetóan nem pusztultak bele, és manapság már a kiképzésük is jobbnak tűnik....).
Remélem vicceltél, amikor ezen sorokat írtad... "Remekül" összefoglaltad, mire volt jó a katonaság...
Ebből a Minisztérium és háttérintézményiben kb 22ezer !!! fő dolgozott a maradék 23ezer a két vezérkarnál ( Fehérvár , Veszprém) és a csapatoknál.
(Sajna nem tudom melyik számban volt, de az adatok igy jelentek meg az újságban)
Nagy a létszám csökkenteni kell elsősorban a minisztériumoknál és a háttérintézményeknél!-- Mondta egy reggel a rádió ! Gyakorlatilag ezután bezárták A pécsi szombathelyi, Szentkirályi , taszári , nagyoroszi stb stb LAKTANYÁKAT a CSAPATOKNÁL!
A többinél meghúzták az állománytáblát, csökkenteni kellett a létszámot.
A minisztériumban ( ugye ahol koordinálják a leépítést) néhány helyet elvettek ugyan de magukkal csaknem szúrnak ki igy létrehoztak újakat a háttérintézmények kategóriájába tartozó szervezeteknél....
Igy nem kell csodálkozni , hogy lassan képtelen a honvédség jónéhány dolgot ellátni, köztük már a szolgálatokra pl.: Őr és ügyeletire nem jut ember. ( ha jut akkor a többi feladatra nem, mint ahogy irtam)
2004 szeptember: Tegnap mondta a rádió hogy: Nagy a létszám csökkenteni kell elsősorban a minisztériumoknál és a háttérintézményeknél....
Vajon most melyik csapatot zárják be? :-/
Hogy konkrétan válaszoljak: Pl egy légvédelmi alakulatnál a fő feladat hogy objektumokat , erőműveket a levegőből vagy a földről rakétaoltalmazással védjenek meg tág határok között - 5-500 Km-ig. Ezeknél a csapatoknál már nem lehet elvárni , hogy a pilóták vagy a tüzérek ( rakéta) két felszállás vagy kiképzés között őrségbe járjanak. Plusz embereket fenntartani pl.: szerződéseseket erre a célra?? Ahhoz állománytábla kell plusz emberekkel amit a létszámcsökkentést jóváhagyók nagyon nem jó szemmel néznének a minisztériuman....
Én sok különbséget a két őrség közt nem látok. A sorkatonák kimenetek az őrhelyre ( ha kimentek, mert pl a külső őrségeknél akkor futottak szét az őrhelyre ha ment az ÜTI az Uazzal) és az őrhelyen olvastak, lefeküdtek a torony padlójára aludni....
A security szolgálat emberkéi meg járőröznek és a tiszteket is megkiabálják ha olyan helyen közledik ahol nem lehetne.... A sorkatona észre sem vette , nemhogy megkiabálni merte volna. De valahol az is igaz , hogy a kétféle őrség között most sincs nagy különbség. Jogilag legfeljebb az ellopott értékre lehetne perelni a civileket... A katonák havi 100-200 Ft -al törlesztik a HTK-t...
Automata fegyver- pisztoly: Itt nincs minőségbeli különbség, 10 éve nem volt rá példa , hogy rálőttek volna vkire. ( akkor sem talált) A minőségbeli különbséggel a harctéren egyetértenék itt nem... Ha parabellum néz rám vagy karabély? SZinte mindegy...
Ha azt Kft.-kel akarják ellátni (egyre több fontos objektumnál már így van), azok automata fegyvert nem kaphatnak, hiszen nincs törvényileg joguk hozá.
Tudomasom szerint a "fegyveres biztonsagi orseg" (ami veletlenul sem keverendo a vagyonor cegekkel) jogosult automata fegyverek viselesere/hasznalatara.
Ha egy "security" szolgálat embere szolgálat alatt szándékosan "hibázik" munkajogi kategória (legfejlebb felmondanak neki), egy hivatásos, vagy sorkatona ugyaezért már büntetőjogilag teszik felelőssé.
