Régóta mondom, (a legilletékesebbnek is...), hogy, hogy nem jó, hogy szinte minden Siófok-Tihany utast Füred felé túráztatunk plusz fél óra (oda-vissza hajóút esetén 1 óra) kerülővel.
Kéne egy nagyhajós járat csak Siófok-Füred közé, napi 4 körrel. A hajó Siófokon diszkózna és ott is aludna.
Kéne egy másik nagyhajós járat Füred-Tihany közé sok körrel, és ezzel a Füred-Tihany ingát lehetne egyben sétává alakítani. 25 perces menetidő, nyomi kiskatamaránnal is tartható, 10 perc meg lenne az utascserére. A sétajegyet persze úgy kéne meghatározni, hogy le szabadjon szállni Tihanyban, és másikkal lehessen visszajönni.
Ez a hajó lenne az esti füredi diszkó járata.
És kéne min napi 3 közvetlen kör Siófok - Tihany közé, amire kisebb hajó is elég.
Amúgy is 3 hajó van erre foglalkoztatva, így is annyi lenne, "csak" az utasnak lenne jobb, és végső soron a cégnek is, mert vélhetően több lenne az utas.
A füredi séták az esetek 80-90%-ban amúgy is Tihany felé mennek, és csak állami cégnél történhet meg, hogy egymás mellett megy a menetrendi 50 utassal, a séta még 20- szal, előbbi megáll Tihanyban, utóbbi a molótól 100 méterre fordul...
Egy balatonszárszói helyi lapban említik, hogy tervezik Szárszón egy nagyméretű kikötő építését. Alapjában véve örülök ennek, (mindig sajnáltam, hogy a falumban nincs hajóállomás) de vajon mennyi létjogosultsága lesz Szemes és Földvár között ennek, meg hogy "passzol" majd a menetrendekbe / útvonalakba?
Amíg nincs komp,addig a Badacsony menne terveim szerint ott,másfél órás ütemben.Este a tartalék,vagy más tehet Badai fordulót 9-10 fele.
Fonyód-Szigliget-Györök-Keszthely:
Nem tudom hogy mennyire lenne utas ezen.Keszthelyt -szerintem-leginkább Mária-Györök felől közelítik,annak meg fennáll lehetősége.Ettől meg lehet próbálni,de eléggé kérdéses.
Boglári vonaljárat:
Visszafele van egy kis elírás a dologban,eredetileg Tihanyrévben megállítottam volna...
Séták:
-Fonyód:a katamaránra sétajegy váltható
-Boglár:a Révfülöpire vagy Lelleire ugyanígy
-Lelle:azon napokon mikor a Szemesi 303 ott van,mehet sétákat
-Szemes:az Akali átkelőn lehet sétázni
Hosszújárat:
Nem oly hosszú az,ha a Lelleire gondolsz.És ez csak csatlakozást adna nem menne végig.
Siófok-Aliga:
ez azért lenne vevezetve,mert ugye a J járat hajója eddig ha megszomjazott,délben felmehetett Siófokra.Mostantól ez a lehetőség megszűnik,de éjjel lehet Siófokon tankolni.A szemléyzetnek is csak jobb lenne Siófok éjjelezni,emellett Aligától Tihany fele utas is lenne már.
Füred-Földvár:
Földvártól nem Füred,inkább Tihany a célpont,ott jó az átszállás.Este azért megy Füredig hogya 18:30 as Siófok-Füred járatnak ne kelljen Tihanyig jönni,hanem Füreden csatlakozzanak.
Sok dologgal egyet lehet érteni: a sétajáratok menetrendivel való összekapcsolása, a hajók kihasználtsága, több kikötőből több kikötőbe jutás, mindhárom medencében több járat stb.
Nagyon tetszik:
- a Keszthely-Mária-Györök háromszög megoldás, megjegyezve, hogy a 70-es években mintha lett volna járat a Helkával Máriára, de nem biztos
- Fenyves bekapcsolása
- Boglár-Révfülöp járat csatlakozásai és esti járatai
- a Szemes környéki járatbővítés
- a keleti medence 'A' járatának és sétáinak összekapcsolása
- a Siófok-Füred esti két járatpárja, ugye kisebb hajóval?
Ami kérdés:
- Fonyód-Badacsonyi komp egyhamar nem lesz, az ottani átkeléssel is kellene foglalkozni és jó lenne késő esti járat
- lehetne Fonyód-Szigliget-Györök-Keszthelyi viszonylat is
- jó a Boglár-Siófok járat bővítése Földvárral, de hogyan lehet minden nap Tihanyból Szemesre, Lellére, Boglárra visszajutni
- nem nagyon lesz érdeklődés a hosszú járat iránt (különben sem menne végig a tavon)
- nem nagyon lesz érdeklődés Siófok-Aliga viszonylat iránt, bár ki tudja?
- nem teljesen egyértelmű a Földvár-Tihany(-Füred) variáció, pl. előnye az esti Tihany-Füred viszonylat, ebből talán meggondolandó lenne reggeli, vagy napközbeni hosszabb járat a Tihanyi átszállás kiküszöbölése céljából
Nyilván a jövőről lenne szó ezzel a tervvel, és persze talán nem olyan sokára lennének újabb hajók is. Csak így tovább
A két régió összekötését néhány évvel ezelőtt még egy új kompkapcsolattal akarták megteremteni, ezt az ötletet azonban később - a műszaki megoldás előnytelensége miatt - elvetették.
Hisz ott a kb 4 éve átadott komp Bős öregkikötő és Dunaremete között.
Viszont menetben nagyon kevesen látták eddig, főleg az elmúlt két évben...
Tudtok nekem arra a kérdésre válaszolni, hogy a Siófok katamarán tényleg lassabb lett-e a felújítása óta. Erre abból következtetek, hogy az általa teljesített járatoknak 50 perc helyett 60 perces menetidő van adva Siófok és Füred közé. Ha így van, akkor miért van ez?
Igen a F.O.K.A 134 kotrója volt, amit csaknem 15 évig a Jylland Hajózási Kft. tulajdona volt, majd eladták a Kavicskernek és elvitték Szalkszentmártoni öbölbe tartaléknak.
Tavaly decemberben végre eljutottam a szalki bánytóhoz ami a te felvételden is szerepel. Láttam ott egy kotrót, KK-1425 néven. Elégé takarásban volt, talán a lenti kép a legjobb ami készült róla. Ez melyik kotró volt régen? FK 134 lenne a tippem, de nem vagyok biztos a dolgomban...
Ismét hoztam egy vedersoroskotró videót, ezúttal a KK0211 gépről, ami korábban a F.O.K.A 133 kotrója volt. Pár éve átesett egy nagyobb javításon. Remélem ezek a csodálatos munkagépek még sokáig dolgoznak majd, mert ameddig ezeket látni, addig még a F.O.K.A is él. Minden tiszteletem a kotrógép és egyéb kiszolgáló hajók, személyzetének.
Tizenmilliárdokat ölünk a kisvonatokba,tehát meg lehetne oldani.Mert 8 évvel ezelőtt reális volt a Felcsúti Csihuhu?
Egyetértek,de Bada-Fonyód közt szerintem egész nyáron el lenne tartva egy este 9-10 közti forduló.Ezzel a menetrenddel mindhárom meglevő vizibuszt kidobhatnák pótlas nélkül,de persze mindegyik üzemben lesz(legalábbis késő őszi Bahartos levelezésem szerint),mondjuk nem mintha nem örülnék neki hogy mêg maradnak.