Keresés

Részletes keresés

quint Creative Commons License 2011.04.11 0 0 2978

Semmi gond, akkor Te nyugodtan fűtsd/hűtsd a házadat ólcsó kínai hősugárzóval :)

Előzmény: Mekk Elek ezermester (2976)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.04.11 0 0 2977

"akkor kár szólni a gázkazánnak, mire a hőátadó felületek felmelegszenek, már rég az ágyikóban szuszog Minta Márton egész családja"

Léteznek olyan fűtési rendszerek, amelyek "kiszámolják" az épület és a fűtésrendszer hőtehetetlenségét és előre megsaccolják, hogy mikor hány fok lesz a lakásban, ennek megfelelően előre-fűtenek**. Pl a minap pont a fűtőberendezésem helyiségében voltam, amikor az beindult kb egy(!) percre. Gondolhatod hogy ennyi idő alatt nem melegedett fel túl sokat a lakás (ennyi idő alatt a melegebb víz még el sem hagyhatta a berendezést :)

** ezek legolcsóbb megoldása az öntanuló termosztátok.

Előzmény: quint (2975)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.04.11 0 0 2976

"Ilyenkor például egészen jó, ha szólhat a hőszipkának, hogy pl. 26 fokos levegőt fújjon be, amit az átmeneti időszakban a leggagyibb levegős is megcsinál 3-as COP felett"

Ha a hőszivattyú 26 fokos levegőt fúj be, az azt jelenti, hogy a hőcserélő meleg pontjából kijövő mondjuk 18 fokos levegőhöz hozáadott 8 fokot.

A levegő egy fokkal történő felmelegítéséhez 0,000333 kWh energia kell.

Tehát 120 m3/h légmennyiség és 8 foknyi felfűtés esetén a hőszivattyúnk 320 watt hőt fejleszt, mondjuk 4-es COP hatásfok mellett, tehát a hőszivattyúnk ezen 320 watt leadásához mindössze 80 watt villamos energiát használ.

Most tegyük félre azt a kérdést, hogy egy fűtési szezonban hány olyan óra van, amikor mindössze 320 watt fűtés elegendő a ház fűtéséhez ;),

hasonlítsunk össze három fűtési lehetőséget:

- 320 watt fűtés előállítása gázfűtéssel (18 Ft/kWh): 6 Ft/óra, extra beruházási költség nulla forint, mert fűtés amúgy is kell a házba

- 320 watt fűtés előállítása olcsó kínai elektromos hősugárzóval: 16 Ft/óra, extra beruházási költség 5 eFt

- 320 watt fűtés előállítása fent említett hőszivattyúval (energiafelvétel 80 watt villany): 4 Ft/óra, extra beruházási költség mondjuk fél millió Ft

Ha az óránkénti forintokhoz hozzáadod a hozzá esetleg szükséges extra beruházás egy órára eső összegét is, akkor igen érdekes eredmények fognak kijönni :)

Előzmény: quint (2975)
quint Creative Commons License 2011.04.11 0 0 2975

Azért Minta Márton belefuthat még néhány más helyzetbe is. Például hiába nyeri vissza a hő akár száz százalékát is, akkor is kellene egy kis fűtés :) Például átmeneti időszakban napközben a szoláris nyereség bőven fedezi a hőigényt, este viszont jó lenne egy kis meleg. Ha padló vagy falfűtés van, akkor kár szólni a gázkazánnak, mire a hőátadó felületek felmelegszenek, már rég az ágyikóban szuszog Minta Márton egész családja. Ilyenkor például egészen jó, ha szólhat a hőszipkának, hogy pl. 26 fokos levegőt fújjon be, amit az átmeneti időszakban a leggagyibb levegős is megcsinál 3-as COP felett, vagyis földgáz áron, de magasabb használati értékkel, mivel a reakcióidő ~nulla. De hasonló az eset igen nagy nyári melegben. Ilyenkor előfordulhat, hogy az éjszakai hőmérséklet is bőven 20 fok felett van, a folyamatos éjszakai üzem sem jelent lényegi hűtést, csak enyhülést a nappalhoz képest. Igen nagy házban is csodákat tud művelni 1-2 kW-nyi folyamatos hűtőteljesítmény a nappali órákban.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (2974)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.04.11 0 0 2974

"Rekuperátorhoz integrálnám utófűtésre."

Minta családunk legyen 4 fős, levegő igényük 4x30= 120 m3/óra.

