Nos az örömködés legkisebb jele nélkül /mert tavaly ilyenkor is nagyon jónak látszott minden,aztán sok lett a hulla.../ : az őszimagoncokban mindben van/nak élő szem/ek-ez 27-28 alanyt jelent.A 8 db nyiszlett,idei kelésű,20-30 cm-esből is 6-ban él.A 36 Ishtarából /ennyibe tudtam rakni a 49-ből/ 8-ba már tuti nem sikerült.A 3 Garnembe /itt 6-ból 3-ba tudtam rakni/ élnek a szemek.A Weivákból /20-ból/ 1-be tudtam rakni-ezek fejlődtek legkevésbé a szárazság miatt,viszont ez csodák-csodája él /csak ezt nem írtam fel mit raktam bele...nem bíztam benne../Az almák a legvacakabbak,de reményeim szerint mindegyik fajtából lesz 1-1 életképes...ez bosszant,mert máskor jobban ment,de most tényleg vacakul jött le a héja.Meglévő fákba raktam szilvába,almába,őszibe sikereseket,kajsziba sikertelenül.
Az almát kényszerből csináltam,mert vacakul adta a héját,a többit meg próbaképpen ,viszont a mai szemzés-ellenőrzés során több sikeresnek látszó chippet is találtam.Talán mégsem elvetendő...tavasszal lehet,hogy néhány pótlást megpróbálok még vele /ugye veszteni valóm az nincs/
Megkukucskáltam, élnek és virulnak! Ablakos szemezés birsre naspolya, 2 fajta őszi chip szemezéssel szintén őszibe + 1 szilva. Na ezt sem gondoltam volna!
Én eddig nagyon jól állok. Idén is csak őszibarackokat (nemes) szemeztem. Egy őszi alanyban 2 szem az ami nem él, egy szilvában 1 szem ami nem él, az összes többi szemzésem él.
Az őszi alanyban Ali bától kapott Spring Crest van ami nem lett azonnal felhasználva, és már a szemzéskor is úgy láttam, hogy az valószínűleg feleslege munka lesz.
Én is remélem! :)) Bocsánat az offért, de ha valaki tudna tanácsot adni, továbbtanulás/szakosodás terén (pl.:hol lehet jól elhelyezkedni), azt nagyon megköszönném!!! (ha nem is itt de e-mail-ben beszélhetnénk)
Húú, lehetek olyan öntelt, hogy kezdőként válaszolok? :D Szerintem már leveheted, csak utánna jobb visszakötözni télire, hogy védje a friss sebfelületet. Jól mondtam mesterek? :))))
Elkezdtem átnézegetni a szemzéseket...hát elájulva nem vagyok.A kényszerből kipróbált szemlapozás,chip-szemzés nem igazán jött össze,még gyakorolnom kell/ene.Azt sajnálom,hogy az almákon kellett ezt leginkább alkalmaznom /elég vacakul jött le a héja/ és sok elment...bár bíztatóak is vannak.Az Ontarióból és a Rubinolábol vannak élő szemek /igaz minden szemzést nem néztem még meg/.Szokás szerint az őszik látszanak legjobbnak,de vannak bíztató jelek kajsziból és szilvából is.Jövő héten szabin leszek-elméletileg- akkor átnézem az összeset.
Tavasszal csak körte és almaoltást terveztem,de gyakorlásképpen lehet,hogy a chippel mást is gyakorolok...a sikertelen szemzések pótlására,de...már csak saját anyagból.A gyűjtést befejeztem.
Nálam is eltérőek.Vmilyen mirabolánon volt a Harcot kajszim,amit tőben vágtam ki.Ez hoz rendesen sarjakat,de akkor is csinálta,amikor még megvolt a kajszi.A Sylred/ St Julien A 3 év alatt 1 sarjat hozott,le is választottam...aztán összekevertem a többi myrabolánsarjjal,amit az előbbiről szedtem...A kertben 3 Ceglédi arany van C162 myrabolánon,ez még egyet sem hozott.
...érdekes,hogy pl a külföldi szakirodalom az Adesoto alanyt erősen sarjadzzónak írja le,nálam 1,5 év alatt még egy sem jelentkezett /pedig 1-2 nem lett volna rossz kísérleti alanynak/
Köszönöm szépen! Egy (számomra) ismeretlen fajtájú nyári körte, aminek sajnos a törzse már nem egészséges... A közepén van egy elhalt rész amit a cincérpajor előszeretettel fogyaszt... Már kipucoltam és így egy elég tekintélyes odva van. Attól függetlenül a lombja egészséges, és ízletes a gyümölcse. Kísérletezni jó lesz :) A körtés fórumot már elkezdtem végigolvasni, de most ugrok az ajánlott részéhez! :))
Igazán idős(de EGÉSZSÉGES!) fát célszerű először megifjítani és az új hajtásokat oltani, szemezni.
Annyi a plusz odafigyelés, hogy a gyökér túlsúly miatt erősen növekednek, kövérek a hajtások. Kötözőanyag bevágása, széltörés veszély talán nagyobb emiatt, illetve egyes levélbetegségek erőteljeseben jelentkezhetnek. De ez mind fajta, termőhely, adott évi időjárás, csapadék stb. stb. függő is.
Szerintem ezért talán a több rügyes oltóvesszők használata jobb, mert jobban terheli a fát.
Hogy érdemes e illetve megéri e ez, vagy jobb új fát ültetni, ezt is csak eseti elbírálás alapján lehet megmondani. Kinek megéri, kinek nem. Mindenesetre jól lehet tanulni vele, szerintem.
Arra akartam kilyukadni hogy van -e valakinek tapasztalata az öreg fák szemzésével kapcsolatban. :) (Pl.: mennyire sikeresen ered, érdemes -e, mire kell figyelni stb.)
Csak csöppet hulla voltam, ami erősen "fogalmazásgátló" hatású :D
Felénk egy helyen használják/ták közben oltással (mikor vettem a csemetét, akkor épp vegyes fákat gyártottak velük, kajszi-őszi). A tulajdonos rendes, beszélgettünk vele nemrég, azt mondta, hogy dugványozással lehet/ne szaporítani, de nekik valamiért nem megy. Közben oltással viszont kiválló.
Szemeznék a sajátról, de a törzsön az évek alatt még egyetlen hajtás sem bújt ki. Érdekes, hogy alatta a myrabolán gyökér sem hozza a sarjakat. A többi ilyen gyökerű pedig, hozza a gyerekeket gazdagon.
Nincs,ezt a fát is a Palesitséktól szereztem.Az a gond,hogy oltványelőállítókat nem ismerek,csak faiskolákat.Ők meg nem szaporítanak,hanem viszonteladók.Talán kutatóintézeteknek lenne ötlete,hogy honnan lehetne alanyokat beszerezni.
Sziasztok! Tavaszi körte oltásomról most vettem le a szigszalagokat, mert volt már ami kezdezz belevágni. Tekerjek rá újra kicsit lazábban, vagy már nem szükséges? Oltóviasszal bekenjem az oltásokat, vagy jobb ha így hagyom? Laikusként megítélve egész jól sikerültek, mostanra már csak az oltványágak maradtak. a saját ágakat apránként kimetszegettem. 10 centis törzsű vadkörtébe oltottam vilmost, 8 - ból 6 sikerült, szép fejlett ágak fejlődtek, egyet tört ki a szél. Rakok inkább képeket.(Vissza kell e most vágni az oltványágakat, vagy csak tavasszal? Kell e kötéssel rögzíteni , vagy ilyenkorra már elég erős, stabil az összeforrás?)