Ez a topik kötetlen beszélgetések okán nyílt - régi és új Bulgária fanoknak, akik nem csak kifejezetten a "hol találok szállást", "mivel menjek", "hova menjek" kérdésekre szeretnének választ kapni - persze arra is kapnak - hanem társalogni vágynak salátákról, borokról, lányokról, fiúkról... mindenről ami BULGÁRIA....
szálloda ingyen vissza mondható julius 21 aug 5.Napospartra van folalásom,ez oké.de a repjeggyel nem tudom milessz átlehet-e tenni más idő pontra.Ha valaki érdeklődött a wizzairnél adna valami infót?
Mivel minden jellemző forrásországban több a betegek száma, mint BG-ban (lakosságarányosan BG-ban van a legkevesebb fertőzött az egész EU-ban), veszélyforrásnak van minősítve a külföldi turisták beengedése.
Megnéztem a bolgár turisztikai miniszter legutóbbi hivatalos nyilatkozatát (2020.04.28) melyben azt mondta, hogy készülődnek megnyitni a szezont, minél hamarabb:
" Обмисля се поетапно отваряне на ресторанти и заведения с открити площи и се проучват възможности курортите да започнат да посрещат своите гости и преди 15 юни със спазване на правилата за опазване на здравето на хората. Разработената стратегия е представена за разглеждане от Министерството на здравеопазването и Националния оперативен щаб, а бизнесът вече е започнал подготовката си, увери Ангелкова."
Kívánom, hogy sikerüljön! Mi is mindig július legvége és augusztus 20-a között szoktunk menni, az a legmegbízhatóbb időszak időjárás és vízhőmérséklet szempontjából.
Ez még akár itthon is előfordulhat. Így mindenki jegeli az utazást, illetve különböző variációkat állít fel ha esetleg útnak lehet indulni. Minden esetre ha nyár elejéig megoldódna az utazási probléma akkor többféle forgatókönyv is előfordulhat.
Csak példaképpen mindenki mindenféle foglalás nélkül útnak indul és majd csak kint szembesül azzal, hogy ez jó ötlet volt-e. Ez a szállásadók szempontjából lehet majd taktika, hogy árcsökkenést, vagy növekedést okoz-e. Ezzel nem feltételezek nyerészkedési szándékot a szállásadók részéről. Egyszerűen a tömeg nagysága szabályozza be a szállás árakat.
Másrészt ne feledkezzünk meg a jelenlegi forint-euró árfolyamról, hogy az hogy alakul. Ez utóbbira tekintettel lehet sokan maradnak itthon, még ha le is csengene a járvány, és szabadon, vagy szabadabban közlekedhetnénk. A sok ismeretlenes egyenletet majd az idő dönti el.
Minden esetre sok-sok évre visszamenően soha nem csalódtam a bolgár emberek emberiességében és segítőkészségében, kedvességében. Nem lehúzós típusok.
Alapesetben nyilván nincs. A fiam jár hasonló cipóben itthoni kozvetlen foglalassal/aprilis vege/ .A szallasado penzt vissza ne ad legfeljebb modositani lehet majus 30-ig idopontra. Aprilis majus szinte most mindegy.
Azonban most nem alapeset van. A vezetóinknek valamit lepni országos es unios szinten, a visszatéritesek ugyeben, ha mégis sokan elindulnank a nyaron nagy baj lehet. Bizakodj és a bokinggal vedd fel a kapcsolatot.
Ne vedd rossz neven amit irok: Nem visszatéritheto nagy osszegu foglalas nem szerencses.
Nekem is van irodai foglalasom aprilis 30-ig lemonhatom elvileg koltseg nelkul, junius vegen mennek.
Akinek van valami vélemenye mondja el.
Továbbra is nem ertem hogy most is hirdetnek /lentebb/ ugy ezem a baj nem kicsi és ez a nyár ezzel mehet el.
Van egy érvényes foglalásom napospartra a Hotel Balatonba. Még januárban a booking.com-on keresztül foglaltam a szállást június végére, a hitelkártyámról a teljes összeget le is vonta a szálloda.
A foglalás nem visszatérítendő, a booking felületén elvileg még időpontmódosítás sem lehetséges. Van valamilyen lehetőségem, hogy a levont összeget visszakapjam ? Túl bizonytalan most minden az egész világon... Remélem mindenki minél hamarabb meggyógyul és véget ér ez a rossz álom.
Elég régen volt beírás az oldalon, valahogy nincs kedvünk írni, vagy nincs témánk, vagy csak egyszerűen arra várunk, hogy valaki más írjon, és majd utána mi is hozzászólunk!
Azaz, nagyon "leült" a topik!
Számomra az ok - egyszerű: el vagyunk keseredve a kialakult helyzet miatt!
Valószínűleg sokan vagyunk, akik jó előre lefoglalták a tavaszi- őszi kirándulásuk-, vagy a nyári nyaralásuk helyszínét - vendégházat, apartmant, szállodát, stb., akik tömegközlekedési eszközzel utaznak, azok pedig már - valószínűleg - szintén jó előre lefoglalták a buszt, vonatot, repülőt!
Ebben a kialakult helyzetben, nem tudom, mit tettünk jól és mit nem: mivel mi a családunkból többen megyünk több felé, mi is jó előre lefoglaltuk a 8-10 nap eltöltésére alkalmas helyszínt, és-, mivel saját autón kívül, még más járművel is utazunk, így már azt is szintén jó előre lefoglaltuk, mondván: biztosan kedvezőbb árat fizettünk a tavalyi év végi-, vagy az idei év eleji foglalás esetén, mintha a nyaralás kezdete előtt történne a foglalás és fizetés!
Hát ez most nem jött be! Legalábbis nekünk!
Több hónappal előre lefoglaltunk mindent, mint ahogy minden évben, jó előre el is terveztünk mindent, és jött "VALAMI", ami mindent megváltoztatott és világméretet öltött!
Most ott tartunk, hogy lehet, hogy nem minden esetben tudunk elmenni a már korábban lefoglalt és befizetett várva várt nyaralásra, ki ezért, ki azért!
Biztosan vannak olyanok, vagy lesznek olyanok, akik valami miatt idén nem tudnak elutazni, de egyben mindannyian biztosak lehetünk: ha már jó előre mindent letisztáztunk és egy részét-, vagy a teljes összeget be is fizettük utazási irodáknak, magánszemélyeknek, repülőgép társaságoknak, vagy buszos cégeknek, lehet, hogy ezeknek az összegeknek el nem utazás esetén, búcsút inthetünk, ha nem is a teljes összegnek, de egy bizonyos részének biztos!
Úgy gondolom, ezzel nem vagyok egyedül, újra tervezünk, és megint újra tervezünk!
DE EGYET TUDOK: túl kell élni, túl kell élnünk a jelenleg az egész világot foglalkoztató kialakult helyzetet, tegyük azt, amit javasolnak, amit tennünk kell, hogy a fertőzést minél előbb megállítsuk, hogy újra "szabadon élhessünk" a saját országunkban, és szerte a NAGY világban!
Ha most mást nem is tehetünk, mint hogy a korlátozásokat betartjuk, legalább osszuk meg emlékeinket az előző nyaralásokról, osszuk meg gondolatainkat, véleményünket itt a topikon, mint ahogy máskor is tettük, ezzel segítve saját magunkat és másokat!
Borovecből felmentünk a felvonóval a Yastrebec-re, onnan pedig becéloztuk a Muszalát, de időhiány, és a társaim hozzáállása :D miatt nem sikerült végül.. Meg mászkáltunk a környéken, bementünk Samokovba ebédelni, miután Borovecben nem találtunk egy épkézláb éttermet, egy giccsbazársor az egész..
Technikai segítség a fotók nézéséhez: az egérkurzort a képek középpontjára téve egy "monitor" ikon villan fel és erre kattintva teljes képernyős módra vált a fotó. Lapozni a nyílra kattintva lehet.
Szia! Mi tavaly voltunk ott, Borovec-ben szálltunk meg. Mi autóval voltunk. A 7 tó húzós volt, nagyon sokan voltak, oda korán érdemes kimenni. A lifthez kilométeres sor állt, mi terepjáróval mentünk fel, kalandos volt :) Meg talán kicsit olcsóbbra jött ki mint a lift. De asszem ez hétvégén volt, lehet hétköznap kevesebben vannak.
Ha csak a tavak érdekelnek, akkor érdemes közelebb megszállni.
A Rila-hegységben való túrázásban van esetleg vkinek tapasztalata? Bázist szeretnék választani 3-4 napra, de nem tudom eldönteni, hogy Borovets vagy Sapareva Banya lenne a jobb.
Tömegközlekedéssel utazunk, 10 éves gyerekkel, Plovdiv felől érkezve. Nagyon szeretném a 7 tó vidékét felfedezni, de az elég messze van Borovetstől.
A nyárra a Naposparton foglaltunk szállást. Az érdekelne, hogy milyen horgászati lehetőségek vannak ott, kell-e, és ha igen, akkor mennyibe kerül a horgászengedély, milyen felszerelést érdemes vinni, illetve még bármi, ami a horgászatról az eszetekbe jut.
Baráti társasággal nyáron a Naposparton töltjük a szabadságunkat. A szállodát már lefoglaltuk.
Mivel az autót vezetését senki nem vállalta be, így a ki- és visszautazást vonattal gondoltuk megoldani - ahogy már eddig többször tettük - mondván, már az is buli.
Azt tudtuk, hogy akár vonattal, akár busszal megyünk, min. 1x át kell szállni - mondjuk - Belgrádba, majd onnét Burgaszba érve busszal, vagy taxival le a Napospartra.
Sajnos azonban nem találtuk meg a MÁV nemzetközi oldalán a jegyvásárlás lehetőségét, és ugyan ez vonatkozik a Volánra is. Mindkettő megszüntette a közvetlen járatot, ezt is tudtuk, de arra nem gondoltuk, hogy 1x-i átszállással sem tudjuk megoldani az utazást sem vonattal, sem pedig busszal.
Vagy csak mi nem találjuk sem a vonatjegy -, sem pedig a buszjegy vásárlási lehetőségét a Budapest - Burgasz útvonalra???
Nyáron autóval utazunk a napospartra és útközben Szófiában szeretnénk megszállni. Tud-e valaki olyan hotelt, ami a Burgas felé vezető út közelében van. [...] Azért gondoltuk ezt, hogy ne a reggeli csúcsforgalomban kelljen átutazni a városon, ha máshol lenne a szállásunk.
Szófia igen kompakt város, ráadásul a burgaszi autópálya a legbelső városközpontból indul (Carigradszko sosze), és 2 x 4 sávon, gyakorlatilag kereszteződés nélkül vezet ki a városból. (Jóval kijjebb, a város határában van talán két lámpa is rajta, de az nem nagyon fogja meg a forgalmat.
Szóval én azt javaslom, szálljatok meg nyugodtan a belvárosban, és szánjatok néhány órát Szófiára. Szófia nem kifejezetten turista paradicsom, de magával ragadó hangulata van, és az a néhány látnivaló tényleg érdekes. Jó eséllyel sokkal jobbakat tudtok kajálni (és sokkal olcsóbban) mint a tengerparton.
Mostanában megint sokat járok Szófiába, tervezek is egy blogbejegyzést.
jókat írnak, én is szemezgettem vele, s az ára is elég jó.
Ha még mindig nincs tervben a városnézés :) és "zavar" a csúcsforgalom, az északi elkerülő tökéletes megoldás, ebben az esetben ez a két hotel jó lehet:
Nyáron autóval utazunk a napospartra és útközben Szófiában szeretnénk megszállni. Tud-e valaki olyan hotelt, ami a Burgas felé vezető út közelében van. Esetleg biztonságos parkolási lehetőséggel rendelkezik. Zárt udvar vagy őrzött parkoló lehetne. Azért gondoltuk ezt, hogy ne a reggeli csúcsforgalomban kelljen átutazni a városon, ha máshol lenne a szállásunk. A bookingon nézegettem, de nem nagyon tudom megállapitani, hogy hol helyezkednek el az egyes hotelek.
A GRAND HOTEL VARNA RESORT & SPA LEGÚJABB FEJLESZTÉSEI
Kedves barátaim,
Örömmel tájékoztatjuk Önt a Grand Hotel Varna Resort & Spa legújabb fejleményeiről . A 2017. nyári szezon végén elkezdtük az üdülőkomplexum átfogó és teljes felújítását . A projektet a következő években több szakaszban hajtják végre, amelynek eredményeként egész évben elérhető családi és életmód-célpont lesz, amely teljes körű gyógy- és wellness szolgáltatásokat, kikötőt és jachtklubot, valamint beltéri és kültéri víziparkot kínál. , mindeközben megőrizve az eredeti Grand Hotel Varna örökségét és pompáját.
A jelenlegi szezonban csak a Lebed és a Dolphin Hotels lesz nyitva a vendégek számára. Felhívjuk figyelmét, hogy a Grand Hotel Varna, a Rubin és a Dolphin Marina Hotels bezárásra kerül az újjáépítés során. A projekt első szakasza magában foglalja magának a Grand Hotel Varnanak a teljes felújítását, valamint a tengerpart és a kikötő dokkjának megerősítését és tájjavítását a Dolphin Marina Hotel előtt. Az első szakasz becsült határideje 2020 június.
Hogy a jelenlegi szezon ebben az esetben mit takar számomra még mindig nem egyértelmű. :)
Nyáron (inkább a második felében) mennénk Bulgáriába, tengerpartra.
Repülőgéppel szeretnék utazni. Ott nem szeretnénk autót vezetni.
Két fix programunk biztosan lenne: egy kirándulás Várnába (a delfináriumba is) és egy másik Neszebarba.
Tehát, az egyik a tengerpart északi, a másik a déli részén van.
Szeretnénk elkerülni a hajnalig bulizós helyeket, gondolom, Napospart és Aranyhomok is ilyen. De azért olyan helyre sem mennénk, ahol a szállás környékén 10 km.-es körzetben semmi élet nincs. :-)
Most úgy gondolom, hogy akkor járunk jobban, ha Burgaszba megyünk repülővel és valahol a közelben lakunk (Csernomorec, Pomorie, Szozopol?). Onnan viszonylag könnyen el tudunk menni Neszebarba, Várnába pedig általában szoktak szervezni egynapos, buszos kirándulásokat.
Tudnátok tanácsot adni, hogy hol (mely településeken) keressek szállást?
Illetve, van olyan utazási iroda, amelyik esetleg leszervez mindent utazással együtt. Mert amit én találtam, az mind csak Napospartra indít charterjáratot.
Mi 2018 illetve 2019-ben is ott nyaraltunk, 10 éjszakát. Tökéletes választás volt. Ráadásul közvetlenül a Hotel honlapján foglaltunk, így kb.: 10-15 %-al olcsobb a végösszeg. Most úgy tervezzük, hogy 2020-ban is visszamegyünk. Ár-érték arányban kiváló volt nekünk.
Mi is kipróbáltuk már a GHV-t, 2012-ben voltunk a Lebed hotelben.
Voltak negatívumok, de összességében meg voltunk elégedve, egyszer érdemes lehet kipróbálni.
Viszont beleolvasva a T-boy által linkelt elérhetőségen az információkba, jövőre csak 2 hotel üzemel majd.
Ha esetleg ez lesz a választás, én egy email-n, rákérdeznék, hogy a felújítás mennyire érinti a szezont, pontosan mi az ami működik, amit használni lehet.
Néhány év kihagyás után most jártam újra Szófiában kocsival. Konkrétan egy órája érkeztem vissza :-)
A lényeg, hogy a szerbek átadták az utolsó szakasz autópályát is, azaz a magyar határtól a bolgár határig most már végig autópálya visz. Na jó, a belgrádi szakaszt leszámítva.
Az új rész kiváló minőségű, egyelőre minimális forgalommal. A terep miatt nyilván viszonylag komoly emelkedők és lejtők váltják egymást, és rengeteg a kanyar. Több alagút is van az úton, ezek teljesen nyugat-európai színvonalúak. Pazar kivilágítás, biztonsági fények, szellőzés, segélyhívó rendszerek. Az autópálya egyenesen a határátkelőre visz.
Fizetni az új szakaszért 210 dínárt kell, ez kevesebb, mint 2 EUR.
Úgy tűnt, kilométerben nem több az út, sőt, mintha kevesebb is lenne 10-20 kilométerrel. Becslésem szerint az utazási idő bő fél órával rövidült, de a stressz szintben még nagyobb a nyereség (lásd korábban kamion oszlopok előzése a szűk szerpentines szakaszon, meg a trafipaxos rendőrök jelenléte a lakott településeken).
A határ után, a bolgár szakaszon is több helyen már látszik az építkezés. Itt most figyelmesen kell vezetni, néha pár száz méteres elterelések vannak.
Szintén jó hír, hogy a szerb szakasz legrosszabb minőségű autópálya szakaszait is felújították, a Szabadka-Újvidék szakaszon is legalább az egyik sáv (hol a külső, hol a belső) tükörsima. A Belgrád-Nis szakasz oda vissza kiváló állapotú.
Tervezgetjük a következő nyaralásunkat, és nagy valószínűséggel Várnára esik majd a választásunk.
Várna egy nagy kikötőváros. Van ugyan strandja, de nem túl tiszta. A városban lakók járnak ki napozni és cacát enni. Turisztikailag ötezer jobb strand van a bolgár tengerparton.
Egyénileg, repülővel szeretnénk menni, de nézelődtem utazási irodák fakultatív programjai között és a Naposparttól láttam 1 napos isztambuli kirándulást. Sajnos Várnából egyáltalán nem találtam, még irodán keresztül sem.
Talán azért, mert Burgaszból is kb 4-5 óra buszozás Isztambul. Várnából Burgasz pedig 150 km, nagyjából végig szerpentines hegyi út, a nyári csúcsban szinte folyamatos dugóval. Azaz oda-vissza 2 x 4 óra plusz.
Szóval az egy napos kirándulásból olyan 16 órát töltenétek a buszban. Ez nem túl vonzó a többségnek. Nektek igen? :-)
Tervezgetjük a következő nyaralásunkat, és nagy valószínűséggel Várnára esik majd a választásunk. Egyénileg, repülővel szeretnénk menni, de nézelődtem utazási irodák fakultatív programjai között és a Naposparttól láttam 1 napos isztambuli kirándulást. Sajnos Várnából egyáltalán nem találtam, még irodán keresztül sem.
Valaki tudna akár helyi utazási irodát vagy szervezőt, aki ezzel foglalkozik vagy valamiféle alternatívát?
Technikai segítség a fotók nézéséhez: az egérkurzort a képek középpontjára téve egy "monitor" ikon villan fel és erre kattintva teljes képernyős módra vált a fotó. Lapozni a nyílra kattintva lehet.
Nézegetem több hotelt hát a véleményk minden hol egy forma,
Van akinek jó minden van aki sir mindenért.
PL én eddig mindig a lion sunny beach hotelbe voltam nekem tökéletes volt sokan meg fikázták de mivel többen megyünk jövöre igy nincs olyan szoba ott ami nekem kell ezért kel váltanom.
Azért is kérdeztem hogy itt az oldalon volt e valaki ott.
