A legrosszabb megoldás! A hivatalos főzdés, ha be is hozhatja( amit most nem tudok) akkor is 5 napon belül be kell hogy jelentse az illetékes vámhivatalnál. Ha nem csinálja meg a letétbe rakott pénze és engedélye bánhatja. Azt is be kell jelenteni, ha eladja és kinek adta el. Nekem is nagyon tetszenek Beodra készülékei, bár nem hiszem hogy ezen az áron a nagyobbak még dupla falúak is.
Kiváncsi vagyok a vizsgálati eredményre! A következő hozzászólásod ugye csak vicc? Minél kissebb menyiséggel dolgozol annál nagyobb a lehetőség a hibázásra, akkor is ha betartasz minden szabályt. Azt hiszem érted mire gondolok. 1ml -10%-a vagy 10 L 10%-a, csak gondold végig melyiket tudod könnyebben megmérni és mi van ha tévedsz néhány ml-t. A lényeget nem akarjátok megérteni. A szezon tele van elcseszett cefrékkel. Meghalgatták amit ajánlottam, de hazamentek és megbeszélték a szomszéddal és átgondolták minek kiadni 50 Ft. hordonként és 30 mp. keverni habarcskeverővel. Majd megrohad, van rá ideje. Meg is ihatják együtt. Ezek a tények és Ti is itt tartatok a nagy amatőr mellényetekkel. A fórum is azért indult mert nem sikerült a pálinka és remélték majd együtt kitalálják mi a baja. Na kizúgtam magam, megyek reggel és folytatom a harcot a kuncsaftokkal is hátha 1% megéti és be is tartja amit ajánlok. 10 év alatt évenként 1% az most 10% szép az élet.
Passz, még én sem használtam ilyesmit, de elvből nem vagyok ellene. Persze az igazi egy próba lenne, ugyanolyan gyümölcsöt, ugyanakkor, ugyanott kétféleképpen lecefrézni (natúr ill. segédanyaggal) és megnézni a különbséget. Majd ha nagy leszek.
Én nem értek egyet a habzás gátló alkalmazásával. Meg a különböző adalékanyagok hozzáadádával. Szerintem ha lehet akkor mi "amatőrök" óvlyuk-védjük a pálesz tisztaságát.
Az igazi aromákat mi tudjuk a gyümölcsből kicsalni. Mert szivesen foglalkozunk vele, és örömünket leljük a pálesz készítésében.
Kiváncsivá tettetek. Holnap szerzek olyan páleszt amihez tettek cukrot. megnézem a páleszt és beszámolok az eredményről, hogy mit találtam .
Szerintem lehet benne olyan erjedési maszat amit az előpárlattal nem lehet elvenni. benn marad a páleszban nagyon kicsi mennyiségben is. Leht, hogy az okozza a fejfájást.
Soha nem használtam még ezeket és eddig is sikerült valahogy a cefrézés,egyszerűen a természetre bíztam a dolgot.Legfeljebb kipróbálom ezt is hátha több és jobb minőségű pálinkát kapok.Mennyivel több lesz igy a kihozatal és tényleg aromásabb lesz a nedű?
Az életszerütlen ahogy a cefrézésről gondolkodsz. Említettem szeszt mindenből lehet főzni, de a pálinka főzéshez kicsivel több kell. Főznek pálinkát ekkora tételben mások is megsem merül fel kérdésnek, hogy kell-e bele élesztő és pektinbntó. Aki ebből éll nem kockáztathatja meg azt hogy sikerúl vagy nem a mutatvány.
Lenne néhány legális kérdésem is:)Ha cefrét készítek akkor nem szoktam bele cukrot rakni(kivéve barack).Máshol olvastam hogy valaki használ hozzá élesztőt és pektinbontót is.Élestőt soha nem használnék.A pektinbontóról van valakinek tapasztalata?Emeli e a hozamot és mennyivel mennyibe kerül hogy kell használni stb. Még valami én nem szoktam keverni a cefrét, életszerűtlen lenne ennyit...Növeli a hozamot vagy csak mindig megbontom a tetejét és jobban párolog.Baracknál kevertem de csak azért hogy a cukor biztosan mindenhova eljusson.Köszi
Szerintem te nemigen találkozol rossz pálesszel. Orvosnak-papnak nem mernek olyat adni.
No akkor még egy sztori, csak neked, bár lehet, hogy ismered.
