Amikor kikeresed a képet, és beteszed linkjét az ablakba, akkor először a feltöltés gombot kell megnyomni. Aztán mikor feltölti alulra (a hozzászólás-ablak alá), akkor a beszúrás-t nyomd meg, és akkor beilleszti a helyére. Ekkor nyomhatod meg a "mehet" ikont.
Nos egyszerűen gőz fölötti melegítés volt a cél. Az alsó edényben fejlődött gőz abban a pillanatban mikor megemeltem az edényeket, hogy félretegyem, szétvágta a két edényt. Nem az edények hasadtak el, hanem az alsó a kerámia lapot szakította be a konyhapultba, a felső az elszívót darabolta fel. A használati utasítás megvan újra elolvastuk, de azon kívül, hogy a toronyfőzés csodálatos voltát és az ergonomikus füleket dicsőíti, semmi egyebet nem ír az ilyen lehetőségekről. A frász tör ki ha arra gondolok, hogy mi van akkor ha éppen az edény fölé hajolok. Amerikában az ilyen esetek után milliós kártérítéseket fizetnek. Ez a kereskedelmi viselkedés a lengyelpiaci szinten van. Hol van itt a termékfelelősség?
Egyébként az edényekkel nincs bajunk, tényleg vannak előnyei.
Azt hiszem teljesen felesleges akármit is irnom. Az Urak úgy is rátromfolnak. Kiváncsi lennék, mennyit gályáznak a konyhába, hogy ilyen nagy szakértelemre tettek szert.
Valóban volt főzés a Zepter előtt is, s én például amai napig használom a nagyanyám vaslábosát arra, hogy libamájat süssek benne. Ő mindig abban sütötte és csuda finom, meg sem próbáltam másba.
A tésztát pedig vékony falu edényben főzöm, mert könnyen felforr benne a víz.
S ha lefedem, és forr már benne a víz, a gőz emelgeti a fedőt. Szelep nélkül, és megemeli a zepter edény fedelét is ha felforrik benne a víz és gőz képződik. Bár ez ritkán szokott, mert ha főzök igyekszem odefigyelni arra amit csinálok, tehát ha a hőfokszabályozó elérte a zöldmezőt, akkor leveszem takarékra vagy teljesen el is zárhatom alatta a gázt. Az edényeket kb 1,5 perc alatt előmelegítheted gázon a kivánt hőmérsékletre. És csodát nem vártam, hogy most ennyit vagy annyit spórolok meg. Itt nem arról van szó szerintem, hogy semmivel főz ez az edény hanem arról, hogy kevesebb energiát pazarolunk el, mert gondolom a veszteség ami itt ott elillan az nyilvánvaló, mivel a főzés folyamtában nem zárt rendszerekben gondolkozhatunk.
És nem villogok vele, hogy Zepter edényben főzök, az ismerőseim közül nem sokan tudják, hogy nekem ilyen van.
Elvből nem rendezek otthon ilyen bemutatót, mert ismerve a tanácsadók mentelitását, nem szeretném, ha általam valakit rábeszélnének olyan doldogra amit ő nem akar.
De azt sem szeretem, hogy ha valamit nem az értékeinek megfelelően itélünk meg.
Itt nem az edények ár/érték arányára gondolok, hanem annak minőségi paramétereire, melyek azt gondolom nem rosszak.
Egy hagyományos edényre nem kellenek szelepek, mint ahogyan nincs a tramontinán, a berghoffon vag a WMF-en sem, ami kereskedelmi forgalomban kapható, és szintén emeletes főzésre is alkalmas. Szóval mutassatok nekem,, egy olyan kommersz fazekat, lemezből, vagy bármilyen más anyagból, melynek hagyományos edényein szelepek vannak. Ez a hőmérséklet szabályozó azt szolgálja rajta elsősorban, hogy a fedő felemelése nélkül tudjuk mennyi bennt a hőmérséklet és a hőforrást ez alapján szabályozzuk.
Használok másfajta edényeketet van WMF, Ufesa és Fiskars edényem is. Tehát ismerek más edényeket is azok is jók és ezek is.
A petrezselyem pedig úgy intéz el egy szelepet, hogy ha a leves tetején hagyod és a szelephez a gőzzel bejut egy pici darabja, akkor eltömődik.
Legalábbis én így jártam.
Kár hogy nem értjük egymást, vagyis azt hogy én igazán mire lettem volna kiváncsi elméleti szinten érdekelt a dolog, amit a hétvégén meg is fogok majd próbálni.
Na mindegy, ha nem irok többet felrobbantam a zepter edényeimmel együtt.
a kuktát csak a szelepe miatt emlitettem, de ha emeletes főzésre is lehet használni, akkor minimum lennie kellene rajta biztonsági szelepnek is. Nem is értem, hogy mehetett át a Kermi teszteken.
