Üdv! Ma délután Pest környékén, túrázás közben láttam meg ezt a csontdarabot (remélem, sikerül beszúrni a képeket). Jó állapotban megmaradt, nincs megkövesedve. Fogalmam sincs, hogy milyen állaté lehet. Esetleg valakinek volna rá ötlete? Kösz, előre is.
Érdekes volt nyomon követni a legendaképződés folyamatát! Helyeslem, hogy krikikusan viszonyulsz a hírekhez, hiszen a félreértéstől a tudatos hazugságig sok minden előfordulhat.
A május havi Hihetetlen a mi témánk szempontjából érdektelen. Az UFO-magazin 6-7 oldalán van egy cikk Nemere Istvántól, ebben említés történik arról, hogy az egyik wroclawi temetőben, éjszaka, 2014 november 17-én repülő pteroszauruszokat láttak. Ezt maga a szerző is hiteltelennek minősíti. Osztozom a véleményében.
Egy kis lemaradásban vagyok a sajtószemlével, most pótlom. Tehát: a legújabb UFO-magazin a mi témánk szempontjából érdektelen.
A márciusi Hihetetlen 66-67 oldalán van egy Dimenzióvándor szörnyeteg című írás, ez a fordult farkas, csordásfarkas, farkasember néven ismert jelenséggel foglalkozik. Megítélésem szerint ez inkább mítosz, mint kriptid,
Az április Hihetetlen 58-59 oldalán van egy nagylábú történelem című cikk. Sok újat nem tartalmaz.
Sajnos vagy szerencsére, de a tudomány is állandóan változik. Nem csak a fizikában, de a humán tárgyakban is,hiszen mindig van új felfedezés. No meg divatirányzatok, főleg az egészségügyben.
Egyébként ezt a Digi World-on láttam..A Szentirás nyomában cimű sorozatban,nagyon jó az is .Azon kivül Stephen Hawking...az univerzumról alkotott véleményére támaszkodom,és a BBC Earth az Univerzum csodái cimű filmeket nézem.Engem meggyőztek...Ennyi
Ennyire röviden nem lehet elintézni a Bibliát, sem az Ó, sem az Újszövetséget. Például megtalálták Szodoma romjait, tűz pusztította el. Feltehetően meteoreső. Ami persze nem zárja ki azt, hogy a tragikus érérthetetlen dolgot azzal magyarázták, miszerint az ottani lakók Istennek nem tetsző életet éltek. Valami Bonaparte pedig az egyiptomi hadjárat során ellenőrizte a bibliai leírásokat, úgí találta, földrajzilag stimmelnek. Márpedig ő a térkéápeszti intézetben is dolgozott egy darabig, a jelek szerint nemhiába!
Trója története már közhelyes, inkább mást idézek. A Minotauruszt ugyan nem találták meg, de Knosszoszban igenis találtak labirintust, és fejlett bikakultuszt. Továbbá szebbnél-szebb freskókat és szobrokat.
Leirom a frankót....ezen a csatonán láttam,hallottam,h Jézus létezését is megkérdőjelezik.Az egész Biblia Jézus után 3-400 évvel irodott.Marhaság az egész..,én a 10.oldal után letettem a Bibliát.Szent grál....marhaság...vörös bor azt kész.
Szerettem volna, de nem sikerült. Viszont bízom abban, hogy újra adni fogják. Egy darabkát láttam a molyember történetéből, erős kétségeim vannak a lény felől.
Az utolsó rész,a Farkasember tetszett a legjobban..remélem láttad...Pár hónapja ,kimentem az ártéri erdőbe,még sötétben hajnalba...olyan hangok jöttek az erdőböl,h nem sok kellett,h elszaladjak8)Jó volt Na:)
Az új Hihetetlen csak egy olyan cikket tartalmaz, amiben Hany Istókról írnak. Nem sok újdonság van benne. Rövidke említés esik arról, hogy 1096-ban az átvonuló keresztes hadak holmi "vizi csudákat" láttak, akik jól összelocsolták a lovagokat. Ezek viszont alighanem csikászok-pákászok voltak, akik joggal tartottak az átvonuló hadseregtól. Ráadásul Kálmán király sürgette is őket. Ennek ellenére akár hálásak is lehettek volna, hiszen páncélban holmi ingoványfélébe tévedni kellemetlen!
Igen, időnkétn néuzem az ilyen témájú sorozatokat, érdekesnek érdekesek, de ajánlatos némi fenntartással kezelni őket. A Hihetetlen cikkeit pedig nem némi, hanem erős fenntartással.
Szia.A múlt héten a V.History csatornán volt az Emberiség legnagyobb mitoszai cimű sorozat,ha ismétlik nézd meg...Molyember,farkasember, bermuda háromszög,csupa neked való film.Rég nem láttam ilyen jó filmet,teljesen lekötött.Nagyon jó volt.
A legfrissebb UFO-magazin 4, oldalán van egy rövidke cikk és egy nem túl meggyőző fotó Nessie-ről.
Viszont a 13. oldalon Lecsapott a mennykő címmel olyan cikk van, aminek négyötöd része nem a mi témánkat érinti. a hátralévő részben viszont a Tatzelwurm magyarországi, pontosabban Baranyajenőben történő megjelenéséről szól, éspedig 1949 júliusában. A történet leírójának a nagyanyja mesélte el, miszerint üldözőbe vette egy nagy kígyó. A férje rohant segíteni, de a jószág őt is megkergette. A jelek szerint mindketten megúszták.
Az 1960-as években Somogy és Fejér megyében is történt hasonló, 1954-ben Palermóban a helyiek disznóit megtámadta valami kígyóféle. Ha ez mostanában történik, azt hinném, hogy valami elszabadult óriáskígyó, de 1949-ben ilyen élőlény leföljebb állatkertekben volt megtalálható.
Elolvastam az új Hihetetlen magazint. Az 58-59 oldalon van egy kriptidekről szóló cikk. Sok újdonságot nem közöl, nem ártana például némi forrásmegjelölés. A Venezuelában élő Stoáról még nem hallottam, gyanúm szerint a Kurupira azonos lehet a Molnár Gábor által leírt Curupirével. Ez utóbbi mítikus lény, a dzsungel istene, az állatok őrzője.
Viszont legalább Sáska Lászlót pontosan idézi. Az is elképzelhető, hogy ha kétszáz évvel ezelőtt láttak egy ilyen lényt, az afféle utolsó mohikán lehetett, és mostanra már kipusztult.
Egyszóval, átfutni érdemes, de nem valami alapos az írás.
Jobb későn, mint soha alapon most ismertetem a szeptember havi Hihetetlen témánkba vágó írásait. Az 58 oldalon a Navidad vadembere szerepel, de az alighanem ember volt, aki a vadonban élt, és időnként lopni járt a házakhoz.