Pár éve a mapking.hu-n vettem egy Vitosa térképet, sajnos nagyon régi volt, 2003-as, és sok turistaút nem volt rajta, ennek ellenére tettünk vele egy 15-20 km-es kört a fenti parkolótól (felvonó felső állomasa) a Cherny Vrah-t érintve.
Akkor még nem használtam, de most a Begfex appot javaslom (nem csak ott, Európa szerte bárhol), ránéztem és ott is jól megvannak az ösvények. Ausztrián kívül ez is az OSM-re épül, de annal sokkal több ösvényt mutat, egyetlen hátranya, hogy turistajelzéseket nem mindig mutatja, de a hozzájuk tartozó utak, ösvények rajta vannak.
Én megfogadtam, hogy autóval a bolgár tengerpartra soha. Bulgaria más részére talán igen, bár a vezetési kultúra eddigi legrosszabb Europában, ahol jártam, de a tengerpart emellé még zsúfolt is, az utak alulméretezettek a méretes szállodákhoz viszonyítva, amiket az elmúlt évtizedekben felhúztak.
Plitvicei tavakhoz meg szezonon kívül érdemes menni, a téli időszakban, bár akkor csak az egyik tó látogatható, ismerősöktől hallottam, hogy nem igazán nézik. Emellett Horvátországban is, ahogy amúgy Bulgáriában is, rengeteg sokkal kevésbé felkapott hely van, érdemes tájékozódni.
Érdeklödnék hogy volt màr valaki sunnyi beachon az
Admiral plaza hotelben??
Véleményt szeretnék kérni róla ha volt valaki.
Elöre is köszönöm szépen
(PC-n online nézegetésre, tervezgetésre a sima vagy domborzatos OpenStreetMap (utóbbi kerékpárosok számára optimalizált, kevesebb felirattal és tereptárggyal, de domborzatárnyékolással és szintvonalakkal), vagy az OpenTopoMap).
Én Bulgáriában is az OpenStreetMap alapú androidos OSMAnd+ programot használom túrán is. Az OpenStreetMap alatt árnyalt domborzat és szintvonalak, színekkel és jelzéssel kiemelt turistautak (azt nem tudom, az ingyenes verzióban mely opciók vannak feloldva). Néha teszek alá műholdképes alátéttérképet. Mindez teljesen offline, hegyek közt nem bízhatom magam a térerőre.
Itt pl. rázoomoltam a Cherni Vrahra (itt a bolgár cirill feliratokat angol átírásúra állítva). Tervez a turistautakon is, amit akárhány köztes ponttal igazíthatunk hozzá a saját útvonaltervünkhöz, magassági profil kérhető a tervezett útról stb. A feltöltött képemet az index túltömöríti és lerontja, de ez az eredeti kép az index szerveren.
Tervezem, hogy a halottak napi hosszú hétvégén elmegyek Szófiába, pontosabban a Cherny Vrah az úticél.
Azt szeretném kérdezni, hogy van-e itt valaki, aki járt már ezen a hegyen gyalogosan. Elérhető-e hozzá akár papír alapú akár online turista térkép.
Illetve még az alábbiakban szeretném kérni a segítséget, ha lehet - tudom gugli a barátom, de gondoltam ha van valaki, aki tudna segíteni, akkor gyorsabban haladnék a tervezéssel
Már mi is kb. 20 éve mindig hétköznap megyünk és jövünk a Balkánon. Voltak jó és rosszabb tapasztalatok is, szerencsétől függően. Pl. a Montenegro-Horvát határon volt, hogy két órát álltunk, mert előttünk két francia kocsit kipakoltak. Egyenes adásban néztem mögöttük közvetlenül, hogy hány darab bugyi, gatya, zokni van bennük. Utána minket meg úgy átengedtek, hogy még a csomagtartót sem nyittatták fel.
Így szeretem én is. Főleg a tetthelyen történő szabad mozgás miatt, meg a pakolási könnyebbség ürügyén, nálam is marad a kocsi. Már régóta hétköznap megyünk, jövünk. Az E-75 éppen az idén lett teljesen autópálya. Egyszer csak meglesz a Dragoman-Szófia pálya is! Reménykedjünk Trócsányiban, hátha Srb. is EU. lesz 😂! Ro-Bg schengeni! Szóval csak pozitívan! Elvégre nyaralunk.
A repülés is természetesen opció, de ha nem sietek akkor én szeretek ott megállni ahol éppen kedvem tartja. Akár 20 percre akár egy órára. Csak úgy nézelődni. Nézelődő típus vagyok. Csak úgy nézek ki a fejemből. Nézem a környezetet az embereket, helyi életformát stb. Repcsivel ugye meg nehéz lenne.
Arról nem beszélve, hogy sosincs előre pontosan eltervezett napi programunk, hogy másnap feltétlenül hova megyünk. Ha nem megyünk valahova aznap, megyünk másnap. Csak nagyjából szoktuk előre összeállítani a programot, hogy mit nézünk meg a környéken, ahogy amikor az éppen aktuális kedvünktől függ.
Így nekünk a kocsi jobb opció, mert ott áll a szállás előtt és bármikor elugorhatunk bárhova, nincs helyi buszozás, menetrend függőség, kocsi bérlés stb.
Nem lett rosszabb a balkáni közlekedés csak egyre több ember engedheti meg magának a nyaralást. Ettől zsúfoltabbak az utak, nyaralóhelyek. Az utazás legnagyobb hátráltatója a tömeg és a határok. Ez van. Esetleg a repülés?
Az idén sajnos idő hiányában, munkaelfoglaltság miatt nem jutottam le egyik déli tengerre sem. Elképedve olvastam és nem csak itt, más oldalakon is, és sok ismerősömtől halottam aki kint volt az idén, hogy egyre rosszabb a balkáni közlekedés. Na nemcsak az útviszonyok miatt, hanem a túlzsúfoltság miatt elsősorban. Lassan visszamegyünk a 70-80-as évekbe, mikor alaphangon két napba került a lejutás akár bolgárba, akár görögbe, akár a kotori öbölbe. Akkor a járműpark és útviszonyok szabták meg az utazási időt, most hiába a jobb járműpark és jobb utak, ugyanannyi lesz az idő.
Pár éve (3-4) voltunk egy napot a Plitvicei tavaknál, egyes szakaszokon akkora volt a tömeg, hogy letaposták egymást, vagy két órát kellett várni a hajóra ami átvitt a túloldalra, holott a terv és útmutató szerint 10-15 percenként indultak. Akkor rengeteg volt a ferde szemű, távol-keleti, ázsiai turista. (nem mintha bajom lenne velük, kulturáltak voltak) Állítom, hogy pl. aznap a tavaknál a bent lévők 60-70%-a ferde szemű volt. Hiába, ott van zseton az utazásra, és élnek is vele.
Szívesen lemennék nyaranta akár kétszer is bármelyik balkáni tengerre, ha le lehetne jutni mondjuk 10-11 óra alatt. Életemben egyszer sikerült 11 óra alatt hazajönni Szalonikiből (illetve attól lejjebbről vagy 30-40 km-re) de végig nyomtam, mint állat, és a határokon sem kellett sokat várni, 10-15 perc alatt sikerült határonként átlépni, tehát a határvárakozás is benne volt a 11 órában. Kapaszkodott a család, mikor tartósan 160-180-al nyomtam. Egyik családtagom azzal fenyegetőzött, hogy soha többet nem ül mellém. (holott párszor megjártuk már előtte együtt ugyanazokat az útvonalakat)Még a yarddal is szerencsém volt nem fogtak meg.
Ha ilyen ütemben fejlődik a balkáni autós turizmus meggondolandó mikor merre megyünk.
Ez kb. olyan, mintha mondjuk bajom lenne a szomszéd lakásban élő zajongóval. Mire bemennék a lakásban élő emberhez, aki azt mondaná, nem ő zajong, hanem az éppen beköltözött haverja, ezért menjek be, s nyomozzak, de őt semmiképpen se hibáztassam.
Vagy ha elmennék egy étterembe, ott rossz kaját kapnék, mire a pincér sajnálkozna, hogy a konyha beszállítója éppen rossz alapanyagot szállított, így keressem őt fel, s vonjam felelősségre.
Azért fizet valaki egy utazásszervező irodának, hogy helyette gondolkodjon, intézkedjen a nyaralás alatt. Ha a tisztet utazónak kell mindenre megoldást találnia, akkor mégis minek fizetett? Akkor menjen egyénileg. (mi is úgy mentünk) Ha nekem valaki igér valami szolgáltatást (pl. Transzfert a reptérre) s nem teljesíti, akkor én is negatívan fogom értékelni. S ebben nincs az, hogy k mennyit ad a topikhoz. Ha neki negatív tapasztalata volt az adott céggel, akkor neki az volt. Leírta. Neked pozitív, akkor te azt írod le. A topik olvasói meg majd eldöntik, milyen szempontokat vesznek figyelembe az információk súlyozásánál.
Te totál el vagy tévedve. Az iroda felel az alkalmazottaiért. Ha jók, az az iroda "fényét" emelik, ha rosszak, az iroda hírét rontják. Avagy: hallottál már olyanról, hogy egy közlekedési miniszter önként lemondott, mert két vonat egymásba ment? Biztos ő vezetett, mi? :-)
Semmi közöm a céghez, csak már túl kényelmesek az emberek. Nem járnak utána a dolgoknak. Olyanokért adnak negatív értékelést, ami vicc kategória már (túl sok az orosz, ferde volt a kép a falon). Ez kb. olyan, hogy van egy problémám egy tanárral, rendőrrel, hivatalnokkal... Attól még nem hülye minden tanár, nem balfasz minden rendőr és nem idióta minden hivatalnok. Persze, írja le a problémát és hogy mit tett az ügy tisztázása érdekében.
Amúgy pedig én egy kicsit régebb óta írok ide, szerintem többet tettem hozzá már a topikhoz. Idén pont velük voltunk és attól ,hogy mindent leszerveztek helyettem még nem számolgattam a hajszálaimat, hanem megnéztem hogy mi van akkor ha... Ezt azért nem árt, ha külföldre mész. Szerintem....
Udv latom újra itt vagy. Teljesen egyetértek a transzferral kapcsolatban. A Napospartról azért egyénileg is be lehet menni busszal akkor is ha benne van az árban a transzfer
Azert nem könnyű ott lekesni a relulot. En megyek a 6.30 al de meg a 7.20 as is jo.
János
Mi velük voltunk Törökországban, semmi gond nem volt. A transzferbusz időben jött értünk. Nektek is fel kell készülni arra, hogy mikor jön a transzfer és ha nincs ott, akkor 15-20 perc múlva hívni a megadott számot. Mi egyszer találkoztunk a mi idegenvezetőnkkel, elég önállóak vagyunk. Előző nap írta, hogy mikor érkezik a busz, ahol nem volt rajta csak a török sofőr. Mégis minden rendben volt. Tegyél panaszt az irodában arra a személyre, aki hibázott, de ne járass le egy irodát azért, mert egy személy - szerinted- nem végezte megfelelően a munkáját.
VIII.31-IX.7-ig utaztunk a Robinson Toursal Napospart Riva hotelbe. Az üdüléssel kapcsolatban minden rendben volt, de hazautazáskor elfelejtettek értünk jönni a Szállodához. Nagy idegeskedés után sikerült egy kitelepitett idegenvezetőt elérnünk, aki értünk jött személygépkocsival, és igy még elértük a repülőt. A Repülőtéren ott volt az idegenvezető, aki nem jött értünk, és ahelyett, hogy elnézést kért volna, azt mondta, hogy örüljünk, hogy elértük a Repülőt. Ez egy Utazási Iroda alkalmazottjától Tűrhetetlen viselkedés !
Üdv, egy kérdés, Nis és a Bulgár határ között készen van e már az autópálya??? Két éve még nem tudtunk azon menni, most szombaton mennénk, ezért a kérdés.
Tegnap értünk haza, nagyon kellemes volt. Szozoplba nem mentünk el, de egy bolgár faluba igen. No ez nem volt igazán jó, bár a táncosok nagyon jók voltak, de az étel ,ital nagyon gyenge volt. A nesztinárka meg egy férfi volt, én nem láttam "igazit", így nem tudok véleményt formálni.
A pénzváltás egységesen 1,90, Neszebárban láttunk 1,96 kiírást, de ez az Euro eladási árfolyam.
A tenger talán kicsit nagyon hullámzott, de más bajunk nem volt, nap sütött rendesen. A boltok árai változóak, szét kell nézni. Pl kicsi rózsaolaj egyik helyen 0,50, másikon 1.
Hát én sem kérek többet reggelit.. Ez már tavaly is probléma volt Erdélyben. Mi pénteken voltunk a Musalánál, de qrva sokan voltak. De ők már korán reggel felmehettek, mert zömében már lefelé jöttek, de felfelé is mentek sokan. Rilai 7 tó vasárnap, még többen.. Oda terepjáróval mentünk fel, nem volt semmi :D A liftre 1 órát kellett volna várni. Végülis bejártuk az összes tavat.
Pirinben már nem volt vészes a tömeg, sztem azért is mert hétköznapra esett.
Mikor mi voltunk a Rila tavaknál, sajnos hétvégére esett, így tudtuk, hogy baromi sokan lesznek, ezért a felvonó előtt jobbra van egy turistaház (úgy 1600 méteren), oda autóztunk, onnan indulva nem volt nagy a tömeg, mire felértünk, addigra a kocatúrazók jó része már visszament a felvonóval, mert ha jól emlékszek, akkor 5 előtt elment az utolsó, így annyira már nem volt nagy tömeg, igaz így a legfelső (2400-2500-on lévő) tavat kihagytuk, a 2300-2400 közöttinél fordultunk, de az előző napi Musala után amúgy sem bírtuk volna)
Musala meg pénteken volt, a völgyből indulva nem is találkoztunk emberrel, ahonnan pedig a felvonósok útjával összefutott a mi utunk, nem volt annyira vészesen sok ember, tátrai tömeghez képest semmiképp nem.
Mondjuk mi az éttermeket általaban kihagyjuk, elég a bolti kaja, szállason reggelit meg épp túrázás miatt soha, de ezt már más orszagokban is megtanultuk. Szállást meg eleve Samokovban foglaltunk. 2 éve az volt addig a legmagasabb hegycsúcs, ahol jártunk.
Visszatérve az utamra, nem sok magyarral találkoztam, de egyéb külföldivel sem. A rilai 7 tónál volt egy magyar anyuka két kisfiával, túrázás közben találkoztunk. Aztán Banskoban a szállodánknál két magyar autó is volt. Lengyelt összvisz sztem többet láttam mint magyart. Ezen kívül néhány macedónt, megy egy moldáv kocsit is láttam. Meg persze románokat. Meg volt olasz, belga stb néhány, ezek gondolom kint dolgozó bolgárok.
Meg az halljátok, valami döbbenet h Banskoban mennyi félbehagyott szálloda van.. De nem egy olyan, ami kívülről full kész, de mégsem üzemel. Még több olyan, ami csak szerkezetkész, a mi szállodánkra is ki volt írva h eladó :)
A két város árszintjében nem igazán találtam szignifikáns különbséget. Persze lehetnek dolgok, amiben kissé Nessebar drágább, de azok sem számottevően. Tapasztalatom szerint, Sozopol a legutolsó látogatásom óta elhanyagoltabb lett. Fejlődésnek nyomát sem találtam, inkább lepusztulást és nem törődöttséget érzékeltem. Méltatlan bánásmódban részesült ez a terület, pedig a félsziget és az öböl páratlan feelinggel és látvánnyal rendelkezik. Bár "kapott" egy közeli aquaparkot, de az nem fogja megoldani Sozopol problémáját. Ellentétben Nessebar-ban, nagyon is látszanak a felújítások, modernesítések. A Napospart közelsége is óriási előnnyel segíti a város fejlődését. Ömlik ide a turisták hada és vele együtt a pénz. Ennek ellenére minkét város kellemes élményeket adhat és érdemes ellátogatni bárkinek. Ne feledjük, hogy mi is turisták vagyunk, tehát ne zavarjon senkit sem a turisták tömege. : )
Éjjel hazaértünk a 3 hetes nyaralásunkról :( Fájó szívvel intettünk ismét búcsút a Fekete tengernek.
Friss útinfók a hazaútról Románia felé.
Bolgár idő szerint délelőtt 10-kor, magyar szerint 9-kor gördültünk ki a benzinkútról Byalában.
Sumenben tettünk egy kajavásárlós kitérőt a Lidl-höz, így Rusze hidat 13:15-kor értük el (magyar idő) A hídra vivő körforgalomban álltunk be a sor végére.Hídpénzestől, határátkelésestől, RO matrica vásárlásostól össz vissz 40 percet töltöttünk a határon, nagyon jól haladtunk. Az idefelé dimitrovgrádi 5 óra miatt döntöttünk a román út mellett, tehát 1 pont mellette.Itt sikerült a hídpénzes csajnak átvágnia minket, ugyanis euroban fizettem, ő eurot is adott vissza, de a 2 euros helyett 2 levást sikerült neki, mindegy, bánja kánya, így nem 2 euro volt a hídpénz, hanem 3, legyen boldog az 1 euroval. Bár ha napi jórár autóval ezt megteszi, szép summa neki, de szót se róla többet ( ez volt az egyetlen negatívum a 3 hét alatt, soha rosszabbat )A román utak fogjuk rá, elmegy, de nem lesz a szívem csücske.Az Olt völgy valami gyönyörű, ezért nagyon megérte erre jönni! Tehát még egy plusszpont a román út mellett.Ellenben ha a szerpentineken kifogja az ember a döcögő kamionokat, na az borzasztóan dühítő - 30-40 néhol 20-al cammogás, ez nagyon nagy mínusz 1 pont emellett az út mellett. De ellensúlyozza az 5 óra egy helyben állás a határon.Kb fél 12-kor értünk a nagylaki kishatárhoz, 2 autó volt előttünk, az áthaladás netto 2 perc volt.Budapest 17 kerületi cél éjjel fél 2-kor, tehát ha jól számolom 15 és fél óra 2 hosszabb kajaszünettel, illetve ezen felül 5-6 lábátmozgató pár perces megállókkal.Mindkét útvonalat próbáltuk tehát most, nem tudnék dönteni, melyik a jobb. Mindkettőnek van előnye/hátránya, óriási fejtörés lesz eldönteni legközelebb, ha esetleg Bulgária lesz a nyaralási cél ismét.Ui : bolgár paradicsom isteni finom, csak jót kell venni!!!! Az útszéli zöldég gyümölcs árusoktól a hóka rózsaszínes óriási nagy, csúnyácska paradicsom isteni, hoztunk is haza magnak belőle!!!!!Natúr sajtok a kis ABC-kben isteniek, és iszonyat olcsók!!!!A mellettünk lévő kis ABC-ben minden nap 11-kor jött a terülj terülj asztalkám meleg büfé, grill halakkal, bolgár kajákkal, mindennel, mi szem szájnak ingere, brutál olcsón. Kb 20 levából megvolt a 4 tagú család ebéd vacsorája azokon a napokon, amikor ilyen kajcit ettünk.Minden más hasonló áron, mint nálunk.Étteremben 1x voltunk, 65 leváért 4-e, de pukkadásig ettük magunkat.
