3 km eltérés: túra közben hol hordod a kütyüt, hátizsák mélyén/zsebben vagy vállpánton?
Az hogy akkucsere után pikkpakk bekapcsol az normális. Amikor túra elején bekapcsolod (régen nem volt használva) akkor le kell neki töltenie az egész almanachot (hogy melyik műholdnak melyik pillanatban mi a pozíciója) ez tart olyankor sokáig (ez is normális)
Köszönöm a válaszodat. Megnyugtattál afelől, hogy a Dakesz :-) "ilyen". Igazából nem nagy gond (mármint a mért távolság nem stimmelése), hiszen nekem csak segítőnek/irányítónak kell igazából, az, hogy mér/statisztikázik, az csak úri huncutságból jó utólag nézegetni. Tudom, hogy ez belépő modell, szóval kell valami funkciót hagyni a nagyobbaknak is. :-)
A tracket letöltve láttam, hogy egyszer csak vége van, a végcél előtt vagy 2 km -el... érdekes. Vétel lehetett, mert mielőtt kikapcsoltam a túra végén, még megnéztem az adatokat (össz. idő/km stb.) A memóriát, azt megnézem, majd ma, ha haza mentem melóból, de szerintem nem kéne, hogy tele legyen. Ennek az eszköznek csak egyféle a memóriája van? Úgy értem, PC-hez csatlakoztatva látszik vagy 8-900 mb. És ennyi, nincs külön valamennyi minimális RAM, mint az Androidos telefonoknál? Szóval a betelt memória erre a (igazából háttértárként használt flash) memóriára vonatkozik, ami kb. 8-900 mb?
olahtamas:
Köszönöm válaszodat!
A túra elején, a Kékesen kapcsoltam be. Igazából nagyon nehezen talált jelet, pedig tiszta volt az idő. :-) Nem tudom, miért nem látott műholdat. :-) Akkor nulláztam is mindent, majd a jel picit később jött meg. Menetközben egyszer cseréltem akkut, mert kezdett nagyon lemerülni, de akkor megálltam (nem mozogtam), kikapcsoltam, csere, majd vissza kapcs. Szinte egyből lett jel! (erdőben voltunk pedig, de nem volt felhős az idő) És szépen mutatta a megkezdett utat és folytatta is...
Nekem ilyen van (Dakota 10), ritkán trackelek vele, de még nem volt vele baj soha. A magassági adatai szoktak inkább érdekesek lenni, de azok az online térképeken is azok.
Bejártuk (ismét) a vidéket, vagyis annak egy ritkábban járt részét.
A stratégiai okokból Csehszlovákiának ítélt Somoskői vártól indulva a szlovák tanösvényen az 1946-ig magyar használatra engedélyezett Macskalyuki kőbányáig, az egykor Krepuska Géza által üzemeltetett kisvasút nyomvonalán.
A szlovákok szépen rendben tartják a környéket, információs táblák, felújított korlátuk, turistautak, és egy remek kis ajándékbolt is van a vár bejáratánál, belépődíj van ugyan, de forintban is lehet fizetni, 1.5 euró.
Impressziók képekben:
1. vár a határon
2. ajándéktárgyak, tök jók, igényesek.
(De miért a szlovákoknak kell hogy ez eszébe jusson? Nálunk alig van ilyesmi)
1. kamenné vodopád, azaz a híres, íves megszilárdulású bazaltömlés
2. kamensko more, kőtenger, folyamatos mozgásban, nem marad meg rajta növényzet
1. északi zöld 2. forrás, bővizű, finom, idióta figyelmeztetés hogy "nem iható" sehol, nem is kell
(Kérdés a jelzésfestőkhöz: ez a módszer nem egyszerűbb?)
Emlékmű a kisvasútnak, itt volt a vámház is
A sokadik "Derenk". Egykoron 48 ház állt itt, iskolával, bolttal, kultúrházzal.
Mára ennyi maradt a kis bányászfaluból
szomszédvárak.( Második képen jobbra a Bazalt Panzió )
Macskalyuk-macskakő...
"Közeli helyeken
dombokon, hegyeken
Kibelezett kőbányák
üregében... "
Plusz még két túraajánló, még két mozgalom, bár sokan ismerik:
Készülhettek a Bányász-körútra is, van minden, majd írok mailt.
off
Ja, és neked köszönhetek egy szuper vasárnap délutáni kis túrát a családdal Somoskő-Macskalyuk-Sátorosbánya (végig SK) környékén, mert tulajdonképpen miattatok indultunk el, és lám, mi lett belőle...:-)
Szombaton sikeresen megcsináltuk felesègemmel a Kèkestető-Sirok szakaszt. ☺Mit is lehet mondani? Ma mèg a guggolás nem nagyon megy ☺! Hihetetlenül szèp szakasz ès nekem ez volt az egyik rákfenèje az útnak, mert állandóan meg kellett állni nèzelődni/fotozni/videozni. Kèsőbb pedig a három tèrd dagasztó hosszú, meredek lejtők fogtak vissza időben. Szóval olyan siralmas időt "futottunk" (bár ezt a szót használni barokkos túlzás ebben a szövegkörnyezetben☺),hogy le se merem írni az átlagunkat. ☺
Legalább 10 túrázóval találkoztunk (viccesen írhatnám "futottunk össze", ha nagyzolni akarnèk ☺), volt aki kutyaval túrazott ès szinte tènyleg futott, voltak párban ès egyedül is. Meglepetèsemre Sirok felől is többen jöttek, sőt elhültem azon (minden elismarèsem ellenère!), hogy találkoztunk egy egyedüli, idősebb hölggyel is, szintèn a durvább oldalról közelítve!!!
