Amiben tanácstalan vagyok: Hogyan bánjak a majd tavasszal kihajtó szemekkel? Hagyjam, hadd nőjön vagy csippentsem vissza őket? (egy függőleges ágon vannak és termőkart szeretnék belőlük nevelni)
Megpróbálhatod a dugványozást is, de ha tavasszal kibontod a hajtások tövét és az eredési helyükhöz közel körbetekered réz vagy aluminíum dróttal (vagy kábelkötegelő, szigetelő szalag stb.) és a kötés fölött kicsit meghasogatod a kérget, majd visszatakarod és locsolod nyáron, akkor jövő őszre nagy valószínűséggel meggyökeresednek.
Ha nyáron megnézed, hogy melyik gyökeresedik, akkor azt már alvóra is szemezheted.
Már régóta foglalkoztat az oltás és a szemzés témája...
Vannak nekem kajszibarackfáim, amiknek az alsó részüktől vadhajtások törnek fel. Az lenne a kérdésem, hogy a vadhajtásokat érdemes lenne-e fásdugványozással szaporítanom, amik alanynak jók lennének? És, hogy melyik oltás és szemzés módszer a legajánlatosabb a kajszibarackoknál?
Valakinek igértem tavasszal egy cseresznye fácskát. Nem sok maradt meg de tartanám magam az igérethez csak sajna nem tudom ki volt az. Azt sem tudom melyik topicban. Ha akinek igértem emlékszik még rá az keressen meg a címével hogy lombhullás után küldhessem!
Cserébe már adtál! :-) Írni fogok egy listát hogy miből van nekem hátha másnak is kell valami ezen felül, akkor jelezz majd és akkor jegyzem ki mit szeretne.
Bár én már nem akartam kuncsorogni senkitől vesszőt,ezt a szilvát annyiszor látom mostanában / :))/ ,hogy gondoltam kérnék én is egy vesszőt ,ha lehet.Cserébe most már elég sok fajtát tudok adni.
Hamár ide írtam véletlenül akkor itt fúzöm még hozzá hogy az volt az érdekes hogy mikor még teljesen éretlen volt, totál zöld és kemény, megkóstoltam, és akkor sem volt savanyú.
Ez pedig egy mirabolán és egy "Szent István" szilva levele:
Teljesen magvaválló, könnyen és szépen fejthető. A magja sem nagy. Biztos hogy magról kelt mert akinek a telkén van, soha nem járt faiskolába, azt sem tudta mi az. Sok szilva kelt neki minden felé, ami a kerítésbe nőtt mind meghagyta hogy erősítse a drótot, tehát ez egy gátban van sok más fajtával, de ilyen csak ő van egyedül.
Milyen jó, hogy én szeptember 4 után szemeztem csak :D Nekem nem hajtanak sehová! :)) Még ma is szemeztem! Ugye nem lesz gond velük, hogy ilyen későn csináltam??
Én szerencsés vagyok mivel a munkámban használok fekete, fehér, kék , zöld/sárga, pitos szineket, így van itthon bőven. Sárgát is veszek néha és zöldet is.
Jók a különböző szinek, mert akkor a szín jelölheti a fajtát is.
2 hete szemeztem vadmeggybe Germersdorfi és linda szemet és már leestek a levélnyelek. Teljesen kezdő vagyok azért van kérdésem. Ha leesett a levélnyél akkor sikerült a szemzés vagy még nem biztos? Télre van valamilyen teendő még vele? Köszönöm szépen a választ.
Csak a színe...egyébként én csak szigszalagot használok,nekem az a legpraktikusabb...kár ,hogy mostanában annak is leromlott a minősége /vékony,jobban nyúlik.../
Yes ! :))) ...csak olyan színt ami nekem kellett volna /sötét/ véletlenül sem tartottak a vaskereskedésben :(.Így idén fehér,sárga és zöld volt a sláger szín/ek.