A nyirfa szerintem nem igenyes a talajjal szemben, marmint arra, hogy savanyu, vagy lugos...
Szepen es viszonylag gyorsan no a komaromi meszes talajon is, ha van kello nedvesseg.
A 3-4 meteres tavolsag akkor elegendo, ha idovel megvalsz az also agaktol, a koronajuk teljesen ossze fog erni idovel.
Maci-- Szerintem nem baj, ha nincs az ablakod elott nagy fa. Engem zavarna talan.
Nyaron magasabban jar a nap es csak egy ideig melegiti a szobat....
Legalabb kilatsz a kertedre.
En nem ultetnek ujabbat. .- Telen pedig egyenesen oromunnep, ha besut a nap a szobaba, nem?
Szoval ablak ele ne, ha lehet. En legalabb is szeretek hatranezni, mi van odakinnt, mit lenget a szel.
A Rhodik és az Azaleák és a Magnoliák is megsértodnek, ha visszavágják oket. Elég csak a virágokat kicsípni, vagy levágni virágzás után közvetlenül alattuk. Ha erosebben visszavágod a hajtásokat, levágod a következo évi bibókezdeményeket is. Csak akkor nyúlj komolyabban az olló után, ha elágazóbb bokrot akarsz.
Lenne még egy kérdésem. Baromi világos a nappalim, télen, nyáron tök jó, mert 2 fa van a két ablak előtt, egy cseresznye meg egy kajszi. Lombilag egybenőve már, alulról felkopaszodva, termés egyre kisebb.Az előző tulaj nem tudom mikor ültethette, és azt sem tudom mi az életkoruk ezeknek a fáknak. Miután a meggyfa kipurcant, és ez a 2 fa is szerintem aggastyán, úgy gondolom hasonló sors vár rájuk. Viszont akkor nem lehet majd a nap miatt megmaradni a szobában. Egy szaki azt mondta, hogy nem lehet már ifjítani őket. A cél az, hogy az ablakok előtt legyen lombos fa. Na ha mármost a két fa közé ültetek most, és ha megeredt kivágom a kettőt, milyen legyen ami nagy lombú és a két ablakot lerendezi. Ha mint csemete a két fa között növekszik, csak félárnyékot kap. Azért gondolnám hogy egyet ültetnék, mert közvetlenül a fák mellé nem hiszem hogy célszerü csemetét rakni. Na ezt hívják problémának! Adjatok tippet, nem kell hogy gyümölcsfa legyen.
Köszi
Kedves Komárom-,
kérdésem lenne a nyírfával kapcsolatban:
1.mennyire igényes a talajjal szemben?
2.milyen gyorsan nől és mekkorára nől meg?
3.kb. milyen széles lesz a koronája. Ez azért érdekel, mert arra vagyok kíváncsi, érdemes-e egy kapubejáró két szélére ültetni (ez kb. 3-3.5 méter távolságot jelent), nem nőlnek-e idővel egymásba "koronailag"?
Okok!!
Szerintem igen, mert jo kezekben van a sorsa.
Amugy meg szinte minden szgy. fa kihajt csak a tovabbiak ketsegesek.
En most szinte ugyanebben a cipoben jarok a nyirfaimmal. 3-4 metereseket atraktam a szomszed telekre es csak a leveleiket mutatjak meg mindig. De bizom bennuk, hisz lattam mar koros fakat atultetes utan.
A rodikrol pedig kerjuk az Eva velemenyet. Szerintem nem fontos visszametszeni viragzas utan.
Azt hiszem a túl meleg miatti nagy párolgás az oka a konyulásnak. Ha tudod nézd meg a fa leveleit. Ha nem fonnyadtak, semmi baj. Öntözd, s ha elkezd gyökeresedni a fa, helyre állnak a viszonyok.
Szia Komárom! Figyuzz:
Nem nőtt 30 cm-t!!!!!Akkora amekkora volt, csak kihajtott. Reggel locsolom és este, igaz akkor kap rendesen. Azért vettem ekkorát, mert akkora volt a kertészetben, csak szabadgyökerű volt, és azért most és nem ősszel, mert mostanra derült ki hogy az agg meggyfa feldobta a talpát, ki se hajtott, semmit se csinál. Bosszúból klematiszt futtatok rá (két különböző színűt)amig a hársfa meg nem erősödik. Egyébként nem vagyok férficentrikus, csak nem szeretem a kókadt dolgokat.
