Sokunk életét megkeserítik a hasfájások, puffadások, epegörcsök, amik az epekövek meglétével járnak. Mit tegyünk hogy megelőzzzük, illetve ha már megelőzni nem tudjuk? Epeköves diéta? Az epekövek feloldása? Műtét? Laparoszkópos vagy hasi feltárásos? Milyen az élet a műtét, vagyis az epehólyag eltávolítása után?
Hát rám is laparoszkópos buli vár, az meg ugye más eljárás. Ezzel együtt még elég élénken élnek bennem a császár élményei így másfél hét után, így látatlanban a laparoszkópos cuccot választanám. :-))))
Megjegyzem, megpendítettem a dolgot, már csak a humor miatt is. De aszonta az aneszteziológus, hogy a császár önmagában is épp elég veszélyes lehet, meg vérveszteség, meg ilyesmi, úgyhogy inkább ne kapcsolgassuk a dolgokat. :-))
Ja, egyébként a császárral nem tudnák eltávoltani az epehólyagot, mert onnan nem férnek oda, viszont nem fogják ilyen gyorsan mégegyszer felvágni a hasfalat, ha meg laporoszkópos műtéttel menne, akkor sem birizgálják addig amíg nem gyógyul be kicsit a császár helye:)
Én is túl vagyok 2 császáron, de mikor lehoztak a műtőből epeműtét után akkor azt hajtogattam, hogy inkább a 2 császár egymás után, mint még egy epeműtét:(
engem vágtak, 20cm vágás van a hasamon:( a császárok hege szebb mint a hasamon ami van:(
Még nem csukott össze a doki, mert bújnak ki folyamatosan a varratok:(
Lassan már szobát bérelhetek a kórházba, mert naponta, 2 naponta járok a dokihoz:(
Kávétól már nem futok a wc-re, de akármi újat eszek attól szaladok, még ha műtét elött sokat ettem olyat, akkor is:(
A műtét elött állóknak szorítok, hogy laporoszkópos műtétjük legyen!!
Szép napot mindenkinek. Múlt csütörtökön műtöttek meg laparoszkópiával, tegnap jöttem haza a kórházból. A műtét előtt állóknak és akiknek esetleg ez az első műtétjük, leírom, hogy esetemben hogyan zajlott ez a dolog, mire lehet számítani. A kórházba érkezéskor legelőször véralvadásgátló inyekciót kaptam, ezt követően gumis kötszerrel térdig betekerték mindkét lábam (azt hiszem azért, hogy ne kapjak trombózist). Ezután jött a borotválás (has és intim szőrzet). Én ezt még itthon megoldottam, a nővér viszont azt mondta, hogy nem kellett volna, ugyanis súlyosabb bőrirritáció esetén akár le is mondhatják a műtétet. Esetemben szerencsére erre nem került sor. Mielőtt betoltak a műtőbe preparált a doki egy vénát, ahol később az infuziót és a fájdalomcsillapítókat adták be. Megkérdezte félek e, mondtam igen. Kaptam egy bátorító szurit, ami egész kellemes volt, majdnem dalra fakadtam tőle. Ezek után teljesen le kellet vetkőznöm és betoltak a műtőbe. Az altatás olyan hírtelen történt, hogy csak arra emlékszem, hogy mondtam a dokinak, hogy vigyázzon a májamra mert nagyon szeretem a finom borokat, és már ébresztettek is. Nem fokozatosan álmosodtam el, hanem mint akit fejbelőttek. Az ébredés után nem akartam elhinni, hogy vége, egy másodpercnek tűnt az egész. Kb 2-3 órát voltak a mütét után fájdalmaim, utána már csak mozogni fájt. Nem volt vészes, egy kiadós epegörcshöz képest szúnyogcsípés. A torkom fájt kicsit a légzőcsőtől. (ezt már alvó állapotban teszik be és veszik ki). Az altatástól még egy ideig kómás az ember és hányingere van. Körülbelül délután háromkor műtottök és másnap délutánig nem ihattam, harmadnap délutánig nem ehettem semmit. Ez volt talán a legnehezebb mert az embernek nagyon kiszárad a szája. Adnak infuziót és fájdalomcsillapítót, ameddig szükséges. Ha minden jól ment mág 2 nap és irány haza. Otthon még pár napig véralvadásgátlót kell beadni, én ma adtam be magamnak az elsőt, nem vészes, olyan pici a tű rajta alig látszik. Hát röviden ennyi. Nem kell megijedni. Mindenkinek sok sikert és gyors felépülést kívánok.