Kb 40 éve rendszertelenül járok Bulgáriába. Nem olyan, mint Bali, de én mégis ide járok vissza.
Most repülővel megyek Nessebar mellé, de átmennék Szozopolba szétnézni, mert azt a várost jobb szeretem. ( lehet közben az is veszettül "túristás" lett). Gondolom van busz meg hajó meg fakultatív út is. Kérdésem, melyik az olcsóbb, bár ezt lehet a helyszínen jobb eldönteni, mert többen megyünk és nem mindenki látta már mindazt amit én....
Egy kis pénzügyi info: OTP és CIB kártyákkal operáltunk kint, az OTP a jobb: 168 ft-on számolták a kártyás vásárlásokat, a CIB 171. OTP pénzfelvétel OTP-s ATMből 650 ft díjjal már 172 ft-ra jött ki 1 leva-sztem ez még mindig jó.
Egy "maszek" helyen-vmi bazár árusnál-váltottunk levát Borovecben (mivel a pénzváltók zárva voltak..), 1.905-ön váltott euro-t. Nem ismerem a mostani árfolyamokat, de ez xar nem? Előzetesen 1.950 körüli összegeket olvastam.. (vagy elütötte a számokat, felcserélte, számológépen mutatta)
Borovec - az olyan mint a tengerparti turistagettók, csak azok hegyvidéki verziója. Azaz alapvetően turistalehúzás. Magyarul: olcsó termékek 300 %-os haszonnal.
Danone - ha a Danone a mércéd, akkor veled van baj. A Danone tejporból készít áljoghurtot. Kb. mint a "reggeli ital" nevű tejpótlék, pár évvel ezelőtt nagyon népszerű volt, mert baromi olcsó. BG-ban az átlag, nem teljesen hülye bolgár vevő joghurt stratégiája a "bármi, csak ne Danone".
BG-ban is van tejporos áljoghurt. Amit te írsz le itt, az az igazi joghurt. Nyilván aki nem ismeri mi a joghurt, s az áljoghurthoz van szokva, annak szokatlan.
Péksütemény - ebben a bolgár igény szerényebb a magyarnál, egy sor Mo-on fogyasztott termék nincs meg. Amikor utazom Mo-ra, egyik első dolgom normál sós kifli vásárlása szokott lenni. A bolgár ízlés kiterjedése: alapvetően a normál fehér kenyér, a félbarna kenyér, s a különféle édes, töltött termékek, meg a fetás rétes. A fekete kenyér már extrémnek számít, ahogy bármi sós termék is. Egy ember megpróbált Szófiában magyar típusú lángosokat árulni, hamar be is zárt, nem voltak vevők. A bolgár lángos a magyarnál kisebb, s lekvárral vagy porcukorral eszik.
Ásványvíz - BG-ban a legtöbb ásványvíz szénsavmentes, s az emberek is ezt szeretik. Így csak kevesebb helyen kapható szénsavas.
Paradicsom - az átlag boltban import és olcsó. S nem is igazán jó.
A bolgár mezőgazdaság romokban van 30 éve már. Annak idején, 1990-ben ugyanis mindent visszaadtak az eredeti tulajdonosoknak, akik persze nem tudtak mit kezdeni vele. Míg Mo-on kialakultak "agrárbárók", BG-ban ez se történt meg. Gyakorlatilag minden tönkre lett téve, a maradék meg szét lett lopva, s ami azután maradt, azt meg széthordták a cigányok. Pár éve elindult ugyan valami, de még ma se színvonalas a helyzet. Annyiban jobb, hogy már vannak egyes részek, ahol működik valamilyen termelés, de a föld nagy része ma sincs megművelve.
A vendéglátás színvonala hagyományosan rossz. Az alap hozzáállás az, hogy a tulaj a legolcsóbb munkaerőt alkalmazza, azaz jellemzően idénymunkásokat, diákokat, munkanélküli segélyeseket, s jól át is veri őket. Ez közismert, így az alkalmazottak is eleve úgy dolgoznak, hogy esetleg át lesznek verve. Csak nagyon elit helyeken van az, hogy állandó, szakképzett, rendesen fizetett személyzettel dolgoztatnak a tulajok.
Én ismerem a cirill betűket :) De gyanítom, hogy ott voltak az étlapon, csak más néven. Én pl azt sem tudtam eddig, h a töltött káposztát itthon néhol "szárma"-nak mondják.. Sarma-sarmi.. Az étlapokon is töltött káposztaként szerepel.
Azt meg nem tudom h mi a bolgár étel, több weboldalon nézve, ezeket írták, meg 1-2 levest, salátát. de engem főétel érdekelt.
Muszaka, Sarmi vagy kavarma, ezekre "vadásztam", csak ezekről írtak a neten mint bolgár étel.
Ezt speciel megkérdezhetted volna itt a topikban előre...
Egyrészt ezek nem is kifejezetten bolgár ételek, másrészt ha nem olvasod a cirill ábécét, akkor esélyed sincs ezeket megtalálni, mert ezeket tipikusan "lefordítják" angolra, és tökre nem így, ahogy most beírtad. Szóval simán lehet, hogy ezek ott voltak az étlapon, csak te nem jöttél rá.
Bevezetőként annyit, h ugye most 3 országban jártam, Románia, Bulgária, Görögország. Romániában már többször jártam, Bulgáriában és Görögországban most először. Bulgáriában 2 részen, a Rila és a Pirin hegységnél, Görögországnak most csak az ÉK-i részén, Kavala és környéke.
Nos, e 3 országból nekem Bulgária tűnik a leginkább "összeszedettnek" hogy úgymondjam. Az utak mindhárom országban jók voltak, de vmi rendet, szervezettséget leginkább csak Bulgáriában sikerült tapasztalnom. Mire gondolok? Pl valamiféle útellenőrzést csak Bulgáriában tapasztaltam. Sűrűn vannak kamerák, és mozgó útellenőrök. Láttam traffizó rendőröket is (azt Romániában is, de csak egyet..). Bulgáriában vannak sorompók a vasúti átjáróknál, Romániában én egynél sem láttam ahányszor ottjártam.. Görögöknél ócska az autópark, sok a régi kocsi, a románok meg sztem állatabbul vezetnek a bolgároknál. Görögöknél szemét is van mindenfele. Na mind1, szal ez a rövid benyomásom :)
Ellenben azt a fene nagy bolgár vendégszeretetet és olcsóságot nem sikerült megtapasztalnom.. :)
Első szállás, Borovec, egy faházas kemping, Villa JAgoda v mi. amúgy egész Borovec nekem nem jött be, egy giccses bazár az egész.. Erotic show meg kaszinó egy hegyi üdülőfaluban? No comment..
Magával a szállással sok gond nem volt, de drága volt sztem.. 90e körül összehasonlításképp szállodai apartmanok 45-50e körül.. De a zasszony faházat akart, ám legyen. Tiszta volt, csend volt, de semmi extra. Voltak igénytelenségek is a házban azért, pl kókány megoldások.
Na de a reggeli.. ui. kértem reggelit a 4 napra. Kiderült h csak fél9-től van, előzetesen 8 órát activitztünk ki az egyik alkalmazottal este érkezéskor. Engem már ez bosszant, de ez úgy tűnik mindenhol így van, h 8nál előbb nincs. Ok, de így milyen túrára érsz oda időben?? Az egyik reggelit ki is hagytuk, és így is épp odaértünk időben a Rilai 7 tóhoz, annyian voltak..
A reggeli "kontinentális reggeli" volt, 3x ettünk, mindig más pincér volt. Mag a kaja ránézésre olcsó volt, a legolcsóbb gépsonka, és turista szalámi, fehér kenyérrel. Plusz sajt, vaj, olcsó dzsem, paradicsom, uborka. Első nap kihoz nekünk a pincér 3 kenyeret.. (3an voltunk) de kis szeletek. Mind1, beosztottuk. Második nap másik pincér, bolgárul gagyog, nem értettük mit akar. A dzsúznál akadt el, első nap nem volt gond, dzsúz, hozta a narancslevet. Na második nap a pincér látta h nem értjük, megkérdi gavaritye po ruszki? Nem.. Erre egy "fax kivan" arckifejezéssel elviharzott, és almalavet hozott, és tökugyanazt a reggelit, de immár 4 szelet fehér kenyérrel, ami nem tűnt frissnek megint csak. 3. nap kihagytuk, 4. nap egy totál unott, flegma csaj volt a pincér, kb fél órát vártunk mire megkaptuk ismét tökugyanazt a reggelit, de immár kenyér nélkül.. Ja, előtte nap 20 percet vártunk erre a csodás reggelire.. Egyébként asszem 1300 ft körül számolták a reggelit, így rohadtul sokallom..
Ok, Bansko még szépíthet :) Na ez a szállás jobb volt, egy hotel, 2 szobás apartman. feleannyiba került, svédasztalos reggelivel. Itt különösebb gond nem volt, de itt is ugyanazt a sonkát láttam a svédasztalnál, de itt legalább volt 2-3 féle szalámi, bundás kenyér, tojásrántotta stb stb, tea, tej, narancslé, kávé stb. Itt visszaköszönt a hotelek átka, azazhogy qrva élet h vki késő este ugat, ajtót csapkod stb. Szinte minden nap az éjszaka közepén(hajnal 1-3 között) karbantartási jellegű zajokra ébredtünk, kis kalapálás. zörgés ez az, pofázás.. Mintha vmi éjszakai műszak lett volna. Egyik hajnalban meg mintha vaslemezt húzott volna valaki a betonon, meg se néztem hány óra volt.. Utóbb kiderült, h vmi fém dobozos kézikocsi adhatta ezt a hangot, amit alkalmazottak húztak, gondolom én.
Na kb ennyit a szállásokról. A boltokban hihetetlen gyenge a kínálat. Azt nem is ragozom h nincs, ill alig van szénsavas ásványvíz, ez legyen az én bajom. De pl joghurtot sem ettem egy jót. Abból is kevés a kínálat, és csak nagy kiszerelésben, és gyenge ízű aludtejszerű valami.. persze lehet ez a jó és én vagyok a műhöz szokva :) Én az itthoni Danone stb gyümölcsös joghurtokhoz tudok viszonyítani. Na ezekhez képest nekem qrvaxarok voltak.. bementünk egy Lidl-be Samokovban, alig van péksüti választék (görögben volt rendesen). nagy olcsóságot sem láttam, kb ugyanazok az árak voltak sztem mint itthon. Benzin sem olcsóbb pl.
Ok, együnk vmi bolgár kaját! Első probálkozás Borovec, mondanom sem kell h rendes éttermet nem találtunk, csak kocsmaszerű izéket. Beültünk egy jó pontozásúba (google..), vmi rock-kocsmára hajaz, kajaválaszték alig, bolgár kajából csak a kavarmát láttam, ok keressünk másikat. Semmi, menjünk vissza Samokovba, egy étteremről olvastam vhol a neten, úgy rémlik jót írtak, Target étterem. Ránézésre ízléses, de bolgár kaját itt sem találok.. Muszaka, Sarmi vagy kavarma, ezekre "vadásztam", csak ezekről írtak a neten mint bolgár étel. Nem találtam az étlapon, vagy más néven futott.. Rendeltem vmi csirkét szlávos hangzású szósszal, meg vmi tésztával. Xar volt.. Kihoztak két totál mű ízetlen főtt natúr csirkemellet, vmi totál mű tésztával és ezzel a szósszal.. A szósz legalább jó volt, enélkül meg se bírtam volna enni. Második próbálkozás Melnik, na itt már találtam kavarmát, "melniki kavarma" néven, ezt rendeltem. Na ez vmi tojásos lecsószerű vmi volt, rágós húsokkal meg gombával, ez sem jött be.. Harmadik próba, Bansko, kinézett étterem zárva, keresgéljünk tovább. Bankkártyás előnyben. Egy helyen vmi zártkörű buli volt, na akkor menjünk vissza amoda, fax kivan már, együnk vmit. Fele éttermek zárva, gyalog meg nem járjuk be az egész várost. Beültünk egy bolgárosnak tűnő helyre, itt sem volt bolgár kaja, ill vmi kavarma volt, de drága, így kebabot rendeltem. Amúgy sarmi-ra vadásztam, de így sehol sem találtam, sztem más néven lehetett. Nem volt maradandó élmény ez sem, de épp ehető volt :) Vettünk görögdinnyét, ezt is agyba főbe dicsérték, de semmi extra. Paradicsom detto, ugyanaz mint az itthoni bolti, semmi íze nem volt. A természeti környezetet nem ragozom, az vitán felül áll :) viszont a turistajelzések elnagyoltak, ritkásak, több út futhat egy jel alatt, ill sok kitaposott egyéb ösvény, a jelet meg keresgélni kell mert ritkán van.. De letöltöttem egy offline Bulgária térképet, ez igen jóak bizonyult, túraútvonalak is rajta. Szóval sztem a vendéglátásban még van hova fejlődniük.. :) Hirtelen ennyi, ha vmi eszembe jut még, leírom :)
Én már nem emléxem, melyik melyik volt, de az egyik Gradina végtelen sor, a másik kb fél óra.. Most akkor melyik melyik volt tegnap? :) Most ránéztem, szerbia felől van nagy sor.
Riogattam? Na fasza. Így válaszoljon az ember, ha kérdés van. Úgy emlékszem Kulatát említettem mint torlódásra hajlamos határt és Ilindent javasoltam helyette. Szerbia felől pedig orbitális szívás van. Horgos felé már nem lehet menni.
Indulás Burgasz, ÖMV kútról, 5:00 (magyar időt írok mindenütt)
Bolgár-román határ, 08:00
Várakozás bruttó kettő perc. A román határőr megnézte a rendszámot, elkérte a passportot, majd kivett a sorból, és a CD sávba intett. Ott újabb útlevélnézés, hídpénz fizetés (4 BGN, vagy 2 euro, RON-t nem fogadtak el), és máris a Barátság hídon voltunk, úton Mordor felé.
Az Olt völgyében belefutottunk két orbitális dugóba, sajnos alibabáék már felfedezték a román tranzitot, velük kellett vívni nem keveset, mert a pályán a belső sávot nagyon magukénak érezték, nem akartak onnan kijönni.
Volt kis villogás, duda, ilyesmik, valahogy nem kedvelték, ha valaki 170-es tempóban követi őket két méterről, olyankor hamar megtalálták a külső sávot is. (haverom gyógyszere hamar elgurul, ha valaki f*szkodik előtte...)
Pár megállás, kávé/pisiszünet után 17:05-kor értünk Nagylakra, a kisebbik határhoz.
17:25kor átjutottunk, 19:15-kor értünk az otthoni kapuhoz.
A police.hu teljesen megbízhatatlan, már pár éve ez igazolódik be folyamatosan.
Ma pl. egy órás várakozást írt mindkét nagylaki átkelőhöz, ahogy láttam, a pályán kb a duplája is lehetett, a kisebbiken meg feleannyi volt. Ja, és nem is frissítik, mert már reggel is ugyanennyi várakozást írtak...
A román tranzit nem elvetendő, lehet, lassabb a halaldás, mint a bolgár/szerb pályán, de sokat jelent, hogy nincs sok órás sorbanállás a határokon.
Ma hazaértünk, megintcsak Románián keresztül, nem egész 14 óra volt Görögből (Kavala) a magyar határ. Katana minden riogatása ellenére a görög határon 3 perc alatt jutottunk át (Ilinden), konkrétan nem volt autó előttem.. Vidin kb 20 perc volt, Battonya 2? :)
Gondolkodtam h Szerbián át menjek e, de végülis elvetettem.. Nem volt kedvem kisérletezni. Néztük a kamerás szerb oldalt, de mivel nem tudunk szerbül, nem volt egyértelmű h melyik oldal melyik.. Az egyiken végtelen sor, a másikon viselhető. Végülis translate segítségével azt logikáztuk ki h a kisebb sor-os kép volt a Bulgáriából Szerbiába tartó oldal.
A bolgár útról majd írok bővebben, ha lesz időm :)
Sziasztok! Hétfőn jöttünk haza Szófiából, a bolgár-szerb határ 1óra volt, 11-re értünk oda. A szerb-magyar határ 2 óra volt. Az autópálya Szerbiában 2 euro, 8euro,5.5euro.Ha kérdés van szívesen válaszolok. Ui. A sunny beach-én közlekedő buszokon zsebesek dolgoznak, nagyon ügyesek.
Vasárnap román tranziton jöttünk haza Nessebar - Szófia (81es) - Vidin - Battonya útvonalon. 3 gyerekkel, sok megállóval (mert alföldi gyerekként a hegyeket csodálni kell ) 15 óra alatt kényelmesen hazaértünk. Bg-Ro határ csak kamion volt, személyautóval csak mi voltunk, így szinte megállás nélkül jöttünk, Battonyánál szintén. Férjemnek annyira bejött ez az út, hogy jövőre Szófiai tranzitszállással kalkulál :-) Aki autópálya párti, annak nem fog tetszeni, de aki nézelődni akar, annak meleg szívvel ajánlom :-)
Egy hét után Bulgáriától a Strezimirovtsi határátkelőhelyen búcsúztunk el. Egy kis periféria túra után sorban állni szinte semmit sem kellett. Inkább mi vártunk a szerb határőrre, aki lengyelnek nézett bennünket. Miután jeleztük, hogy honnan is jöttünk, a szakmai hibát oldotta azzal, hogy előhozta a passzív szókincset és elkezdett jónapotozni :)
A szerb autópályán vasárnap délután nagyon kiválóan lehetett haladni.
Utólag kár volt már 10 óra vezetés után éjszakázni Újvidéken (de persze ez a város megér egy látogatást); ma délben 45 perces várakozás után Ásotthalomnál léptünk magyar földre.
Jó volt ez a hét. Ha egyszer időben tervezünk ilyet, akkor lehet, hogy repülővel megyünk, ha azonban nem, akkor úgyis marad a kocsi.
A Burgasztól délre eső részeket, mindenkinek ajánlom, számunkra ár-érték arányban elég jó választás volt Szozopol.
Úgy igazán angolul kevesen tudtak, de jól elboldogultunk az egykori orosz maradványaival (passzív szókincs) és az általános angollal.
A szombat miatt én nagyon meggondolnám a görög tengerpartot. 1 napért nem vállalnám be a szívást ami utána lesz. Ugye írtad, hogy a párod még nem volt a tengernél. Én a te helyedben elvinném Burgaszba. 50 km.-el több mint Aszprovalta, (kb. az a legközelebbi görög tengerpart Borovecből) majdnem végig pálya. A görög irányba a fele. Van 2 határátlépés. Visszafelé különösen szívásveszélyes! A kelet trákiai törökök szeretnek Kulata felől belépni BG.-ba mert nem olyan forgalmas mint K. Andrejevo. Augusztus közepém, szombaton annyian lesznek mint az oroszok. Aztán folytatódik a kálvária Kalotinánál, a szerb fizetőkapuknál és végül Horgosnál. Burgaszból meg felmennék Várnába, Rusze, Giurgiu, Pitesti, Nagyszeben, Déva, Temesvár, Arad előtt Police.hu, hogy mennyi az annyi Nagylaknál és attól függően esetleg Battonya. Inkább a lassan de biztosan mint az ácsorgás! Annyi kamion nem lesz mint hétköznap volt. Matricákat gondolom okosan online havit vettél, hogy érvényes legyen hazafelé is és akkor költségben is jobban jársz! De, persze mindenki a maga sorsának kovácsa:-)
Nekem az utminoseggel nem volt bajom, annal inkabb a sok ertelmetlen 40-50-60-as korlatozassal.. meg minden masodik bokornal "veda kapu", gondolom h ugyanaz lehet a funkcioja..