Viszont a locsolás izgalmas dolog, mert én virulok mert fúrt kutam van, de aki vezetékessel locsol, az taligával hordhatja a lóvét a vízművekhez.
Azt firtatnám még, hogy a rhodi vagy azalea mit tudom én mim van, ha elvirágzott, elég letördelni a virágot, vagy vissza is kell metszeni egy hangyányit.
Na most a hársfa megemberesedik?(így ok?)
szia
A Germersdorfi fán gondolom kevesebb a termés, mint a másikon, azért hozott hosszabb hajtásokat. A talajvízre azt hiszen egyformán érzékenyek vagy nem. Ez idovel kiderül, még nem tudni. Tapasztalatok szerint a szilva bírja jobban a talajvizet. A csereszny fák ált. tudják mit akarnak, értem ez alatt azt, hogy nem kell ritkítani a termést, mert amit nem tud kinevelni, úgyis lepotyog. Az alma, oszi termését már szokás ritkítani, ha túlzott.
Megfickosodik?? -ferficentrikus vagy!
Ha 30 cm-t nott es allandoan locsolod! lehet, hogy az a baja szegenynek. Így ez nehez.
A nagyobb fákat legjobb földlabdasan megvenni.
A szabadgyökerű ok-s, de csak egy-kétéves korban.
-------- Más-----------
A napokban joot mosolyogtam egy szomszedomon-Persze csak magamban-
Gyumolcsfait locsolta!, de csak kb. 3-4 liter/fa. Megallt a fanal 1-2-3 es mar ment is tovabb a kovetkezohoz, es iigy tovabb.
- Ha valaki sajnalja a vizet - ami , ha ilyen kevés és ebben a melegben meg le sem jut a gyökerekig, akkor miert ultet gyumolcsfakat? - Elözmény!! Elötte levő nap panaszkodott, hogy várná nagyon az esőt. Hát ennyit a locsolasrol.
Csak azert mosolyogtam magamban, mert, ahogy ment-úgy porzott a föld a laba nyoman.
------------------
Nekem is lenne egy kérdésem. Van egy fiatal "Van" cseresznyefám. Elég sok kis cseresznye van rajta. A levelei szép zöldek, de hajtásokat nem hozott, míg a másik "Germersdorfi" tele van új hajtásokkal. Talán túl sok a termés rajta, vagy megviselte a téli magas talajvíz? Vajon megmarad? Már egy ága elszáradt. Nagyon sajnálnám, tavaly hozta az első termését, nagyon finom volt. Tud valaki segíteni?
Szia Komárom!
sajna nem nőtt még 30 cm-t. A fa majdnem csupasz volt, azóta gyönyörűen kihajtott, csak a teteje van egy picit lekonyulva. A gyökerét csak egy hangyányit csipkedték meg itt-ott. Maga a fa 3 m-s, ezért gondolom hogy túl magas volt a gyökeréhez képest. kikaróztam, locsolom rogyásig, remélem megfickósodik. Mi a meglátásod?
Szia Komárom!
mint ahogy már említetem, vettem hársfát. A kertészetben a gyökerét megvágták, nagy gödröt ástam neki, gödör aljára szárított szarvasmarhatrágyát tettem, rá földet, és úgy a fát. Már egy hónapja hogy elültettem, éjt nappalá téve locsolom, mégis a teteje le van konyulva. A fa 3 m-s, a lekonyuló rész cca 30 cm. Észheztér, vagy a tetejét is meg kellet volna vágni. Lehet hogy túl magas, nem tudja felszívni a vizet?
Dr.G.Toth Magdolna .- Gyümölcsészet-.
Primom Vállalkozásélénkítő Alapítvány Nyíregyháza-ebben a könyvben szinte mindent megtalalsz a gyümölcsfákról, porzóikról.
A Kertészeti Egyetem Kertészeti karán előírt tankönyv. Ott is megveheted asszem.