Egy kedélyes társaságban két kártyaparti között arról faggatták Dúlósi tisztelendő urat, hogyha hirtelen keresztelnie kellene, de víz nem volna kéznél, mivel végezné el a szertartást. -Borral!-vágta ki Dúlósi. -S ha az sem volna? -Ugyan már! Éppen bor ne lenne Zentán? -Tegyük fel, hogy nincsen... -Hát akkor...akkor pálinkával! -S ha pálinka sem volna? -No, akkor én sem volnék itt káplán - tett pontot a művita végére a zentaiak népszerű papja.
Snapszmester: no igen, cefrézési különbségek valóban lehettek. Meg az is előfordulhat, hogy letagadják, hogy cukrot tettek bele. Vagy belehazudják, ha azt hiszik, hogy az úgy jó.
Végülis minden szesz valamilyen cukorból van. Csak nem mindegy, hogy milyen cukorból! Itt nálunk semmiféle tiltás nincs a cukorhasználatra, sőt, adót sem kell fizetni a lefőzött mennyiség után, mégsincs értéke a cukros cefréből főzött pálinkának. Azt pedig nehezen magyarázza be valaki nekem, hogy a cokros pálinkától nem fáj az ember feje (akár még ha "nagyüzemi" is a bemagyarázó!) :o)
A cukorból van a legtisztább szesz, nem a minősége, hanem valami értelmezhetetlen jővedéki megfontolás eredménye a tiltás. Az tény, hogy cukor nélkül és az erjedés utánn azonnal (kb. 5 nap a szedéssel és erjedéssel) lefőzött cefre adja a legjobb eredményt, de ha ez nem megoldható (általában nem) a cukornak jelentős értékmegörző szerepe van. Azt kell tudni, hogy a cukor miatt magasabb alkoholtartalomból mennyi rézelejét kell elvenni és nem marad benne káros anyag. A rákérdezéskor bevallott cukor mennyi és mi okból lett beletéve nem mindegy. Lehet, hogy a romlásnak indult cefrét akarták megjavítani (hallottam már ilyet is).
"Nincs fejfájós pálinka. Rossz és jó pálinka van és azt lehet főzni jó és rossz cefréből is, de nincs olyan hogy cukorból, mézből stb. fejfájós lesz."
Akkor miért van az, hogy egyik pálinkától másnap reggel szakad szét a fejem, a másiktól semmi bajom? Mindegyik szilva, ízre sincs túl sok különbség. Sőt! Még a főzde is ugyanaz! Kb. ugyanakkora mennyiség, ugyanannyi sörrel lekísérve. Vagy van olyan, hogy rossz pálinka jóízű? Eddig akárhányszor rákérdeztem (no nem sokszor) mindig cukros volt az a pálesz, amitől meg akartam halni. Tegnap bepáleszoztam a haver cukormenteséből, reggel semmi bajom nem volt. No de egy férfi attól férfi attól férfi, hogy vállalja a kihívásokat! Vállalom, hogy berúgok jópárszor, és mindig rákérdezek a cukorra! Asszem 10-15 alkalom már szignifikáns eredményt adna... :-)
Üdvözlet Mindenkinek! Az elmúl napok eseményeihez egy kis adalék. Könyörgöm fözzön már valaki fagyott krumpliból szeszt! Csocsanszkaja meg ne próbáld! A fejfájós pálinkáról szeretnék hallani valami konkrétumot. Tudjátok mi a legstabilabb dolog a világon? A tévhit. Nincs fejfájós pálinka. Rossz és jó pálinka van és azt lehet főzni jó és rossz cefréből is, de nincs olyan hogy cukorból, mézből stb. fejfájós lesz. Ez olyan mint az hogy élesztőtől büfögni kell, persze ha megeszitek, de nem desztillálás után a pálinkától. A mézről: nagyon igaz, a vizes oldata megerjed. Nem kell enzim, élesztő kell hozzá, mert a prpolisz nem engedi az erjedést. A főző vásárlásához sok sikert. Most olvastam: orvos házaspár meghalt pálinka főzés közben, mert nem szellőztettek eléggé. No comment. Pálinkás jó estét, én egy saját barackot választottam.
Beodra, és mi a helyzet mostanában a szerb és román határátlépés esetén? Ugyanis, ha az "áru" bent van Romániában (ugye EU tag), onnan már vámmentesen és ellenőrzés nélkül belehetne hozni akármelyik ( Nagylak stb.) átkelőn. Megoldható?
Felkínálnék a cégvezetőnek valamilyen (pl.:jó szakember) kitüntetést, amit nálunk átvehet, mintadarabként csaík gy mutiba és itthagyásra hozna egy pár darabot, a kitüntetést átveszi az anyagi juttatással, majd útkzben "elveszti" a poggyászt.