Tisztelt topiklátogató!
Ide várunk minden olyan adatot, megfigyelést amely a magyarországi nappali és éjjeli lepke faunával kapcsolatos! Megkérek mindenkit, hogy bárhol az ország területén megfigyelt és beazonosított lepkefajok megfigyelési adatait itt közölje! Ennek a topiknak a segítségével megpróbáljuk meghatározni, feltérképezni hazánk napjainkban még sokszínű lepkefaunáját!
Az adatbázisba fotókat is várunk. A fórumot hazai hivatásos lepkészek figyelik, akik ha kell, segítséget nyújtanak a meghatározásban!
116: Lythria cruentiaria (Geometridae) 111: Sitochroa verticalis (Pyralidae) 108: Heliothis viriplaca (Noctuidae) 101: egy Pyrgus-faj (Hesperiidae), így meghatározni nagyon kétséges 097: Elophila nymphaeata (Pyralidae) 077: valószinüleg Idaea subsericeata (Geometridae), de biztosra e kép alapján nem mondható 073: Idaea ochrata (Geometridae)
Hétvégi túránk (Bükk-fennsík) során láthattunk: nagy gyöngyházlepkéket, erdei szemeslepkét, boglárkákat, tűzlepkéket, csíkos medvelepkét, bogáncslepkét, sakktáblalepkéket (arra fele mindig sok legel), közönséges ökörszemlepkéket. Hoztam pár fotót is. Ellenben az utolsó beazonosításához segítséget szeretnék kérni.
Ma csavarogtunk egyet a gyöngyösi Sár-hegyen. Nagyon aktívak voltak a Szürkés hangyaboglárkák, ennél fogva nehezen akartak modellt állni. :) Azért egy-egy példányuk csak leült kis időre. A második képen a Kornistárnicsra rakott petéik láthatók. A harmadik fotón lévő kis lepke nem volt nagyobb, mint a boglárka. Róla csak ez az egy felvétel készült, annyira menekült. Valyon Ő ki lehet?
Köszönöm a meghatározást. Itt van két másik kép. Az első Gyöngyösoroszi határában, a Pap-kútja közelében készült idén áprilisban. Ez is moly gyanús? :) A második régebbi, 2005. júliusában lett fotózva a gyöngyösi Sár-hegyen. Ez lehet a nagy fehérsávos?
Ismetelten koszonom a segitséget. Rengeteg jelolt, szürkés hangyaboglárkát talaltunk.
Mikor meglattuk a fehersávos lepket mi is Nagy fehersávosnak neztuk meszirul. De mivel tobb feher sav volt benne lattuk, hogy ez mas faj. Az zavart meg, hogy a hatarozo konyvek barnas savozast mutatnak a lepkeszarny fonakjan, de ezen a peldanyon egeszen feketenek tunt alulrol fotozva is. ( masodik kep).
A Sár-hegy a mostani melegben szinte lepke paradicsom.=))
Első két lepkéd a Neptis rivularis-Nagy fehérsávos lepke A harmadik egy medvelepkefaj a Euplagia qadripunctaria-Csíkos medvelepke A két boglárkád a Maculinea alkon-Szürkés boglárka! És a legalsó képen a 163-mas jelölt példányt láthatjuk!
Ujra van egy ket lepkem aminek azonositasahoz segitseget kerek. A kepeket ma keszitettem a Sár- hegyen. (Gyöngyös- Abasár kozott) Ma mar egy kicsit szelcsendesebb ido volt. Nagyon sok faj repult.
Az elso ketto ugyan arrol a lepirol keszult. Meg az utolso ketto kep is ugyan arrol a lepkerol keszult. Ha jol neztem ez hangyaboglarka..
Az érdekesség, hogy kertben, a Goji bogyó néven vesztegetett kínai csoda gyógynövényen került elő. Szép kis átverés az egész, mert utánanéztem és kiderült hogy ez a növény nem más mint az Ördögcérna. Ezt a Starkl, és a Siebercz persze nem köti a megrendelők orrára. Viszont így már érthető miért ezt választotta a Halálfejes eledelnek :)
Próbálkoztam ma, de nem sok sikerrel. Elég erősen fújt a szél, a lepkék meg félénkek voltak. Persze nem mind, volt olyan boglárka amelyik a cipőmön napozott...
Most cseperedik az új nemzedék: Ezüstös boglárka, Nagy tarkalepke, Közönséges szénalepke. Nagyon sok van belőlük.....szerencsére.
Találkoztam egy nagyon félénk Vörösszélű medvelepkével (Diacrisia Sannio), sajnos csak ennyire futotta.
És az idén először futottam össze Fekete szemeslepkével. Nem sikerült egy normális képet készítenem róla....majd legközelebb. Elég sokat láttam repkedni.
Lenne egy kérdésem (kicsit off) a Sigma 105 tulajokhoz. Normális az, hogy kotyog az obim? Kicsit lötyög a belső (a lencséket tartalmazó) része.
Maculinae arion - Nagypettyes boglárka - 2007 nyarán csináltam a képet Kékestető mellett Erzsébet szikla nevű helyen. Csodás panomráma+ egy marék virág, amin kacsafarkú szenderkéket próbáltam fotózni. Már akkor kedvenc volt a boglárka, és egyszer csak szender helyett ő jött be az obi elé. Talán egy vagy két képkocka van valahol még róla, elő kell szednem. Ha lesz kis időm megkeresem. A helyen még volt Fecskefarkú lepke is.
Aszódon a laktanya melletti réten találkoztam egy nagyon fura átlátszó szárnyú szenderrel, dongószenderrel. (sajnos gyorsabb volt nálam, így csak nagyon ócska képem van róla. :( )
A nagy tűzlepkével megleptél, eddig azt hittem kicsi. Életem legszebb kicsikéje volt. Annyira gyönyörű... Hevesvezekény mellett csíptünk el egy párzást - több száz boglárka, közönségestől ezek szerint a nagy tűzlepkéig, egyszerre párzott. Érdekes a tűzlepkék násztánca, tátott szájjal bámultam, hogy micsoda táncot járnak.