A 61. oldalon az Emberevő Poukai szerepel, ez a Haast-féle sas volt, a valaha élt legnagyobb ragadozó madár. legalábbis eddigi ismereteink szerint.
A 64. lapon Újra felbukkant a tengeri szörny címen Ez a ningen néven ismert élőlény, talán-talán valami fura fóka vagy bálnafajta.
Úgyhogy van mit lapozgatni, ha valaki rászánja magát.
A legújabb UFO-magazin a mi témánk szempontjából érdektelen. viszont a hihetetlen-ben van egy olyan cikk, ami - bár közvetve - illik a témánkhoz. Ez pedig a rémpingvin, esetleg pingvinrém. 1948-ban Floridában óriási madárlábnyomokat fedezte fel, a tengerből jöttek, és oda is távoztak Legjobban a pingvin lábnyomaihoz hasonlítottak, csak éppen óriási nagyok voltak. Némely okosok szerint ezt legalább egy tonna súlyú állat hagyhatta maga után.
Pár évtizeddel később két haver elmondta, hogy ők eszkábálták a pingvintalpat, ólommal öntötték ki, és a reggel horgászatuk előtt azzal színesítették életüket, hogy egyikük kisétált a partra, járkált egy sort, visszament, majd másnap megvette az újságokat, és jót mosolygott. Igazolásként bemutatta a pingvintalpakat. Szellemes, meg kell hagyni!
Valami eszembe jutott, de ez nem jelenti azt, hogy ez a megoldás. Éspedig minden macskakiállítás örökös sztárja, a Maine coon. Ezek a macskák akár 14 kilósak is lehetnek, minden színben előfordulhatnak. a nyakukon tényleg dús a szőrzet. Tehát vagy elvadult Maine coon, vagy ez és a vadmacska hibridje. A hosszú fogakra viszont ez nem magyarázat.
A könyvtárban egy tekintélyes méretű és súlyú könyv akadt a kezembe, hazahoztam, kiolvastam. A címe Misztikus történetek gyűjteménye. Mindenféle érdekességet sorol fel, varázslók, kísértetek, időutazás, stb. A cikkek általában negyed-fél hasáb terjedelműek, a kivételesek egy egész lapra is kiterjednek, és nem éppen precízek, de ezt nem is vártam el tőlük.
Találtam egynéhány, a témánkba illőt köztük, sorolom, tessék kapaszkodni.
206 oldal: A Champlain-tavi szörny első feljegyzése 1608-ból.Ráadásként más időből és helyekről néhány viziszörny.
222 lap: Madagaszkár, a szép nevű Tratratratra, 1658-ban. Talán egy óriáslemur.
245 oldala: Svájc, 1711. Macskakafejű kígyó, talán ez lenne a Tatzelwurm?
257 oldal: 1757, híradás a mokele-mbeléről. Ugyanott megemlítik a szépnevű mbielu-mbielut is.
263 oldal: Mexikó, 1780, itcuintlipotzotli. A kép szerint eltorzult kutyaféle, jól láthatóan nőstény.
290 oldal: Ausztrália, 1848, feltűnik a bunyip.
293 oldal: Néhány tengeri szörny + a viharmadár.
348-349 oldal: a Molyember + a Jersey-i ördög+gonosz ló (alias pooka) + gyíkember.
364 lap: Állítólagos majomemberek.
374 lap: A Loch-Ness szörnye.
Nos, ennyi lenne. Ahogy írtam a cikkel nem túlzottan alaposak, de azért ezt a könyvet is felvehetjük a könyvtárunkba.
Még valami eszembe jutott: nem csak a párválasztás lehet a gond, de a tojások gondozása is. Néhány kisebb ragadozó simán ellophatta a tojásokat, vagy a kikelt fiókákat.
Nekem is megfordult a fejemben, bár a leírás itt-ott nem stimmel, hogy egy ilyen lényhez tartozzon. Egyébként Észak-Amerikában alig 2 millió éve valóban éltek "óriás" röpképtelen ragadozómadarak. Lehet valamikor majd kibővítem vele a cikket.
Sajna, én csak egy mosolyogtató, de rövid hírrel szolgálhatok a Hihetetlenből.
A Komorovó (Oroszország) terület kormányzója éveken át jelentetett meg álhíreket az újságokban a jeti észleléséről, mi több, egy férfit jelmezbe bújtatott, és az ijesztgette a táborozókat. Akár ne is mondjam, turistacsalinak szánta, bár az nem derült ki, mennyire volt sikeres a terve.
Ez érdekes volt, köszönöm! Elolvasás és némi gondolkodás után még egy lehetőség jutott eszembe, bár lehet, hogy tévedtem. Hátha tényleg valami röpképtelen óriásmadár, mint a moa volt?
A szarv a fején lehet valami taréjféleség, mint pl., a kazuárnál.
Azt, hogy mostanában nem találkoztak vele, jól megindokoltad a cikkedben.
Sem az április, sem a májusi Hihetetlen nem tartalmaz olyan cikket, ami a témánkhoz illene. Szolgálhatok egy angliai temetőben garázdálkodó vérfarkassal, de valahogy nem tűnik megbízhatónak a hír.
A legújabb UFO-magazin a mi témánk szempontjából érdektelen.
A Hihetetlen egyoldalas cikket szentel egy Dél-Karolinában, valami mocsárban élő gyíkemberről..
Azért némi kételyeim vannak iránta. Valaki egy millió dollárt ajánlott annak, aki élve elfogja a "szörnyet", eddig nem akadt jelentkező. Nem vagyok szörnyvadász, de egymillió nagyon sok pénz, úgyhogy ha esély lenne az előkerítésre, akkor egymásba ütköznének a vállalkozók.
Amennyiben jó helyen találja el, megállíthatja egy sima golyó is, nyilván nem feltétlenül egy átlagos kaliberű fegyverből. Vízilovakat, elefántokat is lehetséges egy-két lövéssel gyorsan elpusztítani, ha jó helyre céloz a vadász a megfelelő fegyverrel.
Röstellem, de a flatwood-i szörnyről most olvasok először. Ami a lényt illeti, lehet, hogy egy, eddig enm ismer, ritka főemlősfaj, de az is lehet, hogy egy nagyon ismert majom, mai állatkertből, a hanyag tulajdonostól vagy egy cirkuszból szökött meg.
Átnéztem a február havi Hihetetlen magazint. A hetedik oldalon rövidke cikk a szingapuri jetiről, mindjárt egy család bóklászott arrafelé. Nekem kicsit valószínűtlennek tűnik ilyen agyoncivilizált helyen feltűnő óriási lény.
A 88-89 oldalon különös lények Japánban, de ez mítosz, és nem a kriptidek leírása.
