Még egy villámkérdés! :) Papámnál "táláltam" két szép őszibarack fajtát, az egyik nektarin a másik pedig állítása szerint "félig kopasz félig francia". Hoztam róluk egy egy ágat! Ha most rászemzem őket az itthoni KAJSZIRA, mire számíthatok?
Sziasztok! A sajátos eljárásom, miszerint szilvát szemeztem a kajszifámra, úgy tűnik bejött!! :) Kettőből egy már szépen adta a levélszárat és egészségesnek tűnik! Mi a véleményetek, lesz belőle valami?
Köszönet a válaszokért. Sajnos, mifelénk nem nagyon látni birset. Amikor megvettük a kertet, rengeteg birs volt a lejtős (45 fokos) oldalon, de annyira moníliás volt, hogy az összeset ki kellett vágni, hiába permeteztük, mert mindent elfertőzött volna. Sajnos, most a lányomnak lenne nagy szüksége (betegség miatt) a birsalmára, azért szeretnék újat ültetni. Ha valaki küldene - pénzért vagy cserébe - azért nagyon hálás lennék. A címem publikus. Előre is köszönöm: Marika
Másfelé is voltak már másféle birseim, olyan rettentő moníliás nem volt köztük.
Ezt úgy 25 éve adta valaki, azóta én is osztogatom a sarjakat, meg a nagy naspolyám is ennek a sarjára van oltva.
Nagy szemű, de éretten nem lesz olyan igazi aranysárga, csak simán sárga. Most is sok darab van, de az aszály miatt nemigen lesz másfél mázsánál több a nagyobb fán, meg fél mázsánál több a sarján.
A hely amúgy nagyon jó ilyen tekintetben, csak minden 4. telek van művelve, a többi bozótos, gazos. Ilyen helyen sokkal ritkábban bukkan fel betegség, mint ahol minden telek művelve van: ott a gazdák életben tartják a betegségek hordozóit, itt azok kipusztultak. A molyokat összeszedik a bozótosban lakó énekesmaradarak, a levéltetveket a katicák és fátyolkák.
Én még nem láttam olyat, ami kimondottan érzékeny lett volna. Nálam talán 20-50 szem lesz moníliás egy átlagos évben az ezerből, de ebben az aszályban egy sincs. (Permetezni soha nem szoktam.)
Nálunk 2 fajta terjedt el, ezekről nem mondható el. Nézz szét öregeknél kinek van, kérdezgesd hogy leszokott-e potyogni, szokott-e rohadni. Ha találsz jót, arról olts.
Az lenne a kérdésem, hogy van -e olyan birs fajta, ami nem, vagy csak gyengébben érzékeny a gombás fertőzésekre (pl monília). A választ előre is köszönöm: Marika
A Harcot eddig még nekem sem mutatott sokat. Pedig, ha fele annyit hozott volna, mint a vele egyidős Bergeron, akkor elégedett lehetnék. 2007 őszén ültettem, 2008 őszén átültettem, visszavágtam. 2010-ben volt rajta 1 szem. Idén tele volt virággal, azonban telibe kapta virágzás közben -6 fok. A locsolás sem segített. Egy szem barack érett be, ez ízre tetszett. A növekedési erélye megfelelő (myrabolanon van), bár igaz, hogy vékony vesszőket hoz, s a Bergeronnak a nyomába sem jöhet (növekedés és habitus tekintetében). Egy rendes, fagy nélküli évet adok neki. Ha nem mutat semmit, több fajta is igényt tart a helyére.
Nem, a fajta nem vált be.Nagyon sok vékony vesszőt hozott,nem igazán jöttem rá a metszésére,a termőképessége sem volt az igazi és nagyon moniliaérzékeny volt.Normális éve sosem volt /pedig már elég nagy fa volt/ ,sokat nem tudtunk enni róla,meg nem túl lédús volt...szóval nem nyerő.Nem bántam meg,azóta sok jobb fajtához jutottam hozzá.
Most még hagyd békén. Várd meg a lombhullást és a kisebb fagyokat. Akkor tekerd be több rétegű papírral lazán. Tél végén meg a nagyobb fagyok elmultával (erős felmelegedés előtt) bontsd ki és lessed.
Nekem a Harcot kajszim volt anno ilyen myrabolánon /szerencsére más fáknál nem tapasztaltam/ .Ezt néhány éve kivágtam /nem gyökeresen,mert arra nincs kapacitásom/,az alanyt meg nem tudom kiírtani.Idén mérgemben meghagytam egyet erősödni és szemeztem rá Pinkcotot...ha már marad,legalább vmi értelme is legyen :))
Az én Ontario almafámba szemeztem régebben körtét. A piros vilmos szem kihajtott, gyengén növekedett, majd a második évben elhalt. Idén tavasszal chip szemzéssel tettem bele Packham's Triumphot. Háromból három szépen összeforrott, azoban csak hettő hozott 15 cm-es hajtást. Hogy valóban életképes-e, elválik a következő években. Alma alanyba viszont körtét (vagy fordítva) hosszú távra nem tennék.
Köszönöm Ali bátyám! Akkor tavasszal amint kihajtott/ak, levágom a kötéstés várom míg megnő megfelelően, majd lekötözöm vízszintesre? Ja és mégvalami: Amit most szemeztem az fog még duzzadni, vagy már csak nyáron?
Kipróbáltam szilva-őszibarack kombinációban, erre a fától kicsit távolabb jöttek fel a sarjak. (Néhány fajtánál pl. körte, megsinyli a fa a mályebbre ültetést.)
Hagyd hosszúra nőni és kötözd le vízszinteshez közelire. (Ld.pl. 'cseresznyefa-kedvelőknek' fórum 696. hsz. 2.kép.) Egy év alatt megfásodik és ugy marad, közben kialakulnak rajta a termőrügyek.