Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2011.09.24 0 0 3492

...és aminek nagyon nem örülök:

Az alma után az őszi szemzések is elkezdtek hajtani...mi lesz ezekkel télen ??

Az almavirágzást meg már nem is mondom...

Előzmény: Törölt nick (3491)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.24 0 0 3491

Nos az örömködés legkisebb jele nélkül /mert tavaly ilyenkor is nagyon jónak látszott minden,aztán sok lett a hulla.../ : az őszimagoncokban mindben van/nak élő szem/ek-ez 27-28 alanyt jelent.A 8 db nyiszlett,idei kelésű,20-30 cm-esből is 6-ban él.A 36 Ishtarából /ennyibe tudtam rakni a 49-ből/  8-ba már tuti nem sikerült.A 3 Garnembe /itt 6-ból 3-ba tudtam rakni/ élnek a szemek.A Weivákból /20-ból/ 1-be tudtam rakni-ezek fejlődtek legkevésbé a szárazság miatt,viszont ez csodák-csodája él /csak ezt nem írtam fel mit raktam bele...nem bíztam benne../Az almák a legvacakabbak,de reményeim szerint mindegyik fajtából lesz 1-1 életképes...ez bosszant,mert máskor jobban ment,de most tényleg vacakul jött le a héja.Meglévő fákba raktam szilvába,almába,őszibe sikereseket,kajsziba sikertelenül.

A fajtákat majd legközelebb...:))

Előzmény: Vebber (3485)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.24 0 0 3490

Az almát kényszerből csináltam,mert vacakul adta a héját,a többit meg próbaképpen ,viszont a mai szemzés-ellenőrzés során több sikeresnek látszó chippet is találtam.Talán mégsem elvetendő...tavasszal lehet,hogy néhány pótlást megpróbálok még vele /ugye veszteni valóm az nincs/

Előzmény: Flanell (3483)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.24 0 0 3489

Jól :)..én ma néztem végig az összeset.Azt a 2-őt is ,amit 1,5 hete csináltam.

Előzmény: Ádi_batya (3480)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.24 0 0 3488

Megvan és nődögél,jövő héten-ha el nem felejtem,mert szabin leszek- csinálok majd képet.

Augusztusban is szemeztem egyébként kajszit őszi magoncba,sőt egy szilvát is próbaképpen /csak halkan jegyzem meg még mindegyik él/

Előzmény: Vebber (3478)
gergerg Creative Commons License 2011.09.24 0 0 3487

Kilátszik és jól is nézett ki, de mikor 10 éve körtébe szemeztem szilvát az is jól nézett ki....

Előzmény: Flanell (3484)
gergerg Creative Commons License 2011.09.24 0 0 3486

Megkukucskáltam, élnek és virulnak! Ablakos szemezés birsre naspolya, 2 fajta őszi chip szemezéssel szintén őszibe + 1 szilva. Na ezt sem gondoltam volna!

Vebber Creative Commons License 2011.09.24 0 0 3485

Én eddig nagyon jól állok. Idén is csak őszibarackokat (nemes) szemeztem. Egy őszi alanyban 2 szem az ami nem él, egy szilvában 1 szem ami nem él, az összes többi szemzésem él.

Az őszi alanyban Ali bától kapott Spring Crest van ami nem lett azonnal felhasználva, és már a szemzéskor is úgy láttam, hogy az valószínűleg feleslege munka lesz.

Előzmény: Törölt nick (3477)
Flanell Creative Commons License 2011.09.24 0 0 3484

Miért, nem látszódik ki a szem a kötözésből?

Előzmény: gergerg (3479)
Flanell Creative Commons License 2011.09.24 0 0 3483

Chip-elni pont ezért nem szoktam, nagy pontosságot kíván, és az eredése bizonytalan.

Flanell Creative Commons License 2011.09.24 0 0 3482

Oltóviaszra semmi szükség, nincs friss seb. A kötözés is felesleges már.

Metszeni én jobban szeretek tavasszal, de körtét most is lehet.