A 89-ik oldalon egyoldalas cikk a bagolyemberről, ez legutóbb 2019 nyarán tűnt fel Anglia délnyugati régiójában. Először 1976-ban észlelték, aztán hosszú szünet mostanáig.
A 68-69 oldalon Óriások Afganisztánban címmel kétoldalas cikk jelen meg. Ez elvileg nem vág a mi témánkba, mert két-három, Afganisztánba küldött katona is 10-15 méter magas, barlangokban lakó, emberevő óriásról számolt be, akiket az ottani lakosok ismernek, és óva intik tőle a katonákat.
Nos, ez nem nagyon hihető, de eszembe jutott valami. Hátha a derék harcos nem méterben, hanem lábban adta meg a méretet?
Egyet lelőttek, szegény, fadárdával hadakozó lénynek nem sok esélye volt a modern lőfegyverek ellen. Aztán titokká nyilvánították, és a testet gyorsan elvitték.
Az is csak most jut eszembe, hogy ott aztán igazán nem gond modern fegyvert szerezni, és ennek birtokában nem nehéz védekezni a helybéli jetik ellen.
Az előző hozzászólásomba megemlítettem a Határtalan régészetet. Engem minden cikke érdekel, de a mi témánk szempontjából egyvalami keltette fel a z érdeklődésemet. A tizenkilencedik oldal illusztrációján szerepel az ún. Két kutya" paletta, Egyiptomból, amin számos állatábrázolás látható. Felismertem egy-két macskafélét, vadjuhot, hegyikecskét, de van valami érdekesség. Két négylábú állat, hosszú-hosszú, kifejezetten kígyószerű nyakkal. Elsőre azt gondoltam, a zsiráf eltorzult ábrázolása, ami közvetett forrásból származik. Viszont a hátlapon is van egy élőlény, amiről nem tudom eldönteni, kissé elrajzolt zsiráf-e, vagy inkább okapi. Ha csíkos vagy foltos lenne, könnyű lenne dönteni, de a finom részletek nehezen kivehetőek. Ráadásul mellette áll egy élőlény, ami akár maszkot viselő ember is lehet, de engem valahogy a kengurura emlékeztet, bár lehet, hogy ez csak félreértés részemről. Akárhogy is, vajon mi lehet a két, kígyózó nyakú lény?
A január havi Hihetetlen jó korán megjelent. A hetvenedik oldalon van egy cikk, ami a Rémisztő szörny a tengeralattjáró ellen címet viseli8. Eszerint 1918 április harmincadikán végén a délnyugat-skóciai partok mentén egy német tengeralattjáró időzött. Felszínre kerülése után összeütközött egy dinoszaurusz-szerű lénnyel. Lőttek rá, majd a szörny lemerült, viszont a hajó sem lemerülni, sem elmenekülni nem tudott, ezért megadta magát egy hadihajónak.
A kapitány elmondása szerint a rájuk támadó lénynek nagy, mélyen ülő szeme volt, szaruszerű, kérges koponyája, kis feje, csillogó fogakkal.
2016-ban, kábelfektetés közben találtak egy elsüllyedt német hajót a megadott hely közelében, de nem szándékoznak kiemelni.
Megvettem a Határtalan Régészet című lapot, ez a képzelt és mítikus lényekkel foglalkozik, de még nem volt időm figyelmesen átnézni.
A december havi Hihetetlen-ben van egy háromoldalas cikk a csupakabráról. Nekem kissé túlzottan bulvár színezete van, a derék jószág reális élőlény helyett egyre démonikusabb vonásokat ölt.
Az új UFO-magazinban van egy rövidke cikk, fényképpel, ebben egy állítólagos nagylábút fotóztak le.A kép 2019 augusztusában készült, egy útmenti webkamera fotózta le, de olyan életlen, hogy tőlem akár a Vadőr is lehet a Maci Laciból.A cikk az ötödik oldalon található.
Ma délelőtti rádióhír: tarajos sült láttak a Kiskunsági Nemzeti Parkban Ténferegni. Nem nagoyn hinném, hogy házi kedvenc volt, bár ki tudja? Tudom, ez csak közvetve kapcsolódik a témánkhoz, de érdekes. Remélem, szegény rókáknak lesz annyi eszük, hogy ne piszkálják.
Engem egyebek között azért sem győz meg, hogy egy egyszerű tobzoska lenne ez a lény, mert az ismert tobzoskák (sem a tatuk bár azok tényleg jobb úszók és mozgékonyabbak is) nem a vízi vagy kétéltű életmódhoz vannak kitalálva szóval ha tényleg lemerült a vízbe és úgy úszott el itt valami más állhat a dolog mögött. Szerintem bár igaz nem látok rá sok esélyt de érdekes a gondolattal eljátszani, lehet a tobzoskák európai őseiből vagy valami rokonukból kialakult egy olyan európai faj ami kétéltű életmódot folytatott és rákokra valamint egyéb gerinctelenekre vadászhatott és ha volt is ilyen nagy eséllyel ritka is volt lehet aki látta már csak az utolsó példány(ok?) egyikével futott össze úgy gondolom egy ilyen rejtett életmódot élő kistestű állatnak lehetett esélye kis állományban létezni a közelmúltig főleg ha például csak éjjel vadászott, télen pedig téli álmot aludt valami maga által ásott üregben (egy ilyen hidegtől védtelen állat kizárt hogy akár egy telet is aktívan túlélne főleg hogy a kis test könnyebben kihűl).
Köszönöm! Sajnos, a vírus miatt idén mindkétszer elmaradt az újpesti rendezvény, pedig jó pár dolog érdekelt volna belőle. Ez a cikk némi kárpótlást nyújtott.
Pár hónappal ezelőtt hallottam egy rádióhírben, hogy egy lengyelországi horgásztóban, víztározóban vagy ilyesmiben találtak egy félméteres kajmánt.Egész jó elvolt, bár kérdés, hogy túlélte volna a telet. Na jó, ez nem kriptid, csak arra példa, hogy a megfigyelések néha igaznak bizonyulnak.Lásd tobzoska.
Ez ubbit illetően is rémlik valami hír egy kriptidekről szóló könyvben, csak sajnos nem emlékszem, melyikben, hogy sok száz évvel ezelőtt valami hasonlót láttak Franciaországban, meg is ijedtek tőle.
A vademberekkel Ráth-Végh István is foglalkozik, a civilizáltnak tekinthető Hollandiában Tulp doktor megvizsgált egyet, ez viszonylag szelíd volt, még beszélt is valamit. A további sorsa nem ismeretes.
Érdekes, hogy jóval Kipling előtt Jókai írt egy novellát, Medvék lánya címmel. Érdekelne, honnan vette az ötletet. Sokat olvasott, és fotografikus memóriája volt, jó lenne tudni, hol olvasott róla.
