köszönöm a válaszokat.
elképzelésem a köv:
építek egy 4tez alapú tetején részben nyitott kohót.
agyagból kis tégelyt készítek melynek 1-2m hossszó a nyele.
ezt beleteszem a tűztérbe s várom a op eléréset.
ekkor a hőálló kesztyümben kiveszem a tégelyt a nyelénél fogva a az agyag mintába beleöntöm.
acetilén gáz jobb mint a PB?
mert az acetilén palack kissé drága.
akartam kieg ként oxigén palackot venni.
az 5köbm es palack 40000Ft töltet 5000Ft.
nekem kissé húzós igy elsőre...
Tévedsz!
A "nehézipar" kifejezés az eddig általam legtalálóbb anyag definícióval van összefüggésben!
t.i. Anyag: Minden anyag amit el lehet lopni!
Pl: Nap-, energia-, információ-, tégla-, aranyóra-!
A definícióből következőleg kapta pl. a vasöntés (nincs közvetlen köze a fröccsöntéshez) a "nehéz ipar" jelzőt. Fizikai tulajdonsága miatt, ennek eszközeit, termékeit NEHÉZ ellopni! De mivel megfelelő szakértelemmel, és felkészültséggel lehet, ez is anyaginak bizonyul!
a koksz nagyrészt amorf szén, és alacsony hidrogéntartalmú nagy polimerek elegye.
Vannak benne kénvegyületek, szervetlen anyagok (ezek adják a hamut), nedvesség is.
"mert ha igen akkor az szén-dioxid -dá alakul teljesen s a vas nem érintkezne tisztán az égő szénnel."
külön térben akarod a kokszot elégetni ?
Az elég húzós lesz, mert az azbeszt nagyon rossz hővezető, tehát ahoz, hogy az egyik térben 1500 fok legyen, a másik térben jőval magasabb hőmérsékletet kell csinálni. nem fog menni.
Nem véletlen, hogy a nagyolvasztóban egy térben van a szén és a vas.
Az azbeszt egy rostos szerkezetű szilárd anyag.
De már mintha írtam volna, hogy karcinogén (rákkeltő).
Szerintem magnézia téglából rakj össze egy üstöt, kívülről fogd össze, hogy a súly ne nyomja szét a téglákat, bele az acélt, és pl. acetilénlánggal olvaszd meg. Vigyázz, hogy a gázpalack ne hevüljön fel !!!!!!
Mondjuk, én továbbra is elég esélytelennek látom a dolgot. :)
Pl. hogy szeretnéd csapolni az olvadt azélt..?
Érdemes megnézni 1-2 szakkönyvet a Thomas-körtéről, vagy (inkább) a Bessemer-féle konverterről, és egy hasonlót építeni..
szvzs az indukciós kemence, vagy az ívkemence (elektroacél) lenne az igazi. Ha gázzal fűtöd, akkor mi lesz az az edény, amiben olvasztasz? Ha valami hőszigetelő/hőálló anyagból épített kemencéd van, akkor csak a közvetlen fűtés megoldható akkor viszont az égéstermékek okozhatnak gondot, illetve az oxigén jelenléte. Az indukciós kemencénél viszont inert gáz alatt olvaszthatsz és nem égnek ki az ötvözők, ill nem is kerül felesleges szén az olvadékba. (egyáltalán: most mit is akarsz csinálni? nyersvasat finomítani-ötvözni, vagy valami ötvözött acél feldolgozni? Mert a kettő ég és föld)
Azt gondolom, hogy otthon a vasolvasztással kísérletezni nem egyszerű és semmiképpen sem olcsó dolog. (egyrészt a magas energiaköltségek másrészt a speciális anyagok drágasága okán)
Először keress egy vasipari technológiákkal foglalkozó könyvet, tanulmányozd át, és utána térj át a bronzkohászatra:))
Az azbeszttel meg szvsz ne nagyon kísérletezz, nem egészséges, meg nem is igazán alkalmas. Beszerezni sem egyszerű.
köszi a tippeket. kokszal fűteném mert az olcsó.
de a koksz az nem tiszta szén?
mert ha igen akkor az szén-dioxid -dá alakul teljesen s a vas nem érintkezne tisztán az égő szénnel.
Villanykemence jó ötlet csak kissé húzós lehet az áramszámla utána...
a gázüzem jól hangzik még meggondolom.
az aszbesz az ugye szilárd anyag?
már láttam fotón ásványaiban.
de honnan szerzek én olyat?
bemegyek az aszbesz boltba s kérek egy kilót?
ráadásul úgy tudom be van tiltva mert porzik s pora rákkeltő.
ezért gondoltam a 70% MgO 30% agyag keverékére.
mondták nekem hogy vegyek helyette magnézia téglát az mennyibe fáj nekem s honnan vehetek?
gizda: zárványos, törékeny.
Ha koksszal fűtőd, bele fog oldódni egy csomó szén (attól lesz törékeny).
