A "Keltetőgép építés és keltetéstechnológia" topic után a baromfit fel is kell nevelni, ezért van szükség egy ilyen topic-ra, mert sokan tapasztalatlanok sokan viszont szívesen átadnák a tapasztalataikat.
Hát lehet, hogy vas-hiányos? (ezt a haverom mondja mindig, eleinte ő vágta a tyúkjainkat, mert mi sajnáltuk!) Én tegnap engedtem össze a tavalyi 6 tojóhoz az idei 20 tojónak valót. Kb 7-8 hetesek a kicsik. Én most azt figyeltem meg, hogy a nagy barnák csipkedik a kicsiket. Maradt tavalyról még (sajna) egy fehér húshibrid, az meg a nagy barnának vág oda egy hatalmasat minden alkalommal, ha az bánt egy kicsit. Fura dolgok ezek. :)
A helyzet az, hogy nem a nagy bántja a kisebbet, hanem van közöttük egy db terrorista, velük egyidős, másfél hónapos, és az csipkedi az összes többit. Lehet, hogy pszichológus kellene neki? Vagy sas volt a papája? A tojásokat vettem. :)
Ja és még valami. Igaz hogy dr Bogenfürst a kacsákról írja, de lehet, hogy a libáknál is így van, hogy nagy állathoz kicsit berakni nem szerencsés. Lehet, hogy azért bántja a nagy libád a kicsit? De a jolovitot tényleg próbáld ki. Veszteni valód nincs szerintem!!! :)
Szerintem ez genetika is. Mármint a vérmérséklete kissé más. Nekem is volt olyan kakasom, hogy félt minden embertől, a 3 éves kislányomra allergiás volt, egyszer úgy nekiugrott, hogy a szemét majdnem kiverte. Persze vasat adtunk neki és a fazékban végezte. De tyúkban is volt olyan, ami meg engem támadott állandóan, mikor az önitatót tettem eléjük. Tyúkokkal kapcsolatban kevés a tapasztalatom, de pici azért van. A kacsákról bármit vagy majdnem bármit meg tudok írni, ami érdekel, mert meg van a Kacsák c. könyv. Ha valami érdekel, megnézem neked. A libákkal kapcsolatban is van némi értekezés benne, megnézhetem azt is neked, ha gondolod. Nagyanyámék is anno a libát, kacsát kihajtották a mezőre, volt helyük, de azért balhé előfordult. A tyúkoknál és a libáknál elég nagy hierarchia-harc szokott lenni, a kacsák ebből a szempontból nagyon nyugodtak. A pecsenyekacsák főleg. Csak a kacsák meg nagyon félősek. A könyv a takarmány-minőséggel magyarázza a tollcsipkedést. De kipróbálhatnád a Jolovitot. Havonta 1 hétig kell a vizükbe tenni minden nap, elvileg az agressziót is csökkenti. Nekünk bejött.
Köszi a választ, igazán nem tudom eldönteni. Van helyük, de ahogy az agresszívabb közel kerül a másikhoz, már csipkedi, nem a füvet tépi. Volt egy ídősebb szomszédom, az azt monta, hogy Ő tanyán tartott több holdon állatokat mégis volt, hogy egymást tépték, pedig csak néha találkoztak egymással, amikor reggel kiengedte, este pedig bementek az ólba.
Szia! Én azt olvastam, hogy a tollcsipkedés és a kannibalizmus eredhet a takarmány nem megfelelő minőségéből, kiválthatja stresszhelyzet is és a nem megfelelő genetikai háttér. A viselkedészavarok is a tápanyaggal függnek össze. Legalábbis a Bogenfürszt-könyvben ezt olvastam. Nagyanyámnak rengeteg libája, kacsája, tyúkja volt régen. Ő is azt mondta, hogy akkor voltak agresszívebbek az állatai, ha túl sokan voltak együtt vagy ha megijedtek valamitől. Hát most nagy hirtelen ennyi jutott az eszembe! :)
Köszönöm a jótanácsot, de én nem termelő vagyok, hanem magamnak tartok háztájiban néhány baromfit. Kíváncsi lettem volna olyan tapasztalatokra, amik nem azonosak a nagyüzemi baromfitartással, mivel nálam ezek az állatok nem ketrecekben vannak, hanem én keltetem, és az udvaron szaladgálnak. Ha nagyüzemi tartásra lennék kíváncsi, akkor nem ide írtam volna. Azonkívül ha valakinek kifogása van a topic témájával kapcsolatban, akkor ne látogassa. De ha van tapasztalatod a háztáji baromfitartásban az állatok viselkedéséről, akkor szívesen venném, ha megosztanád velem.
Várom mindenki hozzászólását, akinek nem díszbaromfi, hanem haszonállat felnevelésében és tartásában tapasztalata van.
Nekem a következő észrevételeim vannak:
Van libám, csirkém, gyöngytyúkom. Nem nagyüzemi, hanem csak háztáji tartás. Első tapasztalatom az, hogy rendkívül agresszívak az állataim, pedig helyük van, minden élelmiszert megkapnak. A növendék libák közül néhány csipegeti a füvet, takarmányt, majd a közelébe kerülő csirke, kisliba tollát tépi, megeszi. Van ezzel kapcsolatban valakinek tapasztalata?
Más:
A keltetett baromfi közül előfordul, hogy egy-kettő nem igazán életképes. Van valaki aki tudja, hogyan lehet ezeket "humánus" módon megszabadítani a szenvedésüktől? Én arra gondoltam, hogy elaltatom éterrel és utána vágom le. Ezeket csak azért sajnálom, mert pici állatok.