A legújabb Hihetetlen a mi témánk szempontjából érdektelen.
Viszont láttam egy tévéműsort, amiben Madagaszkáron kerestek egy nemrégiben kihalt, nagytermetű lemurfajtát. Eszembe jutott, hogy olvastam már ilyesmit, nem is akárki, hanem David Attenborough írt ilyesmiről, éspedig a Madagaszkár állatparadicsoma című könyvében. A 137 oldalon kutyafejű ember látható, illusztráció Uyisses Aldovandri: Historia Naturalis könyvéből. A madagaszkári legenda szerint az indrik és az emberek közös őstől származtak, de sokkal később az emberek és az indrik útjai elváltak, az emberek dolgozni kezdtek, a makik inkább nem. Viszont tartották a rokonságot, amikor egy falusi leesett egy magas fáról, akkor egy óriás termetű indri elkapta, és óvatosan lesegítette a földre.
A történet bájos, de lehetséges, hogy sok nemzedékkel ezelőtt még élt az az óriáslemur, és erre emlékeztek ilyen módon.
Fura mód Afrikában is van egy párhuzamos történet, ott az emberek és a csimpánzok útjai váltak el ilyen módon.
A legújabb UFO-magazin a mi témánk szempontjából érdektelen. A Hihetetlen-ben egy cikk a nagylábú észlelésekről szól, egy paranormális jelenségeket kutató ember szerint ezek a neandervölgyi ember kísértetei. Nekem ez kicsit irreálisnak tűnik, de érdekes ötlet!
Köszönöm, még egyszer bele fogok nézni. A Rejtélyek világába is. Bevallom, kicsit drágállom ezket, és csak akkor veszem meg, ha kettőnél több cikk érdekel benne.
Az augusztus havi Hihetetlenben szerepel egy kétoldalas cikk a magyarországi vademberekről.
Állítólag még húsz évvel ezelőtt is láttak egy vadleányt, aki szőrös volt, és elmenekült, ha közel mentek hozzá. Szerepel Hany Istók is.
Elképzelhető, hogy kitett gyerekek valahogy túléltek, bár ez nem napjainkban történt.Jókainak van egy novellája, ami egy medve által felnevelt lányról szól. Miután ő sokat olvasó ember volt, elképzelhető, hogy valami újsághír alapján dolgozott.
A július havi Hihetetlen ismertetése, legalábbis a mi témánkban.
A hetedik oldalon egy aprócska cikk egy tengeri szörnyről, amit Dél-Anglia partjainál láttak a cornwalli Falmouth-öbölben. Először 1876-ban látta két halász, akiknek majdnem felborította a csónakját. 1976-ban egy turistahajó utasa lés személyzete találkozott vele, idén meg néhány halász. Fénykép nem készült róla, lerajzolták, de itt valami morcos gyíkra hasonlít. Alighanem Nessie rokona lehet. Bár a rajzon csak rövidke nyaka volt.
A negyvenedik oldalon Halálos útszakaszok címmel egy cikk az amerikai 45-ös pályáról, ahol egy sorozatgyilkos dolgozott, Ugyanitt többen és többször látták nagylábú barátunkat.
A 64 oldalon a Saint Helen tűzhányó fantomjáról írnak, két oldalon át. Farkaspofa, majom test, denevérszárny, szóval túlzottan emlékeztet a középkori ördögábrázolásokra, nem hinném, hogy valódi kriptid.
A hetvenedik oldalon kétoldalas cikk Nessie-ről. Az elvégzett DNS vizsgálatok szerint a tó vizében nem találtak olyan anyagot, ami ismeretlen lenne a tudomány számára.
A 74 oldalon egyoldalas cikk az ausztrál majomemberről. Elég sok töltelékanyag, kevés tény. Az mindenesetre érdekes, hogy először találkozott vele fehér ember, majd az 1800-as évek végén megint látta egy angol utazó. Valaki felajánlotta egy múzeumnak, hogy leszállítja, de szerencsére ez a terv nem sikerült. Szűkebb hazája Új-Dél Wales, de Queslandban még szobrot is állítottak neki.
Mindez figyelemre méltó, de bevallom, főleg Agatha Christie kísértete miatt vettem meg a lapot, miután kedvelem az öreg hölgyet, no meg a könyveit.
Ez alapján nem nagyon tudom eldönteni, mi is ez. A hangja alapján mintha valami kutyaféle lenne, zaklatott állapotban Meglehet, erre komoly oka is van. Viszont legalább nem a világ túlsó végén észlelték. Bár a 'famászókat" nem értem, de lehet, hogy csak rosszul sikerült fordítás.
Egy nagyáruházban belelapoztam Rejtélyek Világába. Egy rövidke hír és egy fénykép az erszényes farkasról, de csupakabrának is elmegy. Egy hosszabb cikk az ogopogóról, jót derültem, mert a tó partján kiállított szobor határozottan kacsint a szemlélőre. Egy másik cikk a tengeri kígyyóról, a legfrissebb esemény is 1854-es.
Megjelent az UFO-magazin 2020/3 száma. Ebben van egy kétoldalas cikk Dinók és ufók címmel. Mindjárt érdekesen kezdődik. 1883-ban levadásztak Bolíviában egy óriásteknőst, ami állítólag 23 méter hosszú volt. Érdekelne, mi lett a későbbi sorsa, de arról nem írtak. Egy ilyen érdekes trófea alighanem érdekelte volna mind a múzeumokat, mind a magángyűjtőket. Nem akarom Bolíviát bántani, de valószínű, hogy készletleltáruk nem olyan pontos, mint a British Múzeumé.
1907-ben két német vadász az Ucayali folyam mentén belelőtt egy hosszú nyakú, 11 méteres állatba, ami visszamenekült a fák közé. Mellesleg elég oktalanság volt ilyet tenniük, hiszen ha a sebesült állat rájuk támad, szó szerint a földbe tapossa őket.
Az 1970-es években jó páran láttak 10-12 méteres, hosszú nyakú lényeket, amik gyorsan eltűntek. Volt, hogy egy csapat egyetemista látott ilyet.
Más téma, ezúttal a tévéből. Egy Alaszkához tartozó szigeten (Szent Péter, esetleg Szent Pál) olyan mamutcsontokat találtak, amik alig ötezer évesek. Úgy látszik, itt egy kicsivel később haltak ki, feltehetően azért, mert az ott lévő édesvíz elfogyott, vagy sóssá vált.
A Hihetetlenbe csak belelapoztam, a mi témánk szempontjából érdektelen.
A március havi Hihetetlenben két rövidke cikk a hatodik oldalon, az egyikük a nagylábú, a másik az ogopogo ismételt felbukkanásáról ad hírt. A 70-71 oldalon viszont Dinoszauruszok Afrikában címmel kétoldalas cikk, van, ebben szó esik a mokele-mbeléről, illetve egy szárnyas hüllőről Zanzibárban, ami a szép popobawa nevet viseli.
