Ezt a Zilahi levéltárban találtad? Hogyan lehet megkeresni őket? Beszélnek magyarul? A Fővárosi Levéltárban azt mondták, ott találom meg a keresett árvaszéki anyagokat.
Sziasztok! Az merült fel bennem, hogy ha elmegyek egy plébániára, hogy az 1895 utáni egyházi anyakönyveket (vagy kereszteléseket) megnézzem, akkor ott is él a 90 éves szabály? Ha én egy huszadik századi rokon születési dátumát akarom megtudni, de az már a levéltárban nem kutatható időszakba esik, akkor jelenthet-e ez egy kerülőutat? Plébániákon mennyire veszik ezt figyelembe? Egyáltalán egy plébánián mennyire szabad az eredeti iratokat böngészni? Csak célirányosan lehet keresni, vagy kezembe nyomják a könyvet, aztán nézhetem kedvemre? Kinek mi a tapasztalata ezügyben?
Ezt találtam! Kapás János Anyja neve Kapás Erzsébet Születési idő 1918. Lakóhely Kajdacs Alakulat 48/II. zlj. 5. szd. Rendfokozat honv. Halál időpontja 1942.03.19 Halál helye Bolsaja Gomoljsa É. Halál oka fejlövés Temetés helye Taranovka
Nem néztem végig, de könnyen lehet. Idővel viszont szerintem felteszik a többit is. Én Zalagyömörőt várom még... Viszont helyreállították technikailag a honlapot, mert ismét megtartja a zoomolást oldalváltáskor is!
Van köztetek valaki,aki jártas a latin nyelvben? azt kéne lefordítani,hogy A VEREBÉLYI VAJDA UTÓDA,LESZÁRMAZOTTJA.Ja,és nőnemű .Megköszönném,ha menne valakinek :D
... nem volt az 'olyan' sok pénz, elég erős infláció volt már akkor (a háború után). A forgalomban lévő pénz mennyisége a háború éveiben a 13-szorosára nőtt (előtte feloldották a fedezettségét). Fel is váltotta a koronát a pengő 1927-től. Képzeld mit ért, ha az átváltási arány 1: 12500 lett.
Nagy infláció volt abban az évben, a Nyugat c. folyóiratnál ezt találtam:
"Egyes szám ára 1923. január 1-jétől 200 korona, ezután havonta 100 koronával emelkedik, sőt július 1-jén 800, július 16-án 1200 korona, augusztus 16-án a kettős szám ára 4000 korona, de októberben már az egyes szám ára 4500 korona, az év végén 8000 korona."
Egy kis segítésget kérek. Egy felmenőm 1923-ban halt meg Budapesten, és a most megtalált hagyatéki jegyzőkönyv szerint 368ezer korona volt a temetési költség. Én ezt nagyon soknak találom. Ha van valakinek ezirányú tapasztalata, megosztaná?
Ha lett volna az illetőnek ingatlana is, azt is feltüntették volna?
Valamivel frissültek tegnap az állami ak-ek a familysearch-n, de én nem látom mivel... Zala és Veszprém még mindig nincs fent normálisan... Azért csekkoljátok le, hátha találtok valami érdekeset!
Az iskolai értesítő szerintem az, amit a diák meg a szülők kapnak kézhez. Az iskolai anyakönyv az, amiben az intézmény számára / utókor számára vannak eltárolva a tanulók adatai és tanulmányi eredményei.
Kell hogy legyen falun is, kérdés, hogy mi pusztult el a II. vh idején
Az említett iskolai anyakönyv egyenlő az iskolai értesítővel, vagy két külön dolog? Ezek többnyire városi iskolákban voltak jellemzőek, vagy kisebb falusi iskolákban is vezették?
Azt mondjuk nem értem, hogy a nagyobb városokról, mint Győr, Debrecen, Szeged, stb., amelyeket feltehetőleg egyidejűleg többen kutatnak, miért nincs ugyanúgy másodpéldány, mint Budapestről. Egyszerűbb, gyorsabb lenne velük dolgozni.