A logisztikáról annyit, hogy mi pèntek dèlután/kora este mentünk Sirokra, a kempingben megszálltunk faházban (szombat hajnalban a kocsi +2 fokot mutatott), szombaton a siroki Coopnál parkoltunk ès az 5:25 ös busszal mentünk Mátraházára.
Az út nagyon szèpen jelzett, gps nèlkül is nagyon jól járható. Pecsètek rendben. ☺
Kicsit of kèrdès a vègère:aki használ Garmin Dakota 10et, attól kèrdezem, hogy az termèszetes jelenség e, hogy menetközben jóval több (3al) a megtett km-ek száma,míg a letöltött gpx fileben a Mapsource már kevesebbet mutat?
Illetve másnak is fordult e már elő,hogy nem rögzit tracket a gps. Valamièrt az utolsó kb. 2 km t nem trackelte... 😮
Pedig ez egy full szabványos kilátónak tűnik, biztos nem maszek csinálmány. Mondjuk ettől pályázati/közpénzből még simán felépülhetett, aztán körbezárta gyorsan a terület gazdája... :/
Terveztük, mármint a hosszú baradla túrát, illetve a speciális túrát, ami szinte mindent érint csak nagyrészt járda nélküli szakaszokkal. Van a honlapon egy kalandtúra menüpont ahol lehet csatlakozni csoportokhoz, ami jó, mert nem egyszerű összeszedni néha még azt a 10 embert sem ami az induláshoz kell :)
Túl rövidek. Egy két napos szakaszt tizenpár percben szerintem nem lehet bemutatni. Így meg tényleg csak bele-belekezdenek valamibe, de nem az igazi. Bár gondolom, az időtartamról nem ők döntenek, hanem az index.
Én már annak is örültem, hogy a borzalmas és borzalmasan hangos zenét elfelejtették. A képi világ meg szerintem rendben van, látványos.
Egy kép egy magánkilátóról a RP_DDK mellett Kistótváros fölött. A kilátót már több mélyen tisztelt túratársunk (Hörpölin,Hadidoki)megemlítik leírásaikban,így meg sem próbáltunk közelebb jutni hozzá. Vajon ki és mire használja ezt az építményt,mely egyébként egy egykori falu területén fekszik. Egyébként Kistótváros földi halandó számára szinte megközelíthetetlen. A terület kerítéssel elzárt,a bevezető aszfaltos út pedig sorompóval van elzárva. Mai magyar valóság.
Szentkatalin és Abaliget felett azt tapasztaltam,hogy a Kék nyomvonala le volt kaszálva,így a korábbi dzsindzsás rész megszűnt,könnyen járhatóvá vált. Nem tudom,hogy ez a véletlen(helyi gazdák( vagy már a ranger-ek keze nyoma? Mindenesetre érdekes.
Talán túl elkapkodva, nagyvonalúan mutatnak be egy-egy kalandot. Például attól, hogy sátorban aludtak, még nem éreztem annak ízét. (Ha mondjuk egy színházban kiírják egy táblára: "Ez egy erdő", még nem érzed magad erdőben.)
Persze ez szigorúan az én véleményem, és nem akarom rontani azoknak a kedvét, akiknek tetszik.
Nekem ez a rész még kevésbbé tetszett, mint az előző epizód. Nem biztos, hogy a készítőkkel van a baj, egyszerűen ez a stílus és a természetjárás nekem nem fekszik össze.
A kápolna sajna többnyire zárva van..még akkor is amikor nyitva kéne lennie..legalább is én direkt pénteken mentem mert meghirdették hogy a falu napok alkalmával nyitva lesz..aztán mégse...
Írottkőtől egy darabon a RP-DDK-n jöttem le, aztán kék kereszt (korábban kék forrás). Velem tényleg szép, szerintem ott van az ország legmenőbb becsületkasszája, egy fából faragott oldalkocsis motor képében :)
Én mindenképp Velemet javaslom,mert szerintem szebb.(Ha marad időtök,akkor nézzétek meg a kápolnát és a Kék emléket,mert szinte egymás mellett vannak.)Plusz ha majd nekiállsz a RP-DDK-nak,akkor az úgyis Bozsok felé megy...:)
Tényleg, ezt még akartam kérdezni, hogy lefelé Velem, vagy Bozsok felé javasoljátok? Én úgy látom, Velem felé rövidebb, de egy ismerősöm Bozsokot mondta.
hobo-bobo: Köszi a képeket, meg az ajánlásokat, ha már érzem, hogy tényleg beleférek az időbe, okvetlenül nézelődni, és gyönyörködni fogok. A Kendig-hegyi kilátás ugyancsak vonzó. :)
Nincs mit!Szerintem erős kaptató igazán csak a Hétforrás és az Óház között van,mert ebből az irányból az Írott-kő nem annyira vészes.Az meg jó jel,hogy mások szerint vágtatsz,mert így tutira beférsz a 4 km/órás tempóba.Szerintem érdemes kicsit nézelődni a Kálváriánál,kitérni a trianoni kereszthez,7 forrásnál(nem tudom a mostani állapotot,mert pár éve a vihar tombolt és rombolt),Óháznál,Stájerházaknál(mondjuk nekem a Kendig sokkal jobban tetszik)a ,Hörmann-forrásnál vételezz vizet,majd irány a csúcs!Lefelé pedig én Velemnek mennék,de a kápolnát és a Kékes emléket tényleg érdemes megnézni.