Előzmény: deszegregator (3463)
Ádi_batya Creative Commons License 2011.09.24 0 0 3481

Én is remélem! :))
Bocsánat az offért, de ha valaki tudna tanácsot adni, továbbtanulás/szakosodás terén (pl.:hol lehet jól elhelyezkedni),
azt nagyon megköszönném!!! (ha nem is itt de e-mail-ben beszélhetnénk)

Előzmény: Törölt nick (3476)
Ádi_batya Creative Commons License 2011.09.24 0 0 3480

Húú, lehetek olyan öntelt, hogy kezdőként válaszolok? :D
Szerintem már leveheted, csak utánna jobb visszakötözni télire, hogy védje a friss sebfelületet.
Jól mondtam mesterek? :)))) 

Előzmény: gergerg (3479)
gergerg Creative Commons License 2011.09.23 0 0 3479

6.-án csináltam néhány szemezést. Mikor vehetem le a szigszalagot hogy megkukucskáljam?

Vebber Creative Commons License 2011.09.23 0 0 3478

A tavasszal elfeledett őszibe rakott kajsziból mi lett egész évben?

Van egy képed?

Törölt nick Creative Commons License 2011.09.23 0 0 3477

Elkezdtem átnézegetni a szemzéseket...hát elájulva nem vagyok.A kényszerből kipróbált szemlapozás,chip-szemzés nem igazán jött össze,még gyakorolnom kell/ene.Azt sajnálom,hogy az almákon kellett ezt leginkább alkalmaznom /elég vacakul jött le a héja/ és sok elment...bár bíztatóak is vannak.Az Ontarióból és a Rubinolábol vannak élő szemek /igaz minden szemzést nem néztem még meg/.Szokás szerint az őszik látszanak legjobbnak,de vannak bíztató jelek kajsziból és szilvából is.Jövő héten szabin leszek-elméletileg- akkor átnézem az összeset.

Tavasszal csak körte és almaoltást terveztem,de gyakorlásképpen lehet,hogy a chippel mást is gyakorolok...a sikertelen szemzések pótlására,de...már csak saját anyagból.A gyűjtést befejeztem.

Előzmény: Vebber (3467)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.23 0 0 3476

Remélem sikerül bekerülnöd a Corvinusra,mert jó lenne ott egy beépített ember :)))

Előzmény: Ádi_batya (3430)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.23 0 0 3475

Én be szoktam vágni a szalagot és akkor a fa magától le tudja majd tolni.

Előzmény: deszegregator (3463)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.23 0 0 3474

Nálam is eltérőek.Vmilyen mirabolánon volt a Harcot kajszim,amit tőben vágtam ki.Ez hoz rendesen sarjakat,de akkor is csinálta,amikor még megvolt a kajszi.A Sylred/ St Julien A 3 év alatt 1 sarjat hozott,le is választottam...aztán összekevertem a többi myrabolánsarjjal,amit az előbbiről szedtem...A kertben 3 Ceglédi arany van C162 myrabolánon,ez még egyet sem hozott.

...érdekes,hogy pl a külföldi szakirodalom az Adesoto alanyt erősen sarjadzzónak írja le,nálam 1,5 év alatt még egy sem jelentkezett /pedig 1-2 nem lett volna rossz kísérleti alanynak/

Előzmény: Vebber (3467)
Ádi_batya Creative Commons License 2011.09.23 0 0 3473

Ja a képet nem én csináltam. Neten kerestem kinézet alapján és ez volt hozzá hasonló.

Ádi_batya Creative Commons License 2011.09.23 0 0 3472

Talán leginkább a Clappra hasonlít a gyümölcse..

Ádi_batya Creative Commons License 2011.09.23 0 0 3471

Köszönöm szépen!
Egy (számomra) ismeretlen fajtájú nyári körte, aminek sajnos a törzse már nem egészséges...
A közepén van egy elhalt rész amit a cincérpajor előszeretettel fogyaszt... Már kipucoltam és így egy elég tekintélyes odva van.
Attól függetlenül a lombja egészséges, és ízletes a gyümölcse. Kísérletezni jó lesz :)
A körtés fórumot már elkezdtem végigolvasni, de most ugrok az ajánlott részéhez! :)) 

Ali-bá Creative Commons License 2011.09.23 0 0 3470

Ajánlom nézd meg a "Körte Index Fórum"-on a 118, 150-51, 248, és 256-os hozzászólások képeit és a kapcsolódó h.sz.-okat, utána kérdezz tovább bátran!