Egy friss, 2017-es hír szerint kongói bennszülöttek valami raptorhoz hasonló élőlényt ejtettek el, fénykép is van róla. Igaz, ez utóbbit nem közölték. Ha ez igaz, bátor emberek és jól felkészült vadászok lehetnek!
Pótlom a mulasztásomat: a február havi Hihetetlen két cikket is szentel a témánknak, a 64-65 oldaloin az Ördög-tó lényei, a 70-71 lapon pedig Barlangi bestiák címmel van egy kétoldalas cikk. Plusz egy rövidke is, ebben a molyember tesz tisztelgő látogatást Chicago külvárosában.
Tegnap kétórás tévéműsort láttam régi barátunkról, Nessie-ről. Mutattak néhány újabb felvételt, nem túl meggyőzőek, de érdekesnek érdekesek.
Ott is volt egy kedvencem, egy angol űr, aki 28 éve él a tó mellett, egy lakókocsiban, és figyeli a vizet. Egyszer, jó régen, látott ez fura buboréksort, azóta bízik abban, hogy valami többel-jobbal is találkozik. Igazán megérdemelné!
Viszont, ha meggondolom, valahol megtalálta a számára megfelelő életformát. Csodaszép helyen lakik, és azzal foglalkozik, ami érdekli. Ha ma nem talált semmit, bízhat abbna, hogy holnap-holnapután rákacsint a szerencse.
A január havi Hihetetlen negyvenedik oldalán Az ördög lakhelye címmel írnak a New Jerseyben lévő Kék Lyukról. Ez a mi szempontunkból azért érdekes, mert ez lenne Jersey-i Ördög lakóhelye. Számomra újdonság volt, hogy Joseph Bonaparte (a császár testvére) is látta. Nem volt valami elszánt ember, mert amikor meglátta-meghallotta, elfeledte, hogy puska lóg a vállán, és elszaladt. Persze lehet, hogy jól tette.
A December havi UFO-magazin a mi témánk szempontjából érdektelen. A Hihetetlen-ben egy nyúlfarknyi cikk, miszerint Colorado államban tóbben látták a nagylábút, konkrét helyszín és időpont megjelölése nélkül. Már-már azt hiszem, hogy az a ritka ember, aki nem talállozott vele.
A rejtélyek világa legújabb száma jó pár oldalt szentel a big foot-nak. Azért írom így, mert a többi kollégájáról kevesebb szó esik.
Sok újdonságot nem tudtam meg belőle, de azért végigolvastam.
Külön bosszant az idejétmúlt szemlélete, folyton szörnyetegnek nevezi, holott pillanatnyilag az emberek akarják levadászni, és nem fordítva. Bár ez az irányzat változófélben van.
Elnézést, hogy eddig nem reagáltam, de nehéz volt rábeszélnem a gépemet, hogy hangot is adjon, végül hosszas kérlelés után sikerült. Ami a lényeget illeti, nem nagyon tudom, mit láthatott a szemtanú, és ennyi idő után az emlékek is torzulnak. Ha tényleg tobzoska volt, nem tudom, hogy kerülhetett oda. Ezt az állatot nem könnyű táplálni és tartani, viszont miután erős karmai vannak, simán kiáshatja magát egy föld talajú, elkerített részről.
A szeptember havi Hihetetlen-ben két rövidke cikk, az egyikben letartóztattak egy nemzeti parkban lövöldöző férfit, aki azt állította, hogy a nagylábúra lőtt, a másikban a molyember Pakisztánba látogatott.
A Hihetetlen 6-7 oldalán két rövidke hír. Az egyik szerint az Észak-Karolinai Shelbyben élő Vicky Cook azt állítja, hogy a hátsó kertjét rendszeresen látogatják a nagylábúak. Remélem, hogy jól érzik magukat!
A másik hírben a kanadai Okanaga-tóban újra látták ogopogot, mi több, le is fényképezték. Ez utóbbi nem túl meggyőző. Elgondolkodtam, Ogopogo népszerűsége egy részét annak köszönheti-e, hogy palindrom, azaz hátulról olvasva is ugyanaz.
A harmadik hír nem tartozik szorosan a témához, de érdekes. A Krím-félszigeten egy óriásmadár csontvázát találták meg. Az állat három méter magas volt, és valószínűleg jól futott.
Ami késik, az nem múlik, íme, az e havi sajtószemlém.
A Hihetetlent nem olvastam, majd igyekszem pótolni.
Az UFO-magazin 14-16 lapján kétoldalas cikk, amiben a szomszéd Ukrajnávl, illetve az ott talált szörnyekkel foglalkoznak. Van egy fura kinézetelű hal, ami állítótag visított, egy rákszerű nemtudommicsoda. Továbbá egy kígyóféleség, ami a Dédai-tóban él, ő a helyi Nessie. Róla is van fényképe nem túl meggyőző. Igaz, nem is állítják, hogy a fotó ezt a lényt ábrázolja. Feltűnik közös kedvencünk, a csupakabra is, két különböző helyen egyet-egyet megölt a méltán felháborodott gazda, közlik a fényképüket, de nekem kutyának tűnnek. Jó pár újságíró is megtekintette, még a Duna tévé is beszámolt róla. DNS-mintát vettek tőle, az eredmény nem ismeretes.
Megvettem a Rejtélyek világát is, mert ebben is van két olyan cikk, ami érdekelt. A 28-31 oldalon hat rejtélyes macskafajtát említenek.
Cigau. egy nagytermetű, fekete színű, sárga szemű macskaféle Szumátrán. Roppant agresszív, rögtön támad. Lehet, hogy mostanra már kihalt. Nevet nem adtak szegénynek. Illusztrációja egy morcos kardfogú tigris.
Tanzánia rejtélyes macskája, a numda. Nagytermetű, szürke alapszínű, csíkos. Utoljára az ötvenes években látták.
A marozi, ikimizi, ő Kenyában ijesztget. Fekete színű, az átlagnál kisebb oroszlánféle. Ezt el tudom képzelni, egy melanisztikus, kistermetű oroszlánfajta nem teljes képtelenség.
Warracaba, Venezuela. Kisebb testű, macskaszerű állat, falkában él. A rajzon inkább kutyának tűnik.
Onza, ezzel már többször foglalkoztunk.
Angliai nagymacska, többen látták. Elképzelhető, hogy cirkuszból szökött feketepárduc.
A 34 oldalon arról írnak, hogy Ontarióban 20025-ben egy nyaralót nagylábú tett tönkre, Egy tévéstábot, ami a helyszínen forgatott, valaki-valami megdobált Állítólag jó pár ilyen eset volt, de nem hibáztatom jeti barátunkat. Ki szereti, ha betolakodnak az életébe?
