Valami rendszerhiba miatt nem tudok belépni a leveleimhez a primpostára, de amint sikerül, elolvasom, ami holnap lesz. De itt vannak az infók:
Megmértem az átmérőt, 68-as, és teljesen sima a dugattyúk teteje, rá lehet fektetni a tolómérőt. Akkor ez Skoda 105 lesz.
A hüvelyekben benne van a dugattyú, mind a négy külön papírba csomagolva, és egy külön zsírpapírba tekerve 4 dugattyúcsapszeg, meg egy másikba külön a 4x3 db gyűrű.
Abban tudsz segíteni, hogy hogyan tudom őket megkülönböztetni? Le is tudom fényképezni, ha szükséges. Holnap megnézem, csak mit nézzek vagy mérjek meg rajta pontosan.
Fatherom megvált a '82-es Skoda 120-asától. :-( Szép állapotban volt, dehát 18 év használat után megérett a cserére...
Megmaradt belőle egy-két dolog, ami esetleg érdekelhet titeket.
Most jelenleg van egy sportkormány aggyal együtt, és egy fél évet ment karburátor. A sportkormányra 5000Ft-ra gondoltunk (természetesen aggyal együtt), a karbit pedig szintén 5000-re gondoltuk, mert egy új 20ezer körül van. Ennek semmi baja, idén még cserélték fathernak a régit, és nem kérdezték meg, hogy van-e, így 18ezerért vettek egy nem gyárit, úgyhogy a haja égnek állt. Így ez most megmaradt.
Köszönöm a válaszod! A hengerfejjel kapcsolatban még nem tudom mi legyen. Ha esetelg kéne akkor természetesen értesítelek. És még egyszer köszönöm a választ!
Bontottan 8eFt körül van (ha lehet kapni), felújítottan 18..20eFt.
"Át lehet-e alakíttatni úgy, hogy n igényelje az ólompótló adalékot?"
Nem igényli átalakítás nélkül sem...
"sok helyen olvastam, hogy egy kis egészséges kompressziónövelés sokat dob rajta. Tényleg?"
Igen.
"Tudomásom szerint a GLS-eken eleve nagyobb a kompresszió."
Igen.
"Semmi gond nélkül rakható a 120L-esre 120 GLS hengerfej?"
Igen, de azzal csak csökkented a kompressziót! :) A GLS-ben a dugattyú "púpossága" miatt nagyobb a kompresszió, de ehhez a hengerfejből ki van marva, hogy a dugó elférjen. Így az L-es motoron egy GLS hengerfej nagyobb kompresszió teret fog adni kisebb kompresszióval...
"És ha igen kb mennyi egy olan ára?"
Nem érdemes külön GLS hengerfejet keresni, egy gépműhely meg tudja csinálni a bemarásokat...
"Azoknak volt külön olajhűtőjük is. a 120-ason meg nincs Nem okoz gondot a nagyobb kompresszió ha nincs olajhűtő?"
Tudomásom szerint csak a 4 sebességes GLS-eket szerelték olajhűtővel, de szerintem arra sem kell. Az én motorom sem igényli az olajhűtőt (vettem egyet, de elcseréltem más alkatrészre, mert nem volt szükség rá), pedig 11.1:1-es kompresszió van a gyári 8.5:1-hez (GLS 9.5:1-hez) képest és a gyári 50 helyett 70 lónak az erejét kell lehűteni. Itt találsz róla leírást: http://gyuszko.fw.hu. Tuning skoda
"A másik a feneke nagyon lóg. Ha kicserélem gyári rugókra akkor megoldódig a probléma? Vagy létezik egy picit a gyárinál hosszabb rugó? Ha igen hol lehet beszerezni?"
Biztos segít az új gyári rugó is, de ha nem bízol benne, akkor lehet csináltatni erősebbet, én a Vörörsnél csináltattam.
Szia Starvakond!
Olajhütő nem volt gyárilag az összes GLS-ben, nem kötelező tartozék, csupán egy extra. A GLS-ben a dugattyú is más alakú (a teteje domború), ezért a hengerfej is olyan kialakítású, hogy elférjen benne, (homorú a szelepeknél a teteje) nem érdemes csak a hengerfejet kicserélni a kompressziónöveléshez, mert annak úgy szinte rosszabb lenne a sürítése egy 120-as sima blokkon.
Asszem lada első rugókat szoktak a skodik hátuljába tenni, hogy egy kicsit megemelje, mert az keményebb, de hallottam már rugókovácsolásról is, itt a gyárit nyújtják meg egy kicsit, hogy hosszabb legyen. Persze lehet, hogy egy vadiúj is hosszabb egy fáradt, használt rugónál.
