(Megjegyzés: ez nem rám és Pflum Orsira vonatkozik, mert egyrészt én még nem tanultam évtizedeket, másrészt Pflum Orsi zenekarában játszottam már évekkel a Megasztár előtt.)
Így van. A nyolc óra meló sokkal jobban felemészti az alkotásra is fordítható energiát és szellemi frissességet, mint heti egy-két hakni. Arról nem is beszélve, hogy a hakniban legalább hangszer van a kezemben, és ha mást nem, hát gyakorolok. :-)
Dehogy nincs. Attól, mert valaki rákényszerül, hogy haknizzon, még nem kell hiteltelennek látni, s ha mégis, akkor leírhatnád kis hazánk összes élvonalbeli zenészét. (Persze gondolom már meg is tetted.) Majd Birta Miki mesél erről. :-)
Egyébként hakken és hakken között is van különbség, ami alatta van egy bizonyos szintnek, azt nem vállalom. Jó példa erre az Afro Magic, amit az első próba után visszautasítottam.
"Valahogy azt látom, hogy aki nem megélhetési alapon fog hangszert a kezébe, az őszintébben, hitelesebben csinálja a dolgait..."
Azért a tanult zenészeket sem lehet elítélni amiért hosszú évek, sok belefektetett pénz és energia után szeretnék ha visszajönne belőle valami. Az se lenne szép ha 8 óra gyári meló után összejönnének és játszanának egy kis fúziós Jazzt a haverokkal. Én úgy tudom még a legnagyobb zeneszerzők is írtak gagyibb műveket megrendelésre.
Ez is egy nézőpont, de így sose lesz jobb a helyzet. Meg lehet magyarázni a haknizást, de akkor nincs jogalap művészetről papolni.
Valahogy azt látom, hogy aki nem megélhetési alapon fog hangszert a kezébe, az őszintébben, hitelesebben csinálja a dolgait (ráadásul nem egyszer akár ugyanazon a technikai szinten) mint a "szakmabeliek".
Szerintem ez a megalázó magyar zenei helyzet miatt van. Sok tehetséget látok belefulladni a hakkerbe, főleg a fúvósok, jazztanszak után, gecijó kottisták, gecijó improvizatőrök, és minden este hakniznak valami szarban, és ezzel annyit keresnek, mint egy közepes informatikus. Ebből a perspektívából egy jobb popgagyi produkció maga a megváltás.
Az abszolút helyénvaló (önéletrajzokban pl. ezt használják) az "Other fields of interest". Persze ekkor az Other musical fields már ismétlést jelent, szóval oda lehetne valami mást, vagy almenübe pakolni a zenei munkásság alá. Összességében én csökkenteném a főmenüpontok számát, mert ez így egy kicsit sok. Egy homepédzsnek szerintem nem annyira az információdömping a lényege, hanem az imidzs-alkotás, legalábbis a legfelsőbb szinten. Felmérések szerint egy átlagos júzer olyan 2-3 másodpercet tölt egy oldallal, és csak akkor kattint, ha le lehet kötni a figyelmét. Lehetne viccesre/frappánsra venni a dolgot, hogy figyelemfelkeltő legyen, ez a dezájn egy kicsit túl konzervatív, de végülis informatív. Nem tudom mi a célod vele.
Ha valaki jó zenész, akkor miért vállal haknit? Miért vesz részt olyan produkciókban, amikhez nem fűlik a foga? Gondolok itt mondjuk tust húzni Fábrynak, vagy egy Szentpéteri Csilla szuperprodukcióra, vagy gagyi Megasztár alapok feljátszására (de mondhatnám a magyar lemezpiac jó részét, hiszen mindegyiken kitűnő zenészek működnek közre - egy összességében elhanyagolható minőségű végtermék elkészítésén). Ezzel nincsen baj?
Ha pedig részt vesz, miért ostorozza a "közízlést", miszerint az pocsék, és csak ilyen alantas dolgokra kíváncsi? Ezzel sincsen baj?
Nem ezeknek az embereknek lenne a dolga formálni a közönséget (akikből végeredményben él)? Nem lenézéssel, kioktatással, felsőbbrendű tudományos pofával, hanem egyszerűen megmutatván a dolgot, hogy az hogyan is van.
---------
Nem baj ha nem érted amiről beszélek. Van egy szakmád. De ha esetleg megérted, akkor lehet hogy lesz hivatásod. Sok sikert hozzá.
A Compositions és a Composer (ha helyesen értelmezem) azért nem jó erre a menüpontra, mert nem csak zeneszerzői, hanem sessionmunkák, színházi munkák és hasonlók is helyet kapnak benne.
Other musical fields Other instruments Compositions Composer Other fields of interest
Ezek mind jobbak, szerintem. "Skill"-jei egy programzónak, mérnöknek vannak, munkaértelemben. Zenész ilyent ne írjon, kivéve, ha bérhaknista.
Én pont az ilyen rejtett bukták miatt az angol szövegeimet inkább egyszerűre veszem, kevesebb menüpontot teszek, érthetőbben, stb. Az 5 év külföldi munka arra legalább jó volt, hogy tudjam mit nem szabad ...
Hárman is átnézték (egy angoltanár, a honlap perfekt angolos készítője és a barátnőm, akinek felsőfokú angol nyelvvizsgája van), és nem mondták, hogy rossz lenne. Sőt, a skillst épp egyikük javasolta.
Hja, a "skill" szó pontos értelmezése itt található. Valószínűnek tartom, hogy az adott felületen meg fogod találni a "munka" szó angol megfelelőjét is.
Nyugi, egyben vettem fel. Nem vagyok ilyen hazudós :)
Sima mikrofonbemeneten veszek fel, egy SB hangkártyán. Alap szól a mediaplayerben, a és közbe megy a felvétel. Ennyi. Most telepítettem amúgy újra mindent, de sajna a gépem elég gyenge...
Az "Out of Music" nem azt jelenti, hogy a zenén kívül, hanem (nagyjából) hogy zeneietlen. Az "Other Musical Skills" nem azt jelenti, hogy egyéb zenei munkák, hanem hogy egyéb zenei képességek.