Előzmény: Ádi_batya (3468)
tp329 Creative Commons License 2011.09.23 0 0 3469

Nem undokság, csak lassan gépelek!

Ha agrárra jársz, irány az intézmény könyvtára!

Öreg fák ifjítása témakörben keresgélj!

Igazán idős(de EGÉSZSÉGES!) fát célszerű először megifjítani és az új hajtásokat oltani, szemezni.

Annyi a plusz odafigyelés, hogy a gyökér túlsúly miatt erősen növekednek, kövérek a hajtások. Kötözőanyag bevágása, széltörés veszély talán nagyobb emiatt, illetve egyes levélbetegségek erőteljeseben jelentkezhetnek. De ez mind fajta, termőhely, adott évi időjárás, csapadék stb. stb. függő is.

Szerintem ezért talán a több rügyes oltóvesszők használata jobb, mert jobban terheli a fát.

Hogy érdemes e illetve megéri e ez, vagy jobb új fát ültetni, ezt is csak eseti elbírálás alapján lehet megmondani. Kinek megéri, kinek nem. Mindenesetre jól lehet tanulni vele, szerintem.

Előzmény: Ádi_batya (3468)
Ádi_batya Creative Commons License 2011.09.23 0 0 3468

Arra akartam kilyukadni hogy van -e valakinek tapasztalata az öreg fák szemzésével kapcsolatban. :)
(Pl.: mennyire sikeresen ered, érdemes -e, mire kell figyelni stb.)

Csak csöppet hulla voltam, ami erősen "fogalmazásgátló" hatású :D

Vebber Creative Commons License 2011.09.22 0 0 3467

Felénk egy helyen használják/ták közben oltással (mikor vettem a csemetét, akkor épp vegyes fákat gyártottak velük, kajszi-őszi). A tulajdonos rendes, beszélgettünk vele nemrég, azt mondta, hogy dugványozással lehet/ne szaporítani, de nekik valamiért nem megy. Közben oltással viszont kiválló.

Szemeznék a sajátról, de a törzsön az évek alatt még egyetlen hajtás sem bújt ki. Érdekes, hogy alatta a myrabolán gyökér sem hozza a sarjakat. A többi ilyen gyökerű pedig, hozza a gyerekeket gazdagon.

Előzmény: Törölt nick (3465)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.22 0 0 3466

na egy ötlet St Julien beszerzésre :

http://a-plant.internettudakozo.hu/kepek.htm

Előzmény: Vebber (3464)
Törölt nick Creative Commons License 2011.09.22 0 0 3465

Nincs,ezt a fát is a Palesitséktól szereztem.Az a gond,hogy oltványelőállítókat nem ismerek,csak faiskolákat.Ők meg nem szaporítanak,hanem viszonteladók.Talán kutatóintézeteknek lenne ötlete,hogy honnan lehetne alanyokat beszerezni.

Előzmény: Vebber (3464)
Vebber Creative Commons License 2011.09.22 0 0 3464

Nekem egy Red Haven van ilyen törzsön (myrabolán gyökéren).

Bejön, sztem is jó. Az a baj vele, beszerezni ezt sem lehet. Felétek van ilyen alany?

Előzmény: Törölt nick (3460)
deszegregator Creative Commons License 2011.09.22 0 0 3463

Sziasztok! Tavaszi körte oltásomról most vettem le a szigszalagokat, mert volt már ami kezdezz belevágni. Tekerjek rá újra kicsit lazábban, vagy már nem szükséges? Oltóviasszal bekenjem az oltásokat, vagy jobb ha így hagyom? Laikusként megítélve egész jól sikerültek, mostanra már csak az oltványágak maradtak. a saját ágakat apránként kimetszegettem. 10 centis törzsű vadkörtébe oltottam vilmost, 8 - ból 6 sikerült, szép fejlett ágak fejlődtek, egyet tört ki a szél. Rakok inkább képeket.(Vissza kell e most vágni az oltványágakat, vagy csak tavasszal? Kell e kötéssel rögzíteni , vagy ilyenkorra már elég erős, stabil az összeforrás?)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!