Egy köbméter levegő egy fokkal történő felmelegítéséhez kb 0,000333 kilowatóra hőenergiára van szükség.

A fűtési szezon átlagos külső-belső hőmérséklet klönbsége legyen 17 fok.

A fűtési szezon hosza legyen 4800 óra.

Tehát Minta Márton családjának éves szellőztetési hőenergia vesztesége

120 x 0,000333 x 17 x 4800 = 3260 kilowattóra

Egy JÓ hatásfokú levegő hőcserélő viszanyeri ennek 80 százalékát, tehát a tényleges energia veszteség 652 kilowattóra/év.

Ami 18 Ft/kWh gázzal számolva évente 12 ezer forint, ebből lehet tovább spórolni hőszivattyú alkalmazásával.

Tehát a kérdés: képes vagy egy sok százezer forintos hőszivattyút beépíteni a szellőztetőbe azért, hogy ebből az évi 12 ezer forintból még lefaragj valamennyit? Jobb, ha tudod, hogy ez a beruházásod talán a Te életedben már nem fog megtérülni/ nyereséget hozni.

;)

Amik árnyalják a fenti adatokat:

- ha nincs hőszivattyú, a ventilátorok akkor is fogyasztanak némi áramot, ez évente kb 10-20eFt plusz kiadás

- nem minden hőcserélő 80 százalékos visszanyerési hatásfokú, ha gyengébb hőcserélőt alkalmazol, akkor értelemszerűen több lesz a veszteség (ekkor a beépített hőszivattyú 50 helyett mindössze akár már 30 év alatt megtérülhet ;) 

- viszont ha 80 helyett 90 százaékos hőcserélőt alkalmazol, akkor még ez a kevés veszteség is feleződik.

Tehát

- vagy olcsó (kis felületű) levegő-levegő hőcserélőt alkalmazol, plusz egy sok százezer forintos hőszivattyút,

- vagy mondjuk egy 80 ezer forinttal drágább hőcserélőt alkalmazol, hőszivattyú nélkül.

Az éves energia megtakarítás kb ugyanaz, a beruházási összeg meg nagyon nem ugyanaz... ;)

Előzmény: Siessetek (2973)
Siessetek Creative Commons License 2011.04.10 0 0 2973

Sziasztok!

Tud valaki nekem linket vagy hasonlót adni levegő-levegő hőszivattyúról? Nem klímára gondoltam, hanem ilyesmire:

http://www.nilan.dk/en-GB/Frontpage/Solutions/Domestic-solutions/Ventilation-with-heat-recovery/The-VPL-range/VPL-15-Top.aspx

Tulajdonképpen ennek a terméknek a konkurenseit keresem.

Rekuperátorhoz integrálnám utófűtésre.

haliholaci Creative Commons License 2011.04.08 0 0 2972

Teljesen jogos, de hadd védjem meg őket, én Szombathelyen élek, és ha ők nem volnának itt, szinte mindent úgy kellett volna rendelnem. Nekem még mindig kell, hogy lássam  amit akarok, hiszen legtöbbször nem is tudom, mit akarok. Egyébként mikor azt mondtam a honlapjukra,hogy egész jó, akkor az egyik srác közölte, egy fenét, és most már nagyon unják, hogy mióta készül.

De nagyon szimpik és segítőkészek voltak, pedig én aztán nem növeltem meg a forgalmukat.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (2971)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.04.07 0 0 2971

"Megkérdeztem az árát, aztán döbbenetemre hoztam 10 db-ot."

Mondjuk ha lennének árak is a honlapjukon, akkor időnként még talán el is adnának valamit.

Én legalábbis automatikusan levegőnek nézek minden olyan honlapot, amelyiken nincsenek árak: nem tartom gerincesnek azokat a cégeket, ahol a főnök aznapi kedve, vagy a zakóm/karórám/autóm alapján van megállapítva az aktuális árrés.

Előzmény: haliholaci (2969)
Pitylogós Creative Commons License 2011.04.06 0 0 2970

Nekem is olyan van csak máshonnan.

Már küldheted is az árajánlatot a cuccra: danby kukkancs "szabadposta" pötty hú

Előzmény: haliholaci (2964)
haliholaci Creative Commons License 2011.04.06 0 0 2969

Nem tudom mi a neve, ha megyek hozzájuk, megkérdezem. Ki volt rakva az asztalra, én sem kerestem volna. Megkérdeztem az árát, aztán döbbenetemre hoztam 10 db-ot.

fakeco:

igen, már többen mondták, de én ezt nem 300m3/órával szeretném használni, persze majd télen kiderül!

