A ma felnövőknek biztos nem, de egy bizonyos korban a Mátyás becézőjeként közismert "matyi" szóról tuti más jut eszükbe. Bár ez leginkább csak akkor fordul elő szerintem, ha nincs a társaságban ilyen nevű ember.
Az én kisfiam neve Ákos. Nem én választottam, de nagyon tetszik. Nem tömegnév, mégis magyar és nem extra. Nálunk fontos volt, hogy ne legyen a név szokatlan, mivel a vezetékneve nem egy tömegnév és az alpján be lehet majd azonosítani a gyereket. Az, hogy ne legyen gyakori, nem volt szempont, de ahogy nézem, ennek ellenére nem az.
Elég érdekes, hogy időről időre milyen nevek lesznek divatosak. Utána néztem a statisztikákban és pl. az össznépességben sok Lajos van, a 2001-ben adott nevek között meg a végén szerepel, kb 11 gyereknek adták.
Nekünk volt egy macskánk, aki Ignác névre hallgatott és mi is Nácikának becéztük. Meg lehet szokni. :)) De biztos csúfolják az ilyen nevű gyereket, ha nem is az oviban, de a suliban.
Ismerek egy fazont, már nem mai gyerek, kb a 2. vh környékén születhetett. Ignác a keresztneve, és mindenki Nácinak sszólítja (nem csúfolódás). Nektek nem zavaró? Nekem olyan gázosnak tűnik...
Ö alapitotta Bábelt. az özönvíz után élő emberek első generációi Babilónban gyűltek össze, és Nimród vezetésével egy olyan kultusz alapjait rakták le, amelynek a lényege a varázslás volt.Tulajdonképpen bálványimádók voltak és ez bün,ugyebár. A neve is lázadót jelent.(nagy vadász az urral szemben,igy irtak róla).
Bibliai eredetű, ha jól emlékszem, még egészen az elejéről (Mózes első könyve), arról híresült el, hogy nagy vadász volt. Konkrétan nem emlékszem már, hogy mitől "rossz arc", de valami vaj, mintha tényleg lett volna a fején.
Látom, többeteknek is tetszik a Misi:-)
A miénk is az lesz dec.közepén - kivéve, ha Timi vagy Lilla lesz belőle.
Születnek mostanában még MIsik???
Nekem két ismerősöm volt életemben Mihály nevű, egy, a nagyapám,hetvenöt éves, a másik ismerős is hatvan múlt. Gyerekről nem is hallottam, akit igy hivnak.
Annyit szólnék hozzá Bence-Gergő-Balázs (stb, stb) témához, hogy szerintem is baromi sok van belőle, ezért is kizárt, hogy ezek közül válasszak (bár a Balázs néha kisértésbe hoz), de az szerintem nem igaz, hogy hülyén fog hangozni harminc-ötven év múlva a Gergő bácsi, Bence bácsi... hiszen most rengeteg gyereket hivnak igy, fel sem fog tűnni. Szerintem a Pista bácsi, Laci bácsi, Józsi bácsi lesz rém ritka és fura.
Jesperék:
Teljesen egyetértek Veletek! Úgy látszik egyesek nagytudásúnak képezlik itt magukat...
Már épp akartam javasolni szocinak, hogy kicsit szálljon már magába mert más se lehet tőle hallani, csak fikázásokat és kioktatásokat.
Egyébként a Luca nagyon aranyos név! Anyukámat is úgy hívják és én annyira csípem, mikor úgy becézik, hogy Lucus. :))
Köszönöm az agyjáratást, de köszönöm, magamtól is tudok beceneveket kitalálni.
OFF:
Mellesleg nem tudom, miért jó valakinek, ha játsza az übermayert, és osztja az észt mindenkinek. Tudom, hogy a pol. topicokon ez a szokás, de az szmk-ben nem.
ON:
OK! Úgy becézed a kislányodat ahogy akarod, bár szerintem csak rontasz ezekkel a becékkel ezen a szép néven.
Lucus, Lucika, Lucinda, Luc, Lucanyuszi, Luccantó, Lucóka, Luculus, Lucustündér, Lucusinkájá, Lucusinka, Lucasenkocska, Luculeszku, Lucuslupus, Lucerna,
Ha olvasnál is, nemcsak írnál, akkor látnád, hogy a párom azt írta, hogy a pici megszületése előtt mi sem tudtuk elképzelni sem, hogy a Lucát becézni is lehet. Amiket Jesperné leírt, jöttek maguktól, és használatban is lesznek, mert nem fogunk változtatni valamin azért, mert valaki szerint "nem kell becézni".
Az Ildikó szerintem iszonyú név, bár az Ilda formájú becézése egész klassz.
A Luca is szép, szerintem nem kell becézni. Esetleg Luc(s)iának becézném, bár az egy másik név.
Pl.:Leila (magyarosan Lejla, brrr..), Judit, Rebeka, Ráhel, Sára.
Az én lányom Luca Júlia, és ezt sem lehet annyira becézni, legalábbis mi így gondoltuk, amíg meg nem született... Azóta: Lucus, Lucika, Lucinda, Luc, Lucanyuszi, Luccantó, Lucóka stb... : )))
A Julcsitól viszont idegbajt kapok...
Jó név a Pálma, de csak mediterrán típusnak áll jól szerintem, volt egy tanárnőm, hozzá nagyon illett, a Nimród béna név:
1. Bibliában rossz fazon
2. vadász (aki állatokat gyilkolászik) magazin
Szőke hajú Pálma is béna.
Tudtok kifejezetten keleti szépség neveket?
zsidó, arab, perzsa, indiai stb.
szia niacska, nekem van egy palma nevu baratnom, es palmacskanak hivjuk, remeljuk ha lanyod lesz, nem no meg 180 centisre, mert akkor azert ez a becezes nem az igazi:)