Ha a fedőt ráteszed főzéskor, hogy távozik a gőz? Vagy félrecsúsztatod a fedelet, mint a többi edényél is szokás?
a képen le van zárva a felső rész is.
Szóval ha túlnyomás van akkor először ennek a fedőnek kell leesni, aminek a súlya kicsi
egy szelepnek kellene nyitnia..ugye kedves Kermi? Vagy félre kell tolni a fedőt, de úgy már biztos kisebb az életérzés.:)
ha megfelelően figyelteda szelepet, tehát nem ment a pirosba (ami tilos
ez kb. olyan, mint a mikroba tett macska esete... nem is gondolt rá a cég.. és több milliója bánta..:)) Mi van ha nem figyeli? Azért kell a szelep.
például egyszer petreszelyem zölddel intéztem egy szelep sorsát.
érdekes módon még nem találtam emeletes főzőrendszert webboltban. Persze ettől még lehet, de a többség nem foglalkozik vele, met valszeg nincs rá piaci kereslet..
Ha veszel 30-ért egy ni-cr edényt, ugyanolyan finoman lehet benne párolni, főzni.
Akik belugranak a zepterbe, valszeg nem próbálták ki előtte a bolti ni-cr kaszrojokat.
600-at tényleg nem ér meg egy 6-8 darabos készlet. Ráadásul még nem is biztonságos.
Rossz helyen akarnak eladni életérzést, senki nem esik tőle hasra, ha elmeséled neki, hogy félmilliós edényben párolod a répát. Inkább kinevetnek... a hátad mögött.
Szerintem tök átverés az egész Zepter. Mi ajándékba kaptuk amink van, soha nem adnék érte több pénzt, mint az ikeás edényekért.
Ha belegondolunk, hogy a Zepter előtt is volt főzés...
Ráadásul mekkora baromság, hogy jóval előbb el kell kezdeni melegíteni az üres tálat, hogy aztán annyival hamarabb elzárhassuk... A jónép pedig bekajálja, mert már elfelejtették az energiamegmaradás törvényét: a nyers hús igényel egy bizonyos mennyiségű hőt (energiát), hogy tisztességes pecsenye legyen. Ezt a mennyiséget pedig tetszik, nem tetszik, Zepter vagy nem Zepter be kell vinni!
Én itt olvastam valamelyik topicon róla, grillezéssel kapcsolatosan.
Amúgy a 600 E ft-ért ez a szett van.
Én is sokallom az árát, de örültem, amikor megkaptam, s igazán nem csalódtam benne eddig.
Azért kérdezgetek, mert nem szeretnék így járni, hogy leamortizálom a konyhát főzés közben.
Okosabb nem sokkal leszek, mert eléggé elbeszélünk a téma mellett.
Ha ránézel a készletre akkor látsz benne fedőket. Ezek nem kukta fedők, hanem sima fedők, rádobod az edényre és főzöl benne. Amikor emeletes főzés van akkor sem úgy zárod le az edényt, mint a kukta esetében.
Nincs szelep, semmi..
Vagy ráteszed valamelyik tálat, vagy pluszba valamelyik fazekat.
Azért szerintem nem az edény fala a leggyengébb láncszem
Szóval ha túlnyomás van akkor először ennek a fedőnek kell leesni, aminek a súlya kicsi
Nagyobb nyomás keletkezhet, abban az esetben ha valami nagyobb súlyú dolgot főzöl az emeleten található fazékban. De szerintem, extrém nagy súly az, amit nem tud legyőzni a gőz, hanem inkább szétnyomja a fazekat. Szerintem egy lemezfazekat sem nyomna szét, nem hogy egy ilyet.
S úgye ha megfelelően figyelteda szelepet, tehát nem ment a pirosba (ami tilos) akkor nem is tudott benne ilyen mennyiségű gőz képződni.
S ha gyári hibás valahol gyengébb, akkor biztosan kicserélik.
Szóval nem tudom, bár kezdek magamban bizonytalan lenni. Jó lenne, ha Zepter mentesen véleményeznénk a témát. Vagy rámutatnátok, hogy hol csúszik hiba abba a gondolat menetben amit itt fejtegetek.
Vonatkoztassatok el a kuktáktól, és a kis piros szelepektől, amik pl más márkánál zöldek, s azokkal is baj van, én például egyszer petreszelyem zölddel intéztem egy szelep sorsát.
Várom a válaszokat.
Jó technikai érzékkel rendelkező jeligére.:-)))
Sziasztok.