Bocsánat, kissé hosszú voltam, de adott volt a téma.
Most olvasom a Galaktika 353 számát. A vastundra ímű elbeszélésben futólag említik a mamutokat. Az 58 oldalon megemlítenek egy bizonyos, Rettegett Iván idejében élő kozák hetmant, Jermákot, aki megemlíti, hogy a katonái nagy, szőrős elefántokat láttak, ezeket a helyiek megölték és elfogyasztották.Egy Gallon nevű francia utazó 1918-ban, Vlagyivosztokban beszélgetett egy öreg vadásszal, aki azt állította, hogy hét napon át követte egy hatalmas állatpár nyomát. A lábnyomok hatvan centi átmérőjűek lehettek. Amerre jártak, utat törtek maguknak a rengetegben, a fák ágai vagy három méter magasan letöredezek. Amikor utolérte őket, szőrös elefántokat látott, barna szőr lógott rajtuk, elől rövidebb, hátul hosszabb, és óriási agyaraik voltak. Azöregeg vadász, aki egész életét az erdőben töltötte, fiatal korában látott egy képet az elefántokról, ezért tudta így leírni őket.
Igen, könnyen lehet, hogy ez történt. Nemcsak az élő, hanem a kihalt álltok között is bőven akad olyan, amit még nem azonosítottak, illetve senki nem ásta ki őket, holott egyik-másik szép nagy volt, lásd Argentosaurus.
Az is lehet, hogy a mokele már kihalt, de a legenda tovább él. Én nem hiszem, hogy minden ilyen bennszülött esetnél csakis hazugság/mitikus lény. Bár érdekes, hogy az afrikai régiókból elég sok "ős"lényszerű állatról beszélnek, vagy nagy testűekről.
A könnyebb végén kezdem: a magyar kriptideket valószínűtlennek tartom. A mokele-mbele létezése elképzelhető, de elgondolkodtató, hogy ha egy állati populáció száma bizonyos darab alá csökken, szinte biztos, hogy kihal, ha másért ne, a beltenyésztés miatt. A tengerek is jó néhány meglepetést tartogatnak, a DNS-vizsgálat megkönnyítheti az állat meghatározását.
A más dimenziók létét nem tagadom, hiszen nem vagyok fizikus, csak érdeklődő laikus. No, az lenne csak az igazán érdekes! Ráadásul a másik része is érdekes lehet, meg kéne írni: az n+1 dimenzióban felbukkan egy strucc. Vajon mit szólnának hozzá?
Bevallom, mind a kobrát, mind a tigrist szívesebben látom természetfilmen, illetve állatkertben, mint a saját kertemben. Gondolom, vagyunk még így pár tízezren.
Nahát, nahát! Nem írja, telihold volt-e vagy sem? Lehet, hogy a Bray úti bestia látogatott el hozzánk?
Eddig már láttak kobrát (azóta sem bukkant fel, nem hinném, hogy bárki hiányolja) tigrist (egy szép nagy, csíkos kutya és egy füllentős kisfiú) úgyhogy ez újdonság.
A július havi UFO-magazin 4. oldalán egy rövidke cikk, miszerint a nepáli hadsereg egyik alapegysége április 9-én a Makulu alaptábor közelében nagyméretű lábnyomokra bukkant. A nyom 81 centi hosszú és 31 széles, le is fotózták. Sajna, a leközölt kép akkora, mint egy kröm, ebből semmit nem tudok kivenni.
A június havi UFO-magazin a mi témánk szempontjából érdektelen. A Rejtélyek világa viszont kriptozoológiai mellékletet közöl, hosszan foglalkozik a tengeri kígyóval. sok újdonságot nem tudok meg belőle, de elég jó összefoglalás.
Egy áruházban jártam, ott lapoztam bele a Hihetetlen magazinba. Egy idő óta nem veszem, kicsit túlzás nekem, amit írnak. Nos, volt egy cikk a félig-meddig mitikus állatokról, de a felsorolt lények jó része inkább mitikus volt, mint kriptid. Az egyetlen kivétel a skóciai óriásvidra története, de ezt már sokszpr és sok helyen taglalták. Volt cikk egy állítólag mesterségesen előállított állatról, de nem hinném, hogy sok valóságtartalma lenne, a húszas években nem nagyon tudtak egy ilyen lényt előállítani, no meg miért is tették volna. Ha mégis megtörtént, és elszabadult, elég gyorsan leszámolhattak volna vele. No meg annyira csak nem hosszú életű, hogy még a kétezres években is felbukkanjon.
Sikerült megszereznem a Hasznos Mulatságok sorozat Titkok és talányok kötetét. Eme kis füzetben - mely 1958-ban jelent meg - helyet kapott Nessi, az esetleges túlélő Mammutok, valamint a Yeti.
A május havi UFO magazinban két rövidke cikk is a mi témakörünkbe tartozik. Az egyik a negyedik oldalon van, az állítólagos kölyök csupakabra egy bőrbetegségben szenvedő mosómedve volt. Volt, mert már elpusztult szegényke. A neve is érdekes: Dobby, ezt a Harry Potter egyik szereplőjéről kapta.
A másik egy olvasói levél, a 47. oldalról, ebben régi barátunk, Nessie szerepel, csakhogy ezúttal kirándult a skóciai Oich folyóba. Egy másik észlelés egy Philips nevű személytől származik, ez azért érdekes, mert az illető azt állítja magáról, hogy úszott már delfinekkel és bálnákkal, tehát ismeri ezeket a lényeket. Fénykép is készült róla, de nem valami meggyőző. Tavaly, december 13-án látta a lényt, mintegy hat méter távolságból nézhette.
Nekem kissé túlbonyolítottnak tűnik a cikk, de lehet, van benne igazság.Egy idő után már kínos lehetett azt mondani, hogy megyek és lepuffantok egy csomó állatot. Viszont a tudományos kutatás, az mindjárt más. Az is érthető, hogy egy zűrös helyzetbe nem szívesen mászik be egy mégoly elszánt kutató sem. Elvégre, ha felfalja egy mokele-mbele, az legalább stílszerű. No de hogy lepuffantsa egy orvlövész, az nem.
Ami az Istár-kapun látható ábrázolást illeti, nekem inkább növényevőnek, mint ragadozónak tűnik. Ezzel persze nem kívánom lebecsülni, a kafferbivaly csöppet sem lebecsülendő ellenfél.
A legújabb UFO-magazin 21-22 oldalán Dinoszauruszok a XXI. században címmel kétoldalas cikk található. Jó néhány olyan hír volt bene, ami számomra újdonság. Például 1883-ban, Bolíviában, a Rio Beni folyó partján vadászok elejtettek egy 12 méter hosszú, furcsa alakú állatot. A hír a Sciencefic American oldalain jelent meg. A helyszínen készült rajzok és fényképek az idők folyamán elvesztek.