Nekem 2 éve nem volt annyira rossz emlékem Vidi-Szófia között, bár nem emlékszek melyiken mentünk, az biztos, hogy valamelyik út le volt zárva, ezért terelés volt. Asszem az 1-es volt lezárva, így odafelé Lom felé mentünk a 11-esen, onnan 81, és az korrekt volt végig, legalábbis balkáni viszonylatban nézve.
Nekem a valaha legrosszabb aszfaltozott közút, aminek ráadásul erős kamion forgalma is van a 3009-es, a 37 és 3-as utak között. Mert akkor Karlovo-tól mentünk Belogradchik felé, és ezt ajánlotta a navigáció, utólag jobb lett volna valamerre kerülni. Egy folyamatos kátyúhalmaz az egész, 30-al haladva is nagyon kellemetlen.
Kiszombortól Borovecig a gmaps 9 órát ír, e helyett 14 óra volt a lejutás (~750 km), mínusz a határ, a kis kerülő, a várnézés, stb. Mellétéve elég érdekesnek tűnik, hogy nekünk 14 óra volt a vezetési idő 1390 km-re, Borsod-Röszke-Kalotina-SB, ami ténylegesen 14 órás indulást és 09-es érkezést jelentett, ami ugye 19 óra. Pont ezek miatt egyszerűen nem tudom magam rászánni a román tranzitra, hiába rövidebb majd 300 km-l.
Persze amíg bele nem szaladok egy 3+ órás várakozásba. :)
Hazafelé gyere Kalotinának meg Röszkének és utána döntsd el, hogy ajánlod vagy nem! Pont elkapod a nyugatra tartó áradatot. Bár hétköznap lehet szerencséd is! Inkább legyen, azt kívánom!
Múlt hét kedden nem volt rossz minőségű és simán megvolt 3 óra alatt. Tavaly borzalmas volt a 81-es éjjel tele felbontásokkal de azt akkor le is írtam. Közben eltelt 1 év és egészen rendbe rakták. A Montana elkerülő majdnem autópálya, a többi sem tragédia szerintem. Sokkal inkább ez mint a sok órás szívás Kalotinánál vagy Röszkénél meg a fizetőkapuknál. Erre így lehet menni, el kell fogadni és nem ér csalódás. Kisfiatal Kiszombornál lépett ki hazánkból(úgy értelmeztem amit írt) onnan tényleg lassú a falvakon keresztül Temesvárig. Nagylaknál vagy Battonyánál kell kilépni és Lugosig autópálya van ahol akadálytalanul lehet tépni. Utána tényleg sok a kamion a 6-os úton Szörényvárig, aztán megcsökken a számuk Calafatig.
A Vidin-Szófia út szuper rossz minőségű, egyes részeket leszámítva. Ez kb. 240 km, ebből 70 km normális. Így az egész út megtételéhez sokszor nem elég 3 óra se.
Szóval ha az ember Bp. és Szófia között megy, a Románián való átutazás emiatt nem javasolt: a bulgáriai szakasz miatt. S az út építése évek óta húzódik, most már időpont sincs a tervekben.
Vegul fel ora volt a calafat hatar. A roman hataror meglehetosen flegma volt.. pedig romanul koszontem neki, de vissza se koszont. De nem emiatt nem tudom ajanlani a roman utat, hanem az E70es ut kamionforgalma miatt, bar a szembeiranyba nagyobb volt a forgalom, kamion kamion hatan. Kiszbortol kb 7ora volt az ut Calafatig, onnan megint 7 ora Borovecig, bar utbaejtettuk a belogradchiki varat, kis kerulo.
Tankoltam lukoilnal, cib kartya, 171,1-el szamoltak a levat.
A rutinosaktól szeretném megkérdezni, hogy holnap megyünk haza. A Sunny Beach Stadion megállójánál lakunk.
Idefelé a reptérről simán elhozott a busz, de a recepciós azt mondja innen vissza nincs.
Akárhogyan nézzük, a megállóban van egy 10-es busz, ami szerintünk innen a reptéren keresztül megy Burgaszba. De sehová nincs felírva a reptér, de az útvonala és a megállója rajta van a pdf-en.
Na következő a szitu :) Ma átvehetem a jogsit, de úgy, h asszony munkahelyén vhogy szóbakerült, mire kiderült h az egyik kollegája ott dolgozott a kormányhivatalnál, és ismer emberkéket. Telefonált, és állítólag ma átvehetem, állítólag már ott van, csak hnap akarták bevételezni, valszeg hnap kaptam volna az sms-t h mehetek érte.
Hát bemegyek azt meglátjuk. De ahogy írtam mindenképp bementem volna ma, szal akkor lehet protekció nélkül is odaadták volna ha már ott van.. De majd akkor hiszem, ha a kezemben van..
Szófia-Montana erős másfél óra a 81-es úton, megállás szarakodás, nézelődés nélkül nappal. A másikon Tulip fórumtárs ment. Esetleg emlékszik mennyi idő alatt!
Itt útlevelet, személyit 1 nap alatt is lehet intézni, jogosítvány viszont 10 nap. Az okot nem tudom.
Ami bolgár sajátosság, hogy első bolgár jogosítványhoz kell iskolai végzettséget igazoló papír is. Pár éve találták ki ezt. A cél: kevesebb cigánynak lehessen jogosítványa. Ezt nyíltan persze nem lehet megtenni, így ki lett találva: 8 általános kell a jogosítványhoz.
A normál háziorvos adja ki az orvosi papírt 15 leváért, s nem kell semmilyen szakorvosi vizsgálat (szemorvos se), ill. kell, ha a háziorvos úgy ítéli meg, de miért ítélné úgy. S a kiadott papír olyan, hogy te töltöd ki, ő csak lepecsételi.
A rendőrség meg kiadja az okmányt 10 napon belül, ha kifizeted az expressz díjat. Egyébként 30 nap.
Én ezt a szülesésnapos dolgot sem értettem, anno csak pletykaszinten hallottam h ez lesz, de nem hittem el, annyira abszurd.. Meg nem is olvastam sehol. Aztán mégis..
Na mind1, ez a része nem izgat, csak mondom egyszerűen nonszensz és röhej, h EU szinten nincs ez megoldva. Meg h nem fogadja el a külföldi.. B+, annyira egyértelmű, OK h nem érti ami oda van írva, de ott egy arckép, érvényesség, meg a kategóriák (B, C stb..), az gondolom máshol is az nem? Illetőleg a jogsin ott vannak ezek a kategóriák, elég egyértelmű sztem h nem egy horgászengedélyt lobogtatok.. Na mind1.. Lehet h más országokban ez megoldható gyorsított üghyintézéssel, ezért nem foglalkoznak vele. Csak itthon nem, mert mi visszafele fejlődünk, állítólag régen is volt ilyen lehetőség, meg a neten olvastam pér éves cikkeket h jön a 3 napos jogosítvány x pénzért, aztán mégse..
Egyszerübb volt amikor még az orvos beirta és kész. Azonban kell a pénz mondjuk rendbe. Ezután a szuletési dátumhoz igazítjak ami nagyon nincs rendbe. Nekem azert mert aug végén szulettem. A mai technika világába azonnal el kellene tudni késziteni.
Persze nyilvan hibáztal de mikor menjen az ember orvoshoz csak a lejarat utánni napokba hogy ne bukjon egy évet. Persze amikor még 10 évre kapja az ember mindegy de amikor már csak haromra nem mindegy.
Bocs hogy kifakadtam de bosszant ez a dolog.
János
Itt a szerb határokról van online közvetítés (Röszke autópálya, szerb-bolgár határ, stb.): https://kamere.amss.org.rs/
A Borderwatcher alkalmazással pedig követheted a határokon várható várakozási időt. Ha van felhasználói bejelentés, akkor azt mutatja, ha nincs, akkor pedig talán a police.hu hivatalos adatait.
Nincs mit tenni. Vezetsz, határnál csere. Ha igazoltatnak(csak ha hülyeséget csinálsz) és észreveszik, tetteted a hülyét aki nem tudta, kifizeted a baksist, 10-20€(kompromisszum molim) és átveszi akinek jó a papírja. Vagy asszisztálsz és megszerezteted a rutint. Én sem vagyok már képes 16 órát egy seggen lenyomni. Pár órára átveszi a nőm, megyünk amennyivel megyünk. Lassan de biztosan. A lényeg a balesetmentes célba érés.
Itt még sztem nem kérdeztem, a következő a szitu: a mai napon lejárt a jogsim, múlt szerdán voltam a kormányhivatalban (orvosi papírra kellett várni, ezért húzódott a dolog), eddig még nem jött meg. Azt kiderítettem, hogy külföldön nem fogadják el a sajtpapírt amit adtak (+a régi jogsi), nem is értem, hogy nincs ez szabályozva EU szinten, de mind1.. Az ügyintézőt kérdeztem h meg lehet e gyorsítani ill tudnak e adni vmi papírt ami külföldön is jó, mindkettőre nem volt a válasz.. Ez tényleg így van? Azt ilyenkor mi a fax van?? Arról nem találtam infot a neten, mi van ha külföldön igazoltatnak (amire ugye csekély az esély, de mégis, vagy, ha neadj isten történik vmi..)? Mi a bünti? Persze, akikkel megyek, azoknak is van jogsijuk, de kevés a rutinjuk, inkább én vezetnék :) A tervem az volt h a határokon átviszik ők, aztán csere, de nem tudom.. Az biztos h kb sose érünk oda ha vmelyikőjük vezet..
Még hnap bemegyek a központi kormányhivatalba, és érdeklődök nem e megjött, ill mi van ilyenkor?
Tartsál is! Nagyon időben, még BG.-ban nézd meg mit mond a Police.hu! Ha nagy cigi van, Tompa nem megoldás. Verbásznál le és Zombor, Hercegszántó. Ha 18 ig a határra érsz esetleg Bácsalmás, Bácsszentgyörgy. Kerülő, időben kb
másfél óra, de aranyat ér ha Röszkénél beüt ami a múlt héten volt. 10 órát is várt fórumtárs belépésre. Akkor még nem szóltam a fizetőkapukról, ami ugye lefelé nem volt!
Indulás 06:00 Gyömrőről, az útirány Nagylak kishatár-Szörényvár-Calafat-Vidin-Montana-Szófia-Pomorie.
Érkezés a célhoz magyar idő szerint 21:00, úgy, hogy Szófiától folyamatosan 160-on állt a tempomat.
A Szvilengrádi elágazás után lehetett normálisan menni.
Romániában nem volt forgalom szinte, a határokon 10-15 perc alatt jutottunk át, de így is kib***ott hosszú volt (Köszönet Katana 750 olvtársnak az itinerért :))
Hazafelé, 18-án talán szerb tranzit lesz, ezt majd még átbeszéljük.
Ha valaki innen Pomorie-ben van egy RLF-xxx rendszámú verdával, jelzem, hogy 3 percre lakunk tőle :))))
Nézegettem a google utcaképeket, megnéztem Bansko sífelvonót, téli kép volt, és az valami brutál volt h mekkora sor állt a bejáratnál.. Egészen biztos h télen nem mennék oda (amúgy se síelek.. :)
Nem az a birka, aki a tengerhez megy, hanem az, aki annyira egyoldalúan gondolkodik, hogy hülyének nézi azt, aki a hegyekbe megy nyáron, vagy bárhová máshová, ami nem vízparti pihenés.
Azt még hozzáteszem, hogy nekem azon kívül, hogy sokan vannak, nem volt gondom a hazalátogató török vendégmunkásokkal, a szerb útvonalon sem. A román útvonalon a román, és gyakran épp a magyar kamionosokkal, akik konstans 80-al akartak menni, ezért faluban életveszélyes helyeken előzgettek, kint meg az emelkedőn feltartottak, annál inkább.
Nem az a birka, aki a tengerhez megy, hanem az, aki annyira egyoldalúan gondolkodik, hogy hülyének nézi azt, aki a hegyekbe megy nyáron, vagy bárhová máshová, ami nem vízparti pihenés. Mondjuk nekem azért a tegerpart felkapottabb, részei az ottani szűk közlekedési keresztmetszetekkel és közlekedési kultúrával, a giccses üdülőpalotákkal és a tömeggel azért kicsit sok, persze meg mehet találni a nyugis helyeket is.
Egyébként fogalmam nincsen milyen Bulgáriában a sí infrastruktúra, Erdélyben én is tudom, hogy szinte alig van (Retyezatban találkoztam egy sípályával ősszel, tehát nem síszezonban, de ránézésre Eplény és Mátraszentistván is kenterbe veri).
Túrázásban jó a kiépítettség ahol jártam, na jó a Balkán-hegység kicsit Erdély feelig a sok nyájjal, csordával, amiket érdemes messziről kerülni a kutyák miatt, de a Rilában például nagyon jól jelzett turistautak vannak, rengeteg menedékház, turistaház, a lustáknak és gyengébbeknek felvonó, autóval is egészen jó kiindulópontok vannak. Nyilván Ausztria és Szlovákia ebből a szempontból jobb, de kell a változatosság.
És van összehasonlítási alapom, mert nem is Románia ebben a rossz példa, hanem Horvátország, ahol néhány kiépített, belépődijas környék szűk környezetén kívül eltűnő jelzések, nem karbantartott, omladozó turistautak vannak a Dinári-hegységben. Pedig azok a hegyek is szépek.
De a tengeren kívül nem csak a hegyek, amik jó Bulgáriában, hanem más természeti látnivalók és a városok is. Aki a tengerpartra megy autóval, annak is érdemes megnézni ezt-azt útközben, nem pedig egyben vagy egy puszta tranzit szállással letudni az egészet.
H.sz, üzenet, stb. beírásakor a billentyűzet felett 1 koppintás a beállítások ikonra, 1 kopp a szöveg bevitelre, a megfelelő kiválasztása. Nem rossz dolog a predektív szöveg bevitel, csak folyamatosan figyelni kell, mit írna be a ketyere magától. Ugyanúgy felül lehet bírálni, mint a navigációt. Ráadásul megjegyzi az eredeti kínálatában nem szereplő szavakat és ismétlődés esetén már azokat is felkínálja.
Ezzel közel s távol én vagyok a leginkább tisztában. 1976 2019 között kb. 130-140 alkalommal voltam Bulgáriában. Ebből egyszer(1) 1976 ban, 5 évesen a szüleimmel 3 hetet Szozopolban. A többi tranzit vagy célfuvar. Kicsit tudom merre megy a birkanyájnak is nevezhető csürhe. Biztosíthatlak, nem a Fekete-tengerhez. Természetesen lehet hangsúlyozni a tengerpart melletti más üdülési, kikapcsolódási lehetőségeket. A magyarok 98%-a akkor is a tengerhez fog menni. Síelni a Tátra meg az Alpok a sztár. A kiépítettség, közelség, infrastruktúra mind a Balkán ellen van télen. Hazánkban élő erdélyi ismerősöket, kuncsaftokat sokszor kérdezek, hogy miért nem a Kárpátokba(haza) mentek a síszezonban? Nincs oda autópálya, hamarabb kiérnek A, I, SK, vagy SLO hegyeihez. Az ősmagyar :-) meg nyáron megy szabira a balcsihoz vagy a tengerhez. Én is. Akkor se vagyunk birkák! Még pörköltnek sem jók. Csonthegyek. Inkább csonttenger. Na itt van mind a három dolog. Birka, hegyek, tenger. Le kell pihennem!
Igazából nem rossz a bolgár tengerpart sem, mi 2 éve olyat csináltunk, hogy volt benne minden, városnézés Vidinben, Szófiában, Plovdivban, túra a Vitosán, kettő nap a Rilában, majd a Balkán hegységben is, 2 nap tengerpart és még Belogradchik szikláit is megnéztük hazafelé. Viszont ha legközelebb megyünk, ki fogjuk hagyni a bolgár tengerpartot, nem azért mert rossz lenne (nem a Napospartra mentünk, vannak arra kevésbé felkapott, nyugis partszakaszok is), hanem mert a Pirin legutóbb kimaradt, és amúgy is inkább az ország nyugati részén vannak a szebb, nagyobb és kultúráltabb hegyek, a Pirintől meg a görög tengerpart van közelebb, ott amúgy sem jártam.
Mondjuk a Rilát azt sokan felfedezték nyáron is, vannak helyek, ahol nyüzsögnek az emberek, főleg a két északi felvonó környékén, persze főleg hétvégén, meg nagyrészt csak bolgárok.
Jaja, valahogy úgy :) Amúgy nem akartam vitát gerjeszteni, de kicsit kiakadtam azon, h ha visszaolvasol 500 oldalt, sztem én vagyok az egyedüli, aki a hegyekbe megy.. Még vmikor év elején pedig a kutya se válaszolt nekem. Mindegyik csak tenger, tenger, napospart, neckermann.. :)
Mondjuk addig jó, amíg nem fedezik fel nyáron is a hegyeket (télen meg síelni mennek a birkák.. :D ), legalább nyugiba túrázhatunk, meg könnyebb szállást találni.
A Dragoman Hotel tökéletes tranzit szállás annak aki szeretne megpihenni egy éjszakára a Bolgár határ mentén. A Bookingon keresztül le lehet foglalni és helyszínen, akár kártyával fizetni. 4 fős családnak két szoba tizenötezerbe fájt! A gyerekek szobájában kicsit szűk volt a két kamasznak az ágy, de egy éjszakára elmegy.
Ti szoktatok PMR rádiókat hozni a nyaralásra?
Nagyon hasznos a gyerekekkel való kapcsolat tartáshoz! Le tud szaladni a boltba, a partra vagy ide-oda és azzal folyamatos a kapcsolat tartása. Ha több autóval közlekedtek, akkor is hasznos!
Fogok a szállodában magyarul brékózni!
Telenoros előfizum van havi 100 giga mobilnettel. Ugyanolyan feltételekkel használhatom Bulgáriában, mint otthon.
Egy érdekes felhasználása a dolognak, hogy a DigiTv DigiOnline alkalmazásával az otthoni, megszokott csatornáimat nézhetem! Igaz, hogy az elvileg csak magyarországi IP címmel működik, de erre van kitalálva a VPN! Nekem NordVPN előfizum van, a világ bármely országában levő szerverére csatlakozhatok, így például egy Budapestire is! Így már sima a magyar tv csatornák használata!
Két napos turné keretében pár órája értünk le Szozopolba. A román oldalt választottuk. Nagylak 25 perc, Calafat/Vidin átkelőnél 2,5 óra. Szerencsére tranzitunk Vidinben volt. Problémamentes út volt ezek után délre, útközben egy tekintésre megálltunk Plovdivban.
Én nem láttam annyira sok magyar rendszámot idefelé. De nem reprezentatív minta...