Amúgy lehet otthon a feleségek jobban otthon vannak Ultratitán témában. S nem az űrhajózásból ismerik. :-)
ezt így elég nehéz megjósolni... inkább azt mondhatjuk, hogy edény leggyengébb pontján fog kitörni.. persze ez minden edénynél máshol lehet, ha nem gyári hibás a szériát tételezünk fel.
pl. lehet hogy néhány mikronnal vékonyabb a fal valahol, akkor ott adja meg magát először. Persze ehhez már direkt robbantásra kell heviteni a témát.
Nem vettem sértésnek. :-) Tényleg nem vagyok technikai zseni. De tanultam fizikát (nem sokat), és pont azért gondoltam, amit gondoltam, hogy előbb megy a sima fedő, mint robban az edény.
Nem a kukta tetéjére gondoltam, hanem a sima edény fedőjére. Ugyanis az volt
itt a kérdés, hogy hogyan robbant szét az illető tag zepter edénye emeletes főzés közben. Ha van ilyen edényed akkor el tudod képzelni.
Bocs nem sértésnek szánom, de úgy tűnik, elég technikai analfabéta vagy.
A kukta tetejét nem dobja le a gőz! Különben hogy tudnál túlnyomást csinálni. Sajnos előbb felrobban, mint a tetejétől megválik. Ha bedöglik mindkét szelep.
Persze lehet, hogy a Zepter elve meggyengíti a zárszerkezetet.
Nekünk is van zepter kuktánk két alj-al, és meg vagyok elégedve vele majdnem. (bár érzésem szerint nincs elég túlnyomás benne a régi alukuktákhoz képest.)
A probléma a kis piros szeleppel szokott lenni, mert az hajlamos leragadni és nem jön fel, csak unszolásra.
Amúgy amikor én voltam bemutatón akkor elég korrekt volt a tájékoztatás, az edények anyagát tekintve.(Cr-ni 18/10, illetve vannak a kereskedelmi forgalomban is kapható Ultratitán bevonatú grill serpenyők, illetve teflonos edények ) És a garanciális feltételeket is elmondták. Hogy mire vonatkozik és mire nem. Amúgy szivesen hallanék egy zepterest az ügyben, mert állítólag, az edényre örök garancia van. A hőmérőre és a műanyag alkatrészekre nincs.
És azt is, hogy nem szabad folyamatosan pirosban tartani az edényt.
És hogy a kerámialapon, ahol van maradékhő, ilyenkor inkább le kell venni a hőforrásról, mert a főzőlap maradékhője és az edény hőtároló alja, okozhat túlmelegedési problémát.
A Zepternek is van kuktája és azon van biztonsági szelep.
Bármely kuktát is fellehet robbantani, ha nem csökkentjük időben a hőforrást.
Egy felrobbant kukta is végezhet pusztitást a konyhába.
Amúgy szerintem ha józanul végiggondoljuk, előbb dobja le a gőz a tetőt mint, hogy felrobbanjon az edény.
Szóval itt nem biztos, hogy az edény a hibás.
Én nem a zepter mellett szólok, hanem az ész mellett.
Kiváncsi lennék mit mond akinél történt, de hát nem jelentkezik ???
érdekes, hogy a bolti szettek általában 10 darabból állnak, ami szerintem bőven elég egy átlag háztartásban.. ezek az mlm/direkt cégek meg mindig túl akarnak licitálni mindenkin, vagy mosóport koncentrálnak vagy 20 db-os edényszetteket adnak. Agyrém.
a talpban levő "hőtároló" szendvics lehet az egyetlen "plusz" a bolti edényekhez képest.
Zott, kattints a nickemre, és nézd meg a hozzászólásaimat ebben a topikban. Egyszer belinkeltem néhány default :-), boltban kapható márkás edény leírását. Szinte mindegyiknek kapszulázott, szendvicstalpa van!!!!! Ráadásul nem is csak az igazán nagy márkáknak (Fissler, WMF, stb.) Ganz ugyanaz, mint a Zepternek. Csak nem a NASA számára fejlesztették ki. :-)
Igen, ebből van a Zepter edény, nem pedig duplatitán-uránium ötvözetből, ahogy eddig hittem.
Szimpla rozsdamentes/saválló acél, már az 1700-as években felfedezték. A tetőn levő hőmérő nem nagy találmány, a talpban levő "hőtároló" szendvics lehet az egyetlen "plusz" a bolti edényekhez képest.
Ez viszont pótolható egy hőelosztó lappal, ami "megfogja" a nyílt lángot..
Aztán jöhet a kukta..
Ja, szerintem nem robbant volna fel a Zepter-fan edénye sem, ha a hőmérő mellé beépitenek egy biztonsági szelepet is, mint a kuktákba. Persze ehhez már mérnöki tudás is kellene, ami ezek szerint nincs a zepinél.
Arra számítani, hogy mindig hideg lesz az edény fala..:) hát elég nagy merészség kell.. Amerikában már szétperelték volna ezért a Zepi fenekét is..:)