Ezzel sem ertek egyet, szerintem ha szandekos (es nem csak gondatlan!), akkor igenis felelos. Szerinted hol a hatar, amitol kezdve buntetojogi kategoria (gondolom azzal egyetertesz, hogy ha a jarokeloket agyonlovi, az buntetojogi kategoria, tehat valahol kell lennie egy hatarnak). Szerintem ha csak gondatlan, akkor is 3 havi fizetesevel felelhet.
A fentiektol fuggetlenul, szerintem is jobb lenne szerzodes katonakra bizni az orzest.
a számvetésed korrekt. A kérdéseim azonban továbbra is fent tartom:
- hogyan védi (őrzi) meg az országot az a fegyveres erő, amely béke körülmények között nem képes a saját objektumait, bázisait megvédeni (őrizni), legyen ennek akár a kis létszám, vagy a jelentős időigény az oka?
- más hadseregek miért képesek erre, valószínüleg hasonló hátrányok elszenvedése árán is?
Végül, de nem utolsó sorban, hogyan juthattunk el ide??????
Üdv, Éhesló
PS.: A cselló és a takarítás nem magyar sajátosság, jó pár seregben ma is maga a katona és az egyébként a szervezeten belül erre hivatott alegységek végzik ezt a - mama által körbenyalt seggű ifjoncok számára kétségtelenül megterhelő és alantas - munkát. És apáink, nagyapáink is magukra főztek és takarítottak (szemmel láthetóan nem pusztultak bele, és manapság már a kiképzésük is jobbnak tűnik....).
Ha azt Kft.-kel akarják ellátni (egyre több fontos objektumnál már így van), azok automata fegyvert nem kaphatnak, hiszen nincs törvényileg joguk hozá.
(A fegyveres biztosítás szintje egyből nagyot zuhan.)
A sor(szerződéses) katona a szolgálat előtt felkészül.
A civil szolgálatoknál ilyen ninncs! (ez is a színvonal , vagy a kiképzés eredményességének erőteljes csökkenése.)
Ha viszont nem kell(ene),akkor hogy hasonlítható össze a sor/civil(Kft.) szolgálat???
Ha egy "security" szolgálat embere szolgálat alatt szándékosan "hibázik" munkajogi kategória (legfejlebb felmondanak neki), egy hivatásos, vagy sorkatona ugyaezért már büntetőjogilag teszik felelőssé.
Micsoda különbség (és felelősség) a kettő között!!!!
Ugye van a kiképzés, ami fontos pl. olyan helyeken ahol kezelnek vmi berendezést pl radar, légvédelmi kütyük stb stb.. Ha itt egy őrszolgálat belép az az objektum nagyságától, az őrség fajtájától függően 10-20 de akár 30 fő is lehet.
Az őr megkezdi a felkészülést a szolgálatra ( a légierőnél igy van) délelott 11 kor, az őrpk-k kihallgatása du . tehát az első nap a kiképzés vagy munkavégzés szempontjából délelött 11 kor véget ért. a 2. nap reggeltől őrségben van és a 3. nap kb 9-11 óra között adják le a szolgálatot . Itt jön a kötelező pihenö aznapra. igy egy sima hétközbeni őrszolgálat 3 teljes napra kivon közel 30 főt a kiképzésből illetve a munkavégzésből. Hétvégén ez a szám már 4 !! nap a hétvége után járó szabadnap miatt. És itt jön be hogy ugye mindennapra kell őrség 30 főre addig is amig az egyik 30 fő felkészül, vagy a pihenőjét tölti vagy szabadnapon van. ez eddig kb 90-120 fő durván számolva akiket nem lehet addig kiképzésre küldeni , beültetni egy 24 órás eszközbe stb stb. Ennyi ember már nincs...
Az állománytáblákat már annyira lecsökkentették , hogy egy ember kiesése is gondot okozhat már...