Amúgy ha érdekel, nekem van bontott, de hibátlan 120-as komplett hengerfejem (szelepekkel, himbákkal, stb.) 5.000 Ft-ért odaadom.
Remélem tudtam valamennyit segíteni, de majd mások is kiegészítik. Benézhetnél a Skoda-Tuning fórumba is, oda többen írogatnak.
Üdv: Krisz
Új vagyok itt és azért írok mert sikerült hozzájutnom egy 120-as Skodihoz. A próbléma vele hogy a rajta lávő 105-ös hengerfej megrepedt. Hüvelyezni is kell. De a kérdésem kb mennyibe kerül egy jó 120-as hengerfej? Át lehet-e alakíttatni úgy, hogy n igényelje az ólompótló adalékot? sok helyen olvastam, hogy egy kis egészséges kompressziónövelés sokat dob rajta. Tényleg? Tudomásom szerint a GLS-eken eleve nagyobb a kompresszió. Semmi gond nélkül rakható a 120L-esre 120 GLS hengerfej? És ha igen kb mennyi egy olan ára? Azoknak volt külön olajhűtőjük is. a 120-ason meg nincs Nem okoz gondot a nagyobb kompresszió ha nincs olajhűtő? A másik a feneke nagyon lóg. Ha kicserélem gyári rugókra akkor megoldódig a probléma? Vagy létezik egy picit a gyárinál hosszabb rugó? Ha igen hol lehet beszerezni?
A fűtésradiátorba menő pipás cső , a felső ( csapos) csatlakozóhoz a vastag, meleglevegőt szállító bordázott cső mögött, vagy elött van elvezetve? Én agyszer cseréltem, és akkor csak a cső elött tudtam lehozbi, viszont így nem lehet visszatenni a műanyag takarólapot......
Az nagyon kókler karosszéria munkára vall, hogy a hátsó kerék feletti javítóívet a megrohadt elemre ráteszik, és nem kivágják. Szomorúan tapasztaltam, hogy nekem már 4 rétegű a kszni ott.....
Az a köténylemez része. Vegyél újat, ne kínlódja a bontottal. Ja és gyárit szerezz, ha nem akarod az utángyártottat 2-3 év múlva cserélni :-) 5-6000 Ft
Van egy felesleges Skoda S100L 1973-as forgalomból ideiglenesen kivont gkcsim. A család nem engedi, hogy tovább álljon az udvaron. Indítható, motor még nem volt megbontva, garantáltan 98000km-t futott. két éve áll az udvaron, le kell mosni, kasztni nincs szétesve, futómű is jó. Kuplungot 3 éve teljesen felújítattam, de elfolyt a kuplungolaj, nem emel ki, fel kell tölteni. Az utastér szép állapotú. Hiánytalan az egész, gyári régi dísztárcsák is rajt vannak stb stb. (természetesen vontatható, világítás, index, ilyesmi is teljesen jól működik, fék jó)
Szóval a lényeg, két héten belül el kell innét vinni, 20.000 ft-ot adnak a méhtelepen, annyiért szívesebben adnám olyannak, aki hasznát veszi.
Van egy Skoda 120-asunk, és az anyósülésen az öv nem elég hosszú, hogy rendesen beilleszük a gyerekkosarat/bébihordozót (menetiránynak háttal). Vagy a kosár sinjébe tesszük, és akkor nem tudjuk bedugni az öv végét a helyére, vagy felül rögzítjük, de akkor nincs a kosár sínjében.
Szerintetek hol lehet kapni hosszabb övet, vagy van erre speciális öv?
Mi Budafokon lakunk, ezért valami közeli boltot ajánljatok, ha tudtok.
Ha nem akarsz egyből tuningolni, de vannak elvárásaid, akkor 87 utáni 120GLS-t keress. 87 után széles futóművel készültek a faros skodák, a GLS pedig kicsit nagyobb kompresszióval (erősebb motor), és 5 sebességes váltóval, fordulatszámmérővel...
Főként az érdekelne, hogy az S és L jelölés mit takar. A másik dolog pedig, hogy Skoda vásárlás előtt állok és szeretnék egy kicsit informálódni. Illetve a 105-höz képest konkrétan mivel több a 120? Pl belsőben? Illetve még azt kérdezném, hogy az első szériés kereklámpások a második kocka és az utolsó kockalámpások között mik az alapvető különbségek? Illetve vásárlásnál szabad-e kereklámpásba gondolkodni vagy ez a kora miatt eleve kizárt? Mennyivel jobbak az 1983-tól gyártott modellek? Bocs a sok kérdésért.
Tiszteletem. Nekem az volna a kérdésem, hogy az S, L, LS, GLS felszereltségi szintek miben különböznek egymástól? Illetve a 105 és 120-as modellek között csak a motor a különbség? Előre is köszi a segítséget. P.Box