Csak mégvalami. Van többek között egy Jonagold almafám, tavaly hozta a második termését, 40kg-ot. Ezek között volt 10-12db 35dkg-os, de a többség 25-30dkg-os. Ezért már érdemes kertészkedni és kutakodni a neten. Nem?
Nem bántottál meg, de nem értem miért baj, ha valaki többet szeretne tudni? Tulajdonképpen csak azok a dolgok érdekelnek, amiben nem vagyok biztos, vagy új dolgot szeretnék kipróbálni. Ilyen pl. a mulcsolás, mert az epret nagyon szereti a család, de foglalkozni nincs időnk vele, viszont állandóan benövi a tarack, amit meglehetősen nehéz kiirtani. Érdekelt, pl. hogy a szilvát mikor kell megpermetezni, mert két-három éve teremnének a fáim, de valamilyen kártevő miatt kényszerérés miatt lepotyognak. Most az érdekel, hogy a gyümölcsfáknak milyen porzóik vannak, mert van egy meggyfám, amin állandóan kicsik a gyümölcsök. Ezt a szüleimtől kaptam, amikor még az első terméseit hozta és gyönyörű nagy meggyek voltak rajta. Ezért érdekel, hogy hátha a nincs a közelében olyan tipusú fa, amiről porozhatnának a méhek. Én szívesen járnék könyvesboltba, faiskolába stb., de annyi időm nincs, viszont sokkal gyorsabb bemenni az Altavizslába és kikeresgélni dolgokat. Viszont, ha konkrét címem van, vagy ötletet kapok, (amit kösz!), máris gyorsabban megy a dolog. Tehát ne gondold, hogy a netről tanulok kertészkedni. Én csak szeretném szebbé-jobbá tenni a környezetemet, ennyi az egész. Ezért keresgélek állandóan...
Bocs. Nem akartalak megbantani!
Ha csak a neten keresel!, akkor csak sima keresessel probalkozhatsz.
Beirod az Altavistan: Gyümölcsfa, porzo, cseresznye....vagy hasonloo
A keresés nyelvét állítsd magyarra.
Leginkább a Kertészeti Egyetem linkjei jönnek majd le, de talalhatsz sok egyebet is.
De, ha elmész egy faiskolai lerakatba, akkor ott helyben tudnak segíteni, mert szerintem a többbsegnek vannak ilyen irányú szakkönyvek a birtokukban.
Vagy a harmadik ötletem: Neten keress könyvkiadókat. Van egy pár.. Ott a listéjukból kiválasztod a kertészet címszót és rákeresel a listára.
Szia Pityubacsi..
Ezt most komolyan kerdezed????
Te csak a NET-ről,-ből kerteszkedsz????????
Sok ido es faradsag.
Figyi!!
Ha tenyleg erdekel a tema miert kerdezel ilyeneket????????????????????????????????????
Aszontad, hogy vannak gyumolcsfaid es teremnek is, van epred es mittomen miminndened.
Most mit hulyeskedsz? Ki vagy Te Pityu?
Menj el a mezogazdasagi konyvesboltba...... Ott Talalsz egy-ket konyvet is.
Arra lennék kíváncsi, hogy hol tudnék utánanézni, melyik gyümölcsfa fajtának melyik a porzó gyümölcsfája. Tud esetleg valaki olyan könyvet, vagy a hálón címet közölni, ahol ennek utána tudnék nézni?
Visszatérve a mulcsoláshoz. Elkezdtem mulcsolni az epremet lenyírt fűvel kb. 10cm vastagon. Jól néz ki, de egy idő után a "mulcs" összetömörödött és a vékonyabb helyeken a gaz kikandikált alóla. Így most értelemszerűen folyamatosan tovább kell vastagítani a mulcsot?