Egyébként ajánlom mindenki figyelmébe az iskolai anyakönyveket is, mint jól használható információforrást: az 1850-es években a gyermek neve, kora, születési helye, vallása, apa neve és foglakozása, lakcím megtalálható az érdemjegyeken kívül, az 1880-as évektől már szerepel az anyanyelv rovat is. (Az 1840-es években még nincs feltüntetve az apa neve, csak a foglalkozása)
Na ezen nem fogunk összeveszni. :) Én legtöbbször 5 filmet kérek ki egy lapon +5-t pótnak. Biztos ami biztos. Aztán egy másik lapon másikat ugyan így. Sokszor van, hogy keresettebb településen kutatok, ami nincs bent, és a pótból vesznek hozzá, így mindig van nálam 5 film, tudok egész nap dolgozni. Főleg most, hogy már a vége felé járok, és nincs annyi adat.
Egyébként én ezt is úgy tudtam meg, hogy amikor én is itt érdeklődtem az elején, szintén azt mondták, hogy 4 kikérőlapon lehet kikérni 5-5 filmet. És én szépen fel is soroltam 20 számot. Aztán mikor először odamentem, akkor két lapra volt felsorolva 10-10 film, de természetesen csak 5-5-öt adtak ki.
De én legalább már tudom, hogy nem kell mindig kapkodjak, hogy 10-ig elküldjem az email-t. :)
Nem tudom hogy egy helyre járunk-e akkor..... Az óbudai kutatóban ugyanis tíz filmet nem lehet kiírni egy kérőlapra (nem is láttam még soha), mivel eleve öt lehet nálad maximálisan, annyit adnak ki. Nálam pedig gyakorlatban működik az, hogy mondjuk reggel 7:05-kor elküldöm az emailt, és aznap 10-re már várnak rám a filmek.
Homokmégyen, ha jól láttam, 1878-tól vezettek anyakönyveket, tehát mindösszesen 17 évet 1895-ig. 1898-ban lett önálló község (Kalocsától leszakadva), ezért érdemes lenne megnézni, hogy a mormonok oldalán a katolikus anyakönyvek közt van-e Rádics nevű Kalocsán (megnéztem és van).
Nekem annó azt mondták, hogy előző nap, lehetőleg 10-ig kell leadni a kikérni kívánt filmek listáját, főleg ha email-ben kérem. És a honlapjukon is ez van. "Ha mikrofilm előkészítését kéri, elegendő, ha a várható érkezését megelőző napon, lehetőleg délelőtt teszi ezt meg"
Valamint egy alkalommal csak 2 kérőlapot lehet leadni. Erre elosztva 20 filmet, amiből kétszer 5-öt adnak ki. Azért érdemes egy lapra 10 filmet írni, mert ha az első 5-ből valamelyik nincs bent (vagy kutatónál van éppen), akkor az ún. pót 5-ből adnak hozzá.
Én konkrétan erre gondoltam: http://193.224.149.3:8080/mol/fond Okkés köszi szépen a segítséget. Asszem mostmár kezdem látni a struturáját a dolognak, eddig ez kicsit homályos volt.
Prelleg!
Köszi szépen, én is rátaláltam, csak az a gond, hogymost perpill nincs rá keret, de következő hónapban már lesz, akkor be fogok regisztárlni, aztán majd meglátom. Amúgy familysearch-ön rákerestem és egyetlen egy Rádicsot nem dobott ki (még Radicsot se) pedig papám elmondása szerint ő Szakmáron, apja, nagyapja pedig Homokmégyen születtek és éltek. :S
Esetleg, ha van 4000 Ft-od családkutatásra, akkor nézd meg a Kalocsai főegyházmegyei Levéltár honlapját, ott lehet kutatni többek között Homokmégy anyakönyveit is online (e-kutatás menü alatt részletesebben is utána lehet nézni).