Az utak mindkét országban összességében jók. Persze van néhány autópályarész, amely elég extrém (pl. Plovdiv után); itt jobbára a belső sáv járható. De a nyugati nyelvek helyett/mellett az orosz emlékek oldottak meg néhány szituációt.
Köszönöm a tájékoztatást. Mi holnap este Szegedről indulunk és szintén a Nessebar Beach hotelba megyünk. Valószínű, hogy a biztonság kedvéért Tompát választjuk. A szerb-bolgár átkelés aggasztott egy kicsit.
Igen az autópálya Szeged és a határátkelő között is fizetős.
Én is kérdeznék valamit. Szerbiában a fizetőkapuk között működik még az átlag sebességmérés és az alapján az esetleges büntetés?
Kiértünk Bulgáriába, a Dragoman hotelban elfoglaltuk a szállást. Röszkénél körülbelül három és fél óra araszolás volt, a Bolgár határon egy óra. Belgrádnál a kapu előtt egy kilométeres sor végére álltunk be és Nis-nél sem volt sokkal rövidebb a sor!
A másik irányban ugyanez volt a helyzet! Főleg Röszkénél! Befele talán még hosszabb volt a sor.
A haverom ma jött haza Görögországból. A beszámolója szerint Tiszaszigetnél is hatalmas torlódás volt!
Én is kérdeznék! Szegedről Röszke felé navizva a pálya felé terel. Az a néhány kilométeres szakasz is matrica köteles?
Nem gondolod, hogy kicsit sértő birkacsordának nevezni a bolgár tengerpartra utazó honfitársakat? Én is Görögországba járok nyaralni de eszemben sincs így lenézni azokat akik a Fekete-tengerhez mennek nyaralni. A birkacsorda a nyugat Európából haza vagy visszatérő törökök gyülevész csoportja. Ahogy előttem már írták, szemetelnek, szarnak hugyoznak ahol megállnak. Tolakodnak, visszaélnek azzal, hogy sokan vannak egyszerre úton. Más kultúra. Így kell pc.-n mondani. A török kollégák(kamionsofőrök) a legfaszább haverok a parkolóban. Különösen, ha bemutatkozom. Teával kínálnak, pasának neveznek. Az úton meg rám húzzák a kormányt ha egy centivel előrébb kerülhetnek. Elég sok segítséget kaptál a kérdéseidre itt ahhoz, hogy némiképp tiszteld a Bulgáriába ezért vagy azért( dolgozni vagy nyaralni) utazókat!
Most én úgy nézem, a Pirinben mintha több látnivaló lenne, lehet érdemesebb lett volna ott 1-el több napot kivenni, Most fele-fele, 4 nap itt, 4 ott, +1 ráadás görögben (ez eredetileg nem volt tervben, csak h esetleg leugrunk és még aznap vissza, de asszony el akar tölteni ott 1 napot, még nem látott tengert :)
Na zsírkaraj köszi :) Végén nem is kell itthon vergődni vele :) Tényleg, lehet jobban megéri ott kivenni a levát? Vagy itthon euro ott átváltani levára.
Borovec környékes a legjobb Bulgáriában, Musala, Rila tavak gyönyörűek, csak felvonós napokon ott is nagy a birkacsorda, bár jópár olyan útvonal van, ahol el lehet kerülni.
Ok, végülis találtam google kereső alapján 1 váltót, tehát 1 már biztosan van :) ATM meg pont nincs olyan ami OTP csoporthoz tartozna. De mind1 végülis.
Láállósávban,záróvonalon tülekedtek,hajigálták ki a kocsiból a szemetet,mindenhova bepofátlankodtak,persze amikor fél órig indexeltem,próbáltam átmenni egy másik sávba,akkor egyik sem engedett.
Tegnap délután ötkor indultunk vissza Napospartról.A bolgár szakasz eseménytelenül zajlott,alig volt forgalom.Szófia és a macskaköves rész között elkapott minket egy nagy vihar,azt hittem felborítja a szél a kocsit,és úgy zuhogott(szerencsére nem jég)szinte vízszintesen szemből,mintha dézsából öntenék.A határon alig voltak,max.fél óra alatt átértünk.A szerb részen is az volt az érzésem,hogy jó időt fogunk futni,Novi Sadig kb.10 holdkóros törököt hagytunk le,és kb.20 kocsi mehetett el mellettünk.Ráadásul rájöttem,hogy egy párat mindig vissza is előzök,mert megálltak közben.A határhoz is pont alvásidőben értünk volna,majd néhány nagyobb vihar miatt is kiálltak páran.Belgrad után szinte alig láttam kocsit,ezért naívan Röszke felé indultam.Hatalmas hiba volt!
Hajnali 3.40-kor álltunk be a sorba.Majd közel 10 óra araszolgatás,dudálás,furakodás után jutottunk Magyarországra.Sajnos szkanderbég leszármazottainak vezetési morálja,kultúrája egy nagy nulla.Nem sikerült megszeretnem őket...
Én a Rusze - Pitesti - Kolozsvár - Alesd- Debrecen vonalra gondoltam ! Erre nincs pálya vagyis minimális . Ezt dobja a google maps Sunny Beach - Debrecen opcióra . Erről kellene info h van értelme vagy maradjon szerbia fele
Ez tiszta de Nagylaknál egy sch. meg egy nem sch. ország határán miért nincs ez? A román csak intett a magyarral kedélyesen elbeszélgettünk, tudakoltam, hogy őket kérdezik e meg a police. hu tól, hogy mennyi a várakozás a határon? Monda, hogy igen, jól tettük, hogy lejöttünk (Nagylak 2 autópálya határról) hozzájuk mert ott senki nem volt. Szóval elvileg egy sch. határon kéne a szigorúbb ellenőrzésnek lenni! Calafat-Vidin nem az. Sch. ide vagy oda a bolgároknak Kapitan Andreevonál, meg Kalotinánál (a teljesség igénye nélkül) kellene alaposnak lenni aztán hadd menjen! De nem így van.
Elnézésedet kérem, nem itt hanem az "autóval Görögországba" topikon írtam a határproblémáról. Szóval nagyon nehezményezem, hogy két uniós ország határán Calafat-Vidin ilyen nyögvenyelős az átlépés egy "schengeni" állampolgárnak. 10 autó 45 perc volt. Tavaly ugyanitt éjjel 8 autó majd 1 óra. Nem értem minek vannak a kapuk előtt megjelölve, hogy kinek kell odaállni amikor nem törődik vele a hatóság? 1. sor EU-CH állampolgárok. 2. sor a többiek. 3. sor buszok. 4-5 sor kamionok. Ez így csodálatos lenne és az első 3 évben ment is a dolog szépen. A forgalom azonban megváltozott vagy eleve nem úgy alakult ahogy tervezték! Buszok egyáltalán nincsenek csak nagyon elvétve. Szerbia felé mennek akár a fekete, akár az Égei-tengerhez mennek. Tehát a buszsávban is kamionok. Rengeteg lett a 3,5 tonna alatti kisteherautó és őket vezetik be az all passport kapun. A miénken(Eu-schengen-CH-stb) meg az összes náció. Valami normaidőt sejtek amit minimálisan el kell tölteniük a papírjainknak a rendőröknél mert nagyon alapos az ellenőrzés. A kamion sor sokkal gyorsabban megy. Még a forgalmimat is elkérte a bolgár és a román adta vissza. Utána a hídpénz meg a Road tax. (aki nem veszi meg előre online) Szóval csak annyi az EU, hogy nincs vámos. De a rendőrök kinyittatják a csomagtartót.
Jobb ha nem minimális várakozással számolsz, mert akkor nem fogsz csalódni! A héten jöttem haza GR- ból, leírtam a tapasztalatomat Vidin-Calafat irányban. Giurgiu-Rusze meg megint renoválás alatt másik fórumtárs szerint. Jó az az öreg híd! 5 évente 3 évig javítják.
mi is arra tervezunk lemenni Varnába. Kollegam volt erre egy hónapja. Az autópályák kitűnően mivel nagyon újak . A többi út bizony ... de szerintem itthon sem különb néhány gyorsforgalmi szakasz. A kozlekedesi morál rol azért nem lehet elmondani h megnyugtató de őszintén itthon is tele van idiotaval az utak többsége. Ovatosan az a lényeg de Szerbia fele én us egyre több infót hallok h kiszámíthatatlan a határ forgalom ... romania fele legalább tudom h mi lesz két EU-s határátlépő mindenhol minimális várakozás . Legalábbis eddig ez volt több ismerős tapasztalata. Én három gyerekkel indulok szerda éjjel egyre biztosabb h nem Szerbia fele megyek .
Sziasztok! Napospartról utazott valaki mostanában a Rusze - Nagyszeben - Kolozsvár elkerülő- Nagyvárad vonalon ? Tényleg letolható 13 óra alatt a magyar határig ? Utak minősége ? Idefele szerbián keresztül jöttünk de most elgondolkodtam ezen az opción is
Megírnád majd, hogy jutottatok át Bulgáriába? Mi hétfő este indulunk Szegedről és kedd hajnalra érünk oda, de majrézok attól amit olvastam. Öt-hat óra várakozás nem volt beütemezve az átjutásra.
Viszont szokásom, hogy kis független benzinkutakon nem veszek üzemanyagot, csak nyugati vagy orosz hálózathoz tartozón, ill. van bolgár hálózat is, az is jó.
Ez a horror történet a Dimitrográd környéki átkelésnél nem jöhetett volna létre az óriási vihar nélkül! Ott valószínűleg egy villám jól megegyengette vagy a Szerb, vagy a Bolgár vagy mindkét számítógépes rendszert és utána a többi már csak okozat!
Remélhetően az ilyen malőr nem mindennapos! Főleg azért, mert mi vasárnap indulunk arrafelé! ;-)
Tegnap este a Bolgár online útdíj kipipálva, könnyen, egyszerűen megy a vásárlás! Azért ha lehet ne közvetlenül a bank kártyátokon levő adatokat használjátok! Ma már minden korszerű embernek van WEB számlája, amire mobil applikációval tesz nagyjából annyi pénzt, amennyit éppen el akar herdálni! És persze a PayPal is ajánlott annak aki sokat vásárol a neten! Ezektől a dolgoktól nem kell idegenkedni, nem ördögtől való az, meg kell tanulni a használatukat!
Úgy van. Két híd van a Dunán RO és BG között. Calafat-Vidin és Giurgiu-Rusze. Van néhány komp átkelési lehetőség is de az sokkal drágább meg menetrend, szóval nem kell! 6€. Ennyi a költség személyautóval.
A bolgár e matrica tulajdonképpen út adó. (Road tax) A lakott területen kívüli utakra vonatkozik. Függetlenül attól, hogy az autópálya vagy harmadrendű kátyu tenger. Tehát nincs más költség.
Az autópályára is jó a útdíj. Amúgy minden 10kmen kamera figyel plusz a mozgó kamerák... Calafatnal 27 ron a hídpénz vagy ennek megfelelő euró... Újabban vannak fix radarok is és volt pár ami a wazeban se volt benne. Vigyázni kell a sebességre! Tavaly én nem láttam fix radarokat.
A határon vártunk fél órát.Onnan viszont kelet felé sodródtunk,így vszínű,hogy nem ez volt a legrövidebb út.Kb.2 órára emlékszem.Éjjel volt,senki nem járt arra.Sok elütött jószág (kutya,macska,és néhány beazonosíthatatlan)hevert az úton.
Mi tavaly Szófia után Sztrezimirovci-nál mentünk át aug.24-én,mert a nagy határon sokan voltak.Éjjel a hegyeken keresztül se volt egyszerű,igaz a határon csak négyen voltak előttünk.(fél órába telt az is)Utána meg eltévedtünk kicsit,mert a gps a határ után rögtön jobbra vitt volna,egy fákkal benőtt,sóderos útra.Mi inkább a főutat választottuk.Már nem emlékszem pontosan,de valahol Leskovac környékén értük el az autópályát.
Annyit változtattunk az utazási terveinken, hogy szombat reggel indulunk Románia felé. Gyurgyevoba foglaltunk szállást, így a szombatot nézelődéssel egybekötött utazással töltjük. Ha már utazunk élvezzük is :-)
A 179-es itthoni beszerzésnél így is sokkal jobb. De különben tényleg okafogyottá vált az online e útdíj lehetőség óta itthon váltani. Ha Röszkénél vagy Tompán megtanlolunk, Szófiáig kibírja és az ŐMV kúton nincs szarakodás a kártyával meg atm. is van. Mondjuk külön szerencsés Bulgáriában, hogy én Unikredites vagyok. RO felől nem téma a tankolás mert ugyanannyi.
Ez az új Европа nevű autópálya, a szerb határ és a Várna felé menő autópálya kezdete között. Összesen 66 km, ebből a szófiai szakasz készen van, ez a szófiai északi elkerülő út, melyről többen is írtak itt.
A maradék 49 km (a szerb határ és Szófia nyugati vége között) idén kezdett el épülni. 3 szakaszban lesz. Az említett elvezetős szakasz ennek része.
Kizártnak tartom, hogy valaha is meg lenne csinálva az elvezető szakasz, hiszen ideiglenes.
Mondjuk azt nem tudom megérteni, hogyha tudják, hogy mit terveznek, akkor arra a rövid kis macskaköves szakaszra miért nem lehet egy kis pénzt szórni?
Remélem nem úgy gondolják, hogy 5 évig ezen kell menni, s ha kész lesz ez a szakasz visszaterelnek oda. Az más kérdés, hogy legközelebb hol milyen elkerülőt választanak. :)
Hogy kifelé sötétben, viharban mennyire "vezethető" a Vladicin Han - BG határ szakasz nem tudom, de visszafelé érdemes lehet arra menni.
Ugye ez a szakasz így 250 km, s az idő 3:21, nem tudom a gmaps itt is a megengedett sebesség alapján számol-e, mert akkor biztos nem stimmel a 3:21.
Volt aki már ment erre innen a fórumról esetleg rá lehet kérdezni.
Ha marad a nagy határ az 178 km és 2:03 + a várakozás.
Tehát ha van infó (pl.: https://kamere.amss.org.rs/ ) lehet számolni, érdemes-e kerülni. Hazafelé nem gond megnézni, mert EU, de kifelé ez is gondot jelent, ha nincs valamilyen jó szerb net elérés, mert ugye az utolsó kút, ahol van free wifi jó messze esik. S nem is biztos, hogy használható, most hétvégén hazafelé 10 perc alatt semmit nem tudtam elérni a Razanj-i OMV-n, annyian voltak.
Kifelé, mint pár napja írtam 2 óra (szerb ki) és 25 perc (BG be) volt az átjutás (szombat 00:15). Ezt eddig általában letudtuk 40-60 perc alatt, tehát nagyjából uo lettünk volna, ha kerülünk.
Még mindig határ, persze sokan tudják, de kifelé Röszkén, Horgoson, Tompán, Gradinán, ha már kialakult a 2 sor a jobb oldali sáv a jó választás, majd BG-be Kalotina a baloldali legszélső.
Hazafelé Kalotina baloldal, Gradina, ha van zárt kapu, akkor arra az oldalra érdemes helyezkedni, hátha nyitnak, Horgos és Röszke visszafelé is jobb sáv.
A 19-i hazajövetelre kíváncsi leszek. Én úgy tervezném, hogy ha szükséges 17 körül odaérjek valamelyik kis határra (SRB-HU), de sajnos a nagy forgalom miatt a pályán a fizetőkapuk is gondot jelenthetnek, ami nehezen kalkulálható. Vagy a Rusze-Szörényvár-Arad-Bp útvonalat is megfontolnám, ezzel kapcsolatban Katana biztos segít.
MATRICÁT miért kint akarunk venni, mikor megvehető online?
Mi vasárnap délután 3/4 5- kor álltunk be a Dimitrovgrád utáni sorba, még jócskán az alagút előtt. Bulgáriába az óraátállítást nem számolva, otthoni idő szerint hajnali 3/4 2- kor jutottunk át. 9 óra alatt tettük meg a majdnem 5 km-t. Közben többször felhőszakadás, jégeső. Az autósok dőnként dudaszóval adtak hangot méltatlankodásuknak. Semmilyen információnk nem volt, mi történik, miért történik. Próbáltunk a velünk együtt rostokoló bolgároktól megtudni, van-e másik határátkelő, mondták,hogy nincs. Ha lett volna, gondolom ők is, a szerbek is odamentek volna. Több száz, de inkább ezer ember tülekedett, esőben, vak sötétben. Az OMV kútra elkirándultunk a mosdóba egy idő után, felváltva, hogy ha esetleg előbbre gurulna a sor, haladjunk. A női mosdónál fél óra volt a várakozás. A férfiak jobban jártak. A határhoz közeledve egyre több kocsisor képződött, majd ott meg kiderült, csak 4 oszlopnyi hely van. Ismét furakodás, senki nem akarja a másikat beengedni, ill. az összetartozó vendégmunkás sereg egymásnak csinàlt persze helyet, a mögöttük lévők idegjein még tekerve egyet-egyet. Aztán a matrica mizéria: eddig odamentünk, mondtuk, hogy egy hetest kérünk, kifizettük, felragasztottuk. Most elektronikus rendszer van, kellenek a kocsi adatai is hozzá. Mi meg tàvolabb álltunk meg, eső továbbra is szakadt, a gazpromnàl kártyával nem lehetett fizetni shellnél nem adtak vignyettát, gyalog visszafutottam a bódéba, bokáig érő hömpölygő vízben, esőben, pénztárcával, hajnalban. Nem adott, csak amikor visszavittem a forgalmit is. Majs sikerült az évszázad viharjában, 20 óra autózás, 9 óra egy helyben topogás után a macskaköves elterelésben szinte vakon, időnként nappali világosságot okozó villámlásban elvergődnünk Szófiába, a tranzitszállásra. Fél 5- öt mutatott az óra, amikor lefeküdtünk néhány órára. Szóval iszonyú, szörnyű volt a határon való átkelés. Hogy aug. 8- án merre megyünk haza, még nem találtuk ki. Egyelőre nyaralunk, Pomorie helyes kis hely, jó a szàllásunk is ( bookingos).
Korábban kérdezték, de választ nem találtam :-) a hídpénzt kártyával lehet-e fizetni? (egyre jobban szemezünk a román tranzittal. Most szombat éjjel mennénk Békés megyéből )
Na igen a legtöbben arra sem képesek, h néhány alap dolgot megtanuljanak az adott ország nyelvén pl köszönések, számok, alap kifejezések.. Én általában így indulok neki.
Ami Mo-on az urbánus-népi, mai szóval baloldali-jobboldali, vagy liberális-nemzeti, ugyanaz sok tekintdtben BG-ban az oroszellenes-oroszpárti. S mind oroszpártiból, mind oroszellenesből van mérsékelt és radikális.
Pomorieban egyik szereny etterembe egy vendeg szemére vetette a kiszolgálónak hogy nem beszél oroszul. Válasz: Ez nem Oroszország, Bulgária. Tehát nekunk sem árt valamit gagyogni a vendéglátó nyelven. Mindjart más a hozzáállas.
Köretnek pl "szote"-t szoktam kérni egybol mosoly és nem fapofa.