Tudod, az öntöttvas is a grafitos szerkezetű (szürke öntvény), ill. karbidos széntől törékeny.
geopolimer: azbeszt (Ca-Mg-szilikát).
Nagyon jó hőszigetelő, de vigyázz vele, mert karcinogén.
Gondoltál arra, hogy gázzal fűtöd ?
A helyedben azért elsőnek megpróbálkoznék a bronzzal, az több sikerélményt ad.. :))
Szerintem a vas minőségére értette, rideg és törékeny az öntött vas szénnel kombináció.
Ha kokszal fűtöd akkor az égéstermék gázokból is mehet bele szén.
Legalábbis úgy emlékszem, de lehet, hogy hülyeség.
Ötvözetekkel kísérletezni egyébként remek dolog, én is szerettem volna vasat olvasztani, de elektromos kemencében képzeltem el.
Sajnos nagyon drága az olyan fűtőszál ami képes vas olvadáspontot melegíteni rendszeresen, károsodás nélkül.
Van egy kis kemencém ami 1100-1200 fokot bír, azzal már azért lehet olvasztgatni 1-2 fémet.
köszi az ötletet.
tulképp kész acélt veszek.
Acél lemez amely fetületileg krómozva van. Igy nem lesz gond a széntartalommal s kevés Cr ötvöző anyagot is tartalmaz mely növeli szívósságát.
ennek vastágságtól függetlenül kb 450-500Ft kilója.
MgO-t azért akarok porban venni mert ugyan nem értek hozzá de egy indexes rovatban azt olvastam, hogy a geopolimerek 70% MgO-t tartalmaznak. Szerintem a maradék 30%- agyag lessz mert azt ingyen kapok a haverontól. hogy miért geopolimer?
egyszer a Tv ben láttam hogy milyen bámulatos hőszigetelő tulsága van. egy 5 cm vastag 1 négyzetméteres darabor alulról szúrólángal égettek s kis idő mulva a bemutató ipse a kezét ráttete a lap másik oldalára (amit nem melegítettek) s az szobahőmérsékletű volt.
a gizda szó alatt mit értesz?
elég idióta vagyk hozzá ,hogy nekikezdjek? :)
Az rendben van, de miért pont vasat?
Ahoz igen magas hőfok kell.
Ónt, ólmot, cinket, asszem rezet is meg bronzot is alacsonyabb hőmérsékleten tudsz önteni. :)
A közönséges KROMOFÁG pár órai, fedett térben való, szobahőmérésékletű áztatással erőteljesen megduzzasztja. A maradékot ronggyal, és újabb adag kromofággal, esetleg mosogató dörzsivel tökéletesen el lehet távolítani, akár betonszerűen, porózus felületről is.
FBS, illetve FUGASZIL variációkkal már kipróbáltam. Ott kiválóan bevált!
A köönséges kromofág pár órai, fedett térben való, szobhőmérésékletű áztatással erőteljes megduzzasztja. A maradékor ronggyal, és újabb adag kromofággal, esetleg mosogató dörzsivel tökéletesen el lehet távolítani, akár betonszerűen, porózus felületről is.
FBS, illetve FUGASZIL variációkkal már kipróbáltam. Ott kiválóan bevált!
mérete "NEM" ismert...
kb 50*50 cm es átmérő 1-2m magasságig...
a fűtése koksz. alúlről lebegő befuvatással (rakéta porszívó)
olyan 1700-1800 fokra kellen felfűteni...
hy mindenkinek.
elhatároztam hogy építek egy vasöntő kohót...
volna néhány kérdésem:
mi legyen a fala? Agyagot könnyen szerzek.
MgO viszont drága... 500g 600Ft fitnesz boltban. ez azért lenne szerintem jobb mert magasabb az Op-ja. gondolkozom még a geopolimereken de nincsen hozzá receptem...
vajon ha mégis sikerülne meg lehetne maradni a kemence 2-3 méteres közelében???
Az idő nem igazán számít. Pár perc.
A hőmérséklet, ha csak granulát szénről van szó 200-500 Cfok közt már jó. De mindenképen, ha csak nem direkt regenerálható típusú a szén, nagyon sok el fog porladni, amit vagy kimosol utána belőle, vagy egy ideig fekete lesz a szüreményed. Az aktivitása is csökkeni fog, hiszen ezzel a módszerrel nem tudod eltávolítani a teljes felületből a már ott megtapadt szervetlen szennyet. (a szerves természetesen 500fokon elszenesedik)
Szia Petike!
A segítséged kérem az alábbi kérdésben.
Kimerült a vízszűrőmben az aktívszéntöltet, hány fokon és mennyi ideig kell hevíteni a reaktíváláshoz?
Köszönettel.
Ez PONT azért jó, mert a vízmegkötés irreverzibilis (az első lépésben a hidrogén eltávozik az oldatból !!!!), míg a többi (fizikai) vízmegkötő (CaO, MgO, CaCl2, stb.) reverzibilisen köti meg a vizet, tehát mindíg marad egy kevés víz az etanolban..