Szóval a talajvíz olyan magasan van, hogy az udvaromban ill. a kertemben néha tócsákban áll a víz (általában a nagy téli havazás után, olvadáskor jön fel és április-május időszakban húzódik vissza. Talán idén csatornáznak, remélem az megoldja a problémámat, ezért vagyok optimista.) Azt tudtam, hogy a növényeknek (őszibarack stb.) nem tesz jót, csak arra lettem volna kíváncsi, hogy ha egy növény a talajvíztől kipusztul, akkor az hogyan és miben nyilvánul meg a növényen. Én ugyanis ilyenkor tavasszal szinte minden nap a kertemben vagyok, ápolgatom, figyelgetem, nézegetem a fáimat, bokraimat, megfigyelem rajtuk a változásokat, és azokat igyekszem hasznosítani a következő években. Amolyan autodidakta módon tanulom a kertészkedést, most már 8-10 éve. Ezért érdekel, hogy pontosan milyen jelenségeket lehet felfedezni, amiből pontosan be lehet határolni a későbbiekben a problémát. Tehát, ha a talajvíztől pusztul ki egy növényem, akkor felismerjem és ne arra gyanakodjak, hogy rosszkor, vagy rosszul metszettem, vagy permeteztem.
Pityu Bácsi!
Kérem írja meg, milyen magasan van a talajvíz!
A víznek ugyanis többféle pusztító hatása lehetséges. Származhat abból, hogy a víz szó szerint megfolytja a növényt(nem kap a gyökér levegőt) de abból is, hogy levegőtlen körülmények között ugynevezett "glejesedés"indul meg, amitől mérgező anyagok halmozódnak fel a talajban, és ezek ölik meg a növény gyökerét! Ez ellen gyakori "szellőztetéssel"(talajlazítás) lehet védekezni, igy juttatva levegőt a talajba!
Sajnos ez a probléma az én kertemben is jelen van, az őszibarack és a mandula kipusztult!
Viszont a körte, a birs, és a szilva évek óta jól bírja a vizet(szilvánál lehet hogy rossz lessz a minőség!,esetleg próbálkozhat cseresznyével is)Remélem tudtam önnek segíteni!
Pityu bácsi!
Amit a vetésfórgóról kérdezett, hogy milyen kritériumok vannak a növényi sorrend összeállításnál...
Személyes véleményem az, hogy fontos odafigyelni a vetésforgóra! Nem csak a termés mennyiségét, de a minőségét is jelentősen befolyásolhatja. Ezzel kapcsolatban hibákat is ejthetünk, hiszen a növények kártevői, kórokozói(ezután csak károsítók),többnyire a tajalban telelnek át, vagy az oda került beteg növényi részekben!Figyeljen oda arra, hogy az előző évben termesztett növény milyen károsítók elszaporodásá-hoz vezet.(sajnos csak szakirodalomból tudnám előhalászni, hogy pontosan mik a kerülendő párosítások!)ugyanis vannak, növények, amit nem célszerű egymás után ugyan oda vetni, mert az áttelelt károsítók így rettentően elszaporodhatnak, és ez a növényvédelmi munkákat nagy mértékben megszaporíthatja!
Vannak kifejezetten talajgazdagító növények(pillangósok Pl:lucerna), ezek után általában "értékesebb" növényeket célszerű vetni.
Star-Plus Ipari és Kereskedelmi Kft., Központ, 3561 Felsőzsolca, Arnóti bekötő út 4. ,
(46) 584 060,
Star-Plus Ipari és Kereskedelmi Kft., 3561 Felsőzsolca, Arnóti bekötő út 4. ,
Fax (46) 584 070,
Star-Plus Ipari és Kereskedelmi Kft., 3561 Felsőzsolca, Arnóti bekötő út 4. ,
(46) 584 071,
Star-Plus Ipari és Kereskedelmi Kft., Kereskedelem, 3561 Felsőzsolca, Arnóti bekötő út 4. , (46) 584 080,
haat igen klassz a kerdes, de ha mar elpusztult?? akkor hogyan lehetne azt megallapitani?
MAASS
Kerdes mindenkihez!!!!!!!!!!
Star pluss Kft. Ki tudja mi lett velük??????
Baro műanyag cserepeket gyartottak es igen olcsoon!
Regi telefonszamuk :06-46-352-022
Meg a MATAV sem tudja, vagy ostoban kerdeztem raa!!
STAR PLUSS _ a faxon: MARCO/STARPLAST néven