Épp ezért megyek Románián át.. (na meg a Vaskaput is megnézzük). De sztem hazafele sem bohóckodok szerbián át fizetőkapukkal meg határral. Amúgy is utálom az autópályát.
Szia. Úgy gondolom, ha magasabbak az igényei, olyan szállodát kell választani. Bármelyik étteremben beszélnek angolul, kitűnő kaják vannak és nem drága. Bulgária még mindig olcsóbb kB 30 %-al mint Magyarország. Sajnálom, hogy nem sikerült a nyaralás úgy ahogy vártátok.
Ez a határátlépés egy igazi "horror" sztori lett. Én azt javasolnám, hogy hazafele Novi Sad után a MOL kútnál (Free Wi-Fi) álljatok meg, és nézzétek meg az aktuális határinfót (http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo?field_hat_rszakasz_value=szerb+hat%C3%A1rszakasz). Mi július 20.-án jöttünk haza, és a Tiszasziget - Gyála (Ðala) határátkelőt választottuk. Délután 3 órára értünk oda, és 1 autó volt előttünk. Az összes többi átkelőre 1-2 órás várakozást jeleztek, itt semmit.
Friss infó az útról, odafelé Budapest-Szerbia-Bulgária útvonalról - alvás végül köztes helyen nem volt.
Este 9-kor indultunk Pest 17. kerületből ömlő esőben. Szegeden a városban tankoltunk még egy utolsót, és eldöntöttük, nem Röszkén megyünk át, hanem Tompánál. Ez jó választásnak bizonyult, mert éjfél előtt 10 perccel 4 autó várakozott előttünk. A határátkelés kb 10 perc volt max.
Eseménytelen éjjeli utazás, 02:30 körül értünk Belgrádhoz, hajnali 5 körül Nishez.
A 2 évvel ezelőtti autós lemenetelhez képest meglepő volt, hogy azt a pár km-t leszámítva, ami a Nis völgyön visz keresztül, utána is autópálya az út a határig.
A feketeleves ezután következett........
Reggel 5:40 körül a határtól 8 km-re, az utolsó fizetőkapu után, és az alagutak előtt nem sokkal beálltunk a sor végére.......Sorompós, lámpás beengedés az alagútba. Első várakozási etap 1 óra volt, majd az orrunk előtt 5 autóval csukták le a sorompót, ismét 35 perc állás. Majd amikor ott átjutottunk, az alagút utáni hídon dugultunk be órákra.
Summa summarum, a határt megelőző 8 km-t 5 óra alatt tettük meg, enyhe gutaütéssel és mosdóra egyre inkább áhítozva....
Határon átjutva a Gasprom kúton nem lehetett bankkártyával fizetni valamilyen hiba miatt, így a Shell kúthoz mentünk. Ott viszont a benzinkutas nem akart matricát adni, csak tankoltunk. Tehát kellett egy hátraarc a határhoz, hogy megvegyük a matricát.......
A határ után pár km-el útépítés miatt letereltek egy macskaköves útra, ami kb 15 km volt, bár km órát nem néztünk.
Ezen átjutva végre lehetett haladni.
A 15-16 órára kalkulált utunk a határnak köszönhetően 21 órás lett, de itt vagyunk, a nap süt, szép az idő, 3 hét nyaralás ON!!!
Tippet adjatok legyetek olyan kedvesek, aug 19-indulással hazafelé egyáltalán merre menjünk, hogy ezt a határ agyrémet elkerüljük, vagy addigra lemegy a vendégmunkás áradat???.......
Az idei évben sokak tanácsára Bulgáriára ezen belül Neszebárra esett a választásunk. Az Arsenal hotelben volt a szállásunk.
Gondoltam megosztom tapasztalataimat az utazással és a szállással kapcsolatban ami talán hasznos lehet annak aki ezt a hotelt szeretné választani.
Utazás:
Busszal történt ami megközelítőleg 18 órát vett igénybe.Ez nem kevés,de ki lehet bírni.Pihenő 3-4 óránként kb.20 perc.Rendszerint benzinkutaknál álltunk meg ahol a mosdó használat jellemzően ingyenes volt,bár a tisztaságáról nem beszélnék.
A határ átkelés viszonylag elfogadható,csak 1 helyen kellet 2 órát várakozni a többi helyen max 20 perc.
A visszaúton a Bulgária-Szerb határ után a mosdó használatért fizetni kellett,de Eurót nem fogadtak el ezért a kihelyezett valuta váltónál kellett váltani nyomott áron amennyiben használni szeretted volna a mosdót.
A magyar határt átlépve szintén egy kis probléma.A benzinkúton ezt a szolgáltatást csak 8-után lehet igénybe venni.Ezt mondjuk nem is értettem.
Nyilván aki ezt az utazás formát választotta korábban az tudja ,hogy ez általában mivel jár és nem éri nagy meglepetés.
Szállás:
Amint fent említettem a szállásunk az Arsenal hotelben volt.A busz kb 3 sarokra rakott ki a szállodától,ahol az utaskísérő egy laza karmozdulattal jelezte,hogy a szálloda abban az irányban található és további szép napot kívánt.
Érkezésünk reggel 6-kor történt viszont a szobákat csak 14:00 után foglalhattuk el.(egy perccel sem előbb mert hát a szabály az szabály)Ezt az utazási iroda jelezte is bár ebben az esetben az indulást lehetett volna későbbre tenni.
Megérkezéskor a recepciós még csak egy mosollyal sem fogadott minket,az angol nyelvtudását megtartotta magának egy szót sem sikerült kihúzni belőle.
Cserébe viszont elkezdődött egy activiti műsor amelyben szintén nem éreztem a segíteni akarást csak a mi a t...... akarsz itt? jelleget.
A csomagokat az utazási iroda állításával ellentétben nem tudtuk biztonságba helyezni ezért a "hallban" kellett hagyni.
Egy reggeli séta után a szálloda medencét vettük célba.Itt ismét activiti a medencés fiúval aki gondolom azt akarta megtudni,hogy miért is vagyunk mi ott.
Lassan beszéltem angol nyelven ,hogy mind a ketten megértsük.:)És a pillanat eljött "one moment" az első angol szó és elviharzott.Erre már én kezdtem kergetni,hátha kapok plusz infót,de azt nem gondoltam volna,hogy a kommunikáció terén ez megszólalása a top 5-be lesz az egész alkalmazotti gárdát beleértve.
14:10 kor sikerült megkapni a szobánkat és a karszalagot amellyel kezdetét vette a hivatalos nyaralás.Hozzá teszem délutánra már megérkezett a hivatalos recepciós aki valamelyest már segítőkészebb volt.Nos ez abban nyilvánult meg,hogy nem láttam a szemében a tanácstalanságot ,hogy őneki tulajdonképpen mi is a feladata.Papír elvesz ,kulcs átad, karkötő feltesz.
A szobák elfogadhatóak,egyszerű és viszonylag tiszta.2 naponta takarítás.A légkondit nem használtuk mert nem volt rá szükség,de ránézésre sem mertem volna bekapcsolni.Gondolom félreértelmezték a karbantartási útmutatót az évenkénti kétszer helyett azt olvashatták el,hogy feszültség alatt ne nyúljon hozzá.Ezt be is tartották.Wifi csak a recepció környékén volt elérhető.
A bár környékén lévő eszközök (,csocso,léghoki) többé kevésbé működött.A biliárd asztal ferde volt kezdetben,de ezt a hotel vendégei rendbe hozták egy vízmérték segítségével.A flipper csak elnyelte a pénzt,de játszani nem lehetett rajta.
Na persze,ha ráírták volna,hogy rossz ki dobott volna bele pénzt.Mikor ezt szóvá tettem oly értetlenül néztek rám mintha egy idegen bolygóról érkeztem volna.
Étkezés:
Ez egy a szálloda melletti épületben oldották meg.
Az ételek választékosak és finomak voltak.(reggeli ebéd vacsora)
Viszont érdemes volt figyelni az egész menüsort mert gyakran visszaköszöntek egyes tételek a későbbi étkezés során,így az újrafelhasználás új értelmet nyert.
A bárból kért italokat jellemzően műanyag pohárban adták ki,viszont ezt korlátlan mennyiség,na persze itt is mindig várni kellett a kiszolgáló személyzetre mert ők egy kinti asztal mellett várták a műszak végét.Mivel 3dl pohárban szolgálta ki a sört ezért csak arra tudtam gondolni,hogy ez valami különös testedzés lehet a részéről ezért gondoltam segítek neki ebben,ezért kénytelen voltam fogyasztani.:)
A hotel elhelyezkedése kivalló.A tengerpart közel kb 5 perc séta.A hotel medencéje is remek volt.
A távolság az óvárostól kb:15-20 perc séta a tengerpart mentén.Maga az óváros szép az épületek hangulatosak,igaz sok a látogató akik mindenhol a nem éppen bő választékot tekinthette meg.(ruha,hűtőmágnes,kés,óra,kagylós bizbasz,stb.Sok étterem ami előtt szórólapokkal csábítják be a vendégeket.
A fényképezéssel csak óvatosan.Az épületeket,utcákat lehet,de az utcai árusok többször kikérték,ha a portékájukról csináltunk képet.
Több helyen hallottam,hogy mennyire olcsó hely.Nos ez a partközeli rész nem volt az inkább Balaton parti árakkal van egy szinten.
Tengerpart:
A napernyő és egyéb eszközök használata 8 leva/darab.Voltak szabad zónák is,de itt rendszerint nagy volt a tömeg.
A tenger tiszta csak nagyon hullámzott.Itt talán egy öböl kialakítása lenne jó megoldás,de gondolom ez már nem áll érdekében senkinek.
A part vége fele sétálva nudista fürdővé alakul át a vendégsereg ezért gyerekkel csak óvatosan.
Összességében jól éreztük magunkat,a tenger közelsége,az óváros szépsége képes ellensúlyozni a negatív dolgokat.Persze ez hozzáállás kérdése is.Véleményem szerint egyszer látni kell,de őszintén szólva többet nem biztos,hogy visszamennék még az országba sem.
Elnézést a hibákért, és a hosszabb szövegért,de gondoltam hátha valakinek segít a döntésben.
Sziasztok.
Sveti Vlasba utazik a család autóval, először.
Tudnàtok tanácsot adni, hogy mikre figyeljünk?
Pènzvàltàs, út, nyaralás...
Bàrmit szívesen veszek...
Craiova, Caracal, Ghimpati, Giurgiu. Kisebb forgalom, kevesebb kamion. A másikon több autópálya. Én inkább Szörényvár, Calafat, Montana, Szófia, Burgasz, Pomorie. De ki mit preferál.
Mi volt az ellentmondás? Gyál elég közel van Gyömrőhöz, többször is közzétettem a tranzit utat igaz nem a Fekete tengerig, de még az is lehet csak nem a fórumon hanem személyes e mailben. Kedden egyébként megint erre jövünk haza csak az Égei-tengetől.
Sziasztok! Bulgáriába utazunk románián keresztül saját kocsival de az üzemben tartó az édesanyám aki nem utazik velünk. Meghatalmazást kérik a határon ha igen kell közjegyző el hitelesített i? Köszönöm!
Én revolut kártyát használok. Tölthetem forinttal euroval, vagy bármi mással amiben nyitottam számlát. Mobil app van hozzá, ott csak áthúzok éppen annyi összeget amennyit szeretnék a főszámláról (pl 100eur-t a bgn számlára), azonnal megtörténik a váltás és a kártyát használva máris bgn-ben történik a levonás. Sőt nem csak fizetni lehet így, hanem havi 200GBP ingyen kp felvétel bármilyen atm-ből. Itthon forintban, eurot használó országban pedig euroban történik a levonás. Így vettem fel levát atm-ből ingyen, úgy hogy előtte középárfolyamon (+némi jutalékért) váltott. A nyaralás végén a megmaradt bgn-t meg visszahúzom az eur/huf számlára. Ettől nincs jobb megoldás szerintem.
Ez első helyen 324,27 az euró, ez alapján írtam, amit írtam. Én sem levázok, csak a matricára váltottam eddig, de ugye már arra sem kell. Az a 179 tényleg nagyon sok, de láthatod van azért olcsóbban is.
Még az utunk előtt láttam képeket Zseravnáról, a Balkán-hegységben olyan 600 m-en lévő kis faluról, aminek az építészeti stílusát megőriztek olyannak, amilyen az az 1800-as években volt. Gondoltam, meg kellene látogatni. Repülős út, tengerparti nyaralás, tömegközlekedéssel gondoltam elérni. Szlivenig ment is ez a tervezés, onnan viszont az igen ritka (és nem a tervbe illeszkedő időpontban közlekedő) buszok miatt az utolsó, 50 km-es szakaszon eleve taxival számoltam. Napospart - Burgaszi vasútállomás a 22-es (visszafelé egy 10-est értem el, azért a két útvonal) buszokkal, a szófiai gyorssal Szlivenig, onnan a taxis 50 leváért vállalta az utat, másnap is őt hívtam, visszafelé is annyiért. Annyi volt, hogy visszafelé a hegyen át vezető szép szerpentinen, a Kék-hegynél értünk be Szlivenbe.
Zseravna nem skanzen, a 300 házát úgy 500-an lakják, a házak előtti padokon este kitanyáznak az öregek (a hegyoldalon legelő kecskenyájból, ahogy visszaér a faluba, ki is válnak csoportok, mennek a padon ülő gazdájukhoz :-) ), volt hangulata az egésznek. Már javában terveztem az utat, amikor rájöttem, fakultatív programként is van lehetőség eljutni oda a Napospartról, de azzal nem akartam foglalkozni, így délutántól másnap délelőttig turistabuszoktól mentesen lehetett bejárni a kis falut.
Így van. Ha előre megveszed az e matricát itthon. Ha Kalotinánál lépsz bolgár földre, az első tankolást a Gazprom kúton ejtsd meg! A kagylósnál szokták okoskodni, hogy nem megy a kártyás fizetés. Ha ráérsz később, a labanc 3 betűs hálózatot ajánlom! Szerbiában megint brutál drága minden üzemanyag. Benzin 150 rsd felett, gázolaj van ahol 170. Szorozva 3.20 és annyi forintban. Jó utat!
Ha budapesti vagy nem, de jellemzően így is 1 levánál max 1 Ft-ról beszélhetünk plusszba a két váltás miatt, ami ugye elenyésző. Vidéken meg nem is nagyon van leva, vagy jóval drágábban, mint Pesten. S ráavásul, jobb ha euro marad a nyaralás után.
Elsősorban vissza olvasva láthatod, hogy €-t érdemes vinni és kinn átváltani. Nem írod, hogy hány napra mész. Görögországban a tankolás felejtős! 1,4-1,7€/ liter. Bg.-ban olcsóbb. Kártya ahol lehet. Az útadóra a linket látom megkaptad, én a helyedben max. 100 levát vennék itthon, csak, hogy a kutyák ne pisáljanak kőrbe.
Skacok, mi idén megyünk először Bulgáriába, a hegyekbe, nem a tengerre. Kérdésem, kb mennyi levát kéne váltani egy főre (felnőtt), úgy h napi mondjuk 1 főtt kaja, meg napközbenre szendvicseket csinálni, tehát ahhoz ugye kell zsemle, felvágott stb.. Akkor kell majd valszeg 2 teletank (2x40-50 liter)benzin (bár az lehet a románoknál, vagy a görögöknél is, görögbe is tervezünk leugrani 1 napra), felvonó díja, szuvenir, tartalék stb. Vagy inkább kártyával fizessünk ahol lehet? Valamennyi leva akkor is kell.
A repülőtérről kiérve a körforgalom ezen megállójában kell megvárni egy 10-es buszt, és a Napospart első, Stadion megállójában kell leszállni, amellett van a szálloda utcája.
Mi szombaton reggel indulunk, és annyit szeretnék kérdezni, hogy a Burgaszi repülőtérről megy e közvetlen autóbusz járat a Sunny Beachre, illetve Nessebarba, vagy csak Burgasz autóbusz állomáson keresztül lehet eljutni. Vagy melyik a jobb megoldás? Köszönöm előre is a választ!
Mi vasárnap indulunk immár második alkalommal Bulgáriába. 2 éve nyáron voltunk először Byalában (Burgasz és Várna között félúton egy kisebb falu) 2 hetet egyéni szervezésben. Annyira megtetszett, hogy idén 3 hétre megyünk ugyanoda, ugyanabba a szobába is, amiben 2 éve voltunk. Már kifejezetten az apartmanházzal vettük fel a kapcsolatot (kaptunk névjegykártyát anno) és mindent közvetlen velük beszéltünk le. Kis családias apartmanház, össz 20 apartman van benne, ennek kb fele magántulajdonú, ahogy néztük. Autóval mentünk múltkor is, és most is úgy megyünk, annyi változtatással, hogy most alszunk egyet lefelé menet valahol Nis környékén félúton.
Nagyon nagyon várjuk, számoljuk vissza már nem is a napokat, hanem az órákat :)
Nekünk csak jó tapasztalatunk volt útközben is, és kint is. Imádtuk minden percét, reméljük most sem lesz ez másként :)
Szerbiában csak MOL kutaknál álltam meg, Bulgáriában Shell-nél. Mindegyiknél ingyenes volt. A Szerb autópálya mentén, ahol csak parkoló-pihenő van, ott Toi-Toi WC-k vannak. Viszont a Bolgár autópálya mentén, ahol csak parkoló-pihenő van, ott nincs semmilyen WC. Ott meg tudsz állni, és kidobni a szemetet. Viszont elég sűrűn vannak benzinkutak.
Minden évben találkozni az európai vidékfejlesztési projektekkel magyarországtól kissé távolabb, a naposparton. (Gondolom a községi önkormányzatoktól ki lehet bérelni a járműveket, és útnyilvántartással lehet használni magánszemélynek is.)
Akkor utazz Franciaországba vagy valamelyik gazdag nyugati országba? Ott talán nem gyújtják fel magukat a nyugdíjasok..
Gondolod - nagy eséllyel - a turisták által látogatott tengerparti városokban történnek ilyenek?! Szinte minden országban fokozottan figyelnek a turisták biztonságára, még az arab országokban is...
Attól függ milyen horgászatot keresel. Én elmentem anno, ez itt inkább turistalátványosság, ha klasszikus horgász vagy akkor nem biztos hogy élvezni fogod. Kb sneci nagyságú kishalakat fogtok fogni, nyilván élmény, de ne keresd az igazi horgászélményt, az nem Bulgáriában fog érni. Viszont ha nem horgásztál nagyon még, és halat akarsz fognia tengerből, arra megteszi, de semmi több.
Sziasztok! Hétfő este 8 órakor indultam Bulgáriába, kedd reggel 5h30-kor Szófiában a ház előtt voltam. A két határ összesen 45 perc. Forgalom semmi. Ezt azoknak írom, akik bírják az éjszakai vezetést. Úthasználati díj interneten véve, nem kell kinyomtatni, telóra letölteni. A Dragomani elkerülő tényleg nagyon rossz.
Annyira európai, hogy 2012-ben havonta olvasni lehetett, hogy nyugdíjasok felgyújtották magukat az éhenhalás elleni tiltakozásul. Igen sokkal rosszabbakat mondtak a kiutazó ismerőseim így utánajárok. Ha nem tetszik ne válaszolj.