1907, az Amazonas egyik mellékfolyója mentén egy német utazó és társa óriási lábnyomokat láttak. Estefelé egy nagyméretű élőlányt láttak, rálőttek, el is találták, de a lény elment. A leírásuk alapján a Diplodocusra emlékeztetett.
Frissebb hír, éspedig az Atacama sivatagból. 2004-ből. Herman Cuevas és családja két óriási gyíkot látott az autóút mentén. Ugyanezen az útszakaszon mások is láttak valami hasonlót.
Most kezdtem el egy könyvet olvasni. Adam Rutheford: Minden ember rövid története a címe. A 37-ik oldalon találtam egy lábjegyzetet, kissé rövidítve írom ide.
Ejtsünk néhány szót a kriptidekről.
Évszázadokon át keringtek legendák a velünk élő, emberszerű élőlényekről, jetikről a Himalájában, a sasquatchról Kanadában, a barmanouról Délkelet-Ázsiában, a mananangallról a Fülöp-szigeteken, a yovie-ról Ausztráliában, a nagylábúról és sok más lényről az USA-ban.
Flores szigetén is van egy legenda, egy majomemberről az Ebu Gogóról. Csábító, hogy a kihalt Homo florensis maradványait összekapcsolják ezzel, de valószínűbb, hogy ez az orang pendek legendájának helyi változata.
A mai napra ennyi, ha a könyvben további olyasmire bukkanok, ami a témánkba vág, majd megírom.
A február havi UFO-magazin, illetve Hihetetlen a mi témánk szempontjából érdektelen, Igaz, e utóbbiban hosszú cikk van azon álltokról, amik kimaradtak Noé bárkájából, de a griff, az egyszarvú vagy a főnix inkább a mitológia, mint a zoológia témakörébe tartozik.
A január havi Hihetetlen 73 oldalán egyoldalas cikk. Ebben azt írják, hogy Linné látott két élő sellőt. Idézem: Egy barátomtól levelet kaptam, melyben arról értesít, hogy Leydenben (Hollandiában) két eleven sellőt őriznek és mutogatnak, amiket Brazíliában ejtettek fogságba. Azonnal a helyszínre utaztam, hogy szemügyre vegyem őket. Hosszú, selymes barna hajú, szép arcú lányok voltak, testük valóban halfarokban végződött. Fel-alá úszkáltak szűk medencéjükben, a szemük végtelen szomorúságot tükrözött. A bámészkodó emberek kenyérgombócokat és kis halakat dobáltak nekik, amiket néha elkaptak, néha hagyták a vízbe esni. A hableányok morgó, füttyögő hangokat adtak ki, hasonlókat a delfinekéhez. Az volt az érzésem, hogy társalognak. Elszorult szívvel mentem ki az épületből, kínzott a gondolat, hogy itt emberek tartanak fogságban embereket, ráadásul mutogatják is őket.
Sajnos, Linné arról már nem tudósít, mi lett sellők további sorsa.
Viszont Jütkandban találtak egy testet, amit sellőnek véltek. Linné izgatott lett, de mielőtt odautazhatott volna, már hamisítványnak kiáltották ki. Ezért aztán Linné eltekintett az odautazástól, holott lehet, hogy a részletes vizsgálat nem lett volna érdektelen.
Köszönöm a cikket! Nekem inkább mitikus lénynek tűnik a "repülő ember", no meg nem hinném, hogy egy viszonylag kis szigeten az óriáshüllők megfelelő táplálékot találjanak maguknak. Kivéve persze, ha a tengerben élnek, és csak időnként látogatnak a partra.
Ami Új-Guineát illeti, még sok érdekes állat kerülhet elő.
Tegnap egy könyvtári kiárusításon megvettem John Canning: Talányok, titkok, rejtélyek című, 1994-ben kiadott könyvét. Ebben foglalkozik Nessie-vel, illetve a jetivel. viszont százszor említett dolgokat ír meg újra, semmi újdonság nincs benne. Ugyanez vonatkozik a többi cikkre is. Azért a bibliográfiába besorolható, ha eddig nem került volna oda.
A december havi Hihetetlen ismertetése következik. A 84-85 oldalon van egy cikk a Jersey-i ördögről. A leírások, illetve képek alapján nem tűnik reális élőlénynek, inkább valamiféle démonnak. Szerencsére az ismertetés sem foglal állást ebben a kérdésben.
Az UFO-magazin a mi témánk szempontjából érdektelen. A címlapon december-januári szám szerepel, ezért legközelebb csak februárban fog megjelenni.
Az esedékes Rejtélyek világában két olyan cikk van, ami kissé a témába vághat. Az egyik egy rövidke beszámoló a 9 oldalon, a cím szerint Afrikában furcsa élőlényeket öltek meg. Elég pontatlan, hiszen Afrika szép nagy. Viszont kiderül, hogy ez Lethabongban történt. (Tudnám, hol van). A rejtélyes élőlényeket úgy határozzák meg, mint a macska és a patkány keverékét. Szerintem egyszerűen balsorsú macskák, a ház tulajdonosai pedig ostobák, nem is kicsit.
A 40-41 oldalon a sellőkről írnak, de semmi újdonságot.
Sajnálattal közlöm, hogy miután ennek a lapnak a színvonala a bulvárnál is bulvárabb, abahagyom a vásárlását. Legföljebb bele fogok lapozni.
A november havi UFO-magazin a mi témánk szempontjából érdektelen. A Hihetetlen közöl egy rövidke cikket a 6. lapon az legnagyobb madárról, a Vorombe titanról, ami ezer évvel ezelőtt halt ki. Sajnos, azt nem írja, hogy élő példányt is láttak, vagy láthattak. A 84-85 oldalon egy cikk a varázsos szirénekről. Sajna, összekeveri a szirént és a sellőt, továbbá a közölt kép csöppet sem meggyőző.
Amennyire megítélhetem, angol nyelvterületen valóban népszerűbb a téma. Viszont el kell ismernem, lényegesen valószínűbb, hogy Afrikában vagy Alaszkában tűnjön fel egy kriptid, mint Dániában vagy Svájcban.
Az utolsó mondattal maradéktalanul egyetértek! Nem tudom megítélni, mit láttak a szemtanúk, de nehéz elhinni, hogy egy ekkora élőlény (ráadásul lakott helyen) csak ilyen ritkán tűnjön fel.
Ugyan, dehogy! Ez alighanem vicc. A "nyuszifarkúság" a japán bobtail, illetve a manx (man-szigeti) macskák esetén fajtastandard. Persze, szegény jószágnak furán áll a mellső lába, de ez egyéni hiba. Remélem, a szombati macskakiállításon legalább egy példányt láthatok belőlük. Mármint a kurillian bobtailból.