Kislány, 52 centicel és 3120 grammal született. Nagy haja és nagyon hosszú szempillája van. :-) Csak akkor üvölt, ha megéhezik. :-) Köszönjük szépen a gratulációt!
Ahol engem műtöttek, ott sem felszívódó varratot használtak. A köldökömnél még kétszer mászott kifelé, azt levágták ami kiért, aztán szépen begyógyult, de néha fáj és dudoros és viszket, szerintem most is jönne, de már nem tud. A doki nem akarta kiszedni, csak kezelgette, mondván, hogy az azért van bent, hogy összetartsa a hasfalat és ne alakuljon ki a helyén sérv.
És azt is mondta, hogy szinte soha nem okoz problémát. De akkor már ketten vagyunk.
Annyi a lényeg, hogy 9.-én műtöttek epehólyagot vették ki és ma reggel mikor fürdeni indultam, olyasmi folyt a sebemből mint az étolaj. Színre is és állagra is olyan volt. Elmentem a dokihoz, Ő mondta, hogy az egyik belső varratom akar kijönni! kb 3 cm-ert felnyitott a sebemből, hogy kitudjon jönni a varrat. Le van tapasztva, de nincs összehúzva alatta a sebem. Attól félek, hogy jobban felnyílik a seb. Péntekig így leszek, akkor kell visszamennem.
Köszönöm a segítséget Cholagol ügyben. Én most olyat hallottam és próbálok még, hogy papaya tabletta, fiam háziorvosa ajánlotta, mert állítólag a cholagolt nem ajánlott folyamatosan, vagy sokat szedni , ezt meg lehet, no meg lúgosít is ami manapság menő :) Előző téma, epeköves morgás, nekem pl nem volt, de éhséges korgás nekem pl szó szerint fájt annó, mikor kiderült, hogy kövem van (16 mm es) utána ez elmúlt.
Varratok, engem pl február elején műtöttek, de ha nagyot nyújtózok, vagy edzésnél húzodzkodok rúdon akkor a mai napig érzem, egyre kevésbé, de még érzeni.
Műtét előtt állóknak nagy cowboy kalapnyit, utána sokkal jobb :)
Azt hogy bennem hagytak-e valamit, hát remélem valami DRÁGA KŐ lehet. :))
Bár akkor is rohadtul fáj!
Na a másik: Ha valakinek nincs maszekre pénze, akkor "földet rá"
Ezt csak onnan tudom, mert műtét elött annyit szaroztak velem, elakartak küldeni CT-re is, csak épp rossz volt a gép. Másnap kicsit jobba voltam, de már nem küldtek!
Elmentem maszekba ugyan ahhoz a dokihoz /8.000,- 10 percig voltam bent/
mindjárt megirta a beutalót a CT-re.
Elmegyek dokihoz, aztán majd értesitelek a fejleményekről! :))
Ma kivette a doki a varratokat:) sokkal jobb! Ha kiakarok egyenesedni teljesen, akkor húzódik a sebem felett. Ez normális? Tudtok rá valamit, vagy ez csak múló állapot?:)
Jó napot mindenkinek! Engem a jövő héten műtenek epekővel. Van egy dolog, ami nagyon aggaszt ezzel kapcsolatban és szeretnék segítséget kérni. A szokványos tünetek mellett nagyon gyakran gyomorkorgás szerű hangok hallatszanak a hasamból akkor is ha nem üres a gyomrom. Olyankor nem érzek semmit, néha egy kis bizsergést, innen tudom, hogy nem csak egy helyről jön. Ilyesmit nem olvastam a tünetek között sehol, viszont az epekövességgel kezdődött. Ha valaki esetleg tudna valamit erről mondani, legyen szives írjon. Köszönöm.