Egy kicsit modernkedtem némi segítséggel és megosztom az eredményt. GR.-ból hazafelé BG-RO lesznek a tranzit országok és már most, előre megvettem az úthasználati díjakat. A bolgár 15 leva 2491- forintomba került. 166ft/1 leva. Elég jó. A román 14,17 lej 975 kemény forint. 66,80ft/1 lej. Ez sem rossz. Kb. 10 perc volt az akció itthonról, saját gépről, kártyával fizetve. Csak nyomtató kell, hogy az igazolásoknak legyen papírformája is.
Nézegettem a kinti turista irodák kirándulás ajánlatait. Több helyen van fishing excirsuion. 3.5 4 órás időtartamban 45-55 leva közti áron. Van ahol étellel itallal. Tudja valaki mennyire jók ezek, volt-e már valaki? Időnként szeretek egy jót horgászni, szívesen kipróbálnám tengeren. Valami műcsalis rablóhalas horgászatok ezek, vagy kishalakra egyszerű szerelékkel. Ha valakinek van tapasztalata, információja, szívesen fogadnám.
Sziasztok!
Mi is a Neckermannal nyaralunk, de egyénileg, autóval teljes ellátásal. Már januárban kifizettük, így volt némi kedvezmény! Szerintem a félpanziós kaját ugyanabban az étteremben kaptátok anno, mint mi, három éve! Részben azért tértünk vissza ugyanide, mert az én válogatós lányaim is találtak a fogukra való kaját a minden igényt kielégítő svédasztalon!
Mi megpihenünk éjszakára a Dragoman Hotelben, így nem kell éjszaka vezetnem, ami fontos szempont volt nálunk. A Dragoman utáni rossz út híre nagyon kellemetlen! Gondokon nincs rá mód a kikerülésre!
A Dragoman hotelben a szállást a booking.com-on keresztül foglaltuk le. Visszaigazolásunk van róla, remélem nem lesz gond vele kapcsolatban!
Én az online navi híve vagyok, a Waze a kedvencem! A netkapcsolatot surfroam kártyával szeretném megoldani, amivel elvileg 200 országban lehet netezni, a hagyományos értelemben vett telefonálásra nem jó. A neten rendeltem meg a kártyát és Rigában adták postára. Dicséretes, hogy alig öt nap alatt ideért! Még nem aktiváltam, az utazásig még két hetem van ismerkedni vele! Állítólag ha lefogy róla az egyenleg, valamilyen módon neten keresztül fel lehet ismét tölteni! Valaki ismeri ennek a menetét?
a parton a sör 1.80 levátol kezdödik ami szinte szerintem olcsó.
A parton napozva tudsz venni gyümölcsöt ill kukoricát amit az árus szinte a szádba vissz:D
kukorica 3,gyümi 5 leva de ha nem vagy lusta a sétányon dögivel van bolt ill árus ott olcsóbb egy picit.
Pizza szelet 3 leva elég jó méretben.
Esti koktélok 6-13 leva közöt mozog a tengerparton a sétányon !!!!
Tehát el lehet mondani hogy a balaton nagyon is drága hiába a mienk.
Én úgy vagyok vele inkább fürdök tengerbe és utazok de kapjak a pénzemért azért valami szolgáltatást.
Mint idén is repcsivel mentük a neckermanon keresztül fél panzióra ami svédasztalos büfé jeleg volt 1000 féle kajával.
Családoknak gyerekel tökéletes hely azért a pénzért amiért itthon a balcsira megy el valaki sőt !!!
Pénzt váltotam itthon akkor 175 volt 1 leva de nagyon meg bántam mert kint automatából( hivatalos bank pl otp,unit credit) vettem ki 165 re jött ki és mikor meg jött minden kezelési költség még akkor is jóbban jöttem ki persze nem 20 levát kell ki venni:D
Röviden ennyi és folyt köv jövöre sunny beachon !!!
Sziasztok. 8 éve voltam utóljára Neszebárban, idén augusztus közepén megyünk volt egyetemista barátokkal.. Aki kint van vagy volt, nem tudja Neszebárban a piacon még mindig leket jófajta óra replikákat venni? 8 éve vettem bagóért az órám ott , azóta is imádom.
Egy gyors infó. Sikeresen leértünk Napospartra. A lejutás vegyes érzelmeket keltett bennem. A legsarkalatosabb pontja a szerbeken keresztüli lejutásnak az a H-SRB határ, amit csodával határos módon (r1-h1) pénteken 18 óra körűl 2x20 perc alatt letudtunk. Néztük a határinfót a facen, a borderwatchert, a szerb kamerákat, de egyikkel sem jutottunk előbbre, szerencsére jól döntöttünk. A szerb szakaszon Belgrádig 2x tereltek ki, parkolón keresztül. Egy kapunál volt torlódás. Viszlnt Belgrád után 4-5 helyen terelések vannak a pályán, ami nagyban lassította a haladást. A feketeleves csak ezután jött a következő határ. Hiába a jobbra tarts, 2 órát araszoltunk, öröm az ürömben, hogy a bolgárokon 25 perc alatt átjutottunk (balra tarts). A shell kúton ugyan úgy mint tavaly, a wc nem működött. A pár napja említdtt terelés katasztrofális, nem elég a macskakő, hatalmas gödrök, bukkanók vannak, még 20-nál is majd sírva fakadtam 😃, hiába "csak" egy használati tárgy az autó. Amit eddig nem tapasztalgam, pedig mindig pénteken utazunk, az a hatalmas forgalom a bg pályán, tizen órás vezetés után, elég kemény. Burgasz előtt van egy majd 40 km-s szakasz, ahol a magyar javításhoz folyamodtak, csak 90-l lehetett döcögni. A nagy forgalom ellenére Burgaszon könnyen átjutottunk. Nem Pomorie, hanem Kableshkovo felé mentünk. Az út elmegy, forgalom semmi. 14-kor indultunk Borsodból, s itteni időszerint 11-re érkeztünk, nagyon hosszú volt.
Rengeteg éttermet találunk Neszebárban. Vannak melyek külsőségileg is adnak a nemzeti jellegre, de ez ne tévesszen meg senkit sem. Mindenhol megvannak a nemzeti specialitások. Az óvárosi részen magasabb árszint a jellemzőbb, de a környezet hangulata is erősebb faktorral bír. Pl: http://zornitza.info/
Az újvárosi településen a centrum környékén a sétálóutcán ул. Oтец Паисиѝ/ulitsa Otec Paisii az emberek sorba állnak a helyekért White Rose-nál. https://www.whiterose.bg/menu/obedno/
Az egyik mellékutcában ulitsa Sv. Sveti Kiril i Metodij/ул. Св. Свети Кирил и Методий találhatóak a Jambo és a Bistro Alexander éttermek. Mi inkább ezekbe jártunk vissza.
Én hivatalos bank unit credit banknàl vettem ki ott közép àrfolyamon kaptam
165 forint-1leva.
Meg jött a banki kezelési költség is és sokal jóbban meg éri igy.
Valóban jó élmény, szerencsém volt még a régi szárnyashajóval és az új katamaránnal is Sozopol-ba menni. Hangsúlyozom, hogy a teljesség kedvéért írtam meg az árát, az olvtárs eldönti, hogy megéri-e Neki ennyiért az élmény vagy sem. Üdv:
Élménynek gondoltam a hajot es nem útnak. Ez egy nagy sebessegu hajo. A busz 10 levaval talan olcsobb de kozel 2 ora.
A buszmenetrendet megtalalod a forumon valahol vagy keresobe " avtogara burgas".
János
Csak alátámasztani tudom a leírtakat. Idén tizedik alkalommal sikerült visszatérni a Napospartra, és soha semmilyen inzultus nem ért minket, mert külföldi vagyok. Mentünk helyi járatú buszon, de még zsebessel sem találkoztunk, bár az nem azt jelenti, hogy nincs, de nem több, mint otthon. Viszont most elég sok vendéglátós panaszkodik, hogy jóval kevesebb a turista, mint tavaly, és ez érezhető is (Sajnos nem az árakon). Ennek oka az lehet, hogy tavaly az Orosz-Török nézeteltérés miatt az oroszok Bulgáriában jöttek nyaralni, idén viszont már Törökországba mennek inkább.
Nem is azért írtam, hogy számonkérjelek bármiért is, csak mivel javasoltad olvtársnak a hajó utat, gondoltam nem árt kiegészíteni, mennyibe kerül. :) Mondjuk 2 fő oda-vissza 100 BGN, az durván 17 ezer forint egy 2x40 perces útért. Üdv:
Szóval Klárika, írhatnám egyszerűen azt, hogy nem. Nem fog benneteket inzultus érni mert külföldiek vagytok. De inkább megpróbálom tágítani a látómezőt! Bulgária nem Ruanda, Salvador, vagy Brazília. Ott sem azért éri inzultus akit ér mert külföldi, hanem azért mert a rabló népség a pénzét akarja. Bulgáriában is, de szolgáltatásokért cserébe. Fizetsz a napágyért a tengerparton, szállodai szobáért, vacsoráért az éteremben, távolsági busz szolgáltatásáért. Meg hasonlók. Szóval Bulgáriának és a Bolgároknak viszonylag fontos, hogy a külföldi jól érezze magát és költse a pénzét. Ezért inkább vigyáznak a külföldire, hogy bántódás ne érje és újra visszatérjen pénzt költeni Bulgáriába. Ha veszed a fáradtságot és néhány korábbi hozzászólást elolvasol, láthatod, hogy van fórumtárs aki Szófiában él és elég jókat ír. Én csak ilyen átutazó kamionos vagyok, a tengerpartot nem ismerem csak sokszor jártam az országban az elmúlt 28 év alatt. Mindig magyar rendszámú kocsival, időnként kimondottan sok pénzzel a zsebemben, de sosem ért atrocitás.
Sziasztok, mi augusztus 5-én utazunk neszebárba a családdal. Nagyon sok információval látott el a topic. Valaki akár Neszebárban vagy a környező településeken tud ajánlani egy éttermet, csárdát, amit esetleg bolgár család üzemeltet és az igazi bolgár ízeket kapom meg?
Nem mondtam, hogy olcsó. Bulgária egyre dragabb a rossz Ft miatt tovabba az elmult 13-15 evben ott is volt egy jeletos aremelkedes. A ketto egyuttes hatasa legalabb duplazta az arakat. 120 Ft-os Levaval es 1 Levas levessel kezdtem.
Az autólopások és az autóról/ból lopások száma drasztikusan lement az utóbbi 25 év alatt.
A kezdeti állapot az volt, hogy a gyárilag beszerelt rádió miatt is feltörték a kocsit, sőt lelopták a gumit (ha új és jó minőségű), meg az ablaktörlőket. S a kocsi márkája is mindegy volt, a régieket az alkatrész miatt lopták, az újakat meg maguk a kocsik miatt.
Amikor az első kocsim volt, s itt éltem kocsistul 1992-1997 között, 3-szor loptak el autórádiót, kétszer benzintanksapkát, egyszer az egész kocsit el akarták vinni, de ebben sikertelenek lettek a jó blokkoló berendezés miatt, így csak a kormánymechanizmust törték el. Volt, hogy téglával törték be az ablakot, volt hogy a zárat rontották el. S az egy kifejezetten olcsó autó volt: Peugeot 106 XN.
Amikor visszajöttem 2007-ben BG-ba, megdöbbenve tapasztaltam, hogy kifejezetten drága kocsik is simán parkolnak bárhol, sokan nemhogy a rádiót nem veszik ki, de még gps-t, telefontartót, stb. is simán bent hagynak.
Azt lehet mondani, most az autólopási szint azonos a magyarországival: azaz csak egyes drágább márkák, plusz feltörés, ha táska van bent felejtve, jól láthatóan. Manapság eladhatatlan az autóból lopott rádió, mert újonnan is nagyon olcsó. Plusz gps-eszköz se ér szinte semmit, manapság, gyakorlatilag régiségnek számít, mióta a gps-piacon átvette a vezetést a mobiltelefon.
Az alacsony profilú lopásokat manapság csak alkalmi cigány drogos bandák követik el, de ők meg eleve nem értenek az autókhoz. Eleve ők sokkal inkább a tömegközlekedésben lopnak, azaz a zsebtolvajlásban vannak otthon. Az eredményesebb és könnyebb: hiszen jellemzően pénzt lehet lopni közvetlenül, így nem kell sokat bajlódni a lopott áru eladásával.
A komoly lopóbandák egyszerűen ma már túl gazdagok, s nem foglalkoznak ilyen apróságokkal, ők már csak füles alapján lakást/irodát törnek, ahol komoly, magyar pénzben milliós zsákmány szerezhető. A profi tolvaj fel se kel az ágyból egy autórádió miatt. Sőt, amikor gazdag lakásokat rabolnak, ott se nyúlnak a tévéhez, elektromos eszközökhöz. Legfeljebb a talált laptopot viszik el. Elmúlt már az az idő, amikor a 90-es években lakásfeltörésnél elvitték a bútorokat is.
Szóval ebben a tekintetben is magyarországi szintre zuhant a bűnözés.
Én most megyek először Bulgáriába, ezen belül is a Napospartra. Aki volt már, vagy kint él attól kérdezném, családnak ajándékba mit érdemes venni.. ami nem gagyi? A rakija az olyan minta mi pálinkánk? van belőle erősebb és gyengébb változat is?
9.30 kor indul Nessebarbol a hajo. fastfarry.bg megtalalhato a menetrend.
Sozopolbol orankent indula busz Primorszkoba. A 11 orast el lehet erni. Szolni kell hogy a Ropotamonal alljon meg. Fel ora lehet az ut minibuszok mennek. Ott ket iranyba indul a hajo a tenger fele menetirany szerint balrol.
Visszafele a busznak jelezni kell hogy alljon meg, ez Bulgariaba bevett szokas.
19 orakor indul vissza a hajo. Viz etel legyen nalato,
Közben rákerestem. A bolgár est, Bata nevű települèsen volt. A gmapson kelet európai étterem néven szerepel. Van elérhetőség, esetleg rá lehet kérdezni, hogy mikor van műsor, s hogy egyénileg is megtekinthető-e?
Igen egyedül a 90-es években volt az amikor csak kétszer voltunk BG.-ben. Előtte, szinte minden évben, 2005. után is szinte minden évben. A 90-es években még arra is nagyon ügyelni kellett, hogy hol merj parkolni, szinte mindenhol kerestük az őrzött parkolót, még akkor is ha csak 1-2 órára álltunk meg és nem volt szem előtt a kocsi (mondjuk a kajálda parkolójában.) Akkoriban komoly híre volt, hogy nagyon sok járgány eltűnése után pár órával már a kocsi úton volt hajóval valamelyik szomszédos országba. Sose találták meg.
Udv.
Kableshkovoba mikor van a termeloi piac?
Tapasztalokat legyszi megosztani.
János
Sozopolt gyors hajoval meg lehet jarni es a Ropotamo kihajozast a tengerig. Mi mindkettot megcsinaltuk egyenileg minden gond nélkul.
Igen van, de nagy valószínűséggel ők csak a saját vendégeikkel foglalkoznak.
A tavalyi a bolgár estre egy nagy és egy mikrobusz telt meg az általuk foglalható 2 szállodából.
Azért egy kérdést megér, ha nincs túl messze az általad foglalt szállodától a Dune Residence, ott tudsz érdeklődni.
Sajnos az egyénileg szervezett fakultatívoknak az lehet a gondja, hogy nincs magyar nyelvű idegenvezetés.
Neszebár, Kableshkovo megoldható egyénileg, Burgasba nem tudom mennyire érdemes bemenni, majd megválaszolják.
Szófia busszal oda-vissza 9-10 óra, szerintem csak rohanás lenne az egész, ha autóval van az ember inkább érdemes megszállni 1-2 éjszakára le- vagy hazafelé.
Köszönöm a sok információt. Napospartra megyünk majd,szeretnék Neszebárba, Kableshkovoba a termelői piacra, Szófiába, Burgaszba is elmenni. Tud valaki olyan éttermet, szó jó értelmében kifőzdét ajánlani, ahol a klasszikus bolgár étkeket kóstolhatja meg az ember, ahova a bolgár ember is beül enni. Mert parton max gondolom az aranyáras nyugati vackok lesznek... Olvastam hogy Naposparton is beljebb vannak kifőzdék ahol a bolgárok is esznek pl, illetve Kableshkovoban is találhatok ilyet? Aki pontosan tud ilyet az írja már le. Előre is köszönöm.
Kevesen tudják, de valójában az 1997 óta rögzített árfolyam NEM KÖTELEZŐ senkire, a Bolgár Nemzeti Bankot leszámítva. Azaz nem sért törvényt/szabályt az a váltó, aki pl. 1,19 levát ad euróért (ez az árfolyam egy elterjedt trükk).
Hivatalosan a rögzített árfolyam csak azt jelenti, a BNB minden hozzá bevett leváért ad annyi eurót, amennyi a fix árfolyam. Azaz biztosítva van a bolgár nemzeti valuta ereje. A tv. eleve előírja, nem lehet kibocsátani levát arany- vagy eurófedezet nélkül.
A gyakorlatban persze minden komoly bank és váltó a rögzített árfolyamot alkalmazza, 2-3 % eltéréssel, s persze így számolnak minden kereskedelmi ügyletnél is.
Én BG-ban élek életvitelszerűen, s rendszeresen nulla körüli készpénz van nálam, tulajdonképpen csak egylevásokat szoktam időnként beszerezni, mert van egy autómosó a közelben, mely azzal működik.
Szóval azt kell mondanom, szinte minden megoldható kártyával.
Pár példa amire nem jó a kártya (olyat írok, amit igénybe szoktam venni): újságárus (kivéve legnagyobbak), utcai étel- és italárus bodé, templom, egyes nagyon kis boltok, bármilyen utcai árus (pl. könyvárus), piac, közlekedési jegy (de bérletre már jó a kártya!).
Alapvetően a legjobb az olyan szervező, aki csak az adott tevékenységgel foglalkozik. De nagyon nehéz ezt előre megmondani.
Gyakorlatilag előre senki se tudka megmondani, egy adott szolgáltatás milyen lesz. A legjobb a személyes tapasztalat, akár az itt íróktól, akik már igénybe vettek egy adott szolgáltatást.
Csak mint lehetőséget vetettem fel. Vannak akiknél nem játszik az onlány vásárlás. Ha nem lenne a nőm, nálam se játszana ez a verzió. Régimódi alak vagyok, utálom ha nincs nálam zseton. Persze nálam más szempontok is játszanak a kamionnal. Ettől elég nehezen tudok elvonatkoztatni. Harag ne legyen emiatt! :-)
Jól érted de a tök hivatalos az nem egészen úgy van ahogy te gondolod.(szerintem) Mert ugye Bulgária is kapitalista ország már és a magán pénz váltok is meg akarnak élni valamiből. Miből? Abból, hogy nem 1,953 levát adnak 1€-ért. Tehát nem érdemes a határokon váltani mert ott ki van használva a kiszolgáltatott helyzet(már aki ki van szolgáltatva). Te ugye tudsz itthon venni levát. Megbeszélheted a szállásoddal az €-ban fizetést. Mi kell még? Vidinben biztos van 4-5* os hotel, 0-24-es váltóval ahol 1.7-1,8-at adnak az €-d ért. Minek? A múlt héten írta egy fórumtárs, hogy mennyiért váltott a parton. Nem emlékszem az összegre csak, hogy nagyon jó volt. 1.953-at ott kapsz ahol írtam. Persze ez akkor 100%, ha a szófiában élő fórumtárs is megerősíti. Tehát számold ki, hogy nem jobb e itthon mondjuk 179-ért megvenni az első költségekre való levát!