Az UFO-magazin 4-5 oldalán három aprócska hír. Örömmel közlöm, hogy a skót Természetvédelmi Ügynökség 2001 óta készen áll Nessie fogadására. Ha a kutatók megtalálják, vegyenek tőle DNS-mintát, majd eresszék vissza! Még egy rövidke cikk az állítólagos csupakabráról, ezúttal Minnesotában járt és lefilmezték.
Továbbá Angliában is látták a jetit, méghozzá egy vonat ablakából. Az észlelő olyan 70-100 méter távolságból figyelte meg, amint békésen bandukolt. Vannak némi kétségeim aziránt, hogy lehet valamit ilyen távolságból és a mozgó vonatról alaposan megfigyelni.
Ami a Hihetetlen magazint illeti, rövid, de annál aranyosabb hír a 7. oldalon. Egy kriptozoológus beperelte Brit-Kolumbia kormányzóságát, amiért nem hajlandó elismerni a nagylábú létezését, ezért aztán nem lehet védett fajjá nyilvánítani. Érdekelne a per végeredménye.
Rejtélyek világa, augusztus-szeptember havi szám, 65 oldal. Itt az izlandi tavi féregről írnak, ami a Lagerflót-i tóban szokott felbukkanni, a helyiek és a turisták is többször látták.
egy rövidke cikk a New Jersey-i ördögről, de a leírás inkább egy démonra, mint egy kriptidre emlékezet.
Az augusztus havi Hihetetlen, illetve UFO magazin a mi témánk szempontjából érdektelen. Szó esik ugyan a vendigóról, de ez inkább mitológia, mint reális élőlény.
Köszönöm, hogy felhívtad rá a figyelmet, megvettem, egyelőre csak átlapoztam. Úgy tűnik, elég sok témával foglalkozik, elég felületesen. de azért alaposan is át fogom olvasni. Aminek nagyon örülök, az a kép a boirostyánszobáról, ez alapján csodaszép lehetett. Illetve a helyreállított most is az.
Igen, így van. Érdekes, de nem ártana tudnom, milyen forrásokból dolgozott. A Jeti, jeti című könyvében bővebben ír erről, majd megnézem, említi-e. A Hihetetlen magazin 7 oldalán egy nyúlfarknyi cikk arról, hogy New Yerseyben lévő Pine Barrens erdőben egy piknikező házaspárt megtámadott a nagylábú. Amikor menekültek, egyszer-kétszer ráütött az autójuk tetejére. Meg tudom érteni, égül is ki szereti, ha az udvarában idegenek táboroznak? Az autóra került szőrcsomókat beadták vizsgálatra.
Kissé humorossá teszi a cikket, hogy illusztrációképpen egy Big foot area feliratú tábla van lefényképezve.
Az angol nyelvtudásom finoman szólva is hiányos, ezért csak a képekből indulhattam ki. Bizarrnak bizarr, azt meg kell hagyni. Nagy termetű ragadozó vagy növényevő nem nagyon élhet hosszabb ideig sivatagban, ott kevés az élelem meg a víz. Ha viszont démon, akkor tény s való, elég ijesztő.
Nekem sem, de a sárkány fogalma is változott az idő során, ráadásul más a kletei, és más a nyugati kultúrkörökben. Az ábra leginkább egy krokodilra hasonlít, amit leírás alapján ábrázoltak. Ha megnézed a Kolozsvári testvérek Szent György szobrát, ehhez hasonló.
Vagy két éve a Petőfi Irodalmi Múzeumban volt egy sárkánykiállítás. Ezen persze az ábrázolásokat értem. Egy kocsmacégéren már kb. akkora volt a féreg, mint egy vizsla, de mancsokkal ékesített hernyónak tűnt. Ehhez képest György és a lova eléggé aránytalannak tűnt.
Az orosz ikonokon is egy átlag férfi, kétméteres lovon, háromméteres dárdával bököd egy rémült gyíkocskát. Legszívesebben rászólnék, hogy hagyja már abba az állatkínzást!
Köszönöm! Kezdem gyanítani, hogy a szörnyek alatt pl. a kajmánokat érti, elvégre az is nagy és gyík. Vagy legalábbis hüllő. Viszont először elolvasom a könyvet, aztán jöhet a kiegészítés.
De itt egy pdf fájl úgy látom sokkal több oldala van mint a magyar könyvnek. Persze ez szerkesztésnek, fordításnak stb. is betudható, tehát nem tudom hogy ebben benne vannak-e a lények, mert metszetet nem látok benne:
Kezembe került egy 1964-ben kiadott könyv, a címe: Jean de Léry utazása Brazília földjére (Jean de Léry d'un voyage fait en la Terre du Bésil). Az utazás 1557-ben történt, az utazó hugenotta prédikátor volt. Az előszóval kezdtem, egy mondatot másolok ide belőle.
Kihagytuk azokat a fejezeteket is, melyekben - talán a korabeli olvasók érdeklődésének felkeltésére - sohasem létezett állatokról, szörnyekről és fantasztikus növényekről írt.
Azt hiszem, nem is kell említenem, hogy nem értek egyet a szerkesztővel.
Miután nem tudok franciául, hiába tudnám megszerezni. Tud róla valaki valamit?
Űgy veszem észre, nagylábú barátunk divatba jött. legalábbis én elég sokszor összefutok vele. Sajnos vagy sem, de a hírekben, újságokban, könyvekben. Ezúttal az ATV műsorát néztem tegnap, dél körül, ott is szó esett róla. Tippeltek, kicsoda-micsoda lehet.
Az első tipp, hogy valami kísérlet. Ez nem valószínű, hiszen már az 1800-as években láttak iylet, amikor azt sem tudták, mi az a DNS, és nem hiányzott nekik.
A második, hogy UFO-ból szállt ki. Ez sem túl hihető, hiszen elég feltűnőek, nem tudnak gond nélkül megfigyelni. Viszont megmagyarázná, hogy miért tűnnek fel a világ különböző pontjain.
A harmadik: új, ismeretlen főemlős.
A negyedik: Új, eddig nem ismert emberfaj (lásd Homo florensis.)
Az ötödik: Eddig ismeretlen medvefaj.
Több nem volt, legalábbis akkor nem, amikor néztem.Pár másodpercig mutatták a Montaukban partra vetődött, ki tudja micsoda élőlényt. Papagájcsőrű kutyának hatott, viszont a térdizületei nem kutxára vallottak, úgy hajlottak, mint az emberé. Na, ott viszont van a közelben egy titkos létesítmény, ahol állítólag ilyen kísérletek folynak. Na de hogy miért jó nekik egy ilyen torzszülött?!