Előzmény: Mekk Elek ezermester (2967)
fakeco Creative Commons License 2011.04.06 0 0 2968

haliholaci

Remekul osszefaragtad a rendszert, 1 dolog ami szerintem problemas lehet, a viz oldali resz  alameretezettnek tunik.

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.04.06 0 0 2967

"Airventes horganyzott csőcsonk, 180 Ft körül volt darabja."

Köszi.

Mondjuk nem találom a honlapjukon... ez a neve, hogy "csőcsonk"?

Előzmény: haliholaci (2965)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.04.06 0 0 2966

Az a legfelső kép nem valami scifi-horror fimből van?

Amikor Mikrobi és barátja (Pixel) menekülnek a gonosz Heat Exchanger űrhajójából.

:D

Előzmény: haliholaci (2963)
haliholaci Creative Commons License 2011.04.06 0 0 2965

Airventes horganyzott csőcsonk, 180 Ft körül volt darabja.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (2962)
haliholaci Creative Commons License 2011.04.06 0 0 2964

Ez a Permanentes D3TH, alu hőcserélővel.

Előzmény: Pitylogós (2960)
haliholaci Creative Commons License 2011.04.06 0 0 2963

Sajna jól értetted, ezt végiggondolva igazatok van, akkor az zárva marad. Ma a fiammal beküzdöttük, már nem tudom kivenni, illetve nem érné meg kivenni csak a lezáróért. Annyira kicsi a helyem, hogy az egyik oldalt a berakás után kellett rászerelnem, hát nem volt egyszerű!

Előzmény: peterch (2959)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.04.06 0 0 2962

A cső-csonkok honnan/miből vannak?

Előzmény: haliholaci (2952)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.04.06 0 0 2961

"mert sajnos az elhasznalt levego csoveben idovel apro elszennyezodes keletkezik, ami taptalaja lehet barmilyen korokozonak, gombanak.:("

Plusz a kimenő levegő irányban ahová a hideg hőcserélőn kicsapódott víz gyűlik (csepptálca?), ott akár legionella és baráti köre is felbukkanhat. Habár maga a legionella tudtommal csak repülő vízcsepp (permet/aerosol) segítségével tud közlekedni, de ugyanabban a környezetben valószínűleg megteremhet akár levegőben szálló spórával terjedő akármi is.

Szóval a kimenő levegőt én sem keverném a bejövővel semmiképp.

Előzmény: peterch (2959)
Pitylogós Creative Commons License 2011.04.06 0 0 2960

Hé,

ez milyen gép?

Előzmény: haliholaci (2958)
peterch Creative Commons License 2011.04.06 0 0 2959

Szia !

A fenti munkad is megerdemel egy kalaplevetelt.:)   Jol meg oldottad es szerintem, ha legalabb 50C°-os vized lesz a csoben, akkor fogja hozni a format. Ra fog segiteni a levego homersekletere, alap szelloztetesnel erezhetoen.

Ami a by-pass-t illeti. Nem vagyok benne biztos, hogy jo otlet osszekotni az elhasznalt es a friss levego koroket, mert sajnos az elhasznalt levego csoveben idovel apro elszennyezodes keletkezik, ami taptalaja lehet barmilyen korokozonak, gombanak.:(   Igy az egeszsegre karos is lehet, a szagok keveredeserol nem is beszelve.

Vagy lehet, hogy nem jol ertettem az elgondolasod?

Udv , Peter.

Előzmény: haliholaci (2957)
haliholaci Creative Commons License 2011.04.06 0 0 2958

Pár fotó a vizes hőcserélőről!

Sajnos csak ősszel derül ki, volt-e értelme megépítenem, de nagyon klassz volt forrasztani!

Persze nekem csak a java jutott, egy barátom a munkahelyén kifúrogatta a lemezeket...

haliholaci Creative Commons License 2011.04.06 0 0 2957

Szia!

1., Szamitasok szerint jott ki a friss levego beszivo es az elhasznalt levego kifujo merete, vagy ugy voltal vele, hogy nem gond, ha gyorsabban aramlik ott a levego ?  :)

Nem, sajnos a tetőn eleve 100mm-es az átvezetés, így nem volt választásom. De mivel én még a legalacsonyabb fokozatnál is kevesebbel szeretném használni, talán nem lesz gond. De tegnap ment próbából pár órát,a legmagasabb fokozaton  inkább a bevezetés elosztója  lett áramlási hangos, így a géphez csatlakozó részét még kiszélesítettem. DEC flexicsövet vettem, nagyon jól csillapít, azon semmi nem jött át!