Régen letisztázott dolog, de feldobhatjuk újra. Csak a matricára szánt kp.-t(esetleg az első tankolásra valót, de az is működik kártyával fizetve) érdemes itthon megvenni forintért amennyiben nem előre veszed meg online(ez évtől). Itthon mindig erősödni fog a BGN ha az € erősödik mert az árfolyam állandó. 1-/1.953- Tehát ha így teszel nem sokat veszítesz az itthon vásárolt leva esetén sem. Tegnap Bp. Market Centrál Ferihegy Tesco 179Ft/1leva. A nyaralásra meg viszel €-t és átváltod a parton valahol vagy szófiában ahol a múltkor mutattam. Szófia, Vitosha boulevard 92 Crown Change.
Ez mindenhol így működik, ahogy írod! Réges régen a spanyol tengerparton - csoportos utazással busszal - valahol Barcelona közelében jött az idegenvezető (magyar, aki a csoporttal volt) hogy délutánra talált egy üveghajót, tengerfeneket nézegetni, amely fejenként 400 pesetáért (akkoriban talán 1-1-ben váltották, vagy akörül) elvisz bennünket egy másfél órás körútra. Na kimegyünk, az idegenvezető közli, hogy várni kell, mert még nem jött vissza az előző körútról a hajó. Unalmamban körül néztem az ott álldogáló hasonló üveghajók között és az egyikkel megalkudtam fejenként 250 pesetáért, azonnal indulhatunk. Hozzáteszem legalább negyvenen voltunk. Megyek nagy örömmel az idegenvezetőhöz és a csoport előtt fennhangon újságolom ügyességemet. A csoporttársak üdvrivalognak és mentünk azzal.
Este az idegenvezető négyszemközt mondja, hogy máskor ne csináljak ilyet, mert az utazási irodának (neki) ez nagyon kellemetlen, mert "állandó" partner az üveghajós. Na erről ennyit.
Kis odafigyeléssel, merészséggel jókat lehet spórolni, ha nem is gazdagszunk meg belőle, de ugye 40X150 az akkor is szép summa volt (valakinek)
Ugyanez megy Motenegróban a kék barlang meglátogatása során, helyben kis gyors motorcsónakkal feleannyiért elvisznek, mint "szervezett csoportos" úton.
Köszi, megvannak a tavalyi árak, azért ahogy látom két főnél már a magyar utazási iroda helyett ha ezekkel megyünk pár ezret spórolhatunk, amit akár el is lehet inni:) Félretéve az anyagi részét. Van amelyik élmény miatt mindenképp megéri?
Akkor jobban járható ha helyi irodánal kint naposparton angolul intézek programot, mivel gondolom a magyar utazási iroda meg a helyi árakra duplán ratesz. A nyaraljbulgariaban. hu oldalon találtam meg olcsóbb fakultativokat. Van amit leszervezek saját magam, de nemelyekhez muszáj iroda. Összegezve a helyi ottlevo ügynökségeknel ha beszélek angolul, jobban járhatunk?
A fakultatív program a lehúzás egyik fő eszköze, ott lehet 150-200 %-os haszonkulcsot érvényesíteni.
Továbbá az idegenvezető ott tud saját zsebre is dolgozni. A csoport ilyenkor speciális "csoportkedvezményt" kap, ami a valós ár duplája jellemzően, ezt aztán megosztja egymás közt az idegenvezető és a többi résztvevő.
Akinek van ismerőse, aki már dolgozott a tengerparton, az jól tudja, csak ebből lehet megélni.
Ismerős elment 3 éve dolgozni a tengerpartra magyar csoportokkal, hivatalos a bér havi nettó 60 ezer Ft + szállás volt, de a szezon alatt megtakarított 1,6 millió Ft-ot. Elmondta hogyan: a csoportos kirándulásokból, előre lebeszélték a drágább árakat, s komoly jutalék járt a különbözetből. Azt is megcsinálták, hogy speciális étlapokat adtak a csoportnak, jóval drágább árakkal.
Hozzáteszem: ha a turistának nulla helyismerete van, akkor nyilván rá van kényszerülve a szervezett programra, hiszen egyedül nem tudná ugyanazt megnézni. Egyébként meg még így se drága Bulgária, szóval végülis megéri. Hiszen maga a program tartalma nem becsapás, csak a piaci árnál jóval drágábban adják el.
Mi a Robinson tourssal utazunk augusztusban. Olyan kérdésem lenne, hogy szervezünk saját programokat,de az utazási iroda vagy más irodák által által ajánlott fakultatív programok közül van olyan ami tényleg jó és megéri befizetni rá?A kinek van tapasztalata és megírja, megköszönném? Esetleg a helyi külföldi irodák milyen programokat kínálnak milyen áron?
Lefoglalt tranzit szállásunk van a Bolgár határ után a Dragoman Hotelben! A Booking-on keresztül lehet a foglalást intézni! Így végig világosban tudok vezetni és a második napra már csak 477 kilométer marad Neszebárig!
A Belgrád-Nis pályán sosem volt migráns áradat. Koszovót nem is értem, hogy érted. Ellentét az mindig is volt az albánok és a szerbek között, de az autópálya forgalmát sosem akadályozta.
korábban olvastam valahol a topikban, csak most sehol nem találom, hogy Nessebar Beach hotel mellett van fizetős parkoló. valaki tud bővebb infot róla, hogy merre található és mennyibe kerül? vagy esetleg más parkolási lehetőség?
Jul.1-én indultunk Szekszárd mellől, Bácsalmás 5 perc érkezés 17 órára a tranzitszállásra Hotel Dream Szófia. Igazgatok van, a szerb-bolgár határon a második kút , ahol kártyával lehet fizetni Gazpromos. Az elterelésről irtam. Szállásunk közel a déli elkerülőhöz és a metróhoz, minden tekintetben megfelelő, ár- értékarányos. A déli elkerülőről korábban írtam. Szófia belvárosa kellemes, rendezett, látnivalói közel vannak egymáshoz. A külső részekig még nem jutottak el. Jul.3-án indultunk tovább a tengerpartra, Elenitébe. Az autópálya rendben van, bár van egy 30 km-es szakasz, ahol 90-es korlátozás van, de senki sem tartja be. A tengerpart rendkívül kellemes benyomást keltett. Első benyomás az összevisszaság volt, aztán rá kellett jönnünk, hogy rendkívül tudatos és folyamatos fejlesztés történik. Elenite egy zárt üdülőrész, több különböző minőségű szállással és ellátással. Szerintünk kiváló ár- értékaránnyal. Nesszebár megér egy kirándulást. Jul.8-án haza, Szófiát elkerülve az északi elkerülőn. Végig osztott-pályás, szinte végig autópálya, lehet haladni. Kalotina irányában a már említett elkerülő út, határon ebédidő miatt egy órás várakozás. Nem volt vészes. Pirotban tranzitszállás a hotel Alma Garniban. Minden tekintetben megfelelő volt. Érkezés haza 15.30 órakor.
Az igazság az, hogy az egész tengerpart rendkívül kellemes meglepetés volt. Hatalmas építkezés mindenfelé, látszik a rengeteg befektetésre váró pénz. Ahol pedig állami feladat van, ott viszont minden a régi. Részünkről kiváló választás volt Bulgária.
Ha valakinek infóra van szükséges, szívesen segítek. Jó pihenést minden útrakelőnek.
Igen, ha oda-vissza közlekedsz rajta. Ha mondjuk Durankulak felé jönnél haza, nem fognak híd pénzt kérni mert ott nincs híd. Ha Vidin-Calafat felé akkor majd ott kell fizetni a híd használatáért.
A híd megnyitásakor és még 2 évig, csodás volt a menet, főleg a másikhoz képest. Tavaly hazafelé mi is 3/4 órát vártunk 8. ként. Bárcsak már schengeni lenne a két szomszéd!
6 euró vagy 27 ron. Egy kerek órát álltunk a határnál, padeg csak néhány autó volt. A múltkorira : Cák a hosszabbik úton mentünk Montana felé, de már kicsit bánom. Az út lehetne jobb is és eléggé kanyargós. Csak kamionokkal találkoztunk. Az autópályán Szófiaig szinte csak egy sávos az utjavitasok miatt. Éjjel egy és kettő között egymást érték az autók ezen a szakaszon. Nagyvaradrol délután négy órakor indultunk, Metamorfozisba reggel nyolcra értünk. Magallas fel ora összesen, plusz az egy óra Calafatnal...
Szia, Melyik honlapon érdemes az előrejelzést nézni? Sinoptik? Dalivali? Hány napos előrejelzést lehet majdnem tutira venni? :) Ha jól látom 1 napon belül is többször változik.
Szia, Érdemes megnézni reggel és este, mert folyamatosan változik. Már csak szerda és csütörtökre mond rosszabb időt. Többször jelez esőt, de az vonatkozhat estére vagy éjszakára is.
Nyaralásunk során (különböző időszakokban) az alábbi helyeken lesz tranzit szállásunk:
- Vidin
- Melnik
- Vraca
Nem tudom, mennyi (szabad)időnk lesz, de szeretném megkérdezni, hogy milyen látnivalókat tudnátok ajánlani ezeken a helyeken (szép tér, környékbeli kis borászat, természeti látványosság, érdekesség stb.), ami 1-2-3 órába belefér?
Melnikben ott van a "homokkő piramis", de a másik két helyet nem ismerem.
Vraca egy szurdok kapujánál fekszik, ezt tudom, de egyebet nem.
Sziasztok! Aki Szerbián keresztül megy Bulgáriában, annak hasznos lehet a szerb-bolgár határátkelő forgalmát is élőben mutató https://kamere.amss.org.rs/ weboldal. E-80-at érdemes figyelni :)
2 napja értünk ki sveti Vlasba. A víz 27c,a levegő 33c...
Kalotina után nem vészes a terelt út, csak felbassza az ember ágyat ennyi vezetés után. 15 perc alatt abszolvalhato, csak menni kell. Nem értem azokat akik leszoritanak a pályán 140nel,ilyenkor még 20al mennek 60 helyett... Meg is kérdeztem, de nem válaszoltak.
Orok téma penzvaltas... !?
Teximbank/etc tegnap 1.951/1euro... Mi a probléma h hol váltsunk?
Na hali! Már több éve megyek autóval Bulgáriába Békéscsabáról (Románia - Szerbia - Bulgária). Tankolni először Bulgáriában szoktam, Kalotina Shell benzinkúton. Kártyával szoktam fizetni, eddig itt vettem meg a pályamatricát is. A matricát idén neten szeretném megvenni, de tankolni a kalotinai Shell kúton szeretnék idén is. Tavaly még a határ után jobb oldalon 2 benzinkút volt, egy Gazpron és egy Shell, remélem idén is megvannak :) Van egy linkem, ahol a bolgár benzinkutak helyét és árfolyamát lehet nézni : https://bg.fuelo.net/gasstations?lang=en jó böngészést :)
Az előző autóval a pályán tankoltam a lukoilnál, idén Barcsnál tervezem lefelé menet az OMV-nél (kis kitérő), s aztán a következő tankolás Szófia. Hazafelé pedig A1 Dinkata OMV és utána már csak Kecskemét OMV (szintén kis kitérő). A német autó jobban szereti az OMV-t, így próbálom azt előtérbe helyezni. Sajnos itthon felénk ritka az OMV.
Még valami eszembe jutott ha már fényeztem a Bolgár ŐMV-t. Viszont köpködném a hazai utolsó röszkeit, arcátlan árai miatt. Tehát akit érdekel, hogy mennyiért annak mondom, hogy az M5-ös utolsó lehajtójánál (Mórahalom-Röszke) le lehet menni a pályáról, Röszke felé fordulni és a kőrforgalom 3, kijáratánál van egy normális benzinkút. Itt nem drágább 40-50 forinttal literenként az üzemanyag. 300 méter kerülő. Szerintem megéri. Innen egy átlag családi autónak Szófiáig simán el kéne menni! Így kihagyhatók a határon zavarosban halászók.
Nem tudok én sem Agip kútról Bulgáriában. A Shell-ről írt véleményeket elolvastam, elég tré. Nem vagyok egy nagy labanc párti, de ŐMV-nél még sosem próbáltak meg átverni. Kártya is rendben van, udvariasak, igaz én a görög határ felőlieket használom, vagy a Szófai déli elkerülőn lévőket. Persze én tankolok 450-600 litert, dobok némi jattot is a rend kedvéért. De a munka az más tészta. Mondjuk Röszke-Kalotina 550 km. Szóval kevés mai autónak kell azonnal itatni a lovakat amint átér. Ki is lehet hagyni őket. Matricát meg előre online!
Én Lukoilra tippeltem volna, de ahogy írod Gazprom lesz az.
A fabla féle Agip érdekes, mert a második kút biztos Shell volt még tavaly, s a gmaps és a Shell honlapja is azt írja még oda. Nekem nem rémlik, hogy egyáltalán találkoztam Agip kúttal Bulgáriában, de ez részletkérdés, hogy milyen kút.
A leva-euróra. Visszakerestem, 2016-ban a fenti Shellnél belépéskor kértem a havi matricát. Adom a 15 jurót, mondják 16, direkt kinyomtattam a bgtolls oldalról a táblázatot, ahol szerepeln(t)ek az árak levában és juróban is, mutatom neki, meghúzta a vállát. Kimentem leváért a kocsiba.
Mivel a macik felé már nemrég végig átadták Nistől a pályát, bíztam benne, hogy elkészülnek a szezonra a bolgárok felé is. Így akkor tavalyhoz képest itt nincs változás. Nem baj majd jövőre. Ha minden jól megy mi péntek éjfél körül érkezünk a határra, hátha akkor nem lesz akkora kamion, busz forgalom. Eddigi éveinkben hasonló érkezéssel nem volt jellemző. A sebességet próbálom mindig betartani, s ez az esetek 9x százalékában sikerül is. Külföldön ez fokozottan igaz.
Nekem úgy rémlik Gazprom az első! Azért az is világcég és ott szokott működni a kártyás fizetés. De én továbbra is vallom, hogy az első percek költségeire biztos ami ziher, legjobb ha itthon szerzünk be néhány levát! Igazából biztos nem sokkal vesznek le ha €-val fizetsz, de az elv.
A határt átlépve - kb. 200-300 métert követően - jobbra két benzinkút van. Az elsőre nem emlékszem, de nem világcégé, mert az feltünt volna. Beálltam és megkérdeztem, hogy kártyával lehet-e fizetni. Mondták nem, de euróval igen, ők váltják. Nem volt sürgős, továbbmentem, amikor feltünt, hogy a következő 50 méterre lévő kut AGIP-é beálltam és fizettem kártyával mindem különösebb gond nélkül. A határ és Szófia közötti út kb 2 óra volt hétfő délután igaz főidőben. elkerülés 10 km, ahol lehetne menni, ott forg. korlátozás rendőrök mérnek. A déli elkerülő lényegében a központot kerüli el. Az út első és utolsó szakasza osztottpályás a kéb közte lévő 20 km út nem osztottpályás. A 18-as út. Hihetetlenül lassú az előrehaladás. A szállásunk a hotel Dream Medost városrészben. Kiváló ár-értékarány. két napot töltöttünk itt, mert megnéztük Szófiát és a szállás közelében van a metró állomás. Visszafelé viszont egészen biztos, hogy az északi elkerülőt választom.
SSzia! Nis után az alagutas szakasz megvan, de előtte és utána is autópálya. Az alagutas szakasz kb 20-25 km. a határ utáni Szófiáig tartó rész kb 2 óra. 10 km elkerülés egy kockaköves útra. Busok, kamionok között a porban, mocsokban. Amikor végre meglódulhatsz, sebességkorl. rendőrök. vigyázz nagyon.
Ami a Szófia és Kalotina közti utat illetti, idén májusban kezdődött meg az autópálya építése. Az építkezés hivatalosan 2024-ig lesz, szóval ezen az úton folyamatosan lesz építkezés a következő 5 év során. Jelenleg a középső szakaszon - Dragoman-Szlivnica - van aktív építkezésnek tűnő tevékenység.
Ismerve a bolgár útépítés sajátosságait, a 2024-ből inkább 2026 lesz. Majd találnak az útépítés alatt 15 ezer éves ősleletet, meg sehol a világon máshol nem létező fűfajtát.
A bolgár határ után már nem Shell kút van? Tavaly még az volt és kártyával tudtunk fizetni.
Másik: Szófiát tavaly óta észak felé érdemes elkerülni, végig két-három sávos gyorsforgalmi út van. Néha érdemes visszaolvasni kicsit, hogy ne fusson bele az ember ilyen felesleges döcögésbe.
Sziasztok. Egy gyors helyzetjelentés. Nistől a határig az új szakaszokon megállóhely, benzinkút nincs. A határon a bolgár oldalon a bal oldal felé húzódjatok, mert az első sáv balról később osztódik. Mi igy gyorsan átértünk, de így is egy óra A határ túloldalán lévő első kútnál a kártyát nem fogadják el. Lehet tankolni, de vagy levával, vagy az ő árfolyamukon váltott euróval lehet fizetni.A tőlük 20 méterre lévő AGIP kútnál gondmentes tankolás. A Kalotina - Szófia útvonalon lényegében végig építkeznek. Van egy 10 km-es elkerülő út, kockaköves, lassú - szinte lépésben, poros, piszkos. A déli elkerülő csak a központot kerüli el, a külvároson visz végig. Hétfőn délután lényegében lépésben kerültünk. A matricát nagyon egyszerű a toll.bg-n megvásárolni, nem kell sorba állni.
A Nagyvárad, Nagyszeben, Pitesti, Giurgiu, Rusze, Razgrad, Várna útvonal jó Karcagról. 13-14 óra alatt lenyomható. SRB. felé marha nagy kerülő, főleg péntek éjjel, gondolom Röszkei kilépéssel! Felejtős szerintem. Nyugodtan vállalhatod a román tranzitot.
A korábbi hozzászólásokra tekintettel abban kérném segítségeteket, hogy autóval mennénk Karcag-Várna útvonalon július 26-ai esti, késő esti indulással. Szerbián vagy Románián keresztül ajánljátok az utat? A Google Maps Románián keresztül tervez.
Talán ez érdekes lesz valakinek. Áthaladás Szófia központján reggel fél 9 körül. Olyan olcsó lett a "fedélzeti kamera", hogy kénytelen voltam venni egyet.
Hétvégi, heti, havi, negyedéves, éves. Mármint szgk-ra, a kamionokat nem tudom, de ha kell, megnézem.
Az elektronikus rendszer nagy plusza, hogy a neten beírod arendszámodat, s kihozza, érvényes-e még a matrica, ill. meddig az: https://web.bgtoll.bg/Evignette