2., A kifujo es a beszivo csonkok kozt az a by-pass?

Az volt a gondolatom, hogy ha a két ágat összekötöm, és  fojtható lesz a két tetőátvezetőm, ki lehet kísérletezni mennyi friss levegő jöjjön be pl télen, hozzákeverve az elhasznált egyrészét az esetleges felmelegítésre. Illetve nyáron a felső két szoba talán már klímás lesz, a mi lenti pici hálónk nem, talán oda is el lehet így majd juttatni hideget, akkor nem lenne minden tető szabályzó teljesen nyitva, így nagyobb lenne a belső keringetés.

Előzmény: peterch (2955)
peterch Creative Commons License 2011.04.05 0 0 2956

Szia !

En mar megszoktam, hogy M.o.-on kell vasarolni technikai dolgokat, mert nalatok az olcsobb altalaban.:)   Igy volt ez mar regebben is, peldaul a rozsdamentes dupla mosogato,digesztor,induktiv fozolap , klima es most meg a muszer eseteben.  Meg jo, hogy barhol is vasarolok, mindig hazhoz jon pontosan idore.

Udv , Peter.

Előzmény: halaloszto (2951)
peterch Creative Commons License 2011.04.05 0 0 2955

Szia !

Le a kalappal, nagyon jol megcsinaltad !

Ket apro kis kerdes: 1., Szamitasok szerint jott ki a friss levego beszivo es az elhasznalt levego kifujo merete, vagy ugy voltal vele, hogy nem gond, ha gyorsabban aramlik ott a levego ?  :)

2., A kifujo es a beszivo csonkok kozt az a by-pass?

Udv , Peter.

Előzmény: haliholaci (2952)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.04.05 0 0 2954

"ebben az a perverz, hogy az uni-max az egy cseh ceg."

Mondok még perverzebbet: az uni-max rendszeresen kuldi nekem a papír katalógusukat (600 oldal), kb múlt héten megjött a legfrissebb, amiben benne van ez is (443. oldal 13.490Ft), csak még nem volt időm átlapozni :)

Előzmény: halaloszto (2951)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2011.04.05 0 0 2953

"http://www.uni-max.hu/foto/manuals/HU_AM4836V_01.pdf"

Végre egy hely, ahol nem csak homályosan célozgatnak arra, hogy van számítógépes kimenete is.

Mondjuk jó lenne megtudni, hogy a hozzá beszerezhető PC összekötő kábelekhez a kész windows-os szoftveren kívül vannak-e nyilvános hozzférési adatok esetleg driver Linux-hoz.

Előzmény: tutibor (2948)
haliholaci Creative Commons License 2011.04.05 0 0 2952

Sziasztok!

Végre elkészültek a légelosztók is, sajna csak így fér be a gép, majd teszek fel arról is fotókat!

Laci

halaloszto Creative Commons License 2011.04.04 0 0 2951

ebben az a perverz, hogy az uni-max az egy cseh ceg.

vajk

Előzmény: peterch (2949)
olvas0 Creative Commons License 2011.04.04 0 0 2950

van darabra is...

http://cgi.ebay.com/New-Digital-Wind-Speed-Gauge-Wind-Sport-Anemometer-/280414565448?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item414a02b448

nem 15 EURO hanem 20, de DOLLÁR!!! azaz valamivel olcsóbb is plusz nincs itthon pluszban postaköltség hogy hatfele küldözgessétek. Mindkettő ugyanonnan jön... :) Nekem is ilyen van szvsz teljesen használható.

EBAY: reg, klikk buy it now, és paypallal fizess, ha nincs regelj. vagy olyan kártyával is fizethetsz amin nincs mozgás se nagy zsé... fő az óvatosság.

Előzmény: tutibor (2945)
peterch Creative Commons License 2011.04.04 0 0 2949

Szia !

M.o.-on meg olcsobb, mint nalunk. Azt hiszem , megrendelem  nalatok.

Ahogyan olvasom ,ezen is be kell irni, hogy milyen a cso merete , igy nekem megfelel.:)

Udv , Peter.

Előzmény: tutibor (2948)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!